Boek: C.J. Box - Het Ultimatum

Drie weken. Zo lang hebben Jack en Melissa McGuane om afscheid te nemen van hun geadopteerde dochtertje. Negen maanden nadat ze haar thuis hebben gebracht, hebben ze bericht van het adoptiebureau gekregen: de tot dan onvindbare biologische vader heeft formeel nooit afstand gedaan van de baby en wil haar terug. De verbeten strijd van het stel staat centraal in Het Ultimatum, het meest recente boek van de Amerikaanse auteur C.J. Box.



Het stel kan het nieuws niet geloven. Na jaren wachten wil het paar hun kind niet meer kwijt en ze zetten alles op alles om hun kleintje thuis te houden. Van een eerlijk gevecht is echter geen sprake. De biologische vader is namelijk een zoon van een machtige federale rechter uit Denver. Als Jack en Melissa het probleem proberen op te lossen door vader en zoon te ontmoeten, blijkt met beiden iets sinisters aan de hand te zijn. Zoonlief lijkt zich nauwelijks voor zijn dochtertje te interesseren; het is vooral de rechter zelf die belang bij de kleine lijkt te hebben. Zijn zoon moet volgens hem 'zijn verantwoordelijkheid nemen'. De McGuanes weigeren verder mee te werken en raken vervolgens al snel verstrikt in een web van intimidatie, bedrog en chantage. Ze gaan echter tot het uiterste om 'hun' kind te beschermen...

Oppervlakkig...
Je kindje na negen maanden weer af moeten geven: het lijkt de nachtmerrie van elke kersverse ouder. Het emotionele dilemma is een aardig onderwerp, al gaat C.J. Box niet erg diep op de vraag 'Geven we het kind af of niet?' in. Het antwoord op deze vraag is voor Jack en Melisse namelijk direct 'nee'.

Het boek begint verder wat onwennig. De hoofdpersonen worden kort en een beetje oppervlakkig geïntroduceerd, waarna al snel het telefoontje van het adoptiebureau volgt. De lezer heeft geen tijd om de adoptieouders te leren kennen en zich aan hen te hechten. Het gevolg is dat je jezelf in het begin voornamelijk afvraagt waarom de adoptieouders het kind niet gewoon afgeven. De opeisende partij heeft immers de wet achter zich staan. C.J. Box had naar mijn mening als schrijver meer moeite kunnen doen om de lezer kennis te laten maken met het leven, de emoties en beweegredenen van de McGuanes.

...maar overzichtelijk
Als je echter bereid bent om mee te gaan in de onvoorwaardelijke weigering van Jack en Melissa om hun geadopteerde kindje af te geven, dan zal het boek je niet teleurstellen. De plotwendingen in het boek zijn bij vlagen erg verrassend en de onmacht van het stel is voelbaar. De invloed van de rechter reikt ver en het stel wordt op allerlei vlakken tegengewerkt. Het mysterie ontrafelt zich in een aangenaam tempo: net als de hoofdpersonen heb je al snel een vermoeden over wat er precies gaande is, maar is het lastig om exact een vinger achter de kwestie te krijgen. C.J. Box weet de spanning goed op te bouwen en houdt het verhaal toegankelijk en overzichtelijk. Als gevolg grenzen sommige gebeurtenissen in het boek enigszins aan het ongeloofwaardige. Maar goed, dat is een fenomeen waar wel meer thrillers last van hebben.

Kortom, ben je op zoek naar een lekker boek tijdens de kerstvakantie? Dan is Het Ultimatum geen slechte keus. Verwacht geen ingewikkeld boek, maar een 'pageturner' die je - als het verhaal je eenmaal te pakken heeft - vrij snel uitleest. Fijne feestdagen!


Uitgever: The House of Books ISBN: 978 90 443 2537 9 Pagina's: 367 Waardering:

Meer leesplezier? Kijk dan snel hier.