FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 juli 2009

Vermiste Nederlandse duiker gevonden

Reddingsploegen hebben vanavond het ontzielde lichaam gevonden van een Nederlandse duiker, die sinds eergisteren vermist werd in een meer bij Eschweiler (vlakbij Aken). Dat liet de politie weten.

Het is een 27-jarige man uit Venlo, die zaterdag ging duiken in de Blausteinsee. Omdat hij enkele uren later nog niet boven was gekomen, werden de reddingsdiensten gealarmeerd. Die zochten de afgelopen dagen met bootjes en een helikopter.

Hleb heeft spijt van vertrek bij Arsenal

Aleksandr Hleb had Arsenal nooit moeten verruilen voor FC Barcelona. Dat zegt de Wit-Russische middenvelder in een interview met The Daily Mail. Hij prijst hierbij trainer Arsène Wenger.

Hleb verliet The Gunners vorig jaar zomer. Met Barcelona won hij afgelopen seizoen de landstitel, nationale beker en Champions League. Toch heeft de 28-jarige international het in Spanje niet naar zijn zin.

"Het winnen van prijzen geeft weinig plezier als je bijna altijd op de bank zit. Met Arsenal de kwartfinale van de Champions League bereiken was echter onvergetelijk. Ik heb spijt van mijn transfer, maar helaas kan daar nu niets aan gedaan worden."

Hleb heeft in het interview lovende woorden voor Arsène Wenger, waarmee hij drie jaar samenwerkte. "Hij was als een vader voor mij, een coach waarvoor je alles zou willen geven. Als Arsenal hetzelfde budget als Barcelona zou hebben, zou het tot één van de drie beste clubs op deze planeet behoren."

Sparta haalt doelman Seliga

Sparta Rotterdam heeft de zoektocht naar een nieuwe doelman succesvol afgerond. De Sloveen Aleksander Seliga heeft bij de Kasteelclub een contract voor twee seizoenen getekend.

Seliga was onlangs op proef bij sc Heerenveen, maar de Friezen boden hem geen contract aan. Heerenveen tipte Sparta en de ploeg van Frans Adelaar heeft daarmee eindelijk een nieuwe doelman gevonden.

Aleksander Seliga stond het vorige seizoen in zijn vaderland onder contract bij NK Celje, waar hij ook debuteerde in het profvoetbal. De 29-jarige sluitpost was ook één seizoen actief bij Sparta Praag en hij is sinds twee jaar international.

Sparta was al een tijdje op zoek naar een nieuwe keeper. De club huurde vorig seizoen Cassio Ramos van PSV, maar ondanks dat de Kasteelclub de Braziliaan definitief wilde vastleggen, koos Ramos ervoor om terug te gaan naar PSV.

[F2] Palmer geschokt door dood Surtees

Formule 2-baas Jonathan Palmer is geschokt door de dood van Henry Surtees gisteren op Brands Hatch. De 18-jarige coureur werd geraakt door een los wiel en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

"Ik ben geschokt dat de 18-jarige Henry Surtees na een ongeval in de Formule 2 op het circuit van Brands Hatch het leven heeft gelaten," luidde een verklaring van Palmer. "Dit is de zwartste dag in mijn 35 jaren in de motorsport en ik breng mijn diepste medeleven uit aan vader John, moeder Jane en dochters Edwina en Leonora en de andere familieleden en kennissen."

"Henry is het nieuwe Formule 2-kampioenschap binnen gekomen en heeft meteen indruk gemaakt met zijn snelheid, focus en volwassenheid die hij met zijn 18-jarige leeftijd aan de dag legde."

Palmer zei dat er een uitgebreid onderzoek opgestart wordt om het ongeval te onderzoeken. "Er zal een uitgebreid onderzoek naar het ongeval dat Henry's leven kostte komen. We zullen er alles aan doen om te achterhalen wat er gebeurd is, waarom en kijken wat we er van kunnen leren. Ironisch genoeg heeft vader John jarenlang op het hoogste niveau op twee en vier wielen geracet in een tijd dat er om veiligheid niet veel gegeven werd, terwijl Herny het leven liet met een enorm veilige auto."

"De door Williams ontworpen Formule 2-auto's voldoen aan de FIA 2005 F1 safety standards, inclusief kettingen aan de wielen die het losraken van de wielen moeten beperken. De Formule 2-auto heeft ook de laatste Formule 1-standaard voor het beschermen van het hoofd met hoge cockpitranden en vervormbare delen van de auto. Net als in de F1 kunnen de wielkettingen geen absolute garantie bieden dat het wiel niet losraakt na een ongeval en de voorzijde van het hoofd staat in een single seater nog steeds bloot aan een klein risico om geraakt te worden door een andere auto of een onderdeel."

Actie tegen drugshostel Den Bosch

Wie wil er een hostel vol psychiatrisch gestoorde drugsverslaafden in z'n achtertuin? De bewoners van de Bossche volkswijk Kruiskamp zeker niet. Toen die vorig jaar lucht kregen van het plan voor een hostel in de buurt, brandde het beoogde pand snel daarna af. Niemand in de wijk had iets gezien of gehoord.

De bewoners van het veel chiquere Den Bosch-Zuid, die nu aan de beurt zijn, weten het ook zeker: géén drugshostel voor 35 verslaafden in hun buurt. Hetzelfde geldt voor de bewoners van de wijk Sterrenburg in Dordrecht en die van de Blekerstraat in Almere: "Hier geen hostel!"

Het is als een virus dat door het land waart: de ene na de andere gemeente kondigt aan dat er een hostel moet komen om dakloze junks te huisvesten. De ene na de andere buurt gooit vervolgens de kont tegen de krib. Om met het zojuist opgerichte comité van Den Bosch-Zuid te spreken: "Wij zijn niet tegen hostels, maar dit hostel op deze plek is een heel slecht idee."

Al die ophef in al die buurten, is dat nou niet te voorkomen? Voorzitter Fleur Woudstra van het Adviescentrum anti-drugsoverlast (Acado) denkt van wel. "Steeds opnieuw maken gemeenten dezelfde fout: de plannen worden tot in de puntjes voorbereid en dan als een bom gedropt. Dat zijn lelijke trucs. Een betere manier om enorme weerstand op te roepen is er niet. Buurtbewoners voelen zich behandeld als achterlijke gladiolen."

Ook Tweede Kamerlid Joldersma, namens het CDA belast met de drugsproblematiek, ziet een patroon: "Veel buurtbewoners geven nog altijd aan dat er niet of nauwelijks wordt gecommuniceerd."

Het hostelverhaal begint negen jaar geleden in Utrecht, waar de gemeente wilde afrekenen met de overlast door dakloze junks. De stad bracht hen samen in hostels, waar ze een kamer krijgen en intensieve begeleiding. Het is de bedoeling dat zij vanuit het hostel doorstromen naar zelfstandige woonruimte en een baan.

In Utrecht werd het officieel een succesverhaal. Andere gemeenten haken aan op het model. Daarbij verwijzen zij naar het succes, maar onderschatten vaak de bijkomende problemen. In heel het land raken gemeenten in de clinch met geschrokken buurtbewoners die zich afvragen wat er met de huizenprijzen gebeurt, of hun bejaarde moeders nog over straat kunnen en of hun kinderen nog veilig kunnen spelen.

Den Bosch is de jongste verzetshaard. De stad laat zich niet uit het veld slaan door de brand van vorig jaar. Er komen vijf hostels voor 700 junks. De eerste locaties zijn sinds twee weken bekend. Daarbij dacht de gemeente het keurig te hebben aangepakt. Er was een klankbordgroep waarin met enkele bewoners over beoogde panden is gesproken en er zijn vooraf voorlichtingsavonden geweest over het fenomeen hostel. "En toen maakten we de locaties bekend en voelden veel mensen zich toch overvallen", zegt een woordvoerster. "Dat is helaas niet te voorkomen."

De gemeente vraagt zich af hoe ver inspraak moet gaan. "Iemand moet toch de beslissing nemen. Dat hebben we inderdaad niet aan de wijken zelf overgelaten. Maar wij doen er nu alles aan om draagvlak te creëren. Dat kost tijd."

Actievoerder Tiesing is allerminst onder de indruk. Toen hij van het hostel hoorde, was de beslissing al genomen. Over een kleinschaliger opvang, met minder junks, valt met hem best te praten. Maar dat is voor de gemeente niet aan de orde. Tiesing: "Wat hebben we aan draagvlak als de beslissing zelf niet ter discussie staat? Het wordt ons door de strot geduwd." Uit Almere en Dordrecht komen soortgelijke geluiden.

CDA'er Joldersma dringt aan op meer regie teneinde het gangbare patroon te doorbreken, bijvoorbeeld vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Elke gemeente vindt het wiel uit. Ze leren te weinig van elkaar. Het ontbreekt aan richtlijnen. Er zijn geen toetsbare criteria voor de keuze van locaties. En er zijn geen duidelijke regels voor de communicatie met de buurt."

De actievoerders in Den Bosch-Zuid kijken uit naar het wijkbezoek van burgemeester Rombouts, komende donderdag. Tiesing hoopt op begrip. En anders? "Dan beraden wij ons op verdere acties."

Voor brand hoeft Rombouts niet te vrezen. "Daar zijn wij hier in Zuid net iets te brave burgers voor."


Een hostel voor gestoorde junks? Niet in mijn achtertuin!  (foto: DAG)

DVD: Spring Breakdown

Als je in de lente een strand in Florida. Californië of Texas bezoekt, dan loop je een grote kans om tussen groepen feestende studenten terecht te komen. In het voorjaar is het namelijk tijd voor Spring Breakdown. Het is een soort korte voorjaarsvakantie, waarbij het motto "Je leeft maar één keer" centraal lijkt te staan. Een week lang zuipen, neuken, dansen en drugs en daarna weer braaf naar school. Voor de onbekende regisseur Ryan Shiraki zijn de feestende studenten een inspiratie geweest voor de film Spring Breakdown.

Mönchengladbach mist Meeuwis door schorsing

Het Duitse Borussia Mönchengladbach zal bij de start van de Bundesliga geen beroep kunnen doen op middenvelder Marcel Meeuwis.

De Duitse voetbalbond DFB liet die Fohlen maandag weten dat Meeuwis nog een schorsing van twee duels moet uitzitten. In dienst van zijn oude club Roda JC kreeg de middenvelder in de play-off-wedstrijd tegen sc Cambuur Leeuwarden een rode kaart. Van zijn schorsing van drie wedstrijden moet Meeuwis nog twee duels uitzitten.

Van de DFB kreeg Mönchengladbach te horen dat de schorsing van Meeuwis ook in de Bundesliga geldt. "Dat houdt in dat Marcel in de beker tegen FSV Frankfurt en in het eerste competitieduel met VfL Bochum niet mag spelen," aldus technisch directeur Max Eberl op de clubsite.

Meeuwis, oud-speler van Willem II en VVV-Venlo, maakte onlangs de overstap van Roda JC naar Borussia Mönchengladbach.

Didulica is voor Feyenoord 'geen meerwaarde'

Joey Didulica wil graag bij Feyenoord gaan keepen, maar een transfer is nu definitief van de baan. Dat zegt algemeen directeur Eric Gudde maandag tegenover Radio Rijnmond.

Volgens Gudde heeft de komst van Didulica voor Feyenoord 'geen meerwaarde'. Geldschieters van de Rotterdamse club kijken daarnaar, zodat externe investeerders bij een doorverkoop hun financiële bijdrage terug krijgen.

Feyenoord ziet Sekou Cissé, Dani Fernandez en Aleksandar Ignjatovic als een meerwaarde, maar Didulica dus niet. Toch zag trainer Mario Been het wel in de AZ-doelman zitten. "Met hem weet je zeker dat je een goede keeper haalt," liet Been eerder al weten.

In Alkmaar is Didulica samen met Eric Heijblok de stand-in voor eerste doelman Sergio Romero. De 31-jarige Kroaat kwam in 2006 van Austria Wien naar AZ.

Ook Roda JC door KNVB ingedeeld in categorie 1

Net als Feyenoord is ook Roda JC voor komend seizoen ingedeeld in categorie 1. Dat houdt in dat Roda bij de bond een plan moet indienen hoe de club weer financieel gezond kan worden.

De KNVB heeft het nieuws twee weken geleden aan Roda meegedeeld en algemeen directeur Martin van Geel keek er niet van op. "Op zich is dit niets nieuws voor ons en we zijn er ook niet van geschrokken," reageert Van Geel tegenover Voetbal International.

"Ons plan is goedgekeurd, dus we hebben een kompas voor de toekomst. Ik ben blij dat we de negatieve spiraal hebben weten te keren met twee goede transfers (Sekou Cissé naar Feyenoord en Marcel Meeuwis naar Mönchengladbach, red.)."

Roda ontving voor die spelers samen zo'n vijf miljoen euro. "Het is zuur om te beseffen dat we daarvan niets opnieuw kunnen investeren. Dat is nu eenmaal de situatie, daar moeten we mee leren leven."

Vegan streaker wederom opgepakt

Peter Janssen, beter bekend als de vegan streaker, is vanochtend opnieuw aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van het beramen van een aanslag en het bezit van een vuurwapen. Dat meldt het landelijk parket. Wat of wie het doelwit van de vermoedelijke aanslag is, wordt nog onderzocht, zegt een woordvoerder.

De rechtbank in Rotterdam besloot op 30 juni wegens persoonlijke omstandigheden het voorarrest van de dierenactivist te schorsen. Hij mocht naar huis om zijn zieke moeder te verzorgen. Janssen zat sinds april vast wegens het loslaten van 2500 nertsen op een farm in het Zeeuwse Stavenisse. Hij heeft over deze actie een bekentenis afgelegd.

Geen transplantatie voor zuiplap

Een Britse man overleed nadat hem een levertransplantatie was geweigerd. De 22-jarige man kon niet aantonen dat hij een half jaar zonder alcohol kon, een voorwaarde die de artsen gesteld hadden voor de transplantatie.

De man uit Londen deed volgens eigen zeggen sinds zijn dertiende aan comazuipen. Hierdoor kreeg hij ernstige problemen met zijn gezondheid. Toen hij tien weken geleden voor het eerst naar het ziekenhuis moest, stelden artsen vast dat hij nog maar enkele weken te leven had.

Volgens richtlijnen van de gezondheidsautoriteiten moest de Brit eerst bewijzen een half jaar nuchter te kunnen blijven, voordat hij in aanmerking zou komen voor een levertransplantatie. De moeder van de man klaagt over de strikte naleving van deze regels in de Britse media.

Sackboy misbruikt voor Braziliaanse TV show

Het is op zijn minst bijzonder toevallig te noemen dat een Braziliaanse kinderserie erg op LittleBigPlanet lijkt. In onderstaande intro van de serie komt dit goed naar voren. Niet alleen lijken de figuurtjes uit de serie erg op Media Molecules Sackboy, maar ook de gehele setting waarin de poppetjes zich voortbewegen.

Op dit moment is niet bekend hoe Sony zal reageren op de kinderserie aangezien het lastig hard te maken is dat dit plagiaat betreft. Zeer waarschijnlijk is het laatste woord niet over deze kwestie gezegd.

'Recessie in Duitsland zwakt duidelijk af'

De Duitse economie lijkt het ergste deel van de recessie achter de rug te hebben. Dat concludeerden het Duitse ministerie van Financiën en de centrale bank vandaag in nieuwe rapporten over de staat van de Duitse economie.

"De recessie begint duidelijk af te zwakken", concludeerde de Bundesbank. Volgens de economen van de centrale bank blijft de achteruitgang van de Duitse economie in het tweede kwartaal waarschijnlijk beperkt tot een kleine krimp. In het eerste kwartaal ging de grootste economie van Europa nog met 3,8 procent achteruit ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

"De beschikbare economische informatie toont aan dat de economische activiteit in het tweede kwartaal ongetwijfeld beter was dan verwacht", stelde het ministerie van Financiën, dat met name wees op de verrassende toename van de orders en de productie in de industrie.

De eerste officiële raming van de ontwikkeling van de Duitse economie in het tweede kwartaal wordt op 13 augustus gepresenteerd.

Contador nog niet gerust op Tourwinst

Alberto Contador deelde gisteren in de Tour de France een behoorlijke dreun uit aan de concurrentie door te winnen op de klim naar Verbier en de gele trui te pakken. Toch is de Spanjaard er nog niet gerust op dat hij de trui naar Parijs zal brengen.

Contador is bang dat hij het mogelijk niet gaat redden als alle concurrenten tegen hem samen gaan spannen. "Andy is volgens mij de sterkste tegenstander, maar ik ben niet bang voor één renner in het bijzonder. Het wordt link als ze allemaal tegelijk gaan aanvallen," zei de Astana-renner die de steun van Lance Armstrong heeft gekregen.

"Lance zei me gisteren dat hij me gaat steunen en ik geloof hem. We hebben vanaf nu met de hele ploeg hetzelfde doel. Ik moet er intussen voor zorgen dat ik in de koers precies de juiste dingen doe, zodat de concurrentie geen kans heeft. In mijn team heb ik alle vertrouwen, met mijn ploeggenoten zal ik tot aan Parijs zeker geen problemen krijgen."

MTV komt met Rock Band Network

MTV, Harmonix en Electronic Arts sloegen een paar jaar geleden de handen ineen om Rock Band uit te brengen, een rhythmgame die gebaseerd was op Guitar Hero, maar het spelelement uitbreidde naar een complete band. Mede dankzij het grote succes verzuipt MTV Games nu bijna letterlijk in de aanvragen van platenmaatschappijen en artiesten om hun tracks in Rock Band te krijgen. Aangezien Harmonix slechts tijd heeft om zo'n tien tracks per week te produceren, moeten er een hoop mensen teleurgesteld in de wachtrij plaats nemen.

MTV hoopt nu de oplossing te hebben voor dit luxe-probleem. Met Rock Band Network biedt MTV Games een krachtige set gereedschappen waarmee zelf tracks voor Rock Band gemaakt kunnen worden, buiten Harmonix om. Harmonix heeft een groep mensen getraind in het vertalen van een nummer naar een Rock Band Track, deze mensen kunnen ingehuurd worden door wie er ook maar de rechten op het nummer bezit en de originele master-opnames heeft. Platenmaatschappijen kunnen er ook voor kiezen om een getraind persoon permanent in dienst te nemen of één van hun huidige personeelsleden op te leiden in het rockbandificeren van een nummer.

Oorspronkelijk was Rock Band Network bedoeld om beginnende bands zonder contract op een nieuwe manier door te laten breken in de muziekwereld, maar MTV besefte dat de tools ook uitstekend gebruikt konden worden door de grotere platenmaatschappijen die in de rij staan om hun artiesten in Rock Band te krijgen.
Met Rock Band Network wordt de productiecapaciteit van DLC voor de game minimaal vertienvoudigd, omdat de tracks die ingestuurd worden door een kwaliteitsteam worden onderzocht op onder meer speelbaarheid, taalgebruik en copyrightschending. Daarna hoeft de track alleen nog maar online gezet te worden. Deze tracks verschijnen niet in de Rock Band Store, maar in een aparte Store die ook in-game te benaderen zal zijn. De prijs wordt door de eigenaar van de muziek zelf bepaald met $0,50 en $3,00 als minimum- en maximumprijs. Dertig procent van de opbrengsten gaan vervolgens naar de ontwikkelaar van de track. De preview-sample die in de Rock Band Store te luisteren valt voor het kopen van een track zal ook verplichting zijn voor RBN-tracks.

Hoofd Artists & Repertoire bij Sub Pop Records (o.a. Nirvana, Soundgarden) Tony Kiewel is alvast enthousiast over dit initiatief. Hij ziet het als een kans om de inkomstenstroom te vergroten. Het is belangrijk dat de muziek van Sub Pop gehoord wordt, zodat het de verkopen van CDs en downloads vergroot.
Momenteel is Rock Band Network nog in bèta-fase en MTV hoopt in augustus te beginnen met de open bèta. Momenteel is RBN zestien maanden in ontwikkeling en MTV hoopt het programma eind dit jaar publiekelijk beschikbaar te maken. De reden voor het voorzichtige uitrolproces is de verwachtte drukte. Men wil voorkomen dat onspeelbare tracks hun weg naar de consument vinden en zo de integriteit van het Rock Band-merk schaden.

Rock Band Network verschijnt als alles goed gaat eind dit jaar alleen in de Xbox 360-versie van de game, omdat het hele programma gebaseerd is op de XNA-structuur van Microsoft en Creators Club, een online community van XNA-programmeurs waar XNA-games ook gekeurd worden voor publicatie op Xbox Live. Volgens Dave Mitchell van Microsoft is dit de eerste keer dat XNA en Creators Club gebruikt worden om uitbreidingen voor een bestaande game te produceren.
Aangezien Creators Club zo'n 50 tot 80 games per maand keurt en MTV verwacht dat deze aantallen snel voorbijgestreefd zullen worden door RBN, heeft Microsoft een aparte versie van Creators Club opgezet met eigen keuringsvoorwaarden op een server die door Harmonix onderhouden zal worden.

Naast Microsoft heeft ook Cockos meegeholpen aan de ontwikkeling van dit project. De producent van audiosoftware heeft hun eigen Reaper-programma omgebouwd zodat de verschillende audiotracks binnen een nummer individueel bewerkt kunnen worden tot de notecharts van Rock Band. Met deze software kunnen ook de virtuele rockers gemanipuleerd worden, de lichtshow inrichten, camerahoeken aanpassen en achtergrondfilters toegepast worden.
Harmonix zal het forum regelmatig bezoeken om ondersteuning te bieden en ook trainingssessies geven om programmeurs op te leiden tot Rock Band-programmeurs. Daarnaast onderhouden ze ook een lijst met gecertificeerde programmeurs zodat platenmaatschappijen en artiesten die op een makkelijke manier kunnen benaderen.

Populaire tracks zullen na verloop van tijd ook op de PlayStation 3 en Wii verschijnen. Of het Rock Band Network programma ook op deze systemen zal verschijnen is niet bekend.

Amsterdamse Hermitage is succes

Het museum Hermitage Amsterdam is wat bezoekersaantallen betreft een succes. De afgelopen maand bezochten ongeveer honderdduizend mensen het museum.

De dependance van het wereldberoemde museum in Sint-Petersburg werd op 19 juni geopend door koningin Beatrix en de Russische president Dmitri Medvedev. De openingstentoonstelling heet 'Aan het Russische hof. Paleis en protocol in de 19de eeuw'.

Met deze bezoekersaantallen kan de Hermitage zich meten met de bekendste musea van Amsterdam. Het Rijksmuseum werd vorig jaar in totaal door bijna een miljoen mensen bezocht. Het Van Gogh Museum trok zelfs anderhalf miljoen bezoekers.

Een woordvoerster van de Hermitage stelt dat het grote aantal bezoekers "echt fantastisch" is. Het is nog niet bekend hoeveel van deze bezoekers gebruik hebben gemaakt van een gratis toegangskaartje, dat onder andere door de Bank-Giroloterij werd uitgedeeld.

Jackass-ster 'zwaar uitgedroogd'

Voormalig Jackass-ster Bam Margera is gisteren opgenomen in het ziekenhuis. Zijn moeder liet vandaag weten dat haar stuntende zoon, die momenteel aan de MTV-show Nitro Circus werkt, "zwaar uitgedroogd” was. Dat meldde de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.com vandaag.

Volgens moeder April vergeet Margera voor zichzelf te zorgen als hij met zijn programma bezig is en eet hij dan niet genoeg, al erkende ze wel dat haar zoon wellicht iets te veel heeft gefeest. Margera is wel zelf op eigen kracht vanuit zijn huis - in West Chester in de Amerikaanse staat Pennsylvania - naar de ambulance gelopen, aldus April Margera.

Er zou gisteren een telefoontje zijn gepleegd naar noodnummer 911 vanwege ‘een mogelijke overdosis’, aldus TMZ.

Nadal: "Rest van seizoen wordt lastig"

Tennisser Rafael Nadal ziet de rest van het jaar somber in qua prestaties. De Spanjaard kampte maandenlang met vocht in zijn knieën en was maandag voor het eerst sinds tijden weer aan het trainen op de tennisbaan.

"Zelfs als ik terugkeer op 100 procent moet ik realistisch blijven. De rest van het seizoen wordt moeilijk omdat je na één, twee maanden afwezigheid het ritme helemaal kwijt bent," zei de Spanjaard die zijn nummer één positie op de wereldranglijst na Wimbledon op moest geven aan Roger Federer. "Maar ik heb nog steeds één voordeel op Federer, ik ben pas 23," zei Nadal die in augustus zijn rentree in Montreal zijn rentree wil maken.

Gesprekken Berlusconi en escortdame openbaar

Het privéleven van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi (72) is vandaag opnieuw in de schijnwerpers komen te staan. Dagblad La Repubblica en weekblad L'Espresso plaatsten audiotapes op hun website van gesprekken tussen Berlusconi en een escortdame.

Volgens de bewuste Patrizia D'Addario (42) werd zij samen met anderen betaald om feestjes bij te wonen in Berlusconi's woning in Rome. De premier ontkent niet dat de vrouw bij hem thuis is geweest, maar hij zei niet te hebben geweten dat ze een escortdame was.

Italiaanse justitie onderzoekt vijf feestjes die in officiële ambtswoningen van Berlusconi zouden zijn gehouden. Op de bijeenkomsten zouden prostituees zijn geweest en zou cocaïne zijn gebruikt. Berlusconi zou feestjes hebben gegeven waarvoor ongeveer dertig vrouwen waren geregeld door Gianpaolo Tarantini, een ondernemer tegen wie een onderzoek loopt wegens corruptie en aanzetten tot prostitutie.

Tarantini erkende dat geld is betaald aan meisjes die op feesten verschenen. Hij zei dat de vrouwelijke gasten onkostenvergoedingen kregen, maar dat ze geen geld ontvingen voor seksuele diensten.

D'Addario zegt echter 4000 euro te hebben gekregen voor twee bezoeken. Op een van de tapes is te horen dat een mannelijke stem, die van Berlusconi zou zijn, tegen haar zegt: "Ik ga ook een douche nemen. Dus wacht op me in het grote bed als jij eerst klaar bent."

D'Addario zegt dat ze de opnames maakte met haar mobiele telefoon toen ze in het palazzo Grazioli van Berlusconi was. Ook nam ze telefoongesprekken op, waaronder een met Berlusconi. Ook is een gesprek met Tarantini op de websites geplaatst. De escortdame heeft de opnames gegeven aan aanklagers van de zaak tegen Tarantini.

Een woordvoerder van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid deed de opnames af als "een waardeloze poging de mediacampagne die al gedoofd is, nieuw leven in te blazen".

Begin juni publiceerde de Spaanse krant El País enkele foto's die waren gemaakt in de villa van Berlusconi op Sardinië. Op de foto's zijn onder meer topless vrouwen te zien. De Italiaanse mediamagnaat oogstte kritiek wegens de seksfeestjes en beschuldigingen over omgang met minderjarige meisjes. Zijn vrouw, Veronica Lario, wil van hem scheiden. Berlusconi kondigde al aan zijn leven te willen beteren en in september op pelgrimstocht te gaan.

WipEout HD Fury verschijnt op 23 juli

Sony Computer Entertainment Europa heeft vandaag aangekondigd dat op 23 juli de WipeOut HD Fury expansion pack beschikbaar komt op de Playstation Store.

Deze uitbreiding gaat € 9,99 kosten. De Fury uitbreiding bevat 3 nieuwe racetypes, te weten: Eliminator, Zone Battle en Detonator. Verder nog 12 nieuwe tracks, 13 nieuwe schepen, 6 nieuwe muziek tracks, een herdesigned menu systeem, een nieuwe campagne en nieuwe trophies.

Verder komt er op 21 juli een gratis update met daarin ook nog enkele nieuwe features en enkele menu tweaks waaronder een gloednieuwe statistieken sectie, 1 opnieuw ontworpen schip, een nieuw track-keuze menu en enkele nieuwe community/online features.'Barakken moeten terug naar Westerbork'

Alle nog bestaande barakken die ooit op Westerbork stonden moeten direct terug naar het voormalige kampterrein. Dat heeft het Centraal Joods Overleg (CJO) minister Ronald Plasterk (Cultuur) vandaag in een brief laten weten.

Aanleiding is de brand die gisteren in Veendam de barak verwoestte waar Anne Frank en haar zus Margot in 1944 enkele weken batterijen moesten demonteren. Het gebouwtje stond op de nominatie naar Westerbork te worden overgeplaatst.

Op verschillende locaties in het land staan nog barakken of delen daarvan die van Kamp Westerbork afkomstig zijn. Het CJO vraagt Plasterk "met de grootst mogelijke spoed deze barakken te traceren, te laten demonteren en op het terrein van het voormalige Kamp Westerbork in zodanige staat opnieuw op te richten." De organisatie wil hiermee de herinnering aan de holocaust levend houden.


'Alle barakken moeten terug naar Westerbork'  (foto: DAG)

Oorlogsmisdadiger krijgt levenslang

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft vandaag de Bosnische Serviër Milan Lukic veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het VN-Hof achtte bewezen dat hij in 1992 eigenhandig 142 Bosnische moslims had vermoord in de Bosnische plaats Visegrad.

Zijn neef Sredoje Lukic kreeg dertig jaar opgelegd.

In Visegrad werden meer dan honderd moslims in huizen opgesloten en levend verbrand. Milan Lukic, leider van de Bosnisch-Servische militie Witte Adelaars, sloot zijn slachtoffers op en zette de huizen zelf in brand. Ook schoot hij mensen die probeerden te vluchten genadeloos dood.

De rechtbank achtte niet bewezen dat Milan’s neef Sredoje Lukic zelf mensen heeft vermoord, maar "hij wist wat er met hen ging gebeuren", aldus rechter Patrick Robinson. Volgens de rechters zijn de moorden uitgevoerd omdat de slachtoffers moslims waren. Beide mannen zijn dan ook schuldig bevonden aan uitroeiing.

Het vonnis is doorspekt met woorden als "ongekende wreedheid", "gebrek aan respect voor menselijk leven" en "gruwelijkheden". Milan Lukic hoorde het vonnis hoofdschuddend en duidelijk geagiteerd aan.


Levenslang voor Bosnische oorlogsmisdadiger  (foto: DAG)

Tilburg kleurt roze op Roze Maandag

Kleurrijker dan ooit viert Tilburg vandaag op de kermis Roze Maandag. Met een optreden van musicalster Jamai is het feest vanmiddag begonnen. De stad verwacht ongeveer 300.000 bezoekers die ongeacht hun geaardheid zijn uitgenodigd om in het roze te verschijnen.

Roze Maandag is uitgegroeid tot een vaste traditie tijdens de grootste kermis van de Benelux en steevast de drukst bezochte dag. Het feest werd voor het eerst georganiseerd in 1990 door de redactie van de Gay Krant. Destijds kwamen enkele honderden homo's en lesbiennes naar het centrum van Tilburg.

Gay for a day is dit jaar het thema van Roze Maandag. Een travestietenshow en optredens van Bonnie St. Claire, Ronnie Tober en de deejays Don Diablo en Benny Rodrigues staan op het programma. Verder komt de uitzending van de Coen en Sander Show van 3FM maandagmiddag vanaf een speciale radiostudio op het kermisterrein. Deze studio is georganiseerd door FOK!kers Martijn en Nolius die Kermis FM hebben bedacht.

Overdosis nicotine voor Britse scholier

Een veertienjarige Britse scholier heeft een overdosis nicotine binnengekregen. De jongen had in de lunchpauze op dertig nicotinekauwgoms gekauwd. De jongen kreeg de kauwgoms van een vriend die op school betrapt was op roken en de kauwgoms van de school kreeg.

De scholier is opgenomen in het ziekenhuis en maakt het inmiddels goed. Volgens artsen had hij door de overdosis kunnen sterven.

Gezondheidswerkers op de school delen elke week nicotinekauwgoms uit aan rokende scholieren. Zo hopen ze de kinderen van hun ongezonde gewoonte af te helpen. Rokers boven de twaalf jaar krijgen wekelijks 105 kauwgoms.

De moeder van de scholier is kwaad. Volgens haar had de school toestemming moeten vragen voor het uitdelen van de kauwgoms. "Ik weet dat wat mijn zoon heeft gedaan stom is, maar het bewijst dat deze kinderen niet de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor medicatie die hen in gevaar kan brengen."
 

Met dank aan Haywood-Yablowme voor de submit.

Feyenoord onder financieel toezicht

De licentiecommissie van de KNVB heeft Feyenoord teruggezet naar categorie 1, zo maakten de Rotterdammers vandaag openbaar op hun eigen website. Dit houdt onder meer in dat De Stadionclub een plan van aanpak moet indienen bij de bond hoe de club op termijn weer financieel gezond kan worden.

Algemeen directeur Eric Gudde zegt in een reactie dat de plaatsing in categorie 1 aangeeft dat Feyenoord nog veel werk moet verzetten om er financieel gezien weer bovenop te komen. "Het is bekend dat we nog een grote schuld uit het verleden weg moeten werken," aldus Gudde.

"Dat er door het sportieve rampjaar dat achter ons ligt nog extra schade is oplopen, is ook al meer dan een half jaar glashelder en door ons gecommuniceerd," licht Gudde verder toe. "Een herstelplan, zoals op grond van de indeling in categorie 1 door de KNVB wordt geëist, is door Feyenoord maanden geleden al gemaakt. Sterker nog, we zijn al heel ver met de uitvoering er van."

Om de schulden te verminderen bezuinigt Feyenoord op alle bureau- en personeelskosten en mochten nieuwe spelers alleen worden gehaald indien deze volledig extern konden worden gefinancierd. Gudde: "We hebben dus op voorhand onze maatregelen genomen voor het geval we in de eerste categorie terecht zouden komen. Dit herstelplan hadden we hoe dan ook doorgezet, want Feyenoord moet keihard blijven werken aan de financiële gezondmaking van de club."

Voor meer sportnieuws zie FOK!sport.

Gronholm tweede op Pikes Peak

Tweevoudig wereldkampioen rally Marcus Grönholm is tweede geworden in de Pikes Peak-hillclimb in de 'Unlimited Class'.

Met zijn Ford Fiesta reed de coureur tevens naar de vijfde snelste plaats allertijden tijdens 87e Pikes Peak International Hill Climb in Colorado Springs. Hiermee werd Grönholm tevens Rookie of the Year. Hij voldeed het 12,4 mijl lange parkoers in 11:28.963. Hiermee deed hij er ruim een minuut langer over dan Nobuhiro 'Monster' Tajima die met zijn Suzuki Sport XL7 veertien seconden boven zijn record bleef dat net boven de tien minuten ligt.

Ricardo Londoño doodgeschoten

Op 60-jarige leeftijd is Ricardo Londoño-Bridge overleden. De voormalig Formule 1-coureur werd in het noorden van Colombia doodgeschoten.

Londoño-Bridge debuteerde in 1981 voor het Ensign-team tijdens de Braziliaanse Grand Prix. De coureur kreeg echter na de training geen licentie van de FIA. Die had hij nodig om deel te mogen nemen aan de race. Zijn vervanger, Marc Surer, werd vervolgens in de race vierde en reed bovendien de snelste ronde.

Top of Flop: Vitalic

De achtste ronde in de nieuwe reeks van Top of Flop op de FOK! Weblog gaf ons opnieuw reden tot vreugde. The BossHoss' "Last Day" is een geweldige video en het nummer rockt wel lekker. Het is dus een echte top!

Vandaag een oude bekende...

Vitalic is "electronic music artist", hij heet in het dagelijks leven Pascal en hij is geboren in Frankrijk. We hadden 'm al eens eerder in Top of Flop. Toen kon hij jullie niet echt overtuigen. Hij komt in september met een nieuwe CD, maar de eerste single "Your Disco Song" is al een paar weken uit.

De meningen binnen de Weblog crew zijn opnieuw verdeeld. Sommigen hadden zoiets als "WTF is this?". Anderen vonden het briljant... Rare piepjes en bliepjes en een vrouw met een halve spiegelbal op d´r kop!

Over smaak valt gelukkig te twisten. Daarom aan jullie de vraag: Is het een top of een flop?

Heb jij een tip? Mail me dan even op fdbeer@fok.nl of zet je tip in de submit en wie weet sta jij binnenkort al hier!

Consumentenbond start meldpunt energiebedrijven

De Consumentenbond krijgt elke dag veel klachten van consumenten over de verkoopmethoden van energieleveranciers en heeft daarom besloten een meldpunt open te stellen. Dat meldde de bond vandaag.

Oneerlijke handelspraktijken, zoals misleidende of agressieve werving zijn verboden. "De bond vindt het van groot belang dat de toezichthouder Consumentenautoriteit (CA) dit verbod ook streng en effectief handhaaft", aldus de Consumentenbond.

Volgens de bond toont de inval die toezichthouders Opta en de CA op 8 juli deden bij de Nederlandse Energiemaatschappij de noodzaak aan van onderzoek naar de wervingsmethoden van energiebedrijven.

Het meldpunt zal in ieder geval de hele zomer actief zijn. De signalen van het meldpunt kunnen volgens de Consumentenbond gebruikt worden door de CA en de Energiekamer om nader onderzoek te doen en zo nodig in te grijpen.

Via het meldpunt hoopt de bond te ontdekken hoeveel consumenten zich misleid voelen door energiebedrijven, of er een lijn in de klachten zit en of er notoire overtreders zijn.

Klagen over de Nederlandse Energiemaatschappij kan ook in ons weblog.

Duitse politie vangt slipjesdief

De Duitse politie heeft ruim duizend slipjes en meer dan honderd zwembroeken aangetroffen in het appartement van een onderbroekendief, die op heterdaad was betrapt. De 46-jarige man wilde opnieuw drie broekjes toevoegen aan zijn opmerkelijke collectie, toen hij in een gymzaal in het West-Duitse Gelnhausen kon worden gearresteerd.

Volgens de politie was de enorme verzameling slipjes en zwembroeken gewassen en netjes opgestapeld. Inmiddels is een onderzoek gestart naar de herkomst van de collectie. De verdachte beweert de kleding van particulieren en op het internet te hebben gekocht.

Duitsers herdenken verzet tegen Adolf Hitler

Tijdens een officiële plechtigheid vandaag in Berlijn heeft de Duitse regering de militairen achter de aanslag op de dictator Adolf Hitler geëerd. Zij werden precies 65 jaar geleden geëxecuteerd. Minister van Defensie Franz Josef Jung legde bij het monument voor de verzetsstrijders in een voormalig hoofdkwartier van het leger een krans neer.

Op de plek van het monument In het Bendlerblock was op 20 juli 1944 een groep officieren rond Claus Schenk von Stauffenberg terechtgesteld. Hitler overleefde de bomaanslag lichtgewond. In de Bondsrepubliek geldt de aanslag als symbool van het militaire verzet tegen het nationaalsocialisme. Als de Führer was omgekomen, had Von Stauffenberg (36) met de westelijke geallieerden over een einde van de Tweede Wereldoorlog willen onderhandelen.

Harry Potter-film breekt opnieuw record

De nieuwste Harry Potter-film blijft records breken. Harry Potter and the Half-Blood Prince heeft in het openingsweekeinde ruim 409.000 Nederlanders naar de bioscoop getrokken. Dat meldde distributeur Warner Bros vandaag. De film die tot nu toe in het openingsweekeinde de meeste bezoekers trok, was Pirates of the Caribbean: At World's End in 2007.

De zesde Potter-productie brak afgelopen week ook al de records voor het hoogste bezoekersaantal op een openingsdag en het hoogste aantal bezoekers op één dag.

Het Nederlandse record voor de openingsdag stond al op naam van Potter. De vijfde Harry Potter-film, Harry Potter and the Order of the Phoenix, mocht in 2007 op de eerste dag 92.787 bioscoopgangers verwelkomen.

Potter werd op de openingsdag door ruim 113.150 liefhebbers bekeken. Dat is het hoogste aantal bezoekers dat ooit op één dag een bioscoopfilm in Nederland bezocht. Het record stond eveneens op naam van Pirates of the Caribbean: At World's End. In 2007 trok die film op één dag 97.650 bezoekers.

Alguersuari blijft ook racen in WSR

Nieuwbakken Scuderia Toro Rosso-coureur Jaime Alguersuari zal naast de Formule 1 ook in de World Series by Renault blijven rijden. Dit heeft de teambaas van de Spanjaard Trevor Carlin gezegd.

Carlin is er trots op dat Alguersuari op negentien jarige leeftijd zijn debuut in de Formule 1 maakt. "We zijn er trots op dat weer een van de Red Bull-rijders de stap naar de Formule 1 maakt. Hiermee treedt Jaime in de voetsporen van Sebastian Vettel die ook van ons World Series-team naar Toro Rosso ging."

"Het was vorig jaar in de Britse Formule 3 al duidelijk dat Jaime een groot talent is en het zegt genoeg over de kwaliteit van de serie dat de regerend Britse Formule 3-kampioen al zijn debuut in de Formule 1 maakt. Het zal een zware leercurve voor hem worden, maar hij is volwassen genoeg om snel te leren en het maximale er uit te halen. Jaime blijft bij ons in de World Series rijden, maar de Formule 1 krijgt de hoogste prioriteit," zei Carlin.

Feyenoord in categorie 1 geplaatst

De licentiecommissie van de KNVB heeft Feyenoord teruggezet naar categorie 1, zo maakten de Rotterdammers maandag openbaar op hun eigen website. Dit houdt onder meer in dat De Stadionclub een plan van aanpak moet indienen bij de bond hoe de club op termijn weer financieel gezond kan worden.

Algemeen directeur Eric Gudde zegt in een reactie dat de plaatsing in categorie 1 aangeeft dat Feyenoord nog veel werk moet verzetten om er financieel gezien weer bovenop te komen. "Het is bekend dat we nog een grote schuld uit het verleden weg moeten werken," aldus Gudde.

"Dat er door het sportieve rampjaar dat achter ons ligt nog extra schade is oplopen, is ook al meer dan een half jaar glashelder en door ons gecommuniceerd," licht Gudde verder toe. "Een herstelplan, zoals op grond van de indeling in categorie 1 door de KNVB wordt geëist, is door Feyenoord maanden geleden al gemaakt. Sterker nog, we zijn al heel ver met de uitvoering er van."

Om de schulden te verminderen bezuinigt Feyenoord op alle bureau- en personeelskosten en mochten nieuwe spelers alleen worden gehaald indien deze volledig extern konden worden gefinancierd. Gudde: "We hebben dus op voorhand onze maatregelen genomen voor het geval we in de eerste categorie terecht zouden komen. Dit herstelplan hadden we hoe dan ook doorgezet, want Feyenoord moet keihard blijven werken aan de financiële gezondmaking van de club."

De Jongh aan beterende hand

De kans is groot dat Steven de Jongh morgen gewoon aan de zestiende etappe van de Tour de France kan beginnen. Dit heeft een woordvoerder van Quick-Step vandaag laten weten.

"Hij is aan de betere hand. Morgen kan Steven normaal gesproken aan de start verschijnen," aldus de woordvoerder over de situatie van De Jongh. De renner kampt sinds zondag met maagklachten, waardoor hij moeite had om de rit naar Verbier te voltooien.

Men denkt dat De Jongh de ziekte heeft overgenomen van Tom Boonen, die zondag niet meer van start ging. "De dokter is bij hem geweest. Hij had een beetje last van koorts, maar gelukkig is dat nu weg."

Via zijn Twitter-account heeft De Jongh inmiddels laten weten dat het wat beter gaat. "Ik voel mij iets beter en ik hoop dat ik morgen fit ben. En als ik dat niet ben, wordt het gewoon weer een moeilijke dag."

Lorenzo: "Aanbieding Yamaha niet goed genoeg"

Jorge Lorenzo heeft een aanbieding van Yamaha voor volgend jaar naast zich neergelegd. De Spanjaard die tweede in het kampioenschap staat zegt op basis van zijn prestaties meer te moeten verdienen.

Ook Honda heeft interesse in Lorenzo, maar hij wil het liefst bij Yamaha blijven. Maar de aanbieding van dat Japanse team heeft hij afgewezen. "Ik denk dat we het nog even moeten uitstellen. Ik ben er trots op dat de mensen me willen. Ik denk dat ik een van de coureurs ben die Valentino in de toekomst kan verslaan. Ik vecht momenteel al met hem en ik denk dat ik meer waard ben dan wat Yamaha mij op dit moment biedt. We zien wel wat er in de toekomst gebeurt."

Middlesbrough weigert bod op Alves

Het gedegradeerde Middlesbrough is niet van plan aanvaller Afonso Alves zomaar te laten vertrekken.

Nu Boro het komende seizoen uitkomt in het Championship, ligt het voor de hand dat een aantal belangrijke spelers de club gaat verlaten. Een eerste bod op ex-sc Heerenveen-spits Alves heeft de club echter geweigerd.

"We hebben een bod op Afonso ontvangen, maar het was niet goed genoeg", zo luidt de uitleg van manager Gareth Southgate tegenover de Northern Echo. "Om eerlijk te zijn, het kwam niet eens in de buurt bij wat we zouden accepteren."

Inmiddels blijft Alves' ploeggenoot Mido voor onrust zorgen bij Middlesbrough. De Egyptische aanvaller heeft zich nog steeds niet gemeld bij zijn werkgever, waardoor zijn boete blijft oplopen. "Het is heel simpel", verklaart Southgate. "Mido moet zich hier melden. Deze club betaalt niemand die zich niet op de training vertoont."

Mido kwam het voorbije seizoen op huurbasis uit voor Wigan Athletic en zou azen op een vertrek bij Middlesbrough. Southgate: "Maar we kunnen dat pas bespreken als hij zich hier meldt."

Beppu: "Van Hummel is Superman"

Kenny van Hummel en Lance Armstrong zijn de twee uitersten van deze Tour de France. De renner van Skil-Shimano staat stijf onderaan, terwijl Texaan tweede staat. De laatstgenoemde nam zondag toch even de tijd om de Nederlander te steunen.

Een ploeggenoot van Van Hummel, Fumiyuki Beppu, schreef op zijn Twitter-pagina namelijk het volgende: "Ik heb heel veel respect voor Kenny van Hummel. Hij is Superman!" Armstrong was het eens met de uitspraak van de Japanner en beloonde deze met een retweet.

Van Hummel kwam gisteren als laatste binnen en had drie kwartier langer nodig om de etappe naar Verbier te voltooien. Toch liet de renner van Skil-Shimano weten dat hij niet kapot te krijgen is. "Ik zat helemaal naar de klote, maar ik ben een taaie, ik stap pas af als ik van mijn fiets donder."

De wielrenner besloot met de woorden: "Er zijn al heel wat sprinters naar huis, maar Kenny van Hummel is er nog. Daar ben ik trots op."

Dief laat keurig briefje achter

Een autodief met manieren, als dat geen contradictio in terminis is… Maar de Amerikaan Mark Neary trof er eentje die het toch allemaal zo beleefd mogelijk wilde doen.

De wagen van Mark uit Fargo, North Dakota, was door een dief leeggehaald: cd’s, geld, rijbewijs en creditcards waren verdwenen. Maar op een handgeschreven briefje wilde de dief de autobezitter toch nog even complimenteren:

"Je hebt een geweldige muzieksmaak. Maak je geen zorgen over je creditcards en rijbewijs - ik weet dat ik ze niet kan gebruiken… niet meer na vanavond althans."

En een gratis adviesje kreeg Matt er ook nog bij: "Doe je auto voortaan op slot."

Neary kan er inmiddels wel een beetje om lachen, getuige dit filmpje. Maar het gemeenst vindt hij de tonguitstekende smiley :P onderaan het briefje: "Alsof hij wil zeggen, haha, ik heb je."


Dief laat keurig briefje achter  (foto: DAG)

'Rijkaard wil Honda naar Galatasaray halen'

Het Turkse Fanatik weet te melden dat Galatasaray VVV-Venlo-middenvelder Keisuke Honda naar Istanbul wil halen.

Johan Neeskens, assistent van Galatasaray-trainer Frank Rijkaard, bekeek de Japanner onlangs tijdens de oefenwedstrijd tegen Feyenoord. De Turken willen vijf miljoen euro op tafel leggen voor Honda, terwijl de Limburgers blijven vasthouden aan een vraagprijs van tien miljoen euro.

Honda, het voorbije seizoen speler van het jaar in de Jupiler League, speelt sinds anderhalf seizoen voor VVV. Daarvoor was hij actief voor Nagoya Grampus Eight. Galatasaray haalde onlangs onder andere Leo Franco en Kader Keita al binnen.

Fors lagere straffen voor vlotdrama Kruidvat

Het gerechtshof in Arnhem heeft vandaag veel lagere straffen opgelegd voor het vlotongeluk op de Berkel, waarbij in september 2007 twee Kruidvat-medewerksters om het leven kwamen. Het hof veroordeelde evenementenbedrijf Sportwijzer uit Eibergen tot vijfduizend euro boete en een van de twee directeuren, Marco P., tot 120 uur werkstraf.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete van 50.000 euro tegen het bedrijf geëist en tegen de directeur 180 uur werken en drie maanden cel voorwaardelijk, zoals de rechtbank eerder ook oplegde.

Volgens het hof waren bedrijf en directeur onzorgvuldig, nalatig en schuldig aan de dood van de twee medewerksters, maar hebben zij zelf geen gewin gehad van de situatie. Ook hebben zij te lijden gehad van alle publiciteit en is de bedrijfsvoering verder wel op orde.

Het evenementenbedrijf regelde de vlottocht op de rivier als personeelsuitje voor achttien medewerksters van Kruidvat. De begeleider die door directeur Marco P. werd meegestuurd, had wel eerder vlottochten begeleid, maar nog nooit op het traject dat de Kruidvat-medewerksters gingen afleggen. Daarin zat een overlaat, waardoor het vlot anderhalve meter naar beneden stortte met het fatale ongeluk als gevolg.

De begeleider wist dat niet, het stond niet in het activiteitenboek van de tocht en de opvarenden waren er niet voor gewaarschuwd. De medewerksters hadden voor de oplaat richting wal moeten sturen, maar hadden nu juist begrepen dat zij moesten doorvaren tot zij de begeleider zagen staan.

Dat het recreatieschap en het waterschap ook blaam treffen omdat waarschuwingsborden niet goed zichtbaar waren, is het hof niet met de advocaten eens. Zij hebben de taak het gebied te beheren, niet een activiteit op een veilige manier te organiseren zoals Sportwijzer. Wel vindt het hof met de raadsmannen Hans en Willem Anker dat ook de begeleider zich beter had moeten informeren.

De nabestaanden reageerden geschokt op de lagere straffen.


Stuw in de Berkel  (foto: DAG)

Trulli heeft geen verklaring voor bandenmysterie

Toyota-coureur Jarno Trulli snapt niets van het bandenmysterie in de Formule 1. Verschillende teams kampen dit jaar met problemen, doordat de banden niet op temperatuur komen of te snel slijten.

"Dit jaar hebben we veel problemen met het goed voorspellen voor het weekend en ook tijdens het weekend hebben we moeite met het omgaan met de banden, het opwarmen ervan en de consistentie die niet goed is," zei Trulli. "De prestaties zijn goed, maar soms kunnen we geen verklaring vinden voor de problemen op een auto."

"Op Silverstone had ik een geweldige kwalificatie, maar de race was verschrikkelijk. Hoewel ik punten scoorde was het een erg lastige race en we worden er wat gek van. We begrijpen er niets van. We weten waar het aan ligt, maar we begrijpen niet waarom we daar problemen hebben. Dat gebeurt dit jaar en niet alleen bij ons. Het is lastig uit te leggen, we doen er onderzoek naar, maar het is moeilijk op te lossen."

Bridgestone wil het verschil tussen de banden in een deel van de races kleiner maken en Trulli hoopt dat de problemen hiermee kleiner zullen worden, maar een echte oplossing is het nog niet. "De rest van het seizoen zal waarschijnlijk een stuk beter worden door de beslissing van Bridgestone, maar het kan niet de verklaring zijn, want dan heb je er het hele weekend last van en niet in één sessie of alleen in de race."

Figo aanwezig bij afscheid Cocu

Luís Figo neemt zaterdag a.s. deel aan de afscheidswedstrijd van Philip Cocu, die in het Philips Stadion gespeeld zal worden. De Portugees, die voor onder meer Sporting Lissabon, FC Barcelona, Real Madrid en Internazionale heeft zijn komst inmiddels bevestigd.

In de periode tussen 1998 en 2000 speelde Figo samen Cocu actief bij FC Barcelona. Toen de aanvaller naar Real Madrid verhuisde, stonden de twee voetballers nog een aantal keer tegenover elkaar. Naast de Portugees hebben nog een groot aantal spelers hun deelname toegezegd. Onder hen zijn ook Patrick Kluivert, Marc Overmars, Michael Reiziger en Jaap Stam.

Ook Bert van Marwijk heeft zijn deelname toegezegd. De trainer zal samen met Guus Hiddink het samengestelde team van Cocu gaan coachen.

Nieuwe Carry Slee-verfilming in september

De nieuwe Nederlandse speelfilm Lover of Loser gaat op 22 september in première aan de vooravond van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dat maakte de organisatie van het festival vandaag bekend.

Lover of Loser is gebaseerd op het gelijknamige boek van Carry Slee. Boek en film gaan over het leven van de 15-jarige Eva, over haar relatie met haar stiefvader en over haar liefdes. Regisseur van de film is Dave Schram (Timboektoe en Radeloos).

Gaite Jansen speelt de rol van Eva, Susan Visser is haar moeder en Thomas Acda is de stiefvader. Lover of Loser is vanaf 23 september in heel Nederland te zien. Het Nederlands Film Festival heeft plaats van 23 september tot en met 2 oktober.

Van der Ven op proef in Emmen

Erik van der Ven traint vanaf vandaag mee bij FC Emmen. De middenvelder, wiens contract bij FC Oss niet werd verlengd, zit momenteel zonder club. Hij hoopt een contract af te kunnen dwingen in Emmen.

De 25-jarige middenvelder uit Schaijk werd opgeleid bij PSV. In Eindhoven haalde hij nimmer het eerste elftal, waarna hij in het seizoen 2004/05 bij Helmond Sport debuteerde in het betaald voetbal. Na drie jaar verruilde hij die club voor FC Oss, waar Van der Ven de afgelopen twee seizoenen actief was. In totaal speelde hij 153 duels in de Jupiler League, waarin hij elf keer scoorde.

Mocht Van der Ven niet slagen bij Emmen, dan zal hij vermoedelijk gaan spelen voor zondaghoofdklasser De Treffers uit Groesbeek. Hij heeft overschrijving aangevraagd naar die club, maar daarbij afgesproken nog voor zijn kansen als prof te mogen gaan.

Ajax CT hoopt Davids vast te leggen

Ajax Cape Town hoopt Edgar Davids vast te leggen. De Zuid-Afrikaanse club heeft de voormalig international een contract aangeboden.

De 36-jarige Davids moet nog laten weten of hij op de aanbieding van Ajax Cape Town ingaat. Davids heeft naar verluidt ook een aanbieding uit Hong Kong.

John Comitis, voorzitter van Ajax Cape Town, schat de kansen van zijn club niet hoog in, maar houdt toch hoop. "Ik kan zeggen dat ik twee dagen ben opgetrokken met Edgar Davids. Ik heb geprobeerd hem vast te leggen. Er waren sponsors die zijn salaris wilden betalen. Ajax Cape Town is een overweging voor hem", aldus de preses tegenover Football365.

Ajax Cape Town wil een spectaculaire aanwinst halen. Eerder ving men al bot bij Christian Vieri, Nwankwo Kanu en Michael Mols.

Tourkaravaan geniet van rustdag

De Tourkaravaan geniet vandaag van de tweede rustdag. Alberto Contador eiste gisteren de gele trui voor zich op en bereidt zich inmiddels voor op de laatste week, die zwaar zal gaan worden.

Gisteren arriveerde het wielerpeloton in Zwitserland. Op de Verbier was Contador uiteindelijk de sterkste en gaf de concurrentie een gevoelige tik. De Spanjaard geniet nu van de rustdag. "Goed dat ik kan herstellen, want morgen wacht er weer een zware etappe," liet hij na afloop van de gewonnen etappe weten.

Morgen gaat de Tour namelijk verder met de beklimming van de Grand-Saint-Bernard, die met zijn 2.473 meter het dak van deze Tour de France is. Vervolgens rijden de renners via Italië naar de Petit-Saint-Bernard (2.188 meter).

Ook woensdag staat nog in het teken van de Alpen. Een dag later wordt de individuele tijdrit verreden, waarna op zaterdag de laatste berg van deze Tour, de Mont Ventoux, moet worden bedwongen. Zondag wordt de laatste rit van deze Ronde van Frankrijk verreden, die traditiegetrouw in Parijs eindigt.

Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!sport Tour-site!

Twitter maakt of kraakt films in één dag

Het oordeel dat vroege bioscoopbezoekers op het web vellen wordt steeds belangrijker om een film te laten floppen of floreren. Amerikaanse boxoffice-watchers signaleren dat het helemaal in is om meteen een korte recensie het internet op te lanceren als je net naar een film bent geweest.

Dankzij Twitter worden die publiekservaringen nu razendsnel onder een grote groep mensen verspreid. En deze mond-tot-mondreclame kan een film maken of kraken.

Adam Fogelson, hoofd marketing bij Universal Pictures, zegt tegen persbureau Reuters dat het hypeproces door internet in een stroomversnelling is geraakt. "Afhankelijk van hoe groot het publiek op de openingsdag van je film is, speelt mond-tot-mondreclame soms al direct een rol."

Filmmarketeers houden van week tot week in de gaten of de kaartverkoop inzakt. De afgelopen jaren laten de verkoopcijfers steeds vaker een steile daling zien, volgens marketingmensen doordat een negatief oordeel zich steeds sneller verspreidt.

In het geval van Brüno, de nieuwe film van Sacha Baron Cohen, leek die daling al na dag één in te zetten. Op de premièredag werd in de Verenigde Staten voor 14,4 miljoen dollar aan kaartjes verkocht, tegen 8,8 miljoen op dag twee. Volgens sommige media zou dit te wijten zijn aan het Twitter-effect.

Of dit nu waar is of niet, veel Hollywoodfirma’s doen er alles aan om het Twitter-effect om te zetten in hun voordeel. Sony Pictures lanceerde een Twittergame bij de film Terminator Salvation en heeft aparte Twitterpagina’s voor films als Julie&Julia en The Ugly Truth, waar gebruikers bijvoorbeeld vragen kunnen stellen aan hoofdrolspelers.

Acteurs, koning Twitter Ashton Kutcher voorop, worden door hun filmmaatschappij ook volop aangemoedigd af en toe wat lief en leed te delen via Twitter. Geregelde tweets vanaf de set kunnen de buzz rond een nieuwe film aardig versterken, is de nieuwe overtuiging in Hollywood.

Dader aanslagen Mumbai bekent schuld

Ajmal Amir Kasab, de enige nog levende dader van de aanslagen in de Indiase stad Mumbai, heeft vandaag schuld bekend. Dat heeft de politiefunctionaris die het onderzoek naar de aanslagen leidt laten weten.

De Pakistaan Kasab had in mei nog gezegd onschuldig te zijn aan de 86 aanklachten tegen hem. Hij wordt onder meer beschuldigd van moord en het voeren van oorlog tegen India. Hij wordt berecht door een speciale rechtbank in de gevangenis in Mumbai.

De bommenlegger maakte deel uit van een groep van ongeveer tien mensen die in november een reeks aanslagen pleegde in de havenstad. Daardoor kwamen meer dan 170 mensen om het leven. Op de 21-jarige Kasab na werden alle daders gedood.


Dader aanslagen Mumbai bekent schuld  (foto: DAG)

Flinke ontslagronde bij Sony Online Entertainment

Sony Online Entertainment heeft bevestigd dat ze voltijd werknemers ontslaan. Het gaat om zo'n vijf procent van het medewerkersbestand: 41 personen om precies te zijn. Efficiënter werken en kostenbesparing zijn de twee hoofdredenen van deze onverwachte saneringen. Welke werknemers hun spullen mogen pakken is op het moment van schrijven niet bekend.

Naast bovenstaande heeft Sony Online Entertainment geen commentaar gegeven op de kwestie. Het volledige afgegeven statement luidt als volgt:

"In a move to increase operational efficiency and reduce costs, Sony Online Entertainment has eliminated 5% of its full-time workforce, equaling 41 people. SOE looks forward to continuing its leadership role in the online games industry as it celebrates the highly successful launch of Free Realms, the 10-year commemoration of its ground-breaking EverQuest franchise, and the continued performance of the company's other games."

'Huntelaar kiest voor VfB Stuttgart'

Volgens de krant Stuttgarter Nachrichten heeft VfB Stuttgart de strijd om spits Klaas Jan Huntelaar gewonnen. De 25-jarige doelpuntenmaker zal deze week een vierjarig contract tekenen bij Die Schwaben, die het voorbije seizoen op de derde plaats eindigden in de Bundesliga.

Huntelaar verhuisde in januari van dit jaar van Ajax naar Real Madrid, maar is nu al op een zijspoor beland in de Spaanse hoofdstad. VfB Stuttgart betaalt achttien miljoen euro voor Huntelaar, die ook in de belangstelling stond van Tottenham Hotspur.

Sinds het aantreden van Florentino Perez als voorzitter van Real Madrid werden er tientallen miljoenen euro's aan spelers als Cristiano Ronaldo, Kaká en Karim Benzema gespendeerd. Hierdoor is er voor Huntelaar geen plaats meer bij De Koninklijke.

Bayonetta verschoven naar volgend jaar

SEGA heeft de release van de nieuwe franchise Bayonetta vertraagd naar volgend jaar. In het westen dan, in Japan moet het spel nog steeds vanaf 29 oktober naar de PlayStation 3 en Xbox 360 komen.

De reden voor het uitstel is dat SEGA wil proberen de gekte van Kerstmis te vermijden. "Bayonetta is een extreem belangrijke nieuwe franchise voor SEGA en voegt een nieuw niveau van diepte toe aan onze groeiende portfolio," zo zei SEGA West president Mike Hayes. Hayes vervolgde zijn verhaal: "Als resultaat van een analyse van de markt, hebben we de beslissing genomen dat januari 2010 de beste releasedatum is in de westerse markt om het potentieel van het erg spannende spel maximaal te vergroten."

Schrijver Frank McCourt (78) overleden

De Iers-Amerikaanse schrijver Frank McCourt is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats New York. Hij stierf aan huidkanker. Dat meldde The New York Times.

McCourt is vooral bekend geworden door zijn eerste boek, de bestseller Angela’s Ashes (1996) dat in Nederland verschenen is onder de titel De as van mijn moeder. Met dit autobiografische verhaal won hij de prestigieuze Pulitzer-prijs. Het boek gaat over de moeilijke jeugd van een kind uit een Ierse immigrantenfamilie in de Verenigde Staten.

De auteur was tientallen jaren leraar Engels. Pas toen hij met pensioen ging verschenen zijn boeken. Hoewel het allemaal goed verkopende titels waren, overtrof hij nooit meer het succes van Angela’s Ashes, dat in 1999 verfilmd werd door de Britse regisseur Alan Parker.

De vier boeken die McCourt in tien jaar tijd schreef hebben een biografisch karakter. Er zijn wereldwijd miljoenen exemplaren van zijn werk in omloop. Het is in meer dan twintig talen vertaald.

McCourt werd geboren nadat zijn ouders gemigreerd waren van Ierland naar Amerika. Tijdens de economische depressie van de jaren ‘30 keerde het gezin weer terug naar zijn geboorteland, waar het bittere armoede beleefde in de stad Limerick. Tot overmaat van ramp liet de aan drank verslaafde vader de familie ook nog eens in de steek.

Toen hij 19 was, besloot McCourt op eigen houtje zijn geluk te beproeven aan de overkant van de oceaan. Na een baantje in een hotel in New York ging hij aan de slag als leraar.


Schrijver Frank McCourt (78) overleden  (foto: DAG)

Softwareverkopen UK: Harry Potter pakt de eerste plek

Na een vierde plek in de openingsweek heeft Harry Potter and the Half-Blood Prince afgelopen week de eerste plek overgenomen in de Engelse softwarecharts. Hoewel de verkoopcijfers slechts met 5% toenamen was het genoeg om Tiger Woods PGA 10 (-20%), Fight Night Round 4 (-30%) en Transformers: Revenge of the Fallen (-4%) te passeren. Het is daarmee de vierde unieke IP van EA in de laatste zeven weken die de eerste plek bezet. Goed nieuws is er ook voor Nintendo. Dankzij de marketingcampagne met Beyoncé wist Rhythm Paradise een verkoopstijging van 96% te realiseren en daarmee de 21e plek te bezetten.

Prinsesjes zijn al 'stevige dames'

"Het zijn stevige dames die hun mannetje staan.” Prins Willem-Alexander is vol lof over zijn drie dochters, die vandaag op het Wassenaarse strand poseerden voor de vaderlandse en buitenlandse pers. "Het is een wonder dat ze niet gillend wegrennen.” Het getuigt van de sterke persoonlijkheden van prinsessen Amalia, Alexia en Ariane, aldus de prins.

Op blote voeten liepen prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun drie kinderen het strand op voor het jaarlijkse zomerse fotomoment. De meisjes alle drie in wit tuniekje met jeans. Het leek of de prinsesjes al gewend zijn aan de klikkende fototoestellen en zoemende camera’s. Vooral de jongste, Ariane, zwaaide geregeld naar de fotografen, voordat ze met haar zusjes met schep en emmer in het zand ging spelen.

Het strand, de zee en de duinen, het zijn bekende plekken voor de koninklijke familie. "Dit is een plek waar we vaak komen", zei Willem-Alexander. "Het is onze strandopgang, we fietsen hier regelmatig naar toe."

Columnist Driek Oplopers heeft wel een mening over de familie.

KV Mechelen - NEC afgeblazen

Het oefenduel tussen KV Mechelen en NEC, dat voor zaterdag op de rol stond, is afgelast. Deze maatregel volgt op de ongeregeldheden in aanloop naar het duel tussen NEC en Germinal Beerschot, dat eerder deze week gespeeld zou worden.

Een groep van 70 supporters vond het namelijk nodig om amok te maken en misdroegen zich op dusdanige wijze dat NEC het duel uit veiligheidsoverwegingen niet meer wilde spelen.

Bij de rellen rondom dat duel liepen drie supporters van de Nijmeegse formatie en twee stewards verwondingen op. De politie maakt nog altijd jacht op de relschoppers. Germinal Beerschot heeft inmiddels aangegeven te willen helpen bij het opsporen van de daders.

NEC heeft mensen opgeroepen om foto's en videomateriaal van de rellen af te staan.

Man rijdt politiebureau Zaanstreek binnen

Een 51-jarige man uit Zaandam is vanochtend met zijn personenauto het hoofdbureau van de regiopolitie Zaanstreek-Waterland in Zaandijk binnengereden.

De auto kwam tot stilstand tegen de balie van de receptie. Er zijn geen gewonden gevallen. Een agente moest opzij springen om de auto te kunnen ontwijken. De pui en entreedeuren zijn zwaar beschadigd.

De man is na zijn daad aangehouden en wordt gehoord. Hem wordt zware mishandeling, poging tot doodslag en vernieling ten laste gelegd. De politie doet momenteel onderzoek naar de reden van zijn actie.

Sastre mist respect in de Tour

Carlos Sastre heeft de rustdag van de Tour de France gebruikt om zijn gal te spuwen. De kopman van Cervélo Test Team rijdt vooralsnog een anonieme wielerronde en heeft bijna vier minuten achterstand op leider Alberto Contador.

"Sinds de start in Monaco, heb ik het gevoel dat er een sfeer hangt waarin niemand wil dat ik de Tour weer win," liet Sastre, die La Grande Boucle vorig jaar op zijn naam schreef, weten. "Ik ben niet behandeld zoals het hoort, niet door de pers en ook niet door de organisatie. De interne tweestrijd tussen Armstrong en Contador heeft alles overschaduwd in de pers. Alle vragen gaan daarover. Dat is respectloos."

Sastre ging verder met de woorden: "De pers legt ook veel druk op mijn schouders. Ze sporen mij aan om aan te vallen. Ik moet de Tour van de saaiheid redden. Maar daarvoor ben ik niet hier. Ik ben niet de geest in de fles. De rit naar de Ventoux is de belangrijkste rit voor mij. Ik wil die rit winnen om een speciale reden. Op 9 september organiseert mijn fanclub in België een evenement voor kinderen met kanker. Sommige zaken zijn belangrijker dan Tourwinst."

Ziekenhuis geeft verkeerde baby mee

Een moeder in Zuid-Korea is er zestien jaar na dato achter gekomen dat zij na haar bevalling de verkeerde baby heeft meegekregen. Het ziekenhuis dat verantwoordelijk is voor de fout is nu veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 70 miljoen won (rond de 40.000 euro).

De vrouw beviel in 1992 in een ziekenhuis in Guri, een voorstad van Seoul. Naar nu blijkt verwarde de verpleegster haar dochter met een andere baby. Het vermoeden dat ze het verkeerde kind mee had gekregen rees pas vorig jaar juli, toen de dochter een bloedtest had laten afnemen waaruit bleek dat zij bloedgroep A heeft.

Maar de beide ouders hebben bloedgroep B. Vervolgens wees een dna-test uit dat het kind geen familie van beide was.

De biologische dochter is nog niet getraceerd. De moeder had ook aan de rechtbank gevraagd of het ziekenhuis verplicht kon worden zijn archieven te openbaren, maar dat verzoek is afgewezen om privacyredenen.

Knaven wil jaar langer door

Er bestaat een kans dat Servais Knaven in 2010 blijft fietsen. De renner, die op dit moment bij Team Milram rijdt, zou zijn huidige contract graag met een jaar willen verlengen.

"We hebben tijdens de NK eind juni een eerste gesprek gehad," liet Gerry van Gerwen, ploegleider van Team Milram, weten. "Hij wil nog een jaar door. We kijken wat de mogelijkheden zijn."

Knaven, die sinds vorig jaar voor de Duitse formatie actief is, is dit jaar niet actief in de Tour de France. De renner begon zijn professionele carrière in 1994 bij TVM.

'Arsenal ziet in Gignac opvolger Adebayor'

Nu Arsenal de Togolees Emmanuel Adebayor is kwijtgeraakt aan Manchester City, moeten The Gunners op zoek naar een nieuwe aanvaller. Manager Arsène Wenger lijkt deze spits uit zijn vaderland Frankrijk te willen gaan halen.

The Daily Mail meldt maandag dat Arsenal interesse heeft in André-Pierre Gignac, die momenteel uitkomt voor Toulouse. Met 24 doelpunten werd de 23-jarige Gignac het voorbije seizoen topscorer van de Ligue 1.

Ook Olympique Lyon toonde onlangs belangstelling voor Gignac, maar Toulouse ging niet akkoord met het bod van Les Gones. Naar verluidt wil de Zuid-Franse club 20 miljoen euro ontvangen voor de doelpuntenmaker.

Mocht Gignac niet naar Londen gehaald kunnen worden, dan zal Wenger zijn pijlen gaan richten op Marouane Chamakh (Girondins de Bordeaux). Ook Demba Ba (1899 Hoffenheim) en Obafemi Martins (Newcastle United) zouden op het lijstje van Arsenal staan.

De Graafschap gaat voor Van Beukering

Het gerucht doet al een tijdje de ronde, maar de interesse van De Graafschap in spits Jhon van Beukering lijkt nu concreet te worden, aldus Voetbal International.

De Graafschap is sinds de degradatie naar de Jupiler League op zoek naar een nieuwe aanvaller en heeft het oog laten vallen op de 25-jarige Van Beukering, die eerder in zijn loopbaan ook al voor De Superboeren uitkwam.

Van Beukering staat momenteel onder contract bij NEC, maar lijkt door de komst van Björn Vleminckx en Eron Fejzullahu zijn langste tijd te hebben gehad in Nijmegen. Ook ADO Den Haag en VVV-Venlo zouden in de markt zijn voor de voormalig jeugdspeler van Vitesse. Voor De Graafschap speelde Van Beukering al eens 3,5 jaar.

De twee proefspelers Mesut Eslik en Ryan Santos St. Aubyn krijgen geen contract bij De Graafschap.

Seizoen AG2R-renner Elmiger voorbij na operatie

Het seizoen voor AG2R-renner Martin Elmiger is voorbij. De Zwitser moet zich noodgedwongen aan zijn rechterbeen laten opereren vanwege vernauwende bloedvaten.

"Ik moet na de operatie zes weken rust houden zodat mijn been volledig kan herstellen van de operatie. Dat betekent dat ik helaas niet in actie kan komen op de WK in Mendrisio eind september. Ik ben erg teleurgesteld, maar mijn gezondheid gaat voor alles. Het is cruciaal dat je 100 procent fit bent als je op niveau wilt wielrennen", liet de 30-jarige Zwitser weten.

Elmiger stond het laatst aan de start in de Ronde van Zwitserland en het nationaal kampioenschap eind juni.

Fors koopkrachtverlies bij werkloosheid

De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2008 met 0,8 procent gestegen. Maar wie werkloos werd, leverde 15 procent aan koopkracht in. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. Huishoudens hadden gemiddeld 33.500 euro te besteden, aldus het CBS.

Ambtenaren gingen er gemiddeld het meest op vooruit. Hun koopkracht steeg met 2,3 procent. Voor de overige werknemers was dat 1,8 procent.

Optimisme op beursvloer houdt aan

De beurs in Amsterdam noteerde maandag aan het begin van de middag stevig in de plus. Het positieve sentiment van vorige week hield aan. Beleggers kijken hoopvol uit naar de grote hoeveelheid kwartaalcijfers die deze week naar buiten komt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een half uur na het middaguur een winst van 3,71 punten (1,4 procent) op 270,11 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg 0,7 procent tot 375,63 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tussen de 1,6 en 1,8 procent.

Vorige week sloot de AEX vijf handelsdagen op rij met winst. Dat was vooral te danken aan de beter dan verwachte kwartaalcijfers van onder meer Philips, IBM, Google, Intel en de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs.

De handel draait deze week opnieuw om de bedrijfscijfers. Uit de Verenigde Staten komen resultaten van onder meer Texas Instruments, AMD, Caterpillar, DuPont, Merck, Pfizer, Boeing en Coca-Cola. In Amsterdam publiceren onder meer TomTom, Accell, KPN en USG resultaten.

"Deze week zal meer duidelijkheid geven of het ergste van de recessie achter de rug is of dat het herstel nog op zich laat wachten", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Volgens Bert van Hoogenhuyze van Dresdner VPV zijn beleggers positief gestemd door de meevallende cijfers die vorige week naar buiten kwamen. "Er is hoop dat er meer berichten komen waarin wordt gemeld dat de orders en de omzet het dieptepunt zijn gepasseerd."

Het MidKap-fonds TenCate verloor 8,5 procent. Het textielbedrijf gaf vrijdag nabeurs in een tussentijds handelsbericht aan dat de winst en omzet in het tweede kwartaal zijn gedaald. Daarop kreeg het fonds een afwaardering van zakenbank Petercam. Volgens Petercam kan het handelsbericht alleen maar worden gezien als een winstwaarschuwing.

De toeleverancier aan de chipindustrie ASMI maakte maandag bekend een eerder aangekondigde reorganisatie sneller te gaan uitvoeren. Daarnaast worden de kosten van de reorganisatie opgevoerd van 25-30 miljoen tot 60-70 miljoen euro. Ook moet het bedrijf extra afschrijven. Het aandeel steeg 1 procent.

De oliegerelateerde fondsen profiteerden van een hogere olieprijs. De prijs van een vat ruwe olie steeg maandag met 1,6 procent tot 64,60 dollar. Shell steeg 2 procent en de toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore won 1,4 procent. Het Britse oliebedrijf BP klom 2,3 procent en Total ging 1,8 procent vooruit in Parijs.

De euro noteerde maandag op 1,4230 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,4115 dollar.

Gears of War 2: All Fronts per ongeluk uitgebracht

Microsoft heeft eind afgelopen week per ongeluk de nieuwste uitbreiding voor Gears of War 2 online gegooid. Het gaat om de All Fronts pack welke eigenlijk pas 28 juli online zou moeten komen, samen met de Dark Corners pack, voor 1600 punten. De mensen die de kans kregen om de pack te downloaden voordat hij weer offline gehaald werd konden hem voor 800 punten binnenhalen. Dark Corners is de nieuwste uitbreiding die uit zeven nieuwe multiplayer maps bestaat en een campaign hoofdstuk genaamd Road to Ruin, voor 1200 punten kun je deze downloaden. All Fronts is een bundel van Dark Corners en de al bestaande Flashback, Combustible en Snowblind map packs.

"The small, lucky group of Xbox Live members who were able to download the content during the short window it was available will be able to retain the content for the price at which it was purchased as well as keep all related Achievements. There won't be any penalties for those who purchased this content early. Think of it as a lucky treat for those with quick reflexes!"

Zlatan en Adebayor gaan er financieel op achteruit

Topaankopen Zlatan Ibramivovic (Barcelona) en Emmanuel Adebayor (Manchester City) gaan bij hun nieuwe werkgever minder verdienen dan dat ze deden bij respectievelijk Inter en Arsenal.

Bij Barcelona zal Ibracadabra zo'n 7,5 miljoen euro per jaar gaan verdienen. Dat meldt de krant El Mundo Deportivo. Bij Inter verdiende Zlatan negen miljoen per seizoen. Barça wil Ibrahimovic vastleggen tot 2014. In zijn contract wil de club een transferclausule van 150 miljoen euro opnemen.

Adebayor heeft een reden waarom hij de overstap naar The Citizens maakte. "Als ik voor geld zou gaan, zou ik vorige zomer al overgestapt zijn naar AC Milan of Barcelona. Zij boden me meer dan Arsenal deed. Ik ben gekomen om prijzen te winnen. Dit team heeft daarvoor de mogelijkheden en de club heeft de ambitie", aldus de aanvaller in de Engelse media.

Adebayor speelde sinds 2006 bij Arsenal. Hij scoorde 62 goals in 142 wedstrijden. Manager Mark Hughes is verheugd met zijn nieuwe spits. "Emmanuel is sinds zijn komst vanuit Frankrijk één van de beste aanvallers in de Premier League. Samen met de andere aankopen vergroot hij de kans om mee te komen met de topploegen."

Iniesta is niet bang voor nieuw Real Madrid

Andrés Iniesta vindt dat Real Madrid goede spelers heeft gekocht, maar dat de selectie van trainer Manuel Pellegrini nog geen team is. De middenvelder van Barcelona is dan ook niet bang voor Real.

"Ze hebben goede spelers gekocht, maar goede spelers maken nog geen goed elftal", zegt de Spaans international tegenover Radio Castilla La Mancha.

Iniesta heeft veel vertrouwen in het komende seizoen. "Het zal een interessant seizoen worden, waarin we voor veel prijzen spelen. De competitie en de Champions League, maar ook de Spaanse- en de Europese Supercup. Daarnaast kunnen we voor het eerst wereldkampioen worden met Barcelona."

Iniesta zal deze zomer zeker niet vertrekken bij de Catalaanse club. "Ik ben gelukkig waar ik ben en dat is voor mij het belangrijkste."

Real Madrid versterkte zich onlangs met Cristiano Ronaldo, Kaká en Karim Benzema. Daar tegenover zou het vertrek van minimaal negen spelers staan. Tot nu toe is nog niet één speler van De Koninklijke verkocht.

Geen maatregelen voor hostie en wijwater

Het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap ziet vooralsnog geen aanleiding om in verband met de Mexicaanse griep anders om te gaan met het gebruik van wijwater en de hostie in de kerk. Dat zei woordvoerder Pieter Kohnen vandaag.

In Engeland, waar de Mexicaanse griep veel harder toeslaat, adviseert de bisschop van Chelmsford, John Gladwin, de priesters van zijn bisdom om wijwater voorlopig te weren uit de kerk. Ook moet de hostie voorlopig niet meer op de tong worden gegeven, maar op de hand. Hetzelfde hebben de bisschoppen in Portugal aan de priesters opgedragen.

  (foto: ANP)

Mampuya op amateurbasis naar Helmond Sport

Mike Mampuya gaat aan de slag bij Helmond Sport. De verdediger gaat op amateurbasis spelen voor de Brabantse club.

De 26-jarige vleugelverdediger kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor VVV-Venlo in de Jupiler League en Eredivisie. Hij speelde in totaal 52 wedstrijden bij de Venlose club, maar had in Venlo geen toekomst meer.

Voor VVV kwam Mampuya uit voor RC Genk, Tongeren en Lierse SK. In 2006 ging hij naar Helmond Sport. Daar speelde hij een seizoen alvorens hij naar VVV vertrok. Nu keert hij dus weer terug bij zijn oude club.

Mampuya is niet de eerste speler die deze zomer de overstap maakt naar Helmond Sport. Eerder gingen Joas Siahaija, Sjoerd Winkens, Johan Voskamp, Charles Kazlaukas en Jeroen Veldmate hem voor.

Alguersuari opvolger Bourdais bij STR

Jaime Alguersuari is de opvolger van de ontslagen Sébastien Bourdais bij Scuderia Toro Rosso, zo heeft het Italiaanse team maandag bevestigd. De Spanjaard wordt hiermee met 19 jaar en 125 dagen tijdens de Hongaarse Grand Prix de jongste coureur in de Formule 1 ooit.

Alguersuari reed tot afgelopen weekend in de World Series by Renault waar hij afgelopen zondag zijn eerste podiumplaats behaalde. Daarvoor kwam hij uit in het Britse Formule 3-kampioenschap dat hij als jongste coureur ooit op zijn naam schreef. Onlangs werd de jonge Spanjaard nog benoemd tot reserverijder bij beide Red Bull-teams.

"Ik wil Red Bull bedanken voor het geven van deze geweldige kans in de Formule 1," zei Alguersuari. "Sinds ik begon met racen was dit mijn droom en dankzij het Red Bull Junior Programme kan ik mijn ambities waarmaken."

"Ik ben me er van bewust dat een lastige uitdaging is, want de Formule 1 betreden is altijd lastig. Het doen tijdens het seizoen is nog veel lastiger en het doen zonder testen is al helemaal moeilijk. Ik heb nu al het gevoel dat het team dat al veel ervaring met rookies heeft, mij geweldig ondersteunt."

[Upd] FOK!kers steken 5675 dollar in microkredieten!!

kiva
Het begon allemaal op 25 april, toen DennisMoore  in dit topic meldde dat hij een heel interessante manier was tegengekomen waarop je zelf aan 'ontwikkelingshulp 2.0' kunt doen: Kiva. Via de microkrediet-organisatie Kiva kan iedereen kleine leningen verstrekken (vanaf 25 dollar) aan individuele ondernemers uit ontwikkelingslanden, die daarmee geholpen worden hun bedrijfjes op te starten of uit te breiden.

Een paar maanden later hebben zich meer dan 40 FOK!-users bij het opgerichte Team FOK! aangemeld, en vandaag is een mijlpaal bereikt! De leden van het FOK!-team hebben met elkaar 3000 dollar uitgeleend! Met deze 3000 dollar heeft het team meer dan 100 ondernemers uit ontwikkelingslanden overal ter wereld geholpen, doordat zij nu de broodnodige investeringen in hun kleine bedrijfjes kunnen doen.

Als microkredietverstrekker krijg je een mooi overzicht in je portfolio met Google maps en statistieken over je verstrekte leningen en je ontvangen betalingen. Ook krijg je tijdens de looptijd van de lening af en toe updates over de ondernemer aan wie je geld hebt uitgeleend. En na afloop wordt het uitgeleende bedrag weer aan je terugbetaald. Zo kun je het geld opnieuw uitlenen aan een andere ondernemer, of via Paypal weer op je eigen bankrekening laten storten.

Als je wilt weten hoe het precies werkt, kun je de website van de organisatie raadplegen of even een kijkje nemen in het lopende Kiva-topic. Help jij het Fok!-team mee naar de volgende mijlpaal van 5000 dollar?

Update: Gisteren meldden we dat er een bedrag van 3000 dollar was ingezameld en riepen iedereen op om mee te werken naar de volgende mijlpaal, 5000 dollar. Het is inmiddels één dag, een FP bericht en een forum topic later en de teller staat nu al op 5675 dollar! 

Forse groei van alleenstaanden in Nederland

Nederland telt over 40 jaar, in 2050, 3,6 miljoen eenpersoonshuishoudens. Dat is een miljoen meer dan nu het geval. De komende 20 jaar komen er jaarlijks 30.000 tot 40.000 alleenstaanden bij, waarvan het merendeel 65 jaar en ouder is.

Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de nieuwste bevolkingsprognoses. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de vergrijzing. "Vanaf 2011 maken de generaties die vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren de groep 65-plussers snel groter. Ouderen blijven vaker dan jongeren alleen achter doordat hun partner overlijdt of naar een zorginstelling gaat. Het aantal alleenwonende 65-plussers zal daardoor in 2050 naar verwachting ruim 850 duizend hoger liggen dan nu", aldus het CBS.

Puzzelen met holbewoners in The Humans

Koch Media en Blue Monkey Studios komen begin september met de puzzel-platformer The Humans: Meet the Ancestors voor de PC en Nintendo DS. In deze game speel je met een van de vroege menselijke bewoners van onze planeet en moet je ze veilig door levels heenloodsen die volzitten met gevaarlijke dino's en een rivaliserende stam. Onderwijl doet je stam uitvinden zoals het wiel en vuur die je kunt gebruiken om puzzels op te lossen en de levels door te komen. In totaal beschikt de game over 80 levels die elk hun eigen uitdaging bieden.

The Humans: Meet the Ancestors zal voor een budgetprijs in de winkels verschijnen.

Toeristen geven fors minder uit in Nederland

Terwijl Nederlanders in het eerste kwartaal van dit jaar meer hebben uitgegeven tijdens hun verblijf in het buitenland, hebben buitenlandse toeristen in Nederland fors minder uitgegeven. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederlanders gaven in de eerste drie maanden van het jaar 1,7 miljard euro uit tijdens toeristische reizen in het buitenland. Dat is 4 procent meer dan een jaar eerder. Buitenlandse toeristen in Nederland gaven in dezelfde periode 1 miljard euro uit. Dat is 17 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2008.

Al sinds het tweede kwartaal van 2008 dalen de uitgaven van buitenlandse toeristen in Nederland. Sinds dat kwartaal tot en met het eerste kwartaal van dit jaar daalden de uitgaven van buitenlandse toeristen met 12 procent afgezet tegen dezelfde periode een jaar eerder.

Evans: "Mijn slechtste dag in vijf jaar"

Cadel Evans had zich gisteren als doel gesteld om wat tijd op de concurrentie terug te pakken, maar slaagde hier niet in. De renner van Silence-Lotto kwam uiteindelijk als zevende over de finish.

In het algemeen klassement zakte de Australiër naar de veertiende plaats. "Ik had mijn eerste slechte dag in vijf jaar, terwijl dit net de belangrijkste dag voor het algemene klassement was. Ik had het al van bij de start door," liet hij na afloop van de etappe weten. "Ik weet niet hoeveel tijd ik heb verloren en hoeveelste ik nu sta. Ik vind wel dat ik mij wel kranig heb verweerd op mijn zwarte dag."

Daarnaast gaf Evans ook aan niet helemaal fit te zijn. "Ik zat echt dood op de fiets. Ik zal de dokter maar eens opzoeken, want ik begrijp niet wat het probleem is."

MTV-Polen krijgen taalles van uitzendbureau

Uitzendbureaus geven bij wijze van proef Nederlandse taalles aan Poolse arbeidskrachten om hen beter te integreren in de Nederlandse samenleving. Het afgelopen jaar hebben hier zo’n vijfhonderd Polen gebruik van gemaakt, meldt Trouw.

De cursus bestaat uit alledaags Nederlands, een op het werk toegepaste woordenschat en Nederlandse normen, waarden en gebruiken. Volgens de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA), die de cursus aanbiedt, is er veel belangsteling bij haar leden. De werkgevers betalen de kosten van 400 euro per cursist zelf, omdat ze hun Poolse arbeidskrachten graag willen behouden.

De meeste van de 150.000 Poolse arbeidskrachten in Nederland spreken niet of nauwelijks Nederlands. Polen kunnen, net als Roemenen en Bulgaren, als EU-burgers niet tot inburgering worden verplicht. Maar jonge, ongebonden Polen doen het graag, zegt directeur Gerlof Roubos van de VIA. Hij noemt ze MTV-Polen: "Ze komen hier voor het avontuur. Die staan ook veel meer open voor integratie."

Eenvijfde van hen wil hier blijven, bleek onlangs uit een onderzoek van multicultureel instituut Forum. Nog eens een vijfde van de jongeren overweegt het.

Het experiment wordt in september geëvalueerd maar het lijkt nu al een succes. Negentig procent van de deelnemers heeft de cursus inmiddels afgerond.

Tour-karavaan geniet van rustdag

De Tour-karavaan geniet vandaag van de tweede rustdag. Alberto Contador eiste gisteren de gele trui voor zich op en bereidt zich inmiddels voor op de laatste week, die zwaar zal gaan worden.

Gisteren arriveerde het wielerpeloton in Zwitserland. Op de Verbier was Contador uiteindelijk de sterkste en gaf de concurrentie een gevoelige tik. De Spanjaard geniet nu van de rustdag. "Goed dat ik ik herstellen, want dinsdag wacht er weer een zware etappe," liet hij na afloop van de gewonnen etappe weten.

Dinsdag a.s. gaat de Tour namelijk verder met de beklimming van de Grand-Saint-Bernard, die met zijn 2.473 meter het dak van deze Tour de France is. Vervolgens rijden de renners via Italië naar de Petit-Saint-Bernard (2.188 meter).

Ook woensdag staat nog in het teken van de Alpen. Een dag later wordt de individuele tijdrit verreden, waarna op zaterdag de laatste berg van deze Tour, de Mont Ventoux, moet worden bedwongen. Zondag wordt de laatste rit van deze Ronde van Frankrijk verreden, die traditiegetrouw in Parijs eindigt.

Gajin gebruikt satellietfoto's voor IL-2 Birds of Prey

Ontwikkelaar Gajin is inmiddels al een tijdje bezig met de WWII-game IL-2 Sturmovik: Bird of Prey. Om in dit nieuwste deel de visuals zo waarheidsgetrouw mogelijk te reproduceren maakt de developer gebruik van satellietbeelden om het landschap perfect over te kunnen nemen. Om te zorgen dat de wereld er dan ook uitzien zoals in 1940 en niet zoals in 2009 wordt ook gebruik gemaakt van luchtfoto's, kaarten en documenten die gemaakt zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vergelijken van deze beelden en zorgen dat alles klopte leverde een hoop werk op. Zo'n 35 miljoen bomen en twee miljoen gebouwen zijn handmatig ingevoerd in de game.

"Collecting all the necessary data, both old and new, to create IL-2 had been a long battle all of its own. The game is now looking as good we had always anticipated it would and in light of that, the scouring of archives and satellite databases has all been worth it!"

IL-2 Sturmovik: Birds of Prey ligt vanaf 4 september in de winkels voor Xbox 360, PlayStation 3, PSP en Nintendo DS.Capcom komt 25 september met Spyborgs

Capcom Europa heeft bekend gemaakt dat de actiegame Spyborgs vanaf 25 september in de winkels zal liggen voor de Wii. In deze titel kun je met drie supersoldaten spelen in hun queeste om een voormalig teamgenoot die ze verraden heeft naar de volgende wereld te helpen. De game beschikt over een uitgebreide co-opmodus waarin je beschikt over de meest brute combo's en finishing moves om het allemaal lekker spectaculair te maken. De game wordt ontwikkeld door de jonge studio Bionic Games, die bestaat uit voormalig medewerkers van Insomniac Games en High Impact Games.

Berg lovend over Jans

Marcus Berg wordt vanmiddag om 13:00 uur gepresenteerd bij zijn nieuwe club Hamburger SV. Zondagavond kwam hij aan op het vliegveld in Hamburg.

Twee weken geleden onderging Berg al een medische keuring bij de Duitse club. De clubs raakten het echter maar niet eens over de transfersom. "Maar daar heb ik me niet druk over gemaakt," aldus Berg tegenover De Telegraaf. "Ik heb me alleen op mijn vakantie geconcentreerd. In Zweden ben ik bij familie en vrienden geweest, heb ik lekker gevist en op een jetski gezeten."

"Het geeft me juist een goed gevoel dat Groningen veel geld aan me verdient. Ik ben happy voor de club, wens iedereen alle succes en zal zeker nog zo nu en dan komen kijken."

"De hele club is belangrijk geweest voor mijn carrière, maar Ron Jans in het bijzonder. Hij is een groot trainer, onder wie ik veel stappen vooruit heb gemaakt. Dat hij me deze transfer gunt, zegt ook veel over zijn karakter. Hij is bijzonder sociaal."

Schleck: "Kwam niet in wiel van Contador"

Andy Schleck was gisteren de enige, die op het geweld van Alberto Contador kon reageren. De Spanjaard demarreerde op de Verbier uit de kopgroep, waarna de Luxemburger in de achtervolging ging.

Schleck verloor uiteindelijk wel tijd, maar is nog altijd erg strijdlustig. "Ik probeerde Contador te volgen, maar kon niet in zijn wiel komen," liet de renner van Team Saxo Bank weten. "Op het einde verloor ik veertig seconden, het is niet te veel, maar toch veertig seconden. Respect voor hem, hij was gewoon de beste."

Daarnaast liet Schleck ook nog weten zich te richten op het klassement om de gele trui. Op dit moment is hij namelijk ook nog in het bezit van de witte trui. "We gaan proberen om met twee man op het podium te komen in Parijs."

Breukink: "Menchov is geknakt"

Gisteren was het opnieuw een teleurstellende dag voor Rabobank. Tijdens de rustdag zal de ploeg zich gaan voorbereiden op de laatste week, die zeer waarschijnlijk de beslissing zal gaan brengen.

Rabobank doet op geen enkel vlak meer mee, wat in de ogen van Erik Breukink pijn doet. "Aan het begin van de klim reden Denis Menchov en Laurens ten Dam nog vooraan in de koers," begon de ploegleider van Rabobank zijn verhaal. "Maar Menchov kon in het harde geweld niet meedoen. Hij heeft het nog wel geprobeerd, maar uiteindelijk niet aangedrongen. Toen hij niet mee kon, is hij geknakt."

Het zou kunnen dat Menchov zich nog in de strijd om een dagzege kan mengen. "Hij zal nu wel de ruimte krijgen, maar de vraag is hoe de vorm na de rustdag is. Dinsdag moeten we verder kijken," was de reactie van Breukink.

Ook Frans Maassen, de tweede ploegleider van de Nederlandse wielerformatie, was somber gestemd. "Denis is gisteren duidelijk tekort geschoten. We hadden vanochtend nog goede hoop, want we zagen de afgelopen dagen verbetering bij hem. We zullen ons nu op ritten moeten concentreren. Ik denk dat hij zich dat gisteren ook realiseerde en daarom maar heeft zitten sparen. Tenminste, dat hopen we."

Schopman: "Nederland is nog steeds wereldtop"

Oranje won vorig jaar in Duitsland brons bij de Champions Trophy met een zogenaamd B-team. Hofleveranciers Den Bosch en Amsterdam hadden nog competitieverplichtingen. In Sydney was Nederland op volle sterkte en weer werd er brons gehaald. Is dit dan een tegenvaller? Hockey.nl vroeg het aanvoerder Janneke Schopman.

"Ik was er vorig jaar zelf niet bij, maar ik weet wel dat vorig jaar alles fout mocht gaan," zegt Schopman. "Een vijfde of zesde plaats had niemand erg gevonden, want er zat een hele groep debutanten bij. Niemand verwachtte wat van Nederland en die ontspannen sfeer zorgde ervoor dat Oranje verrassend derde werd."

"Dit jaar was het heel anders. Wij kwamen naar Sydney als olympisch kampioen en iedereen kijkt tegen je op. Ook al is er een aantal belangrijke speelsters gestopt, de verwachtingen van de buitenwacht waren hooggespannen. Er zat voor ons dus best veel druk op."

"De nadruk ligt wel op het EK in augustus, maar dit was onze eerste test om te kijken hoe dit nieuwe team op wereldniveau presteert. De grote vraag vooraf was: zijn wij nog wereldtop? Die vraag durf ik nu wel met ja te beantwoorden. Wij zijn nog wereldtop. Maar het gaat niet altijd vanzelf, dat hebben we ook kunnen zien."

Denneboom mag weg bij FC Twente

Romano Denneboom mag op zoek naar een andere werkgever. Dit heeft FC Twente, zijn huidige werkgever, aan de aanvaller laten weten. Door de komst van een aantal nieuwe aanvallers is de routinier overbodig geworden.

"Romano wil helemaal niet weg, hij heeft het ontzettend goed naar de zin, maar als de club zegt dat je positie in het gedrang is gekomen, zul je toch in beweging moeten komen," liet Rob Jansen, zaakwaarnemer van Denneboom, in een reactie weten.

De huidige overeenkomst tussen FC Twente en Denneboom loopt nog één jaar door.

Veel touroperators voor Turkije failliet

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) slaat alarm over het extreem hoge aantal faillissementen onder 'Turkije-specialisten', touroperators die voornamelijk pakketreizen naar Turkije aanbieden. SGR-directeur Piet Hein Debets heeft sterke vermoedens dat er bij veel van die faillissementen fraude in het spel is.

Deze maand vielen twee Turkije-specialisten om, Golden Tours in Hoofddorp en Tourplan in Amsterdam. In totaal werden 6.500 reizigers gedupeerd. De schade wordt geraamd op 2,5 miljoen, maar die wordt betaald door de SGR. Voor 240 reizigers van Golden Tours blijkt de garantie niet te gelden.

Zij boekten hun reis tussen 12 december en 20 januari, en toen was Golden Tours niet aangesloten bij SGR omdat het zich niet aan de regels had gehouden. SGR adviseert reizigers altijd vlak voor boeking te kijken op de website sgr.nl of een touroperator wel is aangesloten.

Debets vindt de faillissementen verdacht. "Juli is voor een reisorganisatie een idioot moment om failliet te gaan. Mensen die een pakketreis boeken moeten namelijk uiterlijk zes weken voor vertrek de volledige reissom vooruitbetalen. In juli en augustus zit de kas van een touroperator normaal gesproken juist tjokvol."

Wat de SGR ook wantrouwig maakt, is de onevenredige hoeveelheid schade die Turkije-specialisten het garantiefonds berokkenen. Ongeveer 95 procent van de Nederlandse reisbureaus is bij het Garantiefonds aangesloten. De laatste drie jaar is de schade die SGR aan vakantiegangers moet vergoeden geëxplodeerd: van gemiddeld 1,5 miljoen euro per jaar tot 6 à 7 miljoen per jaar.

Debets: "Die toename komt vrijwel geheel voor rekening van Turkije-specialisten. Sinds 2003 moest de SGR 20 miljoen schade uitkeren bij faillissementen, en daarvan was 13 miljoen voor Turkije-specialisten." De SGR deed een aantal keren aangifte van mogelijke fraude, en de fiscale recherche Fiod zou met enkele onderzoeken bezig zijn. De Fiod kon dit niet bevestigen.

Het grofste faillissement was dat van Economy Holidays, in 2007. De eigenaar van het bedrijf had maar liefst 2,4 miljoen reisgeld van klanten geïnd alvorens aan het begin van het vakantieseizoen met de noorderzon te vertrekken. Debets: "Toen wij de boeken kwamen controleren, bleken er geen vliegtickets te zijn betaald, geen hotels te zijn gereserveerd, niets. Het geld was naar een privérekening in Turkije overgemaakt."

De andere aangifte betrof Angel Tours uit Rotterdam. "Dat bureau werkte met handgeschreven boekingsformulieren en facturen. Volslagen idioot. Wij vermoeden dat ze klanten ronselden in het theehuis en de moskee en met hen afspraken de schadevergoeding van de SGR na een doelbewust faillissement te delen."

Verdacht veel touroperators voor Turkije failliet  (foto: DAG)

Jackson flashmob Amsterdam faalt

De gisteren in Amsterdam georganiseerde flashmob ter ere van Michael Jackson is jammerlijk gefaald. Er deden weinig mensen aan mee en niemand kon er iets van zien.

Bij een flashmob worden voorbijgangers op straat, in een supermarkt of in een groot gebouw verrast door mensen die ineens allemaal hetzelfde doen en na een paar minuten weer hun weg vervolgen alsof er niks aan de hand was. De deelnemers worden via internet bij elkaar gebracht en krijgen instructies. Zo werden mensen in Stockholm onlangs verrast door een hele groep mensen die als Jackson begonnen te dansen.

In Nederland werd dit gisteren gedaan op het Museum- en Leidse Plein en op de brug bij de Keizersgracht. Alleen duurde het steeds te lang voordat er gestart werd. Hierdoor waren er op voorhand meer omstanders dan deelnemers en was er geen verrassingselement meer. Verder is het bij een flashmob ook niet de bedoeling dat je omstanders gaat uitkafferen, zoals gisteren gebeurde.

Jammerlijk mislukt.


Batman sneakt door Arkham Asylum in trailer

Eigenlijk had de game al een tijdje in de winkel moeten liggen, maar helaas moeten we nog wachten tot eind augustus voor we in de cape van de Dark Knight kunnen kruipen. Omdat Batman: Arkham Asylum meer zal zijn dan simpel rondrennen en knokken heeft ontwikkelaar Eidos een kort filmpje vrijgegeven waarin we zien hoe meneer Wayne door de levels heen sneakt en nietsvermoedende baddies neermept voor ze doorhebben dat je er überhaupt bent.

CIT kan bankroet afwenden

De noodlijdende Amerikaanse bank CIT zou het gevreesde faillissement voorlopig kunnen vermijden. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times heeft CIT afgelopen zondagnacht toch een akkoord met schuldeisers kunnen maken, waarmee de bank tijd kan kopen om zonder een bankroet de problemen in het bedrijf op te lossen.

CIT krijgt een nieuw noodkrediet van 3 miljard dollar, tegen 10,5 procent rente. Hiermee kan de bank zijn schulden herstructureren en het roer omgooien.

De bank kwam vooral in de problemen doordat CIT te makkelijk omging met het verstrekken van leningen aan haar één miljoen kleine- en middelgrote ondernemingen. Steunaanvragen bij de Amerikaanse overheid vielen in dovemansoren, omdat de bank geen systeemrisico zou vormen.

Carlos Santana maakt zijn opwachting in Guitar Hero 5

Net zoals vrijwel elk recent deel op Greatest Hits na zal ook Guitar Hero 5 weer een paar bekende artiesten kennen die hun gezicht en bewegingen hebben geleend aan de game. Activision heeft nu aangekondigd dat niemand minder dan elfvoudig Grammywinnaar Carlos Santana in deel 5 speelbaar zal zijn. Eerder was al bekend dat de live-versie van zijn bekende hit 'No One to Depend On' speelbaar zal zijn in de game. De heren achter Guitar Hero waren uiteraard erg blij dat Carlos in hun game wilde verschijnen.

"We're thrilled to showcase one of the top guitarists of all time in Guitar Hero 5 and offer fans the opportunity to experience Carlos Santana's signature sounds and iconic likeness first-hand. His accomplished career and breadth of musical style are a great illustration of the variety of rock experiences we have included in the game and we are excited to announce him as the first of five playable in-game artists."

Zanger Fred Durst stapt in huwelijksbootje

Limp Bizkit-zanger Fred Durst heeft vorige week het ja-woord gegeven aan Ester Nazarov. Dat heeft de 38-jarige rocker via netwerksite Twitter laten weten.

"We zijn nu een en compleet," twitterde de bandleider. Eerder dit jaar maakte Durst zijn verloving ook al via de snel groeiende netwerkdienst bekend. "Ik heb voordat ik haar kende nooit echte liefde gekend," meldde hij toen in een kort berichtje.

Het is de tweede keer dat de frontman van de band in het huwelijksbootje is gestapt. Uit de vorige echtverbinding heeft hij een kind. Durst is ook vader van een tweede kind uit nog een andere relatie.

De rockband Limp Bizkit scoorde in ons land hits als Behind Blue Eyes (2003) en Take a Look Around (2000).

  (foto: ANP)

Kogelvrij vest voor koningin Fabiola

Na het drama op Koninginnedag in Nederland en herhaalde doodsbedreigingen aan de Belgische koningin Fabiola worden draconische maatregelen genomen tijdens het defilé van de Nationale Feestdag in Brussel. Dat schrijven de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Zo zou de 81-jarige Fabiola, weduwe van de in 1993 overleden koning Boudewijn, een dun kogelwerend vest onder haar jurk dragen. Verder zullen lokale, federale en militaire politie honderden manschappen stationeren langs het parcours in de Belgische hoofdstad.

Ook de Staatsveiligheid en het detachement dat de koninklijke familie bewaakt, zet alle beschikbare middelen in om alles veilig te laten verlopen. In de Wetstraat, de Koningsstraat en op het Paleizenplein zijn scherpschutters aanwezig.

  (foto: ANP)

Indonesische tv noemt naam verdachte Jakarta

Een Indonesisch televisiestation heeft vandaag de naam genoemd van een van de vermoedelijke daders van de zelfmoordaanslagen vrijdag in Jakarta. Het gaat volgens Metro TV om ene Nurhasbi. Het is waarschijnlijk de man die door de Indonesische politie alleen als 'N' werd aangeduid.

De politie had ook gemeld dat de zelfmoordterroristen lid waren van de terreurbeweging Jemaah Islamiyah. Volgens Metro TV zat Nurbashi in de jaren negentig op een Koranschool in Solo, die geleid werd door de radicale moslimgeestelijke en leider van Jemaah Islamiyah, Abu Bakar Bashir.

Bij de aanslagen vrijdag op het Ritz-Carlton Hotel en het Marriott hotel bliezen zelfmoordenaars zich op. Door de aanslagen vielen zeker zeven doden en ruim veertig gewonden. De daders zouden ongeveer dezelfde bommen hebben gebruikt als bij eerdere aanslagen die zijn toegeschreven aan Jemaah Islamiyah.

Madonna bezoekt nabestaanden en gewonden

Popfenomeen Madonna heeft gisteren de familie bezocht van de Fransman die vorige week om het leven kwamen bij opbouwwerkzaamheden voor haar concert in de Franse stad Marseille. Ook ging de ster op ziekenbezoek bij drie gewonden die nog steeds in het ziekenhuis verblijven.

Vorige week donderdag stortte een podium bij opbouwwerkzaamheden in elkaar doordat een hijskraan omviel. Bij het ongeluk kwamen twee mannen om. Een 53-jarige Fransman vond direct de dood, kort na het incident overleed ook een 23-jarige Brit. Circa vijftig arbeiders van verschillende nationaliteiten waren bezig met het podium. Ongeveer twaalf van hen bevonden zich onder het bouwwerk toen dit instortte.

Het podium was in aanbouw voor een concert dat de ster gisteren zou geven in de Stade Velodrome in Marseille, dat plaats biedt aan 60.000 mensen. Het optreden gisteren was door het ongeval afgelast.

Goedemorgen

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, en heeft hij lastige vragen aan betrokkenen. Vandaag wordt gezonheidsminister Klink aan de tand gevoeld over het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.

Verplegend personeel moet keihard werken. Fysiek zwaar, en ook mentaal niet mis. Soms smerig werk, meestal onregelmatige werktijden. Het valt, los van het feit dat werken in een zieken- of verpleeghuis natuurlijk ook heel mooie kanten heeft, niet mee om voldoende personeel te krijgen. En als in de zomermaanden dan ook nog mensen met vakantie willen, is het nog een enorme klus om te zorgen dat er voldoende “handen aan het bed” zijn.

Dit jaar dreigt dat opnieuw mis te gaan. Verplegersvakbond NU’91 slaat alarm. Er is een meldpunt geopend, waar mensen kunnen aangeven, dat hun afdeling onderbezet is. Die onderbezetting leidt tot een negatieve spiraal: om nog een béétje de zorg te kunnen verlenen die de patiënt mag verwachten, moeten de mensen die niet op vakantie is, nóg harder werken. Die raken uiteindelijk overbelast en ziek. Gevolg: een nóg groter tekort aan personeel. Hoogste tijd om daar wat aan te doen:

Noodweer in Europa: 13 doden

Het noodweer dat het weekeinde Midden- en Zuid-Europa trof, heeft aan zeker dertien personen het leven gekost. Flinke regenval, overstromingen en zware stormen leidden in een aantal landen tot flinke overlast.

De meeste doden vielen in de Alpen, waar onder anderen drie Litouwse bergbeklimmers, die onder slechte weersomstandigheden naar het hoogste punt van de Mont Blanc klommen, honderden meters naar beneden vielen.

De tweede stad van Oostenrijk, Graz, werd zaterdag door de autoriteiten tot rampgebied verklaard, nadat zware regenval leidde tot overstromingen. Sommige wegen in het gebied waren onbegaanbaar en een aantal wijken zaten zonder elektriciteit. In de Oostenrijkse Alpen kwam een 71-jarige bergbeklimmer om het leven.

In Italië vielen vijf doden, onder wie een man die nabij de havenstad La Spezia aan het vissen was en door metershoge golven het water in werd gesleurd. Ten noorden van Venetië, bij Borca di Cadore, werden twee bewoners gedood toen hun huis door aardverschuivingen werd verpletterd.

In het Duitse Nachterstedt, in de deelstaat Saksen-Anhalt, werd een huis in het Concordiameer gesleurd na een aardverschuiving. De drie bewoners, die in hun slaap werden verrast, worden vermist. Zeker zestig omwonenden moesten worden geëvacueerd. Ook andere delen van Duitsland hadden last van de zware regenval en overstromingen.

In Slowakije viel een dode toen een tent instortte tijdens een zware onweersbui zaterdag op het grootste openluchtmuziekfestival van het land. Zeker 52 anderen raakten gewond, van wie tien ernstig. Drie van hen liggen nog in coma.

In de tent bevonden zich honderden personen toen een plotselinge rukwind opstak. Het Pohoda-festival, dat door 30 duizend personen werd bezocht, werd hierna afgelast.

In Kroatië, langs de Adriatische kust, veroorzaakten zware windstoten flinke schade. Tientallen personen op zee die in problemen waren gekomen, moesten door de kustwacht te hulp worden geschoten. Een Hongaarse toerist werd gedood op het eiland Krk toen hij werd getroffen door de bliksem.


Noodweer in Europa: 13 doden  (foto: DAG)

Draagbare Xbox een kwestie van tijd

Wat is er fijner dan bij het erachter komen dat je trein een uur vertraging hebt je een Nintendo DS of Sony PSP uit je zak kunt halen om deze verloren uurtjes te kunnen gamen. Sony en Nintendo hebben allebei een deel van de portable markt in handen en de vraag is of Microsoft hier ook nog aan mee gaat doen. Volgens vice president Shane Kim is het een kwestie van tijd.

Volgens Shane Kim zijn ze op dit moment te druk bezig met andere dingen zoals Project Natal en hebben ze niet genoeg resources om de handheld-markt te gaan betreden. Op dit moment focust Microsoft zich op positie van Xbox in de woonkamer. Toch zijn ze erg geïnteresseerd in de handheld-markt en is het een kwestie van tijd totdat ze een Xbox Portable uit gaan brengen. De grote vraag is alleen hoe Microsoft de handheld markt zouden willen betreden. Shane Kim noemt de mogelijkheid van een eigen handheld maar ziet ook zeker de mogelijkheid tot een eigen telefoon met game-mogelijkheden.Kwestie van tijd dus...

Bekijk de vechters van Tekken 6

De welbekende Tekken serie krijgt binnenkort een nieuw deel, Tekken 6. Het spel zal 27 oktober uitkomen voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. Voor de PlayStation Portable verschijnt het spel op 24 november.

Hieronder vind je een video van de vechter Asuka Kazama, een master in de Kazama stijl van martial arts.

Hieronder vind je de Engelse vechter Steve Fox, een middengewicht wereldkampioen.

Medewerker krijgt auto van Crowe

Een personeelslid op de filmset van de nieuwste Robin Hood-film heeft van Russel Crowe, die de hoofdrol in de film speelt, een nieuwe auto gekregen. Hij kwam tot zijn goede daad nadat de auto van de vrouw in vlammen opgegaan was op weg naar de filmset nabij Londen.

Crowe maakte later op de dag dat het ongeval plaatsvond een grapje dat niet helemaal gewaardeerd werd door de 38-jarige medewerkster. Op haar beurt verweet ze Crowe weinig inlevingsvermogen te hebben voor haar penibele situatie. De Oscarwinnaar kwam door de opmerking van de vrouw tot inkeer en schonk haar vijfduizend pond (5800 euro) voor een nieuwe auto.

Meldpunt onderbezetting zorg in zomer

Op internet is een meldpunt geopend waar verplegend personeel terecht kan als zijn problemen ervaren door onderbezetting in de zomer. Dat liet de beroepsorganisatie van verpleegkundigen, NU'91, vandaag weten.

In de zomer moet vaak hetzelfde werk met minder mensen verzet worden, omdat personeel vakantie opneemt. Dit baart NU'91 zorgen, aangezien dit de continuïteit van de kwaliteit in de zorg in gevaar kan brengen. "De eerste knelpunten zijn al gesignaleerd", liet de bond vandaag weten.

De beroepsorganisatie wil de problemen in kaart brengen en vraagt zorgmedewerkers daarom melding te maken via www.nu91.nl. "Nu'91 bundelt alle reacties en gaat als dat nodig is in gesprek met werkgevers, politiek en inspectie. Maar we zullen bovenal aantonen dat het anders moet. Patiënten, cliënten en zorgmedewerkers mogen niet de dupe worden van een gekortwiekte personeelsbezetting tijdens de zomerperiode."

Columnist Driek Oplopers vindt dat minister Klink zich nu echt eens met dit probleem moet bezighouden, in plaats van met allerlei bijzaken.

Duizenden vluchten voor bosbranden Canada

Circa 17.000 mensen in de provincie Brits-Columbia in het westen van Canada zijn geëvacueerd of moeten zich gereedhouden voor evacuatie, nadat in het weekeinde twee grote bosbranden zijn uitgebroken. Dat hebben medewerkers van het Canadese bosbeheer gisteren gezegd.

De branden braken door onbekende oorzaak uit in de buurt van de stad Kelowna, ongeveer 350 kilometer ten oosten van Vancouver. Volgens de Canadese omroep CBC zijn door de branden zeker negen gebouwen verwoest.

Google fietst met camera langs attracties

Het Amerikaanse internetbedrijf Google stapt volgende maand op de fiets om beeldmateriaal te kunnen schieten van toeristische attracties in Nederland.

De plaatjes zullen worden opgenomen in Street View, een internettoepassing waarmee gebruikers van Google Maps al wijken en straten in onder meer Amsterdam en Rotterdam kunnen bekijken.

Google Nederland heeft een maand de beschikking over een speciale fiets die in de Verenigde Staten is ontwikkeld om foto's te maken waar auto's moeilijk kunnen rijden. Het bedrijf verwacht drie attracties in beeld te kunnen brengen en vraagt nu internetgebruikers een keuze te maken. Op een lijstje dat is samengesteld door VVV Nederland, staan onder meer het Binnenhof, de Efteling, de Apenheul en Paleis het Loo.

De opvallende driewieler van 114 kilo kan maar een beperkt aantal plekken bezoeken, omdat het schieten van goede foto's veel tijd kost. Veel hangt af van het weer. Het mag niet te zonnig zijn en regen is ook niet goed, aldus een woordvoerder van de internetonderneming.

Foto's van Nederlandse attracties op Google  (foto: ANP)

66 gewonden bij kettingbotsing Duitsland

Op de A2 bij Peine en Braunschweig in het noorden van Duitsland heeft gisteravond een grote kettingbotsing plaatsgevonden. Bij het ongeval zijn 66 mensen gewond geraakt, waarvan tien levensgevaarlijk gewond. Dit heeft de brandweer vanochtend laten weten.

In totaal waren ongeveer honderd auto's betrokken bij de botsing die ontstond na een eerder ongeval op de A2 richting Hannover. Veel automobilisten verloren de macht over het stuur omdat het kort voor het ongeval hard geregend had. Om alle gewonden te helpen werden ongeveer 340 brandweermensen en andere hulpverleners ingezet.

Boek: Raffaele Cantone - In naam van de gerechtigheid

De maffia is niet iets dat alleen maar in films voorkomt, het is een levendige scene waar Italië vaak onder gebukt gaat. De verschillende maffia-families zijn maar moeilijk aan te pakken en menig openbaar aanklager en rechter is zijn leven niet meer zeker omdat deze de maffia heeft willen berechten. Zo ook Raffaele Cantone. Deze Italiaanse rechter is door zijn werk gedwongen een leven te leiden dat nog maar weinig echte vrijheden kent. Hoe is het om als rechter op de dodenlijst van de maffia te staan, puur vanwege het feit dat je rechtvaardigheid hoog in het vaandel hebt staan? In naam van de gerechtigheid kan wellicht antwoord geven op deze vraag.

FNV wil actie tegen verhoging AOW-leeftijd

FNV Bondgenoten maakt zich op voor een strijd tegen de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Om te beginnen moet iedereen op 7 oktober 65 minuten het werk neerleggen. Dat zegt Henk van der Kolk, de voorzitter van de grootste vakbond van het land, vandaag in een vraaggesprek met het AD.

Als de korte actie geen zoden aan de dijk zet dan volgen in het uiterste geval protesten op het Malieveld in Den Haag of het Amsterdamse Museumplein.

Volgens Van der Kolk heeft "het kabinet een probleem met zijn betrouwbaarheid", omdat deze voorbereidingen treft om de AOW-leeftijd op te trekken naar 67 jaar. Eerder had ze in het zogeheten Sociaal Akkoord beloofd een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) af te wachten.

"De inkt van het Sociaal Akkoord is nog niet droog of er ligt al een notitie van minister Donner waarin hij de plannen om langer door te werken nader uitwerkt. Ik voel mij gepiepeld," aldus de verbolgen vakbondsleider.

"Geld Brawn GP raakt op"

Voormalig manager bij Tyrrell, Benetton en Prost Joan Villadelprat denkt de oorzaak te weten van het mindere presteren van Brawn GP in de laatste Formule 1-races. De Spanjaard schrijft in El Pais dat het geld van de Britse renstal opraakt.

"Brawn begint nu het vertrek van Honda te voelen", zegt Villadelprat. "Ze hebben wel wat sponsors maar niet één van betekenis. De bijdrage van Virgin is bescheiden en ze hebben al aangegeven volgend jaar er niet meer bij te zijn. Dit is een probleem, want er is geen geld om te investeren in de auto."

"Tot nu toe hebben ze kunnen leven op het geld van Honda, zelfs de upgrades in Barcelona waren door de Japanners betaald. In vergelijking met de andere teams, vooral Red Bull, is de langzamere ontwikkeling van verbeteringen bij Brawn zichtbaar."

Ecclestone: "Britse GP roteren"

Bernie Ecclestone is er alles aan gelegen om de Formule 1-race op Brits grondgebied te behouden. De Brit oppert het idee om als het nodig is de race het ene jaar op Silverstone te houden en het andere op Donington Park dat een langjarig contract heeft met de Formule 1.

Donington ondergaat momenteel een verbouwing van tachtig miljoen pond, maar de vraag is of alles op tijd gereed is. Mocht dit niet het geval zijn, dan komt Silverstone weer in beeld. "Als ze het (de verbouwing, red.) niet doen, dan zal Donington samen met Silverstone de race gaan organiseren. Als Silverstone alle dingen gaat doen die ze me beloofd hebben, dan gaan we op Silverstone racen," zei Ecclestone in de Independent on Sunday.

De uitspraken van de Formule 1-baas komen overeen met die van FIA-president Max Mosley die het goed mogelijk acht dat Silverstone ook in 2010 de Formule 1 zal mogen gaan ontvangen. Mocht dat het geval zijn, dan moet Silverstone ook een upgrade ondergaan. Het is nog te betwijfelen of het de investering waard is als de race maar eens in de twee jaar op het circuit plaats zal gaan vinden.

Damon Hill ziet die afwisseling niet zitten. Hij pleit er als president van de British Racing Drivers' Club voor dat hun circuit Silverstone de Grand Prix terugkrijgt. "Ik ben tegen het roteren. Het is een aanfluiting en een absurde manier om zoveel mogelijk winst te behalen en de commerciële rechtenhouder er van te laten profiteren. Ik ben er voor dat het contract voor de Britse Grand Prix met Silverstone wordt afgesloten, want ik geloof niet dat het project van Donington levensvatbaar is."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
review
Senua's Saga: Hellblade II
review
Doctor Who - The Legend of Ruby Sunday: de eerste helft van de seizoensfinale roept net zo veel vragen op als er worden beantwoord
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
©FOK.nl e.a.