MTV-Polen krijgen taalles van uitzendbureau

Uitzendbureaus geven bij wijze van proef Nederlandse taalles aan Poolse arbeidskrachten om hen beter te integreren in de Nederlandse samenleving. Het afgelopen jaar hebben hier zo’n vijfhonderd Polen gebruik van gemaakt, meldt Trouw.

De cursus bestaat uit alledaags Nederlands, een op het werk toegepaste woordenschat en Nederlandse normen, waarden en gebruiken. Volgens de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA), die de cursus aanbiedt, is er veel belangsteling bij haar leden. De werkgevers betalen de kosten van 400 euro per cursist zelf, omdat ze hun Poolse arbeidskrachten graag willen behouden.

De meeste van de 150.000 Poolse arbeidskrachten in Nederland spreken niet of nauwelijks Nederlands. Polen kunnen, net als Roemenen en Bulgaren, als EU-burgers niet tot inburgering worden verplicht. Maar jonge, ongebonden Polen doen het graag, zegt directeur Gerlof Roubos van de VIA. Hij noemt ze MTV-Polen: "Ze komen hier voor het avontuur. Die staan ook veel meer open voor integratie."

Eenvijfde van hen wil hier blijven, bleek onlangs uit een onderzoek van multicultureel instituut Forum. Nog eens een vijfde van de jongeren overweegt het.

Het experiment wordt in september geëvalueerd maar het lijkt nu al een succes. Negentig procent van de deelnemers heeft de cursus inmiddels afgerond.