Veel touroperators voor Turkije failliet

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) slaat alarm over het extreem hoge aantal faillissementen onder 'Turkije-specialisten', touroperators die voornamelijk pakketreizen naar Turkije aanbieden. SGR-directeur Piet Hein Debets heeft sterke vermoedens dat er bij veel van die faillissementen fraude in het spel is.

Deze maand vielen twee Turkije-specialisten om, Golden Tours in Hoofddorp en Tourplan in Amsterdam. In totaal werden 6.500 reizigers gedupeerd. De schade wordt geraamd op 2,5 miljoen, maar die wordt betaald door de SGR. Voor 240 reizigers van Golden Tours blijkt de garantie niet te gelden.

Zij boekten hun reis tussen 12 december en 20 januari, en toen was Golden Tours niet aangesloten bij SGR omdat het zich niet aan de regels had gehouden. SGR adviseert reizigers altijd vlak voor boeking te kijken op de website sgr.nl of een touroperator wel is aangesloten.

Debets vindt de faillissementen verdacht. "Juli is voor een reisorganisatie een idioot moment om failliet te gaan. Mensen die een pakketreis boeken moeten namelijk uiterlijk zes weken voor vertrek de volledige reissom vooruitbetalen. In juli en augustus zit de kas van een touroperator normaal gesproken juist tjokvol."

Wat de SGR ook wantrouwig maakt, is de onevenredige hoeveelheid schade die Turkije-specialisten het garantiefonds berokkenen. Ongeveer 95 procent van de Nederlandse reisbureaus is bij het Garantiefonds aangesloten. De laatste drie jaar is de schade die SGR aan vakantiegangers moet vergoeden geëxplodeerd: van gemiddeld 1,5 miljoen euro per jaar tot 6 à 7 miljoen per jaar.

Debets: "Die toename komt vrijwel geheel voor rekening van Turkije-specialisten. Sinds 2003 moest de SGR 20 miljoen schade uitkeren bij faillissementen, en daarvan was 13 miljoen voor Turkije-specialisten." De SGR deed een aantal keren aangifte van mogelijke fraude, en de fiscale recherche Fiod zou met enkele onderzoeken bezig zijn. De Fiod kon dit niet bevestigen.

Het grofste faillissement was dat van Economy Holidays, in 2007. De eigenaar van het bedrijf had maar liefst 2,4 miljoen reisgeld van klanten geïnd alvorens aan het begin van het vakantieseizoen met de noorderzon te vertrekken. Debets: "Toen wij de boeken kwamen controleren, bleken er geen vliegtickets te zijn betaald, geen hotels te zijn gereserveerd, niets. Het geld was naar een privérekening in Turkije overgemaakt."

De andere aangifte betrof Angel Tours uit Rotterdam. "Dat bureau werkte met handgeschreven boekingsformulieren en facturen. Volslagen idioot. Wij vermoeden dat ze klanten ronselden in het theehuis en de moskee en met hen afspraken de schadevergoeding van de SGR na een doelbewust faillissement te delen."

Verdacht veel touroperators voor Turkije failliet  (foto: DAG)