Oorlogsmisdadiger krijgt levenslang

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft vandaag de Bosnische Serviër Milan Lukic veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het VN-Hof achtte bewezen dat hij in 1992 eigenhandig 142 Bosnische moslims had vermoord in de Bosnische plaats Visegrad.

Zijn neef Sredoje Lukic kreeg dertig jaar opgelegd.

In Visegrad werden meer dan honderd moslims in huizen opgesloten en levend verbrand. Milan Lukic, leider van de Bosnisch-Servische militie Witte Adelaars, sloot zijn slachtoffers op en zette de huizen zelf in brand. Ook schoot hij mensen die probeerden te vluchten genadeloos dood.

De rechtbank achtte niet bewezen dat Milan’s neef Sredoje Lukic zelf mensen heeft vermoord, maar "hij wist wat er met hen ging gebeuren", aldus rechter Patrick Robinson. Volgens de rechters zijn de moorden uitgevoerd omdat de slachtoffers moslims waren. Beide mannen zijn dan ook schuldig bevonden aan uitroeiing.

Het vonnis is doorspekt met woorden als "ongekende wreedheid", "gebrek aan respect voor menselijk leven" en "gruwelijkheden". Milan Lukic hoorde het vonnis hoofdschuddend en duidelijk geagiteerd aan.


Levenslang voor Bosnische oorlogsmisdadiger  (foto: DAG)