Schopman: "Nederland is nog steeds wereldtop"

Sjors (Sj0rSz)
Oranje won vorig jaar in Duitsland brons bij de Champions Trophy met een zogenaamd B-team. Hofleveranciers Den Bosch en Amsterdam hadden nog competitieverplichtingen. In Sydney was Nederland op volle sterkte en weer werd er brons gehaald. Is dit dan een tegenvaller? Hockey.nl vroeg het aanvoerder Janneke Schopman.

"Ik was er vorig jaar zelf niet bij, maar ik weet wel dat vorig jaar alles fout mocht gaan," zegt Schopman. "Een vijfde of zesde plaats had niemand erg gevonden, want er zat een hele groep debutanten bij. Niemand verwachtte wat van Nederland en die ontspannen sfeer zorgde ervoor dat Oranje verrassend derde werd."

"Dit jaar was het heel anders. Wij kwamen naar Sydney als olympisch kampioen en iedereen kijkt tegen je op. Ook al is er een aantal belangrijke speelsters gestopt, de verwachtingen van de buitenwacht waren hooggespannen. Er zat voor ons dus best veel druk op."

"De nadruk ligt wel op het EK in augustus, maar dit was onze eerste test om te kijken hoe dit nieuwe team op wereldniveau presteert. De grote vraag vooraf was: zijn wij nog wereldtop? Die vraag durf ik nu wel met ja te beantwoorden. Wij zijn nog wereldtop. Maar het gaat niet altijd vanzelf, dat hebben we ook kunnen zien."