FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 november 2008

Winkelmedewerker doodgetrapt door koopjesjagers

Een medewerker (34) van de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart is vandaag overleden nadat hij door klanten omver gelopen was. De medewerker stond bij de ingang van de supermarkt om deze te openen toen de grote mensenmenigte de winkel binnen stormde. Wat de exacte doodsoorzaak is, is vooralsnog onbekend. Vier klanten van de supermarkt moesten met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen worden.

Vandaag was het de dag na Thanksgiving. Deze dag staat in Amerika bekend als Black Friday (zwarte vrijdag). Het is de start van het inkoopseizoen voor de feestdagen.

Om zo veel mogelijk klanten te trekken en winst te maken in deze zware tijd van de financiële crisis doen winkeliers er alles aan om de consument binnen te halen. Al vijf maanden lang zijn consumenten niet in de stemming om geld uit te geven, met als dieptepunt de maand oktober. De detailhandel meldde in deze maand een omzetdaling van 2,8 procent: de grootste maandelijkse daling in meer dan vijftien jaar.

Om klanten te lokken komen winkeliers met de meest absurde aanbiedingen (tot wel zeventig procent), om zo toch klanten binnen te halen en de rode cijfers enigszins om te buigen.

Met dank aan Caesu en Puddingbroodje voor de submit.

Drie Duitsers in Kosovo vrijgelaten

VN-rechters hebben vandaag drie Duitsers die verdacht werden van betrokkenheid bij een bomaanslag op een kantoor van de Europese Unie in Kosovo op vrije voeten gesteld. Volgens rechtbankvoorzitter Vinod Boolell was er onvoldoende bewijs om hen langer vast te houden.

De drie werden vorige week opgepakt. Volgens openbare aanklagers had een verdachte een staaf dynamiet naar het EU-kantoor in Pristina gegooid terwijl de twee anderen toekeken. Door de klap sneuvelden enkele ruiten, maar er vielen geen gewonden. Volgens sommige berichten ging het om ex-militairen die werkten voor de Duitse inlichtingendienst BND. Het openbaar ministerie betoogde dat de aanslag bedoeld was om een politiemissie van de EU in Kosovo te belemmeren, maar het OM kon niet duidelijk maken waarom Duitse agenten dat zouden willen.

De Veiligheidsraad gaf deze week toestemming voor de Europese politie- en justitiemissie in heel Kosovo onder de vlag van de Verenigde Naties.

Foto bij: Drie Duitsers in Kosovo vrijgelaten  (foto: DAG)

CDA breekt lans voor internet voor boeren

Boeren moeten meer de beschikking krijgen over snel internet. CDA-Kamerlid Joop Atsma steunt een initiatief dat ertoe moet leiden dat de Nederlandse buitengebieden voorzien worden van breedband internet zoals kabel, adsl of glasvezel. Agrariërs zouden steeds meer behoefte hebben aan internet voor hun werk.

Van de 200 duizend tot 250 duizend huishoudens in Nederland die geen toegang hebben tot snel internet zijn de meeste boerderijen, stellen landbouworganisatie LTO en een satellietaanbieder. Woensdag lanceren ze een plan om boeren via een satellietontvanger aan te sluiten op internet.

Volgens regiovoorzitter Arnoud Michielsen van LTO Noord in Flevoland hebben ook agrariërs internet steeds meer nodig om hun administratie te doen, bestellingen te plaatsen en informatie van veilingen bij te houden. Kamerlid Atsma steunt de plannen van LTO en de satellietaanbieder. De plannen worden woensdag in Den Haag toegelicht.

Vermeende overval supermarkt voorkomen

Vier mannen die onderweg waren naar een supermarkt in Amsterdam om een overval te plegen, zijn vandaag door de politie onderschept. Het viertal is aangehouden en er is een vuurwapen in beslag genomen. De politie onderzoekt nog of de vier ook bij andere overvallen betrokken zijn geweest.

Volgens de politie is het vrijwel zeker dat een overval op een vestiging van Dirk van den Broek in Amsterdam-Noord is voorkomen. De vier zouden op het punt staan de supermarkt binnen te dringen. De recherche doet verder onderzoek naar de zaak.

Uitslagen Jupiler League speelronde 18

Dit weekend werd in de Jupiler League de 18e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.
Telstar heeft door een 1-1 gelijkspel bij FC Dordrecht beslag weten te leggen op de derde periode in de Jupiler League. In de eerste helft schoot Glynor Plet Telstar naar een 0-1 voorsprong. In de tweede helft wist Johan Versluis na 78 minuten de gelijkmaker binnen te schieten. Om de periode te pakken mocht Telstar niet verliezen, wetende dat Cambuur op voorsprong stond uit bij AGOVV. Cambuur had namelijk ook nog een kans op de derde periode. In de tweede helft kwamen de bezoekers op voorsprong door Mark de Vries. Tien minuten voor tijd werd de voorsprong nog verdubbeld door Sandor van der Heide. Deze doelpunten bleken echter niet genoeg. Telstar en Cambuur hebben in de periode allebei dertien punten, maar Telstar een beter doelsaldo.

VVV-Venlo was al ruimschoots koploper, na vanavond is de ploeg van Jan van Dijk nog verder uitgelopen. Het noodlijdende Fortuna Sittard kwam op bezoek en werd met 2-0 verslagen door twee doelpunten van Keisuke Honda. Achtervolger Excelsior speelde met 1-1 gelijk bij FC Zwolle. Nummer drie RKC Waalwijk ging op bezoek bij MVV en verloor met 2-1. Voor de Waalwijkers was het pas de eerste nederlaag van de competitie.

Uitslagen:

ThuisUitUitslagen
AGOVV ApeldoornSC Cambuur-Leeuwarden0-2
FC DordrechtTelstar1-1
FC EindhovenFC Omniworld1-1
FC ZwolleExcelsior1-1
HFC HaarlemBV Veendam1-0
MVVRKC Waalwijk2-1
RBC RoosendaalHelmond Sport1-1
TOP OssFC Den Bosch2-1
VVV-VenloFortuna Sittard2-0

Zondag wordt nog het duel gespeel tussen FC Emmen en Go Ahead Eagles.

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1VVV-Venlo1814224446-17
2Excelsior1810443431-18
3SC Cambuur-Leeuwarden1810263236-28
4RKC Waalwijk1871013129-17
5Helmond Sport188733130-22
6MVV188552927-19
7FC Den Bosch187652729-21
8HFC Haarlem188282626-32
9FC Zwolle186752528-24
10AGOVV Apeldoorn187382430-35
11RBC Roosendaal186572324-23
12Go Ahead Eagles175662114-22
13Telstar185672126-29
14BV Veendam185672121-28
15FC Eindhoven1831051931-35
16TOP Oss185491922-31
17FC Emmen174491621-37
18Fortuna Sittard183691518-33
19FC Dordrecht1835101416-21
20FC Omniworld1834111321-34


Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Sandro CalabroVVV-Venlo16
2Serhat KocFC Eindhoven13
=Glynor PletTelstar13
4Sjoerd ArsRBC Roosendaal10
5Gunther ThiebautMVV8
=Roy StroeveFC Emmen8
=Ruud BergerRKC Waalwijk8
8Keisuke HondaVVV-Venlo7
=Michiel HemmenBV Veendam7
=Robert BraberExcelsior7
=Fred BensonRKC Waalwijk7
=Dries MertensAGOVV Apeldoorn7
=Ruud ter HeideSC Cambuur-Leeuwarden7
=Nassir MaachiSC Cambuur-Leeuwarden7

Programma:

DatumThuisUit
do 4/12VVV-VenloMVV
vr 5/12BV VeendamTOP Oss
vr 5/12ExcelsiorSC Cambuur-Leeuwarden
vr 5/12FC Den BoschFC Zwolle
vr 5/12FC DordrechtRBC Roosendaal
vr 5/12FC OmniworldHFC Haarlem
vr 5/12Fortuna SittardFC Eindhoven
vr 5/12Go Ahead EaglesAGOVV Apeldoorn
vr 5/12Helmond SportRKC Waalwijk
vr 5/12TelstarFC Emmen

Bekele maanden uitgeschakeld

Kenenisa Bekele is minstens drie maanden uitgeschakeld door een enkelblessure. De olympisch kampioen op de 5 en 10 kilometer mist daardoor het gehele indoorseizoen.

Het is nog niet duidelijk of Bekele in staat is zijn wereldtitel op de cross te verdedigen. Dat kampioenschap is in maart. De 26-jarige Bekele had al langer last van zijn enkel maar wilde twee weken geleden per se de Zevenheuvelenloop in Nijmegen lopen. Die wedstrijd heeft de blessure verergerd.

Uitslag FC Groningen - AZ

Om kwart voor negen begon vanavond de wedstrijd tussen FC Groningen en AZ. Hieronder vind je de uitslag.

FC Groningen - AZ 0-2
27’ Mendes da Silva 0-1
87’ Ari 0-2
Toeschouwers: 22.000
Scheidsrechter: Van Hulten
Stadion: Euroborg
Gele kaart: Powel, Van de Laak (FC Groningen), De Zeeuw,Moreno (AZ)

Opstellingen

FC Groningen: Luciano, Svejdík, Sankoh, Granqvist, Stenman, Matthijs (Ajilore/61), Holla (Meerdink/79), Lovre, Andersson, v.d.Laak, Powel (García/61)

AZ: Romero, Swerts, Moisander, Moreno, Pocognoli, Mendes da Silva (v.d.Velden/73), De Zeeuw, Schaars, Martens, Holman (Luijckx/89), Ari

Politie geeft slippers aan dronken vrouwen

Om te voorkomen dat dronken vrouwen gewond raken tijdens hun nachtelijke tocht naar huis, wil de politie van het zuid-Engelse Torbay teenslippers aan hen uitdelen. Zwalkende dames lopen namelijk de kans armen en benen te breken als ze op hun naaldhakjes naar huis lopen, verklaart commissaris Adrian Leisk.

De afgelopen tijd zijn er tal van vrouwen gewond geraakt toen vrouwen hun pumps met stilettohakken uittrokken om verder op kousevoeten hun tocht voort te zetten. Glasscherven zijn scherp genoeg om als een mes door het nylon te snijden. "We hebben vervangende schoenen geregeld voor de mensen die hun eigen schoenen voor de terugweg ongeschikt of ongemakkelijk vinden", aldus de commissaris. De bond van belastingbetalers vindt het plan echter geldverspilling.

De plastic slippers zullen worden voorzien van een anti-drankmisbruikboodschap. De actie zal ertoe bijdragen dat de politie in dialoog kan gaan met de dronken dames, meent Leisk. Vanaf volgende maand kunnen de dames al kans maken op de gratis slippers.


Niks mis met dronken Britse dames

DVD: The Darjeeling Limited

Wes Anderson is een eigenzinnige regisseur die eigenaardige films maakt. Zijn oeuvre (The Royal Tenenbaums, Rushmore) bestaat uit vijf komedies, al is volgens velen de definitie 'komisch' niet op zijn werk toepasbaar. Ook zijn nieuwste film, The Darjeeling Limited, is weer alles behalve lachen, gieren, brullen. Maar voor iedereen die van wat meer subtiele grappen en bizarre (maar levensechte) personages houdt, zijn de films van Anderson het summum van de hedendaagse indiekomedie.


Salas zet punt achter carrière

Marcelo Salas stopt met voetballen. De Chileen kwam afgelopen seizoen uit voor Universidad de Chile, maar houdt het voor gezien.

Universidad-voorzitter Federico Valdes heeft dit vandaag, na een gesprek met de inmiddels 33-jarige spits, gemeld. Salas is topscorer allertijden voor Chili. In 70 interlands kwam hij 37 keer tot scoren. Onder aanvoering van Salas en collega-spits Iván Zamorano bereikte Chili in 1998 de achtste finales op het WK.

Salas speelde vijf seizoenen in Italië, hij kwam daar uit voor Juventus en Lazio Roma. Ook speelde hij vier jaar voor het Argentijnse River Plate.

Lustkapper krijgt er geen stijve van

De beruchte lustkapper van Emmen, de heer Hendrik S., moet van de rechter naar een psycholoog. De 'unieke drang' van de Drent moet nader worden onderzocht, zo oordeelde de Asser rechter vandaag. De rechtszaak is derhalve tot nader order uitgesteld.

De lustkapper mag graag spelen met de haardos van onbekende vrouwen. Met zijn onweerstaanbare drang houdt hij Emmen en omgeving al enkele jaren in een ijzeren greep. Toch verklaarde hij vandaag woedend niet geil te worden van het spelen met hoofdhaar. "Het heeft niets met seks te maken, ik vind het gewoon mooi werk", zei S.

De reden waarom wil de rechter nu laten onderzoeken door psychologen en de reclassering. Het vreemde is echter dat de lustkapper in het dagelijks leven niets te maken heeft met het kappersvak. De man werkt namelijk bij de plantsoenendienst van een werkvoorzieningsschap.

De Drent werd vijf jaar geleden al eens veroordeeld. Tot een straf kwam het echter niet, omdat geen enkel slachtoffer destijds aangifte had gedaan. Soms stemden ze zelfs toe hun haar gratis te laten knippen.

In april kon S. het weer niet laten. Tijdens het schoffelen liet hij zijn oog vallen op een vrouw. Hij belde aan, maar droop af toen haar vriend de deur opende. Toen de bewoner zijn hielen had gelicht, belde de lustkapper weer aan.

Toen de vrouw de deur opendeed, drong de kapper gelijk haar huis binnen. Met zijn handen streek hij door haar haardos, en beroerde haar lippen, wenkbrauwen en oren. Hij stak zelfs zijn vinger in haar oor. Omdat S. na herhaaldelijke sommaties te vertrekken nog bleef doorgaan, besloot het slachtoffer aangifte te doen.

Premier tegen proef wietteelt

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft zich uitgesproken tegen de proef die een aantal gemeenten wil met een legale wietkwekerij. Hij zei vanavond in Eén Vandaag dat dat 'te dol' zou zijn. Ook noemde hij het initiatief een 'excentrieke gedachte'. Hij voegde er wel aan toe dat het kabinet zich nog over de kwestie moet buigen.

Ruim dertig gemeenten opperden vorige week een proef met het reguleren van de aanvoer van wiet aan coffeeshops. Gemeenten zouden bijvoorbeeld kwekerijen een vergunning kunnen verlenen. De gemeente Eindhoven stelde zich direct kandidaat voor een proef. Zondag gaf minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) aan dat in het regeerakkoord is vastgelegd dat het drugsbeleid niet wezenlijk wordt veranderd.

Dodelijke rellen in Nigeria

Bij gevechten in de Nigeriaanse stad Jos zijn vandaag ten minste drie mensen omgekomen. Dat hebben ooggetuigen gezegd.

De gevechten ontstonden naar aanleiding van foutieve berichten over een overwinningszege voor een van de partijen die aan plaatselijke verkiezingen hadden deelgenomen. De relschoppers staken een kerk in brand, zei een ooggetuige. De ooggetuige vertelde ook dat hij drie doden had gezien, onder wie een geestelijke. Het leger moest er aan te pas komen om de rust in de stad te herstellen.

In het onrustige midden van Nigeria worden de politieke meningsverschillen fel uitgevochten. De overheid heeft er de beschikking over grote bedragen, door de inkomsten uit oliewinning. In Jos raken bovendien af en toe islamitische herders slaags met christelijke boeren, om religieuze redenen, maar ook om ruzies over grondbezit.

Toch leven de honderdveertig miljoen inwoners van Nigeria, dat is verdeeld in een islamitisch noorden en een christelijk zuiden, doorgaans vreedzaam samen in de grote steden die het land kent.

'Fransen hebben de grootste'

Naar eigen zeggen hebben de Franse mannen de grootste lul. Hoewel veel Nederlanders zouden zeggen dat een fransman zelf de grootste lul is, denken de Fransozen dat hun fallus de grootste van heel Europa is.

Aan het onderzoek, gehouden door een Duitse condoomfabrikant die recentelijk ook een 'spray-on-condoom' bedacht heeft, deden 10.500 mannen uit 25 landen mee. De deelnemers moesten zelf de maat van hun tampeloeris opgeven. De Fransen kwamen gemiddeld uit op 15.48 centimeter, terwijl de Grieken het met zo'n 3 centimeter minder doen.

De lengte van de gemiddelde puddingbuks van de Nederlandse man is niet bekend gemaakt. Over de betrouwbaarheid van de ingevoerde maten door de deelnemers wil de onderzoeker niets kwijt. Het onderzoek maakt deel uit van een campagne over juist condoomgebruik.

'Tina?!! Was kosten...'

Bankrover blijkt van karton

Een belegering van een bank in de Amerikaanse staat New Jersey is afgebroken nadat de politie erachter kwam dat de persoon die zij achter het raam zag staan, een kartonnen figuur was.

De politie rukte donderdagavond uit naar de bank in Montgomery Township nadat het alarm was afgegaan. Door de ramen van het bankgebouw, waarvoor jaloezieën waren neergelaten, nam zij minstens één persoon waar. De omgeving werd afgesloten en drie nabij liggende appartementencomplexen werden uit voorzorg geëvacueerd.

Met megafoons en mobiele telefoons werd geprobeerd contact te leggen met wie er dan ook binnen verscholen zat. Toen er na een tijdje nog geen reactie werd gegeven, drong een arrestatieteam het gebouw binnen en ontdekte de kartonnen figuur.

Wat het alarm in de bank deed afgaan is niet bekend.

Comapatiënt wakker door bijten op tenen

Een Chinese man wiens vrouw al tien jaar in coma lag probeerde alles om haar te laten ontwaken, maar tot voor kort mocht niets baten. Even bijten of knabbelen op de voeten van zijn vrouw probeerde hij onlangs ook, met wonderbaarlijk resultaat.

"Ik vroeg me af of ik haar wakker kon maken door in haar voeten te bijten", verklaart de man. Hij dacht dit, omdat er veel zenuwuiteinden in de voeten van een mens zitten. En waarempel, zijn vrouw kneep in zijn arm! "Alsof een dode in je hand knijpt", omschrijft de gelukkige echtgenoot het gevoel.

De vrouw kan glimlachen en haar armen en benen bewegen. Praten gaat echter (nog) niet. Het koppel is 27 jaar getrouwd.

[NHL] Islanders verpesten wederom voorsprong

De Pittsburgh Penguins hebben hun uitwedstrijd tegen de New York Islanders gewonnen. Ze kwamen terug van een 3-0 achterstand om vervolgens met 5-3 te winnen. Crosby scoorde eenmaal en gaf twee assists op Malkin, die een hattrick maakte.

"Het was een gekke maar leuke wedstrijd. Het leek wel of elke kans die we kregen erin ging in de derde periode", liet Penguins-center Crosby weten. Malkin: "We schoten zodra het ook maar mogelijk was, zo proberen we te spelen. Het is leuk als je veel scoort, maar het is nog leuker als je daarbij ook wint."

Voor de islanders was dit de vierde keer in vijf wedstrijden dat zij een voorsprong in de derde periode verspeelden. In de meeste gevallen was dit een voorsprong van 2 goals. "We hebben ons lesje wel geleerd dit jaar", zei verdediger Andy Sutton. "Het niveau is hoog in deze competitie en als je ook maar een klein beetje achterover leunt krijg je de deksel op je neus."

Sutton maakte zelf de grootste fout, waar Crosby en Malkin voordeel uit haalden. Sutton haalde de puck achter het net vandaan, maar verloor die direct aan Crosby. Crosby passte naar Malkin, die vallend scoorde. "Dat kun je niet doen wanneer de beste speler vlak achter je zit. Ik ben een van de ervaren spelers in dit team en moet op het juiste moment de juiste beslissingen nemen. Dit was de slechtste beslissing die ik kon nemen."

Uitslagen NHL

ThuisUitScore
New York IslandersPittsburgh Penguins3-5
Ottawa SenatorsToronto Maple Leafs2-1 (SO)
Vancouver CanucksCalgary Flames3-4
Buffalo SabresBoston Bruins3-2
Washington CapitalsAtlanta Thrashers5-3
Carolina HurricanesPhiladelphia Flyers1-3
Columbus Blue JacketsPhoenix Coyotes2-3
Tampa Bay LightningNew York Rangers2-3 (SO)
Florida PanthersNew Jersey Devils2-3
Detroit Red WingsMontreal Canadiens1-3
Minnesota WildDallas Stars3-4
Colorado AvalancheSt. Louis Blues3-1
Edmonton OilersLos Angeles Kings1-2
San Jose SharksChicago Blackhawks3-2

Robben nog buiten selectie Real

Arjen Robben ontbreekt bij de selectie van Real Madrid voor de competitiewedstrijd van dit weeken tegen Getafe.

Trainer Bernd Schuster en de medische staf van de Koninklijke vinden dat het nog te vroeg is voor een terugkeer van de Nederlander. Robben is herstellende van een hamstringblessure die hij in de warming-up voor het Champions League-duel met Juventus opliep. "We zijn erg tevreden over hoe zijn revalidatie verloopt, maar medisch gezien krijgt hij nog niet het groene licht. Dat zou te vroeg zijn. Uiteindelijk zullen we met hem in de ploeg zegevieren komende week. Getafe is nog te kort dag. Als het aan hem ligt, is hij erbij, maar wij geven er de voorkeur aan om hem nog niet mee te nemen," aldus Schuster.

'Cybercriminelen stelen informatie van Hyves'

Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van netwerksites als Hyves, LinkedIn en Facebook om persoonlijke informatie van gebruikers te achterhalen. Dat stelde internetbeveiliger G Data vrijdag.

Gegevens als telefoonnummers, e-mailadressen en geboortedata worden verkocht aan bijvoorbeeld buitenlandse callcenters. Uit onderzoek van G Data blijkt dat de marktprijs voor zulke informatie 40 euro per 500 megabit aan data bedraagt.

Netwerksites maken het cybercriminelen makkelijk, stelt G Data. "Door onderverdeling in gemeenschappen kunnen spammers bijvoorbeeld doelgerichte mails versturen."

Vogelaar publiceert dagboek

Oud-minister Ella Vogelaar heeft een dagboek bijgehouden over haar politieke loopbaan. 'Twintig maanden knettergek' is de titel van het boek, dat medio februari bij uitgeverij Balans verschijnt.

Vanaf het eerste verzoek van partijleider Wouiter Bos hielden Vogelaar en haar partner Onno Bosma het dagboek bij, meldde de uitgever vandaag. Zij vertelde, hij schreef.

Vogelaar doet boekje open  (foto: ANP)

Albayrak sluit jeugdafdeling gevangenis Zwaag

De jeugdafdeling van de gevangenis in Zwaag sluit per december haar deuren. Het gebruik van de jeugdafdeling van De IJssel in Krimpen aan de IJssel wordt in de eerste helft van 2009 geleidelijk afgebouwd en wordt in 2010 niet verlengd. Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) liet vandaag weten de twee jeugdafdelingen te sluiten omdat inspectiediensten niet tevreden zijn met de situatie in de twee instellingen.

In 2006 werd besloten vrijstaande ruimte in penitentiaire inrichtingen in te zetten voor jeugddetentie. Binnen de justitiële jeugdinrichtingen was er onvoldoende capaciteit. In Zwaag werd tijdelijk ruimte gecreëerd voor twee groepen van twaalf alleenstaande minderjarige vreemdelingen, die moeten worden voorbereid op de terugkeer naar hun land van herkomst, en twee groepen jongeren vanaf 16 jaar die preventief de cel in moesten. In De IJssel kwam tijdelijk plek voor één groep van twaalf zogenoemde jeugdige zelfmelders en één groep preventief gehechte jeugdigen vanaf 16 jaar. In alle gevallen betreft het jongens.

Onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie van het Onderwijs, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie voor de Sanctietoepassing wijst uit dat de situatie in de instelling in Zwaag onaanvaardbaar is. Er bestaat een te hoog risico op een onveilig leef-, behandel- en werkklimaat, zo blijkt uit het rapport dat in oktober verscheen. Dit komt onder meer doordat in de ogen van de inspecties de deskundigheid van het personeel ontoereikend is en onvoldoende is afgestemd op de doelgroep. Ook schiet de kwaliteit van de behandeling tekort.

Bij De IJssel is de situatie volgens de inspecties wel aanvaardbaar. De positieve manier waarop wordt omgegaan met de jongeren speelt hierbij in de ogen van de inspecties een belangrijke rol. Toch is volgens het onderzoek sprake van een kwetsbare situatie, onder meer omdat medewerkers van de jeugdafdeling onvoldoende ondersteuning bij hun werk krijgen. De instellingen zijn meer gericht op het werken met volwassen gedetineerden dan met jonge detineerden.

Nadat Albayrak het rapport ontving, besloot zij de aanwezige jeugdigen over te plaatsen naar reguliere jeugdinrichtingen en de afdeling in Zwaag te sluiten. In de laatste periode wordt de kwaliteit van de opvang en het verblijf van jeugdigen op de locatie De IJssel nauwlettend in de gaten gehouden door de Dienst Justitiële Inrichtingen, zo meldt het ministerie.

Tosic mag naar Manchester United

Zoran Tosic kan in januari aan de slag bij Manchester United. De Britse autoriteiten hebben vandaag een werkvergunning verleend aan de jonge Servische international, die afkomstig is van Partizan Belgrado.

Manchester United heeft niet bekendgemaakt hoeveel ze hebben betaald voor de speler. Naar verluidt zou het gaan om een bedrag van zo'n 10 miljoen euro. De 21-jarige Tosic kan zowel op de rechter- als de linkerflank worden ingezet.

Slechts 24 procent stemt voor waterschap

Slechts 24 procent van de stemgerechtigden voor de waterschapsverkiezingen heeft de moeite genomen een stem uit te brengen. Dat meldt de Unie van Waterschappen vanmiddag. Premier Balkenende is teleurgesteld in de opkomst. De vorige keer dat de verkiezingen werden gehouden was de opkomst iets lager: 23 procent bracht in 2004 een stem uit.

In een poging de verkiezingen aantrekkelijker te maken konden deze keer ook politieke partijen meedoen aan de verkiezingen. Ook was het de bedoeling om de stemprocedure makkelijker te maken door kiezer de mogelijkheid te geven via internet te stemmen, maar dat stemsysteem werd op het laatste moment te onveilig bevonden. Daarom kon alleen per post worden gestemd.

Premier Balkenende had geen verklaring voor de lage opkomst. "We moeten de zaken goed analyseren", zei hij na afloop van de ministerraad. De waterschapsverkiezingen hebben dit jaar ongeveer 20 miljoen euro gekost.

Ruim 9 procent ongeldig

De voorzitter van de Unie van Waterschappen, Sybe Schaap, meldde vrijdag dat 9,4 procent van de stembiljetten ongedig is verklaard. "De foutenmarge is opvallend hoog. Veel mensen hebben geen geboortejaar ingevuld bovenaan het formulier, waardoor deze ongeldig zijn verklaard." Schaap vraagt zich af of er voor de juiste stemprocedure is gekozen. Hij denkt dat er voor een volgende verkiezing twee mogelijkheden zijn. "De waterschapsverkiezingen worden onder de Kieswet geplaatst en gecombineerd met bijvoorbeeld de gemeenteraadsverkiezingen. Een tweede optie is dat er wordt gekozen voor een vorm van indirecte verkiezingen, zoals bij de Eerste Kamer."

De SP uitte eerder al felle kritiek op het systeem met politieke partijen. De lage opkomst bewijst volgens de partij, die zelf niet deelnam aan de verkiezingen, dat mensen geen interesse hebben in de stemming.

Wat de socialisten betreft, hebben de verkiezingen voor de 26 waterschappen, die onder meer waterkeringen zoals dijken beheren en zorgen voor het onderhoud van waterlopen, hun langste tijd gehad. De SP wil dat de waterschappen ondergebracht worden bij de provinciale staten en dat mensen niet meer worden lastiggevallen met verkiezingen ervoor. Volgens Schaap is dat geen optie. "Ik huldig de democratie. Dus de waterschapsbesturen moeten wel gekozen worden. Helemaal opdoeken kan niet."

De uitkomst van de verkiezingen wordt morgen bekendgemaakt. De uitslag zou eigenlijk gisteren al bekend zijn, maar dat werd wegens problemen met de verwerking van de stembiljetten uitgesteld.

Lees voor meer uitleg over de verkiezingen de special.

Ruim 27 procent van huishoudens in het rood

Ruim 27 procent van de Nederlandse huishoudens heeft betalingsachterstanden. De huishoudens hebben betalingsregelingen lopen, creditcardschulden of staan langdurig rood. Hypotheken zijn niet meegerekend. Dat blijkt uit een inventarisatie van betalingsachterstanden die is gedaan door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Uit het onderzoekt blijkt dat het om meer dan 1,9 miljoen huishoudens gaat. Allochtonen, alleenstaande ouders en mensen zonder baan maken vaker schulden dan gemiddeld. Ouderen boven de 65 jaar maken nauwelijks schulden, blijkt uit de cijfers.

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft de cijfers vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. De bewindsman wil dat de inventarisaties jaarlijks worden gemaakt en met elkaar worden vergeleken. Bovendien wil Aboutaleb een aanvullend onderzoek om nog beter in kaart te brengen welke mensen precies met problematische schulden kampen en wat eraan gedaan kan worden.

Shorttrackteams door in Peking

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Peking zijn de Nederlandse aflossingsploegen doorgedrongen tot de halve finales.

De Nederlandse vrouwen eindigden als tweede in hun serie achter gastland China en de heren moesten alleen de Verenigde Staten voor zich dulden.

Niels Kerstholt bereikte op de 500 en de 1.500 meter respectievelijk de kwart- en de halve finales. Sjinkie Knecht plaatste zich voor de kwartfinales op de 1.000 meter. Maaike Vos plaatste zich voor de kwartfinaes op de 1.000 meter bij de vrouwen.

Distributiecentra Albert Heijn in staking

De distributiecentra van Albert Heijn staken vanaf maandag. Albert Heijn is niet genoeg ingegaan op de eisen voor een nieuwe CAO. Dit heeft FNV Bondgenoten bekendgemaakt. Wat de gevolgen zullen zijn, weet een woordvoerder van Albert Heijn niet. Het bedrijf hoopt volgens hem dat FNV binnen 48 uur terugkeert aan de onderhandeltafel.

Waar de estafetteacties precies beginnen, wil FNV niet bekendmaken, uit vrees dat Albert Heijn anders de kans krijgt zich voor te bereiden. Albert Heijn heeft zes distributiecentra in het land, die in totaal achthonderd supermarkten bevoorraden. Bij de centra werken volgens FNV 3300 vaste krachten en 1500 uitzendkrachten.

Bestuurder van FNV Bondgenoten Lex Makkinje stelt dat Albert Heijn niet voldoende is ingegaan op de eisen voor een betere cao voor de werknemers van de distributiecentra. Zo zou het bedrijf niet willen praten over het oplossen van de werkdruk en een maximumpercentage voor uitzendkrachten. Makkinje verwacht dat de medewerkers mee zullen doen aan de acties.

FNV had Albert Heijn een ultimatum gesteld. De supermarktketen moest voor vandaag 16.00 uur ingaan op de eisen van de FNV. Dit heeft Albert Heijn volgens FNV niet gedaan. Een woordvoerder van Albert Heijn stelt echter dat het bedrijf voor 16.00 uur een brief heeft gestuurd, waarin de supermarktketen aangeeft bereid te zijn bepaalde punten van tafel te halen. Om welke punten dit gaat, wil hij niet zeggen.

Albert Heijn hoopt dat de acties nog te voorkomen zijn, zegt de woordvoerder. "We zullen het betreuren als het toch zover komt." De gevolgen van de acties hangen volgens hem af van verschillende factoren. "Bijvoorbeeld hoe lang de actie duurt en of de FNV wil dat de schappen leeg komen te liggen."

Makkinje denkt dat klanten in het begin niets van de staking merken. "Albert Heijn heeft de winkels extra bevoorraad. Na een aantal dagen zullen de klanten het echter wel gaan merken." Hoe lang de acties duren, weet hij niet. "We gaan ermee door, totdat Albert Heijn aan onze eisen voldoet."


Hamsteren!  (foto: DAG)

Sportministers willen onderzoek naar '6+5'

De 27 ministers van sport uit de landen van de Europese Unie willen dat de Europese Commissie een onderzoek gaat instellen naar of de omstreden '6+5'-regel van de FIFA toch kan worden ingevoerd in de Europese wetgeving. Vandaag tekenden de minsters een gezamelijke verklaring hierover in het Franse Biarritz.

De regel houdt in dat dat voetbalclubs minimaal zes spelers uit het eigen land op moeten stellen in de basis, maar dit stuit op de bestaande arbeidswetten. Die schrijven vrij verkeer van werknemers voor in de landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie.

Vier gewonden na kettingbotsing op A50

Bij een kettingbotsing op de A50 bij Apeldoorn zijn vandaag vier personen gewond geraakt. Bij het ongeval waren zeven auto's betrokken waarvan er één in brand vloog. In de richting Zwolle ontstond een kilometerslange file. De gewonden konden ter plekke door ambulancepersoneel worden behandeld.

Het ongeluk vond plaats omstreeks 17.00 uur. De snelweg is enige tijd volledig afgesloten geweest en het verkeer werd omgeleid via een afrit en oprit. De oorzaak van de botsing is nog niet bekend.

Vaticaan dankt islamieten

Islamieten hebben ervoor gezorgd dat God terugkeert in het leven in Europa. Een vooraanstaand kardinaal, Jean-Louis Tauran, dankte de islamitische Europeanen daarvoor in een vandaag in het Vaticaan gepubliceerde redevoering.

Het waren de moslims die als belangrijkste minderheid in Europa meer ruimte hebben gevraagd voor God in de samenleving, aldus Tauran. Hij leidt de afdeling interreligieuze zaken van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij hield een toespraak in Napels waarin hij beklemtoonde dat er nu meer over godsdienst wordt geschreven en gepraat dan sinds lange tijd het geval was in Europa.

De religies in Europa hebben geen andere optie dan in dialoog te gaan, meende Tauran. "Alle religies zijn gedoemd tot dialoog." Deelnemers hoeven hun geloof niet op te geven in een dialoog maar moeten open staan om meer te leren over de positieve aspecten uit het geloof van de ander.

IAAF stapt naar CAS in Russische dopingzaak

De internationale atletiekfederatie IAAF is naar het internationale sporttribunaal CAS gestapt in de dopingzaak omtrent zeven Russische atletes .

De Russische atletiekbond gaf de zeven vrouwen twee jaar schorsing vanwege het verwisselen van urinestalen. De IAAF meent echter dat de atletes vier jaar schorsing verdienen. Het betreft Jelena Soboleva, Tatjana Tomasjova, Svetlana Tsjerkasova, Joelja Fomenko, Olga Jegorova (allen langeafstandslopen), Daria Pisjtsjalnikova (kogelstoten) en Goelfija Chanafejeva (hamerslingeren).

McClaren: "Zal niet makkelijk worden"

FC Twente won vorig weekend met 6-0 van sc Heerenveen. De formatie van Steve McClaren neemt het zaterdag op tegen ADO Den Haag.

"We kijken niet meer achterom naar de gewonnen wedstrijd tegen Heerenveen," aldus McClaren op de website van de Tukkers. "Dat duel is geweest, maar het vertrouwen uit die wedstrijd moeten we meenemen."

"We willen elke wedstrijd winnen, dus ook deze. We weten dat ADO-uit altijd moeilijke duels zijn. De laatste wedstrijd hebben ze geen winst kunnen behalen, maar zij zullen erop gefocust zijn te winnen voor eigen publiek. Het zal niet makkelijk worden."

FC Twente staat momenteel zesde in de Eredivisie met een achterstand van vijf punten op de koplopers AZ en NAC Breda.

NAC mogelijk ook zonder Amoah

NAC Breda moet het zondag mogelijk doen zonder diverse spelers in de as.

Verdediger Rob Penders liep tegen NEC in de slotfase een spierblessure op en zal worden vervangen worden Tyrone Loran. Middenvelder Tommie van der Leegte is geschorst, terwijl er ook voorin de nodige problemen zijn.

Een onverwachte tegenvaller is dat het meespelen van topscorer Matthew Amoah onzeker is. De topscorer kampt met een hamstringblessure en wordt vermoedelijk vervangen door Fouad Idabdelhay. Kees Kwakman is gelukkig wel weer van de partij en zal het middenveld completeren.

[MotoGP] Testdagen afgesloten in Australië

Terwijl de laatste testrondjes op Jerez in Spanje werden afgewikkeld, waren Kawasaki en Suzuki aan de andere kant van de wereld aan het testen. Omdat verwacht werd dat het weer in Australië beter zou zijn dan in Zuid-Spanje, gingen die teams daar rijden. Het bleek een misvatting.

Op donderdag waren er wat regenbuien, maar op vrijdag was er na een regenbui 's nachts een opdrogende baan. De wind blies het circuit weer droog, maar de kou bezorgde de rijders minder grip. Testrijder voor Kawasaki Olivier Jacque crashte hierdoor, hij bleef wel ongedeerd. De Fransman vertelde dat het wel angstig was geweest. "Het was een behoorlijk zware crash", zei Jacque. "Het duurde heel lang voordat de rechterkant van de banden op temperatuur waren en ik reed daarom ook erg voorzichtig. Ik heb in de rechterbocht bij Hayshed waarschijnlijk iets te veel gas gegeven waardoor ik onderuit ging. De impact was aanzienlijk, maar op een paar blauwe plekken na heb ik gelukkig helemaal niets."

Marco Melandri reed enkele lange runs en probeerde de afstelling van de Kawasaki Ninja ZX-RR goed te krijgen. John Hopkins hield zich bezig de Bridgestone-banden, het bedrijf krijgt het monopoly in de MotoGP. Hopkins had nog wat last van een eerdere blessure, maar het ging steeds beter. "De laatste dag verliep iets positiever voor me", zei The Hopper. "De blessures vormden vandaag geen groot probleem, al moest ik wel mijn rijstijl iets aanpassen om mijn linkervoet te ontzien. Het was een goede dag verder. We hebben een goede set-up voor de motor gevonden en ik was erg consistent tijdens de lange runs, wat erg belangrijk is als je aan de ontwikkeling van de banden werkt."

Voor Suzuki reden Loris Capirossi en Chris Vermeulen, zij maakten de afgelopen week meer dan 450 ronden over het Australische circuit. Ze probeerden enkele nieuwe onderdelen uit, zoals een nieuwe achterwielophanging, een nieuwe voorvork, en wat nieuwe aerodynamische opties. Vermeulen en Capirossi maakten op de laatste dag een racesimulatie om de nieuwe banden te vergelijken met die van afgelopen jaar. Capirossi wist ondanks de wind een tijd te rijden die sneller was dan zijn snelste raceronde van het sseizoen: 1:30,9 stond op de klok. Ook Vermeulen reed sneller dan in de Grand Prix van Australië met zijn 1:31,1.

Na 1 december gaat het testverbod van zes weken in en de eerstvolgende tests worden half januari 2009 verwacht.

Stevens: "Spelers mogen fouten maken"

Na de uitschakeling in de Champions League moet PSV het morgen opnemen tegen het al even wisselvallige SC Heerenveen.

“Het is weer een nieuwe opgave en we hopen een op een positieve uitslag. SC Heerenveen wisselt goede met zwakke resultaten af”, aldus de trainer van PSV, Huub Stevens.

Stevens, die morgen 55 wordt, wilde niet worden herinnerd aan de wedstrijd tegen Atlético Madrid. “Ik heb de beelden nog niet teruggezien.” Stevens zei over de fouten van Carlos Salcido: “Spelers mogen fouten maken, alleen gebeurt dat de laatste tijd iets te veel bij ons. De remedie is: vertrouwen geven en positief blijven.”

FOK! Fotowedstrijd

De inzendtermijn van [Fotowedstrijd centrale topic] November Straat- & Stadsbeeld zit er weer op, maar voordat er een winnaar bekend gemaakt kan worden moet er eerst nog gestemd worden op de beste foto.

Welke is volgens jou het mooist? Welke foto past het best in het thema? Welke foto wekt bij jou positieve gevoelens op?

Laat het weten en maak een top-5 aan in het stemtopic.
Kijk hier voor instructies.

UEFA dagvaardt Olympique Marseille

Olympique Marseille moet zich bij de UEFA verantwoorden voor het gedrag van fans in het uitduel in de Champions League bij Liverpool.

"Er is een onderzoek gestart wegens het gooien van projectielen”, aldus een verklaring van de Europese voetbalbond vandaag.

De aanvoerder van Liverpool, Steven Gerrard, werd geraakt door een van de voorwerpen die uit het Franse vak werden gegooid. De UEFA bevestigde dat de Franse club al een boete van 15.000 euro heeft gekregen voor vergelijkbaar gedrag van de fans in het thuisduel met Liverpool.

Olympique Marseille is de concurrent van PSV in de strijd om de derde plaats in de groep. Die plek geeft recht om na de winterstop deel te nemen aan de UEFA Cup.

PSV definitief zonder Afellay

PSV moet het zaterdagavond tegen sc Heerenveen doen zonder Ibrahim Afellay. De middenvelder raakte woensdagavond geblesseerd in het uitduel met Atlético Madrid en moest naar het ziekenhuis.

De blessure van Afellay is niet ernstig, maar het duel in Friesland komt nog te vroeg voor de international. Verder kent trainer Huub Stevens weinig problemen in de aanloop naar het duel met Heerenveen, dat net als PSV wisselvallig presteert dit seizoen.

"Laten we hopen dat we morgen een Heerenveen treffen van een week eerder, maar ik denk dat ze ons dat pleziertje niet zullen gunnen. Heerenveen zal geleerd hebben van de afstraffing tegen FC Twente en zal toch uit een ander vaatje proberen te tappen," aldus de trainer op de clubsite van PSV.

"Wij zullen er voor moeten zorgen dat we morgen een frisse en mentaal weerbare ploeg hebben. Ik hoop dat wij geleerd hebben van de eerste helft (tegen Atlético) en ik hou me vast aan onze kwaliteiten na de rust. Spelers weten dat ze fouten mogen maken, maar wij maken de laatste weken alleen te veel fouten."

"Als het goed gaat moet je kritisch zijn, als het minder gaat juist vertrouwen geven. En ik zal nooit ingaan op individuele fouten. Helaas zie je positieve ontwikkelingen niet altijd direct terug in het resultaat," besloot Stevens de analyse.

Platini: "Jonge transfers afschaffen"

UEFA-voorzitter Michel Platini vindt dat clubs in de toekomst geen minderjarige spelers meer over mogen nemen. Het is steeds meer een trend dat tieners weg worden gekocht en al op jonge leeftijd naar Europese topclubs vertrekken.

Platini heeft de ministers van sport van 27 EU-landen vrijdag opgeroepen actie te ondernemen tegen dergelijke handelingen. Binnen landen zelf is het vaak al verboden, maar transfers tussen andere landen vinden wel vaak plaats.

Zo vertrok PSV'er Patrick van Aanholt vorig jaar op 16-jarige leeftijd naar Chelsea en verkaste Nacer Barazite een jaar eerder ook op 16-jarige leeftijd van NEC naar Arsenal.

"Op dit moment is er gewoon sprake van handel in kinderen. Ik neem mijn woorden daarin niet terug, want het is een serieuze situatie. Hoe moet je het anders noemen als kinderen van nauwelijks 12 of 13 jaar tegen betaling uit hun omgeving en cultuur worden weggetrokken? Dat is wat er op dit moment gebeurt in het voetbal", aldus Platini.

"We hebben een wet nodig om het Europese sportmodel te handhaven. Ook kleine en minder rijke clubs moeten zich kunnen ontwikkelen." De regel geldt al binnen landen, maar over de grenzen lijkt het moeilijker te zijn. "Waar clubs het niet in hun eigen land voor elkaar krijgen, gaan ze over de grens kijken. Bij hun Europese buren, in Afrika of in Zuid-Amerika. Dat kan desastreuze gevolgen hebben."

[MotoGP] Rossi tevreden met laatste test

Valentino Rossi was tevreden met de laatste testdag in Jerez op donderdag. De laatste van 2008, al waren er nog motorrijders die in Philip Island in Australië testten donderdag en vandaag. Rossi besefte wel dat het niet veel te betekenen heeft, maar is blij om positief te eindigen.

"Het circuit was vandaag een stuk droger, dus konden we onszelf nog meer verbeteren, wat we prima deden", vertelde de Italiaan na afloop. "We hebben veel gewerkt aan de nieuwe motor en we hebben wat nieuwe onderdelen getest. Het lijkt erop dat we de goede kant op gaan met de nieuwe machine en daar ben ik blij mee. Ik kijk dan ook uit naar de volgende stap in Sepang. De eerste tests met het bandenmonopoly van Bridgestone lopen prima, hoewel het ongetwijfeld moeilijk voor ze gaat worden om voor ieder circuit de juiste band te kiezen."

De 29-jarige wereldkampioen gaat vakantie vieren nu na 1 december zes weken lang alle tests verboden zijn: "Ik kijk nu uit naar de vakantie en ik ga volgende week naar Wales voor de rally, wat erg leuk zal zijn. Het was een geweldig jaar en ik ben erg blij dat ik bovenaan ben geëindigd op de laatste dag. We kunnen nu van onze vakanties genieten in de wetenschap dat we in een prima vorm verkeren."

Bende overvallers Flevopolder opgepakt

De politie Flevoland heeft gisteren een bende overvallers de schrik van hun leven bezorgd. Het gewapende en gemaskerde viertal wilde een restaurant aan de Voorstraat in Lelystad overvallen, toen een gewapend arrestatieteam uit het niets tevoorschijn leek te springen. De politie hoopt hiermee de overvallengolf die de polder maandenlang teisterde te hebben gestopt.

De bende overvallers bleek na identificatie te bestaan uit allemaal allochtone jongens van zestien, zeventien en achttien jaar oud, van Chinese en Afrikaanse afkomst. De meeste van hen wonen nog bij de ouders thuis. Woordvoerder van de politie in Flevoland Leo Dortland laat weten dat het onderzoek naar de opgepakte tienerbende tienduizenden euro's kostte. "We moesten schuiven met mensen, middelen, uren en prioriteiten, waardoor andere zaken op de plank zijn blijven liggen." De recherche verwacht naar aanleiding van de arrestatie nog meer tieners op te pakken die bij dezelfde bende horen.

Op het spoor 

De recherche kwam de bende op het spoor nadat één van hen de avond voor de overval op het restaurant aan de Voorstraat een overval pleegde op een restaurant. Na sluitingstijd wist hij de ruit van de deur van de snackbar in te slaan en zichzelf toegang te verschaffen tot het pand, waarna hij een personeelslid met een vuurwapen bedreigde.

Omdat de verdachte duidelijk te herkennen was op scherpe beveiligingsbeelden, kon een speciaal overvallenteam van het district Noord zich op deze overvaller richten. Zij plaatsten direct een telefoontap, waardoor ze de plannen van de bende konden horen. De jongens planden een overval op het restaurant aan de Voorstraat, dat ongeveer een jaar eerder ook al het doelwit van een overval was, en de politie plande een overval op de overvallers.

"We hebben toen een observatieteam van politie Flevoland en de politie Gooi & Vechtstreek ingezet. Ook stond er een arrestatieteam stand-by. Rond half twaalf ’s avonds trok het viertal richting Waterwijk terwijl specialisten van het observatieteam hen volgden", laat politiewoordvoerder Leo Dortland weten. Toen de overvallers hun bivakmutsen opzetten om het restaurant binnen te stormen greep het arrestatieteam in. "Die jongens scheten bijkans in hun broek van angst, toen zij ineens het doelwit waren", laat een van de betrokken politiemannen tevreden weten.

Melding door getuige

Niet alleen de politie bleek de jonge overvallers echter in de gaten te hebben: een getuige zag de verdachte types en belde vlak voor het ingrijpen door het arrestatieteam alarmkamer 112. Hij vertrouwde de zaak niet helemaal: "Ik zie vier jongens aan de Voorstraat, die bivakmutsen opdoen", zo laat de getuige weten. Terwijl hij bezig is met het doorgeven van de signalementen aan de centralist van de alarmcentrale begint het arrestatieteam de geplande actie.

De stomverbaasde getuige ziet een BMW-5 hard inrijden op de verdachten en vertelt tegen de centralist: "Hé, er gebeurd net iets. (...) Volgens mij worden ze ingerekend ofzo. (...)" Het hele geluidsfragment waarop de verbaasde getuige melding doet van het incident is hier te beluisteren. Een politieagent die het verhaal over de 112-melding hoort moet erom lachen: "Deze man heeft eerste rang gezeten bij een AT-inzet, en dat is redelijk uniek!" De politie Flevoland heeft om de jongens te pakken een extreem groot overvallenteam ingezet. Zij kregen assistentie van ruim twintig agenten uit naburige districten.

Aanhouding op heterdaad

Nadat het viertal aangehouden was, werden bij hen een nepvuurwapen, een hakbijltje, een dolk, een knuppel en een kapmes aangetroffen. Er zijn sterke aanwijzingen dat de vier tieners verantwoordelijk zijn voor een lange reeks gewapende overvallen die de polder al maandenlang teistert heeft de recherche laten weten. Al enige tijd was de politie in Flevoland in de hoogste staat van paraatheid door de overvallen: dagelijks hing er een helikopter in de lucht en alle verloven werden ingetrokken, zodat er zo veel mogelijk op straat gesurveilleerd kon worden.

Sinds augustus staat het aantal gewapende overvallen in Flevoland op meer dan veertig. Sinds september hebben er alleen al in Almere 22 overvallen plaatsgevonden. De meeste overvallen vonden plaats bij winkels en supermarkten. Ouders, verzorgers, kennissen, leraren, verenigingen en clubs zijn al opgeroepen op kritisch te kijken naar jongeren die plotseling dure of luxeartikelen hebben, terwijl zij dit eerder nooit hadden. Ook het bezit van wapens en geld moet goed in de gaten gehouden worden.

Landelijke stijging

Niet alleen in Flevoland is het aantal overvallen het afgelopen jaar explosief gestegen: in het hele land vinden steeds meer overvallen plaats. In veel grote politieregio's wordt een forse toename van het aantal overvallen waargenomen, zo blijkt uit de voorlopige politiecijfers van dit jaar.

Het aantal overvallen in Flevoland is in een jaar tijd 79 procent gestegen en in Rotterdam staat de teller nu al op 323 overvallen, terwijl er vorig jaar in totaal 255 overvallen werden geregistreerd, Ook de politieregio's Amsterdam, Groningen en Gelderland-Midden kennen nu al een stijging ten opzichte van het vorige jaar. In de regio Noord-Oost Gelderland is het aantal overvallen zelfs gestegen. Het totaal komt daar nu op 42 overvallen voor dit jaar.

Met dank aan 2030rd voor de submit.

Geruchten over mogelijke coup Thailand

De situatie in Bangkok, waar anti-regeringsdemonstranten nog steeds twee vliegvelden bezetten, blijft gespannen. De demonstranten, die ook al sinds augustus een regeringswijk in het centrum van Bangkok bezet houden, eisen dat eerste minister Somchai Wongsawat aftreedt. Ze zien hem als een marionet van de eerder door het leger afgezette en wegens corruptie veroordeelde Thaksin Sinawatra. Wongsawat weigert af te treden, en bevindt zich om veiligheidsredenen al dagen in de noordelijke stad Chiang Mai.

Wongsawat verloor eerder deze week al de steun van het Thaise leger toen de legerleiding hem opriep tot het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Omdat Wongsawat die oproep naast zich neerlegde, gaan er nu geruchten over een mogelijke nieuwe coup. Het leger zou in ieder geval niet bereid zijn om op te treden tegen de demonstranten.

Vandaag werd ook bekend dat de Thaise premier de chef van de nationale politie uit zijn functie heeft ontheven. Er zijn vermoedens dat ook hij weigerde tegen de bezetters van de luchthaven op te treden. De politie lijkt nu een krachtdadiger houding in te nemen en roept de bezetters van de kleinere Don Mueang-luchthaven op het gebouw te verlaten. Bij de internationale luchthaven is de oproerpolitie op de been. Er wordt gedreigd met de inzet van 'andere middelen' als de onderhandelingen met de bezetters mislukken.

Geld spaarders Icesave voor kerst terug

Gedupeerde spaarders van de IJslandse bank Icesave kunnen hun geld vanaf half december tegemoetzien. Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) laat vandaag in antwoord op Kamervragen weten dat De Nederlandsche Bank begint met het overmaken van het geld, dat voor de kerst terug zou moeten zijn bij alle spaarders.

Ongeveer honderdduizend Nederlandse spaarders hebben voor in totaal tussen de 1,6 en 1,7 miljard euro aan tegoeden bij het omgevallen Icesave ondergebracht. IJsland vergoedt de tegoeden bij de internetspaarbank tot een bedrag van twintigduizend euro. De Nederlandse regering heeft IJsland hiervoor geld geleend. De rest, tot een maximum van honderdduizend euro, wordt vergoed door Nederland.

Wie meer dan een ton heeft uitstaan krijgt het restbedrag vooralsnog niet terug. Het zou gaan om 470 mensen, met in totaal veertig miljoen euro. Deze mensen hebben zich verenigd in een belangengroep om te voorkomen dat zij het schip in gaan voor de bedragen boven de honderdduizend euro die zij op IJsland stalden. Britse spaarders krijgen wel al hun geld terug. De Britse overheid garandeert alles.


Geld spaarders Icesave voor kerst terug  (foto: DAG)

Pamela Anderson zat van imago als sekspoes

Ex-Baywatch-actrice Pamela Anderson is het spuugzat dat ze steeds wordt aangezien voor een sekspoes. Dat liet zij weten via een anonieme bron, die het vervolgens meldde bij Star Magazine.

Over haar imago als sekspoes vertelt een anonieme bron in Star Magazine nog dat ze "het gevoel heeft dat haar management haar alleen ziet als een sexy pin-up en dat is ze spuugzat. Ze wil graag serieus worden genomen."

Ze wil graag een goede moeder zijn voor haar twee zoontjes, Brandon (10) en Dylan (11). Eerder bekende ze al dat haar zoontje Brandon een keer huilend van school thuiskwam, omdat ze hem gepest hadden. "Ze zijn nu op een leeftijd waarop ze hun moeder moeten gaan verdedigen. Brandon kwam onlangs huilend thuis omdat zijn klasgenoten iets over mij hadden gezegd. Kinderen kunnen zo gemeen zijn, maar ja, ik wist dat dit zou gaan gebeuren. Ik heb ze uitgelegd dat wij goede mensen zijn en nooit iemand een haar krenken. Ik wil gewoon dat ze een fijne schooltijd en een heerlijk leven hebben. Ze hebben veel meegemaakt in hun jonge levens, maar het zijn geweldige kinderen", aldus Pamela tegen showbizspy.com.

Een paar jaar geleden kwam Pam nog in het nieuws om een uitgelekte sextape met Tommy Lee, die uit het huis van hen was gestolen. De sextape circuleert nog steeds op het internet. Tevens is Anderson degene met de meest verschenen reportages in het mannenblad Playboy.


Pamela Anderson naakt

Eric O. krijgt schadevergoeding Staat

Eric O. heeft met de Nederlandse staat overeenstemming bereikt over de schadevergoeding die hij krijgt toegekend. De marinier loste in december 2003 in Irak twee waarschuwingsschoten op een groep Irakezen die een vrachtwagen wilde plunderen. Daarbij kwam een van hen om het leven. Het Openbaar Ministerie vervolgde O. voor het overtreden van de geweldsinstructies, maar hij werd hiervan tot tweemaal toe vrijgesproken.

Het OM in Den Haag laat vandaag weten dat de staat en O. een schikking hebben getroffen. Over de hoogte wil het niets zeggen. Ook het advocatenkantoor van O.'s raadsman Geert-Jan Knoops wil daarover niets kwijt. Er zou 450 duizend euro zijn geclaimd.

Nadat marinier O. door zowel de rechtbank als het gerechtshof was vrijgesproken, kreeg hij van het gerechtshof al tienduizend euro toegekend voor de zes dagen die hij in voorlopige hechtenis had gezeten en voor de gemaakte proceskosten, licht het OM toe. Hij had driehonderdduizend euro geclaimd. Voor het claimen van psychisch geleden schade diende een civiele procedure te worden gestart. De schikking die nu is getroffen is voor deze immateriële schade en voor de proceskosten van de civiele procedure.

Het OM laat weten te erkennen dat de vervolging 'grote consequenties' heeft gehad voor O. "Er zitten betreurenswaardige kanten aan de zaak", stelt het OM. "Zo is het terughalen uit Irak en de wijze waarop dat is gebeurd extra belastend geweest. Het OM wil met de schadevergoeding bijdragen aan het herstel van de goede naam van Eric O." Verder ziet het OM de schikking als afronding: "Hiermee is het nu helemaal klaar, we kunnen nu naar de toekomst gaan kijken."


Eric O. krijgt schadevergoeding Staat  (foto: DAG)

Boek over 40 Dagen Zonder Seks

Het EO-programma 40 Dagen Zonder Seks met Arie Boomsma krijgt binnenkort een papieren variant. Bij Uitgeverij Kok verschijnt in april een gelijknamig boek dat is gebaseerd op het televisieprogramma.

40 Dagen Zonder Seks was afgelopen tv-seizoen op de buis te zien. Voor het programma volgde Boomsma vier meiden en drie jongens die met hem de afspraak maakten veertig dagen geen seks te hebben. Ook zelfbevrediging was taboe. Het enige dat was toegestaan, was zoenen. Volgend jaar komt een tweede editie van het programma.

Het boek gaat nog wat verder, "met tips en uitdagende stellingen waarmee je zelf aan de slag kunt". Arie Boomsma zal zelf meewerken aan de publicatie, liet een woordvoerster van de uitgeverij vrijdag weten. Er zijn nog besprekingen met de EO over de inhoud van het boek. 


40 dagen zonder seks neger

Wielrenner geblesseerd na val van Balance Board

De Engelse wielrenner Mark Cavendish heeft een lang maar succesvol wielerseizoen achter de rug: hij boekte in 2008 zeventien zeges, waaronder vier ritten in de voorbije Ronde van Frankrijk. Helaas heeft hij zich nu in de voorbereiding op het volgende seizoen geblesseerd tijdens het snowboarden.

Niet in de Zwitserse Alpen, maar in zijn eigen woonkamer: Cavendish gleed tijdens een spelletje in volle actie van het 'Wii Balance Board' en blesseerde zich aan de kuit. "Het is gelukkig maar een kleine blessure en buiten het seizoen," relativeert de Engelsman. Hij hoopt zijn team Columbia in december alsnog te kunnen vervoegen op trainingsstage in Mallorca.

FOK! SchaatsQuiz - ronde 4

De wereldbekerwedstrijden in Moskou zitten erop, dus tijd voor de vierde en tevens laatste ronde van deze maand in de FOK! SchaatsQuiz. In samenwerking met Trendis hebben we een mooi prijzenpakket weten samen te stellen. Hier kan je zien welke prijzen je kan winnen en ook hoe de FOK! SchaatsQuiz werkt.

Allereerst vind je hieronder de antwoorden van ronde 3

1. In welke plaats staat de eerste overdekte ijsbaan ter wereld?
b. Berlijn
2. Welke schaatsers stonden bekend als de vier S'en?
Dat waren de Noren Storholt, Stenshjemmet, Sjøbrend en Stensen
3. Op welke plaats eindigde Sven Kramer afgelopen vrijdag bij de 1.500 meter?
Elfde plaats

Na drie ronden zijn er 17 users die alle vragen goed hadden.



De vragen van Ronde 4

1. Welke mannelijke schaatsers veroverden de meeste wereldtitels allround?
2. Naast Moskou heeft Rusland nog een overdekte schaatsbaan. In welke plaats staat deze?
3. Hoeveel Nederlandse vrouwen deden er zaterdag mee in de A-groep in Moskou op de 5.000 meter?

Mail de antwoorden, met vermelding van je username naar Fokschaatskwis@gmail.com. Doe dit voor vrijdag 28 november 20:00 uur. Je mag slechts eenmaal per ronde de antwoorden insturen.

Mythbusting Halo 3

Halo 3 is één van de meest uitgebreide shooters ooit. Met zoveel mensen die het spel spelen en zoveel wapens gaat het natuurlijk gebeuren dat spelers gaan experimenteren met de beschikbare mogelijkheden. Dit kan weer leiden tot bepaalde patser-verhaaltjes zoals "Ik kan met een sniper rifle een missile uit de lucht schieten". Een user op YouTube heeft een paar van die "mythes" eens onder de spreekwoordelijke loep genomen. Zie hier het resultaat.

Mythbusting Halo 3

Halo 3 is één van de meest uitgebreide shooters ooit. Met zoveel mensen die het spel spelen en zoveel wapens gaat het natuurlijk gebeuren dat spelers gaan experimenteren met de beschikbare mogelijkheden. Dit kan weer leiden tot bepaalde patser-verhaaltjes zoals "Ik kan met een sniper rifle een missile uit de lucht schieten". Een user op YouTube heeft een paar van die "mythes" eens onder de spreekwoordelijke loep genomen. Zie hier het resultaat.

BREIN haalt grootste topsite ooit offline

Stichting BREIN heeft een van de grootste topsites ooit offline gehaald. Een topsite is een netwerk van FTP-servers die worden gebruikt voor het verspreiden van illegale content.

Gisteren liet BREIN de servers van TVL of TV Land offline halen. TV Land hostte films, televisieseries, computerspellen, software en luisterboeken. In totaal had de site 45 terabyte illegaal materiaal online staan. Dat staat gelijk aan ruim elfduizend films. Daarmee was TV Land volgens BREIN een van de grootste topsites ooit. Via torrent-bestanden kon het materiaal van de FTP-servers worden gehaald.

Volgens BREIN werken bij een topsite groepen mensen samen "die zich ten doel stellen nieuwe content zo snel mogelijk illegaal op Internet te zetten." Ze vormen daarmee de bron van de meest schadelijke illegale verspreiding van populaire content op internet, vindt BREIN. Onder andere de torrents die zijn te vinden op Scenetorrents.org visten in de servers van TV Land.

Het onderzoek naar de daders is nog niet afgerond. De servers worden onderzocht op sporen om erachter te komen wie de eigenaars en beheerders van de site waren en welke mensen allemaal bijdroegen aan het uploaden van illegale content. Mogelijk zijn de eigenaren verraden, want op internet is een bericht te lezen van iemand die dreigt de beheerders aan te geven. Op dat forum is te lezen dat BREIN heeft laten weten dat de stichting TV Land al was binnengedrongen voordat de gegevens waren geplaatst. Daar zegt een woordvoerder van BREIN ook bezig te zijn met andere onderzoeken naar topsites.


BREIN haalt grootste topsite ooit offline  (foto: DAG)

Ubisoft verwacht hoge cijfers voor de nieuwe Prince

Ubisoft CEO Yves Guillemot verwacht dat reviewers van Prince of Persia de game de lucht in zullen prijzen. Er zijn al wat scores voor de game binnen, zo scoorde de game al een aantal achten, negens en een tien. Gemiddeld genomen zitten de scores nu rond de acht, ze hopen dat dit nog wat meer naar de 9 zal gaan. Ze verwachten dan ook scores van rond de 8.5 en 9.2. Prince of Persia verschijnt 4 december voor de Xbox 360, PS3 en PC.


Met Prince of Persia gaan we terug naar het oude Perzië, naar een tijd waarin de oerkrachten van licht en duister met elkaar strijden om heerschappij over de wereld. Ormazd, de god van het licht, is in oorlos met zijn broer Ahrima, de god van de duisternis. Onze "prins" komt net aan als de Tree of Life wordt vernietigd, waardoor al het leven op aarde wordt bedreigd. De prins moet samenwerken met Elika om het land te redden van de Corruption.


Jij moet de wereld redden in Prince of Persia launch-trailer

Ubisoft heeft met The Sands of Time de Prince of Persia weer tot leven gewekt. Volgende week komen ze met een volledig nieuwe game met een nieuwe Prins, nieuwe look en een nieuwe wereld. Jij moet deze wereld redden van de duisternis nadat al het slechte is vrijgelaten.

Omdat de game volgende week verschijnt is er nu een launch-trailer verschenen die je hieronder kunt zien.

Prince of Persia verschijnt voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360.

[Gerucht] GTA IV: Lost & Damnd wordt verkocht in winkels?

De Amerikaanse winkel Gamestop heeft in zijn releaselijst een melding staan van een boxed versie van Grand Theft Auto IV: Lost & Damned, welke volgens de site uit zal komen op 17 Februari voor $20. Rockstar heeft nog niets van zich laten horen. Zoals we al eerder aankondigde heet de downloadbare episode voor deze game 'The Lost and Damned' en zal je de mogelijkheid geven om een nieuw character, Johnny Klebitz, te besturen.


Paddoverbod mag van rechter ingaan

De rechtbank in Den Haag heeft vanmorgen de argumenten van de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) van tafel geveegd. Het paddoverbod, teelt en verkoop, kan daardoor aanstaande maandag gewoon ingaan.

VLOS had een kort geding aangespannen tegen minister Klink van Volksgezondheid, omdat hij naar hun mening het paddoverbod te snel wil invoeren. De branche zou niet genoeg tijd krijgen van de minister om orde op zaken te stellen. Daarnaast vindt het VLOS dat Klink onvoldoende heeft aangetoond dat verse paddo's schadelijk zijn voor de gezondheid.

De rechter heeft zijn oordeel nog niet toegelicht. "Wij wachten de motivatie van de rechtbank nog even af. Waarschijnlijk gaan we in hoger beroep", aldus VLOS-bestuurder Paul Oyen.

Grand Theft Auto IV PC met 32 man online

Waar de consoleversies van Grand Theft Auto IV het moesten doen met 16 man online, pakt Rockstar het voor de pc-versie wat groter aan en geeft ons de mogelijkheid om met 32 man online te spelen. Dit telt overigens niet voor alle gamemodes: tot nu toe is alleen bekend dat dit telt voor deathmatch, GTA Race en free mode. Het spel moet op 3 december in de winkels liggen en kan nu ook al gepreordered worden op Steam. Als je dat doet krijg je een gratis exemplaar van Vice City erbij. Ook krijgt de pc-versie een video-editor, die je hier in actie kan zien.

Wielrenner valt van Wii

De Engelse wielrenner Mark Cavendish heeft een lang maar succesvol wielerseizoen achter de rug: hij boekte in 2008 zeventien zeges, waaronder vier ritten in de voorbije Ronde van Frankrijk. Helaas heeft hij zich nu in de voorbereiding op het volgende seizoen geblesseerd tijdens het snowboarden.

Niet in de Zwitserse Alpen, maar in zijn eigen woonkamer: Cavendish gleed tijdens een spelletje in volle actie van het 'Wii Balance Board' en blesseerde zich aan de kuit. "Het is gelukkig maar een kleine blessure en buiten het seizoen," relativeert de Engelsman. Hij hoopt zijn team Columbia in december alsnog te kunnen vervoegen op trainingsstage in Mallorca.

FC Twente test Lance Davids

Lance Davids is deze week op proef bij FC Twente. De Zuid-Afrikaan is clubloos en zou dan ook per direct bij Twente kunnen tekenen, mocht de stage goed verlopen.

De 23-jarige middenvelder, die tevens international is voor zijn land, speelde de afgelopen drie jaar voor Djurgårdens IF in Zweden. Die club haalde hem in 2006 weg bij TSV 1860 München. In Duitsland was Davids vooral actief in het tweede, al speelde hij in het seizoen 2003/04 wel twaalf wedstrijden in de Bundesliga.

Keepersproblemen voor Emmen en RBC

FC Emmen en RBC Roosendaal hebben te maken met keepersproblemen. Beide clubs uit de Jupiler League zijn genoodzaakt andere goalies op te stellen dan voor het seizoen de bedoeling was.

Bij Emmen raakte doelman Thomas Villadsen al eerder geblesseerd. De Deen werd de laatste negen duels vervangen door Sander Danes, maar de voormalig doelman van hoofdklasser WKE is nu ook uit de roulatie. Danes moet een operatie aan de knie ondergaan. Trainer Paul Krabbe zal dan ook een beroep moeten doen op Jeffrey Brammer. De 22-jarige keeper uit Enschede, die de afgelopen twee seizoenen negentien competitieduels speelde namens Go Ahead Eagles, kreeg onlangs een contract in Emmen en moet dus snel debuteren.

RBC Roosendaal zal het tot het nieuwe jaar moeten doen zonder Arjan Christianen. De in de zomer van Fortuna Sittard gekomen goalie kampt met een enkelblessure. Deze liep hij twee weken geleden op in de wedstrijd tegen FC Eindhoven. Erwin Friebel, de afgelopen seizoenen eerste keus in Roosendaal, zal nu het doel moeten gaan verdedigen.

MVV geeft jonge Belg profcontract

MVV heeft Massimo Emiliani een contract gegeven. De negentienjarige Belg tekende tot het einde van dit seizoen.

Emiliani was sinds de zomer op proef bij MVV, na eerst in de jeugdopleiding van RC Genk gespeeld te hebben. Trainer Fuat Çapa raakte overtuigd van zijn kwaliteiten. Daarom mocht Emiliani nu een profcontract tekenen in Maastricht. Vorige week debuteerde de middenvelder als invaller in de met 0-3 gewonnen wedstrijd bij Haarlem.

Square Enix: FFXIII op de Xbox 360 is geen verraad

In een interview met Kikizo hebben Shinji Hashimoto, directeur van Square Enix en Yoshinori Kitase, producer van de Final fantasy serie, gereageerd op de ophef onder een aantal PS3 gebruikers (zoals deze) over de aankondiging dat FFXIII ook op de 360 uit zal komen.

Wanneer Kikizo vroeg of de onvrede van de fans terecht was, reageerden ze door te benadrukken dat de game voornamelijk voor de PS3 wordt gemaakt. Als dit klaar is zullen ze de game porten en proberen te optimaliseren voor de 360.

I'd like to add... I think that maybe because it's going multiplatform that some fans are worried about the game's scope being reduced to fit onto both consoles. The fact is, the PS3 version is what's in development right now, and the team is working to specialise that version to the very best of the PS3's abilities. After that, we'll do the 360 port and optimize it to that particular hardware. There will be no decrease in quality as a result of the game appearing across two platforms.


Kerstzegel wordt 17% duurder

De prijs van de kerst- of decemberzegel stijgt dit jaar met zeventien procent. In geld uitgedrukt betekent dit een stijging van 29 naar 34 cent. Het is de eerste verhoging sinds de invoering van de euro. De oude zegels van 29 cent mogen overigens nog tot 4 januari 2009 gebruikt worden.

Omdat Nederland momenteel zonder geldige postwet zit, kan toezichthouder OPTA de prijsstijging niet tegenhouden. De oude postwet liep tot eind vorig jaar en de nieuwe postwet laat erg lang op zich wachten. "We moesten de prijs opschroeven wegens oplopende kosten. Enkele jaren geleden werden nog 200 miljoen kaarten gestuurd, nu ongeveer 180 miljoen", aldus een woordvoerder van TNT. De woordvoerder belooft dat de prijs nu weer 'een tijdje stabiel' blijft.

Killzone 2 ook native op 1080i te spelen

Even een kort berichtje voor tijdens de koffiepauze: Killzone 2 zal ook te spelen zijn op 1080i-resolutie. Oorspronkelijk zou het spel alleen in 720p op je HD-tv verschijnen, maar bezitters van een full-HD kunnen de instellingen dus een trapje hoger zetten.

Het tweede deel uit de Killzone(FPS)-serie, waarin je ditmaal wraak neemt op de laffe aanval van de Helghast in deel 1. Je maakt deel uit van de invasie die de planeet Helghan moet verschonen van de Helghast.

Destroy all Humans toch naar de PS3 in Europa

Gisteren meldden we dat de nieuwe Destroy all Humans: Path of the Furon slechts nog uit zou komen voor de Xbox 360 en dat de PS3-versie wegens 'development issues' geannuleerd zou zijn. Dit bericht is niet geheel waar.

THQ heeft vandaag bekend gemaakt dat de game wel uit zal komen op de playStation 3, zij het pas in de loop van volgend jaar. THQ verklaart het volgende:

“Destroy all Humans: Path of the Furon will be released on both the Microsoft Xbox 360 and Sony Playstation 3 formats on February 13th 2009 across Europe.” “Due to the game being shipped earlier in North America on December 2nd, a decision was made to proceed exclusively with the Xbox 360 format in that market.”

Destroy all Humans: Path of the Furon komt dus wel in Europa op Sony's console en in Amerika zal de game exclusief voor Microsofts Xbox 360 op de markt komen.

Britney maakt degelijke comeback op podium

Britney Spears heeft voor het eerst een solo-optreden verzorgd sinds haar desastreuze performance op de MTV Video Music Awards van vorig jaar. De opkrabbelende popprinses trad gisteren op tijdens de Bambi Awards in het Duitse Offenburg. Hoewel ze haar single 'Womanizer' playbackte en haar danspasjes hier en daar wat houterig waren, bewees Spears dat ze de touwtjes weer in handen heeft.

De 26-jarige zangeres, wier nieuwe album 'Circus' aanstaande dinsdag verschijnt, droeg zwarte hotpants, een doorzichtig kanten topje en lange leren laarzen. Op haar hoofd had ze een hoge zwarte hoed. Haar outfit leek als twee druppels water op een pakje dat Madonna draagt tijdens haar 'Sticky & Sweet'-toer van dit jaar.

Spears was niet alleen naar Offenburg getogen om een dansje te doen. Uit handen van couturier Karl Lagerfeld kreeg ze een Bambi Award voor beste internationale popartiest. Volgens de Duitse krant Die Zeit sprak Spears tijdens de uitreiking van de prijs geen woord. Ze zou het gouden beeldje, in de vorm van een hertje, glimlachend in ontvangst hebben genomen, maar zou tegen Lagerfeld noch het publiek iets hebben gezegd.

De zangeres vertrok maandag naar Europa voor promotionele doeleinden. Na haar bezoek aan Duitsland zal ze optredens verzorgen in Frankrijk en Groot-Brittannië. Ze zal onder meer een bezoekje brengen aan de Britse tv-show X-Factor. Tijdens haar verblijf in Europa werd bekend dat Spears op 3 en 4 juni concerten geeft in Londen. Vooralsnog is Londen de enige Europese stad die ze aandoet op haar nieuwe wereldtournee. 


Britney maakt degelijke comeback op podium  (foto: DAG)

Het optreden van Britney tijdens de Bambi Awards

[GP2] Monteiro eigenaar van BCN Competicion

Na wat eerdere geruchten is Tiago Monteiro de nieuwe eigenaar van BCN Competicion. De voormalige Formule 1-coureur wil de autosport in zijn thuisland Portugal bekender maken en hoopt dat een GP2-team als BCN daaraan bijdraagt.

"In mijn professionele loopbaan heb ik een dergelijke stap altijd al willen maken, maar ik had nooit verwacht dat het al zo vroeg zou gebeuren", aldus Monteiro. "De kans diende zich aan en toen we de financiële kant van het verhaal hadden afgewerkt, begonnen de onderhandelingen. Het runnen van een raceteam is fascinerend, omdat je niet alleen verstand moet hebben van het gebeuren op de baan, je moet ook een goed zakeninstinct hebben."

"De GP2 is een ideaal platform, omdat het erg dicht bij de Formule 1 staat. De populariteit en de competiviteit van die klasse stijgt enorm. Na veel overleg hebben we besloten dat dit project een sprinkplank kan zijn, dat perfect bij onze ambities, om de Portugese autosport naar een hoger plan te tillen, past." BCN is het eerste raceteam dat geheel in Portugese handen is.

Xbox 360 revisie: Jasper in het wild gespot

Eind september kwam het bericht naar buiten dat de Xbox 360 van het type Jasper in de winkels zou liggen, maar uiteindelijk hebben bijzonder weinig mensen daadwerkelijk de Jasper-360 op de kop kunnen tikken, aangezien deze nog niet op de markt was.

Nu lijkt het erop dat deze versies wel in de winkels liggen, aangezien de eerste foto's van de Jasper online komen. De Jasper heeft een voeding van 150 Watt, wat 25 Watt minder is dan zijn voorganger en heeft een productiedatum van 23 oktober 2008 en een LOT-nummer van 0843X. De adapter gaat niet passen op een 360 van het type Falcon, aangezien de aansluiting simpelweg anders is (zie onderstaande afbeelding). Afbeeldingen van het moederbord zijn te vinden op het forum van xbox-scene.com.


De kabel van de adapter van de Jasper, omlijnd zie je waarom deze kabel niet gaat passen op eerdere modellen...

Feest bij Kabouter Buttplug

Kabouter Buttplug zal na jaren van omzwervingen eindelijk arriveren op zijn definitieve standplaats. Het metershoge beeld van de kerstman met een buttplugvormig object in zijn hand, zal vanavond met hijskranen op het Eendrachtsplein geplaatst worden. De komst van de omstreden 'kabouter' zal vanmiddag groots gevierd worden met champagne, oliebollen, soep en muziek.

Het beeld van kabouter Buttplug draagt oorspronkelijk de naam Santa Claus en was in 2001 door de gemeente Rotterdam besteld bij de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. De kunstenaar wilde met het beeld een kritische noot tegen de consumptiemaatschappij uiten. Toen er in 2003 commentaar op het beeld werd geleverd door een aantal politici in de gemeenteraad, liet de betrokken wethouder weten dat de bestelling onmogelijk teruggedraaid kon worden.

De meerderheid van de gemeenteraad besloot dat zij de kabouter niet op straat wilden hebben, vanwege het omstreden object in zijn hand. De een interpreteert het object echter als een onschuldige kerstboom of een raketijsje, maar anderen zien er toch echt een seksspeeltje in. In september 2005 werd vervolgens besloten om de kabouter in de binnentuin van Boijmans Van Beuningen te plaatsen. Omdat het museum een ander kunstwerk op de plaats van 'kabouter Buttplug' had gepland, moest de kabouter verhuizen naar een plaats buiten de museummuren. Sinds augustus dit jaar heeft de kabouter hier staan wachten op de verhuizing naar zijn definitieve thuis.

Afgelopen zomer heeft het college van burgemeester en wethouders bepaald dat dit 'thuis' het Eendrachtsplein is. Deze locatie is gekozen, omdat de kabouter hier goed zichtbaar is. De plek sluit daarnaast ook goed aan op de internationale beeldenroute van de Westersingel en in de omgeving van 'kabouter Buttplug' zijn verschillende musea en culturele instellingen te vinden. 

De omstreden 'kabouter Buttplug'
Met dank aan hartje69 voor de submit.

Aandeel Capcom stijgt met 18 procent

In een wereld waar ongeveer iedereen getroffen wordt door de kredietcrisis, waar gigantische bedrijven omvallen alsof ze niets zijn en waar de bierprijs tot recordhoogtes stijgt, heeft Capcom helemaal niets te klagen. Het aandeel van de ontwikkelaar heeft het hoogste punt in vijf jaar bereikt en steeg gisteren met 18 procent tot een slotkoers van 1.938 Yen (15,80 euro).

De stijging van het aandeel kwam nadat de Mitsubishi UFJ Financial Group haar beoordeling van de Japanse ontwikkelaar verhoogde naar "strong outperform", ofwel: presteert sterk. de groep gaf een positief advies uit betreffende Capcom die een 39 procent hogere omzet verwacht voor het einde van dit fiscale jaar van zo'n 71,6 miljard yen (ruim 583,1 miljoen euro), eindigend op 31 maart 2009. Volgens de Mitsubishi UFJ Financial Group moet vooral uitgekeken worden naar games als Biohazard 5, Street Fighter IV en Bionic Commando in de tweede helft van het financiële jaar.

Iranese man veroordeeld tot blindheid

Een 27-jarige man uit Iran is door de rechtbank in zijn land veroordeeld tot blindheid, omdat hij een vrouw blind heeft gemaakt met een zure stof. Hij deed dit nadat de vrouw, Ameneh Bahrami, hem had afgewezen als huwelijkskandidaat, aldus Iranese media gisteren.

De man bekende voor de rechtbank dat hij vier jaar geleden zuur in het gezicht van Bahrami gooide. In de hoop haar zicht terug te krijgen heeft de vrouw verschillende behandelingen ondergaan van specialisten in Spanje, maar zonder succes. Door het zuur is de vrouw nu blind en heeft nog een aantal andere verwondingen aan de aanval met zuur overgehouden.

De rechtbank in Teheran besloot dat de man hetzelfde zuur in zijn ogen moet krijgen als de vrouw destijds. Of de man in hoger beroep gaat tegen deze uitspraak is nog niet bekend.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

'Barrichello met Honda en STR in gesprek'

Rubens Barrichello lijkt zijn laatste race in de Formule 1 gereden te hebben. Maar op zijn website is te lezen dat hij denkt nog altijd bij Honda of Scuderia Toro Rosso aan de slag te kunnen.

In zijn column zegt de Braziliaanse autocoureur: "Er wordt veel gesproken over wat er gaat gebeuren, maar ik zou iedereen graag willen laten weten dat ik erg trots ben op wat ik heb bereikt. Ik zeg dit omdat het lijkt alsof ik nog steeds wil blijven racen om mezelf te bewijzen, maar dat is niet waarom ik in de Formule 1 wil blijven. Ik wil doorgaan omdat ik van de sport houd en nog steeds bomvol energie zit."

De inmiddels 36-jarige Barrichello doet een stellige uitspraak: "Ik heb de mogelijkheid om naar twee competitieve teams te gaan: Honda en Toro Rosso." Hij voelt zich trots over wat hij heeft bereikt in de Formule 1 en is trots op zijn familie die offers heeft gebracht om hem de mogelijkheid te geven om te blijven racen.

Ook memoreert Barrichello aan hoe zijn racecarrière 21 jaar geleden bijna aan z'n eind kwam, omdat zijn vader had gezegd dat ze maar moesten stoppen na zes seizoenen karten. Dat voelt als de grootste teleurstelling in zijn leven, aldus Rubinho. Verder bedankt Barrichello degenen die de petitie om hem in de Formule 1 te houden hebben opgezet en degenen die hem hebben getekend.

Patch voor Gears of War 2

Eén van de weinige punten van kritiek op Gears of War 2 was het functioneren van de multiplayer. Het 'matchmaking' werkte zo traag dat je soms wel 10 minuten moest wachten voor je eindelijk online kon knallen. Epic erkende dit en heeft vandaag een patch uitgebracht die dit probleem moet oplossen.

Verder zal de patch ook een fix bevatten voor de manier waarop de statistieken werden verzameld voor GearsofWar.com. Ook het feit dat sommige mensen de campaign niet konden spelen als Xbox Live niet werkte, is opgelost.



Werknemers en bezoekers cafés klagen over roken

Ongeveer tweeduizend werknemers en bezoekers van horecagelegenheden hebben zich sinds afgelopen woensdag gemeld bij het steunpunt van Clean Air Nederland (CAN), waar zij een klacht of reactie kwijt kunnen over het rookverbod en het wel of niet naleven ervan door cafés.

Voorzitter Willem van den Oetelaar van CAN is verrast door het grote aantal reacties. "Het gaat niet alleen om roken in kleine cafés. Een bezoeker had in een lunchroom ook al asbakken zien staan". De meeste reacties komen van bezoekers.

CAN wil met het steunpunt de niet-rokers een stem geven. De reacties worden niet aan de controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) doorgegeven. Een 'kliklijn' is volgens Van den Oetelaar niet nodig, omdat de VWA altijd op een klacht reageert en de anonimiteit van de klager waarborgt.

Werknemers en bezoekers cafés klagen over roken  (foto: ANP)

Groninger mag halfjaar thuis geen bezoek ontvangen

Een Groninger mag gedurende zes maanden thuis geen bezoek meer ontvangen omdat hij 'geen baas meer is in eigen huis'. Dat heeft de burgemeester van Slochteren, Cees Verstegen, vrijdag gezegd in het Radio 1-Journaal. Jongeren verschaffen zich toegang tot de woning in het dorp Hellum, wat voor veel overlast in de buurt zorgt.

Volgens de burgemeester laat de man de 'mensen gewoon binnen en ziet hij geen kans zelf de regie te voeren in zijn woning'. "Het is van kwaad tot erger geworden." De hinder voor de omgeving van de bezoekers in en buiten het huis zou bestaan uit drugsgebruik, vernielingen, bedreiging en geluidsoverlast.

Verstegen zegt dat de bewoner het bezoekverbod een goede maatregel vindt. Alleen zijn familie is de komende zes maanden welkom in het huis.

Het verbod volgt op eerdere pogingen de overlast in te dammen. Dat was volgens Verstegen lastig. Politie, hulpverleners, gemeente en woning-corporaties hebben zich bemoeid met de situatie en er zou intensief aandacht zijn besteed aan de jongeren. Verstegen zegt dat het arresteren van de jongeren lastig is omdat mensen vaak geen aangifte doen en de politie vaak 'onvoldoende gegevens' heeft om ze op te pakken. "En nu heb ik gemeend te moeten overgaan tot deze maatregel", zei Verstegen.

De politie gaat gedurende een halfjaar intensief controleren. Tegen iedereen die niet in de woning hoort wordt opgetreden, stelt Verstegen.

Chronicles of Spellborn lanceert in trailer

Volgende week is het zover; dan kan iedereen los met de nieuwe MMORPG Chronicles of Spellborn. De game speelt zich af in een donkere, post-apocalyptische fantasy wereld waarin jij als speler je een weg doorheen moet vechten. Vandaag is de officiële Launch trailer verschenen. We krijgen onder andere iets meer te zien van de omgevingen van de game. Wil je de trailer liever in HD bekijken? Klik dan niet hier, maar hier.

Van Basten: "Mooie opsteker"

De 1-0 overwinning bij Hamburger SV bood Ajax-trainer Marco van Basten ruimte om verder te kijken dan de UEFA Cup-groepsfase.

"Dit is een echte opsteker en geeft heel veel vertrouwen", aldus Van Basten op de Ajax-website. "We hebben een jonge ploeg die nog veel ervaring moet opdoen. Dan is het heel belangrijk dat je overwintert. We zijn nog niet helemaal zeker, maar we hebben een heel goede stap gezet."

"De eerste helft ging redelijk gelijk op. Al slaagden we er niet altijd in te blijven voetballen. Dat lag niet alleen aan ons, maar had ook een beetje met de kwaliteit van het veld te maken", aldus de Ajax-coach. "In de tweede helft trokken we het spel steeds meer naar ons toe. Al met al is het een verdiende overwinning waar we heel blij mee zijn."

[gerucht] Sony werkt aan PSP2

Imagination Technologies Group, een fabrikant van grafische chips die vooral in kleine apparaten worden gebruikt, heeft onlangs aangekondigd dat ze een nieuwe versie van zijn PowerVR SGX grafische chip hebben verkocht aan een groot internationaal elektronicabedrijf. Welk bedrijf dit zou zijn is niet bekendgemaakt.

Nu duiken geruchten op dat het zou gaan om de SGX55x-chip. Dit is echter niet bevestigd door Imagination. Het Engelse bedrijf heeft wel bevestigd dat de deal ervoor zorgt dat hun PowerVR-architectuur verder uitgebreid wordt met "another high-volume consumer device segment". Imaginations PowerVR MBX-chip wordt namelijk gebruikt in de Apple iPhone voor de aansturing van beeldscherm.

De geruchten gaan echter nog verder: het grote internationale elektronicabedrijf zou Sony zijn, en het 'high-volume consumer device' zou de PSP2 zijn. Sony heeft echter nog niets van zich laten horen op het gebied van een PSP2, noch heeft zij de deal met Imagination bevestigd. Het blijft voorlopig dus bij geruchten, we houden jullie op de hoogte.



Binnenkort hand in hand?

Been niet ondersteboven van verlies

NEC verloor donderdagavond in de eigen Goffert het UEFA Cup-duel van het Engelse Tottenham Hotspur met 0-1. Trainer Mario Been was desondanks niet ontevreden over zijn ploeg.

"We kwamen gewoon tekort, maar dat is tegen de Spurs geen schande," concludeerde Been tegenover de aanwezige media. "De eerste tien minuten waren niet goed. We leken wel geïmponeerd, al heb ik geen idee waardoor. Na het doelpunt van Tottenham begonnen we te voetballen, dat deden we ook vrij aardig."

Echt grote kansen kregen de Nijmegenaren echter niet. Been: "Al hadden we nog een uur gespeeld, ik denk dat we echt geen doelpunt hadden gemaakt." Door deze nederlaag wordt het lastig voor NEC om nog Europees te overwinteren, al lijkt Been daar niet zo zwaar aan te tillen. "De competitie is voor ons het belangrijkste, daar richten we ons vooral op. Al is dit natuurlijk een fantastische leerschool. Dat is voor ons een reden om het dit seizoen in de competitie opnieuw goed te doen."

Verbeek: "Niets te zoeken in Europa"

Feyenoord verloor donderdag kansloos met 3-0 van het Spaanse Deportivo La Coruna en is hierdoor uitgeschakeld in de UEFA Cup. Na afloop was trainer Gertjan Verbeek helder in zijn conclusie.

"We hebben niets te zoeken in Europa. Drie gespeeld, nul punten en een doelsaldo van 1-9. Dat geeft aan dat we gewoon niet goed genoeg zijn voor dit niveau. Dat is de harde realiteit, daarmee moeten we het doen," maakte de coach de trieste balans van drie pouleduels op.

Brits politicus gearresteerd om lekken

Een prominente politicus van de Britse Conservatieve Partij is donderdag gearresteerd. Damian Green, woordvoerder van de partij voor immigratie, wordt ervan verdacht vertrouwelijke informatie naar de pers te hebben gelekt. Dat meldden Britse media vrijdag.

Green is in de ogen van de aanklagers de bron van zeker vier voor de Britse regering pijnlijke onthullingen. Zo meldde de krant The Sunday Telegraph in februari op basis van documenten die Green zou hebben gelekt, dat een schoonmaakster in het Britse Lagerhuis illegaal in het land verbleef. De van oorsprong Braziliaanse vrouw had volgens de krant maandenlang toegang tot de belangrijkste plaatsen in de Britse politiek, ook al had ze geen enkel geldig legitimatiebewijs.

Green heeft in een reactie erkend dat hij "geregeld informatie openbaar heeft gemaakt die de regering geheim wil houden." Hij noemde dit zijn taak als parlementariër. De Conservatieve Partij liet weten dat Green "duidelijk in het algemeen belang" heeft gehandeld.

Minister ter Horst in Playboy

De minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst, zal volgende maand in het kerstnummer van mannenblad Playboy staan. Dit maakt de Telegraaf vandaag bekend.

In een prikkelend interview zal de bewindsvrouw zich bloot geven aan het mannenblad. De redactie van Playboy heeft laten weten trots te zijn dat zij de 56-jarige PvdA-politca voor hun blad hebben mogen interviewen. Het blad liet weten dat het interview vergezeld zal gaan van een 'goede fotoshoot'. Haar woordvoerder heeft al laten weten dat zij echter niet uit de kleren zal gaan.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

Circa twintig mensen nog in hotel Oberoi

In het hotel Trident-Oberoi in Mumbai bevinden zich nog ongeveer twintig mensen en twee of drie schutters. Dat meldde nieuwszender CNN vandaag op basis van een Indiase functionaris.

Het hotel in het centrum van Mumbai was woensdag het doelwit van een aanslag. Na de terreurdaad verschansten sommige terroristen zich in het gebouw. Zij namen een onbekend aantal mensen in gijzeling. Anderen hielden zich uit angst voor de daders verscholen.

Indiase commandotroepen zijn vandaag begonnen het hotel "schoon te vegen", aldus een politiewoordvoerder. Inmiddels zouden meer dan negentig mensen bevrijd zijn.

Circa twintig mensen nog in hotel Oberoi  (foto: ANP)

DVD: Doornroosje - Special Edition

Eens in de zoveel tijd tovert Disney weer eens een classic uit de archieven (of zoals Disney het noemt: de kluis). Ze poetsen de boel op, maken er een mooie hoes bij en gooien de dvd vol met extra's. Gegarandeerd dat de nieuwe release een van de best verkochte dvd's is van die maand, want er zijn stapels mensen gek op het verzamelen van alle Disney Classics. Dit maal is het de beurt aan de classic Doornroosje. De film verscheen al eerder op dvd, namelijk in 2003, en nu is het dus tijd voor een nieuwe release. Met meer extra's en de film is geheel gerestaureerd. Maar is deze nieuwe uitgave de moeite waard als je de dvd uit 2003 nog op de plank hebt liggen?

Boek: Lennart Ramberg - Het Experiment

Kimi Hoorn was vroeger fotomodel, een mannelijk fotomodel. Zijn liefde voor de wetenschap zorgde er voor dat andere modellen hem al smalend 'de professor' noemden. Nu is hij assistent geworden van professor Emil Planck. Het onderzoek van deze professor richt zich op een zeer moeilijk detecteerbaar broeikasgas, fluormethaan. Een speciale meetsonde aan een ballon zal de lage concentraties moeten meten. Maar professor Planck is ook niet te detecteren. Kimi is al onzeker maar nu moet hij ook nog het onderzoek leiden. Daarnaast komt de milieuorganisatie Serve Earth ook aan op het eiland Spitsbergen. Wat echter niemand weet, is dat Diana McManus, de huidige leider van Serve Earth, met een dubbele agenda aanwezig is. Voor de fondsen die ze heeft gekregen moet ze geregeld contact opnemen met een verder onbekende partij. Maar opeens krijgt Diana een extra opdracht: de resultaten van het experiment moeten vernietigd worden. Eronderuit komen is niet mogelijk, het aanbod is te mooi om waar te zijn. Maar er is nog een belangrijke speler in het verhaal, Michail Gusin. Hij is op zoek naar investeerders in de aluminium industrie.

Veel chlamydia-infecties bij jongeren

Van alle jongeren tot twintig jaar heeft 6,3 procent een chlamydia-infectie. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de GGD's in Rotterdam, Amsterdam en Zuid-Limburg en Soa Aids Nederland onder 8500 seksueel actieve jongeren tussen de 16 en 29 jaar.

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) onder jongeren. Het venijnige is dat de ziekte zich in het beginstadium niet herkenbaar manifesteert met opvallende symptomen. In een later stadium kan chlamydia echter lelijke infecties veroorzaken.

In 2003 bleek uit een soortgelijk onderzoek in de grote steden dat tussen de 2 en 3 procent een chlamydia-infectie had. Maar aan dat onderzoek namen ook niet-seksueel actieve mensen mee.

De gezondheidsinstellingen hebben 57.000 jongeren uitgenodigd om deel te nemen aan de grootscheepse chlamydiatest. Van hen hebben elfduizend een testpakket aangevraagd. Vier op de vijf jongeren stuurden ook een urinemonster terug. Opvallend is dat twee keer zoveel vrouwen als mannen aan de test meededen.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

Rechtbank velt oordeel over paddoverbod

De rechtbank in Den Haag beslist vandaag of het besluit om paddo's te verbieden buiten werking wordt gesteld. De Vereniging van Smartshophouders (Vlos) en een aantal smartshophouders hebben het kort geding aangespannen tegen de minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Het verbod moet volgens Klink maandag ingaan.

Een Kamermeerderheid schreeuwde eind maart om een paddoverbod. Dat gebeurde nadat een 17-jarige Franse omkwam toen ze van de overkapping van de IJ-tunnel sprong nadat ze onder meer paddo's had gebruikt.

De vereniging vreest dat een algemeen paddoverbod zal leiden tot financiële schade en sluiting van vele smartshops. De Vlos betreurt dit en vindt dat verkopers en afnemers van de hallucinogene paddestoelen op rauwe wijze voor het blok worden gezet. "Het beperkte aantal incidenten staat niet in verhouding tot de hoeveelheid paddo's die jaarlijks in Nederland wordt verkocht", meldde de vereniging eerder deze maand.

Volgens de brancheorganisatie worden er jaarlijks in Nederland ongeveer anderhalf miljoen porties paddo's verkocht en komen incidenten met de drug maar zeer zelden voor. Het besluit van Klink om een paddoverbod in te stellen is volgens de Vlos gebaseerd op aannames en ongefundeerde uitspraken. Leden van de brancheorganisatie voelen zich tekort gedaan door 'de onredelijke opstelling van de minister'. Ook moet nog maar blijken of het verbod niet ingaat tegen internationale verdragen.

Eind september werd nog bekendgemaakt dat het aantal incidenten met paddo's in Amsterdam lijkt te stabiliseren. In de eerste acht maanden van dit jaar moest ambulancepersoneel 97 keer uitrukken voor een incident met hallucinogene paddenstoelen. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 102 keer, zo bleek uit cijfers van de GGD Amsterdam. In 98 procent van de gevallen gaat het om toeristen. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft overigens al aangegeven dat het verbod voorlopig niet wordt gehandhaafd in de hoofdstad.

GroenLinks Amsterdam en Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, voeren vandaag op het Leidseplein in Amsterdam actie tegen het aangekondigde paddoverbod. Zij willen dat een einde komt aan het 'bekrompen politieke klimaat in Nederland'. De kracht van het drugsbeleid zit volgens hen juist in regulering, want daarmee kan het gebruik in goede banen worden geleid. Onder het motto 'Stop de criminalisering van de paddo' delen de actievoerders verkleed als paddo's paddenstoelen uit.

De rechter neemt vandaag overigens alleen een besluit. De motivatie van dat besluit volgt later.

Grote verschillen in OZB-stijging 2009

Uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis blijkt dat er grote verschillen zijn waar te nemen in de stijging van de onroerend zaakbelasting (OZB) volgend jaar. Ook de tarieven voor het rioolrecht en het ophalen van huisvuil laten zeer uiteenlopende percentages zien.

Wat betreft de OZB-stijging komen inwoners van Brummen, Losser, Dantumadeel en Drimmelen er het slechtste vanaf. De tarieven stijgen respectievelijk met 14,8, 14,9, 15,7 en 25 procent. Het rioolrecht en de afvalstoffenheffing zijn beide gesplitst. Er is een tarief voor éénpersoonshuishoudens en voor huishoudens met meerdere personen. Voor het rioolrecht kun je volgend jaar als alleenstaande beter niet in Rhenen wonen; het tarief stijgt met maar liefst 156 procent.

Er zijn ook gemeenten die de tarieven laten zakken volgend jaar. De vier gemeenten waar de OZB-tarieven dalen, zijn Sint Michielsgestel (-2,6%), Bernisse (-1,6%), Zijpe (-1,3%) en Tilburg (-0,9%). Verder daalt de afvalstoffenheffing voor iedereen in Hilversum met 15,8 procent. Het rioolrecht gaat in geen enkele van de door VEH onderzochte gemeenten omlaag.

Het volledige overzicht van de steekproef die VEH deed, staat hier. (.xls)

MRSA-bacterie te lijf met kruiden.

Niks quarantaine, als we Britse wetenschappers moeten geloven is oregano hét middel tegen de ziekenhuisbacterie MRSA. De olie uit het huis-tuin-en-keukenkruid bevat carvacrol en dit stofje blijkt effectiever te zijn bij het bestrijden van de bacterie dan 18 verschillende medicijnen.

Volgens de wetenschappers van de University of the West of England bevat carvacrol bestanddelen die op verschillende manieren werken. Onderzoek heeft uitgewezen dat het verschillende schimmels en bacteriën doodt, inclusief MRSA. Het stofje werkt nog als het tot het kookpunt verhit wordt, wat betekent dat het gebruikt kan worden voor het reinigen van ziekenhuisbeddengoed. Ook kan het verwerkt worden tot een antibacteriële spray.

In Europa wordt in de keuken vooral de mediterrane variant van oregano gebruikt. Voor het doden van bacteriën is de variant die groeit in het Himalaya-gebergte effectiever. Deze soort wordt ook wel 'Bekaar Ghaas' genoemd wat in het Hindi zoveel betekent als 'onbruikbaar gras' dat vooral aan schapen, koeien en geiten wordt gevoerd. Deze oregano is effectiever omdat in deze variant door de grote hoogte meer carvacrol wordt aangemaakt. De Britse universiteit zal nog verder onderzoek doen naar de toepassing van het kruid.


MRSA-bacterie te lijf met... oregano  (foto: DAG)

Robert Downey Jr. bang voor Avengers

Acteur Robert Downey Jr. speelde dit jaar in het verfilmde stripverhaal 'Iron Man' en vindt nu blijkbaar dat hij zich met alle stripverhalen die worden verfilmd mag bemoeien. Want meteen toen hij hoorde dat 'The Avengers' zal worden verfilmd, in Nederland bekend als 'De Wrekers', vond hij dat hij er wat over moest zeggen. Downey Jr. is namelijk erg bang dat de film een flop zal worden als het niet goed wordt aangepakt. De acteur is zelf al aan het project verbonden en hij heeft onlangs getekend voor het tweede deel van 'Iron Man', dat in 2011 zal uitkomen.

Over 'The Avengers' zegt Downey Jr.: "Het moet het kroonjuweel van Marvel worden, het beste en het schitterendste. Dat kan niet anders, want het is het moeilijkste verhaal om goed te vertalen naar een film. Ze moeten alle karakters enorm goed uitdiepen, want als ze dat niet goed doen, dan wordt de film echt bijzonder slecht. Het belangrijkste is dat regisseur Jon Favreau, die ook Iron Man regisseerde, er rekening mee moet houden dat Iron Man zich in een realistische wereld afspeelde en dat alles wat in die film gebeurde in het echt, theoretisch gezien, ook mogelijk moest zijn. Op het moment dat je overschakelt naar Walhalla en enorm grote soldaten, dan zul je een hoop meer nodig hebben." Aldus Downey Jr.

'The Avengers' is een van de populairste stripboeken van Marvel en heeft een hele reeks van bekende superhelden voortgebracht. Enkele hoofdrolspelers van het verhaal zijn inmiddels al in hun eigen film voorgesteld, te weten: Iron Man, Hulk en binnenkort wordt bekendgemaakt dat Will Smith de hoofdrol in zowel 'The Avengers' als 'Captain America' op zich zal nemen. Meer superhelden behoren tot het team van 'The Avengers', zoals Spiderman, verschillende X-Men waaronder Wolverine, Luke Cage en Vision, Superman en enkele andere, wat minder bekende superhelden. In de film is 'The Avengers' een erkend team van superhelden dat samenwerkt met de Amerikaanse overheid.


The Avengers  (foto: DAG)

Investeerders Alitalia halen deadline niet

De investeerders die de failliete vliegmaatschappij Alitalia gaan overnemen, zullen de deadline van 1 december niet halen. Dat heeft de Italiaanse luchtvaartautoriteit donderdag bekendgemaakt.

Volgens de luchtvaartautoriteit zijn er enkele administratieve en technische zaken waarvan het regelen iets meer tijd in beslag neemt dan was voorzien. Niettemin blijft Alitalia in de tussentijd vliegen.

Wanneer de investeerders Alitalia nu officieel gaan besturen werd niet bekendgemaakt. De groep inversteerders heeft meer dan een miljard euro voor de maatschappij neergeteld.

Eerwraak in Amsterdam 84 keer gemeld

Bij het Amsterdamse meldpunt voor slachtoffers van eergerelateerd geweld zijn dit jaar 84 meldingen binnengekomen. In het overgrote deel gaat het om lichamelijk of geestelijk geweld dat te maken heeft met de 'seksuele familie-eer', meldt de gemeente gisteren. In ruim 85 procent van de gevallen is het slachtoffer een vrouw.

Het meldpunt voor eergerelateerd geweld werd begin dit jaar ingesteld, maar de officiële opening was op 1 juni was. Tot juni waren er slechts enkele meldingen per maand, na de officiële opening nam het aantal meldingen toe tot tien á vijftien meldingen per maand.

In 95 procent van de gevallen van eerwraak of ander eergerelateerd geweld wordt het slachtoffer fysiek of geestelijk mishandeld door de partner, ouders of andere familieleden om de seksuele familie-eer te beschermen of te zuiveren. De overige gevallen hebben betrekking op andere gevallen waarbij de dader meende de familie-eer te moeten beschermen. In 45 procent van de gevallen is er sprake van fysiek geweld tegen het slachtoffer.

Gisteren tekenden de gemeente, de Amsterdamse politie, justitie en hulporganisatie bij huiselijk geweld Blijf Groep een convenant. Daarin is vastgelegd hoe eergerelateerd geweld gezamenlijk kan worden bestreden.

Dinsdag maakten negen Turkse federaties afspraken over de aanpak van eergerelateerd geweld. Minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) ondertekende het protocol en gaf aan blij te zijn dat de federaties hun verantwoordelijkheid nemen bij het bespreekbaar maken, voorkomen en bestrijden van eergerelateerd geweld.

ANWB verwacht drukke Sinterklaasspits

De ANWB verwacht met Sinterklaas een ontzettend drukke avondspits. Dit jaar valt 5 december op een vrijdag en dat is verkeerstechnisch gezien nou net de minst gunstige dag, laat de organisatie gisteren weten.

Mensen stappen daarbij op pakjesavond 's middags altijd eerder en massaal rond dezelfde tijd in de auto, zegt een woordvoerder. Daardoor begint de avondspits volgende week vrijdag vermoedelijk ook vroeger. De meeste files ontstaan in het midden van het land, rond Utrecht en Arnhem. Ook in de Randstad zijn de files op pakjesavond langer dan gebruikelijk, denkt de ANWB.


De aanstichter van dit alles.  (foto: DAG)

Webber hoopt op tijd fit te zijn

Mark Webber wil op tijd weer fit zijn om de eerste testritten met de nieuwe Red Bull-bolide RB5. Die tests worden in februari gehouden. De Australiër brak afgelopen weekend zijn been tijdens deelname aan zijn eigen Mark Webber Pure Tasmania Challenge-fietstocht.

"Ik hoop er weer bij te zijn als het team voor het eerst met de nieuwe auto gaat testen", aldus Webber tegenover BBC Sport. "Ik weet alleen nog niet of dat mogelijk is. Als de dokters zeggen dat ik een weekje langer moet wachten omdat anders mijn seizoen gevaar loopt, dan doe ik dat natuurlijk."

Over zijn gebroken been vertelde hij: "De beide botten in mijn onderbeen zijn gebroken en omdat het een open botbreuk is, is het allemaal net even iets gecompliceerder. Momenteel leer ik om met krukken om te gaan, maar als ik rechtop sta, heb ik nog wel erg veel last van zwellingen. Ik hoorde dat dat nog wel twee tot drie weken zo blijft. In de eerste week van februari zou ik weer zonder krukken moeten kunnen lopen. Daarna zou het herstel erg snel moeten gaan."

De RB5 moet op 10 februari 2009 op de baan in Jerez te zien zijn. De tijd die Webber nodig heeft om te herstellen wordt met de testen opgevuld door Sebastian Vettel, Sébastien Buemi en Brendon Hartley.

Werknemers ABN Amro krijgen 3,5 procent meer loon

ABN Amro heeft met de vakbonden een akkoord bereikt over verlenging van de huidige cao. Werknemers bij de bank krijgen een structurele loonsverhoging van 3,5 procent. Dit meldde vakbond FNV Bondgenoten gisteren.

FNV-bestuurder Carla Kiburg sprak van een goed onderhandelingsresultaat, gezien alle ontwikkelingen rondom ABN Amro. Het bankconcern kwam vorige maand net als Fortis Nederland in handen van de Nederlandse staat.

De nieuwe cao loopt van 1 januari 2009 tot 1 maart 2010. De loonsverhoging heeft betrekking op deze periode. De partijen hebben ook besloten om het afgesproken sociaal plan bij de integratie met Fortis te verlengen tot 1 maart 2010. Onderdeel daarvan is dat er in totaal 7800 banen worden geschrapt bij ABN Amro en Fortis. Minister Bos (Financiën) houdt zich daar ook aan vast.

Werknemers ABN Amro krijgen 3,5 procent meer loon  (foto: ANP)

Patrick Swayze op sterven

Het gaat niet goed met Patrick Swayze. De alvleesklierkanker van de eens zo swingende ster uit Dirty Dancing is uitgezaaid naar zijn lever. De 55-jarige Swayze zou nog maar een paar weken te leven hebben en is begonnen met afscheid nemen van zijn familie. Dat meldt een bron aan het Amerikaanse roddelblad The National Enquirer.

'De dokters hebben hem verteld dat er geen genezing meer mogelijk is. Patrick wist dat hij slecht nieuws zou krijgen, want hij voelde zich steeds zwakker worden. De voorbije weken kan hij amper nog stappen zonder buiten adem te raken.'

Uitslagen UEFA Cup

Vanavond is de derde speeldag van de groepsfase van de UEFA Cup afgerond. Van de drie Nederlandse ploegen die in actie kwamen wist alleen Ajax te zegevieren. Hieronder vind je de overige uitslagen en standen.

Groep A

FC Schalke 04 (GER) - Manchester City FC (ENG) 0-2
33' Benjani Mwaruwari 0-1
67' Stephen Ireland 0-2

Paris Saint-Germain FC (FRA) - Real Racing Club de Santander (ESP) 2-2
5' Mateja Ke¸man 1-0
32' Péguy Luyindula 2-0
39' Sammy Traoré (e.d.) 2-1
56' Gonzalo Colsa 2-2

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Manchester City FC220065-2
2FC Schalke 04311144-4
3FC Twente210133-3
4Real Racing Club302123-4
5Paris Saint-Germain FC201113-5

Programma 3 december:

Manchester City FC (ENG) - Paris Saint-Germain FC (FRA)
FC Twente (NED) - FC Schalke 04 (GER)


Groep B

Galatasaray SK (TUR) - FC Metalist Kharkiv (UKR) 0-1
81' Edmar 0-1

Olympiacos CFP (GRE) - SL Benfica (POR) 5-1
1' Luciano Galletti 1-0
18' Christos Patsatzoglou 2-0
24' Diogo 3-0
33' David Luiz 3-1
44' Fernando Belluschi 4-1
53' Diogo 5-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Galatasaray SK320163-1
2FC Metalist Kharkiv211041-0
3Olympiacos CFP210135-2
4Hertha BSC Berlin202021-1
5SL Benfica301212-8

Programma 3 december:

Hertha BSC Berlin (GER) - Galatasaray SK (TUR)
FC Metalist Kharkiv (UKR) - Olympiacos CFP (GRE)


Groep C

FK Partizan (SRB) - Royal Standard de Liège (BEL) 0-1
36' Igor de Camargo 0-1

UC Sampdoria (ITA) - VfB Stuttgart (GER) 1-1
5' Ciprian Marica 0-1
39' Paolo Sammarco 1-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Royal Standard de Liège220062-0
2UC Sampdoria211043-2
3VfB Stuttgart311143-3
4Sevilla FC210132-1
5FK Partizan300301-5

Programma 3 december:

Royal Standard de Liège (BEL) - UC Sampdoria (ITA)
Sevilla FC (ESP) - FK Partizan (SRB)


Groep D

NEC Nijmegen (NED) - Tottenham Hotspur FC (ENG) 0-1
14' Jamie O'Hara 0-1

NK Dinamo Zagreb (CRO) - FC Spartak Moskva (RUS) 0-1
75' Ivan Saenko 0-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Tottenham Hotspur FC320165-2
2Udinese Calcio220064-1
3FC Spartak Moskva210132-2
4NK Dinamo Zagreb310233-7
5NEC Nijmegen200202-4

Programma 3 december:

Udinese Calcio (ITA) - NK Dinamo Zagreb (CRO)
FC Spartak Moskva (RUS) - NEC Nijmegen (NED)


Groep E

Portsmouth FC (ENG) - AC Milan (ITA) 2-2
62' Younes Kaboul 1-0
73' Nwankwo Kanu 2-0
84' Ronaldinho 2-1
90+2' Filippo Inzaghi 2-2

Sporting Clube de Braga (POR) - VfL Wolfsburg (GER) 2-3
6' Andrea Barzagli (e.d.) 1-0
24' Edin D¸eko 1-1
50' Albert Meyong Zé 2-1
83' Zvjezdan Misimović (Pen) 2-2
90+4' Zvjezdan Misimović 2-3

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1AC Milan321076-3
2VfL Wolfsburg220068-3
3Sporting Clube de Braga310235-4
4Portsmouth FC201112-5
5SC Heerenveen200202-8

Programma 4 december:

VfL Wolfsburg (GER) - Portsmouth FC (ENG)
SC Heerenveen (NED) - Sporting Clube de Braga (POR)


Groep F

M¦K ´ilina (SVK) - SK Slavia Praha (CZE) 0-0

Hamburger SV (GER) - AFC Ajax (NED) 0-1
77' Leonardo 0-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Aston Villa FC220063-1
2AFC Ajax320163-2
3Hamburger SV210132-2
4SK Slavia Praha201110-1
5M¦K ´ilina301211-3

Programma 4 december:

Aston Villa FC (ENG) - M¦K ´ilina (SVK)
SK Slavia Praha (CZE) - Hamburger SV (GER)


Groep G

Club Brugge KV (BEL) - AS Saint-Étienne (FRA) 1-1
44' David Gigliotti 0-1
49' Ronald Vargas 1-1

Rosenborg BK (NOR) - Valencia CF (ESP) 0-4
21' Juan Manuel Mata 0-1
76' Pablo Hernández 0-2
87' Rubén Baraja 0-3
90' Joaquín Sánchez 0-4

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1AS Saint-Étienne321077-2
2Valencia CF211045-1
3Club Brugge KV202021-1
4FC København201112-4
5Rosenborg BK301210-7

Programma 4 december:

Valencia CF (ESP) - Club Brugge KV (BEL)
FC København (DEN) - Rosenborg BK (NOR)


Groep H

PFC CSKA Moskva (RUS) - KKS Lech Poznań (POL) 2-1
31' Alan Dzagoev 1-0
45+1' Yuri Zhirkov 2-0
66' Semir ¦tilić 2-1

RC Deportivo de La Coruña (ESP) - Feyenoord Rotterdam (NED) 3-0
29' Alberto Lopo 1-0
50' Kevin Hofland (e.d.) 2-0
51' Andrés Guardado 3-0

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1PFC CSKA Moskva330098-2
2AS Nancy-Lorraine211045-2
3RC Deportivo de La Coruña210133-3
4KKS Lech Poznań201113-4
5Feyenoord Rotterdam300301-9

Programma 4 december:

KKS Lech Poznań (POL) - RC Deportivo de La Coruña (ESP)
AS Nancy-Lorraine (FRA) - PFC CSKA Moskva (RUS)

Stel moet gekochte baby afstaan

Baby Jayden wordt in een gastgezin geplaatst. De rechtbank in Zwolle bepaalde gisteren dat de baby, die deze zomer uit België naar Nederland werd gehaald, niet bij de wensouders mag blijven, maar onder toezicht komt van Bureau Jeugdzorg Overijssel. De Raad voor de Kinderbescherming had hierom gevraagd. De rechter oordeelde dat gezien Jayden's leeftijd uithuisplaatsing geen bedreiging voor zijn ontwikkeling vormt.

Jayden werd in juli geboren en direct na zijn geboorte door een Nederlands stel uit België gehaald. Hierbij zijn de wettelijke voorschriften die gelden voor adoptie overtreden. Zo zijn de Nederlandse wensouders niet gescreend door de Raad voor de Kinderbescherming. Ook hebben de wensouders bij aangifte bij de burgerlijke stand in België gemeld dat zij de biologische ouders van Jayden waren. Bovendien is adoptie pas mogelijk als in het land van herkomst van het kind geen geschikt vervangend gezin kan worden gevonden. Dit is niet nagegaan.

Volgens de Raad voor de Kinderbescherming is helderheid over de adoptie heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. De rechter oordeelde dat 'het voor baby Jayden moeilijk zal zijn een onvoorwaardelijke vertrouwensband met de wensouders op te bouwen, nu die bij het verkrijgen van Jayden onbetrouwbaar zijn gebleken'.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de precieze omstandigheden waaronder Jayden naar Nederland is gekomen. Het OM bekijkt of de wensouders valsheid in geschrifte hebben gepleegd. De maximumstraf hiervoor is zes jaar cel.

De baby werd vermoedelijk gekocht in ziekenhuis Jan Palfijn in Gent, waar de moeder onder de naam van de Nederlandse adoptiemoeder zou zijn bevallen. De biologische ouders zouden het ongeboren kind wegens financiële problemen op internet hebben gezet. Een dag na de geboorte werd Jayden naar Nederland gehaald.

Vorige week zeiden de adoptieouders van Jayden in een uitzending van Hart van Nederland dat zij niet betaald hebben voor de baby, maar de Belgische ouders slechts een onkostenvergoeding hebben gegeven.


Stel moet gekochte baby afstaan  (foto: DAG)

Uitstel JSF-test kost 12,5 miljoen dollar

Het uitstellen van het besluit om twee JSF-testtoestellen aan te schaffen, gaat Nederland 12,5 miljoen dollar kosten. Dat schrijft staatssecretaris van Defensie Jack de Vries gisteren aan de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid wil tot april de tijd hebben om een besluit te nemen over de testtoestellen ter waarde van 275 miljoen euro. De Vries wilde in februari al een besluit nemen.

De 12,5 miljoen euro zijn kosten die door fabrikant Lockheed Martin worden gemaakt in de uitstelperiode van drie maanden. Verder zou volgens De Vries de beslissing om niet verder te gaan met de JSF mogelijk ook kunnen leiden tot schadeclaims van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Die landen zouden door het Nederlandse afhaken extra kosten moeten maken voor de testfase.

De Kamer wil drie maanden extra tijd om na te denken over de aanschaf van de testtoestellen ter waarde van 275 miljoen euro. Voor het kerstreces is de vergelijking tussen de JSF en de Zweedse straaljager Saab Grippen gereed. De Kamer vond dat er te weinig tijd was om in februari al een besluit te nemen. Zij willen een hoorzitting houden waarin experts gehoord worden over de beste opvolger van de F-16.

Gemeente: De Faria was geen zwerfster

De gemeente Rotterdam ontkent dat ex-wethouder Rabella de Faria (Leefbaar Rotterdam) een zwervend bestaan door de stad heeft geleid. Het stadsbestuur vindt het jammer dat haar persoonlijk dossier 'op straat ligt'. De gratis krant Metro schreef gisteren dat de ex-wethouder na haar vertrek in 2004 uit het stadsbestuur dakloos was geraakt en enige tijd door de stad zou hebben gezworven.

Volgens de gemeente is dat onjuist en heeft zij De Faria toen ze dakloos werd direct geholpen met een tijdelijke woning. Van daaruit zou ze zijn verhuisd naar een woning in de wijk Prins Alexander. Ze zou nooit op straat hebben gezworven.

De gemeente 'betreurt de berichtgeving' over de oud-wethouder, die in 2001 nog werd uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar. De dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Maasstad heeft volgens de gemeente 'tot op de dag van vandaag' contact met De Faria en helpt haar bij het vinden van een nieuwe baan.

Leefbaar Rotterdam-voorman Ronald Sørensen spreekt in de krant het vermoeden uit dat de vermeende teloorgang van de ex-wethouder te maken heeft met het feit dat zij 'van de verkeerde partij' is.

Proces van Heesters (104) begonnen

De 104 jaar oude zanger Johannes Heesters wil voor eens en altijd zijn naam zuiveren. Gisteren begon in Berlijn de rechtszaak die hij aanspande tegen de Duitse schrijver en documentairemaker Volkus Kühn. Die beweert dat Heesters tijdens de Tweede Wereldoorlog voor SS'ers optrad in het concentratiekamp in Dachau. Heesters geeft toe dat hij in 1941 in dit kamp was, maar ontkent er te hebben opgetreden.

Kühn is niet van plan zijn beschuldiging terug te nemen. Hij houdt vol dat Heesters opgetreden heeft voor de nazi's en baseert zich op een gesprek dat hij in 1990 had met een overlevende van Dachau. Deze getuige, die Heesters zou hebben zien zingen in het concentratiekamp, is inmiddels overleden.

Op 16 december, Heesters is dan 105 jaar oud, beslist de rechter of Kühn mocht beweren dat Heesters in het concentratiekamp heeft opgetreden.


Proces van Heesters (104) begonnen  (foto: DAG)

Feyenoord-fans misdragen zich in Spanje

Tijdens de uitwedstrijd tegen Deportivo la Coruña in de UEFA Cup hebben Feyenoord-supporters zich wederom van hun slechtste kant laten zien. Een deel van de aanhang ergerde zich blijkbaar aan het slechte resultaat van de club uit Rotterdam, en bekogelde uit onvrede het veld met stadionstoeltjes. De ME moest eraan te pas komen om de orde te herstellen.

Nadat Feyenoord op een 3-0 achterstand was gekomen, konden de supporters het niet meer aanzien. Ze bekogelden het veld met alles wat voorhande was, waaronder dus stadionstoelen. 

Het is niet voor het eerst dat de Feyenoord-aanhang zich misdraagt in Europa. Twee jaar geleden liep het ook al uit de hand, toen bij AS Nancy. Feyenoord kreeg toen een fikse straf opgelegd door de Europese voetbalbond UEFA. Ook na vanavond kunnen de Rotterdammers een straf tegemoet zien. Alsof dat nog niet genoeg is, werd Feyenoord ook nog uitgeschakeld voor de volgende ronde van de UEFA Cup.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (27/11)

Vanavond werd er gespeeld in de UEFA Cup-competitie. Drie Nederlandse clubs kwamen in actie. NEC nam het in eigen huis op tegen Tottenham Hotspur, terwijl Ajax en Feyenoord op bezoek gingen bij respectievelijk HSV en Deportivo la Coruña. Hieronder vind je een verslag van deze drie wedstrijden.

NEC - Tottenham Hotspur

De Spurs begonnen goed aan het duel. NEC werd met goed positiespel onder druk gezet en al snel was het 0-1. Campbell schoot nog tegen de lat, maar uit de rebound scoorde O'Hara met zijn hoofd de 0-1. NEC kreeg een stuk minder kansen, al moest Gomes wel ingrijpen bij een schot van El Kabir. Na een half uur spelen zochten de Nijmegenaren meer de aanval op maar afstandsschoten van Van Beukering en El Akchaoui gingen naast. Aan de andere kant redde Babos na een schot van O'Hara.

In de tweede helft was NEC niet creatief genoeg om de tegenstander aan het wankelen te krijgen. De Spurs namen wat gas terug, maar bleven voor het meeste gevaar zorgen. Babos hield zijn doel schoon met reddingen op een kopbal van Bent en een schot van wederom O'Hara.

Ondanks dat Mario Been in de slotfase twee extra aanvallers het veld inbracht, bleven echte grote kansen uit. De eindstand was dan ook 0-1.

Karakteristieken
NEC - Tottenham Hotspur 0-1
14’ O'Hara 0-1

Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: Muñiz Fernández (Spa)
Gele kaart: Davids (NEC)

Opstellingen

NEC: Babos, Fernández, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui, Sibum (Bouaouzan/65), Radomski (Kivuvu/46), Schöne, Davids, v.Beukering, El Kabir

Tottenham Hotspur: Gomes, Gunter, Dawson, Woodgate, Bale, Bentley, Zokora, Huddlestone, O'Hara, Campbell, D.Bent (Lennon/71)


Deportivo la Coruña - Feyenoord

Feyenoord is uitgeschakeld in de UEFA Cup. Het ging vandaag in Spanje tegen Deportivo La Coruña pijnlijk onderuit, het werd 3-0.

Deportivo was vanaf het begin oppermachtig. Grote kansen werden er ondanks het grote overwicht echter niet gecreëerd. Na een half uur was het door slecht verdedigen van Feyenoord dat de thuisclub op voorsprong kwam. Wijnaldum redde op de lijn nog een inzet van Mista, maar de bal kwam opnieuw in het strafschopgebied waarna zwak ingrijpen van Bahia leidde tot een doelpunt van Lopo. Feyenoord kwam er in de gehele eerste helft niet aan te pas en werd geen moment gevaarlijk.

Na rust begon Feyenoord een stuk feller kreeg het zowaar zijn eerste kans, maar het schot van Bruins werd gestopt door doelman Aranzubia. Twee minuten later was de Europese droom prompt voorbij. Eerst schoof Hofland ongelukkig een bal na een mislukte aanval in het eigen doel, direct daarna verspeelden de Rotterdammers bij de aftrap meteen de bal en scoorde Guardado de 3-0.

De Spanjaarden namen daarna gas terug en Feyenoord kreeg nog een kans op een eretreffer. Invaller Slory bediende Makaay, maar diens inzet werd gekeerd door Aranzubia.

Karakteristieken
Deportivo La Coruña – Feyenoord 3-0
'30 Lopo 1-0
'50 Hofland (e.d.) 2-0
'51 Guardado 3-0

Toeschouwers: 20.000
Scheidsrechter: Ingvarsson (Zwe)
Stadion:Estadio Municipal de Riazor

Gele kaart: Guardado, Tomás (Deportivo)

Opstellingen

Deportivo de La Coruña: Aranzubia, Pablo, Lopo, Colotto, Filipe, Cristian, Sergio, Rodríguez (Tomás/61), Guardado (Lafita/ 52),Valerón, Mista (Bravo/69)

Feyenoord: Timmer, Tiendalli (Lucius/ 46), Bahia, Hofland, De Cler, Wijnaldum (Slory/63), El Ahmadi (Leerdam/55), v.Bronckhorst, Fer, Bruins, Makaay


Hamburger SV - Ajax

De wedstrijd was grotendeels een heen en weer tikken van de bal in beide ploegen. Ajax begon met veel vuur en gunde HSV nauwelijks ruimte maar de Amsterdammers konden niet echt gevaarlijk worden. Een kleine kans voor Luis Suárez schudde de Duitse ploeg wakker en Ajax werd tegengehouden. Ivica Olic was opvallend bezig maar zijn actie werd door keeper Kenneth Vermeer gestopt. Toch wist Ajax onder de greep van HSV uit te ontkomen, echter tot echte kansen leidde dat in eerste instantie niet. De pogingen van Urby Emanuelson (over) en Suárez waren niet voldoende voor een doelpunt.

De tweede helft werd met dezelfde spelers aangevangen en opnieuw kwam Ajax fel uit de startblokken maar het was de thuisclub die het initiatief nam. De trap van José Paolo Guerrero belandde op de lat. De ploegen bleven aanvallend spelen waardoor het een onderhoudende wedstrijd werd. Al waren er niet veel kansen.

Het doelpunt van Leonardo Santiago in de 77e minuut leek wel een biljartbal: de speler ging alleen op de goalie af en haalde uit maar raakte de linkerpaal. Daarna kaatste de bal precies naar de rechterpaal en Leonardo kon de bal nog net binnenhouden in de rebound. Hij frommelde de bal langs de teruggesnelde keeper: 0-1.

Het slot werd gedomineerd door de club uit Hamburg, al kregen de Amsterdammers nog wel twee prachtige kansen voor Leonarodo en Emanuelson. Ze werden alleen niet benut.

Karakteristieken
Hamburger SV - Ajax 0-1
77’ Leonardo 0-1

Toeschouwers: 45.000
Scheidsrechter: Tagliavento (Ita)
Stadion: Nordbank Arena, Hamburg (Dui)
Gele kaart: (Hamburger SV), Enoh, Lindgren (Ajax)


Opstellingen

Hamburger SV: Rost, Demel, B. Reinhardt, Mathijsen, Aogo, Jarolim, Alex Silva, Olic, Thiago Neves (Torun/84), Trochowski (Pitroipa/68), Guerrero (Petric/75)

Ajax: Vermeer, v.d. Wiel, Oleguer, Vertonghen, Vermaelen, Enoh (Gabri/61), Sulejmani (Leonardo/61), Lindgren, Bakircioglu (Sno/73), Suárez, Emanuelson 

 


Alle uitslagen van vanavond, inclusief de stand en het programma:

Groep A

FC Schalke 04 (GER) - Manchester City FC (ENG) 0-2
33' Benjani Mwaruwari 0-1
67' Stephen Ireland 0-2

Paris Saint-Germain FC (FRA) - Real Racing Club de Santander (ESP) 2-2
5' Mateja Ke¸man 1-0
32' Péguy Luyindula 2-0
39' Sammy Traoré (e.d.) 2-1
56' Gonzalo Colsa 2-2

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Manchester City FC220065-2
2FC Schalke 04311144-4
3FC Twente210133-3
4Real Racing Club302123-4
5Paris Saint-Germain FC201113-5

Programma 3 december:

Manchester City FC (ENG) - Paris Saint-Germain FC (FRA)
FC Twente (NED) - FC Schalke 04 (GER)


Groep B

Galatasaray SK (TUR) - FC Metalist Kharkiv (UKR) 0-1
81' Edmar 0-1

Olympiacos CFP (GRE) - SL Benfica (POR) 5-1
1' Luciano Galletti 1-0
18' Christos Patsatzoglou 2-0
24' Diogo 3-0
33' David Luiz 3-1
44' Fernando Belluschi 4-1
53' Diogo 5-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Galatasaray SK320163-1
2FC Metalist Kharkiv211041-0
3Olympiacos CFP210135-2
4Hertha BSC Berlin202021-1
5SL Benfica301212-8

Programma 3 december:

Hertha BSC Berlin (GER) - Galatasaray SK (TUR)
FC Metalist Kharkiv (UKR) - Olympiacos CFP (GRE)


Groep C

FK Partizan (SRB) - Royal Standard de Liège (BEL) 0-1
36' Igor de Camargo 0-1

UC Sampdoria (ITA) - VfB Stuttgart (GER) 1-1
5' Ciprian Marica 0-1
39' Paolo Sammarco 1-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Royal Standard de Liège220062-0
2UC Sampdoria211043-2
3VfB Stuttgart311143-3
4Sevilla FC210132-1
5FK Partizan300301-5

Programma 3 december:

Royal Standard de Liège (BEL) - UC Sampdoria (ITA)
Sevilla FC (ESP) - FK Partizan (SRB)


Groep D

NEC Nijmegen (NED) - Tottenham Hotspur FC (ENG) 0-1
14' Jamie O'Hara 0-1

NK Dinamo Zagreb (CRO) - FC Spartak Moskva (RUS) 0-1
75' Ivan Saenko 0-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Tottenham Hotspur FC320165-2
2Udinese Calcio220064-1
3FC Spartak Moskva210132-2
4NK Dinamo Zagreb310233-7
5NEC Nijmegen200202-4

Programma 3 december:

Udinese Calcio (ITA) - NK Dinamo Zagreb (CRO)
FC Spartak Moskva (RUS) - NEC Nijmegen (NED)


Groep E[/b

[b]Portsmouth FC (ENG) - AC Milan (ITA) 2-2
62' Younes Kaboul 1-0
73' Nwankwo Kanu 2-0
84' Ronaldinho 2-1
90+2' Filippo Inzaghi 2-2

Sporting Clube de Braga (POR) - VfL Wolfsburg (GER) 2-3
6' Andrea Barzagli (e.d.) 1-0
24' Edin D¸eko 1-1
50' Albert Meyong Zé 2-1
83' Zvjezdan Misimović (Pen) 2-2
90+4' Zvjezdan Misimović 2-3

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1AC Milan321076-3
2VfL Wolfsburg220068-3
3Sporting Clube de Braga310235-4
4Portsmouth FC201112-5
5SC Heerenveen200202-8

Programma 4 december:

VfL Wolfsburg (GER) - Portsmouth FC (ENG)
SC Heerenveen (NED) - Sporting Clube de Braga (POR)


Groep F

MŠK ´ilina (SVK) - SK Slavia Praha (CZE) 0-0

Hamburger SV (GER) - AFC Ajax (NED) 0-1
77' Leonardo 0-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Aston Villa FC220063-1
2AFC Ajax320163-2
3Hamburger SV210132-2
4SK Slavia Praha201110-1
5MŠK ´ilina301211-3

Programma 4 december:

Aston Villa FC (ENG) - MŠK ´ilina (SVK)
SK Slavia Praha (CZE) - Hamburger SV (GER)


Groep G

Club Brugge KV (BEL) - AS Saint-Étienne (FRA) 1-1
44' David Gigliotti 0-1
49' Ronald Vargas 1-1

Rosenborg BK (NOR) - Valencia CF (ESP) 0-4
21' Juan Manuel Mata 0-1
76' Pablo Hernández 0-2
87' Rubén Baraja 0-3
90' Joaquín Sánchez 0-4

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1AS Saint-Étienne321077-2
2Valencia CF211045-1
3Club Brugge KV202021-1
4FC København201112-4
5Rosenborg BK301210-7

Programma 4 december:

Valencia CF (ESP) - Club Brugge KV (BEL)
FC København (DEN) - Rosenborg BK (NOR)


Groep H

PFC CSKA Moskva (RUS) - KKS Lech Poznań (POL) 2-1
31' Alan Dzagoev 1-0
45+1' Yuri Zhirkov 2-0
66' Semir Štilić 2-1

RC Deportivo de La Coruña (ESP) - Feyenoord Rotterdam (NED) 3-0
29' Alberto Lopo 1-0
50' Kevin Hofland (e.d.) 2-0
51' Andrés Guardado 3-0

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1PFC CSKA Moskva330098-2
2AS Nancy-Lorraine211045-2
3RC Deportivo de La Coruña210133-3
4KKS Lech Poznań201113-4
5Feyenoord Rotterdam300301-9

Programma 4 december:

KKS Lech Poznań (POL) - RC Deportivo de La Coruña (ESP)
AS Nancy-Lorraine (FRA) - PFC CSKA Moskva (RUS)

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Drie plaatjes voor Halo 3: ODST

Eergisteren hadden we het bericht voor jullie dat Halo 3: Recon voortaan door het leven gaat als Halo 3: ODST. In de game ga je niet aan de slag als Master Chief maar als een Orbital Drop Shock Trooper. Vandaag hebben we enkele mooie plaatjes voor jullie. Voorlopig moeten we het alleen met deze plaatjes doen, want de game komt voorlopig nog niet uit.




Wat ontwikkelaar Bungie betreft is dit deel ook gelijk het laatste deel van de succesvolle trilogie, na ODST stopt het bedrijf dan ook met games maken voor de Halo-trilogie. Of er helemaal geen Halo meer komt durft Bungie niet te zeggen, het bedrijf is trouw aan de fans van de serie en wil niets uitsluiten, maar waarschijnlijk is het wel.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.