Feest bij Kabouter Buttplug

Kabouter Buttplug zal na jaren van omzwervingen eindelijk arriveren op zijn definitieve standplaats. Het metershoge beeld van de kerstman met een buttplugvormig object in zijn hand, zal vanavond met hijskranen op het Eendrachtsplein geplaatst worden. De komst van de omstreden 'kabouter' zal vanmiddag groots gevierd worden met champagne, oliebollen, soep en muziek.

Het beeld van kabouter Buttplug draagt oorspronkelijk de naam Santa Claus en was in 2001 door de gemeente Rotterdam besteld bij de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. De kunstenaar wilde met het beeld een kritische noot tegen de consumptiemaatschappij uiten. Toen er in 2003 commentaar op het beeld werd geleverd door een aantal politici in de gemeenteraad, liet de betrokken wethouder weten dat de bestelling onmogelijk teruggedraaid kon worden.

De meerderheid van de gemeenteraad besloot dat zij de kabouter niet op straat wilden hebben, vanwege het omstreden object in zijn hand. De een interpreteert het object echter als een onschuldige kerstboom of een raketijsje, maar anderen zien er toch echt een seksspeeltje in. In september 2005 werd vervolgens besloten om de kabouter in de binnentuin van Boijmans Van Beuningen te plaatsen. Omdat het museum een ander kunstwerk op de plaats van 'kabouter Buttplug' had gepland, moest de kabouter verhuizen naar een plaats buiten de museummuren. Sinds augustus dit jaar heeft de kabouter hier staan wachten op de verhuizing naar zijn definitieve thuis.

Afgelopen zomer heeft het college van burgemeester en wethouders bepaald dat dit 'thuis' het Eendrachtsplein is. Deze locatie is gekozen, omdat de kabouter hier goed zichtbaar is. De plek sluit daarnaast ook goed aan op de internationale beeldenroute van de Westersingel en in de omgeving van 'kabouter Buttplug' zijn verschillende musea en culturele instellingen te vinden. 

De omstreden 'kabouter Buttplug'
Met dank aan hartje69 voor de submit.