MRSA-bacterie te lijf met kruiden.

Niks quarantaine, als we Britse wetenschappers moeten geloven is oregano hét middel tegen de ziekenhuisbacterie MRSA. De olie uit het huis-tuin-en-keukenkruid bevat carvacrol en dit stofje blijkt effectiever te zijn bij het bestrijden van de bacterie dan 18 verschillende medicijnen.

Volgens de wetenschappers van de University of the West of England bevat carvacrol bestanddelen die op verschillende manieren werken. Onderzoek heeft uitgewezen dat het verschillende schimmels en bacteriën doodt, inclusief MRSA. Het stofje werkt nog als het tot het kookpunt verhit wordt, wat betekent dat het gebruikt kan worden voor het reinigen van ziekenhuisbeddengoed. Ook kan het verwerkt worden tot een antibacteriële spray.

In Europa wordt in de keuken vooral de mediterrane variant van oregano gebruikt. Voor het doden van bacteriën is de variant die groeit in het Himalaya-gebergte effectiever. Deze soort wordt ook wel 'Bekaar Ghaas' genoemd wat in het Hindi zoveel betekent als 'onbruikbaar gras' dat vooral aan schapen, koeien en geiten wordt gevoerd. Deze oregano is effectiever omdat in deze variant door de grote hoogte meer carvacrol wordt aangemaakt. De Britse universiteit zal nog verder onderzoek doen naar de toepassing van het kruid.


MRSA-bacterie te lijf met... oregano  (foto: DAG)