Geruchten over mogelijke coup Thailand

Pieter (Chancard)

De situatie in Bangkok, waar anti-regeringsdemonstranten nog steeds twee vliegvelden bezetten, blijft gespannen. De demonstranten, die ook al sinds augustus een regeringswijk in het centrum van Bangkok bezet houden, eisen dat eerste minister Somchai Wongsawat aftreedt. Ze zien hem als een marionet van de eerder door het leger afgezette en wegens corruptie veroordeelde Thaksin Sinawatra. Wongsawat weigert af te treden, en bevindt zich om veiligheidsredenen al dagen in de noordelijke stad Chiang Mai.

Wongsawat verloor eerder deze week al de steun van het Thaise leger toen de legerleiding hem opriep tot het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Omdat Wongsawat die oproep naast zich neerlegde, gaan er nu geruchten over een mogelijke nieuwe coup. Het leger zou in ieder geval niet bereid zijn om op te treden tegen de demonstranten.

Vandaag werd ook bekend dat de Thaise premier de chef van de nationale politie uit zijn functie heeft ontheven. Er zijn vermoedens dat ook hij weigerde tegen de bezetters van de luchthaven op te treden. De politie lijkt nu een krachtdadiger houding in te nemen en roept de bezetters van de kleinere Don Mueang-luchthaven op het gebouw te verlaten. Bij de internationale luchthaven is de oproerpolitie op de been. Er wordt gedreigd met de inzet van 'andere middelen' als de onderhandelingen met de bezetters mislukken.