Platini: "Jonge transfers afschaffen"

Sally (Tessa)
UEFA-voorzitter Michel Platini vindt dat clubs in de toekomst geen minderjarige spelers meer over mogen nemen. Het is steeds meer een trend dat tieners weg worden gekocht en al op jonge leeftijd naar Europese topclubs vertrekken.

Platini heeft de ministers van sport van 27 EU-landen vrijdag opgeroepen actie te ondernemen tegen dergelijke handelingen. Binnen landen zelf is het vaak al verboden, maar transfers tussen andere landen vinden wel vaak plaats.

Zo vertrok PSV'er Patrick van Aanholt vorig jaar op 16-jarige leeftijd naar Chelsea en verkaste Nacer Barazite een jaar eerder ook op 16-jarige leeftijd van NEC naar Arsenal.

"Op dit moment is er gewoon sprake van handel in kinderen. Ik neem mijn woorden daarin niet terug, want het is een serieuze situatie. Hoe moet je het anders noemen als kinderen van nauwelijks 12 of 13 jaar tegen betaling uit hun omgeving en cultuur worden weggetrokken? Dat is wat er op dit moment gebeurt in het voetbal", aldus Platini.

"We hebben een wet nodig om het Europese sportmodel te handhaven. Ook kleine en minder rijke clubs moeten zich kunnen ontwikkelen." De regel geldt al binnen landen, maar over de grenzen lijkt het moeilijker te zijn. "Waar clubs het niet in hun eigen land voor elkaar krijgen, gaan ze over de grens kijken. Bij hun Europese buren, in Afrika of in Zuid-Amerika. Dat kan desastreuze gevolgen hebben."