BREIN haalt grootste topsite ooit offline

Stichting BREIN heeft een van de grootste topsites ooit offline gehaald. Een topsite is een netwerk van FTP-servers die worden gebruikt voor het verspreiden van illegale content.

Gisteren liet BREIN de servers van TVL of TV Land offline halen. TV Land hostte films, televisieseries, computerspellen, software en luisterboeken. In totaal had de site 45 terabyte illegaal materiaal online staan. Dat staat gelijk aan ruim elfduizend films. Daarmee was TV Land volgens BREIN een van de grootste topsites ooit. Via torrent-bestanden kon het materiaal van de FTP-servers worden gehaald.

Volgens BREIN werken bij een topsite groepen mensen samen "die zich ten doel stellen nieuwe content zo snel mogelijk illegaal op Internet te zetten." Ze vormen daarmee de bron van de meest schadelijke illegale verspreiding van populaire content op internet, vindt BREIN. Onder andere de torrents die zijn te vinden op Scenetorrents.org visten in de servers van TV Land.

Het onderzoek naar de daders is nog niet afgerond. De servers worden onderzocht op sporen om erachter te komen wie de eigenaars en beheerders van de site waren en welke mensen allemaal bijdroegen aan het uploaden van illegale content. Mogelijk zijn de eigenaren verraden, want op internet is een bericht te lezen van iemand die dreigt de beheerders aan te geven. Op dat forum is te lezen dat BREIN heeft laten weten dat de stichting TV Land al was binnengedrongen voordat de gegevens waren geplaatst. Daar zegt een woordvoerder van BREIN ook bezig te zijn met andere onderzoeken naar topsites.


BREIN haalt grootste topsite ooit offline  (foto: DAG)