Bende overvallers Flevopolder opgepakt

De politie Flevoland heeft gisteren een bende overvallers de schrik van hun leven bezorgd. Het gewapende en gemaskerde viertal wilde een restaurant aan de Voorstraat in Lelystad overvallen, toen een gewapend arrestatieteam uit het niets tevoorschijn leek te springen. De politie hoopt hiermee de overvallengolf die de polder maandenlang teisterde te hebben gestopt.

De bende overvallers bleek na identificatie te bestaan uit allemaal allochtone jongens van zestien, zeventien en achttien jaar oud, van Chinese en Afrikaanse afkomst. De meeste van hen wonen nog bij de ouders thuis. Woordvoerder van de politie in Flevoland Leo Dortland laat weten dat het onderzoek naar de opgepakte tienerbende tienduizenden euro's kostte. "We moesten schuiven met mensen, middelen, uren en prioriteiten, waardoor andere zaken op de plank zijn blijven liggen." De recherche verwacht naar aanleiding van de arrestatie nog meer tieners op te pakken die bij dezelfde bende horen.

Op het spoor 

De recherche kwam de bende op het spoor nadat één van hen de avond voor de overval op het restaurant aan de Voorstraat een overval pleegde op een restaurant. Na sluitingstijd wist hij de ruit van de deur van de snackbar in te slaan en zichzelf toegang te verschaffen tot het pand, waarna hij een personeelslid met een vuurwapen bedreigde.

Omdat de verdachte duidelijk te herkennen was op scherpe beveiligingsbeelden, kon een speciaal overvallenteam van het district Noord zich op deze overvaller richten. Zij plaatsten direct een telefoontap, waardoor ze de plannen van de bende konden horen. De jongens planden een overval op het restaurant aan de Voorstraat, dat ongeveer een jaar eerder ook al het doelwit van een overval was, en de politie plande een overval op de overvallers.

"We hebben toen een observatieteam van politie Flevoland en de politie Gooi & Vechtstreek ingezet. Ook stond er een arrestatieteam stand-by. Rond half twaalf ’s avonds trok het viertal richting Waterwijk terwijl specialisten van het observatieteam hen volgden", laat politiewoordvoerder Leo Dortland weten. Toen de overvallers hun bivakmutsen opzetten om het restaurant binnen te stormen greep het arrestatieteam in. "Die jongens scheten bijkans in hun broek van angst, toen zij ineens het doelwit waren", laat een van de betrokken politiemannen tevreden weten.

Melding door getuige

Niet alleen de politie bleek de jonge overvallers echter in de gaten te hebben: een getuige zag de verdachte types en belde vlak voor het ingrijpen door het arrestatieteam alarmkamer 112. Hij vertrouwde de zaak niet helemaal: "Ik zie vier jongens aan de Voorstraat, die bivakmutsen opdoen", zo laat de getuige weten. Terwijl hij bezig is met het doorgeven van de signalementen aan de centralist van de alarmcentrale begint het arrestatieteam de geplande actie.

De stomverbaasde getuige ziet een BMW-5 hard inrijden op de verdachten en vertelt tegen de centralist: "Hé, er gebeurd net iets. (...) Volgens mij worden ze ingerekend ofzo. (...)" Het hele geluidsfragment waarop de verbaasde getuige melding doet van het incident is hier te beluisteren. Een politieagent die het verhaal over de 112-melding hoort moet erom lachen: "Deze man heeft eerste rang gezeten bij een AT-inzet, en dat is redelijk uniek!" De politie Flevoland heeft om de jongens te pakken een extreem groot overvallenteam ingezet. Zij kregen assistentie van ruim twintig agenten uit naburige districten.

Aanhouding op heterdaad

Nadat het viertal aangehouden was, werden bij hen een nepvuurwapen, een hakbijltje, een dolk, een knuppel en een kapmes aangetroffen. Er zijn sterke aanwijzingen dat de vier tieners verantwoordelijk zijn voor een lange reeks gewapende overvallen die de polder al maandenlang teistert heeft de recherche laten weten. Al enige tijd was de politie in Flevoland in de hoogste staat van paraatheid door de overvallen: dagelijks hing er een helikopter in de lucht en alle verloven werden ingetrokken, zodat er zo veel mogelijk op straat gesurveilleerd kon worden.

Sinds augustus staat het aantal gewapende overvallen in Flevoland op meer dan veertig. Sinds september hebben er alleen al in Almere 22 overvallen plaatsgevonden. De meeste overvallen vonden plaats bij winkels en supermarkten. Ouders, verzorgers, kennissen, leraren, verenigingen en clubs zijn al opgeroepen op kritisch te kijken naar jongeren die plotseling dure of luxeartikelen hebben, terwijl zij dit eerder nooit hadden. Ook het bezit van wapens en geld moet goed in de gaten gehouden worden.

Landelijke stijging

Niet alleen in Flevoland is het aantal overvallen het afgelopen jaar explosief gestegen: in het hele land vinden steeds meer overvallen plaats. In veel grote politieregio's wordt een forse toename van het aantal overvallen waargenomen, zo blijkt uit de voorlopige politiecijfers van dit jaar.

Het aantal overvallen in Flevoland is in een jaar tijd 79 procent gestegen en in Rotterdam staat de teller nu al op 323 overvallen, terwijl er vorig jaar in totaal 255 overvallen werden geregistreerd, Ook de politieregio's Amsterdam, Groningen en Gelderland-Midden kennen nu al een stijging ten opzichte van het vorige jaar. In de regio Noord-Oost Gelderland is het aantal overvallen zelfs gestegen. Het totaal komt daar nu op 42 overvallen voor dit jaar.

Met dank aan 2030rd voor de submit.