Albayrak sluit jeugdafdeling gevangenis Zwaag

De jeugdafdeling van de gevangenis in Zwaag sluit per december haar deuren. Het gebruik van de jeugdafdeling van De IJssel in Krimpen aan de IJssel wordt in de eerste helft van 2009 geleidelijk afgebouwd en wordt in 2010 niet verlengd. Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) liet vandaag weten de twee jeugdafdelingen te sluiten omdat inspectiediensten niet tevreden zijn met de situatie in de twee instellingen.

In 2006 werd besloten vrijstaande ruimte in penitentiaire inrichtingen in te zetten voor jeugddetentie. Binnen de justitiële jeugdinrichtingen was er onvoldoende capaciteit. In Zwaag werd tijdelijk ruimte gecreëerd voor twee groepen van twaalf alleenstaande minderjarige vreemdelingen, die moeten worden voorbereid op de terugkeer naar hun land van herkomst, en twee groepen jongeren vanaf 16 jaar die preventief de cel in moesten. In De IJssel kwam tijdelijk plek voor één groep van twaalf zogenoemde jeugdige zelfmelders en één groep preventief gehechte jeugdigen vanaf 16 jaar. In alle gevallen betreft het jongens.

Onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie van het Onderwijs, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie voor de Sanctietoepassing wijst uit dat de situatie in de instelling in Zwaag onaanvaardbaar is. Er bestaat een te hoog risico op een onveilig leef-, behandel- en werkklimaat, zo blijkt uit het rapport dat in oktober verscheen. Dit komt onder meer doordat in de ogen van de inspecties de deskundigheid van het personeel ontoereikend is en onvoldoende is afgestemd op de doelgroep. Ook schiet de kwaliteit van de behandeling tekort.

Bij De IJssel is de situatie volgens de inspecties wel aanvaardbaar. De positieve manier waarop wordt omgegaan met de jongeren speelt hierbij in de ogen van de inspecties een belangrijke rol. Toch is volgens het onderzoek sprake van een kwetsbare situatie, onder meer omdat medewerkers van de jeugdafdeling onvoldoende ondersteuning bij hun werk krijgen. De instellingen zijn meer gericht op het werken met volwassen gedetineerden dan met jonge detineerden.

Nadat Albayrak het rapport ontving, besloot zij de aanwezige jeugdigen over te plaatsen naar reguliere jeugdinrichtingen en de afdeling in Zwaag te sluiten. In de laatste periode wordt de kwaliteit van de opvang en het verblijf van jeugdigen op de locatie De IJssel nauwlettend in de gaten gehouden door de Dienst Justitiële Inrichtingen, zo meldt het ministerie.