Uitstel JSF-test kost 12,5 miljoen dollar

Het uitstellen van het besluit om twee JSF-testtoestellen aan te schaffen, gaat Nederland 12,5 miljoen dollar kosten. Dat schrijft staatssecretaris van Defensie Jack de Vries gisteren aan de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid wil tot april de tijd hebben om een besluit te nemen over de testtoestellen ter waarde van 275 miljoen euro. De Vries wilde in februari al een besluit nemen.

De 12,5 miljoen euro zijn kosten die door fabrikant Lockheed Martin worden gemaakt in de uitstelperiode van drie maanden. Verder zou volgens De Vries de beslissing om niet verder te gaan met de JSF mogelijk ook kunnen leiden tot schadeclaims van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Die landen zouden door het Nederlandse afhaken extra kosten moeten maken voor de testfase.

De Kamer wil drie maanden extra tijd om na te denken over de aanschaf van de testtoestellen ter waarde van 275 miljoen euro. Voor het kerstreces is de vergelijking tussen de JSF en de Zweedse straaljager Saab Grippen gereed. De Kamer vond dat er te weinig tijd was om in februari al een besluit te nemen. Zij willen een hoorzitting houden waarin experts gehoord worden over de beste opvolger van de F-16.