Stel moet gekochte baby afstaan

Baby Jayden wordt in een gastgezin geplaatst. De rechtbank in Zwolle bepaalde gisteren dat de baby, die deze zomer uit België naar Nederland werd gehaald, niet bij de wensouders mag blijven, maar onder toezicht komt van Bureau Jeugdzorg Overijssel. De Raad voor de Kinderbescherming had hierom gevraagd. De rechter oordeelde dat gezien Jayden's leeftijd uithuisplaatsing geen bedreiging voor zijn ontwikkeling vormt.

Jayden werd in juli geboren en direct na zijn geboorte door een Nederlands stel uit België gehaald. Hierbij zijn de wettelijke voorschriften die gelden voor adoptie overtreden. Zo zijn de Nederlandse wensouders niet gescreend door de Raad voor de Kinderbescherming. Ook hebben de wensouders bij aangifte bij de burgerlijke stand in België gemeld dat zij de biologische ouders van Jayden waren. Bovendien is adoptie pas mogelijk als in het land van herkomst van het kind geen geschikt vervangend gezin kan worden gevonden. Dit is niet nagegaan.

Volgens de Raad voor de Kinderbescherming is helderheid over de adoptie heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. De rechter oordeelde dat 'het voor baby Jayden moeilijk zal zijn een onvoorwaardelijke vertrouwensband met de wensouders op te bouwen, nu die bij het verkrijgen van Jayden onbetrouwbaar zijn gebleken'.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de precieze omstandigheden waaronder Jayden naar Nederland is gekomen. Het OM bekijkt of de wensouders valsheid in geschrifte hebben gepleegd. De maximumstraf hiervoor is zes jaar cel.

De baby werd vermoedelijk gekocht in ziekenhuis Jan Palfijn in Gent, waar de moeder onder de naam van de Nederlandse adoptiemoeder zou zijn bevallen. De biologische ouders zouden het ongeboren kind wegens financiële problemen op internet hebben gezet. Een dag na de geboorte werd Jayden naar Nederland gehaald.

Vorige week zeiden de adoptieouders van Jayden in een uitzending van Hart van Nederland dat zij niet betaald hebben voor de baby, maar de Belgische ouders slechts een onkostenvergoeding hebben gegeven.


Stel moet gekochte baby afstaan  (foto: DAG)