FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 september 2008

Moslimsteun voor aanslagen historisch laag

Het aantal Libanese moslims dat zelfmoordaanslagen op willekeurige burgers goedkeurt in naam van de islam, is historisch laag. Het is gezakt van 74 procent in 2002, naar 32 procent in 2008. Hoewel de daling significant is, zijn de Libanese moslims op dit standpunt het radicaalst van alle gepeilde landen. Ze scoren wel weer het laagst in hun steun voor Osama Bin Laden: maar 2 procent van de gelovigen vindt hem nog een sympathieke vent. Dat was in 2003 nog 20 procent.

Zeven landen kwamen in het onderzoek aan bod: Libanon, Nigeria, Jordanië, Indonesië, Egypte, Pakistan en Turkije. Steun voor Bin Laden zakte eveneens in Turkije, van 15 naar 3 procent tussen 2003 en nu. Jordanië volgt, met een daling van 61 naar 19 procent in slechts drie jaar. Pakistaanse en Indonesische moslims zijn nog steeds zeer positief over Bin Laden: beide landen zaten rond de 35 procent. Hekkensluiter is Nigeria, waar 58 procent achter Bin Laden staat.

In het politiek instabiele Libanon is 78 procent van de burgers 'vrij' tot 'heel erg' bezorgd over de opkomst van fundamentalisme in hun land. De bevolking van de andere zes landen had daar minder moeite mee. 58 procent van de Libanese moslims is bang voor de opkomende scheiding tussen 'modernistische' en 'fundamentalistische' moslims. De sjiieten zaten op 30 procent, de soennieten op 80. 

Vragen over algemene geloofsovertuigingen lieten blijken dat Libanese moslims hun religie een belangrijker deel van hun leven toedichten dan de christenen in het land. 98 procent van de soennieten, 82 procent van de sjiieten, en 'maar' 67 procent van de christenen ziet hun godsdienst als een centraal deel van hun leven.

Theissen: "Geen breuk met Kubica"

Onlangs doken er in de media berichten op dat de verhoudingen tussen Robert Kubica en BMW Sauber onder druk stonden, waardoor de Pool mogelijk zou vertrekken bij het team. Teambaas Mario Theissen zegt dat er niets aan de hand is en dat Kubica gewoon volgend jaar voor het team zal rijden.

De geruchten doken op na de race op Spa toen Kubica van de teamleiding niet van banden mocht wisselen in de laatste ronden, terwijl teamgenoot Nick Heidfeld wel intermediates kreeg en uiteindelijk daarmee tweede werd. Kubica zou gezegd hebben dat het team hem niet de volledige aandacht zou geven, terwijl hij er wel het beste voorstond in het kampioenschap.

"Vervolgens werd mij gevraagd hoe de situatie in Monza was. Die uitspraken werden op hun beurt ook weer omgezet in een harde verklaring," aldus Theissen. "In de persconferentie van vrijdag werd ik gevraagd of een coureur een straf kan krijgen door zijn uitspraken. Het enige dat ik zei was dat ik niet over de inhoud van een contract wilde praten. Die journalist maakte er vervolgens van dat Theissen het bestraffen van zijn coureur niet uitsluit!"

"Het blijkt weer eens dat van een mug een olifant wordt gemaakt. Natuurlijk is het zo dat Robert en het team wat dingen moeten bespreken, maar dat gaat over de prestaties van de wagen. We hebben ons niet zo weten te ontwikkelen als we voor ogen hadden. Dit hebben we al meerdere keren besproken en ik ben er daarom ook zeker van dat Robert en het team in gesprek blijven."

"Het hele seizoen hebben we zo onze ups en downs. Wat we in Monza zagen was fantastisch," waarmee Theissen doelt op de zege van Vettel. "Het betekent dat er van alles kan gebeuren en dat we daar ook zeker voor zullen vechten. Als de kans zich aandient grijpen we die ook."

Uitslagen Jupiler League speelronde 8

Dit weekend werd in de Jupiler League de 8e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.
Koploper Excelsior is tegen de tweede nederlaag van het seizoen aangelopen. Bij FC Eindhoven werd met 1-0 verloren. Het doelpunt viel al in de dertiende minuut, Leen van Steensel scoorde in eigen doel. De Kralingers blijven wel koploper aangezien zij vier punten voorsprong hadden op VVV en FC Zwolle. VVV liep dankzij een 2-0 overwinning bij FC Dordrecht drie punten in op Excelsior. FC Zwolle wist maar minimaal te profiteren, uit bij Veendam speelde het doelpuntloos gelijk.

Fortuna Sittard heeft als laatste club in de Jupiler League haar eerste overwinning behaald. Thuis versloeg het FC Omniworld met 2-0.

Uitslagen:

ThuisUitUitslag
AGOVV Apeldoorn Telstar 1-1
BV Veendam FC Zwolle 0-0
FC Dordrecht VVV-Venlo 0-2
FC Eindhoven Excelsior 1-0
Fortuna Sittard FC Omniworld 2-0
Go Ahead Eagles Helmond Sport 1-0
HFC Haarlem FC Den Bosch 1-4
RBC Roosendaal FC Emmen 2-1
SC Cambuur-Leeuwarden RKC Waalwijk 1-1
TOP Oss MVV 1-0

Stand:
#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Excelsior 8 6 0 2 18 15 - 5
2 VVV-Venlo 8 5 2 1 17 17 - 6
3 FC Zwolle 8 4 3 1 15 15 - 6
4 RKC Waalwijk 8 3 5 0 14 12 - 7
5 TOP Oss 8 4 2 2 14 14 - 10
6 Helmond Sport 8 4 1 3 13 13 - 11
7 HFC Haarlem 8 4 1 3 13 15 - 14
8 FC Den Bosch 8 3 3 2 12 14 - 10
9 MVV 8 3 3 2 12 11 - 7
10 RBC Roosendaal 8 3 2 3 11 11 - 11
11 BV Veendam 8 3 2 3 11 10 - 14
12 SC Cambuur-Leeuwarden 8 3 1 4 10 14 - 14
13 Go Ahead Eagles 8 2 4 2 10 7 - 13
14 AGOVV Apeldoorn 8 2 3 3 9 12 - 14
15 FC Eindhoven 8 2 2 4 8 14 - 19
16 Fortuna Sittard 8 1 4 3 7 8 - 12
17 Telstar 8 1 4 3 7 10 - 15
18 FC Omniworld 8 2 1 5 7 6 - 12
19 FC Emmen 8 2 1 5 7 9 - 19
20 FC Dordrecht 8 1 0 7 3 5 - 13

Topscorers:
#SpelerClub
1Sandro Calabro VVV-Venlo
2Dries Mertens AGOVV Apeldoorn
=Michiel Hemmen BV Veendam
=Serhat Koc FC Eindhoven
=Sjoerd Ars RBC Roosendaal
=Ruud Berger RKC Waalwijk
=Glynor Plet Telstar
8Marc Höcher Helmond Sport
=Benjamin van den Broek HFC Haarlem
=Gunther Thiebaut MVV

Programma:
DatumThuisUit
26/09AGOVV Apeldoorn HFC Haarlem
26/09FC Den Bosch BV Veendam
26/09FC Dordrecht FC Zwolle
26/09FC Omniworld RKC Waalwijk
26/09Fortuna Sittard RBC Roosendaal
26/09Go Ahead Eagles SC Cambuur-Leeuwarden
27/09FC Emmen MVV
27/09Telstar Helmond Sport
27/09VVV-Venlo Excelsior
28/09FC Eindhoven TOP Oss

Horeca leggen gevolgen rookverbod bloot

Koninklijk Horeca Nederland laat de gevolgen van het rookverbod op de omzet van de horeca onderzoeken. In de analyse worden de effecten van de economische ontwikkelingen, slechte zomer, het hebben van een rookruimte en terras, de bedrijfsgrootte, regio en mate van stedelijkheid meegenomen. Dat heeft de branchevereniging vrijdag aangekondigd.

Een eerder onderzoek in opdracht van de horecavereniging toonde aan dat de verwachtingen van horecaondernemers over de effecten van het rookverbod verschillend waren. Grote horeca-ondernemers zagen meer mogelijkheden om hun bedrijf in te richten volgens de eisen van het rookverbod dan de kleinere café's. Dit onderzoek werd gepresenteerd in juni, net voordat het rookverbod op 1 juli van kracht werd. Het 'grootschalige' onderzoek dat nu wordt uitgevoerd moet meer inzicht verschaffen in de daadwerkelijke gevolgen.

Naar verwachting zijn de resultaten van het onderzoek in de tweede helft van oktober bekend.

Uitslag FC Utrecht - Willem II

Om kwart voor negen begon de wedstrijd tussen FC Utrecht en Willem II. Hieronder vind je de uitslag.

FC Utrecht - Willem II 1-0
33’ Keller 1-0

Toeschouwers: 20.000
Scheidsrechter: v.Boekel
Stadion: Galgenwaard
Gele kaart: Demouge, Kargbo (Willem II)


Opstellingen

FC Utrecht: Vorm, Cornelisse, Keller, Dickoh, Nesu, Silberbauer, Wormgoor (Maguire/62), Cziommer (Schaken/67), George, Skoubo, Loval (Boussaboun/84)

Willem II: Aerts, Janse, Schenkel, v.Eijden (Messoudi/77), Veloso, Mathijssen (Deul/62), Kargbo, Boutahar, Akgün, Muhamadu (Grégoire/88), Demouge

Geert Hoes mist maatje Percy

Geert Hoes mist zijn overleden maatje Percy Irausquin nog dagelijks. "We hadden een diepgaande vriendschap", vertelde hij vrijdag in RTL Boulevard. "Hij was iemand met wie ik alles kon delen, die ik iedere dag sprak. Ik denk dat hij de liefste jongen is die ik ooit heb gekend."

Op 14 augustus overleed de Arubaanse couturier op 39-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. "Als zo'n bericht komt stort je wereld eigenlijk helemaal in elkaar", zei hij. "Je beseft het niet echt. Ik was bij mijn zus en we zijn meteen naar Amsterdam gereden om bij vrienden te zijn."

De 25-jarige Hoes herinnert zijn vriend Percy vooral als iemand die 'gelukkig, vrij en vrolijk' was. "Percy was iemand die altijd aan alles dacht. Hij was een sociaal beest."

Irausquin werd begraven op Aruba. "Aruba is zijn thuis, een plek tussen de bloemen, de kolibri's en de mooie zee", vertelde hij. "Er zal een moment komen dat ik daar weer heen zal gaan."

 


Foto bij: Geert Hoes mist maatje Percy  (foto: DAG)

Nummer 2 van Al-Qaida reageert op rotslawine Egypte

De nummer 2 van Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, heeft de slachtoffers van de rotslawine die op 6 september een sloppenwijk in de Egyptische hoofdstad Caïro trof vrijdag in een geluidsopname gecondoleerd. Volgens Al-Zawahiri toonde de gebeurtenis de corruptheid van moslimregeringen aan, die gesteund worden door 'kruisvaarders en zionisten'.

De traagheid waarmee het reddingswerk vorige week op gang kwam, leidde tot grote woede en scherpe kritiek op de door de Verenigde Staten gesteunde regering van Egypte. De van oorsprong Egyptenaar Al-Zawahiri zei dat de regering haar burgers besteelt en behandelt alsof het lastdieren zijn.

"We moeten de corruptie, de diefstal en de buitenlandse aanwezigheid een halt toeroepen. Ik vraag God onze overwinning te bespoedigen en ons te ontlasten van onze corrupte regering", sprak Al-Zawahiri op de geluidsopname.

Deel spaargeld veilig als bank omvalt

De kredietcrisis lijkt vooralsnog aan Nederlandse banken en verzekeraars voorbij te gaan. In het geval een van deze partijen toch omvalt, geldt de volgende procedure.

De Nederlandsche Bank (DNB) biedt spaarders voor een deel bescherming. De garantieregeling van de centrale bank voorziet in een volledige vergoeding van de eerste 20.000 euro en 90 procent van de daaropvolgende 20.000 euro. Van een spaarpot van 40.000 euro blijft derhalve gegarandeerd 38.000 euro over.

Over de spaartegoeden boven de 40.000 euro kan DNB geen zekerheden geven. "Wat daar nog uit voortkomt is afhankelijk van de faillissementsboedel", aldus een woordvoerder van DNB. Hij wees op de teloorgang van Van der Hoop Bankiers in december 2005, waarbij rekeninghouders uiteindelijk ongeveer 90 procent van hun geld terugkregen. De bank had circa 1500 sparende klanten met een gezamenlijke pot van ongeveer 150 miljoen euro.

Hypotheken komen volgens kenners niet in gevaar. "Hypotheken zijn leningen, die gaan na een faillissement van een bank over naar de nieuwe eigenaar", aldus een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis.

Connexxion schakelt rechter in om staking te stoppen

Busmaatschappij Connexxion probeert zaterdagmiddag met een kort geding de voor maandag aangekondigde staking in Zaandam te voorkomen. Buschauffeurs willen maandag het werk tijdens de daluren neerleggen om hun werkgever te dwingen de sociale veiligheid in de bus te vergroten.

De staking volgt op de recente gebeurtenissen in Gouda. Daar maakten buschauffeurs zondag bekend niet meer door de wijk Oosterwei te willen rijden, omdat ze tijdens hun ritten werden bespuugd, bedreigd en beroofd door veelal Marokkaanse jongeren. Donderdag werd het busvervoer hervat, nadat de gemeente en Connexxion met maatregelen waren gekomen om de veiligheid voor de chauffeurs te vergroten. Er werd voor Zaandam als stakingslocatie gekozen omdat daar in 2004 een chauffeur werd neergestoken.

Het kort geding dient om 14.00 uur in Utrecht, laat een woordvoerder van Connexxion vrijdagavond weten.

Tv-programma Landroof wint Prix Italia

Het VPRO-televisieprogramma Landroof heeft een Prix Italia gewonnen. Dat heeft de omroep vrijdag laten weten. De Prix Italia, uitgereikt door de nationale Italiaanse omroep RAI, behoort tot de belangrijkste mediaprijzen ter wereld.

Landroof is een interactief tv-programma waarbij de bezorgdheid van de burger ten aanzien van zijn omgeving uitgangspunt is. Bezoekers van de website kunnen omstreden bouwplannen aandragen die vervolgens door Victoria Koblenko en Puck Kniesmeijer onder de loep worden genomen. Volgens de VPRO oefent het programma een grote invloed uit op diverse projecten en zet het Kamerleden aan tot het stellen van kritische vragen in de Tweede Kamer.

De Prix Italia wordt zaterdag 20 september door Wim Schepens en Robert Wiering, de eindredacteuren van Landroof, in ontvangst genomen op het gelijknamige festival in Cagliari, Italië.

KNLTB en Dunlop verlengen contract

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) heeft zijn sponsorcontract met Dunlop met vier jaar verlengd. Na de eerste herenenkelpartij van het Davis Cup by BNP Paribas-duel tegen Zuid-Korea werden in Apeldoorn de handtekeningen gezet.

Gedurende dit sponsorcontract is Dunlop de exclusieve racket-, ballen- en accessoireleverancier van de tennisbond. Dunlop is al decennia lang exclusief leverancier van rackets en tennisballen voor de tennisbond. KNLTB-directeur Evert-Jan Hulshof is erg tevreden met de verlenging van de sponsoring van Dunlop. Hulshof: "Met Dunlop hebben wij het langstlopende sponsorcontract binnen onze bond. Beide partijen werken graag met elkaar samen en wat mij betreft gaan we hier nog jaren mee door."

Frans Swinkels, directeur Dunlop: "Onze jarenlange trouwe samenwerking leidt ertoe dat de KNLTB-verenigingen al vele jaren kunnen profiteren van een grote korting op onze tennisballen. Daarnaast is onze Dunlop Max TP-bal de laatste decennia steevast de nummer één tennisbal van Nederland. Tijdens alle officiële toernooien en evenementen van de KNLTB wordt met de Max TP gespeeld. Ook bij het Davis Cup-duel tussen Nederland en Zuid-Korea is de Dunlop Max TP de officiële wedstrijdbal."

Eind dit jaar introduceert Dunlop de nieuwe Fort Max TP-tennisbal. In samenwerking met REAAL Verzekeringen wordt er met deze bal een lucratieve actie gedaan voor de verenigingen. Verder ondersteunt Dunlop de KNLTB al geruime tijd met speciale producten voor bijvoorbeeld schooltennis en het programma voor kinderen van 5 tot 8 jaar: Tenniskids.

Tevens wordt de nieuwe Dunlop Aerogel 4D-tennisracketserie eind dit jaar geïntroduceerd. Deze serie volgt de Aerogel-serie op die twee jaar geleden succesvol werd gelanceerd en gezorgd heeft voor een flinke omzetstijging in tennisrackets.

Dunlop voorziet een groot deel van de technische staf van de KNLTB van de nieuwe rackets en focust zich verder op sponsoring van talentvolle jeugdspelers.

AD signaleert foute oogmeting door opticiens

Oogmetingen bij opticiens zijn niet altijd even secuur. Dat concludeert dagblad het AD in zijn Nationale Opticientest. De krant bezocht veertig brillenwinkels verspreid over het land en constateerde dat in 25 procent van deze zaken de oogmeting verkeerd was.

Bij een verkeerde oogmeting kan de sterkte van de glazen een half punt of meer verschillen van de sterkte die de cliënt echt nodig heeft. Wie te sterke glazen heeft, kan last krijgen van hoofdpijn.

Bij de veertig bezochte opticiens werd een bril besteld. Technisch was met de brillen weinig mis, maar met het afpassen op het hoofd van de klant des te meer. Bij twee derde van de zaken was de bril slecht afgesteld. Het hulpmiddel stond niet, zakte af of zat scheef op het hoofd.

De beste brillenwinkel uit de test is Verboon uit Woerden, de slechtste Kijkgroep Krispijn uit Dordrecht.

Oogmeting-apparatuur  (foto: ANP)

Captain Siemerink wijzigt dubbel Davis Cup

De captain van het Nederlandse Davis Cup-team Jan Siemerink wijzigt de samenstelling van het dubbel van morgen tegen Zuid-Korea.

"De kans is klein dat Matwé Middelkoop speelt. Ik probeer de sterkste opstelling in het veld te brengen," aldus Siemerink. Vermoedelijk zullen Peter Wessels en Jesse Huta Galung de Nederlandse eer verdedigen.

De enkelpartij van de teleurstellende Thiemo de Bakker zondag is ook niet zeker. "Dat zien we zondag dan wel. Thiemo heeft in elk geval huiswerk meegekregen. Hij heeft op pijnlijke wijze ervaren hoe het is om tegen iemand met meer ervaring te spelen. Hij werd puur overklast en het was heel moeilijk voor hem om daarmee om te gaan."

Man na 26 jaar cel onschuldig verklaard

Een Amerikaan die bijna 26 jaar in de gevangenis heeft gezeten voor verkrachting, is vrijdag vrijgelaten omdat DNA-onderzoek uitwees dat hij de verkrachter niet kon zijn geweest.

De advocaat van de 56-jarige Johnnie Earl Lindsey zei dat haar cliënt altijd zijn onschuld heeft volgehouden en werkroosters had overlegd waaruit bleek dat hij op het tijdstip van de verkrachting in de stomerij was geweest waar hij werkte. Volgens haar was de veroordeling gebaseerd op getuigenverklaringen die niet klopten en ondeugdelijke procedures bij het vormen van een rij verdachten waaruit de schuldige moest worden aangewezen.

Lindsey werd vrijgesproken in Dallas. In de gelijknamige county waar deze stad toe behoort is hij al de twintigste veroordeelde die sinds 2001 op basis van DNA-onderzoek onschuldig is bevonden.

Vierde testdag Jerez en Mugello 19-09-2008

Vandaag werd er wederom op twee banen getest. Ferrari bleef vandaag in Mugello, terwijl de andere teams de testweek in Jerez afsloten. In Spanje was McLaren-testrijder Pedro de la Rosa de snelste in een tijd van 1:18.992. Daarachter kwamen BMW-coureur Nick Heidfeld en Renault testrijder Lucas di Grassi.

In tegenstelling tot gisteren bleef het vandaag droog en werden er dan ook volop ronden gereden. Timo Glock was de drukste man op de baan met 111 ronden in totaal. Sebastian Vettel had weer plaatsgenomen in zijn Toro Rosso en kwam tot een vierde tijd voor de Red Bull van Sebastian Buemi die eerder deze week nog een Toro Rosso bestuurde.

Glock sprak over een drukke dag: "Dit was een hectische dag, omdat we veel werk moesten verrichten voor de banen die nog komen gaan. We hebben zonder problemen veel ronden af kunnen leggen. Het is goed dat het weer vandaag goed was, maar door de regen van gisteren was er maar één racelijn, daarbuiten was de baan vies. Niettemin hebben we flinke progressie geboekt en de informatie verzameld die we nodig hebben voor de rest van het seizoen."

Felipe Massa gaf in Mugello de Ferrari de sporen, echter deed hij dit wel op een natte baan. De Braziliaan kwam tot een tijd van 1:23.618 en heeft 98 ronden afgelegd. Massa vond het niet erg om op een natte baan te moeten rijden, omdat hij hiermee aan een verbetering van de afstelling van de Ferrari in natte omstandigheden kon werken. Hiermee zijn de testsessies voor het seizoen 2008 afgelopen.

Jerez:

Pos.CoureurTeamTijdRonden
1 Pedro de la Rosa McLaren Mercedes01:18.992 90
2 Nick Heidfeld BMW Sauber01:19.250 98
3 Lucas Di Grassi Renault 01:19.280 102
4 Sebastian Vettel Scuderia Toro Rosso 01:19.470 93
5 Sebastian Buemi Red Bull 01:20.005 84
6 Timo Glock Toyota 01:20.482 111
7 Alexander Wurz Honda 01:22.637 51
8 Nico Rosberg Williams 01:22.876 102

Mugello:

Pos. CoureurTeamTijd Ronden
1 Felipe MassaFerrari1:23.61898

AEX sluit crisisweek hoger af

De Amsterdamse beurs heeft een crisisweek vandaag toch met een forse plus afgesloten. Een grootschalig Amerikaanse plan om de financiële sector op te schonen en een verbod op short-selling wisten het sentiment te stutten. De AEX-index sloot 8,6% hoger op 381,83 punten, de Midkap won 5,7% op 547,24 punten en de Smallcap eindigde 4,3% hoger op 508,15 punten.

"Het zijn behoorlijke plussen", zo stelt een handelaar. "Maar we zitten ons nu af te vragen of dit wel kan en of we het gaan vasthouden". Volgens de handelaar startte de Amsterdamse beurs vanochtend al fors hoger, in navolging van de plussen op Wall Street en in het Verre Oosten. "Door de dag heen liepen de Dow-futures op en kroop de AEX ook verder omhoog".

Met name financiële waarden profiteerden vandaag. Zo dikte ING met 21,5% aan, noteerde Aegon een plus van 20,45% en won Fortis 17,1%. Zij waren in deze volgorde de drie grootste stijgers binnen de AEX, overigens op de voet gevolgd door ArcelorMittal (+12,4%) en ASML (+10,5%). Alleen Heineken (-0,7%) en Ahold (-2,9%) eindigden in het rood.

De handelaar voorziet volgende week een 'minder spectaculaire handelsweek' dan de afgelopen vijf dagen het geval was. "Er zijn flinke stappen gezet, maar het is nog niet afgelopen", denkt hij.

Wall Street noteert vandaag in de ochtendhandel opnieuw fors hoger, met om circa 17.45 uur een plus van 3,2% op 11.368,98 punten voor de Dow Jones Industrial Average.

De markt verwerkt een toespraak van de Amerikaanse minister van financiën, Henry Paulson. Hij kondigde een grootschalig plan aan om onverkoopbaar geworden hypotheekeffecten over te nemen van financiele instituten. Paulson riep op tot 'directe actie van beide politieke zijden' en gaat in het weekend samen met het Amerikaanse Congres te werken aan de invoering van nieuwe wetgeving, voor een 'definitieve' aanpak van de kredietcrisis.

Rellen na dood Afrikanen in Napels

Immigranten hebben vandaag rellen getrapt in Napels na de dood van zes Afrikanen, die omkwamen bij een schietpartij. Tientallen oproerkraaiers sloegen ruiten in, vernielden auto's en gooiden met stenen naar de politie.

Op de Italiaanse televisie waren beelden te zien van overwegend jonge relschoppers met ijzeren staven in hun hand die het verkeer staande hielden. Onder bedreiging stapten mensen uit hun voertuigen. De relschoppers beschuldigen de autoriteiten van racisme, omdat die na de schietpartij meldden dat de slachtoffers drugscriminelen waren.

Afgelopen nacht werden zes Afrikaanse immigranten doodgeschoten in een textielwinkel in de plaats Castelvolturno, in de buurt van Napels. Volgens de politie hebben de daders zeker 130 kogels afgevuurd.

De politie denkt dat er een verband bestaat met de gewelddadige dood van een 53-jarige Italiaanse man, de eigenaar van een amusementshal en waarschijnlijk verbonden aan de maffia. Onderzoekers vermoeden dat een lokale maffiaclan een conflict heeft met immigranten uit Afrika, die zich eveneens bezighouden met handel in drugs.

De Afrikaanse slachtoffers kwamen uit Ghana, Togo en Liberia. "Het is duidelijk dat de camorra hierachter zit", stelde de burgemeester van Castelvolturno. "Hier bepaalt de maffia de wet en ze doen hun zaken in alle rust. De staat heeft grote problemen de wet hier te handhaven."

Weekoverzicht Uruzgan

De afgelopen week was het rustig in Uruzgan, dit kwam mede door de Ramadan, waar ook de islamitische bevolking van Afghanistan aan meedoet. De hoofdpunten deze week vormden het toetreden van Slowakije in de Task Force Uruzgan (TFU) en de begrafenis van de genist Jos ten Brinke.

Slowakije

Met de toetreding van Slowakije tot de Task Force Uruzgan, die onder leiding staat van Nederland, zijn er nu vier landen, met Australië, Tjechië en Frankrijk die de TFU ondersteunen. Op deze manier wordt de internationale samenwerking in Uruzgan steeds groter. De Slowaakse eenheid zal de bewaking van het kamp voor zijn rekening nemen, zodat een Nederlands wachtpeloton (van 42 Tankbataljon) terug kan keren naar Nederland.

Jos ten Brinke

Vrijdag 12 september 2008 is de omgekomen Soldaat der eerste klasse van de genie Jos ten Brinke begraven in zijn woonplaats Rekken. Militairen van het 41ste Pantsergeniebataljon vormden een erehaag tijdens de uitvaart die onder grote belangstelling plaats vond.

Belgische F16's

Door de plaatsing van Belgische F16's op het vliegveld van Kandahar kan Nederland zijn detachement terugbrengen van zes naar vier F16's. Dit zal op korte termijn gaan gebeuren. De Belgische F16's zijn vanaf deze week volledig operationeel.

Gevechtscontacten

Deze week zijn militairen van de TFU twee keer beschoten door 107mm granaten in de buurt van Qudus, waarbij één keer vuur beantwoord werd. Beide incidenten hadden geen slachtoffers of schade tot gevolg. Verder zijn er enkele waarschuwingsschoten gelost voor bestuurders van voertuigen die stoptekens van TFU militairen negeerden. Ook éénmalig bij mensen die zich ophielden bij het wrak waar vorige week een IED geplaatst was.

Ten noorden van Tarin Kowt is door de explosieven opruimingsdienst een IED onschadelijk gemaakt. Ook in de buurt van Chora werd een IED gevonden en onschadelijk gemaakt.

F16 piloten van de Air Task Force hebben deze week ISAF troepen in de provincie Helmand (ten zuiden van Uruzgan)

Publieke opinie

Uit onderzoeken dat deze maand is gehouden, blijkt dat de publieke opinie over de missie in Uruzgan niet is veranderd ten opzichte van vorige maanden. Het volledige onderzoek is hier terug te vinden.

 


 

Meer nieuws, info en weetjes, niet alleen over Uruzgan, maar over heel de defensie kan je vinden in het DEF-forum .

Vlaar zes maanden uitgeschakeld

Ron Vlaar moet zijn langverwachte rentree bij Feyenoord met ruim een half jaar uitstellen. Bij de onfortuinlijke verdediger is vrijdag tijdens een kijkoperatie opnieuw een zware knieblessure vastgesteld. Hij heeft schade opgelopen aan een kruisband. Dat gebeurde woensdag tijdens de training in De Kuip in een duel met Kevin Hofland.

Vlaar miste het grootste deel van vorig seizoen door een inscheuring van de voorste kruisband, ook in zijn linkerknie. In oktober 2007 onderging hij een operatie. Vlaar kreeg te maken met een extra tegenslag doordat hij een bacteriële infectie opliep.

Aan het begin van dit seizoen was hij volledig hersteld, maar in de voorbereiding raakte hij geblesseerd aan de mediale band van zijn knie. Afgelopen week hervatte Vlaar de groepstraining, totdat het op de training van woensdag opnieuw misging.

De komende weken bekijkt de medische staf van Feyenoord welke strategie gevolgd moet worden voor het herstel van de blessure. Mogelijk dient Vlaar een nieuwe operatie te ondergaan. Een andere optie is dat hij via een revalidatietraject herstelt van de kwetsuur. De verwachting is hoe dan ook dat Vlaar niet binnen zes maanden terug op het veld is.

Aanwinsten FC Eindhoven nog niet speelgerechtigd

Spits Abdoulaye Sekou Sampil en doelman Ferhat Kaya zijn nog niet speelgerechtigd voor FC Eindhoven. De club uit de Jupiler League kan de jongste aanwinsten dus voorlopig nog niet opstellen.

Sampil kwam over van het Belgische Kapellen. De 24-jarige Fransman scoorde vorig seizoen achttien keer in dertig wedstrijden voor de Belgen. Kapellen meent dat Sampil zijn contract eenzijdig heeft opgezegd en verlangt nu een transferbedrag van Eindhoven.

De 22-jarige goalie Ferhat Kaya, vorig seizoen actief voor Jong PSV, werd onlangs op amateurbasis aangetrokken. De overschrijving van de Belg is echter nog niet goedgekeurd door de KNVB.

Welke is Dit: Opgave 38 - Uitslag

Deze bleek niet zo heel moeilijk. Ryoga zag het al vrij snel. Enja, ik heb je tweede reactie weggehaald omdat je het daarmee voor de anderen wel erg makkelijk maakte. Niet dat het in dit geval veel uitmaakte. De lift vulde zich als vrij snel met velen: Nappeklapperapper, ahbruinsma, H-B-B, F-racing, Col.n, Hertog_Martin, magical_reflex, Rossdale, TagForce, nexus-pilot, Viper2k1, Knutknuttsson, Sebas, Pjotrik, G-lock, WensMeester, marijano, Cloonaid, Lordmagic, Daywalk3r, Sc0rPi0n, lolz en Champloo. De top 5 blijft onveranderd, alleen de voorsprong van Ryoga groter geworden.
 

Top 5: 1. Ryoga 2. F-racing 3. marijano 4. Col.n 5. G-lock

VS: Herbouw reactor isoleert Noord-Korea

Noord-Korea zegt voorbereidingen te treffen om zijn kernreactor weer op te bouwen, omdat de Verenigde Staten zich niet aan hun woord hebben gehouden. Het ministerie van buitenlandse zaken gaf te kennen dat Noord-Korea niet eens meer van de zwarte lijst van sponsors van terrorisme afgehaald wil worden, nu de Amerikanen hun ware aard hebben getoond.

De Amerikaanse regering zei in een reactie dat Noord-Korea moet beslissen of het een betere relatie met de wereld wil of geïsoleerd wil blijven. Zij drong er bij Pyongyang op aan te stoppen met de voorbereidingen om de reactor weer bedrijfsklaar te maken.

Woordvoerder Sean McCormack van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat Noord-Korea steeds dichter bij het punt komt waarop de reactor weer in gebruik kan worden genomen. "We raden hun af dat punt te bereiken", zei hij. Op de vraag waarom Noord-Korea zou luisteren naar een Amerikaanse regering die al bijna demissionair is, zei McCormack dat de Noord-Koreanen volgens hem niet veel meer te verwachten hebben van een nieuwe regering.

De pogingen om Noord-Korea van de fabricage van kernwapens af te houden boekten in juni grote vooruitgang toen Noord-Korea na lang talmen de beloofde lijst van zijn atoomactiviteiten aan de VS overhandigde en als symbool van zijn goede bedoelingen zijn nucleaire koeltoren opblies. De VS kondigde toen aan het land van de zwarte lijst te zullen schrappen, maar zei later dat dat niet gebeurt zolang Noord-Korea niet instemt met een plan tot verificatie van de opgegeven atoomactiviteiten.

De aankondiging van de herstelwerkzaamheden aan de reactor in Yongbyon werd vrijdag gedaan door een medewerker van het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken. Hij sprak voorafgaand aan overleg met Zuid-Korea over energiehulp die Pyongyang was toegezegd in het akkoord van het zogeheten Zeslandenoverleg.

In een verklaring liet het ministerie van buitenlandse zaken weten dat Noord-Korea voortaan zijn eigen gang gaat. De VS werd aangespoord om de eis tot verificatie van Noord-Korea's nucleaire activiteiten te laten schieten. Die zou namelijk nooit deel hebben uitgemaakt van het oorspronkelijke ontwapeningsverdrag. Zuid-Korea drong er vrijdag bij zijn buurland op aan toch door te gaan met de ontmanteling van zijn atoominstallaties.

Als de reactor volkomen was ontmanteld, zou het volgens Zuid-Korea en de VS op zijn minst een jaar duren voor die weer bedrijfsklaar is. Volgens de berichten waren echter nog maar acht van de elf cruciale stappen tot ontmanteling gezet toen Noord-Korea het roer omgooide.

Mass Effect, the Movie?

Avi Arad (ex-baas bij Marvel Movie, en verantwoordelijk voor o.a. het opstarten van film franchises X-Men, Spider-Man, en Iron Man) heeft al een tijdje zijn eigen productie opgericht die zich voornamelijk zal gaan focussen op het verfilmen van spellen. Zo heeft hij bekend gemaakt dat hij een Lost Planet film gaat maken, en nu blijkt dus ook; een Mass Effect film.

Alleen de rechten zijn in het bezit tot nu toe; er is nog geen sprake van een script(schrijver), regisseur, laat staan een cast. Alhoewel het laatste moeilijk zal worden, aangezien de protagonist in Mass Effect zelf door de speler werd gemaakt.


Bedankt MrMonkeyman voor het herschrijven van de submit.

Nederland op gelijke hoogte met Zuid-Korea

Na de eerste dag van het Davis Cup-duel tussen Nederland en Zuid-Korea staat het 1-1. Na het verlies van Thiemo de Bakker won Jesse Huta Galung van Im Kyu-tae.

Huta Galung leek aanvankelijk op weg naar een eenvoudige overwinning. Op 6-3, 6-3 en 4-4 benutte de Nederlander zijn derde breakpoint, waarna hij mocht gaan serveren voor de wedstrijd. Im wist echter terug te breken, behield zijn service en profiteerde op setpoint van een wilde forehand van zijn tegenstander.

In de vierde set was Huta Galung echter weer bij de les. Hij brak direct de service van zijn tegenstander en besliste de wedstrijd door dat bij een 4-2 stand wederom te doen.

Reddingsplan VS kost honderden miljarden

De Amerikaanse regering wil "honderden miljarden dollars" uittrekken om banken te verlossen van de slechte beleggingen die hen in grote problemen hebben gebracht. Dat heeft minister van Financiën Henry Paulson vandaag gezegd.

"We moeten nu verdere maatregelen nemen en de onderliggende oorzaak aanpakken van de druk op ons financiële systeem. De federale regering moet een programma opzetten om af te rekenen met illiquide bezittingen die wegen op onze financiële instellingen en onze economie bedreigen", zei Paulson.

Op de financiële markten werd al de hele dag gespeculeerd op een dergelijke aankondiging van Paulson. De bewindsman zei afgelopen nacht dat hij samen met het Congres en de federale centrale bank werkt aan een oplossing voor de crisis in de financiële sector.

De Amerikaanse president George Bush zei eerder vandaag al dat de Amerikaanse overheid nu rigoureus in de economie moet ingrijpen om erger te voorkomen. Hij vindt overheidsingrijpen op de vrije markt uitsluitend gerechtvaardigd als het noodzakelijk is. Een dat is het geval, aldus Bush, die voor het Witte Huis over de kredietcrisis sprak. ''We moeten nu in actie komen om de economische gezondheid van ons land te beschermen en om erger te voorkomen''.

In Washington wordt aan een regeling gewerkt waarbij de federale overheid op tot dusverre ongekend grote schaal ingrijpt in de economie met behulp van een speciaal fonds dat wankelende banken uit de ergste problemen helpt.

2 jaar cel en tbs voor pedofiel wegens ontucht

Een 56-jarige man uit Putten is vanmiddag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens ontucht met minderjarige kinderen. Dat heeft de rechtbank in Zutphen bepaald. De rechter achtte bewezen dat de man tussen 1986 en 2002 seksueel contact heeft gehad met vijf minderjarige jongens en een meisje.

Het Openbaar Ministerie wilde dat de man na de tbs voor tweeënhalf jaar achter de tralies zou gaan. De rechter legt een lagere straf op dan het OM had geëist, omdat niet alle zaken tegen de man bewezen konden worden. Daarnaast gelooft de rechtbank dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is.

De man leerde zijn slachtoffertjes kennen op een camping in Putten of op de lokale voetbalclub waar hij jeugdtrainer was. Vervolgens bouwde hij een band met de kinderen op door spelletjes te doen, films te kijken en ritjes te maken in zijn taxi. Gaandeweg werden aanvankelijk onschuldige stoeipartijen seksueel van aard. Uiteindelijk ontaardde dat in ontucht in de caravan van de verdachte als zijn vrouw er niet was. Daarbij bond hij zijn slachtoffertjes vast met sportverband.

Volgens justitie heeft de man enkele slachtoffers ook verkracht, maar de rechtbank acht niet bewezen dat de man bij de slachtoffers is binnengedrongen. Een verklaring van een van de slachtoffers dat de man hem tot tien keer anaal heeft verkracht wordt niet door overig bewijs ondersteund, waardoor de rechtbank de man daarvan vrijspreekt.

Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum in Utrecht stelden al eerder vast dat bij de verdachte sprake is van pedofilie, die niet los te zien is van overige problemen met zijn persoonlijkheid. Die problemen zijn reden hem verminderd toerekeningsvatbaar te achten.

De noodzaak tot behandeling, samen met het langdurige, bijna stelselmatige misbruik van de kinderen, van wie een er pas 8 was toen het begon, zijn reden voor de rechtbank om de man tbs met dwangverpleging op te leggen. Ook de kans dat hij opnieuw in de fout zou gaan en zijn gebrekkige geestelijke vermogens wegen mee in dat besluit.

Protest tegen anti-islamcongres Keulen

Betogers hebben vandaag in Keulen de opening van een 'anti-islamiseringcongres' tegen de bouw van een grote moskee verstoord. Ze gooiden met stenen en verfbommen en probeerden buiten het gemeentekantoor in de wijk Rodenkirchen twee leden van de nationalistische beweging Pro-Keulen, die het congres organiseert, te beletten naar binnen te gaan voor een persconferentie.

De politie omsingelde de mannen, die kreten als 'schaam je' en 'rot op' naar hun hoofd geslingerd kregen. Bij het gemeentekantoor werd hun op last van de burgemeester de toegang geweigerd. De nationalisten zochten vervolgens hun toevlucht op een schip op de Rijn, dat door de demonstranten werd bekogeld. Niemand raakte gewond. Zes mensen werden opgepakt.

Elders in de stad vormden vijfhonderd demonstranten een menselijke keten rond de plek die de gemeente heeft aangewezen voor de moskee, compleet met minaretten van 55 meter. Voor het einde van het jaar moet een begin worden gemaakt met de bouw.

Pro-Keulen zegt met zijn driedaagse conferentie een 'Europese, patriottische, populistische rechtse burgerbeweging' op te willen zetten. Ook leden van nationalistische partijen uit andere Europese landen zijn uitgenodigd. Voor zaterdag staat een demonstratie tegen de moskee op het programma. De politie verwacht enkele honderden nationalistische betogers, maar een tienvoud daarvan aan contra-demonstranten. Er worden drieduizend agenten ingezet om situatie in de hand te houden.

Minister van integratie Armin Laschert in Noordrijn-Westfalen, de deelstaat waar Keulen in ligt, noemt de wil tot demonstreren tegen de conferentie een blijk van de afschuw die er onder de bevolking heerst over Pro-Keulen. "Zij zijn geen burgerbeweging, maar een extreem rechtse groepering", zei hij. Van de ongeveer een miljoen inwoners van Keulen is 36 procent van Turkse afkomst.


Foto bij: Protest tegen anti-islamcongres Keulen  (foto: DAG)

Aantal spelers Second Life zwaar overschat

Herinner je nog de hype rond Second Life? Dat er documentaires verschenen over mensen die het meer zagen als First Life? Over self-made millionaires die rijk zijn geworden door de game? De hype werd al helemaal compleet toen diverse bedrijven, musea, en regeringen in Second Life een virtuele kopie maakten van hun vestiging. Men sprak van miljoenen spelers op Second Life die allemaal een potentiële klant konden zijn.

Nu is echter gebleken dat slechts 68.000 het hoogste getal is. Dit is het hoogste aantal users dat gelijktijdig online was. Het aantal actieve spelers wordt geschat rond de 100.000. De nieuwe CEO van Linden Lab, Mark Kingdon, heeft namelijk besloten om geregistreerde users (rond de 15 miljoen mensen hebben zich aangemeld voor het spel) niet meer te tellen als spelers.

Ter vergelijking: World of Warcraft telt meer dan 6 miljoen actieve spelers.


Niet meer dan 68.000 mensen tegelijk online

[Vuelta] Etappezege Arroyo

De negentiende etappe van de Ronde van Spanje is gewonnen door David Arroyo. De Spanjaard was in de etappe, over 145 kilometer koersen van Las Rozas naar Segovia, zijn medevluchter Vasili Kirijenka de baas.

In de finale van de etappe van vandaag was het tweetal samen met de Fransman Julien Loubet overgebleven van een kopgroep. Op negen kilometer voor de meet moest Loubet lossen. Daarna deed Arroyo geen kopwerk meer, dit in het belang van zijn ploeg die Alejandro Valverde naar de winst wilde loodsen. Pas op enkele tientallen meters voor de meet sprong Arroyo weg uit het wiel van Kirjenka.

Alberto Contador blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

OK's Lelystad nog paar weken dicht

Het duurt nog lang voor er in Lelystad weer geopereerd kan worden. De operatiekamers die eerder gesloten werden vanwege gebrekkige luchtvoorzieningen, blijven zeker nog twee tot drie weken dicht.

Voorlopig wordt er in andere ziekenhuizen geopereerd. Een deel van de chirurgen, die plots werkloos geworden waren, helpt daar een handje om al het werk te kunnen verzetten.

Eerder werd er gedacht aan een tijdelijke oplossing, zoals een militair noodhospitaal. Er is nu echter besloten niet over te gaan tot tijdelijke noodoplossingen, aldus Harry Borghouts, voorzitter van de Raad van Toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen. De reden hiervoor is dat hij eerst het hele ziekenhuis wil analyseren en beschouwen, zodat het probleem op de juiste wijze opgelost kan worden.

Driemaal The Sims 3

Na twee delen en een gigantische lading uitbreidingen is het eindelijk zo ver; deel 3 van The Sims komt eraan. Vanaf 20 februari 2009 kan iedereen er weer op los simsen. Maak je een dikke sim? Maak je de meid van je dromen? Of maak je Nebo om hem eens flink af te matten? Het is allemaal aan jou. Net als deel 2 blijft de game zijn vertrouwde gameplay houden. Vandaag hebben we drie screenshots voor jullie.



"Ik moet mijn lama nog voeren, maar daarna kom ik gezellig recyclen"

'In Gouda is de rust weergekeerd'

De rust in Gouda is weer teruggekeerd. Dat heeft Pvda-minister Guusje ter Horst vanmiddag gezegd naar aanleiding van de problemen met straatjongeren in de probleemwijk Oosterwei. De minister van Binnenlandse Zaken is vandaag door haar partijgenoot burgemeester Wim Cornelis van Gouda bijgepraat over de situatie.

Volgens Ter Horst heeft Cornelis ''hele adequate maatregelen’’ genomen om een einde te maken aan de onrust. De burgervader heeft onder meer gesproken met zeventig onruststokers en met de Marokkaanse gemeenschap. ''Het is heel rustig nu in Gouda’’, aldus de minister.  Chauffeurs van busmaatschappij Connexxion mijdden afgelopen weekeinde een deel van de wijk nadat een busbestuurder was beroofd. Inmiddels rijden de stadsbussen er weer.

Telegraaf
De Telegraaf is overigens een andere mening toegedaan. De krant pakte vanochtend groots uit op de voorpagina over reljeugd die de baas zou zijn in Oosterwei.

Marokkaanse relschoppers en hangjongeren zouden hun terreur in Gouda straffeloos kunnen uitoefenen, zo schrijft de krant. De politie zou de oproerkraaiersook geen strobreed in de weg leggen en de gemeente adviseert journalisten zelfs de buurt voorlopig maar helemaal te mijden, tenzij ze worden begeleid door een kordon aan agenten, aldus de grootste krant van Nederland.  Het artikel uit De Telegraaf staat overigens ook online en is dus voor iedereen na te lezen

Volgens Ter Horst is het nu echter compleet rustig. Ze denkt dat de problemen in Oosterwei niet direct kunnen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van de media. ''Maar de grote media-aandacht in zo'n kleine gemeenschap zou daarbij wel een rol kunnen spelen''.

Nieuwe diersoorten ontdekt in Australië

Zeebiologen zeggen op Australische koraalriffen honderden nieuwe diersoorten te hebben ontdekt, waaronder zachte koralen en kleine schaaldiertjes. Het onderzoek maakt deel uit van een tien jaar durende wereldwijde studie naar biodiversiteit rond koraalriffen, dat in 2010 moet zijn afgerond.

Het onderzoek, bekend als CReefs, of de census van koraalriffen, is een samenwerkingsverband van natuurbeschermingsorganisaties, overheden en afdelingen van de Verenigde Naties. De deelnemende wetenschappers zeggen dat als nog zo weinig bekend is over de biodiversiteit rond riffen, ze ook niet goed beschermd kunnen worden.

"Mensen werken al tijden op deze plekken en nog steeds zijn er letterlijk honderden en honderden nieuwe soorten die niemand ooit heeft ontdekt of beschreven", zegt Julian Calley van het Australische Instituut voor Mariene Wetenschap AIMS, een van de deelnemende organisaties.

Tussen april en september werden in de Australische wateren drie expedities ondernomen; twee bij het Great Barrier Reef en een aan de noordwestkust. Er werden 130 nieuwe soorten zachte, of octokoralen, gevonden en talloze onontdekte schaaldiertjes.

Hoewel het immense Great Barrier Reef voor het grootste gedeelte uit zachte koralen bestaat, is er nog vrij weinig bekend over deze piepkleine diertjes. Behalve het in kaart brengen van alle soorten, willen de wetenschappers ook weten hoe zij reageren op menselijke activiteit in hun nabijheid.

Als onderdeel van het langlopende onderzoek zijn op de drie locaties 36 'huisjes' op de zeebodem geplaatst. Dieren zijn geneigd beschutting of een onderkomen te zoeken in deze voorwerpen. De onderzoekers zullen de ontwikkeling van leven op deze plekken de komende jaren blijven volgen. Het is de bedoeling om deze objecten ook elders in de wereld te plaatsen, als een toekomstige standaardmethode voor onderzoek naar koraalriffen.

Volgens Ron Johnstone, professor mariene biologie aan de universiteit van Queensland in Australië, kunnen de onderzoeksresultaten direct van nut blijken voor mensen. Organismen uit zee worden veel toegepast in medicijnen. Ook kunnen we volgens hem lering trekken uit de manier waarop deze diertjes zich aanpassen aan veranderende omstandigheden als gevolg van vervuiling en opwarming.


Nieuwe diersoorten ontdekt in Australië (foto: DAG)

Raadslid: Lazrak wél benaderd door Marokko

Het Rotterdamse gemeenteraadslid Fouad el Haji blijft achter zijn eerdere verklaring staan dat het voormalig SP-Tweede Kamerlid Ali Lazrak door de Marokkaanse geheime dienst is benaderd. Dat heeft de Rotterdamse PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst vanmiddag gezegd.

El Haji zei woensdag in het televisieprogramma Pauw & Witteman zeker te weten dat een ex-Kamerlid van Marokkaanse komaf was benaderd door de geheime dienst van zijn land. De gewezen volksvertegenwoordiger zou medewerking hebben geweigerd. El Haji noemde geen naam tijdens de uitzending.

Hij stelde gisteren  dat het om Lazrak ging. Lazrak zei vanochtend op Radio 1 dat hij de PvdA-politicus wegens smaad zal aanklagen als hij bij zijn beweringen blijft.

Volgens Van Heemst is El Haji ongelukkig met zijn uitlatingen. "Hij vond het niet chic om namen te noemen, maar daarmee heeft hij het tegenovergestelde effect bereikt. Iedereen begon te speculeren en dat leidde tot verschillende verdachtmakingen. Hij heeft daarmee heel veel mensen in verlegenheid gebracht." Om daaraan een einde te maken, besloot El Haji alsnog de naam naar buiten te brengen.

Van Heemst noemde het verstandig als beide hoofdrolspelers contact met elkaar zoeken om de zaak te bespreken.

Paralympisch kampioenen geridderd

De sporters die goud wonnen op de Paralympische Spelen zijn vandaag in Den Haag koninklijk onderscheiden.

De staatssecretaris van sport, Jet Bussemaker, speldde atleet Pieter Gruijters, zwemster Mirjam de Koning-Peper en het rolstoeltennisduo Katie Homan en Sharon Walraven een lintje op. Rolstoeltennisster Esther Vergeer was al eerder geridderd en daarom kreeg zij een beeldje van het Liliane Fonds, een organisatie die zich inzet voor gehandicapten.

Alle medaillewinnaars van de paralympics werden daarna ontvangen door koningin Beatrix en prinses Margriet op paleis Noordeinde in Den Haag.

Terreurverdachten opgepakt in Duitsland

De Duitse politie heeft in de omgeving van Frankfurt twee mannen van 27 jaar opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Duitse federale aanklagers hebben dit vandaag bekendgemaakt.

Een verdachte is een Duitser van Afghaanse afkomst, de ander heeft de Turkse nationaliteit. Beiden worden verdacht van banden met een Duitse cel van de Islamitische Jihad Unie, een aftakking van de met Al-Qaida verbonden Islamitische Beweging van Oezbekistan.

Volgens de Duitse justitie waren de twee op de hoogte van vorig jaar verijdelde plannen voor aanslagen op Amerikaanse belangen in Duitsland. In verband met het complot werden eerder deze maand al drie verdachten aangehouden en in staat van beschuldiging gesteld. In de mobiele telefoons van de verdachten werden gegevens aangetroffen die tot de nieuwe arrestaties hebben geleid.

Leider brassband met coke hoort 40 maanden eisen

Tegen een 28-jarige Surinaamse is vandaag veertig maanden cel geëist voor het leiden van een drugssmokkelende groep Surinamers die zich voordeed als brassband. In maart werd zij op Schiphol aangehouden. Vier veronderstelde leden van haar 'band' werden in juli al veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor de invoer van 3,5 kilo cocaïne.

Tegen twee medeverdachten, van 25 en 28 jaar, is vrijdag door het Openbaar Ministerie in Haarlem anderhalf jaar cel geëist. De zaak tegen de drie verdachten die vrijdag terechtstonden was aangehouden, omdat zij nog moesten worden gehoord door de rechter-commissaris. De uitspraak is over twee weken.

De Haarlemse rechtbank, die een dependance heeft op Schiphol, stelde in het vonnis van juli dat de brassband als dekmantel diende voor de drugssmokkel. Zowel de echte brassband als sponsor Parbo reageerde in Surinaamse media aangeslagen op de zaak. Volgens bierbrouwerij Parbo zijn alle echte bandleden in Suriname.

Eind maart was het de tweede keer dit jaar dat op Schiphol een Surinaamse groep koperblazers in de kraag werd gevat vanwege drugssmokkel. De eerste groep is in zijn geheel veroordeeld. Maandag moeten weer verdachten voor de rechter komen, want in juni was het voor de derde en vierde keer raak.

UEFA trekt rode kaart Aalborg-speler in

De UEFA heeft de rode kaart voor Aalborg-verdediger Michael Beauchamp ingetrokken. De Australiër werd woensdag tegen Celtic van het veld gestuurd door de Italiaanse scheidsrechter Matteo Trefoloni.

De Deense club protesteerde na de wedstrijd tegen de uitsluiting van Beauchamp. De UEFA bestudeerde daarop de beelden van de overtreding en deelden de mening van Aalborg dat niet Beauchamp, maar Michael Jakobsen de overtreding maakte. Jakobsen is nu geschorst voor de wedstrijd tegen Manchester United.

Turks hotelpersoneel ontslagen wegens te veel affaires met...

Voor veel toeristen is de Turkse kust een perfecte plaats voor een heftige vakantieromance. Niet alleen de toeristen doen zich aan de kustplaatsen tegoed aan deze 'liefde', maar ook het personeel van de hotels in de kustplaatsen. Voor het Image Hotel in Marmaris heeft dit heftige consequenties gehad.

Pelin Yucel, de hotelmanager van het Image Hotel dat met name bij Britten en Russen erg populair is, heeft al haar mannelijke personeel de laan uitgestuurd. De mannen hadden steeds meer tijd voor de vrouwelijke gasten, maar steeds minder tijd om hun werk goed te doen. "Ik heb mijn mannelijk personeel lang genoeg gewaarschuwd dat zulke zaken niet kunnen," aldus de hotelmanager.

De maat was vol toen Yucel haar barman, een voorname werknemer, met een Britse gaste het toilet verliet. Nu heeft Yucel besloten alleen nog maar vrouwelijk personeel aan te nemen. Momenteel zijn er slechts vier personeelsleden werkzaam in het hotel, allemaal vrouwen. De dames moeten het hotel, met 27 kamers en zestig bedden, nu helemaal alleen onderhouden.

Met dank aan HuHu voor de submit.

Twee jaar cel voor 'terreurscholier'

Een Britse scholier staat sinds vandaag te boek als de jongste persoon die ooit in zijn land werd veroordeeld wegens terrorisme.

Hammad Munshi (foto) draait twee jaar de gevangenis in omdat hij op zijn 16e via het internet gedetailleerde instructies verspreidde voor het maken van napalm, explosieven, ontstekers en granaten.

De jongen, inmiddels 18 jaar oud en zoon van een belangrijke geestelijk leider in de islamitische gemeenschap, werd twee jaar geleden aangehouden. Dat gebeurde tijdens een actie van de politie tegen een moslimextremistische groepering. Munshi was de computerexpert van deze organisatie.



 

Vaarwel lieve aardbewoners!

De helft van de kranten zou kunnen worden opgeheven als er geen klimaatverandering zou zijn. Woensdag werden Ike en Gustav door de klimaatverandering veroorzaakt. Donderdag was het uur U voor het regenwoud. Vrijdag zou de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer te groot worden als we niet met z'n allen de auto lieten staan. Zaterdag dreigde er onomkeerbare schade aan onze schone planeet door de stijgende zeespiegel, zondag was het gat in de ozonlaag groter dan ooit en gisteren voer men over de noordpool. En wat staat er voor vandaag op het programma?

Man Palin weigert te getuigen in Troopergate

De echtgenoot van Sarah Palin, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, weigert te getuigen in het onderzoek naar 'troopergate'. Volgens Todd Palin, die vandaag voor de onderzoekscommissie had moeten verschijnen, rammelt het onderzoek.

Palin wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij het ontslag van politiecommissaris Walt Monegan, kennelijk omdat die had geweigerd zich te laten betrekken bij Palins familiebeslommeringen. Het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft een team van juridische zwaargewichten naar Alaska gestuurd om de Palins bij te staan.

Monegan weigerde politieagent (trooper) Mike Wooten te ontslaan die juist een scheiding van Palins zus achter de rug had. Haar man was een van een aantal belangrijke medewerkers van Sarah Palin die bij Monegan hun beklag hadden gedaan over Wooten. Net als Todd Palin weigeren ook de andere medewerkers van de Republikeinse running mate als getuige op te treden.

Volgens Bill Wielechowski, Democratische senator in Alaska en lid van de onderzoekscommissie, kunnen zij die weigering maandenlang volhouden, in ieder geval tot na de verkiezingen in november. Toch is het nog steeds mogelijk dat er volgende maand een onderzoeksrapport verschijnt over de affaire. Zeventien van de 33 opgeroepen getuigen zijn namelijk wel gehoord.

Wielrenner Rubiera stelt afscheid uit

José Luis Rubiera, die aan het einde van dit seizoen zou stoppen, heeft zich bedacht en plakt er nog een seizoen aan vast bij Astana.

Als reden hiervoor geeft de 35-jarige Spanjaard zijn goede prestaties dit jaar. Maar de aanstaande rentree van Lance Armstrong kan ook een rol hebben gespeeld in de beslissing van Rubiera.

Rubiera was namelijk jarenlang Armstrongs ploeggenoot bij het US Postal Team en was bij vijf van de in totaal zeven Tourzeges knecht van de Amerikaan. Armstrong heeft nog niet officieel onthuld bij welke ploeg hij zijn rentree maakt. Maar Astana is eigenlijk zo goed als zeker omdat Armstrongs voormalig ploegleider en vriend Johan Bruyneel momenteel voor de Zwitsers/Kazachse ploeg werkt.

Bos: VS moet af van 'graaikapitalisme'

De kredietcrisis dwingt de Amerikanen afscheid te nemen van een financieel systeem dat is gebouwd op hebzucht. "Deze vorm van kapitalisme is voorbij", voorziet minister Wouter Bos van Financiën.

"De hele crisis betekent de definitieve teloorgang van een systeem dat is gebaseerd op hebzucht, onverantwoorde risico's en perverse beloningen", zei de bewindsman vandaag na afloop van de ministerraad.

Hij constateerde tevens dat beleggers positief reageren op het plan van aanpak waarmee de Amerikaanse regering de kredietcrisis wil bedwingen. "Kennelijk bestaat de gedachte dat dit de mogelijkheid biedt om de risico's uit het systeem te krijgen."

Bos durfde niet aan te geven of het reddingsplan het einde van de crisis zal betekenen.

Film: 3:10 to Yuma



Je zou nu misschien kunnen denken "Alweer, die film hebben we vorig jaar toch al gezien?", maar het is toch echt nu pas dat wij Nederlanders deze western in de bioscopen kunnen zien. Toch opmerkelijk voor een film die vrij succesvol was in Amerika. Maar ach, aan de andere kant, bij Aziatische films weten ze het zo nu en dan zelfs een paar jaar later te maken, dus het valt nog mee. 3:10 to Yuma is een remake van de gelijknamige film uit 1957 met in de hoofdrol Glen Ford. Dit keer nemen Christian Bale en Russell Crow de honneurs waar bij de race naar het halen van de trein van 3:10 to Yuma.

Groot alarm in Utrecht door schoolproject

Drie jongemannen hebben vrijdag in Utrecht voor de nodige onrust gezorgd doordat zij een overval naspeelden. Dat meldt de politie.

Een passant zag rond 10.30 uur drie mannen wegrennen uit een winkel aan de Biltstraat. De bezorgde getuige hoorde een hoop geschreeuw en zag dat het drietal vermomd was. Hij bedacht zich geen moment en belde de politie.

Toen agenten een winkelmedewerker aanspraken kwam de aap uit de mouw. De jongens hadden toestemming gevraagd om voor een schoolproject een overval in scéne te zetten en die te filmen. Niemand had zich gerealiseerd dat iemand weleens de politie zou kunnen bellen omdat het er allemaal erg realistisch aan toe ging.

De politie vindt dat de 'overvallers' zichzelf en omstanders in gevaar hebben gebracht en wil de jongens graag even spreken.

Kabinet herziet spoedwet voor wegenaanleg

Het kabinet heeft vrijdag een herziene spoedwet aangenomen waarmee snelwegen op dertig locaties kunnen worden verbreed. Nog voor 2011 'gaan de schoppen de grond in', zei minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) na afloop van de ministerraad.

Het gaat om een aanpassing van een spoedwetsvoorstel waar het kabinet het in juli al over eens werd. De Raad van State had kritiek. Naar aanleiding daarvan heeft het kabinet onder meer de bepaling toegevoegd dat de gevolgen van de aanleg van een weg voor de luchtkwaliteit tot op een kilometer afstand moeten worden berekend. Nu is er geen duidelijke norm, waardoor er lange procedures kunnen ontstaan.

Met de spoedwet wil het kabinet paal en perk stellen aan de mogelijkheden voor bijvoorbeeld milieuorganisaties om de aanleg van wegen langdurig te vertragen door telkens nieuwe procedures aan te spannen. Het kabinet komt later ook nog met andere voorstellen hiervoor.

De spoedwet is bedoeld om dertig knelpunten in het snelwegennet snel te kunnen aanpakken. Nog voor 2011, als de termijn van het kabinet eropzit, wordt met de verbreding van de wegen op deze locaties begonnen, belooft Eurlings. Het merendeel moet ook voor 2011 klaar zijn.

Nederland op achterstand in Davis Cup

Nederland heeft de eerste wedstrijd tegen Zuid-Korea, in de strijd om een plek in de wereldgroep van de Davis Cup, verloren. Thiemo de Bakker ging met 4-6 3-6 en 3-6 onderuit tegen Lee Hyung-Talk.

Aanvankelijk begon De Bakker zeer goed. Een slordige servicegame kostte de Nederlander weliswaar de eerste set maar in het tweede bedrijf wist hij gelijk op een 2-0 voorsprong te komen. Daarna wist hij echter nog maar vier games te winnen. Lee wachtte geduldig op de fouten van de Nederlander en die kwamen er steeds meer. De Bakker kon geen partij meer bieden en na twee uur spelen moest hij de overwiining aan Lee laten.

Later vandaag speelt Jesse Huta Galung tegen Im Kyu-Tau.

Column: Brainstormen over motoren

Al eerder schreef ik een column over de nadelen van restricties in de reglementen. Nu verschillende teams klagen over hoe de engine-freeze in de praktijk uitpakt, schijnt Mosley zelfs toe te willen naar een standaardmotor. Maar wat wil Mosley nou eigenlijk en is een standaardmotor wel de beste weg om dit te bereiken?

Om te beginnen, wat wil Mosley nou eigenlijk? Dat is denk ik redelijk simpel: dat F1 betaalbaar blijft voor privéteams, dat F1 een beter imago krijgt als het gaat om innovatie en duurzaamheid, en dat de snelheden niet ongevaarlijk hoog worden.

Die wensen staan op gespannen voet met elkaar. Een team innoveert namelijk alleen als ze daarmee de 305 kilometer tussen start en finish sneller kunnen afleggen. Snelheid is echter omgekeerd evenredig met veiligheid. Met restricties kun je de snelheid (veiligheid) onder controle houden, maar de innovatie moet dan in de marge gezocht worden, waardoor de hoeveelheid geld en onderzoek die nodig zijn om een motor sneller te maken dramatisch toeneemt (en dus ook de kosten voor een privéteam dat de motoren moet kopen).

Daarnaast zorgen restricties er voor dat de techniek 'zichtbaar' (voor de fans) niet erg veel vooruit gaat. Wat ziet een fan ervan als de architectuur van de uitlaat een tiende procent efficiënter wordt? Of als de timing of smering ervoor zorgen dat de slijtage van de motor een fractie minder wordt, waardoor deze net iets langer net iets zwaarder belast kan worden? Nagenoeg niets, en daardoor komt er niet veel terecht van een innovatief en duurzaam imago.

Dus, hoe los je dat alles op? Begin met het opheffen van technologische restricties. Slechts een paar niet-technische regels zijn natuurlijk wel nodig. De constructies en materialen moeten bijvoorbeeld wel veilig blijven voor monteurs, coureurs, bezoekers en hulpdiensten, dus geen vrijkomende giftige materialen of constructies die bij een botsing als een clusterbom fungeren. De Technical Working Group van de FIA kan beoordelen of een ontwerp veilig is of niet. En de maximale afmetingen van de unit wil je waarschijnlijk vastleggen, evenals waar de bevestigingspunten en overbrenging zitten, zodat een privéteam precies weet waar de motor gaat komen, ook als ze nog niet weten van wie ze die gaan kopen. Maar verder laat je fabrikanten vrij om het type motor en brandstof te kiezen. Innovatie verzekerd, lijkt me.

Vervolgens moet je op één of andere manier de snelheid binnen de perken zien te houden. Mijns inziens is dat het beste te bereiken door een beperking te plaatsen op hoeveel opgeslagen energie een team in een weekend mag gebruiken. Met opgeslagen energie bedoel ik het potentieel. In een liter benzine zit bijvoorbeeld een potentieel van ongeveer 35 Megajoule aan energie. Stel dat een F1-auto per race ongeveer 225 liter gebruikt. Dan jagen ze er op dit moment in een race een slordige 8 Terajoule aan potentiële energie doorheen.

Een gemiddelde benzinemotor kan echter slechts twintig procent daarvan omzetten in bewegingsenergie. Effectief gebruikt een F1-auto per race dus slechts 1,6 Terajoule. Maar stel dat je de F1 fabrikanten vertelt dat ze voortaan 8 Terajoule aan opgeslagen potentiële energie mogen gebruiken tijdens de race, en je geeft ze verder carte blanche.

Ik zweer dat ze dan binnen no time veel meer dan twintig procent rendement halen. Daarmee bevorder je én innovatie én duurzaamheid. En door ieder jaar de hoeveelheid energie te beperken dwing je fabrikanten om te blijven innoveren en duurzamer te worden, terwijl je tegelijkertijd een perfect middel hebt om de snelheden bijna eindeloos onder controle te houden. Daar zijn geen verdere reglementswijzigingen voor nodig, dus hoeven teams geen geld te besteden om hun designs aan die veranderingen aan te passen. Je jaagt ook geen fans meer weg die het gevoel hebben dat de F1 steeds langzamer gemaakt wordt.

Het enige probleem dat je dan nog hebt (wat geen technologisch probleem is, en nu niet minder speelt, overigens), is dat het voor de privéteams betaalbaar moet blijven om aan motoren te komen. Ik denk dat de beste manier om dat te bereiken is om een maximum bedrag in te stellen wat fabrikanten mogen vragen van een klant. Ze mogen dan uitgeven wat ze willen aan research & development en materialen, zonder dat de teams daar de dupe van worden. En om te voorkomen dat de fabrikanten dan gewoon geen motoren meer leveren aan privéteams, mag een fabrikant die minder dan een evenredig deel van de teams van motoren voorziet geen klanten weigeren.

Hoe zou dat in de huidige situatie werken? Met zes fabrikanten en tien teams is iedere fabrikant verantwoordelijk voor 1,6 team op de grid. Stel dat Williams een nieuwe motor zoekt. Ferrari en Renault mogen dan weigeren, omdat ze al meer dan 1,6 team van motoren voorzien. Mercedes, BMW en Honda mogen niet weigeren, omdat ze minder dan 1,6 team van motoren voorzien.

Goed, uiteraard is dit maar een brainstorm van een nietige columnist, en zal het her en der absoluut bijgeschaafd moeten worden. Om een voorbeeld te noemen: om het eerlijk te houden moet je waarschijnlijk ook meewegen hoeveel energie het gekost heeft om een bepaalde brandstof te maken, om te beoordelen hoeveel opgeslagen energie iemand mag gebruiken. Maar het principe is volgens mij goed om de wensen van Mosley die ik aan het begin noemde te verwezenlijken, zonder van de F1 de zoveelste klasse te maken waarin iedereen met hetzelfde materiaal rijdt.

Rossi weer in WRC-evenement

Valentino Rossi zal in december voor de derde maal deelnemen aan een World Rally Championship-ronde. De zevenvoudig MotoGP-kampioen kwam in 2002 in Groot-Brittannië en in 2006 in Nieuw Zeeland in actie.

Vorig seizoen wilde de Italiaan reeds deelnemen aan de rally in Groot-Brittannie maar moest zich terugtrekken op verzoek van zijn werkgever Yamaha.

In de Rally van Monza zal Rossi reeds zijn opwachting maken in een Ford Focus van het Britse Ramsport-team. In welke auto Rossi zal deelnemen aan de Rally van Groot-Brittannië is nog niet bekend.

"Valentino neemt deel aan de rally van Monza en aan de rally van Groot-Brittannië," aldus de vader van Rossi tegenover Autosport. "We weten nog niet met welk team en auto we deelnemen in Groot-Brittannie. Het kan Ford zijn, wat in mijn ogen de beste optie is. Maar het kan net zo goed een Subaru of Citroen zijn. Op dit moment is niets uitgesloten."

Na zijn elfde klassering in Nieuw Zeeland in 2006 mikt Rossi nu op een top tien klassering.

Leger VS doodt acht burgers in Irak

Acht burgers in Irak, onder wie drie vrouwen, zijn vandaag gedood door een Amerikaanse luchtaanval in de plaats Al-Dawr bij Tikrit. Dat hebben ooggetuigen en de politie gezegd. Het gaat om leden van een familie.

De aanval vond plaats voor zonsopgang in dezelfde plaats waar ex-dictator Saddam Hoessein in 2003 door Amerikaanse troepen werd opgepakt.

Het Amerikaanse leger onderzoekt de zaak. De resultaten van dergelijke onderzoeken worden meestal niet bekendgemaakt. Volgens schattingen van de VS zijn 95.000 Iraakse burgers gedood sinds de Amerikaanse inval in 2003; andere schattingen liggen tussen 500.000 en 1,5 miljoen.

Strafadvocaten boos over boek

Advocaten in strafzaken zijn boos en verontwaardigd over het deze week verschenen boek 'Advocaat of maffiamaat?' van de Amsterdamse advocaat Pim de Vos.

Daarin ageert De Vos tegen voor de beroepsgroep beeldbepalende raadslieden die zich in zijn ogen niets meer aantrekken van de ethiek van hun vak, als er maar betaald wordt.

"Wij voelen ons als strafrechtadvocaten in onze goede naam aangetast", zegt Simeon Burmeister vandaag. Burmeister is advocaat bij het Amsterdamse kantoor Cleerdin & Hamer, het grootste strafrechtadvocatenkantoor van Nederland. "De Vos warmt oude argumenten op, argumenten waar ik mijn hele loopbaan al mee word geconfronteerd. De Vos profileert zich nu plotseling als klokkenluider. Hij zegt niks nieuws, maar ik voel me wel aangesproken. Hij doet ons strafrechtadvocaten geen recht."

'Halsema beste debater algemene beschouwingen'

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema was de beste debater tijdens de algemene politieke beschouwingen van deze week in de Tweede Kamer. Dat stelt de jury van de door het Nederlands Debat Instituut in het leven geroepen Socrates-prijs. De winnaar werd vanmiddag bekendgemaakt.

"Femke Halsema blonk uit in heldere presentatie, een doelgerichte strategie en een scherp reactievermogen. Ze was gedurende twee dagen zeer aanwezig tijdens het debat'', stelt juryvoorzitter Roderik van Grieken.

VVD-voorman Mark Rutte eindigde op de tweede stek. De winnares krijgt maandag de prijs, een bronzen beeldje van de Griekse debater en wijsgeer Socrates, uitgereikt.


GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema   (foto: ANP)

'Kuyt ziet samenwerking met Jol wel zitten'

Afgelopen transferperiode wimpelde Liverpool de belangstelling van Hamburger SV voor Dirk Kuyt nog af. De Katwijker houdt de deur voor een transfer in januari naar Duitsland echter open.

"Ik ben gelukkig bij Liverpool, maar Jol is een van de beste Nederlandse coaches van dit moment. Met hem zou ik in de toekomst nog wel eens willen werken," tekende The Daily Mail op uit de mond van Kuyt.

In 2006 probeerde Jol, destijds manager van Tottenham Hotspur, de aanvaller bij Feyenoord los te weken. Liverpool was de Scheveninger toen echter te slim af.

Nederlandse 'graffititoerist' gepakt in New York

Een 23-jarige Nederlander die naar New York ging als 'graffititoerist', is aangeklaagd voor het bespuiten van een metrostel. Ook zou de Zwollenaar de politie tot een gevaarlijke achtervolging over het metrospoor hebben gedwongen.

De aanklager van het district Queens zei dat Robbert B. (Robbert Boxem volgens de Amerikaanse pers) wordt beschuldigd van crimineel wangedrag en het in gevaar brengen van anderen. B. kan als hij wordt veroordeeld voor 4 jaar de cel in draaien. Zijn advocaat was niet bereikbaar voor commentaar.

De officier van justitie stelde dat B. de tag 'KRAE' gebruikt en kennelijk naar New York was gekomen voor het internationale graffiti-evenement 'Meeting of styles'. Hij werd vorige week dinsdag in de kraag gevat. De autoriteiten melden dat gisteren een arrestatiebevel is uitgegaan, omdat B., op borgtocht vrij, een afspraak op de rechtbank heeft gemist.

Race Driver: GRID krijgt een uitbreiding

De racegame van Codemasters zal nog dit najaar een downloadbare uitbreiding krijgen. De uitbreiding bevat acht nieuwe auto's: McLaren F1 GTR, TVR Cerbera Speed 12, Mitsubishi Lancer Evolution X, Honda S2000, Nissan GT-R GT500, Volkswagen Nardo, Pontiac Firebird Trans AM en de Volvo C30. Deze wagens zijn zowel in de Race Day mode als online te gebruiken.

De uitbreiding bevat verder twee nieuwe online evenementen die gereden kunnen worden op de bestaande circuits. Tot slot worden er vier achievements toegevoegd die samen goed zijn voor honderd punten. Een prijs voor de uitbreiding wordt pas bekend gemaakt wanneer de uitbreiding wordt aangeboden. Codemasters geeft aan dat later nog meer uitbreidingen te verwachten zijn. De uitbreiding geldt niet voor de pc-versie, maar de pc-versie zal later ook eigen uitbreidingen krijgen.

Activision eist $150.000 van softwarepiraat per inbreuk

Eind augustus heeft uitgever Activision een klacht ingediend bij de rechtbank betreffende een softwarepiraat. De softwarepiraat, James R. Strickland uit New York, kopieerde illegaal games en distribueerde deze. Activision eist $150.000 per inbreuk. De man heeft voornamelijk Call of Duty 3 voor de Xbox 360 illegaal verspreid, maar volgens Activision ging het ook nog om andere, niet nader genoemde titels. In elk geval komt er een flink prijskaartje aan de activiteiten hangen als het aan Activision ligt.

Om welke titels het ging of hoe Activision er achter kwam dat de man illegaal games kopieerde en verspreidde kon de advocaat die aan de zaak werkt niet vertellen. Activision eist niet alleen een schadevergoeding van Strickland, maar ook dat hij al zijn games vernietigt die betrokken zijn bij de inbreuk. Vooralsnog heeft Strickland niet gereageerd op de aanklacht.

Jongen wordt meisje én popster

Een nieuw talent bestormt de hitlijsten: de 16 jarige Kim Petras uit Duitsland. Daarnaast is ze waarschijnlijk het jongste meisje ooit dat een geslachtsverandering heeft ondergaan. Ze werd namelijk geboren als de jongen Tim, die op zijn twaalfde met een hormonenbehandeling begon, zo meldt The Sun.

De tiener heeft inmiddels haar eerste cd uitgebracht, nadat ze een regelrechte hit werd op MySpace  en YouTube . Kim, die nu officieel als vrouw staat geregistreerd, heeft lange blonde haren en blauwe ogen. "Ik hoop dat ik bekender zal worden door mijn muziek dan door mijn verleden", zegt Kim. Ze werd jarenlang gepest omwille van haar geslachtsverandering.

Het gevoel dat ze "in een verkeerd lichaam zat" deed haar vier jaar geleden naar de dokter stappen. Die begon met het afremmen van haar mannelijke puberteit en later kreeg ze vrouwelijke hormonen toegediend om de geslachtsverandering voort te zetten.
 


Fotoshoot met Kim Petras.

'Britney Spears oneerlijk behandeld met rechtszaak'

Britney Spears wordt oneerlijk behandeld met de rechtszaak die tegen haar is aangespannen wegens autorijden zonder een geldig rijbewijs. Dat stelt haar advocaat, J. Michael Flanagan.

Tegen de 26-jarige zangeres dient op 15 oktober een zaak omdat ze in Californië achter het stuur zat terwijl ze niet in het bezit was van het in die staat verplichte rijbewijs. Donderdag verwierp de rechter Flanagans verzoek om de zaak te seponeren of de aanklacht af te zwakken.

Volgens Flanagan krijgt de popdiva een strengere behandeling dan niet bekende personen. Anderen die zonder rijbewijs voor de staat Californië in de staat autorijden, komen er volgens hem doorgaans vanaf met een boete van tien dollar.

Tijdens een besloten bijeenkomst noemde rechter James Steele de bekendheid van Spears als reden om de aanklacht niet te versoepelen, zegt Flanagan. Omdat de rechter de aanklacht bij eerdere soortgelijke overtredingen nog nooit had versoepeld, wilde hij niet dat de eerste keer dat hij dat wél deed de overtreding van Spears zou betreffen. Het zou dan juist lijken of zij een voorkeursbehandeling krijgt, omschreef Flanagan Steele's redenering. Hiermee zou Steele hebben toegegeven dat Spears een andere behandeling zou hebben gekregen als zij niet bekend was geweest.

Spears botste in augustus vorig jaar tegen een geparkeerde auto bij een winkelcentrum en reed vervolgens weg zonder een briefje achter te laten. Paparazzi waren getuige van het voorval. De politie ontdekte later dat de zangeres niet beschikte over een in Californië geldig rijbewijs. Voor de aanrijding werd Spears niet vervolgd, omdat ze tot een schikking kwam met de eigenaar van de wagen.

Spears was in het bezit van een geldig rijbewijs voor de staat Louisiana, een van de staten waar de zangeres een huis heeft. In de staat Californië zijn automobilisten verplicht om een rijbewijs voor die staat aan te vragen zodra ze er komen wonen. Flanagan heeft al laten weten in beroep te gaan als Spears wordt veroordeeld.


'Britney Spears oneerlijk behandeld met rechtszaak'  (foto: DAG)

Moslims slaan Belg half dood om biertje

Een 40-jarige Brusselaar zonder dak boven zijn hoofd is deze week bijna doodgeslagen omdat hij moslims beledigde door een biertje op straat te drinken. De dakloze Serge zat op een stoep voor een polikliniek te wachten tot hij aan de beurt was voor een afspraak. De tijd doodde hij door een blikje bier open te trekken.

Op dat moment kwam een oudere moslimman, die boven de poli woont, naar beneden. Hij nam het Serge bijzonder kwalijk dat hij het tijdens de ramadan (de islamitische vastenmaand) in zijn hoofd haalde om in het openbaar een biertje te drinken.   Daarop kwam ene Rachid, een zoon van de boze moslimman, naar beneden. Die begon Serge meteen af te ranselen.  De vader hielp zijn zoon ook een handje.

Nadat Serge bont en blauw was geslagen, werd hij op een berg vuilnis gegooid. Daar vond Rachid een stuk hout waaruit spijkers staken. Daarmee sloeg hij de dakloze ook nog een paar keer.  Ondertussen gutste er bloed uit Serge's been, omdat Rachid een slagader had opengerost met de spijkerstok. Een getuige belde de politie en zag dat een groepje straatjongeren de dakloze ook nog even onder handen nam.

In een ziekenhuis bleek later dat de man al 2 liter bloed had verloren.  De politie heeft Rachid aangehouden. Diens vader wilde zijn plaats in de cel innemen, maar daar ging de Brusselse politie niet mee akkoord.

Met dank aan zagevent voor de submit.

Sato voelt zich thuis bij STR

Donderdag kwam Takuma Sato weer in actie in een Formule 1-wagen. Nadat Super Aguri failliet ging is de kleine Japanner op jacht naar een stoel in 2009 bij Toro Rosso.

Sato werd zesde op een vochtig Jerez. "Mijn eerste ervaring met het team was toen ik vorige week naar Faenza ging om een stoeltje te passen. Het was geweldig om de gepassioneerde monteurs en engineers te zien, dat gaf me vanaf het begin al een goed gevoel. In de ochtend verzamelde ik vooral veel informatie voor het aërodynamische pakket dat het team aan het ontwerpen is. Vervolgens reed ik een paar runs met de mogelijkheid om de afstelling te veranderen, waardoor ik kon leren hoe de auto zou reageren. Het was erg interessant en ik kon goed opschieten met de engineers. Het was dan ook jammer dat we 's middags niet konden rijden vanwege de regen."

De Japanner heeft weinig gedaan de laatste tijd liet hij weten. "Afgezien van wat karten, heb ik in de afgelopen vier maanden niet in een eenzitter gereden. Natuurlijk heb ik me fysiek voorbereid op een mogelijke terugkeer in de Formule 1, maar de beste training krijg je nog altijd in de auto. Ik ondervond echter geen problemen. De auto voelde direct snel en ik had het direct erg naar mijn zin."

Volgend jaar zal Toro Rosso het zonder Sebastian Vettel moeten doen, die gaat naar Red Bull Racing. En over het stoeltje van Sebastien Bourdais is nog weinig bekend. Voornaamste kandidaat bij het Italiaanse team is Sébastien Buemi maar wie er in de tweede wagen mag racen is nog niet bekend.

Menzo praat met Cambuur

Stanley Menzo is de voornaamste kandidaat om bij SC Cambuur-Leeuwarden de ontslagen Jurrie Koolhof op te volgen.

Inmiddels heeft de 44-jarige Menzo een eerste gesprek met de clubleiding gehad. Afgelopen seizoen werd de ex-international kampioen van de Jupiler League met FC Volendam. Hij kon daar bijtekenen maar liet weten dat hij toe was aan een sportieve stap voorwaarts.

De voormalige sluitpost van Ajax, PSV, Lierse SK, Girondins Bordeaux en AGOVV Apeldoorn was lange tijd in de race voor het bondscoachschap van Ghana, De Afrikanen haakten af wegens het ontbreken van internationale ervaring van Menzo als coach. Ook een mogelijke baan als assistent van Henk ten Cate bij het Griekse Panathinaikos liep op niets uit

Veuchelen en De Vocht naar Vacansoleil

De Belgen Frederik Veuchelen en Wim de Vocht rijden volgend seizoen bij Vacansoleil. Ze komen te rijden naast hun landgenoot Björn Leukemans, die waarschijnlijk de kopman wordt.

De ploeg, die naast Skil-Shimano en Rabobank de derde Nederlandse profploeg wordt, heeft nu nog vier open plekken. Teammanager Daan Luijckx verwacht deze binnenkort in te vullen. Luijckx kon al wel zeggen dat het gaat om twee Fransen, één Nederlander en één Deen.

Vettel: "STR3 sneller dan RB4"

Scuderia Toro Rosso-coureur Sebastian Vettel kwam deze week in actie voor Red Bull Racing, zijn werkgever voor komend seizoen. Hoewel beide teams in vrijwel identieke bolides rijden verklaarde de jonge Duitser dat de Toro Rosso-bolide op dit moment de snellere van de twee is.

Na zijn testwerk deze week is Vettel dé aangewezen persoon om de vinger op de zere plek van Red Bull Racing te leggen. "De Red Bull Racing RB4 heeft absoluut potentie, maar onze Scuderia Toro Rosso-auto is op dit moment sneller," aldus de winnaar van de Grand Prix van Italië. Red Bull-baas Dietrich Mateschitz denkt het verschil te kunnen verklaren: "Onze handicap is de Renault-motor. Bij Scuderia Toro Rosso hebben we geen problemen met de Ferrari V8."

Oud-Kamerlid Lazrak boos op 'spionage-roddel'

Voormalig SP-Kamerlid Ali Lazrak doet aangifte wegens smaad tegen Fouad el Haji als hij blijft beweren dat Lazrak is benaderd door de Marokkaanse geheime dienst. Dat heeft hij op Radio 1 gezegd.

El Haji, PvdA-raadslid voor Rotterdam, beweerde op het gastenblog van Pauw & Witteman dat Lazrak benaderd zou zijn door de geheime dienst. Lazrak zou niet op het verzoek zijn ingegaan. De Marokkaanse overheid zou parlementariërs stelselmatig benaderen. In de uitzending ontkende Lazrak dat hij 'door wie dan ook' is benaderd. Ook zei hij niet te geloven dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) niet wist dat de Marokkaanse inlichtingendienst in Nederland actief is.

Lazrak zei op Radio 1 dat hij El Haji nooit heeft gezien of gesproken. "Dit moet worden uitgezocht. Anders blijft het in de lucht hangen."

Deze week werd duidelijk dat een inmiddels ontslagen Rotterdamse politieman mogelijk spioneerde voor Marokko. Tegen hem loopt een onderzoek. Twee Marokkaanse diplomaten zijn teruggeroepen wegens de affaire. De Tweede Kamer is bezorgd.

De vier Nederlandse parlementariërs met een Marokkaanse achtergrond - Naïma Azough, Tofik Dibi (GroenLinks) Khadija Arib, Samira Bouchibti (PvdA) - en staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) zeiden gisteren in NOVA niet voor informatie te zijn benaderd door de Marokkaanse geheime dienst.

Lazrak 'door niemand benaderd'

"Feyenoorders vergeten afspraken"

Na de 0-1 thuisnederlaag tegen Kalmar FF in de eerste ronde van de UEFA Cup, wilde Feyenoord-trainer Gertjan Verbeek niet spreken van een mokerslag.

“We hebben tenslotte nog een return in Zweden om het goed te maken. Maar we hebben niets meer te verliezen", aldus de trainer die ontevreden was over de nederlaag maar ook over het spel van zijn team. " De eerste helft was acceptabel van onze kant. Alleen vielen we in een te laag tempo aan. We waren iets te voorzichtig, gebruikten in de opbouw te veel schijven. Het was onsamenhangend. Daaraan kon je zien dat we nog geen ingespeeld team zijn. In de rust was de stemming nog wel positief bij ons. We vonden allemaal dat we van deze ploeg niet hoefden te verliezen. Maar in de tweede helft leek het een beetje over bij ons. Kalmar was toen de betere ploeg en won daarom verdiend. Bij het doelpunt werden helaas afspraken niet nagekomen. Dat is een stukje onvolwassenheid dat er nog uit moet," aldus de trainer van de Rotterdammers.

Melaminepoeder op en rond terrein DSM Geleen

Een groot deel van industrieterrein Chemelot in Geleen, waar onder meer DSM gevestigd is, is sinds vrijdagochtend bedekt met een laagje melamine. Die is door nog onbekende oorzaak uit een opslagsilo in Geleen geblazen. Dat liet DSM vrijdag weten.

Een deel van de kunststof in poedervorm is terecht gekomen op de openbare weg, onder meer bij een tankstation aan de Postbaan in Stein. DSM en de brandweer zijn bezig met het opruimen van de stof. Het laagje stof buiten het Chemelotterrein is inmiddels opgeruimd. Melamine is niet giftig of schadelijk voor het milieu, maar kan wel irritatie aan de luchtwegen veroorzaken.

Hells Angels in beroep tegen ontruiming terrein

De Amsterdamse Hells Angels gaan in hoger beroep tegen het besluit van de rechtbank dat het grootste gedeelte van hun clubterrein in juni 2010 leeg moet zijn. Dat heeft hun advocaat Huib Struycken vrijdag bevestigd. Hij voegt daaraan toe dat de motorclub er met de gemeente Amsterdam uit wil komen voordat het hoger beroep dient, omdat zijn cliënten 'niet zitten te wachten op procedures en publiciteit'.

De Amsterdamse afdeling van de motorclub is sceptisch over de onderhandelingen die de gemeente begin deze maand aankondigde om tot een deal te komen over het ontruimen van het clubterrein aan de H.J.E. Wenckebachweg, liet Struycken toen al weten. De gemeente zou de verhoudingen op scherp hebben gezet door de motorclub af te schilderen als een crimineel netwerk en door nors te reageren op voorstellen van de motorclub.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde in juni dat het grootste gedeelte van het terrein in juni 2010 leeg moet zijn. De gemeente heeft er 450 woningen gepland. De inzet van het begin deze maand aangekondigde gesprek is het overige deel van het terrein: het clubhuis en 590 vierkante meter die de Angels eind jaren zeventig in bruikleen kregen van de gemeente. Om de bouwplannen te realiseren moet ook dat deel worden ontruimd.

Volgens Struycken hebben zijn cliënten nog voor de gerechtelijke procedure een voorstel ingediend over het verlaten van het terrein. De onderhandelingen zouden destijds al in een vergevorderd stadium zijn geweest toen die door de gemeente werden afgebroken. Hij vindt het weinig hoopgevend dat de gemeente maanden later de mededeling doet bereid te zijn tot het treffen van 'een minnelijke regeling'.

Amsterdam meldde eerder dat de gemeenteadvocaat 'binnenkort' een voorstel doet aan de Hells Angels om tot een overeenkomst te komen. Een datum is nog niet bekend.


Hells Angels in beroep tegen ontruiming terrein  (foto: DAG)

Drenthe negeert bondscoach De Haan

Royston Drenthe heeft gezegd dat hij voorlopig niet wil reageren op de almaar voortdurende kritiek van Jong Oranje-bondscoach Foppe de Haan.

Afgelopen dinsdag, op een bijeenkomst van de Haarlemse Ondernemers Sociëteit, sprak De Haan wederom over de prestaties en het gedrag van de speler van Real Madrid tijdens de Olympische Spelen. ""Anderhalf jaar geleden was hij dé man in ons elftal. Een fenomeen dat Europees kampioen werd. Daarna vertrok hij voor dertien miljoen naar Real Madrid. Nu is hij de kluts kwijt. In China wilde hij laten zien dat hij de beste van de wereld is. Dat is hij niet. Hij begint pas", aldus De Haan.

"Ik dacht dat het zo onderhand wel afgelopen is, maar blijkbaar is dat voor hem niet het geval", aldus de reactie van Drenthe. "Ik ga er niet op reageren. Als trainer Foppe hier een goed gevoel van krijgt, moet hij doen wat hij niet kan laten."

McClaren niet ontevreden over Twente

Ondanks de 2-1 nederlaag gisteren tegen Stade Rennes was de coach van FC Twente, Steve McClaren, niet ontevreden.

"Op een kleine periode na hebben we goed gespeeld. Dit biedt perspectief," aldus de Brit die zag dat twee treffers, uit een spelhervatting gemaakt met het hoofd, zijn ploeg fataal werden. "We wisten dat Rennes veel lengte in de ploeg heeft en daarmee gevaarlijk is. Desondanks hebben we ons er door laten verrassen. Dat is jammer."

McClaren ziet desalniettemin kansen voor FC Twente om de volgende fase van het toernooi om de UEFA Cup te bereiken. "We hebben gevoetbald zoals ons publiek dat thuis gewend is: Aanvallend. Als we over twee weken op dezelfde wijze spelen hebben we een goede kans."

OM wil afluisteren advocaten onmogelijk maken

Een tap moet automatisch worden stopgezet als een verdachte met zijn advocaat belt. Om dat mogelijk te maken moet een systeem van nummerherkenning worden ingevoerd. Het College van procureurs-generaal heeft het voornemen minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) hiertoe te adviseren. Dat heeft OM-topman Harm Brouwer vandaag gezegd tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Orde van Advocaten in Den Bosch. Menselijke fouten moeten zo worden uitgesloten.

Zogenoemde geheimhoudersgesprekken met advocaten moeten worden vernietigd als ze onder het verschoningsrecht blijken te vallen. In de strafzaak tegen 22 leden van de Hells Angels werd het Openbaar Ministerie in december niet-ontvankelijk verklaard, omdat de vernietigingsplicht niet was nageleefd. In het daaropvolgende onderzoek van justitie bleek dat het vaker fout is gegaan.

Brouwer benadrukt dat aan het voorstel geen integriteitsprobleem ten grondslag ligt. Er zou geen sprake zijn van enige kwade intentie bij het OM en politie om onzorgvuldig met geheimhoudersgesprekken om te gaan. De huidige procedure gaat volgens de topman over te veel schijven, is te complex en de verdeling van de verantwoordelijkheden zou te diffuus zijn.

Begin deze maand bepaalde de rechtbank in Den Haag dat opsporingsambtenaren en officieren van justitie geen kennis mogen nemen van afgeluisterde gesprekken met advocaten als die inhoudelijk zijn betrokken bij het strafrechtelijk onderzoek waar dit gesprek betrekking op heeft. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten had de staat voor de rechter gedaagd. Advocaat Marnix van der Werf zei dat zijn kantoor onlangs een aantal dvd's in handen kreeg met negentienduizend opgenomen telefoongesprekken die gedetineerden in de gevangenis hadden gevoerd.

Aan de invoering van nummerherkenning is een keerzijde verbonden: een advocaat kan zijn cliënt bewust van een geblokkeerde telefoonlijn gebruik laten maken. Brouwer noemt dat 'geen perverse fantasie' van het OM, omdat in onderzoeken naar voren is gekomen dat verdachten de telefoon van hun raadsman mochten lenen. "Het komt gelukkig slechts heel af en toe voor, maar dan gaat het niet alleen om onschuldige gesprekken." Brouwer ziet de invoering van een systeem van nummerherkenning daarom als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de politie, het OM en de advocatuur.

Een ander nadeel kan zich voordoen als een advocaat gebruikmaakt van niet aangemelde nummers. Advocaten moeten daarom goed beseffen dat de tapkamers over de actuele nummers van advocaten beschikken, zei Brouwer in zijn toespraak.

De OM-topman is benieuwd met welke oplossingen de Orde van Advocaten komt om oneigenlijk gebruik van geheimhoudertelefoons aan banden te leggen. Hij voorziet geen problemen bij de kostbare operatie om de tapkamers van de politie geschikt te maken voor het automatisch uitschakelen van de tap als een advocaat aan de lijn komt.

Schiedammer parkmoord
In zijn toespraak haalde Brouwer ook uit naar de advocatuur. Zo noemt hij het opmerkelijk dat advocaten zelf geen consequenties hebben verbonden aan de Schiedammer parkmoord en aan andere misslagen. "Natuurlijk, een justitiële dwaling is primair ons probleem, maar zijn de bewuste verdachten wel optimaal verdedigd?", vroeg hij zich af. "Was de kennis van de forensische opsporing adequaat? Waren de cassatiemiddelen en herzieningsverzoeken van het niveau dat je ervan mocht verwachten?"

Mediageilheid
Brouwer hekelt eveneens de mediageilheid van sommige advocaten. Het strafrecht vaart volgens hem wel bij de vluchtige, laagdrempelige en moderne media die de sterk gemedialiseerde samenleving vandaag de dag kenmerken. "Nog niet zo heel lang geleden was het hoogst ongebruikelijk dat een advocaat aan de vooravond van de behandeling van de strafzaak tegen zijn cliënt in een praatprogramma ging zitten", schetst Brouwer. "Een dergelijke mediale pro-formazitting is tegenwoordig tamelijk gemeengoed geworden."

De strafrechtadvocatuur zou handig hebben ingespeeld op de 'inherente zwakheden' van de moderne media. Het OM heeft volgens Brouwer niet kunnen en niet willen concurreren met deze ontwikkeling. Zo zou justitie beperkt zijn in de aard van de informatie die zij met de media wil delen.

Skil-Shimano haalt Houanard en De Backer

Skil-Shimano heeft voor komend seizoen de Fransman Steve Houanard en de Belg Bert de Backer gecontracteerd.

Houanard maakte als stagiair bij Skil-Shimano een goede indruk en heeft een contract voor 2 jaar getekend. De 22-jarige Houanard is momenteel één van de grote wielertalenten uit Frankrijk en kan goed uit de voeten op zware, geaccidenteerde parkoersen. De renner van de Chambéry Cyclisme Formation won dit seizoen de Trophée des Champions, de derde manche van de Coupe de France voor clubs, en de Challenge d’Or. Verder finishte hij als derde in de derde etappe van de Tour d’Alsace, eindigde hij als derde in het eindklassement én was hij de beste jongere in deze 2.2 wedstrijd.

Bert de Backer tekende ook een contract voor 2 jaar. De 24-jarige Belg reed als stagiair de GP Zottegem en reed in die wedstrijd (lange tijd) aan de leiding en verder reed hij een aanvallende Parijs-Brussel. De renner uit Eeklo wordt, net als Houanard in Frankrijk, gezien als één van de grote wielertalenten in België. De Backer won dit seizoen de Tweedaagse Gaverstreek, de klassieker Zellik-Galmaarden, meetellend voor de Belgische topcompetitie, de profkoers Gullegem Koerse en de eerste etappe van de Ronde van Namen. Verder finishte De Backer dit jaar ondermeer als tweede in de eerste rit van de Tour de l'Oise en als vijfde in de Omloop Het Volk voor elite-renners zonder contract (ook meetellend voor topcompetitie). Met nog één wedstrijd te gaan, staat de renner van Beveren 2000 aan de leiding van topcompetitie en geldt hij als de favoriet voor het eindklassement.

"Dit gelijkspel is een goede uitgangspositie"

Dankzij een late treffer van Tarik Elyounoussi creëerde Heerenveen gisteren een goede uitgangspositie voor de return in de eerste ronde van de UEFA cup tegen het Portugese Vitoria Setubal.

De trainer van de Friezen, Trond Sollied, was dan ook tevreden met het resultaat dat werd behaald door zijn elftal. "Ik ben tevreden met deze verdiende uitslag. Een gelijkspel is een goede uitgangspositie voor de return. Het is een wereld van verschil als je in een Europese uitwedstrijd een doelpunt maakt. Ook tussen 0-0 en 1-1 zit nog een groot verschil".

Het spel van Heerenveen noemde Sollied wel 'enigszins slordig' maar deslanittemin acht hij Heerenveen een goede kans toe voor de terugwedstrijd thuis in het Abe Lenstra-stadion. "Op een normale dag kunnen we dit team verslaan."

Tien duels schorsing voor tonen jongeheer

Een Duitse amateurvoetballer haalde zijn jongeheer uit zijn broek toen de fotograaf een elftalfoto wilde maken.

De betreffende speler, Sezgin Ozhan, hield blijkbaar geen rekening met de razendsnelle manier waarop foto’s tegenwoordig op internet worden verspreid. Toen zijn club VfvB Ruhrort/Laar de foto onder ogen kwam, kreeg hij direct een geldboete opgelegd. De Duitse voetbalbond kon de actie helemaal niet waarderen en schorste Ozhan voor tien wedstrijden.

Zie hier de bewuste foto.

Van Geel haalt uit naar Verdonk

CDA-fractieleider Pieter van Geel heeft gisteravond hard uitgehaald naar het optreden van Rita Verdonk tijdens de Algemene Beschouwingen. De fractievoorzitter van de grootste regeringspartij neemt het de leider van haar eigen eenmansfractie kwalijk dat haar bijdrage alleen ging over de kosten van het generaal pardon.

Verdonk kwam woensdag als laatste aan het woord in de eerste termijn van het debat over de begroting van volgend jaar. Haar hele bijdrage bestond uit de presentatie van een eigen onderzoek waaruit zou blijken dat de kosten van het generaal pardon veel hoger uitvallen dan verwacht.

Toen D66-leider Alexander Pechtold haar vervolgens vroeg naar haar aanpak van het fileprobleem, weigerde Verdonk daar op in te gaan, omdat zij maar vijf minuten spreektijd had. Bij de oprichting van haar beweging Trots op Nederland zei Verdonk dat zij de files ging aanpakken.

Dat Verdonk weigerde een 'terechte vraag' van Pechtold te beantwoorden, doet geen recht aan de Algemene Beschouwingen, zei Van Geel aan het begin van zijn tweede termijn. "Politiek is geen poppenkast. De Algemene Beschouwingen gaan over ideeën en oplossingen voor problemen in het land. U roept altijd dat u in een volgend debat met ideeën en oplossingen komt, maar elke keer blijkt dat daar niets van terechtkomt", stelde hij. "Mevrouw Verdonk, ik denk dat de mensen daar op een gegeven moment niet meer zullen intrappen."

Verdonk reageerde niet op de uithaal van Van Geel.


'Maar vijf minuten spreektijd' (foto: DAG)

Van Basten blij met Ajax

De trainer van Ajax, Marco van Basten, heeft gezegd dat hij een goed gevoel heeft overgehouden aan zijn eerste Europese wedstrijd als coach van de Amsterdammers. Ajax won gisteren de uitwedstrijd tegen Borac met 1-4.

“Als je in het buitenland met 1-4 wint, kan je niet anders dan tevreden zijn”, aldus Van Basten. “Ik ben blij dat we ons eerste duel in Europa hebben gewonnen. We begonnen niet zo goed en leden veel balverlies. Misschien waren we een beetje nerveus, maar het veld was ook niet al te goed. Na het doelpunt van Miralem Sulejmani in de dertiende minuut gingen we gelukkig beter voetballen. Luis Suarez maakte ook een heel mooi tweede doelpunt.”

“We begonnen ongeconcentreerd aan de tweede helft en moesten ook een tegentreffer incasseren. Gelukkig pakten we de wedstrijd weer goed op en besliste Klaas-Jan Huntelaar met twee doelpunten de wedstrijd. Daarna hebben we het duel goed gecontroleerd. Ik ben daar heel tevreden over. Ook al besef ik dat dit geen sterke tegenstander was.”

PvdA'ers willen Georgië bij NAVO

Georgië moet kandidaat-lid van de NAVO worden. Dat schrijven PvdA-Kamerleden Martijn van Dam en Luuk Blom in Socialisme en Democratie, het wetenschappelijke tijdschrift van de PvdA.

Rusland heeft het conflict met Georgië gezocht om de politieke en economische macht over zijn buurlanden te vergroten, zei buitenlandwoordvoerder Van Dam in een toelichting op Radio 1. Een NAVO-lidmaatschap van Georgië is volgens hem een goede manier om Rusland een halt toe te roepen. Vorige maand kwam het vijf dagen tot vijandelijkheden tussen Rusland en Georgië. Rusland heeft, naast Nicaragua en Hamas, de onafhankelijkheid van de afvallige regio's Abchazië en Zuid-Ossetië erkend. Georgië wil de gebieden voor zichzelf behouden.

Door de korte strijd is volgens Van Dam veel veranderd in de wereld. "We moeten niet tolereren dat een democratie in wording is binnengevallen." Hier moet volgens hem uitvoerig over worden gedebatteerd. Van Dam neemt aan dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) daartoe bereid is.

Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer zei dinsdag tijdens een bezoek in Georgië dat de deur voor Georgië 'wijd open' staat. Een tijdschema voor toetreding wilde hij echter niet geven omdat er binnen het bondgenootschap onenigheid is over de snelheid waarmee dit moet gebeuren. Dit voorjaar kreeg Georgië te horen dat het op termijn welkom is als NAVO-lid. Over een concrete toetredingsdatum werd geen akkoord bereikt.

Verhagen zei begin deze maand dat Europa moet werken aan een gemeenschappelijk energiebeleid om de afhankelijkheid van Rusland 'drastisch' te verminderen. Door die afhankelijkheid is het nu lastig om Rusland bestraffend toe te spreken, Rusland zou uit woede namelijk de gaskraan dicht kunnen draaien. Nederland moet volgens Verhagen daarom meer investeren in kernenergie of windparken in de Noordzee.

NASA verlengt Marsmissie

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft aangekondigd de missie van het ruimtevaartuig Phoenix op Mars voor een tweede keer te verlengen. NASA investeert zes miljoen dollar (bijna vier miljoen euro) voor de verlenging.

De Mars-sonde heeft sinds zijn landing in mei kanalen gegraven in de buurt van de noordpool van de planeet om te onderzoeken of op die plek microbiologisch leven heeft kunnen ontstaan. De Phoenix is het eerste ruimtevaartuig dat het ijs van Mars met zijn robotarm heeft aangeraakt.

De verlenging van de missie, waarin de sonde verandert in een weerstation, is mogelijk tegelijk de laatste, omdat de Phoenix de winter op Mars waarschijnlijk niet zal overleven.


NASA verlengt Marsmissie  (foto: DAG)

Steden slaan alarm over veelwijverij

De grote steden willen een einde maken aan de mogelijkheid dat een met meerdere vrouwen getrouwde vreemdeling Nederlander kan worden. De vier burgemeesters sturen minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) gezamenlijk een brief met het verzoek daartoe. Dat blijkt uit antwoorden van het Amsterdamse stadsbestuur op vragen van de lokale VVD-fractie, die een maand geleden opheldering vroeg over de registratie in Nederland van polygame en bigame huwelijken die in het buitenland gesloten zijn.

In de gemeente Amsterdam zijn 173 personen geregistreerd met twee actuele huwelijken, van wie 31 personen naast hun oorspronkelijke ook de Nederlandse nationaliteit hebben. Zij hebben het Nederlanderschap verkregen door het afleggen van een zogeheten optieverklaring, waarbij een gemeente aan de hand van een aantal voorwaarden bepaalt of iemand de Nederlandse nationaliteit kan krijgen. Bij optie is inburgering geen vereiste, zoals bij naturalisatie. Het bestaan van twee of meer huwelijken vormt daarom geen belemmering, schrijft burgemeester van Amsterdam Job Cohen (PvdA) in zijn antwoorden aan de VVD. In Amsterdam staan twee personen geregistreerd met drie actuele huwelijken. Een van hen bezit naast zijn oorspronkelijke nationaliteit ook de Nederlandse, verkregen door optie.

Cohen schrijft verder dat de Dienst Persoonsgegevens in januari vorig jaar de Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft verzocht om de wet zo aan te passen dat bigamisten niet meer in aanmerking komen voor het Nederlanderschap. Omdat dat verzoek nog niet tot een aanpassing van de wet heeft geleid, ploft de brief binnenkort bij Hirsch Ballin op de mat.

Naast Amsterdam moesten ook de andere grote steden ruim een maand geleden tekst en uitleg geven over de registratie van veelwijverij. Zo laakte raadslid Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam het feit dat mensen met andere nationaliteiten wegkomen met iets dat voor Nederlanders bij wet verboden is. De CDA-fractie in Utrecht wilde van het stadsbestuur weten hoe deze 'onverkwikkelijke zaak' wordt aangepakt. Het Amsterdamse VVD-raadslid Robert Flos sprak van een huwelijksvorm die de gelijkwaardigheid van man en vrouw geweld aandoet. Ook zou polygamie de deur openzetten naar vormen van misbruik als vrouwenhandel en schijnhuwelijken.

Bij het verzoek tot registratie van een in het buitenland gesloten huwelijk wordt aan de hand van onderzoek van de vreemdelingenpolitie nagegaan of sprake is van een schijnhuwelijk. "Er is geen geval bekend van een bigaam huwelijk dat is geweigerd op de grond dat het tevens een schijnhuwelijk zou betreffen", aldus Cohen. Het controleren op uitbuiting van vrouwen is 'geen afzonderlijke taak van het gemeentebestuur'. Wel wordt aangifte gedaan als er een vermoeden bestaat dat er een misdrijf in het spel is.

De NRC had eerder geschreven dat in Nederland jaarlijks tientallen polygame huwelijken worden geregistreerd. Het gaat om huwelijken die in landen zijn afgesloten waar polygamie niet strafbaar is, zoals Marokko. De PVV eiste stopzetting van inschrijving van polygame huwelijken in Nederland. De partij heeft naast Hirsch Ballin ook de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie en van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd.

Paus verdedigt de paus in WOII

Paus Benedictus XVI heeft zijn voorganger paus Pius XII verdedigd. Pius XII bestuurde de Rooms Katholieke Kerk van 1939 tot 1958 en is er herhaaldelijk van beschuldigd dat hij te weinig voor de joden heeft gedaan. Hij zou zich te weinig tegen de nazi's hebben verweerd.

Volgens Benedictus liet Pius juist geen gelegenheid voorbij gaan om joden te redden, bericht de BBC vandaag. Benedictus zei dat Pius direct en indirect heeft ingegrepen. De toenmalige kerkvorst moest daar echter vaak over zwijgen wegens omstandigheden, aldus Benedictus. De huidige kerkleider zei de vooroordelen tegenover de oude paus te willen wegnemen.

Volgens waarnemers is dit de krachtigste verdediging van Pius' rol tot op heden namens het Vaticaan. Benedictus deed de uitlatingen tijdens een bijeenkomst met de interkerkelijke organisatie Pave The Way Foundation, in het pauselijk vakantieverblijf Castel Gandolfo.

Paus Benedictus XVI   (foto: ANP)

'Alonso bij Renault in 2009'

Fernando Alonso blijft in 2009 bij Renault. Dat weet de Spaanse krant AS te melden. Hiermee lijkt een einde te komen aan de stroom van geruchten en speculaties over de komst van de Spanjaard naar BMW of Honda.

Zowel Honda als BMW zouden Alonso een aanbieding hebben gedaan volgens de Spaanse krant. Van Honda verwacht Alonso echter geen grote stap voorwaarts en bij BMW zou de Spanjaard zich niet kunnen vinden in de contractvoorwaarden. Daarnaast verwacht Alonso van Renault wel die grote stap voorwaarts, mede dankzij de ingrijpende regelwijzigingen voor 2009. Dit gecombineerd met de vertrouwde omgeving zou reden zijn om zijn verblijf bij Renault te verlengen.

De contractbesprekingen met BMW zouden zijn stukgelopen op een clausule dat Alonso na één seizoen zou kunnen overstappen naar een competitiever team. BMW zou hierin niet mee hebben ingestemd.

Grootse screenshots van White Knight Story

Veel is er nog niet bekend over de nieuwe RPG van Level-5. Wel weten we dat White Knight Story zich afspeelt in een fantasiewereld waarin grote monsters het tegen elkaar opnemen in reusachtige gevechten. Ook weten we dat de game 25 december in de Japanse winkels zal liggen.

De game zal uitgebreid aanwezig zijn op de TGS. Voor dat het zo ver is, hebben we tien screenshots voor jullie.









Nederlandse toeristen gewond door busongeval

Door een busongeval in Turkije zijn donderdag in de namiddag zeventien Nederlandse toeristen in het ziekenhuis beland. De bus sloeg over de kop in de regio van de badplaats Bodrum, in het zuidwesten van het land. Dat meldde een woordvoerder van de ANWB vrijdag.

De zeventien Nederlanders kwamen allemaal in een ziekenhuis in Bodrum terecht. Twee van hen lagen vrijdag nog op de afdeling intensieve zorg. Ze verkeren niet in levensgevaar. Drie patiënten zijn ontslagen.

Het gezelschap keerde terug van een excursie naar de kalkafzettingen in Pamukkale. Bij de plaats Ayden sloeg de bus door nog onbekende oorzaak over de kop.

Een medisch team van vier personen van de ANWB is inmiddels in Bodrum aangekomen en bezoekt de gewonden. Veel mensen hebben kneuzingen, builen en schaafwonden aan het ongeluk overgehouden.

Cohen tegen registratie etniciteit criminelen

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam is geen voorstander van het plan van PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) om voortaan de etnische achtergrond van misdadigers te registeren.

Dat liet de burgemeester gisteren weten tijdens een vergadering van de raadscommissie Openbare orde en Veiligheid. Volgens Cohen is registratie een "zeer zwaar middel, met mogelijk negatieve gevolgen voor etnische groepen in de samenleving".

Ter Horst liet dinsdag weten af te willen van het taboe op registratie van etniciteit. Volgens de minister is registratie door de politie een "neutrale doelgroepanalyse", die ook kan helpen in bijvoorbeeld de strijd tegen discriminatie.

De uitspraak van Cohen is opvallend, omdat de burgemeester eerder deze maand nog liet weten dat de meeste daders van geweld tegen ambulancepersoneel "Marokkaanse medeburgers" zijn. Een deel van dat probleem zou specifiek moeten worden opgelost samen met de Marokkaanse gemeenschap, aldus Cohen.

Dat betekent echter niet dat de burgemeester het eens is met de plannen van PvdA-collega Ter Horst: "Je zou dan van tevoren precies moeten weten wat je met de registratie wilt bereiken. Ik ken op dit moment geen omstandigheden op grond waarvan je zou moeten besluiten om tot registratie over te gaan."

Onbespreekbaar voor senaatsfractie PvdA
Han Noten, PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, zei in reactie op het registratieplan van Ter Horst dat het voor zijn fractie "onbespreekbaar" is, omdat het in strijd zou zijn met de grondwet.  Dat 'zijn' eigen minister het voorstelt doet daar niks aan af. Noten: ''Het gaat veel te ver. Als je dat toestaat, dan kun je bij criminelen ook wel gaan vastleggen of ze homo zijn en welke opleiding ze hebben gehad."

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat wel achter het plan van de PvdA-bewindsvrouw.  Ook premier Jan Peter Balkenende zei gisteren tijdens de Algemene Beschouwingen dat hij er voorstander van is. ''Als bepaalde jongeren er een rotzooi van maken, moet je die zaken keihard benoemen. We hebben behoefte aan eerlijkheid."


Cohen tegen registratie etniciteit criminelen (foto: ANP)

Koppel verkracht jonge babysitters in Zweden

Twee jonge meisjes van veertien en vijftien jaar oud zijn verkracht door een stel in Zweden. De meisjes waren aan het babysitten op de kinderen van het koppel uit het Zweedse Degefors.

Toen het stel na een avondje uit thuis kwam liep de situatie uit de hand. De man vergreep zich aan het veertienjarige meisje, terwijl de vrouw beide meisjes mishandelde.

De man is tot drie jaar cel veroordeeld wegens "kinderverkrachting en seksueel misbruik". De vrouw kreeg een half jaar cel voor seksueel misbruik van de meisjes.

Voor de rechter in Karlskoga bekenden beide daders dat ze seks hadden met de meisjes, maar dat dit met instemming van de meisjes zou zijn gebeurd. Ook beweerden ze dat ze dachten dat de meisjes ouder dan vijftien waren.

Kinderen opgesloten op school in India

Een hoofdjuffrouw op een Indiase basisschool heeft 350 leerlingen tien uur lang opgesloten in een klaslokaal zonder eten en drinken. De juf miste geld uit haar portemonnee, berichtte de krant Hindustan Times vrijdag.

Toen de ouders van de leerlingen hun kinderen hoorden schreeuwen, braken ze de deuren van het schoolgebouw in de noordelijke staat Uttar Pradesh open en lieten de kinderen gaan. Zeker tien kinderen waren flauwgevallen. De furieuze hoofdjuf, die 500 roepies (8 euro) miste, is geschorst.

Nieuwe Citroën te spelen in Gran Turismo 5 Prologue

Tijdens Mondial de l'Automobile in Parijs zal Citroën een nieuwe conceptcar onthullen. Het is een GT-variant zijn en zoals dat gaat met conceptcars is het niet zeker of het apparaat ooit het asfalt zal voelen. Samen met Sony gaat Citroën er in ieder geval voor zorgen dat je kunt voelen hoe hij rijdt, want direct na de onthulling zal de auto beschikbaar zijn in Gran Turismo 5 Prologue.
Mondial de l'Automobile wordt van 4 tot en met 19 oktober gehouden.

Uitleg vertraging Brothers in Arms Hells Highway

Jeramy Cooke, lead designer bij Gearbox, heeft een interview gegeven waarin hij uitlegt waarom het zo lang duurt om de aankomende game Brothers In Arms: Hell's Highway te ontwikkelen. De eerste reden is dat het team veel aanpassingen aan de Unreal Engine 3 hebben gemaakt en elk platform reageert anders op die veranderingen. Bij elke aanpassing moesten ze dus de engine op elk platform testen en verder fine-tunen zodat het op elk systeem vloeiend loopt.
Daarnaast is het gebrek aan ervaring met de PlayStation 3-architectuur. De ontwikkeling van vorige Brothers In Arms-games werd uitbesteed aan developers met meer ervaring, maar Hell's Highway wordt volledig door Gearbox ontwikkeld. Verder is er nog de kwestie van harddisks: voor de PC- en PS3-versie kunnen de developers er van uitgaan dat de gamer een harddisk in z'n systeem heeft, bij de Xbox 360-versie kunnen ze dat niet.
Tot slot moet men ook nog rekening houden met het aantal cores die ter beschikking staan. Het ene platform heeft er acht, de ander vier en een half en PC-users hebben een breed spectrum aan mogelijk aanspreekbare cores.

This is the first time we have done a big, multi-platform game in-house, and it was brand-new technology, as well. You kind of expect when you buy off-the-shelf software that you're just going to be up and running on all three platforms. We made a lot of changes to the engine, so each platform reacts to those changes differently. There's a lot to follow up and that kind of stuff, trying to make it work right on all the different platforms.

In previous Brothers in Arms, we had farmed out the PlayStation versions to other developers who were PlayStation experts. So we had to build up all that expertise in-house to understand that platform. There's just major hardware differences; you don't know if your Xbox guy has a hard drive but your PlayStation guy does, and you've got 8 cores on this machine and 4 and a half on this machine and some PC users have who knows how many?.

Donkere kerkers in Diablo III screenshots

Een aantal maanden geleden kondigde Blizzard het nieuwe deel in de Diablo-serie aan. Dit onder groot gejuich van de fans. Toch was niet iedereen blij met de nieuwe look van de serie, en startte een aantal "fans" zelfs een petitie tegen Blizzard om de look te veranderen.

Gelukkig heeft Blizzard zich daar niets van aangetrokken, en heeft de game nog steeds zijn nieuwe look. Zie ook de vier nieuwe screenshots die zijn verschenen.



12-jarig jongetje doet spectaculaire uitvinding

Een 12-jarig Amerikaans jochie heeft een uitvinding gedaan die voor een revolutionaire kentering kan zorgen bij de fabricage van zonnepanelen. De kleine techneut heeft het klaargespeeld om zonnecellen te fabriceren die 500 keer zoveel energie kunnen opslaan als de huidige generatie.

"Huidige zonnecellen zijn plat en kunnen alleen zichtbaar licht absorberen. Ik bedacht een innovatieve zonnecel die zowel zichtbaar als UV-licht kan opnemen." De Amerikaan is van jongs af aan als gefascineerd door techniek en uitvindingen. 

Hij deed er twee jaar over om zijn driedimensionale zonnecel uit te werken. Onlangs heeft hij een prijs van 25.000 dollar gekregen voor zijn creativiteit.


De jonge uitvinder (foto: DAG)

Tost: "Buemi racet voor ons in 2009"

Sébastien Buemi zal naar alle waarschijnlijkheid de opvolger zijn van Sebastian Vettel. Dat heeft teambaas Franz Tost laten weten aan een Zwitserse krant. Woensdag testte de jonge Zwitser al voor de renstal.

"Na wat we deze week gezien hebben, en zolang we een geschikte ervaren coureur vinden voor het tweede stoeltje, denk ik dat wij het risico kunnen nemen om Sebastien in 2009 voor ons te laten racen. Dit mag je zien als een officiële verklaring. Hij is een zeer getalenteerd coureur en aangezien we deel uitmaken van Red Bull is het ook onze taak om hun jonge coureurs te begeleiden."

Overgewicht ouders zorgt voor verwrongen zelfbeeld kinderen

Kinderen en tieners met ouders en vrienden met overgewicht kijken heel anders naar hun eigen lichaam dan jeugd met slanke ouders. Uit een Canadese studie is gebleken dat dikke kinderen hun gewicht enorm onderschatten als ze opgroeien tussen dikke mensen.

In de laatste 2 decennia is het aantal mensen met overgewicht verdrievoudigd en een verwrongen zelfbeeld zal dit percentage nog verder doen stijgen (veertien procent van de jeugd heeft een serieus overgewichtprobleem). Om de jeugd te laten afvallen, zal er dus iets aan dit verwrongen zelfbeeld gedaan moeten worden aangezien overgewicht tot serieuze gezondheidsrisico’s kan leiden. Door de dikke jeugd een 'echte' spiegel voor te houden kan overgewicht vroeg in de ontwikkeling voorkomen worden.

'Besnijdenis jongens is discriminatie'

Meisjes mogen niet besneden worden in Nederland en jongens wel. Dat is inconsistent, huichelachtig en een geval van discriminatie. Twee artsen van de Amsterdamse ziekenhuizen Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Antoni van Leeuwenhoek schrijven dat in het vakblad Medisch Contact dat vandaag is verschenen.

Ze pleiten voor een algeheel verbod op besnijdenis. De artsen bestrijden dat jongensbesnijdenis geen ingrijpende ingreep zou zijn. Volgens hen kan het wel degelijk psychische schade opleveren. Daarbij kan er, zoals bij alle operaties, altijd iets misgaan.

Er zijn volgens de artsen geen medische redenen die een besnijdenis bij jongens rechtvaardigen. Vroeger werd wel gedacht dat besneden mannen minder kans op infecties hadden, maar onderzoek heeft dat nooit bevestigd, stellen ze.

Porno in PowerPoint-presentatie voor regering

De doorgewinterde ambtenaar Fred Ganate loopt het risico om ontslagen te worden na een PowerPoint-presentatie die hij heeft gegeven voor een regeringsdelegatie op de Salomonseilanden. In plaats van de voorbereide presentatie verscheen er stevige porno op het grote scherm.

Niets vermoedend bleef Ganate, die werkzaam is als secretaris van het ministerie voor Provinciaal Bestuur, de delegatie toespreken. Zich totaal niet bewust van de porno die achter hem werd vertoond.

Premier Derek Sikua kan hem de laan uit sturen als de resultaten van het lopende onderzoek naar deze affaire bekend zijn. Ganate werd in ieder geval onmiddellijk geschorst.

De fout kwam niet eens van Ganate zelf, zijn personeel was namelijk druk bezig met de laptop tijdens de presentatie en ze wilden een bestand openen dat het officiële rapport van het ministerie zou bevatten. Niets bleek minder waar.

Ganate ontkent dat de laptop van hem was. Wat voor soort porno er werd getoond is niet bekend.

Antisemitisme in Europa toegenomen

Het antisemitisme in Europa is de afgelopen jaren toegenomen, terwijl negatieve houdingen tegenover moslims zijn afgenomen. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Amerikaanse denktank Pew Research Center.

De denktank deed onderzoek in zes Europese landen. In alle landen was het antisemitisme toegenomen. Spanje was het minst tolerant tegenover joden en moslims.

Meer dan een vijfde van de Polen en Russen is antisemitisch. In Duitsland was dat een op de vier en in Frankrijk ging het om een op de vijf. Groot-Brittannië viel op als enige land waar negatieve ideeën over joden niet aanzienlijk waren toegenomen. Daar gaat het om een op de tien personen.

Europeanen denken nog minder positief over moslims dan over joden, ook al is het percentage in Rusland en Spanje gedaald. 52 Procent van de Spanjaarden, de helft van de Duitsers, 46 van de Polen, 30 procent van de Russen en circa 25 procent van de Fransen en de Britten staat negatief tegenover moslims.

Timmer moet het nog maar zien

Doelman Henk Timmer was gisteren na afloop van de wedstrijd op zijn zachtst gezegd teleurgesteld. Hoewel hij nog een paar maal zijn doel schoon hield wist Kalmar FF toch te scoren waardoor het 0-1 werd.

Timmer sprak na afloop de volgende woorden: "Dit is een ploeg waar je nooit van mag verliezen. Het is heel simpel, we moeten nu gewoon daar met 2-0 winnen. We spelen die wedstrijd op kunstgras. Het wordt nog een moeilijk verhaal."

Janet Jackson betast mannelijke fans

Wie dacht dat nipplegate alles was, heeft de nieuwste shows van Janet Jackson nog niet gezien. Tijdens recente optredens trekt de popster alles uit de kast om haar fans te pleasen.

Mannelijke fans worden op het podium gehaald, waarna de popdiva ze op erotische wijze betast terwijl ze een liedje in hun oor hijgt.

De 42-jarige zangeres reist momenteel rond de wereld met haar 'Rock Witchu' tour, waar ze onder andere nummers van haar nieuwste album Discipline zingt.



Janet Jackson weet hoe ze haar fans moet plezieren
 
Met dank aan HuHu voor de submit. 

Fietser (19) dood na botsing met truck

Een 19-jarige fietser uit Harderwijk is donderdagmiddag om het leven gekomen toen ze in haar woonplaats werd aangereden door een vrachtwagen. Ze overleed ter plaatse. Het ongeluk gebeurde rond 15.30 uur op de rotonde bij de Stationslaan en de Westermeenweg, meldt de politie.

De vrouw fietste vanuit de binnenstad van Harderwijk via het fietspad van de Stationslaan in de richting van de rotonde. Op de rotonde volgde zij het fietspad in de richting van het station. Op de afslag van de rotonde naar de Westermeenweg wilde zij vermoedelijk rechtdoor en botste daarbij met een truck met oplegger. Die werd bestuurd door een 52-jarige man uit Litouwen. Hij verleende de vrouw geen voorrang.

Wellink bezorgd om situatie in de wereld

President van de Nederlandsche Bank Nout Wellink maakt zich 'best een beetje zorgen over de situatie in de wereld'. "Dit soort zaken drijven niet aan ons voorbij", zei hij donderdagavond in actualiteitenrubriek Nova. "Nederland is een open economie. Als het met de wereldeconomie slecht gaat, dan lijdt Nederland mee."

Wellink noemde de huidige situatie een 'unieke combinatie van omstandigheden'. Eerst waren er de olie- en voedselprijsstijgingen, stelde hij. Nu komt daar nog een extra element bij, namelijk de kredietcrisis, ging hij verder.

Toch hoeft Nederland volgens Wellink niet te paniekerig te reageren op verslechterende omstandigheden in het buitenland, omdat Nederland een begrotingsoverschot heeft. Ook over het financiële stelsel van Nederland moet volgens hem geen paniek worden gezaaid. "Wij zijn een hele lastige toezichthouder en stellen allerlei verplichtingen die leiden tot extra reserves. Daardoor kunnen de banken wel tegen een stootje."

Er moet bovendien een onderscheid worden gemaakt tussen de financiële en de reële economie, legde Wellink uit, en tussen het financiële stelsel in de Verenigde Staten en dat van Nederland. "We hebben fantastische jaren achter de rug, laat het nou een paar jaar wat trager gaan."

Eerder donderdag liet minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) weten dat er geen reden tot paniek was. De gevolgen van de kredietcrisis in de Verenigde Staten blijven volgens hem voor Nederland beperkt. In Nederland zijn banken en het toezicht daarop veel beter georganiseerd dan in de VS, stelde Bos.

Doden door vuurgevecht met Italiaanse politie

Door een vuurgevecht met de Italiaanse politie zijn gisteren zes mensen om het leven gekomen. Twee raakten gewond. De slachtoffers zijn vermoedelijk Nigerianen, die in Italië waren voor drugshandel.

Dat heeft de Italiaanse televisiezender RAI gemeld. In een restaurant in de stad Caserta, nabij Napels, werden meer dan honderd schoten gelost. De streek rond Napels is de thuisbasis van een maffiabende bekend onder de naam Camorra.

Gemeenschap van goederen niet gewijzigd

Komt een erfenis alleen bij de eigen kinderen terecht of ook bij hun partners? De Tweede Kamer heeft voor de tweede mogelijkheid gekozen.

Een aanpassing in de wet met betrekking tot de gemeenschap van goederen gaat niet door. De Tweede Kamer heeft gisteravond een wijziging op het wetsvoorstel aangenomen. Schenkingen en erfenissen blijven daarom nu toch binnen de huwelijkse gemeenschap vallen. Dit betekent dat bij een echtscheiding de partner recht blijft houden op de helft van het bezit dat de andere partner uit een schenking of erfenis heeft gekregen.

In het wetsvoorstel wilde minister Hirsch Ballin van Justitie regelen dat erfenissen en schenkingen voortaan buiten de gemeenschap van goederen zou vallen. Dat sluit aan bij de heersende praktijk, waarin veel ouderen niet willen dat hun kapitaal na hun overlijden bij een ex-schoonzoon of -dochter terechtkomt. Op dit moment regelen zij dit zelf door bij een schenking of in hun testament een uitsluitingsclausule op te nemen. Voor veel mensen is dit zelfs een belangrijk motief om bij de notaris een testament op te laten maken. Jaarlijks worden er meer dan 300.000 testamenten opgemaakt.

Het belangrijkste bezwaar tegen het wetsvoorstel is de administratieve rompslomp. Het wordt dan verplicht om de administratie van maximaal drie vermogens bij te houden. Voorstanders wijzen erop dat dit in de praktijk door de uitsluitingsclausules nu al gebruikelijk is.

Afvallen door water drinken nutteloos

Mensen die veel water drinken om af te vallen, verdoen hun tijd. Uit recent onderzoek blijkt dat men om af te vallen veel beter voedsel kan eten dat veel water bevat, zoals fruit, groente, rijst en soep. Tijdens het onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Tokio, werd het gewicht en de maten van ruim duizend jonge vrouwen vergeleken met de hoeveelheid water die ze per dag tot zich namen, zowel uit drankjes als uit voedsel.

Uit de resultaten bleek dat er geen verband is tussen water uit drankjes, waaronder gewoon bronwater maar ook ijsthee, koffie en frisdranken, en het lichaamsgewicht. Er was wél een verband tussen het nuttigen van voedsel dat rijk is aan water en het gewicht. De vrouwen die veel voedsel met water tot zich namen werden lichter en kregen een smallere taille. Ook hadden ze een lagere 'body mass index' wat betekent dat hun gewicht en lengte beter in verhouding was.

Zelfs toen het bewegingspatroon van de vrouwen in beschouwing werd genomen, bleef de nieuwe theorie kloppen. De wetenschappers zijn er nog niet achter hoe het komt dat een dieet van waterrijk voedsel wel helpt bij het afvallen en het drinken van water niet. Het zou kunnen komen doordat waterrijk voedsel over het algemeen veel vezels bevat.

Noord-Korea werkt aan herstart kernreactor

Noord-Korea treft voorbereidingen om de kernreactor op het nucleaire complex Yongbyon weer op te starten. De minister van Buitenlandse Zaken Hyon Hak-Bong zei dat vandaag tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. "U kunt wel zeggen dat we al begonnen zijn aan de herstelwerkzaamheden", zei de minister.

De onderhandelingen over ontmanteling van het nucleaire programma van Noord-Korea zijn vastgelopen. Aan dat overleg nemen de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea, Japan en Rusland deel.

De Verenigde Staten beloofde Noord-Korea van de terreurlijst te halen, maar deed dat niet. De Amerikanen deden hun belofte nadat Noord-Korea inzicht gaf in het nucleaire programma, maar besloten de informatie eerst te willen verifiëren. Pyongyang reageerde furieus en legde direct de ontmanteling van Yongbyon stil.

Noord-Korea blies in juni een koeltoren van Yongbyon op om de goede wil te tonen aan de VS. De nucleaire productie lag toen al maanden stil.

Amerikanen geloven in beschermengelen

Meer dan de helft van de Amerikanen gelooft in beschermengelen. Circa 55 procent van de inwoners van de Verenigde Staten is er van overtuigd dat een engeltje op de schouder hen voor onheil behoedt.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Baylor Universiteit in Texas naar de geloofsgewoonten van Amerikanen. De wetenschappers zochten daarnaast uit of mensen in de hemel geloven. Twee van de drie ondervraagden bleek zeker te zijn van het bestaan van de hemel. Driekwart van de ondervraagden gelooft dat de hel bestaat.

Vrouwen geloven relatief vaker in de hemel dan mannen (68 tegen 56 procent). Blanken zijn minder overtuigd van het bestaan van de hemel dan zwarten (60 tegen 86 procent). De politieke voorkeur van de ondervraagden speelde ook een rol. Van de Republikeinen gelooft 77 procent in de hemel, onder Democraten is dat 54.

Van de Amerikanen gelooft 4 procent niet in God, 11 procent stelde geen religie aan te hangen.

Yolanthe bang voor bodywarmers

Tijdens de presentatie van het boek 'Ik, Jan Veerman', dat door Yolanthe Cabau van Kasbergen in een ruk werd uitgelezen, bekende zij zich rot te zijn geschrokken van het boek. "Ik was al van plan over drie weken met Jan Smit samen te gaan wonen maar als ik dit eerst gelezen had, was ik er misschien niet ingetrapt", lachte ze.

Het boek gaat over het ruige leven in het visserdorp Volendam, en sommige passages klinken Yolanthe al bekend in de oren. Toch wil de mooie actrice er niet meer weg en vindt zij zichzelf al volledig ingeburgerd. "Na het lezen van dit boek, ben ik er echt klaar voor", meent Yolanthe.

Mocht het stel later kinderen krijgen, dan gaan ze een moeilijke tijd tegemoet in Volendam. De koters krijgen dan de scheldnaam 'bodywarmer' van de oorspronkelijke bevolking van het vissersdorp. "Een niet-Volendammer als ik heet een jas. Jan is natuurlijke een ras-Volendammer, en als wij kinderen krijgen worden ze dus een kruising tussen een jas en een Volendammer. Dat noemen ze hier een bodywarmer..."

Lego eert Amy, Madonna en Cliff Richard

Feest in Legoland! De kleine, gele poppetjes van LEGO bestaan dertig jaar. Om dit heuglijke feit te vieren heeft de fabrikant enkele beroemdheden vereeuwigd.

Zo zijn niemand minder dan Cliff Richard, Amy Winehouse en Madonna geëerd met een plastic evenbeeld. Naar verluidt blijft het niet bij dit illustere trio. Binnenkort verschijnen namelijk waarschijnlijk ook figuurtjes van David en Victoria Beckham, Brad Pitt, Angelina Jolie en Danni Minogue.

Helaas is het voor de fans niet mogelijk met hun idool te spelen. De gele poppetjes zullen namelijk niet in de winkel verschijnen. Ze zijn puur bedoeld om de verjaardag van de LEGO-poppetjes luister bij te zetten.

 

Jezus in LEGO
Eerder werd Jezus al geëerd met een LEGO-poppetje.
Voor de andere beroemdheden, check het bronbericht

 

Wubbo Ockels: 'Noorden rijker dan Westen'

Het Noorden van Nederland is rijker dan menigeen denkt. De provincies Drenthe, Groningen en Friesland kunnen namelijk sneller duurzame energie toepassen dan de rest van ons land. In het Noorden is namelijk veel meer ruimte dan in de propvolle Randstad, en kan dus over meer water, wind en zon beschikken. Hierdoor is het Noorden rijker dan het Westen, en kan het eerder op eigen benen staan wat energie betreft.

Deze mooie woorden komen van hoogleraar en ex-astronaut Wubbo Ockels. De oud-inwoner van het Groningse Pieterzijl heeft gisteren een lezing gegeven aan 120 Groningse ondernemers in het Groningse Zuidhorn. De wetenschapper heeft er uitgelegd hoe erg natuur en milieu te lijden hebben gehad sinds de industriële revolutie. "De olievoorraden die in honderd miljoen jaar zijn opgebouwd, maken we in honderd jaar op. Dan is het geen wonder dan het een keer misgaat met de aarde."

Verder is Ockels ingegaan op nieuwe technieken die het opwekken van duurzame energie mogelijk maken, opdat het milieu en fossiele brandstoffen worden gespaard. Ondanks de slechte zomer blijft de ex-astronaut zeer enthousiast over zonne-energie. "Als de helft van de daken in ons land wordt bedekt met zonnepanelen, kan heel ons land van stroom worden voorzien en zijn er geen kerncentrales nodig."

Premier vergoeilijkt rijden met drank op

Een uitspraak van de premier van de Duitse deelstaat Beieren is menig Duitser in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens premier Günther Beckstein mogen sommige mensen best met twee liter bier achter de kiezen naar huis rijden, een uitspraak die hij inmiddels heeft teruggedraaid. De Duitser deed de impulsieve uitspraak dinsdag in de aanloop naar het jaarlijke bierfeest Oktoberfest, dat in de Beierse hoofdstad München zal plaatsvinden.

Eergisteren krabbelde Beckstein echter weer terug. In het publieke debat bekende hij dat zijn woorden "minder geslaagd" waren. "Iemand die rijdt kan beter helemaal niet drinken", gaf de christendemocraat toe.

Wie het Oktoberfest wil meemaken, moet snel zijn. Het grote bierfestijn begint namelijk morgen al.

 

Bier en vrouwen
Hopelijk zijn deze dames ook weer van de partij

 

Ezel 24 uur cel in wegens diefstal

Een Egyptische ezel heeft onlangs een etmaal in de cel doorgebracht. Het lastdier had namelijk een maïskolf van een stuk bouwland gejat. Hierover hebben Egyptische media gisteren bericht.

Het dier werd op heterdaad betrapt bij de Nijldelta. Bij de bekende rivier werd een controlepost ingesteld omdat er geregeld gewassen van het land verdwenen. De eigenaar van de akkers had hierover tegen de politie zijn beklag gedaan.

De ezel kreeg door de rechter een celstraf opgelegd. De eigenaar van het beest moet van de rechter een boete van vijftig Egyptische pond, zo'n zes euro, betalen. De identiteit van het lastdier is niet bekendgemaakt.

Boek: Bart Peeters - De gevaren van zes snaren

We kennen de sympathieke Belg Bart Peeters vooral als zanger en presentator. Maar dat hij ook boeken kan produceren laat hij zien met het boek De gevaren van zes snaren. Samen met Yurek Onzia -schrijver, journalist en muzikant- geeft hij in dit 111 pagina's tellende handvest een mooie aanzet om als beginnende gitarist de eerste (zuivere) akkoorden uit je gitaar te krijgen. Zeker, er zijn tal van andere mogelijkheden zoals internet en diverse dvd's en cd's om deze kunst onder de knie te krijgen, maar er is toch nog ruimte voor een boek als dat van onze Bart. De meerwaarde van het boek zit ook onder meer in de bekende liedjes die er in staan. Nu eens niet de bekende 'lesmateriaaldeuntjes' die de meeste muziek cursussen bevatten, maar Neder- en Belgenpopsongs van onder andere Van het Groenewoud, Clouseau en Henny Vrienten. Het maakt het oefenen zoveel leuker als je iets herkenbaars kunt spelen. Aan de slag dan maar.

Nieuwe Max Payne filmtrailer

Apple heeft een tweede trailer voor Max Payne online gezet. In de trailer zijn een aantal nieuwe beelden te zien die we nog niet eerder zijn tegen gekomen. In de film vertolkt Mark Wahlberg de rol van Max Payne en Mila Kunis neemt de rol van Mona Sax voor zich. De film zal vanaf 17 Oktober in de bioscopen gaan draaien.

In de film is Max op zoek naar wraak op de moordenaars van zijn gezin. Mona helpt hem daarbij omdat haar zus door dezelfde mensen is vermoord. Tijdens zijn gevecht komt hij steeds dieper in een onderwereld terecht waar hij het moet opnemen tegen de georganiseerde misdaad en het genadeloze bedrijf "Aesir".

In de bronvermelding kun je overigens de HD-trailers bekijken.

Uitslagen eerste ronde UEFA Cup

Deze week werd de eerste ronde van de UEFA Cup gespeeld. Alle uitslagen vind je hieronder. De returns zullen plaatsvinden op 2 oktober.
Hertha BSC Berlin (DUI)- Saint Patrick's Athletic FC (IER) 2-0
50' Nicu 1-0
77’ Ciceru 2-0

Apoel Nicosia (CYP) – FC Schalke 04 (DUI) 1-4
25’ Westermann 0-1
36’ Rakitić 0-2
41’ Vicente Sánchez 0-3
72’ Mirosavljević 1-3
88’ Halil Altıntop

FC Nordsjælland (DEN) – Olympiacos CFP (GRI) 0-2
74’ Mitroglou 0-1
90+3’ Leto 0-2

NK Slaven Koprivnica (KRO) - CSKA Moskou (RUS) 1-2
43’ Jurić 1-0
81’ Vágner Love 1-1
89’ Vágner Love 1-2 (pen)

FC Moskou (RUS) – FC Kopenhagen (DEN) 1-2
45+3’ Nordstrand 0-1 (pen)
90+2’ Samedov 1-1
90+5’ Sionko 1-2

Litex Lovech (BUL) - Aston Villa (ENG) 1-3
10’ Popov 1-0
45+1’ Reo-Coker 1-1
72’ Barry 1-2 (pen)
90+2’ Stiliyan Petrov 1-3

PFC Cherno More Varna (BUL) - VfB Stuttgart (DUI) 1-2
42’ Dyakov 1-0
66’ Gómez 1-1
81’ Gómez 1-2

Hapoel Tel-Aviv (ISR) - AS Saint-Étienne (FRA) 1-2
7’ Payet 0-1
60’ Feindouno 0-2
88’ Lala 1-2

FC Baník Ostrava (TSJ) - Spartak Moskou (RUS) 0-1
56’ Fathi 0-1

VfL Wolfsburg (DUI) - FC Rapid Boekarest (ROE) 1-0
47’ Grafite 1-0 (pen)

Hamburger SV (DUI) - AFC Unirea Urziceni (ROE) 0-0

Feyenoord (NED) - Kalmar FF (ZWE) 0-1
71’ Viktor Elm 0-1

Omonia Nicosia (CYP) - Manchester City (ENG) 1-2
49’ K. Duro 1-0
59’ Jô 1-1
72’ Jô 1-2

AS Nancy (FRA) - Motherwell (SCH) 1-0
42’ Berenguer 1-0

SK Brann (NOO) - RC Deportivo La Coruña (SPA) 2-0
25’ Bjarnason 1-0 (pen)
39’ Solli 2-0

Portsmouth (ENG) - Vitória Guimarães (POR) 2-0
39’ Diarra 1-0
60’ Defoe 2-0

SK Slavia Praag (TSJ) - SC Vaslui (ROE) 0-0

FK Austria Wien (OOS) - KKS Lech Poznań (POL) 2-1
64’ Schiemer 1-0
65’ Rengifo 1-1
76’ Schiemer 2-1

M¦K ´ilina (SLO) - PFC Levski Sofia (BUL) 1-1
49’ Vladavić 1-0 (pen)
64’ Joãozinho 1-1

Beşiktaş (TUR) - FC Metalist Kharkiv (OEK) 1-0
58’ Holo¨ko 1-0

FCU Politehnica Timisoara (ROE) – Partizan Belgrado (SER) 1-2
25’ Bucur 1-0
35’ Z. To¨ić 1-1
69’ Bogunović 1-2

NEC (NED) - Dinamo Boekarest 1-0
61’ Van Beukering 1-0

AC Bellinzona (ZWI) - Galatasaray 3-4
32’ Lustrinelli 1-0
39’ Kewell 1-1
47’ Sermeter 2-1
52’ Baro¨ 2-2
81’ Baro¨ 2-3
90’ La Rocca 3-3
90+5’ Lincoln 3-4

Young Boys Bern (ZWI) - Club Brugge (BEL) 2-2
16’ Schneuwly 1-0
36’ Sonck 1-1
73’ Clement 1-2
87’ Doumbia 2-2

Kayserispor (TUR) – Paris Saint-Germain (FRA) 1-2
5’ Ke¸man 0-1
87’ Toledo 1-1
89’ Luyindula 1-2

Racing Santander (SPA) - FC Honka Espoo (FIN) 1-0
57’ Jonathan 1-0

Sampdoria (ITA) - FBK Kaunas (LIT) 5-0
14’ Bonazzoli 1-0
22’ Bonazzoli 2-0
36’ Cassano 3-0
57’ Cassano 4-0
90’ Fornaroli 5-0

Brøndby IF (DEN) – Rosenborg BK (NOO) 1-2
29’ Sapara 0-1
55’ Skjelbred 0-2
63’ Krohn-Dehli 1-2

AC Milan (ITA) – FC Zürich (ZWI) 3-1
45+1’ Tihinen 1-0 (e.d.)
57’ Alex Pato 2-0
74’ Borriello 3-0
78’ Djurić 3-1

Dinamo Zagreb (KRO) – AC Sparta Praag (TSJ) 0-0

Sevilla (SPA) – Red Bull Salzburg (OOS) 2-0
6’ Diego Capel 1-0
90+2’ Adriano Correia 2-0

BV Borussia Dortmund (DUI) – Udinese (ITA) 0-2
8’ Floro Flores 0-1
34’ Inler 0-2

Stade Rennes (FRA) - FC Twente (NED) 2-1
12’ Denneboom 0-1
36’ Mbia 1-1
49’ Bocanegra 2-1

FK Borac (SER) – AFC Ajax (NED) 1-4
11’ Sulejmani 0-1
35’ Suárez 0-2
50’ Milovanović 1-2
71’ Huntelaar 1-3
86’ Huntelaar 1-4

Napoli (ITA) – Benfica (POR) 3-2
16’ Suazo 0-1
18’ Vitali 1-1
19’ Denis 2-1
54’ Maggio 3-1
59’ Luisão 3-2

Everton (ENG) - Standard Luik (BEL) 2-2
9’ Mbokani 0-1
23’ Yakubu 1-1
35’ Yobo 1-2 (e.d.)
38’ Castillo 2-2

Tottenham Hotspur FC (ENG) - Wisła Kraków (POL) 2-1
33’ Bentley 1-0
34’ Jirsák 1-1
73’ D. Bent 2-1

SC Braga (POR) - FC Artmedia Petr¸alka (SLO) 4-0
3’ Evaldo 1-0
18’ Meyong Zé 2-0
31’ Meyong Zé 3-0 (pen)
76’ Meyong Zé 4-0

Vitória Setúbal (POR) – SC Heerenveen (NED) 1-1
67’ Leandro Carrijo 1-0
90’ Elyounoussi 1-1

Marítimo Funchal(POR) – Valencia (SPA) 0-1
12’ Morientes 0-1

SACRED 2: Fallen Angel bereikt Gold status

Ascaron heeft gisteren bekend gemaakt dat Sacred 2 de zogenaamde Gold status bereikt heeft en dat de eerste exemplaren gedrukt worden. Daarnaast maakte de ontwikkelaar bekend dat de game de "Games for Windows"-kwaliteitstest doorgekomen is; wat inhoudt dat de game door en door getest is op alle Windows-versies die nog support krijgen en dat de game het in Windows Vista ingebouwde ouderlijk toezicht ondersteunt. Sacred 2: Fallen Angel is één van Duitsland's grootste game-producties. Ascaron heeft vier jaar gewerkt aan deze Actie-RPG, wat volgens de ontwikkelaar moet resulteren in een overweldigende en unieke gameplay.

De LittleBigPlanet Tropies list is bekend

Binnenkort is het zover! PlayStation 3 eigenaren kunnen dan eindelijk genieten van de langverwachte en de nu al geliefde game LittleBigPlanet. Nu wij langzaam net als iedereen langzaam aan het aftellen zijn, wordt er steeds meer info en filmpjes vrijgegeven van deze game. Dit keer is het bekend geworden welke Trophies beschikbaar zullen zijn in de game. Lees snel verder om te zien welke dat zijn.

Bronze Trophies
The Gardens - Complete all levels in The Gardens
The Savannah - Complete all levels in The Savannah
The Wedding - Complete all levels in The Wedding
The Canyon - Complete all levels in The Canyon
The Metropolis - Complete all levels in The Metropolis
The Islands - Complete all levels in The Islands
The Temples - Complete all levels in The Temples
Expert Creator - Complete all levels in the tutorials
Artist - Place a sticker
Homemaker - Place 10 stickers or decorations in your pod
Fashion Sense - Choose a costume for your sackperson with at least one item on your head, at least one item on your body, and a material
Forager - Collect 25% of the prize bubbles on the story levels
Sticky Fingers - Collect 50% of the prize bubbles on the story levels
Treasure Hunter - Collect 75% of the prize bubbles on the story levels
2X Multiplier! - Get a 2X Multiplier
8X Multiplier! - Get a 8X Multiplier
Incredible Speed! - Travel at incredible speed
Incredible Height! - Travel to an incredible height
Friendly - Complete a level with more than one player
Party Person - Complete a level online with 3 other players who are on your friends list
Socialite - Complete a level online with 3 other players who are not on your friends list
Top of the Class - Win a 4-player game
Traveler - Complete a community level
FIRST! - Be among the first 10 people to complete a community level
Opinionated - Tag a community level
Neighborhood - Watch Heart 5 community levels
Networking - Heart 3 authors
Talkative - Post a comment on a community level
Creator - Build and save a level with the thermometer more than 30% full
Team Creator - Build and save a level with more than one player with the thermometer more than 30% full
Publisher - Publish a level
Look What I Made! - A level you published was played by 5 or more people
Trendsetter (Hidden) - Place a sticker or a decoration on another player's sackperson
Cranium Collector (Hidden) - Kill 100 Creatures across all levels
Secret Stickerist (Hidden) - Unlock the race in First Steps
Sackbird (Hidden) - Spend 8 seconds or more in the air

Silver Trophies
Just Beginning - Complete all the main path story levels
20X Multiplier! - Get a 20X Multiplier
Hi Score - Collect 1,000,000 points over all levels you have played
Booty Master - Collect all the prize bubbles on the story levels
Dr Frankenstein - Create a living creature with at least 2 eyes, 2 legs or wheels, and a brain
Crowd Pleaser - A level you published was played by 50 or more people
Feel the Love - A level you published was hearted by 10 or more people
Celebrity - You were hearted by 5 or more people as a player

Gold Trophies
Play - Complete all story levels without dying, with the exception of those levels that only end when you die
Create - A level you published was hearted by 50 or more people and you were hearted by 30 or more people
Share - Play 150 community levels, tag 50 community levels and heart 10 community levels

Platinum Trophy
Earn all LittleBigPlanet trophies to unlock this platinum trophy

Voetbal: Uitslagen UEFA Cup

Vanavond speelden vijf Nederlandse clubs in de eerste ronde van de UEFA Cup. Feyenoord kreeg Kalmar FF op bezoek, NEC ontving in het Goffert-stadion Dinamo Boekarest. FC Twente, Ajax en SC Heerenveen speelden uit, tegen respectievelijk Stade Rennes, FK Borac en Vitória Setúbal. Hieronder vind je een kort verslag van deze wedstrijden.

Feyenoord - Kalmar FF
De Zweedse club, die in eigen land als een aanvallend ingestelde ploeg bekend staat, speelde in de Kuip, dat maar voor eenderde was gevuld, verstoppertje. Feyenoord speelde in de eerste helft traag en te slordig, waardoor er weinig te genieten viel. De Rotterdammers kwamen niet verder dan een schot van De Cler voorlangs en een kopbal van De Guzman die ruim naast ging. Kalmar wist in de counter zelfs geen enkel schot op doel te produceren.

In de tweede helft was er wel wat te genieten voor de toeschouwers. Inglesten dook driemaal op voor de neus van Timmer, maar in alle gevallen redde de doelman van Feyenoord. Feyenoord leefde even op met Wijnaldum, De Guzman en Hofland die bijna succes hadden, maar het was Kalmar dat in de 72e minuut scoorde. Viktor Elm wist uit een indraaiende vrije trap de 1-0 te maken.

Feyenoord probeerde in de resterende tijd nog van alles maar echt gevaarlijk waren ze niet. Ook invallers Makaay en Biseswar konden niet voor aanvallende impulsen zorgen.

NEC - Dinamo Boekarest
NEC, dat na vijf jaar zijn rentree op de Europese velden maakte, had in de eerste helft de controle over de wedstrijd, maar grote kansen kregen ze niet. Van Beukering zag vlak voor de rust een doelpunt wegens buitenspel afgekeurd worden. Een mooie indivuduele actie van Ntibazibkiza werd gestopt door doelman Lobont. Dinamo loerde vooral op de counter. Danciulescu dook bij een daarvan plotseling op voor Babos, maar de aanvaller wist de bal niet onder controle te krijgen.

Na rust begon NEC fel en na enkele kansen kopte Van Beukering de Nijmegenaren uit een voorzet van El-Akchaoui op 1-0. Daarna kropen de Roemenen wat meer uit hun schulp, maar meer dan een afstandsschot van Cristea leverde dat niet op.

NEC kreeg aanvallend meer ruimte en kreeg meer kansen. Worm zag een inzet van dichtbij gestopt worden en Ntibazibkiza en Wisgerhof zagen hun schoten over het doel gaan. Desalniettemin bleef het 1-0.

 

Stade Rennes - FC Twente
In de eerste tien minuten van de wedstrijd was Stade Rennes de bovenliggende partij. De ploeg wist een aantal keer in de buurt van het doen van Boschker te komen, maar deze acties waren nog niet gevaarlijk. FC Twente had daar na dertien minuten spelen een antwoord op door middel van een treffer van Denneboom. De aanvaller kreeg de ruimte om de bal binnen te koppen en wist hier optimaal van te profiteren. Direct daarna werden de Fransen via Briand gevaarlijk, maar Boschker stond zijn mannetje en keerde de bal. In het vervolg bleef de thuisploeg het overwicht hebben. Toch wisten de Tukkers er zo nu en dan ook nog uit te komen.

Na bijna een half uur spelen zorgde Briand, die Douglas te snel af was, voor enig gevaar. Boschker zat er echter weer goed bij en voorkwam erger. Aan de andere kant was Elia dichtbij het vijandige doel, maar de verdediging sneed hem de pas af. Tien minuten voor rust was Danzé dichtbij de gelijkmaker. De speler reageerde adequaat op een voorzet van Wiltord, maar miste scherpte. Uit de corner die hierop volgde wist M'Bia alsnog te scoren. Op slag van rust kwam Stade Rennes bijna op voorsprong, maar wederom M'Bia kopte de bal over het doel van FC Twente.

Kort na aanvang van de tweede helft werkte Leroy de bal bijna tegen de touwen. Boschker wist het schot echter te pareren. Kort daarna kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong na een treffer van Bocanegra. De speler kopte de bal naar de grond en liet de doelman van FC Twente kansloos. Ook daarna had Stade Rennes het betere van het spel, maar wist de kansen niet tot doelpunt te promoveren. FC Twente kreeg het steeds moeilijker en kon het spel niet meer maken. Het initiatief lag hierdoor bij de Fransen.

De laatste twintig minuten werden voornamelijk op de helft van FC Twente afgewerkt. De bezoekers kwamen nog maar sporadisch op de helft van de tegenstander, die de bal kon overnemen voor het doel werd bereikt. Vijf minuten voor tijd was Sow dichtbij een treffer voor de Fransen, maar had zijn vizier niet op scherp staan. Vlak voor tijd waagde wederom Sow het eens van afstand. Boschker bleef echter goed bij de les en voorkwam een doelpunt. Ook in blessuretijd bleef Stade Rennes beter, maar werd er niet meer gescoord.

 

FK Borac - Ajax
De Serviërs begonnen gedurfd en wisten een aantal kleine kansjes te creëren. De Amsterdamse verdediging was echter goed bij de les en wist deze speldenprikjes op tijd de kop in te drukken. De Amsterdammers begonnen wat lamlendig aan de wedstrijd en het duurde even voordat de eerste echte kans van Ajax te zien was. Deze eerste kans werd echter wel direct een doelpunt. Luis Suárez kwam gemakkelijk voorbij zijn tegenstander en gaf de bal voor op Miralem Sulejmani. De Serviër in Amsterdamse dienst wist deze kans in de kluts binnen te werken en Ajax in de twaalfde minuut op voorsprong te zetten.

Na het doelpunt van de Ajax werden ze wat vaker gevaarlijk. Klaas Jan Huntelaar kreeg in de zestiende minuut zelfs een prima mogelijkheid op de tweede treffer maar kon net niet bij de bal. De Serviërs waren iets te makkelijk in hun aanvallen en hierdoor ging er eigenlijk geen enkele dreiging vanuit. Ajax kreeg echter wel een aantal kansjes waarmee ze de score konden verdubbelen, echter faalde ze hierin herhaaldelijk of werd er afgefloten doordat er buitenspel werd geconstateerd. Na een corner van de Serviërs wist Ajax snel om te schakelen en via een schitterend lobje van Suárez de score in de 36ste minuut te verdubbelen.

Een minuut of vijf voor de thee kreeg ook Borac nog een kans op maar de Serviërs waren opnieuw veel te makkelijk en schoten de bal naast het doel van Stekelenburg. Op slag van rust kreeg Jeffrey Sarpong nog een grote kans op de 3-0 na een voorzetje van Suarez. De Uruguayaanse voetballer zette Sarpong alleen voor de keeper alleen schoot deze tegen doelman Grahovac op.

De tweede helft begon met een aanvallend Borac, deze aanvalslust werd vijf minuten na de rust beloond met een treffer voor de Oost-Europeanen. Een foutje van Urby Emanuelson leidde ertoe dat Milovanovic uiteindelijk wel het net achter Stekelenburg wist te vinden. Dit doelpunt werkte behoorlijk motiverend voor de ploeg uit Cacek en ze kwamen steeds vaker voor het doel van Stekelenburg. De keeper van Ajax moest dan ook meerdere malen in actie komen om zijn ploeg op voorsprong te houden.

Klaas Jan Huntelaar wist na een hoekschop van Emanuelson volledig uit het niets te scoren en de voorsprong van Ajax te vergroten naar 3-1. Het derde doelpunt van Ajax zorgde ervoor dat het geloof bij Borac verdween en dat de wedstrijd als een nachtkaars uitging. Ajax spande zich niet teveel meer in en wist uiteindelijk zelfs nog een keer het net te vinden via Huntelaar. Ajax zal morgen naar huis worden gevlogen en zich dan met een gerust hart kunnen voorbereiden op de klassieker tussen Ajax en aartsrivaal Feyenoord van komende zondag.

Vitória Setúbal - SC Heerenveen
Vitória Setúbal begon in Lissabon, want het eigen stadion was afgekeurd, met vijf Brazilianen in de basis tegen Heerenveen. De Friezen toverden een verrassing uit de hoed door Lesley Fellinga op te stellen als linksback. In de eerste minuten was er al een kleine kans voor Heerenveen via Pranjic. Na een minuut of vijf kreeg Setúbal via Chaves aan de rechterkant een vrije trap, maar deze leverde geen gevaar op. Na een minuut of 10 spelen kreeg Setúbal een corner, waarbij Vandenbussche de bal niet goed raakte en Chaves de bal in kon koppen, maar dit niet voor elkaar kreeg. De Portugezen kregen meer kansen, maar Heerenveen wist deze te neutraliseren.

Heerenveen kreeg via Beerens een kans, maar hij werd afgefloten. Na twintig minuten spelen kreeg Heerenveen via Fellinga een goede mogelijkheid. Via een goed passje van Pranjic ging Fellinga op het doel af van de Portugezen, maar in plaats van zelf te schieten, legde hij breed op Beerens die miste. Voor Sétubal schoot na 27minuten de Braziliaan Leandro Lima op de lat boven Vandenbussche, waarbij Heerenveen goed weg kwam.

Hierna kwam er wat sfeer in het stadion dat slechts gevuld was met 4.000 toeschouwers. Pranjic kreeg na een half uur de eerste gele kaart, nadat hij de rechtsback Janicio had neergelegd. Uit de vrije trap die volgde schoot Carrijo maar net naast. Setúbal bleef de partij met het meeste balbezit en kreeg ook kansjes. Heerenveen bleef ondertussen loeren op de counter en wist vrij eenvoudig overeind te blijven, ondanks de kansjes voor Sétubal. Net voor rust produceerde Laionel nog een goed schot voor de Portugezen, maar Vandenbussche wist ook deze bal te keren, waardoor het bij rust 0-0 was.

In de tweede helft was de eerste kans voor Laionel, maar hij miste. Heerenveen kreeg na een voorzet van Beerens een goede kans via Pranjic, maar hij kopte over. Vlak daarna kreeg Heerenveen haar eerste corner van de wedstrijd, maar dit leverde niets op. Heerenveen probeerde door te drukken, maar tot kansen leidde dit niet. Setúbal kreeg via Lionel een kans, maar Vandenbussche stond op de goede plaats.

Na twintig minuten spelen in de tweede helft wist Janicio de bal goed voor te krijgen en Leandro Carrijo wist de bal tegen de touwen te koppen, waardoor Setúbal op 1-0 voorsprong kwam. Daarna ging Heerenveen op zoek naar de gelijkmaker en bracht enkele verse krachten in. Via Elyounoussi, Svec en Pranjic kreeg Heerenveen mogelijkheden, maar benut werden ze niet. Daarna zakte de wedstrijd in, maar kregen de Portugezen via Lionel nog een mogelijkheid. In de blessure tijd brak Pranjic door in het strafschopgebied en wist de bal voor te krijgen, waarna Elyounoussi de gelijkmaker aan liet tekenen. Daarna drongen de Portugezen nog aan, maar het bleef 1-1.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

The Making of Metal Gear Solid 4

Het tot op heden laatste deel van de Metal Gear Solid reeks werd positief door de pers ontvangen, verkocht goed op de PS3 en zorgde tevens voor een stijging van het aantal verkochte PS3's. Nu is er op Softimage een "making of" verschenen van de game. Zo kun je concept art bewonderen, renders en nog veel meer. Mocht je niet MGS4 hebben gespeeld dan maakt het niet uit; het is best interessant om te zien hoe de game gemaakt is. Enige kennis van de termen en het beheersen van Engels lezen is handig, maar alleen het bekijken van de afbeeldingen is ook erg interessant!


De making of Metal Gear Solid 4 kun je vinden op de website van Softimage.

Minder slachtoffers malaria dan gedacht

(Novum/AP) - Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal mensen dat ieder jaar malaria krijgt twee keer kleiner dan gedacht werd. Betere meetmethodes hebben ervoor gezorgd dat de schatting van vijfhonderd miljoen mensen die jaarlijks malaria krijgen met de helft verlaagd kon worden. Dat heeft de WHO donderdag gezegd.

De nieuwe schatting is gebaseerd op betere gegevens in landen buiten Afrika. Voor Afrikaanse landen is gebruikt gemaakt van cijfers uit plaatselijk onderzoek, nationale statistieken en ecologische informatie. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen is de schatting gebaseerd op gegevens uit 2006, de meest recente cijfers.

Het dodental als gevolg van malaria heeft de WHO niet veranderd. In 2006 zijn 881 duizend mensen aan de ziekte omgekomen, vooral kinderen onder de 5 jaar. Een gebrek aan medische hulpverlening, slechte voorzieningen en gebrekkige informatie zijn de grootste obstakels voor de verspreiding van medicijnen.

Malaria is een infectieziekte die wordt verspreid door muggenbeten en heeft koorts, rillingen, misselijkheid en kortademigheid als symptomen. De ziekte treft vooral arme mensen in afgelegen gebieden. Afrika wordt nog steeds het hardst getroffen door malaria, gevolgd door Zuidoost-Azië.

'Supersnelrecht voor geweld tegen hulpverleners'

Plegers van geweld tegen hulpverleners moeten worden onderworpen aan snelrecht en mogen pas vrijkomen nadat ze hun straf hebben uitgezeten. Dat eiste de Tweede Kamer donderdag aan het eind van de algemene politieke beschouwingen. De Tweede Kamer sprak met het kabinet over de begroting van volgend jaar.

Een Kamermeerderheid steunde voorstellen van VVD-leider Mark Rutte en SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies over de aanpak van geweld tegen hulpverleners. Bij het supersnelrecht moeten rechtszaken binnen drie dagen worden behandeld en afgerond. De Kamer wil dat mensen die worden veroordeeld direct hun straf moeten uitzitten nadat ze zijn veroordeeld.

Ook wil een meerderheid in de Tweede Kamer dat er een afschrikwekkend lik-op-stukbeleid komt tegen plegers van geweld van tegen hulpverleners. Recent kwamen gevallen van geweld tegen hulpverleners in het nieuws. In Amsterdam werden enkele weken geleden ambulancemedewerkers tijdens hun werk mishandeld door omstanders.

Enkele weken geleden maakte de Raad van de Rechtspraak bekend dat supersnelrecht moeilijk toepasbaar is. Het zou alleen eenvoudig werken bij draaideurcriminelen.


Foto bij: 'Supersnelrecht voor geweld tegen hulpverleners'  (foto: DAG)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.