Leider brassband met coke hoort 40 maanden eisen

Tegen een 28-jarige Surinaamse is vandaag veertig maanden cel geëist voor het leiden van een drugssmokkelende groep Surinamers die zich voordeed als brassband. In maart werd zij op Schiphol aangehouden. Vier veronderstelde leden van haar 'band' werden in juli al veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor de invoer van 3,5 kilo cocaïne.

Tegen twee medeverdachten, van 25 en 28 jaar, is vrijdag door het Openbaar Ministerie in Haarlem anderhalf jaar cel geëist. De zaak tegen de drie verdachten die vrijdag terechtstonden was aangehouden, omdat zij nog moesten worden gehoord door de rechter-commissaris. De uitspraak is over twee weken.

De Haarlemse rechtbank, die een dependance heeft op Schiphol, stelde in het vonnis van juli dat de brassband als dekmantel diende voor de drugssmokkel. Zowel de echte brassband als sponsor Parbo reageerde in Surinaamse media aangeslagen op de zaak. Volgens bierbrouwerij Parbo zijn alle echte bandleden in Suriname.

Eind maart was het de tweede keer dit jaar dat op Schiphol een Surinaamse groep koperblazers in de kraag werd gevat vanwege drugssmokkel. De eerste groep is in zijn geheel veroordeeld. Maandag moeten weer verdachten voor de rechter komen, want in juni was het voor de derde en vierde keer raak.