FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 september 2008

Al-Qaeda onthoofdt Mauritaanse militairen

Het Mauritaanse leger heeft in de Sahara twaalf militairen die eerder deze week waren ontvoerd, onthoofd teruggevonden. Dit is zaterdag van een hoge functionaris van de regerende militaire junta in de hoofdstad Nouakchott vernomen.

De verantwoordelijkheid voor de ontvoering was opgeëist door terreurnetwerk al-Qaeda. De militaire junta van Mauritanië heeft om internationale steun gevraagd in de strijd tegen een ernstige terreurdreiging in West-Afrika.

Win een Uglydoll

Het is september, de tijd van vakanties zijn in de meeste gevallen weer voorbij. De scholen zijn weer begonnen en ook de stapel werk die je op je bureau achterliet is er sinds jou afwezigheid niet minder op geworden. Het is weer werken geblazen dus. Gelukkig is er altijd nog FOK! om je in deze drukke tijden van enige ontspanning te voorzien!

Plunko, Jeero en Ox, het zijn zomaar enkele namen uit de trendy Uglydolls familie. De eigenzinnige familie die uit dertig leden bestaat hebben, net als ons FOK!ers, ieder hun eigen karakter. In navolging van Nelly, Nicole Richie en Snoop Dogg maak jij nu ook kans om in bezit te komen van een exemplaar!

In samenwerking met trendyspeelgoed.nl organiseert FOK! een paint/photoshop wedstrijd waarin jou gevraagd wordt één van de Uglydolls op zo'n apart en/of grappig mogelijke manier te painten/shoppen. Uiteraard rekening houdend met de aard van de betreffende uglydoll.

De uglydolls waaruit je kunt kiezen zijn hier te vinden, kies daar de uglydoll die jou het meest bevalt en paint of photoshop hem zo orgineel en grappig mogelijk. Dat kan zijn op een grappige plaats, in een grappige situatie of met een bijzonder persoon, etc, daarin ben je helemaal vrij. Als je een account hebt kan je je creatie in dit topic posten. Als je geen account hebt kan je je creatie mailen naar pr@fok.nl. Vermeld dan wel even dat het om de uglydolls actie gaat. Misschien win jij de uglydoll uit jouw creatie wel!

Het posten mag tot maandag 22 september 20:00 daarna gaat het topic op slot en sluit de inzendingstermijn. Daarna gaan we stemmen voor de winnaars van de twee grote uglydolls en de 5 troostprijsje in de vorm van keychain formaat uglydolls.

Als je vragen hebt of gezellig wilt kletsen dan kan je dat hier kwijt. www.trendyspeelgoed.nl en FOK! wensen je veel plezier en succes!

Uitslag AZ - PSV

Om 20:45 uur werd er afgetrapt voor het duel tussen AZ en PSV. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

AZ- PSV 1-0
82' Martens 1-0

Toeschouwers: 16.258
Scheidsrechter: Vink
Stadion: DSB Stadion
Gele kaart: Moisander, Schaars, De Zeeuw (AZ), Lazovic (PSV)

Opstellingen

AZ: Romero, Swerts, Jaliens, Moreno, Moisander, v.d.Velden, De Zeeuw, Mendes da Silva, Schaars (Martens/76), Dembélé, El Hamdaoui

PSV: Isaksson, Rodríguez (Nijland/87), Marcellis, Bréchet, Zonneveld, Afellay, Méndez, Bakkal (Culina/79), Simons, Dzsudzsák, Koevermans (Lazovic/73)

Verhagen voortaan op de voet te volgen

Wie altijd precies wil weten waar minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken verblijft en waarmee hij zich zoal bezighoudt, hoeft voortaan geen moment meer in onzekerheid te verkeren. Op de nieuwe website hierisministerverhagen.nl is de CDA-bewindsman vanaf vandaag op de voet te volgen, waar ook ter wereld.

Door in te zoomen op een landkaart komen de locatie, de plaats en het land in beeld waar hij zich bevindt. Door korte berichten geeft de minister zelf een indruk van zijn dagelijkse werk. Verder geven links informatie over de internationale politiek en de ontwikkelingen in de wereld die Nederland aangaan.

"Waar ben ik? Kijk eens op internet?"  (foto: ANP)

Moslimdokters in VS helpen armen gratis

In de legendarische muziekstad waar rock-'n-roll werd geboren, Memphis, Tennessee, worden behalve goede muziek, ook goede normen en waarden hoog in het vaandel gehouden. Honderd islamitische dokters werken daar al twee en een half jaar (tot vandaag) in stilte om de armen te helpen.

Vanuit een huis op het grondgebied van de moskee van Memphis hebben zij al meer dan tweeduizend onverzekerde Amerikanen geholpen. Alleen de wettelijke administratiekosten worden verrekend; een bezoekje kost eenmalig vijf dollar. In veel gevallen helpen de artsen de patiënten ook met de kosten van de medicijnen. 

Er zijn door vrijwilligers al maanden flyers uitgedeeld in de straten waar Elvis eens liep, en waar nu tienduizenden mensen haast niet rond kunnen komen, maar tot nu toe hebben slechts een handvol niet-moslims van de diensten gebruik gemaakt. Dokter Khan, een van de participerenden, zegt dat dit wellicht deels te wijten valt aan de negatieve stereotypering van moslims.

De dokters hopen door de publiciteit van hun persverklaring deze stereotypering in ieder geval deels te verzwakken, zodat ook de hardwerkende andersgelovige onverzekerden van de dienst gebruik willen en zullen maken.

Screens en trailer Tecmo Bowl: Kickoff

Misschien ken je het van vroeger, maar Tecmo Bowl en Super Tecmo Bowl die in het verleden de NES, SNES en Gameboy sierden krijgen een vervolg: Tecmo Bowl: Kickoff voor de Nintendo DS. De American Football game krijgt ook op de DS coole cutscenes tussen de actie door als je bijvoorbeeld toffe moves maakt of een touchdown scoort. Vooralsnog is slechts een releasedatum voor de VS bekend: 11 november 2008. Of de game überhaupt in Europa uit zal komen is op moment van schrijven nog de vraag.






Zoektocht naar drenkeling in de Lek

In de Lek bij Nieuw-Lekkerland is zaterdagavond een nog onbekend persoon te water geraakt. Hulpdiensten proberen de mogelijke drenkeling zo snel mogelijk uit het water te krijgen, meldt een politiewoordvoerder.

Rond 20.30 uur meldde iemand dat hij iets of iemand had zien drijven. We hebben gelijk alarm geslagen, zegt de woordvoerder. "Maar in theorie kan het een stuk hout zijn." Duikers van de brandweer, maar ook politie en ambulance zijn aanwezig op de Lekdijk. Een helikopter met warmtebeeldcamera is onderweg. Wat zich heeft afgespeeld is vooralsnog onduidelijk.

Uitslag Heracles Almelo - FC Groningen

Rond de klok van 19:45 uur werd er in Almelo afgetrapt voor het duel tussen Heracles Almelo en FC Groningen. De uitslag van het treffen tussen deze twee ploegen vind je hieronder terug.

Heracles Almelo - FC Groningen 1-1
51’ Dost 1-0
85’ Andersson 1-1

Toeschouwers: 8.298
Scheidsrechter: van Egmond
Stadion: Polman Stadion
Gele kaart: Klavan, van den Bergh, Quansah (Heracles Almelo)
Rode kaart: Ajilore (2) (FC Groningen)

Opstellingen

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Breukers, Maertens, Wuytens, Looms, Quansah, van den Bergh (Everton/87), Klavan (Fledderus/60), Douglas, Dost, Steur (Bridji/72)

FC Groningen: Luciano, de Roover, Sankoh, Granqvist, Hiariej, van der Laak (Powel/74), Ajilore, Lovre, Levchenko (Matthijs/74), Berg, García (Andersson/62)

Zeker 700 miljard dollar voor reddingsfonds

De Amerikaanse regering wil in twee jaar tijd mogelijk tot 700 miljard dollar pompen in een fonds dat wankelende financiële instellingen van de ondergang moet redden. Dit staat in het plan van aanpak dat aan het Amerikaanse Congres is gestuurd en vanmiddag openbaar werd. Het Congres moet instemmen met het plan.

De minister van Financiën Henry Paulson krijgt een soort absolute macht. Hij krijgt honderden miljarden tot zijn beschikking om 'giftige' hypotheekleningen die Amerikaanse bankinstellingen overbelasten over te nemen en eventueel weer van de hand te doen.

Financiën wordt gedurende de twee jaren onschendbaar, want het is volgens het plan onmogelijk de handelwijze van het ministerie juridisch bij deze reddingsoperaties aan te vechten. Het is nog niet duidelijk hoe de overgenomen zaken door Financiën worden beheerd.

De staatsschuld mag in het plan groeien tot 11,3 biljoen dollar. De Amerikaanse president Bush sprak vandaag van een hoge prijs voor een groot probleem.

150 moslims ontslagen wegens bidden op het werk

Tussen de 86 en de 150 moslims zijn gisteren en eergisteren ontslagen bij vleesverwerkingsfabriek JBS Swift in Grand Island, Nebraska. Tamara Smid, de woordvoerster van de fabriek, erkende gisteren 86 ontslagen. "De ontslagen vielen bij arbeiders die herhaaldelijk zonder toestemming hun werk verzaakten te doen," aldus Smid. 

Een woordvoerder van de ontslagen moslims, Mohamed Rage, geeft aan dat de ontslagen gelovigen vijfmaal daags moesten bidden tijdens de islamitische vastenmaand. Hier gaf de werkgever geen toestemming voor. Na waarschuwingen werden er volgens de gedupeerde gelovige donderdagnacht al 80 arbeiders ontslagen. Toen die vrijdag gezamenlijk gewoon weer op (inmiddels niet meer) hun werk verschenen, werden ze weggestuurd. Ook 70 andere moslims kregen vrijdag de zak.

Bij de fabriek werken plusminus 2500 mensen, waarvan ongeveer 500 moslim. De arbeiders hadden volgens Rage al maanden gevraagd of zij enkele malen per dag een paar minuten mochten bidden; desnoods zouden hun pauzetijden verschuiven, zodat ze in hun eigen tijd op de knieën zouden gaan. De fabriek weigerde een regeling te treffen, en kreeg hierin bijval van de niet-moslims. Die vonden de voorgestelde regelingen "voortrekkerij".

De ontslagen vielen bij werknemers die herhaaldelijk in de fout waren gegaan. Donderdagavond, rond zonsondergang, probeerden enkele moslims even pauze te nemen om te bidden. Dit hadden ze afgesproken met de manager. Toen ze wegliepen van hun taken, begonnen een paar Latino's te klagen. Er ontstond een gevecht, waarbij de politie werd gebeld. "Toen we aankwamen, was het alweer rustig," zegt politieagent Steve Lamken.

Het management stelde de vromen voor de keuze: of terug aan het werk, of naar huis gaan. Hierop vertrokken volgens de fabriek zelf 60 tot 80 mensen direct. Een deel keerde vrijdag terug, en werd weer weggestuurd. Ook vrijdag vielen ontslagen volgens dezelfde padstelling: aan het werk, of wegwezen. Het bedrijf zelf zegt haar "zeer diverse arbeidersgroep te waarderen." JBS heeft naar eigen zeggen altijd heel veel aanpassingen gemaakt voor de specifieke wensen van de werknemer, en trekt hier dus haar grens.

Zwitserland en Servië naar wereldgroep

Zwitserland en Servië hebben zich geplaatst voor de wereldgroep. Beide landen wonnen hun promotie/degradatieduel door vandaag al een beslissende 3-0 voorsprong te nemen.

Zwitserland nam het op tegen België. het duo Roger Federer en Stanislas Wawrinka klopte in het dubbelspel de Belgen Olivier Rochus en Xavier Malisse. Het werd 4-6, 7-6(6), 6-3 en 6-3. Servië was dit weekend te sterk voor Slowakije. Viktor Troicki en Nenad Zimonjic versloegen de Slowaken Michal Mertinak en Filip Polasek: 7-6(8), 6-4, 6-7, (7) en 7-6 (5).

Uitslag Vitesse - Sparta

Om 18:45 uur werd er afgetrapt voor het duel tussen Vitesse en Sparta. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

Vitesse - Sparta 1-1
50’ van Wolfswinkel 1-0
75’ Dissels 1-1

Toeschouwers: 16.000
Scheidsrechter: van Sichem
Stadion: Gelredome
Gele kaart: Sprockel, Molhoek (Vitesse), Slot, Rutjes, Jaggy, Slijngard (Sparta)

Opstellingen

Vitesse: Velthuizen, Verhaegh, Sprockel, van der Struijk (Schreuder/17), Drost, Jenner (Kolk/65), Claudemir, Hofs (Kaya/88), Molhoek, Büttner, van Wolfswinkel

Sparta: Varkevisser, Vermes, Touzani, Adeleye, Slijngard (Duplan/71), Rutjes (Dissels/40), Slot (van Bueren/77), Jaggy, John, Rose, Poepon

PvdA: Nederlanders steunen lijn kabinet

Nederlanders willen meer wijkagenten en een harde aanpak van veroorzakers van overlast. Dat blijkt volgens de PvdA uit een enquête die de partij vandaag hield onder bijna 1.700 inwoners van Nederland.

Kamerleden, bestuurders en andere PvdA-leden gingen in meer dan tweehonderd plaatsen de straat op onder het motto 'PvdA, een goede buur(t)'. Mensen werd gevraagd een mening te geven over de investeringen in de wijken die de PvdA voorstelt. De komende jaren komen er vijfhonderd wijkagenten bij, en worden raddraaiers harder aangepakt, zo bleek deze week uit de diverse begrotingen en debatten in de Tweede Kamer.

Volgens de PvdA waren 'de mensen' over het algemeen goed te spreken over de 'rode' begroting voor volgend jaar. Naast de extra wijkagenten en harde aanpak van overlast, hoorden de sociaal-democraten dat meer mensen hulp moeten krijgen bij het vinden van een baan. Ook een gezinscoach werd vaak genoemd, aldus de PvdA.

Fractievoorzitter Mariëtte Hamer reageerde enthousiast op de resultaten van de enquête. "Het maakt duidelijk dat de PvdA goede keuzes heeft gemaakt", zei Hamer in Amsterdam-Noord. "De zorg van de mensen is ook onze zorg. Daarom hebben we deze week juist de aandacht gevraagd voor meer wijkagenten en wijkverpleegkundigen."

Apple haalt adapters terug

Apple haalt in Canada, de VS, Japan, Mexico en delen van Latijns-Amerika alle iPhone 3G-adapters terug. De pinnetjes van het stekkertje zitten niet goed verankerd in de adapter, waardoor gebruikers mogelijk een elektrische schok kunnen oplopen.

Dat maakte Apple dit weekend bekend. Volgens de fabrikant van de razend populaire telefoon bestaat er het risico dat de pinnetjes kunnen blijven haken of afbreken in het stopcontact. Apple heeft nog geen berichten gehad dat mensen daadwerkelijk gewond zijn geraakt, maar neemt het zekere voor het onzekere.

Het risico zit hem in het type stekker dat ter plaatse gebruikt wordt. Die gebruiken aanzienlijk dunnere pinnetjes om contact te maken met het stopcontact en zijn dus ook storingsgevoeliger dan de stekkers die we hier gebruiken. Adapters in Nederland en de rest van Europa zijn dus veilig.

Om hoeveel adapters het gaat, heeft Apple niet bekend gemaakt. Schattingen lopen in de miljoenen, aangezien de iPhone 3G veruit de meest gewilde telefoon wereldwijd is. Sinds de lancering in juli zijn er naar schatting zes miljoen van verkocht, waarvan een aanzienlijk deel in de landen waar het probleem zich nu voordoet.

Alle klanten kunnen online een nieuwe adapter bestellen of langs gaan bij een Apple-dealer. Vanaf 10 oktober hoopt de maker van de telefoon dan de nieuwe adapters klaar te hebben, zodat ze ingewisseld kunnen worden. Tot die tijd wordt gebruikers aangeraden om hun telefoon op te laden via de USB-aansluiting of via de oude vertrouwde adapter van de eerste generaties iPhones.


Foto bij: Apple haalt adapters terug  (foto: DAG)

Ruim kilo wiet kwijt door fout belgedrag

Bij een automobilist is zaterdagochtend 1360 gram wiet aangetroffen en in beslag genomen. Hij was niet handsfree aan het bellen op de A2 bij Eindhoven en werd aan de kant gezet. Hij mocht na verhoor op het politiebureau weer verder. De man verklaarde voor een coffeeshop in Eindhoven te werken. Zijn leeftijd en woonplaats zijn onbekend.

Agenten gaven rond 10.30 uur een stopteken aan de bestuurder. De auto bleek niet als verzekerd aangemeld en de chauffeur had geen legitimatie bij zich. Uit de auto kwam een 'penetrante' wietgeur. Bij navraag overhandigde de man een zak met henneptoppen. Bij doorzoeking van de auto kwam een nog grotere zak tevoorschijn, meldt het Korps Landelijke Politiediensten, dat spreekt van een forse drugsvondst.

Mbeki kondigt aftreden aan

Thabo Mbeki heeft bevestigd dat hij in opdracht van zijn partij, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), aftreedt als president van Zuid-Afrika. Het partijbestuur vroeg Mbeki zaterdag om op te stappen.

Mbeki stond onder druk om af te treden sinds een rechter vorige week oordeelde dat hij een belangrijke rol speelde in het besluit om ANC-leider Jacob Zuma te vervolgen voor corruptie. Volgens de rechter was Zuma ten onrechte en op politieke gronden aangeklaagd. De uitspraak van de rechter maakte voor Zuma de weg vrij om Mbeki op te volgen als president, zoals steeds de bedoeling is geweest. Verwacht wordt niet dat Zuma het direct van Mbeki zal overnemen. Mogelijk benoemt het parlement een andere vertegenwoordiger van het ANC tot interimpresident.

ANC-secretaris-generaal Gwede Mantashe zei dat Mbeki aanblijft tot er een tijdelijke plaatsvervanger voor hem is gevonden. Volgens Mantashe komt het parlement spoedig bijeen om het vertrek van Mbeki te formaliseren en zijn vervanging te regelen. Hij zei ook dat Mbeki aanblijft als bemiddelaar voor Zimbabwe, waar hij president Robert Mugabe er vorige week toe bracht de macht te delen met de oppositie. Mantashe zei dat het partijbestuur had besloten 'de president van de republiek voor het eind van zijn ambtstermijn terug te roepen'. Mbeki woonde de vergadering van het partijbestuur waarin over zijn lot werd beslist niet bij. De vergadering begon vrijdag en duurde de hele nacht door.

Als andere ministers uit solidariteit met Mbeki eveneens opstappen kan dat tot beroering leiden in Zuid-Afrika. Alle ogen zijn in dit verband gericht op minister van financiën Trevor Manuel. De economische groei die het land het afgelopen decennium heeft doorgemaakt wordt algemeen gezien als de verdienste van Manuel en Mbeki samen. Enkele belangrijke leden van de regering, onder wie vicepresident Phumzile Mlambo-Ngcuka, hebben aangegeven ook te zullen opstappen als Mbeki tot aftreden gedwongen zou worden. Mlambo-Ngcuka volgde in 2005 Zuma op, nadat die in verband met de corruptiezaak door Mbeki was ontslagen als vice-president. Vorig jaar haalde Zuma een belangrijke overwinning in de tussen hem en Mbeki losgebarsten machtsstrijd. Hij won toen de verkiezingen om het partijleiderschap van zijn voormalige mentor Mbeki.

Mbeki werd in 1999 president, als opvolger van Nelson Mandela, en zijn officiële ambtstermijn loopt volgend jaar af. Een gedwongen aftreden betekent een enorme vernedering voor Mbeki, die zijn leven in dienst heeft gesteld van het ANC en wordt gezien als een van de meest gerespecteerde staatslieden van Afrika.

Tatsunoko vs Capcom aangekondigd voor de Wii

Het lijkt wel alsof de halve wereld met Capcomkarakters op de vuist wil. Eerder waren er al games al X-Men vs Street Fighter en Marvel vs. Capcom, maar nu gaan ook de karakters uit Tatsunoko tekeer tegen Ryu, Ken en hun maatjes.
De game wordt voor de Wii ontwikked en zal een 2.5D-fighter worden. De enige karakters die we in onderstaande screenshots zien zijn Chun-li, Ryu, Gatchaman en Casshern. Welke vechtersbazen het nog meer met elkaar aan de stok krijgen zal in de toekomst duidelijke worden.








Travis Barker zwaargewond bij vliegtuigongeluk

Travis Barker, de voormalige drummer van Blink-182, is vrijdagavond zwaargewond geraakt bij een ongeluk met een privéjet, waarbij vier van de zes inzittenden om het leven kwamen. Ook Adam Goldstein, beter bekend als DJ AM, verkeert in kritieke toestand, zo is zaterdag bekendgemaakt.

Barker en Goldstein zijn overgebracht naar een brandwondencentrum in Georgia, zo heeft een woordvoerder van het medisch centrum bevestigd.

Het vliegtuigje vertrok vrijdag kort voor middernacht van een vliegveld in South Carolina, toen luchtverkeersleiders melding maakten van vonken. Het toestel, dat op weg was naar Californië, raakte van de landingsbaan en kwam tot stilstand op een nabijgelegen weg. Twee van de vier passagiers kwamen om, net als de twee crewleden.

De lijkschouwer van Lexington County heeft tegenover MTV News bevestigd dat de assistent van Barker, Chris Baker, bij het ongeluk om het leven is gekomen. Baker, die de bijnaam Little Chris had, was te zien in de MTV-serie van Barker en zijn ex-vrouw Shanna Moakler, 'Meet the Barkers'.

Barker en Goldstein, eens de verloofde van socialite Nicole Richie, hadden vrijdagavond opgetreden op een gratis concert in Columbia. Ook zangers Perry Farrell en Gavin DeGraw gaven een optreden weg. Geen van beiden zat in het vliegtuig, zo hebben hun woordvoerders bevestigd.

Soldaten doden jonge Palestijn op Westoever

Israëlische soldaten hebben zaterdag op de Westoever een 14-jarige Palestijnse jongen doodgeschoten die volgens het leger op dertig meter afstand van hen stond met een brandbom met brandende lont in zijn hand. Volgens de soldaten stond de jongen op het punt de brandbom naar hen te gooien.

De jongen bevond zich op een paar honderd meter afstand van de joodse nederzetting Yitzhar, waar veel extremistische kolonisten wonen. De jongen, Suhayeb Saleh, kwam uit het vlakbij Yitzhar gelegen dorp Assira al-Kubliyeh. Zijn ouders vertelden dat zijn oudere broer in 2002 werd doodgeschoten door Israëlische soldaten op wie hij het vuur had geopend.

Eerder deze week staken bewoners van Yitzhar in een andere nabijgelegen dorp een olijfboomgaard in brand en vorig weekeinde richtten bewoners van de nederzetting vernielingen aan in Assira al-Kubliyeh. Dat deden ze nadat een Palestijn een 9-jarige Israëlische jongen had neergestoken. De Israëlische premier Ehud Olmert veroordeelde het optreden van de kolonisten.

Geen Nederlandse slachtoffers bij aanslag Islamabad

Er zijn voor zover bekend geen Nederlandse slachtoffers gevallen bij de aanslag op het Marriott Hotel in Islamabad. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken na consultatie met de Nederlandse ambassade in de Pakistaanse hoofdstad. "Het was een hele zware aanslag en het is nu een enorme chaos."

Bij de aanslag met een vrachtwagen vol explosieven werd het hotel vrijwel volledig verwoest. Er zijn zeker veertig doden gevallen. Nog eens zeker honderd mensen raakten gewond toen de vrachtwagen voor de deur tot ontploffing werd gebracht.

In het hotel logeren doorgaans veel buitenlanders en diplomaten. De Nederlandse ambassade is in een ander hotel gevestigd. De politie sprak van een van de grootste terroristische aanslagen in de geschiedenis van Pakistan. Niemand heeft de aanslag nog opgeëist.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken besloot in juli het aantal uitgezonden medewerkers van de ambassade in Pakistan tijdelijk terug te brengen tot een kernstaf van 'essentiële' medewerkers, nadat dreigingen waren binnengekomen. Bij de ambassade staan ongeveer 250 Nederlanders geregistreerd.


Geen Nederlandse slachtoffers bij aanslag Islamabad  (foto: DAG)

[Vuelta] Leipheimer wint tijdrit, Gesink zakt

Levi Leipheimer heeft de voorlaatste etappe in de Vuelta gewonnen. Het betrof een klimtijdrit. Alberto Contador behield zijn leidende positie in het klassement, Robert Gesink zakte naar een zevende plek.

Leipheimer won de tijdrit over 17,1 kilometer in een tijd van 33 minuten en 6 seconden. Contador eindigde als tweede op 31 seconden en verzekerde zich zo van een vrijwel zekere eindzege in de Vuelta. Morgen staat er alleen nog een vlakke rit naar Madrid op het programma.

Robert Gesink slaagde er niet zijn vijfde plek in het klassement te behouden. Hij eindigde op 1.37 als negende en zakte in het klassement naar de zevende plek. Hij werd in het klassement gepasseerd door Joaquin Rodríguez en Alejandro Valverde.

Pieterse: "Wij zijn niet kansloos tegen Den Bosch

Promovendus Hurley opent zondag het seizoen thuis tegen landskampioen Den Bosch, gratis dagblad Metro sprak met speelster Jocelyne Pieterse, die niet nerveus is.
"Het is gewoon een lekkere wedstrijd in een lekker seizoen." Het enthousiasme is groot bij Hurley, heel groot zelfs. Na twee jaar afwezigheid is de ploeg weer terug in de hoofdklasse en daar wordt vooral van genoten. "Wat wil je nog meer?! We spelen nu op het hoogste niveau en dan starten we ook nog eens thuis tegen de kampioen. De adrenaline op de trainingen alleen al is ontzettend groot en de zondag is de leukste dag van de week, dan kunnen we een wedstrijd spelen!"

Bij iedere zin begint de verdedigster meer en meer te stralen en ook de andere speelsters lopen lachend en vol energie over het complex heen. Iedereen staat letterlijk te trappelen om tegen Den Bosch aan te treden en te laten zien dat Hurley zowel binnen als buiten het veld een aanwinst voor de hoofdklasse is. "Dit is een goede, leergierige ploeg. We kunnen heel snel in het tempo van de tegenstander meedraaien en dat is ons voordeel. Daardoor zou ik ons niet bij voorbaat al kansloos tegen Den Bosch achten", vertelt Pieterse. "Natuurlijk hebben zij veel meer ervaring en wij staan straks tegenover Olympische kampioenen te hockeyen, maar wij zullen heus wel ons mannetje staan. Ik denk dat het een leuke, onverwachte wedstrijd gaat worden. Zij moeten winnen en wij kunnen vrijuit spelen en dat ligt ons wel. We kunnen van te voren wel heel naïef denken dat we tig - nul van het veld geslagen worden, maar met die instelling kom je nergens."

Daar zit volgens Pieterse ook de grote kracht van dit Hurley: de nadruk ligt op het plezier en niet op de druk die een grote tegenstander met zich meeneemt. "Het willen groeien staat centraal in deze ploeg en iedereen heeft daar zijn aandeel in. Bovendien doen we veel dingen buiten het veld samen en daardoor is er best een unieke band tussen de speelsters ontstaan. Dat kom je bij maar heel weinig hoofdklasseteams tegen."

J.K. Rowling doneert aan Labourpartij

Schrijver J.K. Rowling, de geestelijke moeder van Harry Potter, heeft bijna 1,3 miljoen euro gedoneerd aan de Britse Labourpartij. Met de donatie wil ze premier Gordon Brown, die momenteel onder vuur ligt, een zetje in de rug geven, zo meldt het Britse persbureau Reuters. Volgens Rowling, die ooit een alleenstaande moeder was, heeft de Labourpartij meer oog voor de zwakkeren in de samenleving dan de Conservatieven.

Het terugdringen van armoede onder kinderen is volgens de 43-jarige kinderboekenschrijfster een van de verdiensten van de Labourpartij. Een voorstel van de Conservatieven om getrouwde koppels belastingvoordeel te geven, valt bij Rowling in minder goede aarde. "Dat doet me denken aan de regering van de Conservatieven die ik meemaakte als alleenstaande ouder."

Het voorstel zorgt volgens haar voor ongelijkheid. "Het wekt de indruk dat de Conservatieven nog altijd geloven dat een kinderloos, maar getrouwd koppel met een dubbel inkomen een financiële meevaller meer verdient dan mensen die, zoals ik ooit, moeten knokken om te zorgen voor hun gezin in moeilijke tijden."

Over het lot van Brown wordt naar verwachting dit weekeinde beslist. Dan vindt in Manchester een congres van de Labourpartij plaats. Mogelijk wordt door enkele deelnemers aangestuurd op het aftreden van de premier. De politieke partij doet het slecht in de peilingen en ligt achter op de Conservatieven.

Rowling publiceerde vorig jaar het zevende en laatste boek in de reeks over tovenaarsleerling Harry Potter, 'Harry Potter and the deathly hallows'. Naar schatting zijn wereldwijd vierhonderd miljoen boeken uit de reeks verkocht. Het kapitaal van Rowling wordt geschat op meer dan zevenhonderd miljoen euro.


Foto bij: J.K. Rowling doneert aan Labourpartij  (foto: DAG)

Natalie Cole in ziekenhuis wegens leverziekte

Natalie Cole, die onlangs onthulde dat ze aan hepatitis C lijdt, ligt sinds eind vorige week in het ziekenhuis. De zangeres werd opgenomen wegens bijwerkingen van haar medicijnen en uitputtingsverschijnselen, zo heeft haar woordvoerder laten weten. Naar verwachting wordt Cole over enkele dagen ontslagen uit het ziekenhuis in New York.

De 58-jarige dochter van wijlen Nat King Cole maakte in juli wereldkundig dat ze aan hepatitis C lijdt, een leveraandoening die wordt veroorzaakt door een virus dat via contact met geïnfecteerd bloed wordt overgedragen. Cole vermoedt dat ze het virus heeft opgelopen toen ze jaren geleden aan de drugs was.

Volgens haar woordvoerder wordt verwacht dat de zangeres er weer helemaal bovenop komt. Over enkele dagen zal ze terugkeren naar haar huis in Los Angeles, waar ze verder zal aansterken. Alle optredens die gepland stonden voor volgende maand zijn afgelast. Cole was eerder deze maand druk met de promotie van haar nieuwe album 'Still unforgettable'.

De artieste verkocht gedurende haar lange carrière miljoenen platen. Haar bestverkochte album is het met Grammy's overladen 'Unforgettable...with love' uit 1991. Voor die plaat nam ze enkele liedjes van haar overleden vader opnieuw op.


Foto bij: Natalie Cole in ziekenhuis wegens leverziekte  (foto: DAG)

Robert Ten Brink waakt voor heftigheid

Robert ten Brink ziet het als zijn rol om te zorgen dat het er in zijn nieuwe programma 'Het moment van de waarheid' niet te heftig aan toe gaat. "Mijn taak is om dingen glad te strijken", vertelt de presentator aan Novum Nieuws. "Ik moet zorgen dat het niet te heftig wordt."

'Het moment van de waarheid' is gebaseerd op het Amerikaanse The Moment of Truth, waarin kandidaten confronterende vragen moeten beantwoorden ten overstaan van publiek, familieleden en vrienden. Omdat diezelfde vragen eerder al tijdens een leugendetectortest zijn afgenomen, kan worden beoordeeld of de deelnemers de waarheid vertellen. Hoe eerlijker de kandidaat is, hoe hoger het bedrag dat hij of zij kan winnen.

Ten Brink noemt het programma 'heel spannend om te maken'. "Vooral ook omdat we proberen het anders te doen dan de Amerikaanse versie, want die is wel heel heftig", vertelt hij. "Maar hier vind ik het een heel mooi opgezette show."

Ondanks de soms pijnlijke onthullingen van de kandidaten zegt Ten Brink zich nog niet te hebben gegeneerd tijdens de opnamen. "Zelf heb ik nog geen gênante momenten bij het programma meegemaakt. Maar ik ben natuurlijk wel wat gewend, ik heb al veel meegemaakt tijdens mijn carrière. De eerste seizoenen van All You Need is Love waren veel heftiger. Dat was de eerste keer dat mensen op televisie hun gevoelens blootlegden."

'Het moment van de waarheid' is elke zaterdagavond om 21.30 uur te zien bij RTL 4.


Foto bij: Robert Ten Brink waakt voor heftigheid  (foto: DAG)

Wie is Bourdieu?

Risce stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Pierre Bourdieu moet zich in zijn leven flink buitengesloten gevoeld hebben. In 1979 publiceerde hij een boek dat aantoonde hoever de identiteit van zijn medemensen verweven was in de culturele keuzes, die hij of zij maakte in zijn leven. Mozart mooi vinden was niet langer een kwestie van smaak, maar een sociologisch te bestuderen fenomeen, waarbij uitsluitende keuzes (Mozart is geen Tiësto) bepalend waren voor het beeld wat wij hebben van de willekeurige mensen die wij spreken in de kroeg. “Feyenoord heeft een plaatsje in mijn hart” is niet langer een uitspraak die slechts duidt op onvoorwaarlijke clubliefde, maar het gaat om een verbintenis van het individu met een collectief. Het gaat om de vraag: “Wie ben ik?”

Opnieuw olieleiding Shell aangevallen in Nigeria

Nigeriaanse militanten hebben opnieuw een pijpleiding in de Niger Delta aangevallen. Dat maakten de leden van de Beweging voor Emancipatie van de Niger Delta (MEND) zaterdag bekend.

Wederom zou daarbij een pijpleiding van Shell zijn geraakt. Het bedrijf wil geen cijfers geven over de schade die is ontstaan door de aanvallen.

Shell roept nu voor de tweede keer deze week de zogeheten force majeure uit voor leveringen vanuit de Nigeriaanse exportterminal Bonny Light. Dat laat een woordvoerster van Shell weten.

Het bedrijf had eerder deze week al een force majeure voor Bonny Light verlengd, ten gevolge van militante aanvallen eind juli. Door force majeure uit te roepen, kunnen producenten zich aan hun contractuele verplichtingen onttrekken wegens overmacht.

De olie-industrie in Nigeria lijdt al sinds 2006 onder de aanvallen van lokale activisten en onder de activiteiten van criminelen. De olieproductie van het West-Afrikaanse land is daardoor zeker met een kwart afgenomen.

Aanslag verwoest Marriott Hotel Islamabad

Het Marriott Hotel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is zaterdag door een aanslag met een vrachtwagen vol explosieven vrijwel verwoest. Er zijn zeker veertig doden gevallen. Nog eens tientallen mensen zijn gewond geraakt.

Het hotel, waar doorgaans veel buitenlanders logeren, vloog door de explosie in brand. De politie sprak van een van de grootste terroristische aanslagen in de geschiedenis van Pakistan. De verantwoordelijkheid werd niet direct opgeëist.

Een journalist van het persbureau Associated Press zag veel mensen naar buiten rennen. Sommigen zaten onder het bloed. Hulpverleners droegen tal van bebloede lichamen uit het brandende gebouw en ambulances reden af en aan. Een bewaker van het hotel en andere getuigen zeiden dat een grote vrachtauto voor het hotel explodeerde. De explosie liet een tien meter diepe krater achter. In de wijde omgeving van het hotel sprongen ramen.

In januari 2007 hield een bewaker van het hotel iemand tegen die naar binnen wilde gaan om een zelfmoordaanslag te plegen. De man blies zichzelf toen buiten op, waarbij ook de bewaker om het leven kwam. Het hotel werd sindsdien zwaarbewaakt.


Foto bij: Aanslag verwoest Marriott Hotel Islamabad  (foto: DAG)

Helft Eindhovense tieners aangeschoten

De politie heeft vrijdagavond in Eindhoven 134 jongeren onder de zestien jaar gecontroleerd op alcohol. Iets meer dan de helft, 68 tieners, bleek alcohol tot zich te hebben genomen. Dat laat de politie zaterdag weten. Volgende week zaterdag vindt een tweede grootscheepse controle plaats in het centrum van de Brabantse plaats.

De politie kondigde woensdag aan zich meer te gaan verdiepen in het alcoholgebruik onder jongeren. Tijdens de controle werden de deelnemers ook gevraagd een vragenlijst in te vullen. Met de gegevens hoopt de politie een signaal af te geven aan de politiek omdat het zou ontbreken aan de juridische middelen om het alcoholgebruik aan te pakken.

Jongeren onder de 16 jaar kunnen niet gedwongen worden om te blazen, licht de politie woensdag toe. Ook biedt de wet nog geen mogelijkheden om minderjarigen die niet zichtbaar onder invloed zijn van alcohol op de bon te slingeren.

Vrijdagavond werd de controle uitgevoerd in de hal van Centraal Station. Bij de volgende controle staat de politie op het Stratumseind.


Helft Eindhovense tieners aangeschoten  (foto: DAG)

Propagandaspotjes Fallout 3

Het nieuwe spel van Bethesda is een opvolger van de oude Fallout spellen, die bekend staan als klassiekers. De oude spellen waren nog in 2D en waren isometrisch; nu is Fallout 3D en first-person geworden. Gelukkig blijven sommige dingen nog hetzelfde en aan de volgende spots te zien zal de humor er één van zijn. Fallout 3 moet eind oktober het daglicht zien en komt uit op PC, PlayStation 3 en Xbox 360.


See more


Try V.A.T.S. Today


Watch the Metro Protectron


Prep for the GA.T.


Step inside


Explore the Nation's Capital


Learn More


The Fat Man

Reisgedrag Britse automobilisten vijf jaar bewaard

Het reisgedrag van Britse automobilisten blijkt vijf jaar bewaard te worden door de politie in plaats van de afgesproken twee jaar. Het enorme netwerk van camera’s in Groot-Brittannië zou de per dag miljoenen geregistreerde kentekens twee jaar opslaan, maar middels gebruikmaking van de wet Openbaarheid van Bestuur heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd dat de gegevens voor vijf jaar worden bewaard.

Duizenden beveiligingscamera’s brengen het reisgedrag van de burger in kaart, doordat ze zijn aangepast om kentekens automatisch te kunnen herkennen. Over vier maanden is het Automatic Number Plate Recognition (ANPR) systeem volledig operationeel en worden er vijftig miljoen kentekens per dag geregistreerd. Volgens de Britse regering zijn de camera’s nodig in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme, terwijl uit eerder bericht bleek dat de Britse veiligheidscamera's een fiasco waren.

Bij de Information Commissioner’s Office is inmiddels een klacht ingediend door Privacy International, een burgerrechtenbeweging, die de bewaartermijn onnodig en buiten proportie noemt. Momenteel worden er tien miljoen kentekens per dag geregistreerd door politiediensten in Engeland en Wales waarvan de helft op het systeem is aangesloten. In 2009 kan de database 18 miljard geregistreerde kentekens bevatten.

De database geeft de politie “buitengewone mogelijkheden tot surveillance”, waarschuwt directeur van Privacy International, Simon Davies.
Normaal gesproken worden kentekens geregistreerd door CCTV voor 31 dagen opgeslagen, zo zegt Peter Fry van de CCTV User group. “Het is niet op een logische manier te verklaren dat dezelfde geregistreerde kentekens voor vijf jaar worden opgeslagen.

Demonstratie tegen Keulse moskee verboden

Een demonstratie die Duitse nationalisten vandaag in Keulen wilden houden tegen de bouw van een moskee is door de politie verboden omdat de kans op onlusten te groot werd geacht. Kort voor het verbod werd uitgevaardigd kwam de politie in botsing met tegendemonstranten. Daarbij raakte zeker een agent gewond.

Zo'n dertig mensen hadden zich rond het middaguur verzameld om tegen de bouw van de moskee te demonstreren. Het aantal tegendemonstranten oversteeg de vijfduizend en de politie had drieduizend agenten ingezet. De demonstratie was op touw gezet door de nationalistische beweging Pro-Keulen.

Gisteren begon een driedaags congres van de groep, dat moet leiden tot de oprichting van 'een Europese, patriottische, populistische rechtse beweging'. Tegendemonstranten verhinderden toen dat de leiders van de groep een persconferentie konden houden. Acht mensen werden opgepakt.

De gemeenteraad van Keulen stemde eind vorige maand in met de bouw van een grote moskee in de wijk Ehrenfeld. De moskee, met minaretten van 50 meter hoog, moet in 2010 klaar zijn.

Tweede patch Ferrari Challenge beschikbaar

De tweede patch van Ferrari Challenge Trofeo Pirelli is beschikbaar. De patch bevat trophy support, alsook een hoop verbeteringen en aanpassingen. Het nieuwste deel uit de Ferrari Challenge welke sinds juli in de winkels voor de PlayStation 3 en PlayStation Portable verkrijgbaar is:

General Features and Improvements
Added Trophy Support
Added Custom Play list functionality
Added Photo Mode to the Showroom which saves a screen shot of the car to the PS3 hard drive
Added split times in Time Trial
Improved the overall frame rate
Improved performance of the Thrustmaster wheels
Game now pauses automatically when the XMB is on (except during multiplayer)
Added a gear indicator to in car view
Added an option to invert the G25 sequential shifter
Added difficulty based AI qualifying times
Added G25 wheel configuration to include look left / right on the front facing red buttons
Added a basic racing line to show the racing line only and not braking zones
Players can now change their name under the Team option
Increased transparency of tire smoke
Improved the penalty zone on first corner in Monza Replays are available for races in which the player retired from

Online Features and Improvements
Private lobbies can now be created with half or all slots being reserved
Host can now specify the maximum driving assist levels
Host can now specify the grid order based on ranking (taken from the tutorial score), or lap record for the specified circuit and can also reverse the grid based on these criteria i.e. best at the back
During race player names can now be toggled on / off by pressing R3
Race results alternate between race time and fastest lap during multiplayer races
When searching for games, the server select screen now includes the status 'SYNCING' to show that the game will begin imminently
Server list screen now displays car name, grid order, and transmission options
Opponent voices can now be muted

Online Fixes
Significantly improved connectivity and reduced the likelihood of disconnects
Fixed issues with collisions
When a player leaves a net race, it now says they have retired from race as opposed to finished
When receiving the ‘Room no longer exists’ message players are now returned to the join game screen
Removed 2 second pause as players entered / exited a game while racing
When returning back to the join game match making screen, the default car is now the last one selected

General Fixes
Fixed potential issue with save games becoming invalid after a set number of events are completed
Fixed hang after watching a replay when the rev bar was on
Fixed potential issue with not being able to unlock ‘The Collector’ accomplishment
Fixed the "Hard Lines" accomplishment
Fixed black track when racing line disabled
Fixed driver disappearing with the car when driving through opponents in multiplayer
Fixed engine popping in replays
Fixed broken shadows in the pit lane

"This patch contains several additional features which have been developed as a direct response to feedback from the community. Whilst it is not always possible to accommodate every feature request, we have worked hard to include everything practical".

Treinrovers dood na stelen gifgas

Treinrovers die eerder vandaag in India bezig waren een trein te beroven van diesel, hebben per ongeluk een tank met gifgas geopend. Hierdoor vonden vijftien brandstofdieven meteen de dood. Een aantal anderen werd bewusteloos naast de trein aangetroffen door de politie.

De gewapende bende had een vrachttrein in de olierijke deelstaat Assam tot staan gedwongen door de machinist te bedreigen. Ze hadden tientallen lege olievaten bij zich, die ze hadden willen vullen met diesel. 

Vierhonderd mensen herdenken slachtoffers geweld

Zo'n vierhonderd mensen hebben zaterdag in Hoorn meegelopen in een tocht om geweldslachtoffers te herdenken. De Dag Herdenken Geweldslachtoffers (DHG) is de afsluiting van de landelijke Week tegen Geweld. De organisatie spreekt van een 'stralende dag' en zegt dat het initiatief 'goed is ontvangen'. Het is de derde keer dat de DHG, voorheen de Dag Tegen Geweld, is georganiseerd.

De stoet met mensen trok door het centrum van Hoorn met een 350 meter lang lint. Op het lint stonden de namen van 175 geweldslachtoffers. Deze namen werden ook door de organisatie voorgelezen. Daarna werd om 14.38 uur twee minuten stilte gehouden. Onder anderen staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA), commissaris van de Koningin Harry Borghouts en bisschop van Haarlem Jos Punt hebben een toespraak gehouden.

De organisatie onthulde ook een nieuw monument met de tekst 'Geweld eindigt waar Respect begint'.

[SF] Uitslag kwalificatie

Robert Doornbos heeft voor het eerste Nederlandse succes in de Superleague Formula gezorgd. Hij start morgen de op pole-position.

Doornbos wist met zijn AC Milan-bolide de finale van de kwalificatie te behalen, waarin hij het moest opnemen tegen Galatasaray. Door problemen wist coureur Alessandro Pier Guidi echter niet te starten, waardoor de pole dus naar Doornbos ging.

PSV-coureur Yelmer Buurman haalde de shoot-out niet en hij viel al in de groepsfase uit.

De eerste race morgen begint om 11:00 uur, de tweede race gaat om 14:00 uur van start.

Startopstelling race 1

Pos.TeamCoureur
1AC MilanR. Doornbos
2GalatasarayA. Pier Guidi
3CorinthiansA. Pizzonia
4FC BaselM. Wissel
5AnderlechtC. Dolby
6Liverpool FCA. Valles
7FC PortoT. Gommendy
8OlympiacosK. Andersen
9PSV EindhovenY. Buurman
10Borussia DortmundN. Philippe
11Tottenham HotspurD. Tappy
12Rangers FCJ. Walker
13Beijing Guoan FCD. Rigon
14Atletico de MadridA. Soucek
15Al-Ain FCA. Zuber
16AS RomaE. Toccacelo
17Sevilla FCB. Garcia
18FlamengoT. Rocha

Makaay mogelijk in de basis

Er is een kans dat Roy Makaay aanstaande zondag, tijdens De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax, in de basis zal starten. De aanvaller had de laatste weken last van een gebroken voet, maar speelde eerder deze week ook al even mee in het UEFA Cup-duel tegen Kalmar FF (0-1).

Gert-Jan Verbeek, trainer van Feyenoord, denkt dan ook dat Makaay zal beginnen, aangezien de speler weer volop aan trainingen deelneemt. "Het is dus een optie dat hij aan de aftrap verschijnt."

Ook Kevin Hofland is naar verwachting inzetbaar in het duel tegen Ajax. De verdediger viel afgelopen donderdag uit met een kwetsuur aan zijn enkel, maar ondervond tijdens de groepstraining van zaterdag nauwelijks hinder.

Vettel: "Volgend jaar topteams aanvallen"

Amper een week geleden wist Sebastian Vettel zijn eerste Formule 1-race te winnen. De Duitser heeft inmiddels laten weten dat de volgende stap een jacht op zijn eerste wereldtitel zal zijn. De coureur, die nu nog voor Scuderia Toro Rosso rijdt, komt volgend seizoen voor het team van Red Bull Racing uit.

Toch beseft Vettel dat het zijn gestelde doel van een aantal factoren afhangt. Toch wil de ambitieuze coureur volgend jaar al gaan strijden met de topteams. "Als het mijn doel niet zou zijn om de top te bereiken, zou ik niet in deze sport thuishoren," aldus de Duitser. ""Ik wil volgend jaar de topteams kunnen aanvallen. Ik heb verder geen stappenplan, maar mijn doel is natuurlijk de titel. Je hebt echter niet alles zelf in de hand en om de titel te behalen, moet alles op de juiste plaats vallen."

Coyotes bijten hondjes van Paris Hilton dood

Paris Hilton is in rouw. Op haar landgoed in de heuvels van Los Angeles hebben coyotes twee van haar hondjes doodgebeten. Van de zeventien chihuahua's die de society-ster bezat, zijn er nu nog maar vijftien over.

Buiten de hondjes houdt Hilton ook nog een aantal katten, een geit en een chincilla in haar tuin. Ze doet nu erg haar best aan om ze wat beter af te schermen, want aanvallen van prairiewolven op huisdieren zijn in de heuvels van Los Angeles aan de orde van de dag.

Ondanks het feit dat coyotes in Californië geen beschermde diersoort zijn, doet de staat weing aan het afschieten van de roofdieren. Zodoende kunnen de rovers geregeld hun tanden zetten in vers huisdierenvlees. Naast de hondjes van Paris verdwenen onder meer ook huisdieren van Halle Berry en Demi Moore deels in een coyotemaag.

'Ze waren lekker'

 

Met dank aan FIGJAM voor de submit

Nederland op voorsprong in Davis Cup

Het Nederlandse Davis Cup-team heeft het dubbelspel tegen Zuid-Korea zojuist winnend afgesloten. Peter Wessels en Jesse Huta Galung versloegen Hyung-taik Lee en Jun Woong-sun met 4-6 6-4 6-3.

Oranje begon met een break, maar ze moesten de eerste set toch afstaan aan de Zuid-Koreanen. De opslag van Huta Galung was erg kwetsbaar en hij werd dan ook twee keer gebroken. Daarna ging het echter een stuk beter en nadat Wessels door middel van een ace de tweede set had binnen gehaald, was Oranje 'los'. Een break in de negende game leverde de derde set op, en daarna hadden de Zuid-Koreanen geen verweer meer.

Door de overwinning staat Oranje nu op een 2-1 voorsprong met morgen nog twee enkelspelen voor de boeg.

Friesland Foods haalt melk uit schappen Hong Kong

Het Nederlandse zuivelbedrijf Friesland Foods roept al zijn in plastic verpakte melkproducten terug uit Hong Kong en Macau. Een van de in China gemaakte producten is besmet geraakt met melamine, waardoor in China meer dan 6200 baby's ziek zijn geworden en vier zijn gestorven.

Het gaat om melk van het merk 'Dutch Lady'. De autoriteiten van Singapore sloegen vrijdag alarm nadat de industriële chemische stof in de aardbeienmelkvariant van Dutch Lady werd aangetroffen. Friesland Foods in Hong Kong laat zaterdag weten dat het de producten 'uit voorzorg' terugroept, ondanks het feit dat lokale testen hebben aangetoond dat alle zuivelproducten vrij zijn van melamine.

De teruggeroepen producten en de vervuilde aardbeienmelk werden geproduceerd door Dutch Lady Dairy Products in de Noord-Chinese stad Tianjin, laat het bedrijf in een verklaring weten.

Eerder deze week werd bekend dat behalve in melkpoeder ook in melk van drie grote Chinese zuivelfabrikanten melamine is gevonden, een stof die nierstenen en nierfalen kan veroorzaken. De twee grootste supermarktketens in Hongkong haalden de melk van een van de drie betrokken zuivelmerken, Mengniu, uit de schappen. De Chinese warendienst had in bijna tien procent van de monsters van melk van de zuivelbedrijven Mengniu en Yili melamine aangetroffen. De stof werd ook in melk van zuivelfabrikant Bright gevonden.

Tot vrijdag waren achttien mensen gearresteerd in verband met het schandaal. Zes van hen zouden melamine hebben verkocht, de twaalf anderen zijn leveranciers die de stof zouden hebben gebruikt om te verdoezelen dat ze melk(poeder) aanlengden.

De stof werd voor het eerst aangetroffen in melkpoeder voor babyvoeding van Sanlu, een van de bekendste merken van China, maar al snel bleek dat het melkpoeder van twintig procent van de merken melamine bevatte. De meeste merken worden alleen in China verkocht, maar twee van de betrokken zuivelbedrijven exporteren hun producten naar andere Aziatische landen en Afrika.

Sanlu haalde zijn melkpoeder op 11 september van de markt, maar het bedrijf zou al begin augustus hebben geweten dat het poeder verontreinigd was. Vrijdag lagen er nog rond de dertienhonderd, overwegend pasgeboren, baby's in het ziekenhuis.


Friesland Foods haalt melk uit schappen Hong Kong  (foto: DAG)

Deeltjesversneller weer kapot

De grootste deeltjesversneller ter wereld heeft opnieuw problemen. Dat maakte het in Génève gevestigde Europese onderzoeksinstituut CERN vandaag bekend. Het onderzoek op het instituut was net gisteren na een week van averij weer gestart.

De versneller werd anderhalve week geleden in gebruik genomen onder massale mediabelangstelling. De versneller moet zorgen voor een van de belangrijkste experimenten van de eeuw. De onderzoekers hopen na de reparatie over twee maanden opnieuw te kunnen beginnen.

De deeltjesversneller is een 27 kilometer lange tunnel onder Franse en Zwitserse grond bij Genève. De bouw duurde tientallen jaren en kostte meer dan 6 miljard euro. De botsingen moeten zorgen voor een soort mini-oerknal. Door het ontstaan van het heelal ongeveer veertien miljard jaar geleden na te bootsen, hopen de wetenschappers de elementen te ontdekken waar het universum uit bestaat.

NCRV maakt kans op kwakzalversprijs

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de NCRV genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2008, de prijs voor de persoon of instantie die het meest heeft gedaan voor bevordering van de kwakzalverij in Nederland. De christelijke omroep hoort op 25 oktober of hij is uitverkoren.

Dat meldt het blad van de vereniging. Volgens de vereniging heeft de NCRV "een kwalijke reputatie". Al in 1975 en 1976 gaf hij de microfoon aan "notoire alternatievelingen" als de acupuncturist Rama Polderman en kruidenvrouwtje Mellie Uyldert.

In 1991 en 1992 kon Nederland via de NCRV luisteren naar de "wartaal" van Klazien uit Zalk over gezond eten en gezonde kruiden. Bovendien betaalden homeopathische firma's in diezelfde jaren het NCRV-programma Natuurlijk genezen, waarvoor het Commissariaat voor de Media de omroep beboette.

Verder heeft de NCRV met de serie Uitgedokterd?! maar ook met vergelijkbare programma's in het verleden, ''op ongeëvenaarde wijze de kwakzalverij bevorderd''. De Vereniging heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen de NCRV wegens ernstige misleiding van het publiek met haar programma Uitgedokterd?!

Gullit:"Niet gedacht dat Zola manager zou worden

Ruud Gullit heeft in een gesprek met de Daily Mail gezegd dat hij niet had verwacht dat Gianfranco Zola zich na zijn actieve voetballoopbaan zou storten op een trainerscarrière. Twee weken geleden werd Zola de nieuwe manager van West Ham United.

Gullit en Zola zijn geen onbekenden van elkaar. Ze kennen elkaar nog uit hun Chelsea-periode, toen Gullit Zola onder zijn hoede had. "Ik had niet gedacht dat 'Franco' ooit manager zou worden. Maar zo gaat dat met veel spelers. Ik had namelijk ook nooit gedacht dat Frank Rijkaard en Marco van Basten trainers zouden worden. Van mezelf dacht ik het evenmin, maar dan is daar ineens die kans en dan ga je ervoor. Omdat je van het spelletje houdt. Dat doen we allemaal. Het zit in ons bloed, aldus Gullit.

Over het trainersschap van West Ham zei Gullit:"Het was waarschijnlijk iets wat hij onmogelijk kon weigeren. Ik hoop dat hij het goed gaat doen. Hij heeft in ieder geval veel ervaring in twee van de beste competities ter wereld. Het enige dat hij moet leren is als manager leren om te gaan met spelers die niet spelen."

Hyperactieve Major Nelson geeft uitleg over avatars

In onderstaande trailer geeft Major Nelson, bekend van alle Xbox Live nieuwtjes, uitleg over de avatars uit de new Xbox Experience. Deze nieuwe Xbox Experience zal later dit jaar verschijnen en het hele dashboard van de Xbox 360 een redesign geven, waarbij je een avatar kunt kiezen om jou te vertegenwoordigen.

Deze avatar is een soort Mii die je zelf kunt maken. Bij het aanmaken van een avatar zul je kunnen kiezen uit een aantal random gegenereerde avatars, waarvan je er vervolgens één kunt kiezen om naar wens aan te passen. Dit aanpassen gaat erg intuitief en simpel, vergelijkbaar als op de Wii. Dingen die je bijvoorbeeld kunt aanpassen zijn bijvoorbeeld haarkleur en stijl, kleding en baardgroei. Voor hoe je dit allemaal kunt doen kun je het onderstaande filmpje bekijken.

Marc Lammers Courts in de maak

Binnenkort zijn er naast de welbekende Cruyff-veldjes ook Marc Lammers Courts te bewonderen in Nederland. In november worden twee pilotvelden aangelegd bij de hockeyclubs Den Bosch en Phoenix in Zeist. Dat kondigde Marc Lammers donderdag aan.

De Brabander, die vorige maand na de Olympische Spelen vertrok als bondscoach van de gouden hockeydames, hoopt door de aanleg van de veldjes de breedtesport te stimuleren. De courts, die worden aangelegd door het Scandinavische bedrijf Multigrass, zijn bedoeld om kinderen meer aan het bewegen te krijgen. Het is de bedoeling dat er meerdere sporten kunnen worden beoefend, naast hockey bijvoorbeeld ook voetbal, tennis en basketbal. Verder is er de optie om een skatebaan naast het veld plaatsen.

"Ik merk zelf dat kinderen minder bewegen. Mijn zoontje van 9 wil niet mee naar het hockey omdat daar geen veld meer beschikbaar is", zegt Lammers. "Dat vind ik verschrikkelijk, dat kan niet. Bewegen is belangrijk en hockey leer je door elke dag een beetje met de bal te pielen, niet van een paar keer in de week trainen."
De veldjes kunnen volgens Lammers niet alleen worden gebruikt door sportende kinderen, maar ook voor andere doeleinden. "Ze zijn kleiner dan een normaal hockeyveld en nemen dus minder ruimte in beslag dan de grote velden. Daarnaast zijn ze goed geschikt voor specifieke oefeningen als de strafcorner en keepers- of spitstrainingen. Ook gehandicaptenhockey is een optie."

'Aanleg Noord/Zuidlijn niet tegen te houden'

Stoppen met de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam is geen optie. "Dat staat niet op mijn lijstje", zegt verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema zaterdag in Het Parool. Stoppen is volgens hem niet het antwoord op de problemen die bij de aanleg van de metrolijn komen kijken.

Ook het aanpassen van het project, waardoor het minder riskant zou worden, gaat volgens de wethouder niet gebeuren. Hij noemt het 'dodelijk' om bij een groot project de omvang ervan halverwege de rit te veranderen. Toch is nog niet gezegd dat na de verzakkingen van de afgelopen tijd aan de Vijzelgracht de problemen voorbij zijn.

"We moeten nog het Damrak in met de boortunnel. Die gaat langs cruciale plekken, dat zijn geen risicoloze momenten." Herrema stelt in de krant dat ten onrechte het beeld is ontstaan dat de aanleg helemaal geen risico's met zich meebrengt. "Ik zou naïef zijn te beloven dat er niks meer kan gebeuren. Het is niet van: even een tunneltje graven en klaar."

Herrema meent dat de mate van noodzakelijke aansturing van een dergelijk project is onderschat. De verantwoordelijken zouden er volgens hem veel meer bovenop moeten zitten. Hij vreest niet voor financiële problemen, omdat het project sinds vorig jaar is verzekerd. De schade door de verzakkingen wordt dan ook grotendeels vergoed. "Daar dank ik God op m'n blote knieën voor. Het risico dat de stad failliet gaat, zie ik niet."

De afgelopen maanden verzakten zes panden door bouwwerkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn. De bouw aan het station dat ondergronds bij de Vijzelgracht moet komen was in juni ook al stilgelegd na verzakkingen.

Brothers in Arms: Hell's Highway launch trailer

Er is een launchtrailer verschenen van Brothers in Arms: Hell's Highway. In deze trailer een hoop beelden van operatie Market Garden, een zwaar gevecht dat plaats vond rond ons eigen Arnhem.

Het 3e deel van de Brothers in Arms-serie zal ook beginnen bij operatie Market Garden, de gefaalde geallieerde operatie die de geallieerde troepen over de Rijn zou moeten zetten zodat ze vanuit Nederland op zouden kunnen rukken richting Duitsland. Jij kruipt in de huid van een lid van de 101e luchtlandingsdivisie van de Verenigde Staten en mag vechten tegen "oude mannen en kinderen".


Stevens: "AZ titelkandidaat"

Ondanks hun slechte start van dit seizoen, schaart PSV-trainer Huub Stevens AZ nog steeds onder de kandidaten voor de landstitel.

"Waarom niet? De competitie is na twee duels heus nog niet beslist”, aldus Stevens die vanavond met PSV tegen de Alkmaarders speelt.

Ondanks het slechte vorige seizoen en de twee nederlagen tegen NAC en ADO heeft Stevens bewondering voor wat er in Alkmaar is neergezet. "Ik vind het knap, het doet me denken aan de tijd van de gebroeders Molenaar. AZ heeft goede spelers waarmee ze jaren vooruit kunnen.”

Ajax scout 'nieuwe Sulejmani'

Ajax heeft wederom een oogje op een Servisch talent. Scout Gerrie Mühren bekeek afgelopen week namens de Amsterdammers de verrichtingen van Filip Djuricic, die wordt vergeleken met Miralem Sulejmani.

Djuricic zou het beste tot zijn recht komen op de positie van aanvallende middenvelder, weet het AD. Ajax bekeek het talent afgelopen week tijdens een interland van Servië onder zeventien tegen Griekenland.

Ajax lijkt de talentvolle Djuricic, die onder contract zou staan bij Radnicki Obrenavac, een stuk goedkoper te kunnen krijgen dan Sulejmani die afgelopen zomer voor 16,25 miljoen euro van sc Heerenveen overkwam.

Verkooplijstje UK; ze zijn gespored!

Het verkooplijstje van onze Britse buren is vandaag bekend gemaakt. De top vier is nog helemaal hetzelfde als afgelopen week, met Spore als koploper, gevolgd door Mercenaries 2: World in Flames. Opvallend is wel dat nummer 3, 4 en 5 in het lijstje Wii-games zijn die al geruime tijd geleden zijn verschenen. Bij de Wii is de longtail dus duidelijk een stuk belangrijker dan bij de PlayStation 3 en Xbox 360, van deze platformen staan vrijwel alleen recente titels in het lijstje.

Waar gaat het heen met de wereld als Fashion Dogz beter verkoopt dan Metal Gear Solid 4 en GTA 4...



Liever geen bijklussende tandheelkundestudenten

Ongeveer 22 procent van de tandheelkundestudenten in Groningen werkt naast de studie in een tandartspraktijk. Van de opleidingen in Amsterdam en Nijmegen zijn geen cijfers beschikbaar, maar ook daar klust een aantal studenten bij.

Frank Abbas, hoofd van de opleiding in Groningen, zou het liefst zien dat de studenten zich beperken tot stages en verder pas na hun afstuderen in een praktijk aan de slag gaan. "Een student tandheelkunde is niet bekwaam, tot het moment van afstuderen en pas bevoegd na inschrijving in het BIG-register", zegt hij in het Nederlands tandartsenblad. Volgens de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) moeten alle apothekers, artsen en verpleegkundigen zich in het BIG-register inschrijven om hun beroep te kunnen uitoefenen.

Bijklussende tandheelkundestudenten niet welkom in praktijken  (foto: ANP)

'Barcelona houdt Kalou in de gaten'

Barcelona is geinteresseerd in de diensten van Salomon Kalou. De Ivoriaan staat momenteel bij Chelsea onder contract.

Onder het bewind van Luiz Felipe Scolari komt Kalou maar zelden aan spelen toe. Deze week liet de ex-Feyenoorder doorschemeren aan een vertrek bij Chelsea te denken.

Barcelona wacht volgens The Daily Mail de ontwikkelingen met veel belangstelling af. Kalou zou 7,5 miljoen euro op moeten brengen.

Sinds het vertrek van Ronaldinho is Barça op zoek naar een vervanger voor op de vleugels. De 23-jarige Kalou zou de perfecte oplossing voor de ploeg van Pep Guardiola kunnen zijn.

Vooruitblik Eredivisie Speelronde 3

Komend weekend wordt in de Eredivisie de derde speelronde afgewerkt. Op dit moment kent de nationale competitie vier ploegen, die allen zes punten hebben. Het gaat om ADO Den Haag, FC Groningen, Willem II en PSV. Hieronder volgt een vooruitblik op komend weekend.

Op vrijdagavond trappen FC Utrecht en Willem II af voor de derde ronde in de competitie. De Tilburgse formatie kende een zeer goede start en is gedeeld koploper. Voor FC Utrecht kon het seizoen niet beroerder beginnen. De club uit de Domstad staat momenteel laatste en zal er alles aan willen doen om van die hatelijke nul af te komen. Met de steun van het fanatieke publiek moet dit in eigen huis wellicht kunnen lukken!

Een dag later staat het treffen tussen Vitesse en Sparta Rotterdam op het programma. Beide ploegen hebben de eerste twee wedstrijden verloren. De verwachting is dan ook dat zij er een aantrekkelijk duel van gaan maken, aangezien er een kans bestaat om de eerste punten van het seizoen binnen te halen. Sparta mist nog steeds doelman Wapenaar, ex-Vitesse. Ook de wedstrijd tussen AZ en PSV wordt op zaterdagavond gespeeld. De Alkmaarse formatie kende een stroeve start van het seizoen door te verliezen van NAC Breda en ADO Den Haag. Wel speelde men tegen ADO het beste voetbal van de laatste maanden, volgens Van Gaal. Bij de club uit Eindhoven loopt het allemaal wat soepeler en staat men op de derde plaats.

Op zondag staat De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax op het programma. Hierover volgt dit weekend, in samenwerking met Goal.com, nog een uitgebreide vooruitblik. Ook SC Heerenveen en NEC zullen het op die dag tegen elkaar opnemen. Beide ploegen kenden een behoorlijke start van het seizoen en hebben vier punten vergaard. Daarnaast speelt promovendus FC Volendam tegen FC Twente. De ploeg uit het Palingdorp heeft nog altijd geen punten, maar het is nog de vraag of ze dit weekend van de nul afkomen. In de ploeg uit Enschede treffen zij namelijk een stugge tegenstander, die het vorig seizoen uitstekend heeft gedaan. Wel wacht Steve McClaren nog op zijn eerste zege met de Tukkers.

Welke ploegen uit de top vier slagen er in om ook hun derde duel te winnen? En welke clubs in de kelder van de Eredivisie gaan dit weekend hun eerste punten pakken? Zondagavond zullen al deze vragen beantwoord zijn, want dan is de derde speelronde van de Eredivisie weer achter de rug.


Programma derde speelronde:

DatumThuisUit
19/09FC UtrechtWillem II
20/09VitesseSparta
20/09Heracles AlmeloFC Groningen
20/09AZPSV
21/09FeyenoordAjax
21/09De GraafschapADO Den Haag
21/09FC VolendamFC Twente
21/09Roda JCNAC Breda
21/09SC HeerenveenNEC

Voetballer die piemel laat zien geschorst

De Duitse voetbalbond heeft een amateurvoetballer voor tien wedstrijden geschorst wegens het tonen van zijn geslachtsdeel. Sezgin Ozhan, speler bij amateurclub Ruhrort/Laar, vond het een lollig idee om tijdens de persvoorstelling van de ploeg, waarbij een officiële elftalfoto werd gemaakt, zijn piemel even uit de voetbalbroek te laten floepen.

De Duitse voetbalbond kan er niet mee lachen en legde hem de schorsing op. Zijn eigen ploeg gaf hem bovendien een geldboete.

Op de website van de club staat inmiddels een officiële verontschuldiging van Ozhan: "Ik wens mijn oprechte excuses uit te drukken voor mijn gedrag tijdens de voorbereiding van de ploegfoto.'' Op een nieuwe teamfoto houdt Ozhan keurig zijn zaakje binnen boord.

Koenders: tien miljoen extra voor Afrika

Het kabinet geeft tien miljoen euro extra uit aan ontwikkelingshulp in Afrika. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) vanochtend gezegd in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed. Volgens de minister baart van de ontwikkelingslanden Afrika de meeste zorgen.

Afrika kent een snelle verandering van het klimaat, stelde Koenders. Hierdoor nemen schaarste en conflicten toe. "Er heerst daar een enorme problematiek." Het geld komt direct bij de mensen terecht, wat weer ten goede komt van de economie. Het toegezegde bedrag is ook beschikbaar, volgens de PvdA'er. "Voor noodsituaties hebben we altijd extra geld."

Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat 17 miljoen mensen in het noorden van Afrika honger lijden, waaronder drie miljoen kinderen. De Hoorn van Afrika heeft snel bijna vijfhonderd miljoen euro nodig om een hongersnood te voorkomen, stelde ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties John Holmes.

The Witcher: Enhanced Edition-patch nu beschikbaar

Met The Witcher leverde CD Projekt Red een mooie game af, maar zelf vonden ze dat de game nog veel beter kon. Nu een jaar later brengen ze de game opnieuw uit, maar dan als Enhanced Edition. En het mooie is dat de kopers van de originele game helemaal niets hoeven te missen van alle veranderingen. Alles is te downloaden, en die downloads zijn vanaf nu beschikbaar.

Om alles binnen te halen is een language-pack nodig, een patch en twee extra sidequests. Hiernaast kun je ook de soundtrack downloaden, als ook een Making Of-dvd, een landkaart en nog veel meer.

Alle downloads zijn zowel te vinden bij de officiële site, de grote patches zijn ook te vinden bij Gamer's Hell. Verwacht binnenkort een review over The Witcher: Enhanced Edition hier op FOK!games.

Sampdoria wil Crespo

Sampdoria hoopt de selectie in de winterstop te versterken met Hernan Crespo.

De Argentijnse aanvaller is uit beeld bij Inter, waar hij niet in de plannen voorkomt van Jose Mourinho.

Sampdoria is aanvallend nog niet enorm sterk al scoorde het gisteren wel vijf keer tegen Kaunas uit Litouwen, dat in de voorronde van de Champions League Glasgow Rangers nog uitschakelde.

De 33-jarige Crespo zou desalniettemin een welkome versterking zijn voor de ploeg uit Genoa.

Naast Sampdoria zien ook AS Roma en AS Monaco het zitten in de international.

'Appiah vervanger Essien bij Chelsea'

Chelsea is aan het nadenken of Stephen Appiah de komende maanden de geblesseerde Michael Essien moet vervangen. Dat melden Engelse media vandaag.

Appiah zit zonder contract en staat in de belangstelling van behoorlijk wat clubs. Zo zouden Arsenal, Juventus, Bayern Munchen en Schalke 04 interesse hebben in de controlerende middenvelder.

Omdat Essien mogelijk de rest van het seizoen buitenspel staat en John Obi Mikel nog iets te licht geacht wordt voor het grote werk is Appiah een reëele optie.

De 27-jarige Ghanees heeft al aangegeven graag een avontuur in de Premier League wil aangaan. Momenteel traint hij mee bij voormalig werkgever Brescia.

Multiwinia nu beschikbaar, net als demo

Iedereen die niet kan wachten tot Introversions volgende pareltje Multiwinia is er nu goed nieuws: de game is officieel gereleased! Hij valt te vinden zowel op Steam als op de officiële site en kost €19.95 (via Steam is hij zelfs nog iets goedkoper).

Voor iedereen die nog zit te twijfelen of de game met de agressieve platte mannetjes iets voor hem is, zijn er twee mogelijkheden. Allereerst is daar onze preview van de game, maar daarnaast is ook een demo uitgegeven. De demo weegt net iets onder de 50 MB, wat deze precies bevat is helaas nog even onduidelijk. Hij valt in ieder geval bij onderstaande mirrors te vinden:

Officiële mirror
Gamer's Hell

Halo 3 update op 23 september.

In de nieuwe Bungie Weekly Update valt te lezen dat op 23 september de tweede title update voor Halo 3 klaar is om te worden gedownload. Het voegt nieuwe achievements toe (waaronder eentje die het éénjarig bestaan van Halo 3 viert), nieuwe levels, nieuwe gametypes, en meer info over je prestaties in Halo 3. Aangezien beelden meer zeggen dan woorden een sneak peek van de nieuwe achievements:


Achievements Halo 3

De volgende updates zijn alleen voor geldig voor Bungie.net, en zullen niet in de game te zien zijn. Het gaat over je prestaties in Halo 3 Multiplayer en Singleplayer.

Bungie is tevens zo aardig geweest om je te helpen, mocht het updaten mis gaan:

Your Xbox doesn't recognize a new patch (clear your boxes' cache - Go to the System blade and select Memory. Press Y on the HD symbol and then press X, X, LB, RB, X, X. If you did this properly a message will appear saying: Do you want to perform maintenance on your Xbox 360 storage device. Selet the "yes" equivalent and then boot up Halo 3) or any number of other weird issues like the host has TU2 and the client doesn't or the client has TU2 and the host is on TU1, it's going to be a bit like the end of Ghostbusters, but we promise, that even though it seems like Matchmaking has fallen into the gaping maw of cement cracks - it will climb out.

Volleybalsters naar World Grand Prix

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben zich geplaatst voor de World Grand Prix van 2009. Oranje won in het Russische Omsk ook hun vierde wedstrijd. Duitsland werd met 3-0 verslagen (setstanden 25-23 25-21 25-14)

De eerste set ging lange tijd gelijk op. Bij de stand 16-16 gaven de Nederlandse vrouwen echter gas. Duitsland wist in de rommelige eindfase nog terug te komen, maar de set ging naar Nederland.

De Duitse vrouwen verdedigden verbeten, maar ze werden overklast door de Nederlandse vrouwen. Oranje serveerde en blokkeerde veel beter en was in de aanval een stuk geraffineerder. In de tweede en derde set walste ze dan ook over de tegenstander heen.

10 jaar eis tegen schietende wildplasser

De 27-jarige Rotterdammer Jamie L. die vorig jaar oktober twee mensen neerschoot op de Rodezandhof in de havenstad, hoorde gisteren tien jaar cel tegen zich eisen. L. joeg 's nachts twee stappers uit Delft een aantal kogels door het lijf nadat ze opmerkingen hadden gemaakt over het wildplassen waaraan de schutter zich bezondigde.

L. stond te spetteren tegen de geparkeerde auto van vier cafébezoekers uit Delft. Na de opmerkingen ontstond er een vechtpartij waarbij L. een pistool trok en eerst op de wegrijdende auto van de vluchtende chauffeur en een medepassagier schoot. Daarna richtte hij zijn wapen op de twee achterblijvers. Een kreeg een kogel door zijn been, de ander  werd in zijn middel getroffen, waarbij z'n darmbeen en heupgewricht werden doorboord.

Voor de officier van justitie was het duidelijk een poging tot moord die bestraft dient te worden met een langdurige celstraf.  Ook is L. al veel vaker - ook voor vuurwapenbezit - veroordeeld. Thuis bij hem werd verder een holster van een Glock gevonden. En dat is precies het 9mm-pistool, waarmee vermoedelijk de kogels zijn afgevuurd.

Volgens de wildplasser vielen de vier hem aan en moest hij zich wel verdedigen. ''Ik loste eerst een waarschuwingsschot maar ze bleven aanvallen. Iemand greep naar z'n riem alsof hij nog een wapen ging trekken’’, aldus L.  De rechter liet overigens doorschemeren daar weinig van te geloven gezien de reputatie van de verdachte.  Over twee weken volgt de uitspraak.

Met dank aan DJMO voor de submit.

Details GTA: Chinatown Wars bekend gemaakt

Nintendo heeft details bekend gemaakt over Grand Theft Auto: Chinatown Wars voor de Nintendo DS. De game zal een cel-shaded uiterlijk krijgen en zal een isometrisch perspectief krijgen.

- Een echte GTA: sandbox gameplay, een open wereld en bruisende criminaliteit;
- Isometrisch camerastandpunt;
- Cel-shaded polygonen met zwarte randen;
- De gebruikersinterface lijkt op een PDA: je kunt er e-mailen, je contacten bekijken, een kaart oproepen, muziek spelen, etc.;
- Touch-screen wordt gebruikt in smakelijke minigames;
- Missies zijn kort en snel: arcade stijl;
- richten met control pad, automatisch richten met R-knop;
- Statistieken worden online opgeslagen via WiFi;
- iconen zijn gemaakt voor aanraken met de vinger;
- Als het mis gaat kun je terug in de tijd;
- Flink deel van Liberty City zit in de game;
- Veel voetgangers, auto's, enz. op het scherm;
- Wanted-systeem: doel is om politie-auto's op welke manier dan ook uit te schakelen;
- 24-uurs dag- en nachtcyclus;
- Veel radiostations.

Orale seks steeds populairder

Uit een Australisch onderzoek blijkt dat orale seks nog nooit zo populair is geweest als heden ten dage. Bijna iedereen lijkt te experimenteren met beffen en pijpen.  Dat gebeurt bij 90% van de Australiërs voor hun 30e levensjaar.

"Het is een populair voorbehoedsmiddel voor tieners. Het is een manier van seks hebben met elkaar, zonder de echte daad", zo legt professor Basil Donovan uit. Bovendien zijn feminisme en een verbeterde hygiëne 'verantwoordelijk' voor het de populariteit van de orale seks. Donovan: ''Jongeren zijn seksueel actiever dan hun ouders, wassen zich meer en de vrouwen zijn veel meer ingesteld op wat zijzelf willen.''

Toch kleven er aan het pijpen en beffen wel degelijk risico's. Aan orale seks kun je namelijk, net als bij neuken, seksueel overdraagbare ziektes overhouden zoals Herpes en Gonorroe.

Met dank aan FIGJAM voor de submit.

VS op voorsprong in Ryder Cup

De Verenigde Staten hebben op eigen grondgebied de eerste dag van de Ryder Cup, de tweejaarlijkse golfwedstrijd tussen de Verenigde Staten en Europa, met een 5,5 - 2,5 voorsprong afgesloten.

Europa ging 's ochtends bij de foursomes goed van start en in drie van de vier partijen verliet Europa de eerste hole met met een voorsprong. Deze voorsprong konden de Europeanen echter niet volhouden en zij sloten de ochtendsessie voor het eerst in zeventien jaar met een achterstand af: 3-1.

's Middags bij de fourballs verging het de Europeanen niet veel beter. Hoewel Ian Poulter en Justin Rose hun partij wel wisten te winnen van Ben Curtis en Steve Stricker, moesten Harrington/McDowell en Garcia/Jimenez de winst aan respectievelijk Mickelson/Kim en Leonard/Mahan afstaan.

De laatste partij tussen Westwood/Hansen en Holmes/Weekley leek ook naar de Amerikanen te gaan toen zij met een hole voorsprong de laatste tee betreedden. JB Holmes en Boo Weekley sloegen echter allebei hun drive in het water en moesten hun punten delen.

Vandaag staan er weer vier foursomes en vier fourballs op het programma. Morgen zullen twaalf één-op-éénpartijen de beslissing brengen. De afgelopen drie edities van de Ryder Cup werden met redelijke overmacht door de Europeanen gewonnen.

Vrouwen gepakt met twee kilo cocaïne

Twee Nederlandse vrouwen zijn gistermiddag in de haven in IJmuiden aangehouden met ruim twee kilo cocaïne. De vrouwen van 25 en 35 jaar hadden de drugs verstopt in 194 bolletjes in kleding, bagage en in hun lichaam. De in beslag genomen drugs hebben een straatwaarde van ongeveer 300.000 euro, melden de Koninklijke Marechaussee en de douane vandaag.

De twee werden aangehouden naar aanleiding van eerdere informatie. De vrouwen stonden op het punt de ferry naar Newcastle te nemen. Naast de drugs hadden ze ook nog tweeduizend euro contant geld bij zich.

Beide vrouwen zitten vast. Een kind van 3 jaar en een baby van zes maanden oud die ze bij zich hadden zijn overgedragen aan Bureau Jeugdzorg.

L.A. Noire naar Xbox 360 en release over minimaal één jaar

Tom Crago, CEO van Tantalus en voorzitter van de Game Developers Association of Australië, gaf deze week op de GC Azië 2008 een overzicht van de Australische game-ontwikkelindustrie. Hier lichtte hij een tip van de sluier op over de door Team Bondi uit Sydney ontwikkelde Rockstar-game L.A. Noire.

Afgelopen tijd is het erg stil geweest rondom L.A. Noire, maar Crago gaf aan dat de ontwikkeling van de game nog wel een jaar te gaan heeft. Daarnaast gaf hij aan dat dit wel eens de videogame kon worden met het meeste budget ter wereld, maar dat L.A. Noire wat dat betreft zeker in de top 10 van duurste console games ooit komt. Crago vertelde verder dat L.A. Noire niet meer PS3-exclusive gaat worden, maar ook zal uitkomen op de Xbox 360. Dit laatste is overigens nog niet bevestigd door Rockstar of Team Bondi.

Trailer L.A. Noire uit 2006

'Plan kost tussen 500 en 800 miljard dollar'

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zal aan het congres voorleggen tussen de 500 en 800 miljard dollar te investeren in een reddingsoperatie die banken moet verlossen van de slechte beleggingen die hen in grote problemen hebben gebracht. Dat hebben bronnen in de bankwereld vannacht laten weten.

Dat is respectievelijk bijna 350 miljard en ruim 550 miljard euro. Het ministerie van Financiën, geleid door Henry Paulson, wilde geen commentaar geven. Paulson maakte eerder al bekend dat het zou gaan om honderden miljarden dollars, maar noemde geen exact bedrag.

Het Witte Huis stuurde eerder op de avond de plannen naar het congres, dat toestemming moet geven tot uitvoering van het pakket maatregelen.

Vermoedelijk zal de staat een fonds oprichten dat de 'giftige' beleggingen van de banken over zou kunnen nemen.

Op die manier is de branche in een keer van de rotte appels af, maar wordt wel een gigantisch verlies geleden. De reddingsoperatie moet vooral duidelijkheid scheppen, waardoor de rust op de financiële markten terug zou kunnen keren.

Geweld Bagdad nam af door vertrek soennieten

Op satellietbeelden is te zien dat kort voor de extra inzet van Amerikaanse troepen in de Iraakse hoofdstad Bagdad in 2007 veel soennieten 's nachts de stad ontvluchtten.

De daling van het geweld in het gebied heeft dus niet te maken met de Amerikaanse aanpak, maar met het feit dat er in de wijken geen sektarisch geweld meer kon plaatsvinden omdat een bevolkingsgroep gehaast vertrok.

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Californië in de Amerikaanse stad Los Angeles. De soennieten, die in de minderheid zijn, werden verdreven door sjiitische militanten, die woedend waren over een aanslag op een moskee in de stad Samarra februari 2006. Na die aanslag overspoelde een golf van sektarisch geweld Irak.

Tegen de tijd dat meer troepen werden ingezet "waren veel van de mikpunten van het geweld vermoord of gevlucht, en ze deden bij hun vertrek het licht uit", aldus John Agnew, die het onderzoek leidde.

Van Kessel maakt ploeg voor WK bekend

De bondscoach van de Nederlandse wielerploeg, Egon van Kessel, heeft gisteren zijn defintieve mannenselectie voor de wereldkampioenschappen op de weg in Varese bekendgemaakt.

Laurens ten Dam en Martijn Maaskant zijn uit de voorlopige selectie geschrapt en Stef Clement rijdt alleen de tijdrit.

Selectie

Stef Clement (alleen tijdrit), Joost Posthuma (alleen tijdrit), Koos Moerenhout, Robert Gesink, Steven de Jongh, Maarten Tjallingii, Sebastian Langeveld, Karsten Kroon, Tom Stamsnijder, Bram Tankink en Bauke Mollema (allen wegwedstrijd).

Bij de beloftes rijden Dennis van Winden (wegwedstrijd en tijdrit), Martijn Keizer (alleen tijdrit), Michel Kreder, Ricardo van der Velde, Rob Ruijgh en Coen Vermeltfoort (allen wegwedstrijd).

Rechter keurt overname Lehman door Barclays goed

Een Amerikaanse rechter heeft zaterdag ingestemd met de overname van delen van zakenbank Lehman Brothers door de Britse bank Barclays. De rechter moest zich over de overname buigen omdat Lehman eerder faillissementsbescherming aanvroeg.

"Ik moet deze transactie wel goedkeuren, omdat het de enige beschikbare transactie is", lichtte de rechter zijn beslissing toe. Met de overname is 1,75 miljard dollar (1,24 miljard euro) gemoeid.

Barclays koopt Lehmans handel in effecten en obligaties en de activiteiten op het gebied van advisering bij overnames en fusie in Noord-Amerika. Barclays neemt ook het hoofdkantoor in New York en twee datacentra in New Jersey over. Door de overname zouden tienduizend werknemers van Lehman Brothers hun baan kunnen behouden.

Barclays sprak eerder met Lehman over een totale overname, maar die gesprekken liepen stuk. Kort daarna vroeg Lehman via een zogeheten chapter 11-procedure faillissement aan.

Barclays neemt Lehman Brothers over  (foto: ANP)

Bodyguard: Hazes probeerde zelfmoord te plegen

André Hazes heeft in zijn leven ten minste tweemaal een zelfmoordpoging gedaan. Dat stelt zijn voormalige bodyguard Robert de Waal zaterdag in De Telegraaf. Volgens De Waal, die dinsdag het boek 'De schaduw van André Hazes' publiceert, ontnamen zijn drankverslaving en zijn relatieproblemen met Rachel de zanger soms de zin om te leven. "Het spijt me vriend. Ik word af en toe helemaal debiel in mijn kop", zou Hazes hem hebben gezegd nadat hij eens zijn polsen had doorgesneden.

Volgens De Waal hebben Rachels pogingen om haar echtgenoot van de drank af te helpen nooit echt vruchten afgeworpen. "We hadden al een intakegesprek gehad in Rotterdam. Ik bracht hem erheen en hij was compleet van slag", vertelt hij. "Hij wilde niet naar binnen en ik moest Ras bellen. Na een uur gesoebat gingen we weer naar huis. Hij heeft toen zes weken op Spa blauw geleefd."

Ondanks hun huwelijksperikelen waren Hazes en Rachel aan elkaar verknocht, stelt De Waal. "Wat Rachel van André heeft verdragen, dat had geen enkele andere vrouw opgebracht. Ze verzorgde hem vol liefde", legt hij uit. "Ondanks alle ruzies hielden die twee gewoon ontzettend veel van elkaar."

Russische finale in Tokyo

De finale van het WTA-toernooi in Tokyo wordt een Russische aangelegenheid. Dinara Safina was in de halve eindstrijd met 6-1 en 6-0 veel te sterk voor Nadia Petrova. In de andere halve finale versloeg Svetlana Kuznetsova de Sloveense Katarina Srebotnik met 7-6 (5), 6-2.

De eerste set wist Kuznetsova in de tiebreak in haar voordeel te besissen en daarna gaf ze de controle niet meer weg. Dankzij drie breaks eiste de Russin in de tweede set de winst op. Srebotnik wist nog wel drie matchpoints weg te werken, maar op de vierde moest ze alsnog capituleren.

Hoogleraar: poker geen kansspel

De Hoge Raad heeft in 1998 ten onrechte uitgesproken dat poker een kansspel is. Dat stelde Ben van der Genugten gisteren in zijn afscheidsrede als hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening en mathematische statistiek aan de Universiteit van Tilburg.

Van der Genugten heeft een methode ontwikkeld om te bepalen wat een zuiver kansspel is. Volgens die methode is poker een behendigheidsspel en moet het hoogste Nederlandse rechtscollege zijn uitspraak herzien. Doordat de Hoge Raad poker als kansspel beschouwt, mag het niet zonder vergunning worden gespeeld. Volgens de Wet op de Kansspelen is het exploiteren van een kansspel zonder vergunning verboden.

Van der Genugten en zijn collega speltheorie Peter Borm onderzochten hoe de grens tussen kansspel en behendigheidsspel te trekken is. De formule die zij opstelden, houdt rekening met de verhouding tussen het toevalseffect en het leereffect van een spel. Dat leidt tot een 'behendigheidsscore'. Volgens die formule zijn roulette en Golden Ten inderdaad kansspelen, die grotendeels op toeval berusten. Poker is echter een behendigheidsspel en daarmee vergelijkbaar met schaken en bridge.

Van der Genugten (1943) heeft zich de laatste jaren veel beziggehouden met de consequente toepassing van de Wet op de Kansspelen. Bij rechtszaken trad hij menigmaal als getuige-deskundige op.

Poker is geen kansspel  (foto: ANP)

KNMI: Broeikaseffect versnelt herstel ozonlaag

Uit onderzoek van het KNMI en de Technische Universiteit Eindhoven blijkt dat het versterkt broeikaseffect waar almaar voor wordt gewaarschuwd, onze ozonlaag waarschijnlijk juist sneller herstelt.

Het slechtst voor de ozonlaag zijn giftige stoffen zoals bijvoorbeeld CFK's (chloorfluorkoolstoffen). Deze worden afgebroken door UV-straling. En door ons versterkt broeikaseffect is daar geen tekort aan: integendeel, het gaat nu extra snel waardoor de ozonlaag eerder herstelt.

Dit komt doordat de luchtstromen waar de CFK's in zitten, onder andere vanaf de evenaar naar de Noordpool, door de hogere temperatuurverschillen sneller stromen. Boven de Noordpool, waar de stoffen nu sneller terechtkomen, kunnen ze door de straling snel worden afgebroken.

Verbeek wil meer leidende spelers

Volgens Gertjan Verbeek mist Feyenoord naast een hoop spelers ook leidende spelers. Volgens de coach is alleen Kevin Hofland een lid in de selectie die zijn ploeggenoten aanstuurt.

Verbeek sprak in de Telegraaf over wat hij precies bedoeld: "Er zijn weinig spelers die de leiding nemen. De enige die dat doet is Kevin Hofland. Die is niet alleen bezig met zijn eigen prestatie, maar kijkt ook of de rest goed staat. Als die wegvalt, zoals in de tweede helft tegen Kalmar, is er meteen niemand meer die dat doet. Giovanni van Bronckhorst is niet zo’n type en hij staat daarvoor bovendien niet op de goede positie, ook Andre Bahia heeft dat niet en Henk Timmer is geen keeper, die de boventoon voert. Bij de goal van Kalmar stond iemand van ons niet op te letten. Hofland had diegene in die situatie waarschijnlijk terechtgewezen. Nu gebeurde dat niet en daardoor verlies je de wedstrijd."

Kuifje-film voorlopig in de ijskast

Slecht nieuws voor kuifjefans. Gisteren werd bekend dat de voorbereidingen voor Spielbergs nieuwe animatiefilm met stripfiguur Kuifje voorlopig zijn stopgezet. Paramount was eerder bereid gevonden om de helft van de productiekosten op zich te nemen. Maar na het afhaken van filmmaatschappij Universal Pictures zou Paramount nu voor de volledige financiering van het Kuifje-project moeten opdraaien.

Overigens zou spielberg het zelf kunnen betalen. De Amerikaanse regisseur heeft een miljoenendeal gesloten met een Indiase investeringsmaatschappij voor de overname van zijn productiebedrijf DreamWorks.

Spielberg werkte jarenlang samen met filmmaatschappij Paramount Pictures, die met de overeenkomst heeft ingestemd. De onderhandelingen tussen beide partijen liepen al sinds juni. De overname van DreamWorks hoeft volgens Paramount niet het einde van de samenwerking met Spielberg te betekenen. De maatschappij is verder met de regisseur een vervolg op de kaskraker Transformers aan het maken. Spielberg is hierbij overigens alleen mede-producent.

Dennis Gentenaar op matje

Dennis Gentenaar lijkt het te hebben verbruid bij Marco van Basten. De keeper van Ajax bekritiseerde de trainer openlijk omdat hij voor Kenneth Vermeer koos als tweede goalie tegen Borac. Van Basten zou echter Gentenaar een betere sluitpost vinden.

Gisteren werd Gentenaar op het matje geroepen bij Van Basten. "Ik heb hem gezegd dat het niet juist en gepast is om het via de pers te spelen. Kenneth zit tegen Feyenoord op de bank. De consequenties voor Dennis? Dat zul je wel zien," aldus de coach van de Amsterdammers.

Koperdief zwaar toegetakeld door politiehond

De 23-jarige Jacob Gommers wilde een hoeveelheid koper stelen ergens in Tilburg, maar hij werd daarbij zwaar aangepakt door de politiehond Ryu. De dief dient een aanklacht in tegen de politie en eist een schadevergoeding.

De Tilburger werd op heterdaad betrapt terwijl hij zich verstopt had in een gat in de grond. De agenten waarschuwden hem driemaal zich over te geven en zo niet de politiehond los te laten. Dat laatste gebeurde, de hond vond zijn prooi en takelde die stevig toe. Gommer liep serieuze bijtwonden op aan het hoofd. De politie gaat onderzoeken of de hond fouten heeft gemaakt.

Een tweede koperdief werd ook opgepakt bij deze actie, hij wachtte in de vluchtauto.

Brand verwoest loods in Velsen-Noord

Een loods in Velsen-Noord is vanacht grotendeels verwoest bij een 'enorme uitslaande brand'. Het vuur in de papierloods aan de Platformweg ontstond rond 01.00 uur, meldt de brandweer vanochtend. Het nablussen gaat volgens de woordvoerder nog de hele dag duren.

Met honderd man is de hele nacht gewerkt om de vlammen in de loods van tienduizend vierkante meter onder controle te houden. Daarbij werd ook een blusboot op het Noordzeekanaal ingezet. Bij de brand vielen geen slachtoffers en kwam ook geen asbest vrij. De oorzaak van het vuur is nog onbekend. De politie ontdekte de brand tijdens een nachtelijke patrouille.

Britse pedofiel in Kroatië gearresteerd

Een voor pedofilie veroordeelde Brit is in Kroatië gearresteerd. Naar de man, die Groot-Brittannië was ontvlucht, was een internationaal arrestatiebevel uitgegaan. Dat heeft de Kroatische politie gisteren gezegd.

De Brit was in Groot-Brittannië tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens pedofilie. Hij vluchtte daarop het land uit, maar werd in Kroatië gearresteerd. Kroatië wacht nu op een uitleveringsverzoek van Groot-Brittannië, terwijl ondertussen onderzocht wordt of de man ook in dit land pedofiele praktijken heeft verricht.

LPG wordt steeds populairder

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de verkoop van LPG in de eerste helft van dit jaar sinds jaren weer gestegen. Ten opzichte van dezelfde periode in 2007 is het aantal verkochte liters gestegen tot ongeveer 310 miljoen. Dat is een toename van 1,5 procent.

Met het huidige peil voor brandstofprijzen, is LPG nu verreweg de voordeligste oplossing voor de automobilist. Eerder constateerde de BOVAG al een toename in de verkoop van nieuwe auto's met LPG-installatie. In de maanden mei en juni ging het respectievelijk om een stijging van 30 en 47 procent ten opzichte van vorig jaar. De grootste oorzaak zit 'm in het forse prijsverschil met diesel en benzine. Het inbouwen van een gasinstallatie is hierdoor financieel aantrekkelijk geworden.

Eerder, in de jaren tachtig, waren LPG-auto's al populair. Toen bedroeg hun aandeel twaalf procent van het totale wagenpark. Tegenwoordig is dat nog maar drie procent. Dat komt zeker ook door de overheidsmaatregelen waardoor niet elk tankstation LPG kan aanbieden. Toch is het momenteel de schoonste brandstof die op grote schaal verkrijgbaar is. Ook de bezwaren van ruimtegebrek in de kofferbak zijn verleden tijd. Een gastank van veertig tot vijftig liter kan tegenwoordig worden ingebouwd op de plek van het reservewiel.

Dode na auto-ongeluk in Breda

Bij een eenzijdig auto-ongeluk in Breda is vanacht een dode gevallen. Ook raakte een inzittende gewond, meldt de politie deze ochtend. 

Rond 04.05 uur belandde de auto door nog onbekende oorzaak tegen een boom aan de Sint Ignatiusstraat. Een traumahelikopter kwam ter plaatse maar kon het dodelijke slachtoffer niet meer redden. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Gesink: "Rijden voor wat ik waard ben"

"Morgen moet ik alles uit de kast halen,"zei Robert Gesink gisteren na de laatste ‘normale’ etappe van deze Ronde van Spanje. Gesink doorstond de dag goed en verloor geen tijd in het klassement.

“En dat is lekker, maar niet meer dan dat,” aldus de Nederlander. Vandaag staat de klimtijdrit naar Alto de Navacerrada (17,1 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7) op het programma. Voor Gesink is dit de laatste kans om zijn vijfde plek in het algemeen klassement veilig te stellen.

“Ik zal nog één keer volle bak moeten rijden, voor wat ik waard ben. Zenuwachtig ben ik nu nog niet. Ik heb net de koers achter de rug, het opladen richting de tijdrit begint morgen pas.”

'Computer bedreigt taalvermogen kind'

Computers op de basischool bedreigen het taal- en spraakvermogen van leerlingen. Daarvoor waarschuwt kinderarts Edmond Schoorel in het Nederlands Dagblad. Hij reageert op het advies van de Onderwijsraad om computers op alle mogelijke manieren bij het onderwijs te betrekken.

Volgens de arts moeten kinderen tot 16 jaar op school niet achter de computer zitten. Bepaalde hersenfuncties zouden bij teveel computergebruik niet optimaal ontwikkelen. Dat blijkt volgens Schoorel uit wetenschappelijk onderzoek. "Sommige hersenfuncties moeten in een bepaalde leeftijd worden ontwikkeld, anders is het te laat. Dan loopt het taal- en spraakvermogen ernstige schade op."

De Onderwijsraad bracht eerder deze maand een advies uit waarin staat dat scholen computers optimaal moeten benutten. Kinderen zouden gedemotiveerd raken wanneer dit niet het geval was. Een basisschoolleerkracht geeft in de krant aan er niet in te geloven. "De leerkracht was altijd de belangrijkste motiverende factor en dat is nog steeds zo."

Ook Duitsland verbiedt short-selling

Ook in Duitsland hebben de financiële autoriteiten gisteren short-selling verboden. Eerder besloten onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Ierland en Frankrijk al tot de maatregel, die bedoeld is om fondsen te behoeden voor onnodig grote verliezen.

Het short-selling verbod geldt in Duitsland voor aandelen van elf grote financiële instellingen, waaronder Deutsche Bank en Allianz. Dat maakte de Duitse beurswaakhond BaFin bekend. Het verbod gaat vandaag in en duurt vermoedelijk tot aan het einde van het jaar.

Short-posities zijn beleggingen waarmee gespeculeerd wordt op een waardedaling van een aandeel. Een belegger verkoopt aandelen die geleend zijn van bijvoorbeeld een pensioenfonds of bank met het doel ze later voor een lagere prijs terug te kopen op de beurs.

Vermoed wordt dat sommige beleggers short-posities hebben misbruikt en koersen van bankaandelen hebben beïnvloed door negatieve geruchten te verspreiden over de financiële positie van bedrijven.

Witte Huis stuurt reddingsplan naar Congres

De Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren details over het economische reddingsplan naar het Congres gestuurd. Dat zei een overheidsfunctionaris op voorwaarde van anonimiteit. De bron gaf verder geen informatie over de plannen.

De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson heeft enkel bekend gemaakt dat hij samen met het Congres en de federale centrale bank werkt aan een oplossing voor de crisis in de financiële sector. Het Congres zal moeten instemmen met de wettelijke maatregelen die nodig zijn om het plan van Paulson uit te voeren.

Wel is duidelijk dat de voorstellen de Amerikaanse belastingbetaler honderden miljarden dollars gaan kosten. Maar Paulson zei ervan overtuigd te zijn "dat deze gedurfde aanpak Amerikaanse gezinnen veel minder zal kosten dan het alternatief, een lange reeks faillissementen en bevroren geldmarkten die niet in staat zijn economische groei te financieren".

Rijkswaterstaat test Europoortkering

Rijkswaterstaat test vandaag en morgen de Maeslantkering en de Hartelkering. De waterwerken in de Nieuwe Waterweg en bij Spijkenisse vormen samen de Europoortkering. De keringen sluiten vandaag aan het einde van de middag om deze te testen op eventuele technische problemen. Morgen gaan ze weer open.

De Maeslantkering, die in 1997 werd gebouwd, kan tijdens een stormvloed in één keer de Nieuwe Waterweg afsluiten. Samen met de Hartelkering beschermen beide waterkeringen ongeveer een miljoen mensen die achter de dijken wonen tegen het water.

De keringen zijn wereldberoemd wegens hun beweegbare onderdelen, maar zijn nog niet vaak nodig geweest tegen de hoge waterstand. De Maeslantkering werd vorig jaar november één keer gebruikt bij stormachtig weer.

(foto: ANP)

Medunjanin geniet van Spanje

Spanje doet Haris Medunjanin goed. De oud-speler van AZ maakte bij zijn club Real Valladolid zijn debuut afgelopen weekend tegen Atlético Madrid. De middenvelder wacht geduldig op zijn kansen.

"Mijn trainer José Medilibar heeft voor mij een rol in gedachten als linker centrale middenvelder. Dat is een goede positie voor mij, omdat ik graag veel balcontacten wil hebben in een wedstrijd." Medunjanin ziet ook waaraan hij moet werken. "Ik moet alleen nog wel werken aan de verdedigende aspecten die bij die positie horen". De taalbarrière is het enige probleem van de middenvelder op dit moment. "Jammer is dat ik alleen nog geen Spaans spreek. Ik volg lessen en ik hoop dat ik over twee maanden de taal spreek."

Koeman irriteert Stevens

Ronald Koeman heeft Huub Stevens behoorlijk geïrriteerd met zijn opmerkingen als analist van NOS tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid. Carlos Salcido had als centrale verdediger opgesteld moeten worden in plaats van Jérémie Bréchet volgens de oud-coach van PSV.

Stevens, de huidige trainer van de club uit Eindhoven, stelde Salcido als rechtsback op en zei hierover het volgende: "Ik ben altijd blij dat mensen meedenken. Het is altijd zo dat meerdere mensen meer weten dan één persoon. Maar die meerdere mensen die met die suggesties komen staan toevallig niet op het veld. En dat vind ik dan jammer. Want ik zou ook graag willen hebben dat mensen die hier dagelijks aanwezig zijn met suggesties komen. Die kunnen dan zien met wat voor suggesties ze kunnen komen."

De opmerking van Koeman schoot in het verkeerde keelgat van Stevens. "Ja goed, als hij dat zo gezegd heeft is dat fantastisch voor hem. Ik werk hier met een groep die hij niet kent en met kwaliteiten waar hij niet mee heeft gewerkt. Dus fijne suggesties zijn dat. Laat ze dan hier op het veld komen staan om die suggesties te kunnen onderbouwen."

Het is niet duidelijk of de oud-coach van Schalke 04, Roda JC en Hamburger SV de Mexicaan als rechtsback gaat gebruiken tegen AZ of als centrale verdediger. "Dat is voor jullie een vraag en voor mij een weet."

Blessure voor Gabri en Aissati

Marco van Basten zal dit weekend geen gebruik kunnen maken van de diensten van Gabri en Ismaïl Aissati. Beide spelers zijn niet fit genoeg om de klassieker tegen Feyenoord te spelen. Gabri herstelt op dit moment van een enkelblessure en Aissati moet waarschijnlijk een kijkoperatie ondergaan wegens problemen aan zijn meniscus.

De oud-speler van Barcelona kreeg een lichte terugslag deze week waardoor het herstel langer duurt dan gepland was. "Het duurt een beetje langer dan verwacht," aldus Van Basten op het wekelijkse perspraatje.

Bij de ex-PSV’er is er een scheurtje geconstateerd in zijn meniscus, waardoor hij minimaal drie tot zes weken uitgeschakeld is. Miralem Sulejmani is wel fit bevonden om tegen de Rotterdammers te starten. Eerder deze week liep de aanvaller een lichte blessure op tijdens het UEFA-cup duel tegen FK Borac.

Dwergplaneet vernoemd naar godin Hawaii

Een in 2005 ontdekte dwergplaneet in het zonnestelsel heeft de naam Haumea gekregen, naar de Hawaiiaanse godin van de aarde en vruchtbaarheid. De naam is woensdag goedgekeurd door het Internationale Astronomische Instituut in Parijs.

Het is de vijfde dwergplaneet in het zonnestelsel en valt in de categorie waarin ook Pluto zich bevindt. Haumea heeft een eivorm, volgens wetenschappers door haar vlugge rotatie, die veroorzaakt kan zijn door een botsing met een ander object miljarden jaren geleden.

Naast Haumea en Pluto zijn er nog drie dwergplaneten, Ceres, Eris en Makemake.

Haagse politie rolt hennepbende op

De Haagse politie heeft vorige week dinsdag een criminele organisatie opgerold die zich bezighield met grootschalige hennephandel. Negen verdachten in de leeftijd van 30 tot 61 jaar zijn aangehouden, meldt de politie. Zes van hen zitten vandaag nog vast. De politie ontmantelde een werkende hennepkwekerij met daarin 556 planten.

Bij huiszoekingen in zestien panden werden 3,6 kilo hennep, acht auto's, vier motoren en honderddertigduizend euro aan contant geld gevonden en in beslag genomen. De spullen werden gevonden in panden in Den Haag, Naaldwijk, Den Hoorn, Delft, Zoetermeer, Waddinxveen en Bleiswijk.

Gebroken hart kan dodelijk zijn

Letterlijk ziek zijn van liefdesverdriet of sterven aan een gebroken hart. Het kan, en het gebeurt. Het zogenaamde 'gebroken hart syndroom' is zelfs een medisch erkende term. Liefdesverdriet heeft alles te maken met stress. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam was al gebleken dat een gebroken hart een serieuze aangelegenheid is. Een kwart van de 154 ondervraagde mensen met liefdesverdriet bleek dezelfde klachten te hebben als mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis. Denk daarbij aan woede-uitbarstingen, slaapproblemen en prikkelbaarheid.

Uit onderzoek van de University School of Medicine in Stanford blijkt nu dat een gebroken hart ook letterlijk dodelijk kan zijn, en dat vooral voor vrouwen. Het komt regelmatig voor dat mensen sterven aan een hartaanval na een traumatische ervaring, zoals het plotseling overlijden van een geliefde of een verbroken relatie. Bij hoge mate van stress komen er hormonen vrij (zoals adrenaline) die zorgen voor een onregelmatige hartslag. Volgens professor John Hopkins uit Stanford, is er bij twee procent van de hartaanvallen sprake van het gebroken hart syndroom. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste serieuze gebroken harten voor komen bij vrouwen tussen de leeftijd van 58 en 77 jaar. Deze gebroken harten zijn dan zo heftig dat ze gezondheidsrisico's met zich mee brengen.

Op oudere leeftijd hebben weduwnaars het na het overlijden van hun vrouw vaak moeilijker dan andersom. Dit komt omdat zij minder praten over hun problemen met vrienden en familie. Mannen hebben een grotere kans op een depressie en kunnen over het algemeen minder goed voor zichzelf zorgen. Liefdesverdriet is een serieuze aandoening en verschillende wetenschappers hameren er dan ook op dat er meer aandacht voor moet komen, met name bij werkgevers.

 

Door: DAG / Sanne van Ettinger

Foto: Flickr


Foto bij: Gebroken hart kan dodelijk zijn  (foto: DAG)

'Onderzoek Palins machtsmisbruik 10 oktober klaar'

(Novum/AP) - Het onderzoek naar de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap Sarah Palin wordt nog voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 4 november afgerond. Dat heeft senator Hollis French, die het onderzoek leidt, vrijdag gezegd.

Onderzocht wordt of Palin haar machtspositie heeft misbruikt door een politiecommissaris te ontslaan, omdat hij zou hebben geweigerd een agent, die in scheiding lag met Palins zus, uit zijn functie te zetten. Het onderzoeksteam hoopt op 10 oktober een verslag over de gebeurtenissen te overhandigen.

Het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain doet er ondertussen alles aan het onderzoek te vertragen. Volgens het team is het een onderzoek onderdeel van een politiek gevecht geworden. Verschillende kroongetuigen, waaronder Palins echtgenoot, hebben geweigerd een getuigenis af te leggen.


Foto bij: 'Onderzoek Palins machtsmisbruik 10 oktober klaar'  (foto: DAG)

'Freemen' drijven schapen over London Bridge

(Novum/AP) - Wie zich vroeger een 'freeman' van de City of London, het historische en financiële hart van de Britse hoofdstad, mocht noemen had het recht met ontbloot zwaard rond te lopen, stomdronken te worden en zijn schapen gratis over de London Bridge te drijven.

Zwaarden worden niet meer gedragen en dronkenschap wordt niet meer geapprecieerd, maar vrijdag maakten de 'freemen' van de City voor een keertje gebruik van hun derde voorrecht. Voor de ogen van geamuseerde voorbijgangers dreven zij een kudde ooien over de London Bridge, begeleid door tromgeroffel en voorafgegaan door de burgemeester van de City.

De vrouw van de burgemeester sprak de hoop uit dat de stunt - om geld in te zamelen voor een goed doel - een beetje vrolijkheid zou brengen voor de mensen die in de City werken en door de financiële crisis weinig te lachen hebben.

Vrije burgers waren in de Middeleeuwen mensen die burgerlijke en politieke vrijheid genoten en vaak lucratieve handelsrechten of andere privileges verwierven. Voordat de City of London het financiële hart van de stad werd waren er slagers en abbattoirs gevestigd. De vrije burgers mochten hun vee over de brug drijven zonder tol te betalen en hadden het recht een zwaard zonder schede te dragen en naar huis te worden gebracht als ze dronken waren.

Nog steeds worden elk jaar ongeveer 1.700 mensen tot vrij burger verklaard, maar de bijbehorende privileges zijn in onbruik geraakt. Alleen de schapen waren vrijdag even terug.


Foto bij: 'Freemen' drijven schapen over London Bridge  (foto: DAG)

Ontslagen na dood patiënt in isoleercel

De Amsterdamse GGZ-instelling Arkin heeft het personeel dat verantwoordelijk was voor de patiënt die deze maand in een isoleercel is overleden, ontslagen of op non-actief gesteld. Dat heeft de voorzitter van de raad van bestuur van Arkin Jeroen Muller vrijdag gezegd in actualiteitenrubriek Nova. Het gaat onder meer om de geneesheer-directeur en een lid van de raad van bestuur. Muller kondigde bovendien een opnamestop af.

De maatregelen volgen op de dood van een 47-jarige psychiatrisch patiënt begin deze maand. Hij werd dood in zijn isoleercel aangetroffen. De lijkschouwer constateerde een natuurlijke dood. De geneesheer-directeur dacht dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarom niet op de hoogte hoefde te worden gebracht. Dat moest volgens de inspectie echter wel. Tien dagen na het overlijden van de patiënt werd zijn dood bij de GGZ gemeld.

De familie twijfelde aan het label 'natuurlijk dood' en vroeg een autopsie aan. Hen werd verteld dat hij was gestikt in brood, vertelt zijn vriendin in het tv-programma. Van de psychiater en een verpleegkundige hebben we gehoord dat er de avond voor zijn overlijden voor het laatst contact is geweest. Net voor middernacht. Pas om 08:00 uur de volgende ochtend kwam de verpleging weer in zijn cel en trof hem toen dood aan. Tussentijds hebben ze hem niet gezien." Het officiële autopsierapport is over een paar weken klaar.

Muller bevestigt dat de man is gestikt. "De vraag is nu of er voldoende toezicht is geweest tijdens zijn tijd in de isoleercel", legt Muller uit. Van sommige medicijnen is het bekend dat de patiënt daar slikproblemen van kan krijgen. Daarom moeten regelmatig rondes worden gelopen om te controleren hoe het met de patiënt gaat. Omdat Muller niet zeker weet of dit wel gedaan is, laat hij het uitzoeken door een extern bureau. "Om alle schijn van partijdigheid te voorkomen".

Deze zomer stuurde IGZ nog een kritisch rapport naar de instelling, meldt Nova. In het rapport wordt gesteld dat de patiëntenzorg op de isoleerafdeling onder de maat is. Er was structureel een gebrek aan personeel. De kamers, zalen, gangen en separeerruimten waren verwaarloosd en niet onderhouden. Het separeerblok rook onfris. Ook was er volgens de inspecteurs geen schoonmaakdienst die dagelijks de afdeling en het separeerblok schoon hield.

Muller die eerder deze maand de verantwoordelijkheid heeft gekregen over Arkin, zegt in Nova geschokt te zijn door de dood en de situatie op de betreffende afdeling. "Het personeel is onvoldoende toegerust. Er is sprake van een verwaarloosde organisatie. Er wordt geen goede verzorging gegeven. Het personeel is wel betrokken, maar onmachtig om het werk juist uit te voeren", constateerde hij vrijdag na een bezoek aan de afdeling.

De afgelopen vier jaar zijn er minstens tien psychiatrische patiënten overleden in een isoleercel, meldt Nova op basis van betrokkenen.

Internetdate

O.Akyol stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Door schade en schande wordt men wijs, zeggen ze. Ik geloof dat je met die gemeenplaats niet hoeft aan te kloppen bij het veertienjarige meisje uit Valkenswaard, dat een internetdate moest bekopen met een brute verkrachting. Meedogenloos verkracht na een nonchalante, virtuele flirt - het zal je maar gebeuren. Nu is het vrij simpel om [i]eigen schuld, dikke bult[/i] te roepen, maar negen jaar geleden, toen ik vijftien was en internet pas opkwam, heb ik me ook gewaagd aan zo´n virtuele flirt. Mijn cyberzoektocht naar flamoes eindigde evenzeer in mineur.

NEC mogelijk al door in UEFA Cup

NEC is mogelijk al zeker van de volgende ronde in de UEFA Cup. De UEFA beslist 25 september of Dinamo Boekarest een straf krijgt voor de ongeregeldheden tijdens de UEFA Cup-wedstrijd tegen NEC.

Tijdens het duel gooide de Roemeense aanhang meermalen vuurwerk naar de NEC-vakken. Bovendien werden er stoeltjes vernield en naar de Nijmeegse fans gegooid. Een woordvoerder van de UEFA sluit niet uit dat Dinamo uit het toernooi wordt gezet. In dit geval is NEC zeker van de groepsfase van de UEFA Cup.

Voor vergelijkbare ongeregeldheden werd Feyenoord twee jaar geleden uit de UEFA Cup gehaald. NEC versloeg Dinamo donderdagavond met 1-0 door een doelpunt van Van Beukering.

Metal Gear Solid Existence?

Enkele mensen zullen vraagtekens krijgen bij het zien van de bovenstaande titel. Zeker na de afsluiting van Solid Snake in Metal Gear Solid 4. Is het een nieuwe game? Wat voor game zal het zijn? Is het uberhaupt een game? Komt Snake toch terug? Om heel eerlijk te zijn, dat weet niemand. Volgens de gamessite Siliconera is er een nieuwe naam opgedoken in de Japanese Trademark database. Konami heeft namelijk de naam "Metal Gear Solid Existence" laten registreren met een bijbehorend (onderstaand) plaatje.



...Snake is back? or not?...

LittleBigPlanet is eindelijk goud

Gisteren werden de Trophies van de game nog vrijgegeven en vandaag hebben de makers zelf goed nieuws voor ons over hun nieuwe game, LittleBigPlanet.
De game is namelijk 100% af en dat betekent dat de game de 'gold' status krijgt. De game is op dit moment in productie en zal volgens planning dus uitkomen. Het is nu alleen nog maar een kwestie van afwachten tot 24 oktober.



...Nog even en dit mannetje verschijnt op 'jouw' beeldscherm...
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.