Gemeenschap van goederen niet gewijzigd

Komt een erfenis alleen bij de eigen kinderen terecht of ook bij hun partners? De Tweede Kamer heeft voor de tweede mogelijkheid gekozen.

Een aanpassing in de wet met betrekking tot de gemeenschap van goederen gaat niet door. De Tweede Kamer heeft gisteravond een wijziging op het wetsvoorstel aangenomen. Schenkingen en erfenissen blijven daarom nu toch binnen de huwelijkse gemeenschap vallen. Dit betekent dat bij een echtscheiding de partner recht blijft houden op de helft van het bezit dat de andere partner uit een schenking of erfenis heeft gekregen.

In het wetsvoorstel wilde minister Hirsch Ballin van Justitie regelen dat erfenissen en schenkingen voortaan buiten de gemeenschap van goederen zou vallen. Dat sluit aan bij de heersende praktijk, waarin veel ouderen niet willen dat hun kapitaal na hun overlijden bij een ex-schoonzoon of -dochter terechtkomt. Op dit moment regelen zij dit zelf door bij een schenking of in hun testament een uitsluitingsclausule op te nemen. Voor veel mensen is dit zelfs een belangrijk motief om bij de notaris een testament op te laten maken. Jaarlijks worden er meer dan 300.000 testamenten opgemaakt.

Het belangrijkste bezwaar tegen het wetsvoorstel is de administratieve rompslomp. Het wordt dan verplicht om de administratie van maximaal drie vermogens bij te houden. Voorstanders wijzen erop dat dit in de praktijk door de uitsluitingsclausules nu al gebruikelijk is.