Deel spaargeld veilig als bank omvalt

De kredietcrisis lijkt vooralsnog aan Nederlandse banken en verzekeraars voorbij te gaan. In het geval een van deze partijen toch omvalt, geldt de volgende procedure.

De Nederlandsche Bank (DNB) biedt spaarders voor een deel bescherming. De garantieregeling van de centrale bank voorziet in een volledige vergoeding van de eerste 20.000 euro en 90 procent van de daaropvolgende 20.000 euro. Van een spaarpot van 40.000 euro blijft derhalve gegarandeerd 38.000 euro over.

Over de spaartegoeden boven de 40.000 euro kan DNB geen zekerheden geven. "Wat daar nog uit voortkomt is afhankelijk van de faillissementsboedel", aldus een woordvoerder van DNB. Hij wees op de teloorgang van Van der Hoop Bankiers in december 2005, waarbij rekeninghouders uiteindelijk ongeveer 90 procent van hun geld terugkregen. De bank had circa 1500 sparende klanten met een gezamenlijke pot van ongeveer 150 miljoen euro.

Hypotheken komen volgens kenners niet in gevaar. "Hypotheken zijn leningen, die gaan na een faillissement van een bank over naar de nieuwe eigenaar", aldus een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis.