Reddingsplan VS kost honderden miljarden

De Amerikaanse regering wil "honderden miljarden dollars" uittrekken om banken te verlossen van de slechte beleggingen die hen in grote problemen hebben gebracht. Dat heeft minister van Financiën Henry Paulson vandaag gezegd.

"We moeten nu verdere maatregelen nemen en de onderliggende oorzaak aanpakken van de druk op ons financiële systeem. De federale regering moet een programma opzetten om af te rekenen met illiquide bezittingen die wegen op onze financiële instellingen en onze economie bedreigen", zei Paulson.

Op de financiële markten werd al de hele dag gespeculeerd op een dergelijke aankondiging van Paulson. De bewindsman zei afgelopen nacht dat hij samen met het Congres en de federale centrale bank werkt aan een oplossing voor de crisis in de financiële sector.

De Amerikaanse president George Bush zei eerder vandaag al dat de Amerikaanse overheid nu rigoureus in de economie moet ingrijpen om erger te voorkomen. Hij vindt overheidsingrijpen op de vrije markt uitsluitend gerechtvaardigd als het noodzakelijk is. Een dat is het geval, aldus Bush, die voor het Witte Huis over de kredietcrisis sprak. ''We moeten nu in actie komen om de economische gezondheid van ons land te beschermen en om erger te voorkomen''.

In Washington wordt aan een regeling gewerkt waarbij de federale overheid op tot dusverre ongekend grote schaal ingrijpt in de economie met behulp van een speciaal fonds dat wankelende banken uit de ergste problemen helpt.