VS: Herbouw reactor isoleert Noord-Korea

Noord-Korea zegt voorbereidingen te treffen om zijn kernreactor weer op te bouwen, omdat de Verenigde Staten zich niet aan hun woord hebben gehouden. Het ministerie van buitenlandse zaken gaf te kennen dat Noord-Korea niet eens meer van de zwarte lijst van sponsors van terrorisme afgehaald wil worden, nu de Amerikanen hun ware aard hebben getoond.

De Amerikaanse regering zei in een reactie dat Noord-Korea moet beslissen of het een betere relatie met de wereld wil of geïsoleerd wil blijven. Zij drong er bij Pyongyang op aan te stoppen met de voorbereidingen om de reactor weer bedrijfsklaar te maken.

Woordvoerder Sean McCormack van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat Noord-Korea steeds dichter bij het punt komt waarop de reactor weer in gebruik kan worden genomen. "We raden hun af dat punt te bereiken", zei hij. Op de vraag waarom Noord-Korea zou luisteren naar een Amerikaanse regering die al bijna demissionair is, zei McCormack dat de Noord-Koreanen volgens hem niet veel meer te verwachten hebben van een nieuwe regering.

De pogingen om Noord-Korea van de fabricage van kernwapens af te houden boekten in juni grote vooruitgang toen Noord-Korea na lang talmen de beloofde lijst van zijn atoomactiviteiten aan de VS overhandigde en als symbool van zijn goede bedoelingen zijn nucleaire koeltoren opblies. De VS kondigde toen aan het land van de zwarte lijst te zullen schrappen, maar zei later dat dat niet gebeurt zolang Noord-Korea niet instemt met een plan tot verificatie van de opgegeven atoomactiviteiten.

De aankondiging van de herstelwerkzaamheden aan de reactor in Yongbyon werd vrijdag gedaan door een medewerker van het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken. Hij sprak voorafgaand aan overleg met Zuid-Korea over energiehulp die Pyongyang was toegezegd in het akkoord van het zogeheten Zeslandenoverleg.

In een verklaring liet het ministerie van buitenlandse zaken weten dat Noord-Korea voortaan zijn eigen gang gaat. De VS werd aangespoord om de eis tot verificatie van Noord-Korea's nucleaire activiteiten te laten schieten. Die zou namelijk nooit deel hebben uitgemaakt van het oorspronkelijke ontwapeningsverdrag. Zuid-Korea drong er vrijdag bij zijn buurland op aan toch door te gaan met de ontmanteling van zijn atoominstallaties.

Als de reactor volkomen was ontmanteld, zou het volgens Zuid-Korea en de VS op zijn minst een jaar duren voor die weer bedrijfsklaar is. Volgens de berichten waren echter nog maar acht van de elf cruciale stappen tot ontmanteling gezet toen Noord-Korea het roer omgooide.