Man Palin weigert te getuigen in Troopergate

De echtgenoot van Sarah Palin, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, weigert te getuigen in het onderzoek naar 'troopergate'. Volgens Todd Palin, die vandaag voor de onderzoekscommissie had moeten verschijnen, rammelt het onderzoek.

Palin wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij het ontslag van politiecommissaris Walt Monegan, kennelijk omdat die had geweigerd zich te laten betrekken bij Palins familiebeslommeringen. Het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft een team van juridische zwaargewichten naar Alaska gestuurd om de Palins bij te staan.

Monegan weigerde politieagent (trooper) Mike Wooten te ontslaan die juist een scheiding van Palins zus achter de rug had. Haar man was een van een aantal belangrijke medewerkers van Sarah Palin die bij Monegan hun beklag hadden gedaan over Wooten. Net als Todd Palin weigeren ook de andere medewerkers van de Republikeinse running mate als getuige op te treden.

Volgens Bill Wielechowski, Democratische senator in Alaska en lid van de onderzoekscommissie, kunnen zij die weigering maandenlang volhouden, in ieder geval tot na de verkiezingen in november. Toch is het nog steeds mogelijk dat er volgende maand een onderzoeksrapport verschijnt over de affaire. Zeventien van de 33 opgeroepen getuigen zijn namelijk wel gehoord.