Oud-Kamerlid Lazrak boos op 'spionage-roddel'

Voormalig SP-Kamerlid Ali Lazrak doet aangifte wegens smaad tegen Fouad el Haji als hij blijft beweren dat Lazrak is benaderd door de Marokkaanse geheime dienst. Dat heeft hij op Radio 1 gezegd.

El Haji, PvdA-raadslid voor Rotterdam, beweerde op het gastenblog van Pauw & Witteman dat Lazrak benaderd zou zijn door de geheime dienst. Lazrak zou niet op het verzoek zijn ingegaan. De Marokkaanse overheid zou parlementariërs stelselmatig benaderen. In de uitzending ontkende Lazrak dat hij 'door wie dan ook' is benaderd. Ook zei hij niet te geloven dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) niet wist dat de Marokkaanse inlichtingendienst in Nederland actief is.

Lazrak zei op Radio 1 dat hij El Haji nooit heeft gezien of gesproken. "Dit moet worden uitgezocht. Anders blijft het in de lucht hangen."

Deze week werd duidelijk dat een inmiddels ontslagen Rotterdamse politieman mogelijk spioneerde voor Marokko. Tegen hem loopt een onderzoek. Twee Marokkaanse diplomaten zijn teruggeroepen wegens de affaire. De Tweede Kamer is bezorgd.

De vier Nederlandse parlementariërs met een Marokkaanse achtergrond - Naïma Azough, Tofik Dibi (GroenLinks) Khadija Arib, Samira Bouchibti (PvdA) - en staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) zeiden gisteren in NOVA niet voor informatie te zijn benaderd door de Marokkaanse geheime dienst.

Lazrak 'door niemand benaderd'