'Supersnelrecht voor geweld tegen hulpverleners'

Plegers van geweld tegen hulpverleners moeten worden onderworpen aan snelrecht en mogen pas vrijkomen nadat ze hun straf hebben uitgezeten. Dat eiste de Tweede Kamer donderdag aan het eind van de algemene politieke beschouwingen. De Tweede Kamer sprak met het kabinet over de begroting van volgend jaar.

Een Kamermeerderheid steunde voorstellen van VVD-leider Mark Rutte en SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies over de aanpak van geweld tegen hulpverleners. Bij het supersnelrecht moeten rechtszaken binnen drie dagen worden behandeld en afgerond. De Kamer wil dat mensen die worden veroordeeld direct hun straf moeten uitzitten nadat ze zijn veroordeeld.

Ook wil een meerderheid in de Tweede Kamer dat er een afschrikwekkend lik-op-stukbeleid komt tegen plegers van geweld van tegen hulpverleners. Recent kwamen gevallen van geweld tegen hulpverleners in het nieuws. In Amsterdam werden enkele weken geleden ambulancemedewerkers tijdens hun werk mishandeld door omstanders.

Enkele weken geleden maakte de Raad van de Rechtspraak bekend dat supersnelrecht moeilijk toepasbaar is. Het zou alleen eenvoudig werken bij draaideurcriminelen.


Foto bij: 'Supersnelrecht voor geweld tegen hulpverleners'  (foto: DAG)