Geert Wilders en Eva Braun

  

Even met het gemeentehuis van Gouda gebeld: “Goedemiddag, Oplopers hier. De heer Cornelis in de buurt?” De snibbige telefoniste liet mij weten dat ze me eigenlijk niet wilde doorverbinden omdat het niet zo goed uitkwam. De notabele van PvdA-huize werd de hele dag al uitgelachen. Maar ik hield voet bij stuk, en kreeg de getroebleerde burgervader aan de lijn. “Dag Wim. Heb je je ziektekostenverzekering langdurig niet betaald?” Verbaasd wilde de heer Cornelis weten, wat ik daar in vredesnaam mee bedoelde. Dat wist ik hem kort en bondig uit te leggen. “Volgens mij had je je een poos geleden al een leesbril en een gehoorapparaat moeten laten aanmeten. Hoe doof en blind kun je zijn als je durft te suggereren dat je niet op de hoogte kon zijn van de ellende in je achterstandwijk Oosterwei?”

Enig onverstaanbaar gemurmel klonk uit de telefoon, maar ik liet mij niet van de wijs brengen. Ik vervolgde: “Al jaren kun je daar niet veilig over straat, worden bushokjes gesloopt, de vuilnis gewoon van de balkons gelazerd en buschauffeurs mishandeld en beroofd. En jij hebt niets in de gaten? Zelden zag ik een burgemeester zo met de rug naar de samenleving staan. Idioot!” Tevreden hing ik op. De Goudse burgemeester hoort nauw betrokken te zijn bij de korpsleiding van de politie. Hoe bestáát het dan, dat hij niet op de hoogte was van de ellende in zijn wijk? Hij moet zich doodschamen over zijn opmerking in de Goudse gemeenteraad dat busmaatschappij Connexxion eerder aan de bel had moeten trekken. Publiekelijk de zwarte Piet toedelen aan de busonderneming die terecht besluit om niet meer in Oosterwei te stoppen is ver beneden alle peil. Geen enkel Gouds gemeenteraadslid is een knip voor de neus waard, als hij niet luidkeels het vertrek van Wim Cornelis eist.

Wim Cornelis is overigens niet de enige sukkel in Gouda. Die straatschoffies die in Oosterwei een cameraploeg aanvielen zijn ook behoorlijk de weg kwijt. De heren willen niet worden gefilmd. Blijkbaar is het ze ontgaan dat ze voortaan sowieso op video worden vastgelegd: als de bus weer door hun wijk gaat rijden hangt die vol met camera’s. Komen ze leuk in Opsporing Verzocht als ze weer eens een chauffeur hebben beroofd, een medepassagier in zijn gezicht hebben gespuugd of een bank door de ruit hebben geflikkerd.

Nee, dan Geert Wilders. Die malloot is in tegenstelling tot dat Goudse tuig wél gek op de camera. Tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer riep hij iedere drie zinnen iets over “de kijker thuis”, terwijl die geblondeerde droplul  op een schandalige manier van leer trok. Om de haverklap hoorde ik de term “Marokkaans tuig dat terug gestuurd moet worden” voorbij komen. Blijkbaar is het Goudlokje ontgaan dat een kamerdebat gericht is op de discussie met je politieke tegenstander, en dat dat wat anders is dan het misbruik maken van het feit dat het debat ook op de televisie wordt uitgezonden.

En natuurlijk, het aantal Marokkaantjes dat zich inlaat met straatroof, vernieling en andere narigheid is in verhouding stevig aan de hoge kant. Maar om nou te doen alsof ze de enigen zijn die overlast veroorzaken, en hele gezinnen naar het buitenland te willen deporteren… Ik verwacht van een kamerlid toch een wat genuanceerder verhaal, in plaats van het onversneden racistisch populisme dat Wilders uitkraamt. Sterker nog, als ik zoiets zou durven opschrijven hoef ik niet lang te wachten op een mailtje van het Meldpunt Discriminatie Internet. En waar haalt Wilders het toch vandaan, die onzin dat de mensen thuis een andere mening hebben dan de meeste kamerleden, en dat Geert de enige is die de gevoelens van het volk adequaat vertolkt? Mag ik er even fijntjes op wijzen dat zo’n 95% van de Nederlanders er bewust voor heeft gekozen, níet op Wilders en de zijnen te stemmen? Hoezo, Geert die de mening van het volk vertolkt…

Voor het eerst in jaren voelde ik enige bewondering van onze premier. Balkenende werd zichtbaar boos, wond zich op en hield een vurig pleidooi voor een Nederland dat een goede plek moet zijn voor iedereen. Eindelijk eens niet dat houterige geneuzel, maar iemand die gewoon zijn emoties liet zien. Een terecht applaus klonk uit de kamer na Balkenende’s donderpreek aan het adres van Wilders!

Misschien moet Geert de Kamer maar verlaten. Ik zie voor hem meer een baan weggelegd als filmacteur. Hij is ijdel genoeg, en ik zag dat er aan een nieuwe film van Pipo de Clown wordt gewerkt. Neenee, u denkt natuurlijk dat ik Wilders dan de rol van Pipo zou willen toebedelen. Maar daarvoor vind ik die trieste man echt niet leuk genoeg. Ik zie hem meer als de ideale kandidaat voor de rol van Pipo’s ezel Nononono. En als het tegenvalt? Dan knippen we Geert er gewoon uit!

Sneu trouwens dat Carice van Houten uit een film is geknipt. Ze speelde in een Amerikaanse thriller de echtgenote van Leonardo Dicaprio, maar ze sneuvelde op de snijtafel. Eruit geknipt omdat haar rol uiteindelijk niet zoveel aan het plot bleek toe te voegen. Dapper beweerde ze dat ze het eigenlijk niet zo heel erg vond, want ze had immers wel met die Leonardo gezoend. Ja? En? Ikzelf zou er niets aan vinden om door hem op mijn bek te worden gepakt. Maar ja, de kunst- en cultuurwereld is aan mij niet besteed.

Qua cultuur heb ik het trouwens heel erg te doen met Mevrouw Wilders. Regelmatig schijnt ze thuis een toneelstukje te moeten doen. Dan zit Geert in een zwarte leren overjas op de bank, en moet zij een Beiers boerinnenjurkje aantrekken en tegen Geert met een Duits accent zeggen, hoe ze zogenaamd heet. Eva Braun…