Protest tegen anti-islamcongres Keulen

Betogers hebben vandaag in Keulen de opening van een 'anti-islamiseringcongres' tegen de bouw van een grote moskee verstoord. Ze gooiden met stenen en verfbommen en probeerden buiten het gemeentekantoor in de wijk Rodenkirchen twee leden van de nationalistische beweging Pro-Keulen, die het congres organiseert, te beletten naar binnen te gaan voor een persconferentie.

De politie omsingelde de mannen, die kreten als 'schaam je' en 'rot op' naar hun hoofd geslingerd kregen. Bij het gemeentekantoor werd hun op last van de burgemeester de toegang geweigerd. De nationalisten zochten vervolgens hun toevlucht op een schip op de Rijn, dat door de demonstranten werd bekogeld. Niemand raakte gewond. Zes mensen werden opgepakt.

Elders in de stad vormden vijfhonderd demonstranten een menselijke keten rond de plek die de gemeente heeft aangewezen voor de moskee, compleet met minaretten van 55 meter. Voor het einde van het jaar moet een begin worden gemaakt met de bouw.

Pro-Keulen zegt met zijn driedaagse conferentie een 'Europese, patriottische, populistische rechtse burgerbeweging' op te willen zetten. Ook leden van nationalistische partijen uit andere Europese landen zijn uitgenodigd. Voor zaterdag staat een demonstratie tegen de moskee op het programma. De politie verwacht enkele honderden nationalistische betogers, maar een tienvoud daarvan aan contra-demonstranten. Er worden drieduizend agenten ingezet om situatie in de hand te houden.

Minister van integratie Armin Laschert in Noordrijn-Westfalen, de deelstaat waar Keulen in ligt, noemt de wil tot demonstreren tegen de conferentie een blijk van de afschuw die er onder de bevolking heerst over Pro-Keulen. "Zij zijn geen burgerbeweging, maar een extreem rechtse groepering", zei hij. Van de ongeveer een miljoen inwoners van Keulen is 36 procent van Turkse afkomst.


Foto bij: Protest tegen anti-islamcongres Keulen  (foto: DAG)