Film: 3:10 to Yuma



Je zou nu misschien kunnen denken "Alweer, die film hebben we vorig jaar toch al gezien?", maar het is toch echt nu pas dat wij Nederlanders deze western in de bioscopen kunnen zien. Toch opmerkelijk voor een film die vrij succesvol was in Amerika. Maar ach, aan de andere kant, bij Aziatische films weten ze het zo nu en dan zelfs een paar jaar later te maken, dus het valt nog mee. 3:10 to Yuma is een remake van de gelijknamige film uit 1957 met in de hoofdrol Glen Ford. Dit keer nemen Christian Bale en Russell Crow de honneurs waar bij de race naar het halen van de trein van 3:10 to Yuma.


Dan Evans is een rancher in moeilijke tijden. Zijn ranch kampt met ernstige droogte en het helpt ook niet erg dat zijn buurman, tevens geldschieter van een lening van Evans, het enige stromende water in de buurt blokkeert. Als gevolg hiervan kan Evans zijn lening eigenlijk niet op tijd terugbetalen. De eerste waarschuwing komt al snel met het platbranden van zijn schuur. Als hij niet binnen korte tijd de lening heeft terugbetaald, is hij zijn hele boerderij kwijt. Gedreven door geldnood en het lage aanzien dat hij geniet, neemt hij een suïcidale opdracht aan. Het escorteren van één van de beruchtste en gevaarlijkste criminelen in de omgeving: Ben Wade. Samen met een aantal andere mannen gaat hij op weg naar een ver weg gelegen treinstation om Wade op de trein naar Yuma te zetten. De trein vertrekt over enkele dagen om 3:10, maar of ze dat halen is nog maar de vraag. Wades bende wil hun baas graag bevrijden en deinst er niet voor terug om dodelijk geweld te gebruiken.


In tegenstelling tot die andere western die bijna gelijktijdig werd uitgebracht in Amerika, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, is 3:10 to Yuma veel meer een typische western die het moet hebben van het gevoel van avontuur, stoere cowboys en veel wapengekletter.

De twee hoofdrollen zijn weggelegd voor Christian Bale (Dan Evans) en Russel Crowe als de crimineel Ben Wade. Beiden vertolken de rollen met een ruime voldoende. Bale haalt zijn eeuwig neergeslagen blik tevoorschijn en maakt zijn motieven duidelijk genoeg. Crowe komt afstandelijk en koelbloedig over met een sadistisch gevoel voor humor, maar weet zijn rol genoeg charme mee te geven om enkele van zijn minder koelbloedige keuzes geloofwaardig genoeg te houden. De naarste crimineel komt echter op naam van Ben Foster als Charlie Prince, de man die de achtervolging leidt. Met zijn onbetrouwbare kop gaat hij op zijn doelwit af als een wild beest dat zich door niemand laat stoppen. Een gevaar voor elk levend wezen in de nabijheid. Het andere gespuis van de bende is in vergelijking met hem alleen maar simpel kanonvoer en zo worden ze gebruikt ook.


De weg naar het treinstation is lang en dat geeft de film de gelegenheid om genoeg actiescènes in te bouwen. Een overval op een koets met scherpschutters en een heuse Gatling gun die los mag gaan. Gedwongen passage door het land van onaardige Apaches en aanvaringen met bounty hunters die Crowe liever zelf afleveren zijn een paar van de situaties die leiden tot veel tromgeroffel uit de speakers en een regen aan kogels die over en weer op het witte doek voorbij vliegen. En tussen dat alles door weet regisseur Mangold nog genoeg tijd te vinden om het drama een beetje netjes uit te werken.

Als je van actie en westerns houdt, zal 3:10 to Yuma je zeker wel anderhalf uur vermaak geven. Het tempo is lekker hoog, de film levert een typisch spaghetti-western-sfeertje en je kan de hersencelletjes rustig even op vakantie sturen zonder dat je iets mist.


Label: Moonlight Films Releasedatum: 18 september 2008
Kijkwijzer: Waardering film: