FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 september 2008

Williams test nieuwe achtervleugel in Jerez

Williams-coureur Kazuki Nakajima heeft woensdag tijdens de tweede testdag in het Spaanse Jerez een nieuwe achtervleugel getest. Deze voldoet aan de reglementen van 2009 en is veel smaller dan de huidige. Onlangs besloot Williams haar focus volledig te verleggen naar volgend seizoen.

"We hebben de auto van dit jaar bijna maximaal ontwikkeld. Het accent komt nu te liggen op de auto voor 2009," aldus teambaas Frank Williams. Voor volgend jaar zijn de regels behoorlijk veranderd. Zo wordt KERS geïntroduceerd en wordt de aerodynamica aangepakt om te zorgen voor minder downforce. Zo hoopt de FIA dat het inhalen in de sport bevorderd wordt.

Naast de achtervleugels werkt Williams in deze testsessie ook aan het KERS-systeem. Om te voorkomen dat de monteurs een schok krijgen als ze de auto aanraken, dragen ze dikke handschoenen. Ook andere teams waarschuwen voor de gevaren van een werkend KERS op de wagen. Zo gebruikt Honda daar grote waarschuwingsborden voor om aan te geven of het systeem in werking is of niet.

Voetbal: Uitslagen Champions League (17/9)

Vandaag zijn de resterende wedstrijden in de eerste speelronde van de Champions League gespeeld. De ploegen uit de groepen A tot en met D kwamen gisteren al in actie.

Groep E:

Celtic (Sco) - Aalborg BK (Den) 0-0
Beauchamp (Aalborg BK)

Manchester United (Eng) - Villareal (Spa) 0-0


Groep F:

Steaua Boekarest (Roe) - FC Bayern München 0-1
15' Van Buyten 0-1

Olympique Lyon - Fiorentina 2-2
11' Gilardino 0-1
41' Gilardino 0-2
73' Piquionne 1-2
86' Benzema 2-2


Groep G:

FC Porto (Por) - Fenerbahçe (Tur) 3-1
11' López 1-0
13' Lucho González 2-0
29' Güiza 2-1
90+2' Lino 3-1

Dinamo Kiev (Oek) - Arsenal (Eng) 1-1
64' Ismaël Bangoura (Pen) 1-0
88' Gallas 1-1


Groep H:

Juventus (Ita) - FC Zenit (Rus) 1-0
76' Del Piero 1-0

Real Madrid - FC BATE Borisov (Blr) 2-0
11' Ramos 1-0
57' Van Nistelrooij 2-0
Khagush (2xgeel)(FC BATE Borisov)

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Uitslagen Champions League 17/09

Vandaag zijn de resterende wedstrijden in de eerste speelronde van de Champions League gespeeld. De ploegen uit de groepen A tot en met D kwamen gisteren al in actie.

Groep E:

Celtic (Sco) - Aalborg BK (Den) 0-0
Beauchamp (Aalborg BK)

Manchester United (Eng) - Villareal (Spa) 0-0

#ClubGespeeldWGVPuntenGoals
1Aalborg BK101010-0
2Celtic101010-0
3Manchester United101010-0
4Villareal101010-0


Groep F:

Steaua Boekarest (Roe) - FC Bayern München 0-1
15' Van Buyten 0-1

Olympique Lyon - Fiorentina 2-2
11' Gilardino 0-1
41' Gilardino 0-2
73' Piquionne 1-2
86' Benzema 2-2

#ClubGespeeldWGVPuntenGoals
1FC Bayern München110031-0
2Fiorentina101012-2
3Olympique Lyon101012-2
4Steaua Boekarest100100-1


Groep G:

FC Porto (Por) - Fenerbahçe (Tur) 3-1
11' López 1-0
13' Lucho González 2-0
29' Güiza 2-1
90+2' Lino 3-1

Dinamo Kiev (Oek) - Arsenal (Eng) 1-1
64' Ismaël Bangoura (Pen) 1-0
88' Gallas 1-1

#ClubGespeeldWGVPuntenGoals
1FC Porto110033-1
2Arsenal101011-1
3Dynamo Kiev101011-1
4Fenerbahçe100101-3


Groep H:

Juventus (Ita) - FC Zenit (Rus) 1-0
76' Del Piero 1-0

Real Madrid - FC BATE Borisov (Blr) 2-0
11' Ramos 1-0
57' Van Nistelrooij 2-0
Khagush (2xgeel)(FC BATE Borisov)

#ClubGespeeldWGVPuntenGoals
1Real Madrid110032-0
2Juventus110031-0
3FC Zenit100100-1
4FC BATE Borisov100100-2

Van Basten: "Ajax moet in Europa overwinteren"

Marco van Basten is van mening dat Ajax na de winterstop nog altijd actief moet zijn in de UEFA Cup. Dit liet de oefenmeester van de Amsterdammers aan de vooravond van het treffen met FK Borac weten.

"Onze doelstellingen zijn duidelijk," liet Van Basten vanuit Belgrado weten. "We willen overwinteren in Europa en landskampioen worden."

Van Basten gaf overigens toe nog nooit van de club FK Borac gehoord te hebben. "Dankzij onze scouts en videobeelden weet ik nu dat ze heel gegroepeerd verdedigen en op de counter gokken. Wij zijn de favoriet en zullen het spel moeten maken."

De oefenmeester wilde zijn opstelling overigens nog niet prijsgeven. "Behalve dat we zondag tegen Roda JC veel kansen misten, was ik niet ontevreden over ons spel. Ik vond ook dat Miralem Sulejmani sterk achter Klaas-Jan Huntelaar acteerde. Wat goed is moet je niet veranderen."

Rusland en Georgische regio's gaan samenwerken

De Russische president Dmitri Medvedev en de twee leiders van de Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië hebben vandaag in Moskou samenwerkingsakkoorden getekend.

De twee regio's en Rusland gaan op militair, diplomatiek en economisch niveau samenwerken met Rusland. Medvedev noemde de op handen zijnde samenwerking "historisch" en zei dat het een "logisch gevolg" was van de onafhankelijkheidsstrijd die de regio's sinds de jaren negentig hebben gevoerd.

Begin augustus viel Rusland Georgië binnen nadat Georgische troepen op hun beurt Zuid-Ossetië waren binnengevallen. Rusland heeft daarop de Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië als onafhankelijke staten erkend.

Pensioenfondsen zitten in geplaagde banken VS

De twee grootste pensioenfondsen van Nederland, ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn, hadden eind vorig jaar 1,75 miljard euro belegd in de Amerikaanse banken Merrill Lynch en Lehman Brothers en de Amerikaanse verzekeraar AIG.

Dat blijkt uit een beleggingsoverzicht dat de pensioenfondsen één keer per jaar vrijgeven.

Sinds de publicatie van eind december heeft ABP zijn beleggingen in Amerikaanse banken en verzekeraars aanzienlijk verlaagd, zo zei een woordvoerder vandaag. "Onze kredietanalisten hebben scherp gekeken naar belangen in financiële instellingen. Zo hebben we in Lehman Brothers helemaal geen aandelen meer", aldus de zegsman van APG, de pensioenuitvoerder van ABP.

Zowel ABP als Zorg en Welzijn (voorheen PGGM) wil geen actuele cijfers geven. Eind dit jaar volgt een nieuw overzicht.

Cancellara toch naar Varese

Fabian Cancellara zal toch deelnemen aan het WK wielrennen op de weg, dat in het Italiaanse Varese wordt gehouden. Eerder liet de Zwitser nog doorschemeren zijn vraagtekens te hebben bij een mogelijke deelname. De renner zou met motivatieproblemen kampen.

Tijdens de wegrit wordt Cancellara vergezeld door Michael Albasini, Rubens Bertogliati, Martin Elmiger, David Loosli, Gregory Rast, Danilo Wyss, Oliver Zaugg en Markus Zberg.

Verder zal Cancellara ook aan de start van de tijdrit verschijnen. Ook Thomas Frei zal aan dit onderdeel deelnemen.

Het sportmoment van Sally

FOK!sport introduceert "Het Sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan Sally. Het vorige sportmoment was van ziggyziggyziggy.

"Michael Te-Pei Chang versus Ivan Lendl in de vierde ronde van Roland Garros op 5 juni 1989, dat staat me nog goed voor. En dan vooral wat ik hóórde, want ik kan me herinneren dat ik in de keuken stond toen de tenniswedstrijd van Chang tegen Lendl aan de gang was op de tv in de woonkamer.

"Ik was bijna klaar met mijn lagere school en zou na de vakantie naar 'de grote school' gaan en ik had even wat tijd om door te brengen voordat het zover was. Het was ook voor het eerst dat ik het tennis zo intensief bekeek. Lekker zoveel vrije tijd! Bij de lunch al tennis op tv, krantenwijkje 's middags voor de centjes, en 's avonds de herhalingen kijken.

"Als underdog - Michael Chang was een redelijk onbekende Amerikaanse tennisspeler van Taiwanese afkomst - had Chang in het 1989 Franse Open kampioenschap al een aantal wedstrijden gespeeld. Er stond al een viersetter op zijn naam. Een wedstrijd later nam hij het op tegen zijn landgenoot Pete Sampras, maar dat werd 'maar' een driesetter, net als zijn wedstrijd erna. De jonge Pete Sampras verraste toen al, hij versloeg eerder dat toernooi zelf Mats Wilander in een vijfsetter. En Sampras zou later een groot tennisser worden, de nummer één van de wereld zelfs.

"Maar dit sportmoment in 1989 ging om Chang, en tegen Ivan Lendl had hij nog nooit gespeeld; in de vierde ronde van Roland Garros stonden ze dan toch eens tegenover elkaar. Slechts een jaar eerder was de Amerikaan proftennisser geworden. En met zijn 1 meter 75 was hij al eens aangezien voor een ballenjongen...

"De partij begon al spannend en al ben ik in een sport-minded gezin opgegroeid, tennis stond zelden op. Ik had al wel een paar partijen gezien op Roland Garros 1989, maar toch moest ik even moeite doen om die vreemde telling door te hebben. Ik had wel een tennissend vriendinnetje, dus ik was niet helemáál n00b. Maar serieus, die puntentelling is toch vreemd? Love-fifteen, en dan als het 40-40 staat, heet het ineens de eerste keer 'forty-all', maar daarna 'deuce'... En dan heeft een speler 'advantage' als hij een puntje scoort na de deuce. Wie hééft 't ooit verzonnen?!

"Oh,en dan was het hier dus in het Frans: quinze-zéro, trente-quarante, quarante-à (veertig gelijk).

"Nou ja, je ziet als newbie natuurlijk wel of iemand goed staat te spelen. En het commentaar helpt dan mee. Nu pakte Lendl redelijk eenvoudig de eerste twee sets met 4-6 en 4-6 en brak direct de service van Chang in de derde set. De drievoudig winnaar van de Franse Open kampioenschappen kreeg meteen een rebreak om z'n oren; Chang brak direct terug. Om het spel van Lendl te verstoren, ging Chang 'moonballen' slaan. Looped groundstrokes, om de Tsjechoslowaak achterin te houden, gaven de Amerikaan wat denktijd en Lendl's timing lag overhoop. Het publiek werd gek geloof ik, de underdog was ineens opgeklommen tot favoriet. De derde set werd gewonnen met 6-3.

"Ook de vierde set ging naar Chang, want Lendl's spel begon te haperen: weer 6-3. En toen stond het gelijk... 2-2 in sets. Die vierde set was nog wat vervelend voor Chang want hij kreeg kramp in zijn been. De monsterpartij heeft uiteindelijk vier uur en 37 minuten geduurd, dus ondertussen ging ik in de keuken eens een keer lunch halen. De vijfde set ging gespeeld worden, en op de stand van 4-3 in games voor Chang en 15-30 voor Lendl bedacht ik dat ik moest eten. Ik sta in de keuken, het publiek had net geklapt voor het punt van Lendl, en het werd even stil voor de service van Chang. Hoor ik dus, terwijl ik naar de achtertuin keek die baadde in de zon (wat deed ik eigenlijk binnen??), het publiek een gilletje maken en lachen. Hét moment in de wedstrijd - een memorabel moment omdat de Amerikaan het zó moeilijk had dat hij zijn toevlucht nam tot een simpele techniek - had ik dus nét gemist!

"Kijk het filmpje om te weten wat hij precies deed, tot grote hilariteit dus van het publiek en de commentatoren.

"Chang zou nog twee viersetters spelen alvorens hij in de finale zou staan tegen mijn persoonlijke favoriet van die tijd: Stefan Edberg. En dan niet alleen maar favoriet vanwege zijn goede tennisspel... ;-) Die finale, wederom een vijfsetter, zou opnieuw een memorabele partij worden. Ook vanwege het geweldige spel dat de Zweed laat zien en waarin de vierde set bol staat van onbenutte breakkansen voor Edberg. De finale van Roland Garros 1989 zou gewonnen worden door de jongste mannelijke grandslamwinnaar in het enkelspel in de geschiedenis: met zeventien jaar en drie maanden was het Michael Te-Pei Chang."

Lekker ding was het toen... :-o

Nederland negentiende in medailleklassement

De Nederlandse paralympische sportploeg heeft in Peking aan de doelstelling voldaan. Oranje eindigde in de Chinese hoofdstad als negentiende in het medailleklassement van de Paralympische Spelen. Nederland haalde vijf keer goud, tien maal zilver en zeven keer brons.

Voor Peking was de doelstelling neergelegd om bij de beste 25 landen te eindigen. Vier jaar geleden in Athene eindigde Oranje als 27e (vijf goud, elf zilver, dertien brons).

Gastland China won de meeste medailles. De Chinezen behaalden 89 gouden, 70 zilveren en 52 bronzen plakken, in totaal 211. Groot-Brittannië eindigde als tweede met 102 medailles (42 x goud, 29 x zilver en 31 x brons). De Verenigde Staten (99 medailles) moesten het doen met de derde plaats. De Amerikanen veroverden 36 gouden, 35 zilveren en 28 bronzen plakken.

Oranje-coach: "Moeten afmakers worden"

Als woensdag ook van Denemarken wordt gewonnen, zit basketbalbondscoach Gadi Kedar tevreden in het vliegtuig naar Israël. Hij is zéér in zijn nopjes met het vertoonde spel van een aantal 'dragers' van het team. Maar na de gewonnen wedstrijden tegen Oostenrijk en IJsland wil hij méér vechtlust zien.

"We moeten afmakers worden." Kedar, de Israëlische bondscoach van de Oranje-mannen, was blij met de winst. In ieder geval wat het aantal gewonnen wedstrijden betreft. Over de winst op IJsland wilde hij, na de gewonnen wedstrijd, echter niet al te veel kwijt. Het zat hem immers dwars dat Nederland zich na een zeer comfortabele voorsprong in het eerste kwart in slaap had laten sussen. Net als in Oostenrijk leek de tegenstander in zeer korte tijd kaltgestellt. Maar ook zaterdagavond werd die vroege luxe beantwoord met een reeks frivoliteiten die, in plaats van Oranje zelf, de tegenstander steviger in het zadel hielp.

"Een wedstrijd als deze moeten we dik winnen", aldus de bondscoach. "Ik begrijp nog niet waarom de wedstrijdhouding van mijn spelers in zó'n korte tijd omslaat. Het spreekt voor zich dat we hier hard aan blijven werken. Wij kunnen een voorbeeld nemen aan landen als IJsland en Denemarken. Die spelen 40 minuten lang om te winnen, niet 20."

Volgens Kedar kan het hem geen snars schelen of Nederland op het gebied van teamsporten een reputatie van 'ik vind het wel even best zo' heeft opgebouwd. "Wat maakt mij het uit of dit komt door een 'typisch Nederlandse' mentaliteit? Ik ben bondscoach van dít Oranje. Dan wil ik zien dat álle 16 selectiespelers zich het snot voor de ogen blijven werken. En dat ze mijn systeem spelen. Maar bovenal wil ik zien dat ze een tegenstander als die van vandaag killen!"

Kees Akerboom sprak zich eerder deze week al uit over wat nu de achilleshiel van de Oranje-basketballers blijkt te zijn. Volgens de Bosschenaar heeft het ontbreken van een killersmentaliteit veel met onervarenheid te maken. Kedar: "Uiteraard speelt ervaring een belangrijke rol in het teamproces. Vandaar dat ik de NBB (heb gevraagd vanaf mijn aanstelling tot en met EuroBasket 2009 voor een totaal van 20 wedstrijden te zorgen. En dáárom wil ik met dit Oranje deelnemen aan de Amsterdam Haarlem Basketball Week. En ja, het verband tussen ervaring en een killersmentaliteit is er."

Uiteindelijk won Oranje toch nog dik van IJsland. Een prestatie die, volgens Kedar, niet moet worden onderschat. "Jon Stefansson is een zeer ervaren spelverdeler die met zijn ploeg Lottomatica Roma wekelijks op hoog niveau speelt. Vandaag hebben wij hem echter afgestopt. Dat is knap van het team. Er werd op dat vlak voor elkaar gewerkt. Zó doe je dat. Ik wil dat het Nederlands team als Scandinaviërs gaat spelen: keihard en mentaal ijzersterk. Ik heb helemaal niks met softies."

Ook over de kansen tegen Denemarken is Kedar kraakhelder: "Die wedstrijd moeten we winnen. Wij zijn technisch en tactisch sterker. Bovendien hebben wij Francisco Elson. Hij is een erg vaardige speler, die tot de Europese top behoort. Hij ís de teamleider die ik in hem zie. De spelers én de coach luisteren naar hem. Maar ook Remon van de Hare toonde zich vandaag een geweldige basketballer. Evengoed kan hij, net als menig ander, zeker 40 tot 45 procent beter spelen dan hij tot nu toe heeft laten zien."

Het compliment voor Van de Hare wordt verder toegelicht. "Hij is een onderschatte speler met héél veel mogelijkheden. Ook Remon heeft het in zich een Europese topbasketballer te worden. Hij rent voor iemand van zijn lengte zeer snel en kan goed schieten, rebounden, passen en blokken. Wat wil je nog meer? Nu zou je hem een underachiever kunnen noemen. Door veel te spelen én te trainen onder goede coaches kun je dit veranderen. Als zij hem bijbrengen welke posities hij het beste kan innemen en de ruimte goed kan benutten om druk op de bal te zetten, dan komt het met hem helemaal in orde."

Burgemeester Lelystad vindt operatiestop 'triest'

Burgemeester Margreet Horselenberg van Lelystad noemt de operatiestop van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord "vervelend en triest" voor de inwoners van haar stad. Dat zei ze vandaag.


"Ik hoop dat we deze basisvoorziening voor Lelystad kunnen behouden", aldus Horselenberg. Vandaag maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg bekend dat de operatiekamers in het ziekenhuis dicht moeten omdat ze niet voldoen aan de eisen.

De burgemeester zei verder het vervelend te vinden dat de operatiestop juist in deze voor het ziekenhuis moeilijke tijd is opgelegd. Het ziekenhuis verkeert al een tijdje in financiële problemen.

De gemeente Noordoostpolder was niet in de gelegenheid te reageren op de kwestie.

'Arnautovic in de basis bij FC Twente'

De kans is groot dat Marko Arnautovic aanstaande donderdag, tijdens het UEFA Cup-duel tussen zijn ploeg FC Twente en Stade Rennes, in de basis zal starten. De trainer van de ploeg uit Enschede, Steve McClaren, liet dit woensdag doorschemeren.

Het is de bedoeling dat Arnautovic, die in het Champions League-duel tegen Arsenal ook al speelde, als vervanger van Blaise N'Kufo zal fungeren. De aanvaller van FC Twente is namelijk geschorst en mag niet spelen.

Mocht FC Twente het tweeluik met Stade Rennes winnen, dan stroomt de club door naar de groepsfase van de UEFA Cup.

Onderofficieren VS aangeklaagd voor moord Irak

Drie Amerikaanse onderofficieren zijn aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade. Zij worden ervan verdacht vorig jaar vier geboeide en geblinddoekte Iraakse gevangenen te hebben doodgeschoten. Dat hebben de Amerikaanse strijdkrachten vandaag laten weten.

De vier slachtoffers waren aangehouden tijdens een legerpatrouille in het westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Zij zouden hebben behoord tot het Mahdi Leger van de radicale sjiitische politicus en geestelijke Moqtada al-Sadr.

Nadat de onderofficieren, een sergeant-majoor en twee sergeanten, van meerderen de opdracht hadden gekregen de arrestanten wegens gebrek aan bewijs vrij te laten, zou de sergeant-majoor het bevel hebben gegeven de vier vermeende strijders dood te schieten.

De stoffelijke overschotten zouden vervolgens in een kanaal zijn gegooid. De Amerikanen wilden volgens de verklaringen wraak nemen voor de dood van twee collega's.

Politie houdt alcoholcontrole onder 16-minners

De politie in Eindhoven houdt de komende tijd twee grootschalige alcoholcontroles onder jongeren onder de 16 jaar. De politie zegt zich zorgen te maken over het alcoholgebruik bij deze groep en is benieuwd hoeveel jongeren hoeveel drinken. Dat maakte het korps Brabant Zuid-Oost vandaag bekend.

Jongeren die worden gecontroleerd krijgen een vragenlijst voorgelegd om daarmee inzicht te krijgen in hun drankgebruik. De politie gaat met de resultaten naar de lokale politiek. "We willen een signaal afgeven. Om het alcoholgebruik onder jongeren aan te kunnen pakken hebben we namelijk meer middelen nodig", aldus de politie.

  (foto: ANP)

Peloton stapt af in Polen

Een chaos vandaag in de vierde etappe van de Ronde van Polen. Het complete peloton besloot een ronde voor de finish af te stappen.

De organisatie had aan het slot van de etappe nog drie plaatselijke rondes van vijf kilometer gepland in de aankomstplaats Lublin. De coureurs vonden het parcours door de regenachtige omstandigheden te gevaarlijk en besloot bij de tweede doorkomst collectief af te stappen. Waarschijnlijk wordt de vierde etappe geannuleerd en blijft Allan Davis klassementsleider.

Trulli wil constructeurs Renault verslaan

Jarno Trulli is van mening dat Toyota in staat moet zijn om Renault voor te blijven in de strijd om het constructeurskampioenschap. De twee teams staan sinds de laatste race, de Grote Prijs van Italië, op gelijke hoogte en hebben inmiddels 41 punten vergaard.

"Dat we vierde kunnen worden in het kampioenschap, hebben we eerder dit jaar al wel laten zien," aldus Trulli. "We hebben twee keer op eigen kracht een podiumplaats behaald en een paar races geleden hadden we zelfs nog een voorsprong van tien punten. Helaas waren we in Spa en Monza iets minder competitief, waardoor we nu op gelijke hoogte staan met Renault. Maar ik ben ervan overtuigd dat we Renault kunnen verslaan. De afgelopen twee races hebben we onze ware snelheid niet laten zien, maar we doen er alles aan om dat de komende races wel te doen."

De Haan: "Drenthe vergeleek zich met Messi"

Foppe de Haan is van mening dat Royston Drenthe de weg kwijt is. Volgens de voetbalcoach vindt de speler van Real Madrid zich beter dan hij eigenlijk is.

"Tijdens de Spelen wilde Royston laten zien dat hij de beste van de wereld is. Dat is hij niet, hij begint pas," was het duidelijke commentaar van De Haan. "Tegen Argentinië wilde Royston wedijveren met Messi wie de beste is. Dat kon hij vergeten. Messi is beter."

"Vlak voor tijd kreeg Royston een geweldige kans," blikte De Haan terug op de olympische wedstrijd tegen de Argentijnen. "Hij wilde het te mooi en te ingewikkeld doen en de bal in de verste hoek krullen, terwijl hij gewoon à la Van Nistelrooy op de goal had moeten knallen. Dan was het geheid een doelpunt geweest."

De Haan liet eerder al weten dat hij Drenthe 'even niet meer hoefde te zien'. "Hij moet de komende periode bij zijn club proberen om het krediet dat hij kwijtgeraakt is, terug te winnen."

Doornbos, Bleekemolen in A1GP

Het Nederlandse A1GP-team rijdt komend seizoen voor het eerst met twee coureurs. Robert Doornbos en Jeroen Bleekemolen zullen om en om de bolide besturen.

Doornbos werd lange tijd gezien als een outsider voor het zitje. Teambaas Jan Lammers noemde enkele weken geleden nog Yelmer Buurman, Carlo van Dam, Arie Luyendijk junior en Renger van der Zande als voornaamste kandidaten.

"Dit is een hartstikke mooie gelegenheid die zich nu voordoet", zegt Doornbos. "Ik doe er alles aan om op het hoogste niveau in de autosport actief te zijn en mij op deze manier scherp en paraat te houden. A1GP past, zeker met de introductie van Ferrari, perfect daarin. Als er zich dan eventuele mooie kansen in Indycar of F1 voordoen ben ik in een positie om die meteen te benutten."

Bleekemolen zal tijdens de openingsrace in Zandvoort in de auto zitten, Doornbos zal in het Chinese Chengdu zijn debuut maken. Bleekemolen neemt daarna Maleisië, Indonesië, Portugal en de 29 maart voor zijn rekening, de locatie hiervan wordt nog bevestigd. Doornbos komt verder in actie bij de A1GP’s van Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Mexico en de seizoensfinale op het circuit van Brands Hatch.

Voor Bleekemolen word het zijn derde seizoen in de A1GP. "Ik ben ontzettend blij dat ik na mijn eerste contact met A1GP en A1 Team Nederland altijd betrokken ben gebleven en nu ook de nieuwe Ferrari A1GP-auto kan meemaken. Betere auto’s, betere banden, aanpassing in de reglementen. Het biedt ons denk ik weer een grotere kans optimaal te presteren. Na de test van vorige week ben ik enorm gemotiveerd en ik zie geen enkele reden waarom wij ons niet in het titelgevecht kunnen mengen komend seizoen. Ik ben dit jaar in de winning mood met de Le Mans overwinning en de Porsche Supercup titel en ik hoop dat ook mee te kunnen nemen naar A1GP. Ook ik heb veel vertrouwen in de combinatie met Robert en ben ervan overtuigd dat wij het beste in elkaar naar boven zullen halen."

Ook Lammers wil komend seizoen voor de titel gaan: "Zonder andere coureurs te kort te doen denk ik dat we met onze keus voor Robert en Jeroen echt een prachtig rijdersteam hebben. We hebben ook getracht te luisteren naar de wensen en voorkeuren van het publiek. De resultaten van zowel Robert als Jeroen spreken echter voor zich. Robert is natuurlijk gezegend door de magie van de Formule 1 en heeft ook in Champcar uitstekend gepresteerd en Jeroen heeft zowel binnen A1GP als daarbuiten veel laten zien. Met de ervaring van Jeroen in A1GP en de prestaties van Robert moeten beiden in staat zijn om echt resultaten neer te zetten.", aldus Lammers.

Opnieuw tegenvaller voor Castelen

Hamburger SV heeft vooralsnog niet veel kunnen profiteren van de diensten van Romeo Castelen. De voormalig speler van Feyenoord moet wederom een operatie ondergaan. De oorzaak van deze ingreep is een slijmvliesontsteking.

Sinds januari stond Castelen al buitenspel, vanwege een blessure aan zijn knie. Begin deze week kon de speler weer aansluiten bij de selectie, maar dit is van korte duur geweest. Een rentree lag namelijk in het verschiet, maar een slijmvliesontsteking gooit nu roet in het eten.

Deze ontsteking zal door middel van een operatie worden verwijderd. Het is nog niet duidelijk hoelang Castelen niet kan spelen, maar men verwacht dat het tenminste enkele weken zal duren.

Vlaar wederom geblesseerd

Ron Vlaar is net hersteld van een knieblessure maar afgelopen avond sloeg het noodlot wederom toe. De verdediger moest geblesseerd de training van Feyenoord verlaten.

Vlaar ging na drie kwartier trainen ogenschijnlijk door zijn linkerknie in een duel met Kevin Hofland. Hij werd daarna van het veld gedragen en is voor nader onderzoek met de clubarts naar een ziekenhuis gegaan.

Vlaar was bijna het gehele vorige seizoen uitgeschakeld door een gescheurde kruisband. Ook de afgelopen weken stond Vlaar met een knieblessure aan de kant.

Italiaans dorp zoekt winnaar gratis begrafenis

Een Italiaanse dorpsloterij is naarstig op zoek naar de winnaar van een gratis begrafenis. De gelukkige heeft zich een maand na de trekking nog altijd niet gemeld, meldden Italiaanse media vandaag.

De onbekende man of vrouw won behalve het graf ook een gevoerde doodskist, een grafzerk en een koperen kandelaar. De winnaar heeft geen deadline om zich te melden, liet de organisator weten.

De loterij werd gehouden in het zuidelijke dorpje San Marco in Lamis en moest het toerisme in de regio bevorderen.

Vrouwen gaan regeren in Rwanda

Rwanda wordt het eerste land met meer vrouwen dan mannen in het parlement. Dat tonen voorlopige verkiezingsuitslagen aan. Vrouwen hebben 44 van de tachtig zetels gekregen, berichtte de BBC vandaag.

Dit aantal kan nog toenemen als de drie zetels die zijn gereserveerd voor gehandicapten en jongeren ook naar vrouwen gaan. Daar wordt vandaag en morgen over gestemd.

Volgens de grondwet moet ten minste dertig procent van het parlement bestaan uit vrouwelijke leden. Het Afrikaanse land was al recordhouder wat betreft de meeste vrouwen in het parlement.

Het Rwandees Patriottisch Front (RPF) won maandag 42 van de 53 zetels bij rechtstreekse verkiezingen. Gisteren werden nog eens 27 parlementariërs getrapt gekozen. Van die 27 zetels zijn 24 gereserveerd voor vrouwen, twee voor jeugdigen en een voor een gehandicapte.

Rwandeese vrouwen vieren feest na voorlopige verkiezingsuitslagen  (foto: ANP)

Verdonk: generaal pardon kost bakken geld

Rita Verdonk heeft vandaag bij het kabinet aangedrongen op eerlijkheid over de kosten van het generaal pardon, dat volgens haar de samenleving niet 450 miljoen euro, maar meer dan 6 miljard euro zou kosten.

Het CDA kreeg het pluche, de PvdA het generaal pardon en de burger krijgt de rekening, vatte Verdonk het akkoord van de coalitie samen. Volgens de eenpersoonsfractie is het kabinet veel te optimistisch over het aantal asielzoekers dat betaald werk gaat verrichten en onderschat het de omvang van gezinshereniging en gezinsvorming.


Rita Verdonk   (foto: ANP)

Thieme: kabinet maakt decadente plannen

De plannen van het kabinet voor volgend jaar zijn decadent, omdat alleen wordt gekeken naar het vergroten van de welvaart in Nederland en niet naar de gevolgen voor de rest van de wereld en het klimaat. Dat zei fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme vandaag tijdens de Algemene Beschouwingen. "De grenzen zijn bereikt van wat we de aarde kunnen aandoen."

Thieme pleitte daarom voor een zogeheten wereldeffectrapportage: het beleid dat voortvloeit uit de miljoenennota moet voortaan worden getoetst aan de klimaatdoelen, de biodiversiteit, het dierenwelzijn en het milieu. Het kabinet moet hierbij veel meer dan nu het geval is een regierol op zich nemen en een 'streng beleidskader opzetten dat ervoor zorgt dat de ecologische grenzen van maatschappelijke groei worden gerespecteerd'.

Snelweg VS bedolven onder geld

Bij een ongeluk met een geldtransportwagen in de Amerikaanse staat Florida is 187.000 dollar aan muntjes van vijf cent uit de truck gevlogen. Dat heeft de politie vandaag gemeld.

Het ongeluk gebeurde toen vanochtend een vrachtwagen een andere vrachtwagen van achter ramde. Daardoor raakte de voorste vrachtwagen van de weg en kantelde de achterste wagen, waarbij de muntjes op het wegdek terechtkwamen. Een passagier in de vrachtwagen met muntjes overleed ter plekke, de twee chauffeurs werden opgenomen in het ziekenhuis.

De geheime dienst en het ministerie van Financiën stuurden mensen naar de plaats van het ongeluk om te zien hoe de muntjes het beste konden worden opgeraapt en om ervoor te zorgen dat niemand er met het geld vandoor zou gaan.

Far Cry 2 achievements bekend

Far Cry is een van de grotere games die dit najaar uit moet komen. Voordat we los kunnen gaan in de wondere wereld van Afrika en haar savannes worden we eerst flink lekker gemaakt. Deze keer met de achievements van de game. Het gaat om 48 achievements. Dat is bijna een hele achievement per vierkante kilometer die verkend kan worden in de game.

1. Stickin' it to the man - Kill a Faction Captain in Leboa-Sako - the Northern Territory - (10 Points)
2. Wages of Conflict - Aquire all conflict diamonds in the game available through payment or exploration - (10 Points)
3. Making friends - Save a Buddy from captivity - (10 Points)
4. The best laid plans - Work with a Buddy to subvert a mission offered by a faction - (10 Points)
5. Wanderer - Find all the Safe Houses in Leboa-Sako - the Northern Territory - (10 Points)
6. Orienteer - Find all the Safe Houses in Bowa-Seko - the Southern Territory - (10 Points)
7. Investigative Reporter - Turn over the first set of the Jackal's audio logs to the Journalist - (10 Points)
8. Messenger - Complete all the available Underground side-quests in both the North and the South - (10 Points)
9. Supply... - Unlock new weapons by hitting a Convoy - (10 Points)
10. On the run - Escape the Town - (10 Points)
11. Down but not out - Escape to Bowa-Seko - the Southern Territory - (10 Points)
12. Weapon Specialist - Purchase the manuals and acquire the bandolier for one weapon - (10 Points)
13. Bagman - Deliver stamped travel documents to the Underground in exchange for medicine - (10 Points)
14. Lineman - Complete a Mission intercepted from a cellular tower signal - (20 Points)
15. Dawa ya moto ni moto - Break the ceasefire and reignite the conflict - (20 Points)
16. Lent a hand - Complete a Buddy side quest - (20 Points)
17. Out of the frying pan... - Get rescued by a Buddy - (20 Points)
18. Dr Livingston, I presume - Enter every 1 square kilometer map region of the world - (20 Points)
19. Pulitzer material - Turn over all of the Jackal's audio logs to the Journalist - (20 Points)
20. Weapons Expert - Purchase the manuals and acquire the bandoliers for every weapon - (20 Points)
21. Playing both sides... - Switch sides in Leboa-Sako - the Northern Territory - (20 Points)
22. ...against the middle - Switch sides in Bowa-Seko - the Southern Territory - (20 Points)
23. ...and demand. - Unlock all weapons by hitting every Convoy - (20 Points)
24. Prison escape - Escape torture at the old slave outpost - (20 Points)
25. Last man standing - Wipe out the senior leadership of both Factions and determine who will be the new Warlords - (30 Points)
26. ...into the fire. - Save a Buddy from a mortal wound - (30 Points)
27. The third faction - Rescue all the Buddies from their respective predicaments - (30 Points)
28. Ruthless - Subvert all the main faction missions in Leboa-Sako - the Northern Territory - (30 Points)
29. Cold Blooded - Subvert all the main faction missions in Bowa-Seko - the Southern Territory - (30 Points)
30. Utility Man - Complete all Missions intercepted from cellular tower signals - (30 Points)
31. Good night sweet prince - Comfort a Buddy and ease his passing - (40 Points)
32. Heart of Darkness - Enter the Heart of Darkness - (40 Points)
33. The horror... the horror... - Resolve your conflict with the Jackal to facilitate the exodus - (40 Points)
34. First Response Team - Get highest revives count in a ranked match - (10 Points)
35. Hired Gun - Reach Rank 5 (Ranked Match) - (20 Points)
36. Superior Captain - Win a round as the Captain in Uprising mode (Ranked Match) - (10 Points)
37. Best in Class - Get highest xp total in one match (Ranked Match) - (20 Points)
38. War Party - Win a match with 16 players (Ranked Match) - (20 Points)
39. Upgraded Player - Upgrade one class 3 times (Ranked Match) - (20 Points)
40. Safari Tour - Play at least one full round in every Official Map (Ranked Match) - (20 Points)
41. Battle Hardened - Play at least one full round in every Game Mode (Ranked Match) - (20 Points)
42. Professional - Reach Rank 10 (Ranked Match) - (30 Points)
43. Mercenary - Reach Rank 20 (Ranked Match) - (30 Points)
44. Field Hospital - Get 500 revives (Ranked Match) - (40 Points)
45. Warlord - Achieve Rank 30 (Ranked Match) - (40 Points)
46. Soldier of Misfortune - Unlock field manuals for all weapons (Ranked match) - (40 Points)
47. Mapper - Create a map and get it validated in all game modes - (10 Points)
48. Adventurer - Download and rate 25 usermaps - (20 Points)

Onderzoek uitlekken analyse Milli Görüs

De politie laat onderzoeken hoe een geheime analyse over de Turkse moskeekoepel Milli Görüs heeft kunnen uitlekken naar PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman en dagblad De Telegraaf. Dat hebben het Openbaar Ministerie, de politie en de burgemeester van Amsterdam besloten.

De Telegraaf meldde begin deze maand dat Milli Görüs banden zou hebben met extremisten en financiers van terrorisme. De krant schreef zich te baseren op een geheime analyse van een Regionale Inlichtingendienst, die ook in handen was van Kamerlid Brinkman.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken sprak vandaag in een brief tegen dat een Regionale Inlichtingendienst onderzoek heeft gedaan naar de moskeekoepel. Waarschijnlijk gaat het om een analyse die vorig jaar is gemaakt door de politie Amsterdam-Amstelland. Daaruit zouden geen conrete aanwijzingen tegen Milli Görüs blijken.

 

Tweede testdag Jerez 17-09-2008

Op de tweede testdag in het Spaanse Jerez is de snelste tijd gereden door Christian Klien. De testrijder van BMW Sauber kwam tot een tijd van 1:19.537. Daarmee bleef hij Sebastian Vettel, die voor Red Bull in actie kwam, en Sebastian Buemi ruim voor.

De teams bereiden zich in Spanje voor op de Grand Prix van Singapore die onder nachtelijke omstandigheden verreden zal gaan worden. Vettel zorgde voor de enige rode vlag situatie door op het circuit stil te vallen. Opvallendste man van de dag was Kazuki Nakajima die met zijn Williams een nieuwe achtervleugel uitprobeerde. Deze is veel smaller dan de huidige en is bedoeld voor 2009.

Kamui Kobayashi kwam in actie voor Toyota en hij kende vandaag weinig problemen. "We hebben getest met de hoeveelheid downforce die we nodig denken te hebben in Singapore. We hebben zonder grote problemen ons programma af kunnen werken, dus al met al een goede testdag." Kobayashi testte naast de afstelling van de auto voor Singapore ook de remmen en de software van de Toyota.

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 Christian Klien BMW Sauber01:19.537 84
2 Sebastian Vettel Red Bull 01:19.878 60
3 Sebastian Buemi Scuderia Toro Rosso 01:20.209 88
4 Gary Paffett McLaren Mercedes01:20.602 52
5 Kamui Kobayashi Toyota 01:20.759 94
6 Lucas Di Grassi Renault 01:20.853 90
7 Alexander Wurz Honda 01:21.123 71
8 Kazuki Nakajima Williams 01:23.171 61

Kamer voor registratie afkomst misdadigers

Het plan van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) om de etniciteit van misdadigers te registreren is door een meerderheid van de Tweede Kamer instemmend ontvangen.  De PvdA-bewindsvrouw brak gisteren in het Parool een lans voor het registreren van misdadigers naar afkomst door politie en Justitie.

Ronduit voor is de VVD: ''Iedereen die met beide benen in de maatschappij staat, weet dat in sommige wijken een groot deel van de problemen veroorzaakt worden door bepaalde etnische groepen. Maar als ze een Nederlands paspoort hebben, gelden ze gewoon als Nederlanders'', aldus VVD-Kamerlid Fred Teeven.

Ook de fracties van de grootste regeringspartijen CDA en de PvdA zien het wel zitten. ''Registratie kan nuttig zijn om te volgen hoe het met zo'n groep gaat'', zo stelt het CDA. ''Nut en noodzaak moeten worden aangetoond. Maar als het helpt om de veiligheid te verbeteren zijn wij niet tegen'', is de reactie van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

GroenLinks laat bij monde van Kamerlid Naïma Azough weten ''niet hysterisch tegen'' te zijn. Azough vreest alleen wel dat het een voorbode kan zijn voor een verschillende behandeling van verschillende groepen. ''Ik ben benieuwd of het negatieve beeld van de allochtone jongeren klopt, of dat blijkt dat ze andere problemen hebben die onzichtbaar blijven.''

Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN), dat vorige week zei niet gediend te zijn van het ''stigmatiseren'' van de Marokkaanse gemeenschap,  is niet principieel tegen het registreren op etniciteit van misdadigers, maar pleit voor terughoudendheid. ''Etniciteit is geen verklaring voor crimineel gedrag, dat is bekend. Dus waarom zouden we het registreren?'' Criminologe Ilse van Leiden van Onderzoeksgroep Beke snapt daarentegen in het geheel niet waarom er zo moeilijk wordt gedaan over het registreren van etniciteit van criminelen. ''Het zijn gewoon gegevens, net zoals leeftijd en sekse. Als we goed preventief willen ingrijpen, hebben we al die gegevens nodig.''

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) waarschuwt dat het registreren van etniciteit een ingewikkelde juridische kwestie is. In principe geldt volgens het CBP een verbod op het verwerken van gegevens over etniciteit. Daarop zijn uitzonderingen mogelijk, maar het College weet niet of die hier van toepassing zijn.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onderzoekt momenteel al het nut en noodzaak van registratie op etniciteit. Dat doet het SCP in opdracht van PvdA-minister Ella Vogelaar (Integratie). Het advies werd eerder uitgesteld omdat ze voor een 'complexe afweging' gesteld werden. Registratie op etniciteit ligt gevoelig omdat statistieken de suggestie zouden kunnen wekken dat een bepaalde allochtone achtergrond ook meteen de reden voor wangedrag of achterstand is.

[Vuelta] Weylandt verrast met winst

De zeventiende etappe van de Ronde van Spanje is verrassend gewonnen door de Belg Wouter Weylandt. Na 148 kilometer koersen was hij in de straten van Valladolid de snelste in de massasprint.

Er waren verschillende ontsnappingen vanaf de start, maar die van Rabo-renner Pedro Horrillo slaagde. De Spanjaard kreeg zijn landgenoot Jose Ruiz mee en ze pakten een maximale voorsprong van 7 minuten en 30 seconden.

De sprintersploegen hengelden het duo echter in de slotfase binnen. De ploeg van Astana ging vervolgens aan kop van het peloton rijden en mede door de wind brak de groep in twee stukken. Boonen en Zabel zaten in die tweede groep en waren kansloos voor de overwinning.

Albero Contador gaat nog steeds aan de leiding in het algemeen klassement. Robert Gesink is op plaats vijf de beste Nederlander.

[Gerucht] Google wil Valve overnemen

Wat is de overeenkomst tussen Valve en Google? Op dit moment nog niets maar dat kan binnenkort gaan veranderen. The Inquirer heeft namelijk uit 'goede bronnen' vernomen dat Google op het punt staat om Valve over te nemen. Google zou met name interesse hebben in het bekende distributiesysteem Steam. Want alhoewel het online distributiecentrum van Valve een moeilijke start kende en de nodige kritiek te verduren kreeg, is het de laatste jaren ontzettend bijgeschaafd en verbeterd. Het wordt dan ook door velen gezien als het beste online distributiecentrum op gebied van games. Heel ondenkbaar zou een interesse van Google dan ook niet zijn, omdat ze met een online distributiecentrum weer tien stappen op de concurrentie voor zouden liggen.


FOK!tv Portret: Buzzer - Deel 2 - Mooie Dagen

FOK!tv Portret: Buzzer - Mooie Dagen 2/4

In dit FOK!tv-portret volgen we vier delen lang Peter - Buzzer - Fidder en zijn dochters, een jaar na de dood van zijn vrouw en hun moeder. Wat gebeurt er allemaal met je en hoe ga je om met zo'n verlies? In deel 2 maken vertelt Buzzer over zijn vrouw en komen we te weten wat er die avond, een jaar geleden is gebeurd.

Heb je het vorige deel gemist, deze kun je hier bekijken. Volgende week maandag volgt het derde deel van FOK!tv Portret Buzzer: Mooie dagen. Maandag volgt deel 3.

 

Natuurlijk kun je 'm ook als wmv downloaden (136Mb)

Markante quotes algemene beschouwingen

Enkele door het ANP genoteerde markante uitspraken van fractievoorzitters in de Tweede Kamer tijdens de algemene beschouwingen. Voor hen die geen tv of internetstreams hebben gekeken, omdat ze bijvoorbeeld moesten werken/studeren:

Mark Rutte van de VVD: "Als een babywalvis groeit bij Balkenende en Bos de staat. Bam, duizend kilo erbij. Bam, weer duizend kilo erbij."

Rutte gaat verder: "Mijnheer Koenders, die echt niet de slechtste minister van Ontwikkelingssamenwerking is, die vergietert miljarden." Femke Halsema van GroenLinks reageert: "Als u met mij wil praten over een betere besteding van ontwikkelingsgelden, dan ben ik uw vrouw".

Halsema tegen Rutte: "Het enige wat aan u groen is, moet ik constateren, is uw pols waaraan uw Rolex zit." Arie Slob van de ChristenUnie daarover: "Groenrechts, dat is alle bomen het land uit."

Agnes Kant van de SP: "Het kabinet haastte zich vorig jaar om te zeggen, volgend jaar wordt het beter. Als een Peijnenburgkoek wordt mensen wat lekkers voorgehouden. Ze kunnen er alleen niet bij. Net als dat jongetje in het zwembad en dat meisje in het vliegtuig. Happen naar Peijnenburg."

Mariëtte Hamer tegen Kant over haar voorstel over de ziektekosten: "U staat hier dromen te verkopen, en dat weet u want u bent een hele slimme vrouw".

Pieter van Geel van het CDA: "Iets wat je nooit moet doen bij economisch tegenzittend tij is bezuinigingen. Dat heeft het verleden ons geleerd."

Mariëtte Hamer van de PvdA: "Vandaag presenteert het kabinet voor de tweede keer een begroting waar Den Uyl zich niet voor geschaamd zou hebben." Ze vervolgt: "We kunnen het ons echt niet permitteren dat grote groepen jongeren straks met twee linkerhanden de kenniseconomie worden ingestuurd."

Geert Wilders van de PVV zegt over Marokkaanse probleemjongeren: "Ze accepteren maar al te graag onze uitkeringen, onze huizen, onze dochters." Halsema reageert: "Wat doet u nou voor de kleine man behalve dan schelden op Mohammed en Fatima". Hamer: "U meet voortdurende met twee maten. U behandelt mensen niet gelijk."

Wilders haalt fiks uit bij algemene beschouwingen

PVV-leider Geert Wilders heeft vandaag bij de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar voormalig D66-Tweede Kamerlid Bert Bakker. Bakker is volgens Wilders het toonbeeld van "de linkse elite met zijn multiculturele idealen en klimaathysterie".

In het verleden maakte Bakker de PVV uit voor een racistische partij (en Rita Verdonk voor miss xenofobie), maar nu hij actief is als lobbyist voor een vliegtuigfabrikant probeert hij bij de partij in het gevlei te komen en biedt hij zijn excuses voor zijn eerdere uitlatingen aan, aldus Wilders. "Hij kan de rambam krijgen", voegde Wilders er aan toe. Hij zei ook nog dat Bakker "een ruggegraat van slagroom heeft."

Vicefractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem van de PvdA, die protesteerde tegen het "besmeuren" van een voormalig Kamerlid, kreeg te horen: "U kunt bezwaar maken tot u een ons weegt".

Volgens Wilders zijn er twee Nederlanden: dat van de "subsidieslurpende" grachtengordelbewoners met "hun kleffe vriendjes" en dat van de gewone mensen, die zuchten onder te hoge belastingen en straatterrorisme. De laatste groep wordt door de eerste weggezet als "tokkies", aldus Wilders.

De PVV-leider betitelde de overheidsbegroting voor volgend jaar als "een flutstuk van de slechtste regering ooit".

Verscheidene partijen veroordeelden de "schofferende" manier waarop Wilders in zijn bijdrage over moslims en de islam sprak. Hij waarschuwde voor de "moslimkolonisten die gekomen zijn om de boel over te nemen". Volgens D66 en GroenLinks is de PVV-leider nu zo geradicaliseerd dat hij geen onderscheid meer maakt en alle moslims beschuldigt.


'Moslimkolonisten zijn gekomen om de boel over te nemen' (foto: ANP)

Hans Klok bang voor zwarte magie

Hans Klok is bang voor zwarte magie. "Je pretendeert als magiër dat je bovennatuurlijke krachten hebt, maar dat is natuurlijk niet zo", vertelt hij in Linda. "Ik blijf zover mogelijk van die zwarte kant vandaan. Geloof me, dat is foute boel en heel naar."

Klok is meermaals als gast uitgenodigd om deel te nemen aan het spirituele programma Char, maar daar past hij voor. "Je hoeft niet op zoek te gaan naar de doden. De geesten zoeken jou vanzelf op als ze je iets te vertellen hebben. Daar geloof ik stellig in."

Vorig jaar stond Klok bijna zes maanden met zijn show 'The beauty of magic' in Las Vegas. Terug in Nederland zag hij zijn relatie met fysiotherapeut Frank op de klippen lopen. De illusionist was smoorverliefd geworden op zijn Australische achtergronddanser James.

"In eerste instantie heb ik het geheim willen houden, want ik had natuurlijk al heel lang een relatie met Frank", vertelt hij. "Ik verwachtte dat de mensen die voor me werken hun mond zouden houden. Dat hebben ze ook een tijd gedaan, maar op een bepaald moment is het toch uitgelekt. Tja, er is in dat ongenaakbare imago van mij wel een deukje ontstaan."

De 39-jarige Klok bereidt voor volgend jaar met een Duitse promotor een tournee voor in China. Hij doet onder meer Macau aan.


Hans Klok bang voor zwarte magie  (foto: DAG)

Sinke beschuldigt Verdonk wederom

Rita Verdonk heeft opnieuw een aanval van haar oud-adviseur Ed Sinke te verwerken gekregen. Hij beschuldigt het Tweede Kamerlid er in weekblad Elsevier van dat zij voor duizenden euro's aan cadeaus heeft aangenomen zonder dit te melden in het geschenkenregister van de Kamer.

Eind mei verliet Sinke, met Kay van de Linde de belangrijkste adviseur van Verdonk, haar beweging Trots op Nederland. Kort daarop werd hij door Verdonk beschuldigd van het zich onrechtmatig toe-eigenen van tienduizenden euro's uit haar campagnekas.

Vorige week sloeg Sinke terug in het actualiteitenprogramma Nova. Hij ontkende de aantijgingen van Verdonk en beschuldigde haar van 'karaktermoord' en 'hoogverraad'. Dat deed hij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad nog eens dunnetjes over. Hij beschreef onder meer waarom Verdonk volgens hem een domme vrouw is.

In Elsevier haalt Ed Sinke deze week opnieuw uit naar Verdonk. In hetzelfde artikel reageert de woordvoerder van Trots op Nederland, Kay van de Linde. Hij noemt de beweringen van Sinke over het niet melden van de geschenken 'leugens' die zijn bedoeld om Verdonk zwart te maken.

Pyromaan 't Zandt weer vrijgelaten

De vermeende pyromaan van het Groningse dorpje 't Zandt, Johnny B., is weer op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Groningen vanmiddag bepaald.

B. kreeg vorige week donderdag tijdens een pro-formazitting te horen dat zijn voorlopige hechtenis werd opgeheven, maar werd enkele uren later alsnog aangehouden op verdenking van het versturen van poederbrieven.

De rechter-commissaris bepaalde woensdag echter dat er onvoldoende reden is om B. nog langer vast te houden, onder meer omdat de kans op herhaling klein is en er geen sprake is van een geschokte rechtsorde.

B. deed indertijd op TV Noord heldhaftig verslag van een brand die hij had weten te voorkomen

Links en rechts ontevreden over kabinetsplannen

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben vandaag aan het begin van het debat over de rijksbegroting de aanval geopend op de coalitiepartijen en de voorstellen van het kabinet.

Agnes Kant, fractieleidster van de grootste oppositiepartij SP, zei dat het kabinet al "1,5 jaar op zijn handen zit". Volgens Kant gaan ondanks mooie beloftes vooral ouderen, chronisch zieken en lage inkomens er op achteruit, terwijl de topinkomens maar blijven stijgen.

Kant prees premier Balkenende op ironische wijze. "Eigenlijk is het heel knap wat de minister-president voor elkaar heeft gekregen. Gewoon de VVD inruilen voor de PvdA, en op dezelfde weg doorgaan." De PvdA heeft zich volgens haar "in het CDA-pak laten naaien".

VVD-leider Mark Rutte ziet het precies andersom. Volgens hem heeft het CDA zich voor het PvdA-karretje laten spannen. Hij sprak over een "klassieke PvdA-begroting met alle risico's van dien." De door het kabinet voorgestelde lastenverlichting van 2,5 miljard is volgens Rutte "op de pof gefinancierd".

In het debat viel D66-leider Alexander Pechtold CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel aan op de geplande lastenverlichting voor de burgers. Volgens Pechtold gaat het geld naar de gezinnen, maar moeten de 2,5 miljoen alleenstaanden in Nederland daarvoor betalen.

Van Geel steunde het kabinetsbeleid, maar vroeg nog extra aandacht voor de aanpak van rijke criminelen. Hij wil de bewijslast omdraaien: veroordeelde criminelen moeten maar aantonen dat hun vermogen wél eerlijk verdiend is.

Tourrenners worden opnieuw getest op EPO

Het Franse antidopingbureau AFLD meldt dat van diverse deelnemers aan de Tour de France van dit jaar het bloed opnieuw zal worden gecontroleerd op epo.

De baas van de AFLD, Pierre Bordry, heeft gezegd dat de renners, van wie de uitkomst van controles van urinemonsters al verdacht waren, opnieuw zulllen worden gecontroleerd. Bij de nieuwe test zal er gericht worden gezocht naar CERA, een variant van de derde generatie epo. "Toen we de urinecontroles uitvoerden, hadden we een serieuze aanwijzing dat er CERA is gebruikt. Het laboratorium kon geen definitief uitsluitsel geven. We doen nu dezelfde analyse, maar dan op het bloed," aldus Bordry.

Het is niet bekend om hoeveel en welke renners het gaat.

Megan Fox deed het met vrouw

Actrice Megan Fox doet in het tijdschrift GQ een boekje open over haar liefdesleven. Ze is momenteel verloofd met acteur Brian Austin Green, maar een aantal jaar geleden had ze een stormachtige affaire met een vrouwelijke stripper.

De 22-jarige Amerikaanse actrice die in Transformers speelde, had op haar 18e een korte relatie met de stripper Nikita. "Ze had van die prachtige dansjes op de rustige nummers van Aerosmith." Haar pogingen faalden echter om Nikita te laten stoppen met strippen en de relatie was geen lang leven beschoren.

Het betrof volgens Fox een eenmalige fling, ze is naar eigen zeggen niet lesbisch. "Ik denk dat iedereen zich aangetrokken kan voelen tot beide sekses. Ik zie mezelf wel een relatie hebben met een vrouw. Actrice Olivia Wilde bijvoorbeeld, zij is zo sexy. En de laatste tijd ben ik geobsedeerd door pornoactrice Jenna Jameson. Oh boy."

Rijksrecherche onderzoekt spionage door agent

De Rijksrecherche begint een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke strafbare feiten die zijn gepleegd door de Marokkaanse agent Ré L. die is ontslagen omdat hij zou spioneren voor de geheime dienst van Marokko.

Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam vanmiddag gezegd.

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond, waar de brigadier werkte, gaf deze week aan dat het strafontslag volgde op een disciplinair onderzoek. Ook zei hij dat het OM geen vervolging heeft ingesteld. De zaak kwam aan het rollen nadat de inlichtingendienst AIVD dit voorjaar een tip had gekregen dat de Marokkaanse agent politie-informatie zou doorspelen aan de geheime dienst van zijn vaderland.

De interesse van de Marokkaanse geheime dienst in Nederlandse politiedossiers zou voortkomen uit de aanslagen die moslim-fundamentalisten in mei 2003 pleegden in Casablanca. De dienst intensiveerde daarna de jacht op extremisten en hoopte waarschijnlijk ook in de Nederlandse politiedossiers namen van mogelijke Marokkaanse moslim-radicalen te vinden. Dat zei althans de oud-voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs, Saïd Bouddouft, eerder deze week in NOVA.

Van den Brom geschorst

De tuchtcommissie van de KNVB heeft John van den Brom voor één duel geschorst. De trainer van AGOVV Apeldoorn mag zijn ploeg vrijdag tegen Telstar dus niet vanaf de bank coachen.

Afgelopen vrijdag werd Van den Brom tijdens het in 2-2 geëindigde duel met FC Omniworld naar de tribune gestuurd door scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Volgens de KNVB maakte de oefenmeester zich hierbij schuldig aan het 'meermalen in woord en gebaar te kennen geven het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter'.

FC Omniworld mag Dibi opstellen

Jamal Dibi is speelgerechtigd voor FC Omniworld. De club uit de Jupiler League moest wachten op goedkeuring uit Qatar, waar Dibi voor het laatst actief was.

De 28-jarige Zeeuw met Marokkaanse roots speelde in het seizoen 2006/07 al zeventien competitieduels voor de club uit Almere, waarin hij acht treffers maakte. Daarna ging hij op avontuur in Qatar. Eerder kwam Dibi in het Nederlands betaald voetbal uit voor Telstar, AZ, Go Ahead Eagles en Haarlem.
Maandagavond viel hij tijdens het met 1-0 gewonnen competitieduel met SC Cambuur-Leeuwarden al in.

Timmer snapt niks van kritiek

Henk Timmer begrijpt niets van de uitlatingen van Hans van Breukelen. De voormalig Oranje-international liet eerder deze maand in De Telegraaf weten dat de Feyenoorder in zijn ogen geen topkeeper is.

"Óf de bondscoaches snappen er niks van, óf ik behoor gewoon nog steeds tot de twee beste keepers van Nederland. Ik denk het laatste", laat Timmer optekenen in Voetbal International. "Wat Hans zegt, interesseert me niet zoveel."

Van Breukelen liet zijn licht schijnen over de leegte die Edwin van der Sar na het afsluiten van zijn interlandloopbaan bij Oranje achterlaat. Een echte topkeeper heeft Oranje daardoor op dit moment niet meer, zo stelde Van Breukelen.

"Nederland heeft in de afgelopen veertig jaar maar één absolute topkeeper gehad: Edwin van der Sar. Nu Edwin is gestopt met Oranje, laat hij nogal een erfenis achter. Maar daar krijgen Italië en Spanje ook last van als Gianluigi Buffon en Iker Casillas stoppen. Alleen doen wij er in Nederland raar over", bemerkt Timmer.

Volgens Timmer komen de topkeepers van morgen er echt wel aan. "We moeten geduld hebben met die jongens. De mensen die nu kritiek hebben op die jonge gasten, werken niet echt mee ze te helpen in hun ontwikkeling. Misschien maken we het wel te moeilijk voor onze talenten."

Mosley pleit voor standaardmotor in Formule 1

De president van de FIA, Max Mosley, pleit in de Franse krant L’Equipe voor een standaardmotor in de Formule 1.

De bevriezing aan de ontwikkeling van krachtbronnen is niet toereikend genoeg voor zijn plannen over kostenbeperkingen. Elk team moet als het aan Mosley ligt met dezelfde V8 rijden. Een standaardmotor zou volgens de Engelsman een goede kostenbesparing zijn.

Daarnaast zou de ontwikkeling hierdoor relevanter worden voor de normale straatauto’s. Naast een standaardmotor zei Mosley dat hij ook wil toewerken naar een standaard versnellingsbak en standaard wielophangingen.

Autosport.com meldde gisteren dat enkele teams lobbyen om de bevriezing van de motoren op te heffen om meer gelijkheid te creëren.

Forlán een maand aan de kant

Diego Forlán heeft een spier in zijn rechterdijbeen gescheurd. Atlético Madrid heeft bekendgemaakt dat de 29-jarige spits een maand aan de kant zal staan.

Dinsdag viel de Uruguayaan al in de eerste helft in de Champions League-wedstrijd uit bij PSV. Ondanks de blessure van hun topschutter won Atlético Madrid gemakkelijk met 3-0 in Eindhoven.

Forlán was juist uitstekend begonnen aan zijn tweede seizoen in Madrid. De spits scoorde tweemaal in de openingswedstrijd van de Primera División tegen Málaga. Forlán mist in ieder geval de belangrijke wedstrijden tegen Getafe, Sevilla en Olympique Marseille.

Tieners opgepakt voor brandstichting Lichtenvoorde

Twee tieners zijn opgepakt op verdenking van brandstichtingen en vernielingen in het Gelderse Lichtenvoorde. Een van hen is minderjarig, de ander is 18 jaar. Het tweetal komt uit de gemeente Oost Gelre.

De twee werden in de nacht van 25 op 26 augustus op heterdaad betrapt met een gestolen fiets. Daarop werden ze meegenomen naar het bureau en verhoord. De politie verdenkt ze ervan sinds april regelmatig 's nachts in Lichtenvoorde 'op pad' te zijn geweest. Daarbij zouden ruiten van auto's, woningen en caravans zijn vernield.

Ook zou het duo seksuele en discriminerende teksten op woningen, schuttingen en auto's hebben gespoten. Dat deden ze onder meer aan de vooravond van de dodenherdenking. Daarnaast werden enveloppen met dergelijke teksten in verschillende brievenbussen gestopt en onder autoruiten geplaatst. Tot slot wordt het tweetal verdacht van brandstichting, onder andere bij een winkel aan de Rapenburgstraat.

De 18-jarige man is voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij is vrijgelaten, maar is nog wel verdachte. De politie maakt proces-verbaal tegen het tweetal op.

Vorige week werden in Lichtenvoorde wederom coniferenhagen in brand gestoken. Volgens de politie zijn deze verdachten hiervoor niet verantwoordelijk.

Beter een sigaret in de hand dan een hond in de mand!

"Meneer, bah, zou u ergens anders willen gaan staan roken,ik vind het stinken" vroeg een kereltje die gezien zijn pokdalige gezicht nog niet heel lang geleden had afgerekend met een aanzienlijk acneprobleem. Zo´n typje waarbij je heel zijn leven blijft zien dat hij gedurende zijn  jeugd het mikpunt van hoon, pesterijen en spot is geweest. En terecht, wat een naar mannetje! Bovendien verschafte de lelijke en verkeerd gestrikte das mij de informatie dat hij nog steeds in ´Hotel Mamma´ vertoeft.

Vettel test voor Red Bull

Sebastian Vettel heeft in Jerez de la Frontera tijdens de tweede testdag zijn rondjes gereden in een Red Bull. De jonge Duitser, afgelopen weekend nog winaar in een Scuderia Toro Rosso op Monza, zal in 2009 voor het Oostenrijkse team rijden.

Het is niet de eerste keer dat Vettel in de RB4-wagen plaatsneemt, ook in februari reed hij al eens in de auto, toen David Coulthard vanwege nekproblemen niet kon testen. In het kader van een uitwisseling test Sébastien Buemi, Red Bulls derde coureur, in Spanje een Toro Rosso. De Zwitserse coureur is één van de kandidaten om het stoeltje van Vettel in te nemen bij het zusterteam van Red Bull. Donderdag zal voormalig Super Aguri-coureur Takuma Sato plaatsnemen in de Toro Rosso-wagen.

Voormalig Formule 1-coureur Marc Surer is terughoudend wat betreft het ophemelen van Vettel, hij is van mening dat de jongeling nog altijd veel moet leren en dat hij nog niet klaar is voor de échte topteams als Ferrari en McLaren. Ook de Duitser zelf ziet zich zeker niet als 'de nieuwe Michael Schumacher'.

Surer blikte terug op het fantastische weekend in Monza voor Vettel: "We moeten nu natuurlijk wel realistisch blijven en zeggen dat hij ook wel wat geluk heeft gehad. Hij (Vettel, red.) zat op het juiste moment in de juiste auto die perfect paste bij de weersomstandigheden. Dat neemt niet weg dat hij nog altijd veel moet leren en bij Toro Rosso en Red Bull kan dat prima. Bij de grote topteams zou hij direct onder een zeer grote druk komen te staan."

R. Kelly uit zich over misbruikschandaal

R. Kelly heeft zich voor het eerst sinds hij werd vrijgesproken van kindermisbruik geuit over de zaak. In een interview met de Amerikaanse televisiezender Black Entertainment Television stelde de 41-jarige zanger dat het seksschandaal hem sterker heeft gemaakt. Robert Kelly werd in juni vrijgesproken na een slepende rechtszaak, waarin hij werd beschuldigd van seks met een minderjarig meisje.

Toen hem in het interview werd gevraagd of hij een voorkeur heeft voor tienermeisjes, vroeg hij op wat voor leeftijd de verslaggever doelde, zo schrijft BBC News. "Ik heb enkele 19-jarige vrienden, maar ik houd niet van illegale dingen, als je dat bedoelt. Dus niet van minderjarigen."

Volgens de artiest is de rechtszaak uit wraakzucht aangezwengeld door enkele van zijn voormalige werknemers. Kelly is het beu steeds aan de zaak herinnerd te worden. "Het is tijd om het achter me te laten", zei hij. "Ik kan deze vragen niet blijven beantwoorden."

Het schandaal laaide in 2002 op door een opgedoken sekstape. Na een vertraging van zes jaar kwam de zaak eerder dit jaar voor de rechter. Vrienden en familie van het vermeende slachtoffer identificeerden haar als 13 of 14 jaar oud.

De advocaat van de zanger stelde dat het ging om vals bewijs. Juryleden zeiden in juni te vermoeden dat Kelly te zien is in het filmpje. De jury kon echter niet zeker zijn over de identiteit van het meisje, omdat zij niet in de getuigenbank had plaatsgenomen.


Foto bij: R. Kelly uit zich over misbruikschandaal  (foto: DAG)

Operatieverbod voor IJsselmeerziekenhuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad woensdag een verbod opgelegd om operaties uit te voeren. Een woordvoerder heeft dat bevestigd.

Patiënten lopen volgens de inspectie te grote risico's op infecties omdat de lucht in de operatiekamers niet steriel genoeg is. De inspecteurs spreken van een "onverantwoorde en niet veilige situatie".

Volgens de IGZ wist de directie van de ziekenhuizen al in april van de onveilige situatie, maar heeft ze niet afdoende ingegrepen. De IJsselmeerziekenhuizen, met een vestiging in Emmeloord (Dr. J.H. Jansenziekenhuis) en één in Lelystad (Zuiderzeeziekenhuis) verkeren al langer in financiële problemen.

Het gaat om twee relatief kleine ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden die moeite hebben voldoende patiënten te trekken en de kwaliteit van zorg op peil te houden.

Varken afgeslacht op Amsterdamse kinderboerderij

De Amsterdamse kinderboerderij De Strohalm is net als vorige week het decor geweest van een brute dierenmoord. Varkentje Goor was dit keer het slachtoffer, zegt een medewerker van de kinderboerderij. Haar collega zag woensdagochtend een plas bloed liggen maar kon de oorsprong niet achterhalen. De politie vond de kop en ingewanden van het afgeslachte dier vervolgens in een sloot naast de boerderij.

De politie neemt de zaak hoog op, zegt een woordvoerder. Agenten hebben forensisch onderzoek gedaan en DNA-sporen meegenomen.

Vorige week werden de kop en ingewanden van een schaap gevonden in diezelfde sloot in Amsterdam-West. Toen is het dier over het hek getild en geslacht. Volgens de medewerker moet dat ook dit keer zijn gebeurd. "Het hele hek zat onder het bloed". Goors zusje Geer, dat ook bivakkeert op De Strohalm, kwam de nacht wel ongeschonden door.

Kingson verdient contract bij Wigan

Richard Kingson heeft de technische staf van de Engelse club Wigan Athletic weten te overtuigen van zijn kunnen en mag zich definitief bij de selectie voegen.

Wigan Athletic kan de doelman transfervrij naar de club halen, omdat zijn contract bij Birmingham City afgelopen zomer afliep en niet werd verlengd.

De keeper liet op manager Steve Bruce in zijn oefenperiode een goede indruk achter. Bruce gaf aan dat de doelman veel kwaliteiten heeft en de concurrentie aan kan gaan met de andere sluitposten bij de club.

De 30-jarige Kingson zal voor drie seizoenen aan Wigan worden verbonden.

Kalou staat open voor vertrek

In het geval Salomon Kalou dit seizoen niet vaker aan spelen toekomt dan nu het geval onder manager Luiz Felipe Scolari staat hij open voor een vertrek.

De Ivoriaan kwam dit seizoen enkel twee keer als invaller binnen de lijn, minder dan gebruikelijk onder de vorige manager José Mourinho en Avram Grant. De 23-jarige aanvaller kwam in 2006 over van Feyenoord en na een korte aanpassingsperiode groeide hij uit tot een regelmatige basisspeler bij The Blues.

"Ik moet hard werken en de beslissing van de manager respecteren. Maar ik ben hier wel om te spelen natuurlijk," aldus Kalou tegenover Setanta Sports. "Ik zal extra mijn best gaan doen. Het is nu nog te vroeg om conclusies te trekken, maar ik moet wel voor mezelf opkomen en gaan voor mijn eigen toekomst."

Politie rolt wietbezorgservice op

De politie in Haarlem heeft afgelopen vrijdag vier mannen en een jongen aangehouden die er een omvangrijke bezorgservice voor wiet op nahielden. De drugs werden vooral geleverd aan scholieren in Haarlem en omliggende plaatsen. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De wiet werd op bestelling rondgebracht in auto's en op bromfietsen, en afgeleverd op hangplekken in de buurt van scholen. De politie was de bezorgservice al een tijdje op het spoor. In augustus kwamen er tips binnen dat jongeren telefonisch wiet bestelden bij de zogenoemde wiettaxi.

Er werd geadverteerd met kaartjes waarop de bezorgservice met de naam Wierie-Wierie werd aangeprezen. Dagelijks leverde Wierie-Wierie twintig tot veertig bestellingen af. De bestellingen werden klaargemaakt in een woning aan de Sandenburg in Haarlem.

De scholieren betaalden de drugs contant. De politie heeft acht afnemers aangehouden en voor verhoor meegenomen. Zij hebben bekend de wiet te hebben besteld en hebben inmiddels een taakstraf gekregen. De verdachten van de bezorgservice zelf zijn vier mannen van 20, 25 en tweemaal 21 jaar, en een jongen van 15 jaar oud. Ze komen uit Haarlem en Vijfhuizen.

Xbox 360 verkoopt in Japan beter dan Wii en PS3

Er waren een vervanging van de 20GB-units voor 60GB-units en een prijsverlaging voor nodig, maar het is Microsoft dan eens eindelijk een keer gelukt; er zijn vorige week meer Xbox 360's verkocht dan Wii's en PS3 in Japan. Iets wat ze sinds de launch van de Xbox 360 nog nooit lukte. Dankzij de prijsverlaging en de vervanging van het 20GB-unit verkocht Microsoft vorige week maar liefst 28.681 Xbox 360's tegenover 27.057 Wii's en 8.050 PS3's. Een fantastische week voor Microsoft dus, want in een normale week worden er meestal maar rond de duizend 360's verkocht. Het is natuurlijk nog maar even afwachten of Microsoft deze positieve trend kan vasthouden de komende tijd, want met de recente prijsverlaging, de vervanging en een aantal nog komende (timed) exclusives voor Microsofts console is er in ieder geval genoeg reden voor Japanners om een Xbox 360 aan te schaffen.

Het hele lijstje van de hard- en softwareverkopen in Japan vind je natuurlijk binnenkort hier op FOK!games.

Briatore: "In 2009 meer budget"

De huidige financiële crisis lijkt het ING Renault-Formule 1-team niet te deren. Er komt volgend seizoen een aanmerkelijke budgetverhoging, volgens teambaas Flavio Briatore. Zijn team zou 30 tot 40 % meer te besteden krijgen.

"Onze president heeft ons zijn volledige steun toegezegd," zei Briatore in de Spaanse krant La Marca. De Italiaan verwijst op deze manier naar Renault-president Charl Ghosn, die niet bepaald bekend staat om zijn liefde voor het geldverslindende project van Renault in de Formule 1.

Maar in het licht van de mondiale financiële problemen is het opmerkelijk dat het ING Renault Formula 1 Team zoveel meer centen ter beschikking krijgt komend jaar. "Het is op dit moment een moeilijke tijd voor alle bedrijven, maar hij (Ghosn, red.) twijfelde geen moment om ons budget voor 2009 met 30 tot 40 % te verhogen," zo zei Briatore. Op deze manier moet Renault het gat met de topteams als Ferrari, McLaren en BMW proberen te verkleinen.

Saints Row 2 wordt legen ... dary

Uitgever THQ heeft bekend gemaakt welke bekende acteurs voice-overs gaan doen in de game Saints Row 2. Net als met het eerste deel hebben ze hier weer een aantal bekende namen voor weten te strikken. Uiteraard zullen Keith David, Daniel Dae Kim en Michael Rappaport, net als in het eerste deel, de stemmen vertolken van respectievelijk Julius, Johnny Gat en Troy. Daarnaast zullen Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother, Starship Troopers), Michael Dorn (Star Trek: The Next Generation, Deep Space 9), Eliza Dushku (Buffy the Vampire Slayer, Wrong Turn), Jamie Pressly (My Name is Earl, DOA: Dead or Alive) en Jay Mohr (Jerry Maguire, Ghost Whisperer) ook stemmen van belangrijke karakters vertolken.

De game speelt zich een aantal jaren na het origineel af en de 3rd Street Saints hebben niet meer de controle over Stillwater. Het is aan de speler om dit wederom te bewerkstelligen en wraak te nemen op diegene die de Saints niet heel vriendelijk behandeld hebben. Saints Row 2 neemt vrijheid nog een stap verder dan in het origineel. Je kunt spelen als wie je wilt, hoe je wilt en met wie je wilt. Alles kan ook afgesteld worden, van auto's tot woningen.

Doornbos benieuwd naar tweede SF-race

Het was een teleurstellend verlopen allereerste raceweekend in de Superleague Formula, op Donington Park in Engeland. Robert Doornbos viel de eerste race uit met een opgeblazen motor en kon in race 2 niet meer starten. Toch is de Nederlander nieuwsgierig naar de volgende race in Duitsland.

Op de Nürburgring zal op 21 september de klasse rijden die voetbal met racen verbindt. Doornbos hoopt op een sportieve revange voor het mislukte raceweekend in Engeland. "Voor ons begint het kampioenschap eigenlijk pas dit weekend op de Nürburgring. We hebben erg veel pech gehad op Donington Park en de jongens van AC Milan hebben keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat we goed voorbereid zijn voor dit raceweekend."

"Persoonlijk kijk ik er ook erg naar uit om weer op 'de Ring' te racen. De laatste keer dat ik dat deed was in 2004 toen ik in de Formule 3000 als tweede eindigde achter Enrico Toccacelo. Ons doel is om die volgorde komend weekend om te draaien - helemaal omdat Enrico nu in de Superleague rijdt voor AS Roma."

Kredietcrisis kost Nederlandse banken 16 miljard

Nederlandse banken hebben tot dusver ruim 16 miljard euro verlies geleden als gevolg van de kredietcrisis. Wereldwijd heeft de crisis, die in de zomer van 2007 begon, banken ruim 500 miljard dollar (352 miljard euro) gekost. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag in zijn kwartaalbericht.

Volgens DNB zijn Nederlandse banken in het tweede kwartaal (april, mei en juni) minder hard geraakt door de turbulentie op de financiële markten dan in de voorafgaande periode. De afwaarderingen bedroegen in deze periode 1,5 miljard euro. "De omvang per kwartaal is daarmee iets afgenomen", aldus DNB.

DNB constateert dat in andere Europese landen en in de Verenigde Staten enkele banken in zwaar weer zijn gekomen. "Waarbij sommige met hulp van de overheid overeind zijn gehouden en enkele banken zelfs failliet gingen", aldus de centrale bank.

Momenteel is de financiële crisis weer in alle hevigheid opgelaaid. In de Verenigde Staten is zakenbank Lehman Brothers bijna failliet, branchegenoot Merrill Lynch opgekocht door Bank of America en verzekeraar AIG van de ondergang gered door de Amerikaanse overheid. Volgende maand zal duidelijk worden in hoeverre Nederlandse banken in juli, augustus en september zijn geraakt door de hernieuwde hevige turbulentie.

Plannen van Activision-Blizzard voor komende jaren bekend

Tijdens een persconferentie heeft Activision-Blizzard bekend gemaakt wat de plannen van het bedrijf zijn voor de komende jaren. We hebben ze voor jullie op een rijtje gezet.

Eind dit jaar komt de game Quantum of Solace uit, gebaseerd op de gelijknamige James Bond-film. Activision wil elk jaar een Bond-game uitbrengen, ongeacht of het aan een film gekoppeld kan worden. Deze strategie wordt momenteel al gebruikt voor de Spider-Man-games.

Het aantal Guitar Hero SKU's ten opzichte van dit jaar moet verdubbelen in 2009 en verdrievoudigd worden in 2010. Dit jaar kent zes SKU's voor Aerosmith, één voor On Tour, één voor Decades en vier voor World Tour. Dat zou betekenen dat er 24 SKU's in 2009 verschijnen en 36 in 2010.

Call of Duty 6 verschijnt in 2010, tot die tijd zal Call of Duty: World At War ondersteund worden met DLC.

Volgens Shacknews overweegt Activision een DLC-abonnement voor de Guitar Hero-franchise. Voor een vast bedrag per maand zul je dan een beperkt aantal nummers kunnen downloaden. Aangezien Activision nog bezig is met het onderzoeken van deze mogelijkheid zijn prijzen, hoeveelheid tracks en data nog niet bekend.

Nieuwe Pipo de Clown-film op komst

Pipo de Clown krijgt volgend jaar op zijn 51e verjaardag een nieuwe film. Het script is het laatste wapenfeit van Pipo-bedenker Wim Meuldijk, die vorig jaar op 85-jarige leeftijd overleed. Dat vertelt zijn dochter Belinda Meuldijk vandaag in De Telegraaf. De film komt uit op 17 september, precies 51 jaar nadat de eerste aflevering van de televisieserie op de buis kwam.

Eerder werd al bekend dat volgend jaar een Pipo-musical wordt uitgebracht. De 53-jarige Belinda heeft het stokje van haar vader overgenomen en heeft een groot aandeel in de totstandkoming van de producties. "Van de musical zou ik alleen de liedjes schrijven, uiteindelijk deed ik alles', vertelt ze.

Joep Dorren zal in de film de rol van Pipo de Clown vertolken. Vijf jaar geleden speelde hij voor het eerst de rol van Pipo in de film 'Pipo en de p-p-parelridder'. Hij nam de rol over van de in 1991 overleden acteur Cor Witschge, die jarenlang de rol van Pipo vertolkte in de originele tv-serie. De 54-jarige Dorren is ook in de musical te zien.

Het doet Belinda goed om met de film bezig te zijn. "Heerlijk zo positief als die clown mij stemt", zegt ze. Behalve Pipo zullen er meer oude bekenden in de film hun rentree maken. "Ik kan alvast verklappen dat Klukkluk de Indiaan terugkomt."


Foto bij: Nieuwe Pipo de Clown-film op komst  (foto: DAG)

Naakte Do wil af van braaf imago

Do hoopt met een naaktreportage in Playboy haar brave imago van zich af te schudden. "Ik zou het leuk vinden als ik niet meer als dat engelenmeisje gezien word", vertelt Dominique van Hulst aan Novum Nieuws. "Ik wil gewoon meer van mezelf laten zien, wat misschien gek klinkt in deze context. Je hebt al snel een stempel omdat je een bepaalde weg inslaat op carrièregebied."

Gisteren werd bekend dat de 27-jarige zangeres een naaktreportage gaat maken voor het kerstnummer van het mannenblad. "Ik vind het heel spannend", vertelt de blondine. "Je doet het waarschijnlijk maar één keer in je leven. Ik ben nu nog jong, fris en fruitig en over tien jaar ben ik misschien helemaal uitgezakt met een dikke buik en zo. Dan kan ik het beter nu doen."

Fotograaf Paul Bellaert gaat de naaktfoto's van Do maken. "Hij is een geweldige fotograaf, die ook de Playboy-foto's van Lieke van Lexmond heeft gemaakt", weet de zangeres. "Hij maakt prachtige plaatjes, dus ik ben zenuwachtig maar heb er alle vertrouwen in."

Ze heeft al ideeën over hoe de shoot eruit moet komen te zien. "Het wordt misschien iets tropisch of juist in een woestijn", mijmert Van Hulst. "Ik zou het leuk vinden om er een cultureel dingetje aan te geven, zodat je ook iets van het land terugziet in de shoot."

Ook wat ze absoluut niet wil, heeft ze duidelijk voor ogen. "Ik stel zeker voorwaarden", zegt ze. "Vooral de sfeer maakt de foto's pornografisch of gewoon een mooie, erotische naaktreportage. Dat vind ik een heel groot verschil."

Manlief Mark, met wie Do vorige zomer in het huwelijk trad, moest even wennen aan het idee dat zijn grote liefde deze kerst door iedereen naakt te bewonderen is. "Uiteindelijk heeft hij gezegd dat het mijn keus is en hij zich erbij neerlegt als ik het graag wil", laat Do weten. "Het zal wel even confronterend voor hem zijn straks, maar hij is ook trots op me. Hij vindt het een eer dat ik ben gevraagd."


Do wil af van braaf imago (foto: DAG)

Paris Hilton heeft nieuwe vriendin gevonden

Paris Hilton heeft haar nieuwe beste vriendin gevonden via de realityserie 'Paris Hilton's my new BFF'. "De persoon die heeft gewonnen is nu echt mijn beste vriendin", vertelt de blondine aan het Britse persbureau Reuters. "We brengen samen veel tijd door. We moeten ons nog een beetje gedeisd houden, want de uitslag van de zoektocht is nog topgeheim."

De hotelerfgename koos uit driehonderdduizend kandidaten één winnaar. Deze kwam als beste naar voren uit wedstrijdjes in onder meer loyaliteit en uithoudingsvermogen. Deelnemers aan de show werden door Hilton bijvoorbeeld getest op hoe 'hot' ze bleven na een rondje in een achtbaan en hoe ze zich presenteerden in een reclamespotje.

In de tv-show bereidde Hilton haar potentiële vrienden voor op een leven vol media-aandacht. "In mijn leven kun je constant gefotografeerd worden", vertelt ze. "Je weet nooit wanneer paparazzi zich om een hoekje hebben verstopt. Mijn vrienden moeten dus paparazzi-klaar zijn."

Hilton zelf is naar eigen zeggen een loyale en gulle vriendin, die goed geheimen kan bewaren. "Ik vertel altijd de waarheid. Als je me vraagt wat ik van je kleding vind, kun je een eerlijk antwoord verwachten. Ik ben heel gezellig en ik hou ervan mijn vrienden te laten kennismaken met mijn wereld en samen van het leven te genieten."

De eerste aflevering van 'Paris Hilton's my new BFF' wordt op 30 september uitgezonden op de Amerikaanse muziekzender MTV. Of de show ook in Nederland op de buis komt, is nog onbekend.


Paris Hilton heeft nieuwe vriendin gevonden (foto: DAG)

Rankovic opnieuw vrijgesproken

De beroepscommissie van de KNVB heeft ADO Den Haag-speler Aleksandar Rankovic vrijgesproken naar aanleiding van zijn rode kaart die hij opliep in de wedstrijd tegen Sparta.

De aanklager betaald voetbal wilde de aanvoerder voor vier duels schorsen voor de overtreding op Spartaan Karim Touzani. ADO Den Haag accepteerde het voorstel niet, waarna de tuchtcommissie tot vrijspraak kwam.

De aanklager ging daar op zijn beurt weer in beroep. In afwachting van de uitspraak mocht Rankovic afgelopen zaterdag meedoen in de gewonnen wedstrijd tegen AZ.

Setubal komt te vroeg voor Kalou

sc Heerenveen kan tijdens de aankomende UEFA-cup wedstrijd in en tegen Vitoria Setubal niet beschikken over Bonaventure Kalou. De aanvaller is nog niet fit na een hamstringblessure.

Vanwege de fitheid is de Ivoriaan dan ook niet meegereisd naar Portugal. Waarschijnlijk kan Kalou zondag in de wedstrijd tegen NEC zijn debuut maken voor de Friese ploeg.

Eerder haakte verdediger Daryl Janmaat al af voor de trip naar Portugal. De van ADO Den Haag overgenomen Janmaat kampt met een liesblessure.

De Graafschap weken zonder Bargas

De Graafschap moet het de komende weken doen zonder nieuweling Hugo Bargas. Bij de aanvaller schoot een middenhandsbeentje uit de kom tijdens een wedstrijd met de beloften.

De Argentijnse Superboer werd vlak voor het verstrijken van de transferdeadline gehaald van Atletico All Boys. Bargas maakte afgelopen zondag zijn debuut voor de Doetinchemse club tegen Vitesse, maar moet nu even rustig aan doen. Een paar weken rust wordt voorgeschreven om zijn hand te laten genezen.

Burnley doet oproep aan geldmagnaten

De aandeelhouders van Burnley lijken geïnspireerd te zijn geraakt door de ontwikkelingen bij Manchester City, dat onlangs werd overgenomen door Abu Dhabi United Group uit de Verenigde Arabische Emiraten. Een van de belangrijkste clubeigenaren, Brendan Flood, heeft in een tijdschrift in Dubai een oproep geplaatst aan alle steenrijke Arabieren.

"Wij zijn een club met heel veel ambitie, dus hebben we ook een investeerder nodig met heel veel geld op de bankrekening", aldus Flood in de oproep. "Dat zou voor ons een zet in de goede richting kunnen betekenen."

Burnley komt momenteel uit in de Championship, één divisie onder de Engelse Premier League.

Volleybalsters winnen ook van Italië

De volleybaldames hebben ook hun tweede kwalificatiewedstrijd voor de World Grand Prix 2009 in Japan gewonnen. Na eerst Servië verslagen te hebben werd nu Italië met 3-1 (23-25, 25-23, 25-18 en 25-20) verslagen.

De Italiaanse dames waren in de gelijkopgaande eerste set degenen die aan het langste eind trokken. Ook in de tweede set kwamen ze op voorsprong, maar toen begon Oranje op stoom te komen. Met gevarieerd aanvalsspel en veel servicedruk werd de set alsnog binnengehaald.

In de derde en vierde set ging de Oranje-stoomlocomotief onverminderd door en haalden de dames de overwinning binnen.

Bos: geen extra geld in achterzak

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) heeft geen extra geld achter de hand voor wensen van de coalitiepartijen. Als zij meer geld willen voor bijvoorbeeld achterstandswijken, gaat er minder geld naar andere doelen. Dat heeft Bos vanochtend gezegd.

De totale begroting heeft een omvang van zo'n tweehonderd miljard euro. "Er kan best honderd miljoen heen en weer geschoven worden, dat is het probleem niet. Maar dat geld komt er niet bij", zei Bos in reactie op berichten dat de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie overwegen honderd miljoen euro extra te vragen voor onder meer kustbescherming, achterstandswijken en een ov-vergoeding voor mbo-scholieren.

Het is gebruikelijk dat de coalitiepartijen met wensenlijstjes komen tijdens de Algemene Beschouwingen, die vandaag en morgen worden gehouden. De Tweede Kamer gaat in debat met het kabinet over de gisteren gepresenteerde begroting voor volgend jaar.


Foto bij: Bos: geen extra geld in achterzak  (foto: DAG)

Zieke werknemers dienen vaker claim in

Het aantal mensen dat een claim wil indienen tegen zijn werkgever vanwege een beroepsziekte neemt toe. Dat stelt Bureau Beroepsziekten FNV. Sinds de oprichting in 2000 hebben zich bij de belangenbehartiger vierduizend mensen gemeld die een schadevergoeding eisen van hun werkgever. Volgens de FNV is er echter nog geen sprake van een claimcultuur.

In de beginjaren van het bureau klopten maandelijks gemiddeld 24 vakbondsleden aan bij het bureau om een schadevergoeding van hun werkgever te eisen. Inmiddels is dit aantal gestegen tot 32 per maand. De meeste klachten betreffen bijvoorbeeld rug- of gewrichtsaandoeningen of zijn van psychische aard. Zo meldde zich onlangs een man die magazijnwerk moest doen terwijl hij schouderklachten had die hij tijdens het werk had opgedaan. Hierdoor werd hij afgekeurd en zit hij thuis.

Van de vierduizend werknemers die zich tot Bureau Beroepsziekten FNV hebben gewend hebben er driehonderd een schadevergoeding gekregen. Vijfhonderd klachten zijn momenteel in behandeling. Volgens het bureau vallen veel klachten af omdat ze geen kans maken op een succesvolle claim. Een beroepsziektezaak duurt gemiddeld zes jaar.

Bureaudirecteur Jan Warming wil niet spreken van een claimcultuur. Volgens hem dient slechts een fractie van de werknemers met gezondheidsproblemen een claim in, terwijl een op de drie werknemers zou kampen met klachten als gevolg van werk.

Chef de mission Limbach tevreden

Thea Limbach, Chef de mission van de Nederlandse ploeg op de paralympics, is tevreden over de prestaties van de ploeg.

"In Athene bleek vier jaar geleden dat we duidelijk terrein aan het verliezen waren. Dat proces is gestopt", aldus Limbach. "In Peking hebben we de stijgende lijn weer ingezet".

Het aantal medailles is minder dan vier jaar terug (22 om 29), maar Oranje eindigt in het medailleklassement wel hoger dan in Athene. Toen stonden ze 27e, deze paralympics is dat de negentiende plaats.

De spreiding van de medailles is veel minder dan in Athene. Dat heeft vooral te maken met de dominantie van gastland China dat meer dan 200 medailles won.

Rozendaal kopman nieuwe ploeg

Komend seizoen krijgt het marathonpeloton er een sponsor bij. Het uitzendbureau PE People neemt een schaatsteam bij de mannen onder zijn hoede. De nieuwe ploeg bestaat uit Miel Rozendaal, Bas van Hest, Jorrit Bergsma, Gerwin Smit, Chrispijn Ariëns en Stephan Wielinga. Oud-schaatser Lammert Huitema wordt de trainer.

Miel Rozendaal wordt kopman van PE People. In maart van dit jaar werd bij de 36-jarige schaatser lymfeklierkanker geconstateerd. Na twintig bestralingen kreeg hij in mei te horen dat hij was genezen. Sinds die tijd is hij volop in training aankomend seizoen.

Stevens: "We konden geen vuist maken"

Na afloop van de 3-0 nederlaag van gisteren tegen Atlético Madrid was PSV-coach Huub Stevens realistisch.

De trainer van de Eindhovenaren moest erkennen dat er een kwaliteitsverschil bestond. "Ik vind het niet zo’n probleem, als we er maar de juiste lering uit kunnen trekken, daar kunnen we beter van worden," aldus Stevens. "Je houdt geen rekening met 0-3. Maar ik verlies liever eenmaal met 3-0 dan driemaal met 1-0. We wisten hoe goed Atlético was en je kan zo’n wedstrijd verliezen. In het begin waren we fel en controleerden we wel, maar we konden geen vuist maken en zij wachtten totdat wij een fout maakten."

Verbrugghe kondigt afscheid aan

Rik Verbrugghe stopt als wielrenner. Op 18 oktober, tijdens de Ronde van Lombardije, sluit de 34-jarige Belg zijn loopbaan af.

Verbrugghe is bezig aan zijn dertiende profseizoen. Van 1996 tot en met 2004 reed hij voor Lotto, daarna een jaar voor Quick Step-Innergetic. Sinds 2006 rijdt hij in dienst van het Franse Cofidis.

Verbrugghe boekte in totaal zestien overwinningen. 2001 was zijn beste seizoen met acht overwinningen, waaronder de Waalse Pijl, de proloog van de Ronde van Italië, een rit in de Ronde van Frankrijk en de eindoverwinning in het Internationaal Wegcriterium.

Konami maakt geen eigen gitaar voor Rock Revolution

2009 belooft het jaar van de muziek-game te worden, iets wat dit jaar al wordt ingezet met de release van zowel Rock Band 2 (hoewel nog onduidelijk is wanneer wij deze game mogen verwachten, die verwende Amerikanen lopen er al mee te spelen ), Guitar Hero: World Tour maar natuurlijk ook Rock Revolution. Deze game uit de stal van Konami onderscheidt zich door het zeven-delige drumstel en ondertussen het ontbreken van een eigen gitaar.

Volgens Konami is de game begonnen als antwoord op Guitar Hero, waarbij de nadruk (zoals de titel doet vermoeden) ligt op de gitaar. Konami wilde daarom een game uitbrengen die de nadruk op de drums legde, vandaar dat zij niet zelf een gitaar zullen ontwikkelen. Dit betekent niet dat er niet met een plastic gitaar gepingeld kan worden, de gitaren van zowel Rock Band als Guitar Hero zullen compatibel zijn met de game.

Hetzelfde geldt voor de drumsets van de andere games, de game herkent welk drumstel er gebruikt wordt en zal naar aanleiding daarvan de note-chart van de drum terug schalen.

De game zal in eerste instantie zonder eigen drumstel in de winkels liggen, halverwege november wordt de bundel in de Amerikaanse winkels verwacht.

Rock Revolution wordt begin 2009 verwacht op de PlayStation 3, Xbox 360 en Wii, de game zal 14 oktober al beschikbaar zijn in de VS. Indrukken van de game zijn te lezen in onze hands-on preview.

Chemische stof in verpakking toch risico

De chemische stof in verpakkingsmateriaal voor eten en drinken verhoogt mogelijk het risico op hartziektes en diabetes bij volwassenen. Dat is gebleken uit een Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd is in het internationale wetenschappelijke medische tijdschrift JAMA.

Bisphenol A (BPA) is een van de meest gefabriceerde stoffen ter wereld en maakt plastic hard, licht en duurzaam. De stof zit in verpakkingsmateriaal, maar ook in tandvullingen, cd's en huisstof. BPA komt voornamelijk het lichaam binnen door eten en drinken, maar ook door het inademen van huisstof. Een aantoonbare hoeveelheid BPA wordt bij negen op de tien mensen aangetroffen.

Uit het onderzoek onder bijna 1500 mensen bleek dat de groep met de hoogste concentratie BPA bijna drie keer zoveel kans had op een hartziekte dan de mensen met de laagste concentratie BPA. De eerste groep had 2,4 keer meer kans op diabetes dan de andere groep.

EA gaat in op DRM-problemen van Spore

Zoals zo'n beetje iedere PC-game tegenwoordig bevat ook Spore DRM, alleen zijn deze maatregelen bij Spore wat enthousiaster dan bij andere games. EA heeft nu de tijd gevonden om te reageren op de verschillende klachten die er zijn naar aanleiding van de DRM.

Allereerst is daar de klacht dat de game niet op meer dan drie PC's te installeren valt. EA geeft toe dat dit op dit moment nog onmogelijk is, maar ze werken aan een patch waarbij een PC gedeauthoriseerd kan worden. Dit verandert niets aan het feit dat de game maar op drie PC's tegelijkertijd zal werken, maar het betekent wel dat de game in zijn levensbestaan op meer dan drie PC's zal werken. Ook heeft EA enkele cijfers vrijgegeven waaruit blijkt dat het percentage mensen die de game op meer dan drie PC's probeert werkend te krijgen onder 1 procent ligt, ook bij een eerdere release van EA (Mass Effect).

Daarnaast belooft EA ons dat de SecuROM DRM absoluut geen spy-, ad- of mal-ware is en al helemaal geen virus. Er is een groter risico om aan dit soort ongewenst programma's te komen door de game te downloaden. Ook de angst dat de game niet meer zal werken zodra EA besluit de authenticatie-servers uit de lucht te halen blijkt ongegrond, voor het zover komt zal EA een patch vrijgeven waarmee de DRM gesteriliseerd wordt en dit dus geen probleem meer is.

Als laatste wil EA nog even duidelijk maken dat ze het nooit, maar dan ook nooit makkelijker zullen maken om een gepirate game te spelen dan een originele kopie.

Kluivert stelt afscheid uit

Patrick Kluivert heeft nog geen definitief afscheid genomen als profvoetballer. De 32-jarige aanvaller staat momenteel aan de andere kant van de zijlijn, als stagiair binnen de technische staf van AZ. Een terugkeer in het veld sluit de topscorer van Oranje echter niet uit.

"Laat ik het zo zeggen: Ik heb als speler nog geen 100 procent afstand van het voetbal genomen", aldus Kluivert op de website van AZ. De oud-international volgt net als onder anderen Dennis Bergkamp de versnelde cursus coach betaald voetbal. "Ik moet leren om voor een groep te staan. En om me als trainer te ontwikkelen moet ik nu veel trainingen geven", weet Kluivert, die de komende tijd de spelers van Jong AZ onder handen neemt.

De oud-international was afgelopen seizoen actief bij Lille in Frankrijk. Omdat Kluivert in de transferperiode geen geschikte club kon vinden, besloot hij zich volledig toe te leggen op de trainerscursus.


Patrick Kluivert   (foto: ANP)

 

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager!

Brothers in Arms: Hell's Highway is gold, komt 25 september

Na lang wachten is het dan eindelijk zover, Brothers in Arms: Hell's Highway komt eindelijk in de winkels te liggen. Na een fors aantal keer te zijn uitgesteld komt de tactische shooter er nu toch echt aan, en wel op 25 september. Helaas voor PC-gamers is het geen gelijktijdige multiplatform-launch en zullen zij tot 3 oktober moeten wachten tot ze de game kunnen spelen.

Daar staat dan wel weer tegenover dat de PC-versie geen slappe port belooft te zijn, uit een eerste indruk wordt duidelijk dat er waarschijnlijk ondersteuning is voor Physx via de GPU (geldt alleen voor nVidia kaarten met nieuwe drivers), zou er goede ondersteuning voor multi-core processoren moeten zijn en biedt de DirectX 10 versie daadwerkelijk mooiere graphics.

Rage aangepast door de Xbox 360-beperkingen

Eerder meldden dat John Carmack een oproep aan Microsoft deed om de royalties van de Xbox 360-discs omlaag te schroeven, zodat de nieuwe game van id Software op drie discs geleverd kon worden. Microsoft heeft hier niet op gereageerd en dus heeft het bedrijf besloten de game op twee discs uit te brengen.

Om deze aanpassing goed toe te passen is de manier waarop de game het verhaal vertelt aangepast. In plaats van vijf tot zes kleinere gebieden zal de game slechts twee gebieden kennen die wel het gehele continent bestrijken. Elke disc zal een eigen gebied bevatten. Deze nieuwe aanpak zorgt er voor dat er geen laadtijden meer bestaan, maar ook dat id Software de verhaallijn moest aanpassen.

Lead designer bij id Software Tim Willits zei er het volgende over tijdens de Austin Game Developers Conference:

The PC is limitless in the amount of data you can put on it. The PS3 has about 25GB. But the Xbox 360 roughly has 6 to 8 GB of data. We're hoping we can squeeze the game down to two discs for the 360 version.

I wouldn't say the overall story was changed in any way in order to fit on the Xbox 360 version, but how the player experiences Rage's story has been altered.

Hij benadrukte dat er geen content verwijderd was uit de 360-versie, maar dat de manier waarop de game is opgebouwd aangepast moest worden.

Extra instrument Guitar Hero: World Tour onthuld

Er gingen geruchten dat er naast een microfoon, drumstel en gitaar nog een ander instrument beschikbaar zou zijn voor Guitar Hero: World Tour. Dit gerucht is nu bevestigd en het instrument is onthuld. Deze zal niet standaard bij de game geleverd worden, maar de meesten onder jullie zullen hem ongetwijfeld al in huis hebben.

Het extra instrument is namelijk de PC. Je kunt met je PC MIDI-tracks maken en die exporteren naar Guitar Hero: World Tour. Ben je in het bezit van de PlayStation 3-versie van de game, dan kun je voor elk instrument een MIDI-track exporteren. De versie voor de Xbox 360 heeft deze functie echter alleen voor de drumpartij.

'Verbied eten in het openbaar tijdens ramadan'

Een ruime meerderheid van de moslims in Arabische landen vindt dat het verboden moet worden voor niet-moslims om tijdens de ramadan in het openbaar te eten. Dit is gebleken uit een onderzoek van Maktoob Research in Dubai.

Zeker 62 procent van de moslims wil tijdens de Ramadan geen etende en drinkende niet-moslims zien. Ruim de helft van de ondervraagden vindt dat de restaurants tijdens ramadan overdag gesloten moeten worden, dit uit respect voor de ramadan.

Het onderzoek heeft in augustus, de maand voor de ramadan, plaats gevonden onder 6.128 volwassen moslims verspreid over de hele Arabische wereld. Het doel was om de sociale impact van de ramadan op te tekenen.

Een grote meerderheid, 96 procent, van de ondervraagden zegt zich tijdens de ramadan te houden aan de strenge regels behorende bij de vastenmaand. Tijdens deze maand, die dit jaar in de meeste landen op 1 september begon, mogen moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken en roken. Daarnaast zijn seks, vloeken en kwaadspreken overdag verboden.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.

Explosies bij Amerikaanse ambassade Jemen

Bij de Amerikaanse ambassade in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, hebben zich vandaag zeker twee ontploffingen voorgedaan. De nieuwszender Arabiya TV berichtte dat er in het ambassadecomplex brand is uitgebroken.

Vlakbij het zwaar beveiligde ambassadecomplex is een auto geëxplodeerd. Ook is geweervuur gehoord. De politie heeft de omgeving afgezet.

In april werd het Amerikaanse ambassadepersoneel dat niet per se in Jemen hoefde te verblijven teruggeroepen, nadat de ambassade en een pand waar Amerikaanse werknemers van een oliemaatschappij woonden, onder vuur waren genomen.

In oktober 2000 werd bij de Jemenitische haven Aden een Amerikaans oorlogsschip aangevallen met een bootje vol explosieven. Daarbij kwamen zeventien Amerikaanse marinemensen om het leven.

Gsm met pornobeelden van verkoopster in de rekken

Een studente in Australië was verbaasd en geschrokken toen ze na aankoop van haar nieuwe gsm foto's van de verkoopster aantrof op de telefoon. In het geheugen van de telefoon staan verschillende pikante foto's van de werkneemster van de winkel waar zij haar gsm kocht.

Op de telefoon staan beelden van de werkneemster terwijl ze naakt poseert en op bed ligt terwijl zij seks heeft. Daarnaast staat er een foto op van een man die zijn penis met z'n hand vasthoudt. Ook is er een serie snel achter elkaar genomen foto's van de verkoopster die haar broek uittrekt te 'bewonderen' op de telefoon. In totaal bevat de gsm 49 foto's, die na de verkoop gewoon in het geheugen van de telefoon zijn blijven staan.

De Australische noemt het ziekelijk dat zij de telefoon vlakbij haar gezicht heeft gehouden, terwijl de verkoopster met hetzelfde toestel foto's heeft gemaakt en laten maken van pornografische aard. "Die vrouw mag in haar vrije tijd doen wat ze wil. Dat choqueert mij niet, maar zulke beelden horen niet in de rekken van de winkel," aldus de geschrokken studente.

Het bedrijf waar de Australische de telefoon heeft gekocht heeft de zaak in onderzoek genomen. Een woordvoerder meldt dat dergelijke incidenten nauwelijks voorkomen, aangezien de toestellen meestal recht van de fabriek komen. In dit geval betrof het echter de laatste telefoon die op voorraad was, welke een showroommodel was.

Met dank aan HuHu voor de submit.

White Knight Story en Team ICO verschijnen op TGS

Op 10, 11 en 12 oktober wordt in Japan de Tokyo Game Show gehouden. Tijdens deze bijeenkomst zullen enkele grote, voornamelijk Japanse, titels getoond worden aan het publiek. Sony heeft bekend gemaakt dat Team ICO zal komen vertellen waar ze mee bezig zijn voor de PlayStation 3. Team ICO was eerder verantwoordelijk voor de games ICO en Shadow Of The Colossus.

Daarnaast zal de JRPG White Knight Chronicles zijn opwachting maken in Tokyo. Hierin speel je iemand die macht heeft gekregen om The White Knight op te roepen en beheersen. Deze reusachtige ridder zal je moeten gebruiken om de wereld te redden van het kwaad. In Europa en Amerika zal deze game worden uitgebracht onder de titel White Knight Story.


The White Knight in kwestie

[Gerucht] Ryan Payton werkt aan Halo Chronicles

Volgens meerdere sites gaat Ryan Payton meewerken aan de nieuwe Halo game. Payton had eerder een belangrijke rol als producent van de Metal Gear Solid games, maar stopte er een maand geleden mee.

Eerder verklaarde Payton al dat hij graag aan grote, epische spellen zou willen werken en als dit gerucht waar is zal hij zeker in zijn nopjes zijn met deze titel. Payton zal waarschijnlijk de rol van creative director gaan vervullen, samenwerkend met de producent van de game, Peter Jackson.

Noch Payton, noch Microsoft bevestigt het verhaal tot nu toe. Gezien de eerdere uitspraken van Payton zal er wellicht een kern van waarheid in zitten.



Met dat shirt kom je niet binnen bij Microsoft hoor

Eén op twee mijdt douches van fitnessclubs

De helft van de Nederlanders douchet zich na de fitness niet in het fitnesscentrum. De meest gegeven reden hiervoor is dat de hygiëne in de sportclubs beneden de maat zou zijn. Eén op de tien Nederlanders geeft aan dat ze niet willen dat anderen hen naakt zien.

Deze resultaten blijken uit onderzoek van een enquête van Vergelijk.nl. Uit deze enquête zou blijken dat veel sporters ontevreden zijn over de hygiëne van de douches in de sportclubs. Eigenaren van sportclubs in Nederland vinden dit een vreemde houding, aangezien hun douches wel schoon en netjes zouden zijn. Volgens hen is de voornaamste reden dat Nederlanders zich niet willen blootgeven waar anderen bij zijn.

Uit de enquête bleken ook andere ergernissen van bezoekers van sportclubs. Een aantal hiervan zijn: fanatieke fitnessers (met name bij mannen), extreem zwetende medesporters (voor de vrouwen), te krappe kleding en wildvreemden die een praatje proberen te maken met je.

Met dank aan HuHu voor de submit.

GL wil 500 euro extra voor lagere inkomens

GroenLinks wil dat de lagere inkomens volgend jaar dankzij belastingmaatregelen en een hogere huurtoeslag gemiddeld 500 euro meer te besteden krijgen. Ook wil de partij 1,5 miljard extra uittrekken voor verbetering van de jeugdzorg en het onderwijs en 1,1 miljard voor de zorg.

Dat blijkt uit een tegenbegroting die fractieleider Femke Halsema vandaag zal presenteren tijdens de algemene beschouwingen, het debat over de begrotingsplannen van het kabinet. GroenLinks wil zijn voorstellen betalen door onder meer te bezuinigen op Defensie, de studiefinanciering en de wegenaanleg. Verder wil de partij de milieulasten verzwaren met 4,7 miljard. Ook de winstbelasting voor bedrijven wil ze verhogen. Daar staat een forse verlaging van de belasting op arbeid tegenover.

In de door het Centraal Planbureau doorgerekende tegenbegroting komt het begrotingsoverschot uit op 1,3 procent, net als in de kabinetsplannen.

Balkenende kan zijn borst nat maken

Het kabinet maakt zich op voor de Algemene Politieke Beschouwingen die vandaag om 10.15 uur beginnen. De debatten over de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting voor volgend jaar worden beschouwd als het hoogtepunt van het parlementaire jaar. Niet alleen alle Kamerleden, maar ook alle ministers en staatssecretarissen zijn doorgaans twee dagen aanwezig in de vergaderzaal. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) kan van zowel rechter- als linkerzijde forse kritiek verwachten.

Gisteren sprak VVD-leider Mark Rutte van een 'Gamma-troonrede', zonder visie op lange termijn. Rutte ziet een slechte begroting waarin de Zalmnorm wordt losgelaten en 'alles wordt gedekt uit de aardgasbaten'. PVV-leider Geert Wilders stelde dat hij 'zelden zo'n flut-miljoenennota' had gezien. "Het lijkt wel of het kabinet in een eigen sprookjeswereld leeft", zei hij gisteren. "Het woord 'duurzaamheid' in de troonrede kwam bijna m'n neusgaten uit."

Ook van de linkse oppositie hoeft Balkenende op weinig steun te rekenen voor zijn gepresenteerde plannen voor volgend jaar. Volgens de SP en GroenLinks zijn de kwetsbare groepen in de samenleving de verliezers in de kabinetsplannen. De SP constateert dat mensen met lage inkomens er niet op vooruitgaan en vindt dat het kabinet zijn belofte breekt dat de minima zouden worden ontzien. GroenLinks noemde minima, vrouwen en het milieu 'de grote verliezers' van 2009.

Morgen reageert Balkenende op de kritiek die hem ten deel valt. In oktober zijn de Algemene Financiële Beschouwingen. Dan debatteren de financieel specialisten van de Kamerfracties met minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) over de miljoenennota en de rijksbegroting. In de maanden tot het einde van het jaar verdedigen alle ministers één voor één hun begroting in de Tweede Kamer.

Lelijk Ding-nominatie Wendy van Dijk

Wendy van Dijk maakt kans om uitgeroepen te worden tot slechtste tv-presentatrice van het jaar. De blonde presentatrice van het onder vuur liggende Million Dollar Wedding is genomineerd voor Het Lelijk Ding, een publieksprijs die in het leven is geroepen door Veronica Magazine als tegenwicht voor alle lovend bedoelde mediaprijzen.

Van Dijk neemt het op tegen onder anderen Patty Brard, Nicolette van Dam en Yolanthe Cabau van Kasbergen. Bij de mannelijke tv-gezichten behoren Giel Beelen, Andries Knevel en Beau van Erven Dorens tot de genomineerden.

Ruud de Wild is genomineerd in zowel de categorie slechtste radiopresentator als slechtste radioprogramma voor zijn dagelijkse ochtendshow Ruuddewild.nl op Q-Music. Hij neemt het op tegen onder anderen Dolf Jansen en Mental Theo. Bij de vrouwelijke radiopresentatoren zijn nieuwkomers Daphne Deckers en Tanja Jess genomineerd. Zij hebben allebei sinds kort een radioshow op 100%NL.

Vorig jaar werd Het Lelijk Ding voor het eerst uitgereikt. Toen had Froukje de Both de twijfelachtige eer om te worden uitgeroepen tot slechtste radiopresentatrice. Ook haar radioprogramma Niels & Froukje, dat ze iedere vrijdag met Niels Hoogland presenteert op Radio 538, werd toen onderscheiden.

De winnaars van Het Lelijk Ding worden medio volgende maand bekendgemaakt.


Wendy van Dijk genomineerd voor Lelijk Ding (foto: DAG)

Meer doden door opwarming aarde

De komende decennia overlijden er jaarlijks enkele honderden mensen meer doordat het warmer wordt in Nederland. Dat concludeert het AD na een gezamenlijk onderzoek door enkele ziekenhuizen en wetenschappelijke instellingen. Naast de hittedoden neemt ook het aantal zieken toe. Duizenden Nederlanders worden ziek, doordat ze huidkanker krijgen of de ziekte van Lyme oplopen.

In Nederland is men gewend aan een temperatuur rond de 15 tot 20 graden. Als deze boven de 20 graden uitkomt, stijgt de sterfte onder kwetsbare ouderen, mensen met luchtwegaandoeningen en personen met hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekers sterven er tijdens een hittegolf dagelijks veertig Nederlanders extra. Ouderen zijn de meest kwetsbare groep in tijden van hitte.

Uit het onderzoek bleek ook dat de zachte winters leiden tot minder sterfte in dat seizoen. Als er gekeken wordt naar de absolute cijfers scheelt dat zelfs zo veel, dat de totale sterfte minder wordt. In minder ontwikkelde landen kan de situatie wel schrijnend worden. De onderzoekers zien het als een belangrijke taak voor de westerse wereld om bij te springen bij het ontwikkelen van strategieën.

VVN: kinderen fietsen steeds slechter

Het gaat almaar slechter met de fietsvaardigheid van kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) vandaag op basis van een onderzoek onder bijna dertienhonderd basisscholen. Een op de zes scholen meldt dat kinderen zo slecht fietsen dat problemen ontstaan bij het verkeersexamen. Dit jaar werden meer fouten gemaakt dan vorig jaar.

Vooral afslaan gaat vaak fout. Het gaat daarbij onder meer om het achterom kijken, het links en rechts kijken bij het oversteken en voorrang verlenen. Ook wordt op de verkeerde plek op de weg gefietst.

De verkeersvereniging is bezorgd dat 'een deel van de kinderen uit groep 7 en 8 niet of nauwelijks kan fietsen' en adviseert ouders hun kind dagelijks lopend of op de fiets naar school te sturen. "Kinderen die actief deelnemen aan het verkeer doen namelijk meer ervaring op. Het is de beste manier om uiteindelijk veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen."

VVN ziet ook een lichtpuntje: de kwaliteit van de fiets gaat omhoog.

Strengere aanpak drugsgebruik in tbs-klinieken

Het gebruik van verdovende middelen in forensisch psychiatrische centra (fpc's) moet worden bestreden. Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) laat een zorgprogramma ontwikkelen om verslaving aan te pakken. Ze noemt het gebruik van harddrugs door tbs'ers onacceptabel.

Beleid over middelengebruik in de fpc's ontbreekt tot dusverre. Uit onderzoek blijkt volgens Albayrak dat sommige tbs'ers harddrugs gebruiken. De staatssecretaris laat onderzoeken om hoeveel mensen het gaat. Ook moeten alle betrokken instellingen uiterlijk 15 oktober een plan presenteren waarin ze aangeven hoe de controle en opsporing van drugsgebruik worden aangepakt.

Naar aanleiding van wantoestanden bij tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken onderzocht Albayrak ook de personele situatie in andere tbs-instellingen. Er is in andere instellingen volgens haar geen personeelsgebrek. Bewaarders van Oldenkotte hadden daarover vorig jaar geklaagd.

LittleBigPlanet release een weekje vervroegd

Het wachten op LittleBigPlanet is lang. De game waarin alles mogelijk blijkt is al een aantal jaar in ontwikkeling en mensen kunnen niet wachten om de game zelf te spelen. Toch zullen we nog tot 31 oktober moeten wachten tot de game eindelijk in de winkels zullen liggen. Althans, dat is de dag dat ons een aantal weken geleden werd verteld.

Nu heeft Media Molecule bekend gemaakt dat de game een week eerder in de Europese winkels zal liggen. We kunnen vanaf 24 oktober gaan genieten van het spelen, creëren en delen van LittleBigPlanet.

CD: Michael Franti and Spearhead - All Rebel Rockers

Michael Franti kan je een beetje zien als de Obama van de muziekwereld. Al jaren schopt hij politieke en sociale problematiek de ether in en propageert voornamelijk vrede, liefde, samenwerken en verandering. Na twee jaar (Yell Fire uit 2006), is de boomlange rockpriester weer terug van weggeweest. Ditmaal heet de plaat All Rebel Rockers en staat Franti met opgeheven vuist op de cover van het album. Weer een aanstekelijk en energiek album met een boodschap?

Schattige beestjes in SimAnimals-trailer en screenshots

Afgelopen E3 kwam Electronic Arts met de aankondiging van een nieuwe Sim game. De game zal SimAnimals gaan heten, en aan jou te taak om de dieren van het bos een mooi thuis te geven.

In onderstaande trailer kunnen we zien hoe dat in zijn werk zal gaan. De beelden komen misschien als bekend voor, maar de stem vertelt ons een aantal nieuwe dingen. Je krijgt namelijk de totale controle over de beesten en andere objecten in het bos waarmee je van alles uit kan halen. De dieren in het bos zullen op elkaar reageren, en elk dier heeft zijn eigen karakter. Door het uitvoeren van uitdagingen kan je nieuwe dingen unlocken zoals nieuwe dieren en nieuwe gebieden.

Daarnaast wordt er aan het einde van de trailer bekend gemaakt dat de game in januari zal verschijnen op de Nintendo DS en de Wii.

Er zijn ook een aantal screenshots verschenen voor beide versies.
DS-versie:




Wii-versie



Zuid-Holland geteisterd door airbagdieven

De veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid wordt de afgelopen dagen geteisterd door dieven van auto-onderdelen. Met name de airbag is een gewilde 'accessoire' voor de dieven.

In onder meer Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam zijn er opmerkelijk veel auto-onderdelen gestolen. Deze werden niet alleen uit auto's gestolen die op straat geparkeerd stonden, maar ook een autobedrijf is ernstig gedupeerd.

Het autobedrijf in Alblasserdam heeft inmiddels negenduizend euro schade opgelopen door de dieven. Hoeveel airbags er jaarlijks in deze regio worden gestolen kan de politie niet precies zeggen, aangezien de diefstal van airbags niet apart wordt geregistreerd.

Met dank aan DJMO voor de submit.

'Mickey Mouse moet dood'

Alle muizen en cartoonafbeeldingen van muizen moeten volgens de Saoedische sjeik Muhammed Munajid worden vernietigd. Alles wat de muis aanraakt zou volgens hem onrein worden. De sjeik stelt dat kinderen van de muis gaan houden door het uitzenden van tekenfilms als Tom en Jerry en Mickey Mouse en dat is volgens de sjeik verkeerd. 

"Volgens de Islamitische wet, is de muis een walgelijk en bedorven dier. Hoe denk je dat kinderen muizen zien na het zien van 'muisvriendelijke' cartoons?" aldus de sjeik. Om deze reden moet Mickey Mouse worden vermoord, vindt Munajid.

Sjeik Munajid bestempelde de Olympische Spelen in Beijing eerder deze maand als de "Bikini Olympische Spelen". Volgens hem was er niets waardoor Satan blijer werd dan de schaars geklede vrouwelijke atleten.

Met dank aan Highender en UncleScorp voor de submit.

Dronken man heeft seks met auto

Een dronken kerel had blijkbaar zo lang droog gestaan dat hij het nodig vond zijn lusten op een auto te botvieren. Hij werd gesnapt toen hij op straat bezig was een terreinwagen te ontmaagden, zo meldt Het Laatste Nieuws. Het hele gebeuren is op film vastgelegd.

De dronken man lijkt gevallen te zijn voor de grote bumpers van de Toyota 4x4 die niet opgewonden lijkt te raken van de man. Wanneer ook hij dat merkt, lijkt hij gefrustreerd te raken.

Enkele voorbijgangers konden de live pornoperformance niet langer aanschouwen en belden de politie. Deze arresteerden de dronken man.

Met dank aan zagevent voor de submit.

Veteranendagen Luchtmacht in Soesterberg

De jaarlijkse veteranendagen van de Koninklijke Luchtmacht vinden vandaag en morgen plaats op vliegbasis Soesterberg. Zo'n 2200 luchtmachtveteranen uit verschillende categorieën komen bijeen om te gedenken en elkaar te ontmoeten.

In de ochtend vindt de officiële vlaggenceremonie en kranslegging plaats. In de middag zijn er vliegdemonstraties van historische toestellen en staan er vliegtuigen opgesteld ter bezichtiging.

De Luchtmacht wil met de veteranendagen haar 'waardering' uitspreken naar de veteranen die 'vaak dienden onder moeilijke en zware omstandigheden'. De dagen worden samen met de Stichting Federatie Militaire Luchtvaart georganiseerd. Dat is de belangenbehartiger voor de veteranen van de militaire luchtvaart.

Ruim 6200 Chinese kinderen ziek door melkpoeder

Zeker 6.244 Chinese kinderen zijn ziek geworden doordat zij via melkpoeder de giftige stof melamine binnen hebben gekregen. Drie baby's zijn overleden.

Van de slachtoffertjes liggen er 1327 in het ziekenhuis, 158 met acuut nierfalen. Dat meldde Chinees staatspersbureau Xinhua vandaag op gezag van het ministerie van Volksgezondheid. De afgelopen dagen bleken meer en meer producten besmet te zijn met melamine. De Chinese autoriteiten troffen de giftige stof aan in producten van 22 fabrikanten.

In de Volksrepubliek is een run ontstaan op in het buitenland geproduceerde melkpoeder. Sommige apotheken hebben een maximum van drie blikken per klant ingesteld, omdat mensen aan het hamsteren zijn geslagen uit angst niet meer aan veilige melkpoeder te kunnen komen.

Melamine is een chemische stof die vooral gebruikt wordt bij het maken van kunststof borden en bestek. Toegevoegd aan melk kan melamine het aanlengen met water verhullen. De stof zorgt bij mensen en dieren echter voor nierfalen.

FOK!kers verdeeld over Giel Beelen

FOK!kers zijn zwaar verdeeld over 3FM-jock Giel Beelen, dat blijkt uit de speciale FP-poll. Duidelijk is dat er amper een tussenweg is: of je vindt de presentator van het dagelijkse ochtenprogramma vreselijk, of je vindt hem geweldig. Veertig procent van de stemmers zegt alvast dat elk uur Beelen op de radio er een te veel is. Beelen heeft sinds een maand een extra uur op de radio, ten koste van de Arbeidsvitaminen.

Daarentegen vindt 33 procent Giel Beelen geweldig. De helft daarvan is blij met het extra uur, de andere helft vindt echter dat dit uur overbodig is. Een kleine 12 procent zegt fan te zijn (geweest) maar steeds minder te luisteren. Vier procent denkt dat de ochtendshow danwel het extra uur nog leuk kan worden als de items op de schop gaan.

Geelkuikentje zegt: "Giel is geweldig maar ik vond als ik aan het werk ben de arbeidsvitaminen beter met Gerard. Dan is Giel net te veel van het goede." en user Rhapsody zegt: "Giel is wel goed, maar het is de laatste tijd een beetje teveel van hetzelfde." Borisz zegt: "Giel is te veel automatische piloot, dat is kut, dat extra uur is daarom ook onzin. " Lookbehind weet alvast een oplossing: "Laat die opa en dat neefje weg en doe eens een keer wat onverwachts!"

 

Broccoli beschermt tegen longziekte COPD

Broccoli zou wel eens het nieuwste wapen kunnen zijn in de strijd tegen longziektes. Vooral rokers doen er goed aan de groene stronken naar binnen te werken. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Volgens de onderzoekers van de Johns Hopkins School of Medicine zit er in de groente sulforapane. Dat stofje zorgt ervoor dat het NRF2-gen actiever wordt. Het gen bevindt zich in de longen en beschermt cellen tegen beschadiging door giftige stoffen. De onderzoekers deden ook een ontdekking over rokers met de dodelijke lonkziekte COPD. Als zij de ziekte in een vergevorderd stadium hebben, is hun gen minder actief. Suforapane bleek vervolgens in staat de afgenomen hoeveelheid van NRF2 te herstellen in de cellen die blootgesteld zijn aan sigarettenrook. Rokers en COPD patiënten kunnen er dus wel eens baat bij hebben om bij het avondeten geregeld wat broccoli naar binnen te werken.

In Nederland lijden vijfhonderdduizend mensen aan COPD. Elk jaar overlijden er zesduizend mensen aan de longziekte. Bij 80 procent van de gevallen is roken de oorzaak van de ziekte. De overige 20 procent komt door erfelijkheid en de blootstelling aan gevaarlijke stoffen als fijnstof tijdens het werk.


Broccoli beschermt rokers tegen longziekte COPD  (foto: DAG)

Scooterrijdster doodgereden in Rotterdam

Een scooterrijder is eergisteren in Rotterdam omgekomen toen ze door een bestelbus werd aangereden. Waarschijnlijk kreeg het 42-jarige slachtoffer geen voorrang, zegt een woordvoerder van de politie.

De vrouw uit Heerjansdam werd rond 17.45 uur aangereden op het Parmentierplein in het zuiden van de stad. De 22-jarige bestuurder van de bestelbus werd na het ongeluk aangehouden. Hij is inmiddels weer vrij. De politie heeft de zaak nog wel in onderzoek. Of de man ook wordt aangeklaagd is nog niet bekend.

Politie toont foto onschuldige vrouw op tv

De politie heeft eergisteren per ongeluk een foto van een onschuldige vrouw laten zien in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant. Er werd een afbeelding getoond van een vrouw die zich zou bezighouden met pinpasfraude in Waalwijk, maar het bleek de verkeerde foto te zijn.

De vrouw heeft helemaal niets te maken met de fraudezaak, laat de politie dinsdag via de website van Omroep Brabant weten. Ze heeft de vrouw uitgenodigd voor een gesprek en excuses aangeboden. Het korps zegt voortaan nog beter te gaan controleren of de juiste foto's worden getoond.

Ellen DeGeneres model voor make-up

Ellen DeGeneres is het nieuwe gezicht van CoverGirl Cosmetics. Dat zei de presentatrice in haar talkshow, die dagelijks wordt uitgezonden in Amerika. "Ik heb er heel veel zin in", jubelde ze. "Het is echt cool."

Vanaf januari is de 50-jarige DeGeneres, die onlangs in het huwelijksbootje stapte met actrice Portia de Rossi, te zien in reclame-uitingen van de cosmeticagigant. CoverGirl is blij met de blondine. "Deze grappige dame is een ware CoverGirl: ze is slim, heeft zelfvertrouwen en bezit een schoonheid die van binnenuit komt", laat het bedrijf weten.

Eerder wist CoverGirl al sterren als Drew Barrymore en Queen Latifah te strikken. Daarnaast sponsort het merk America's Next Top Model. De winnaressen van het programma van Tyra Banks figureren ieder seizoen in een reclame van het make-upmerk.


Ellen DeGeneres model voor make-upmerk  (foto: DAG)

'Politie grootste moordenaar in Brazilië'

Een aanzienlijk deel van de 48 duizend moorden die vorig jaar in Brazilië zijn opgetekend is gepleegd door de politie. Dat zegt de speciaal gezant van de Verenigde Naties voor buitengerechtelijke executies, Philip Alston, in een rapport dat hij presenteerde in de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

Alston bracht in november een bezoek aan de meest criminele gebieden van Brazilië. Hij verzamelde er gegevens van de overheid, de politie en niet-gouvernementele organisaties en sprak met vertegenwoordigers van deze groepen en tientallen getuigen van politiegeweld.

In zijn rapport wordt met name de situatie in de deelstaat Rio de Janeiro belicht. Vorig jaar werden daar bij confrontaties met de politie gedood, bijna evenveel als alle slachtoffers van moord in New York, Chicago en Los Angeles samen. Waarschijnlijk ligt het aantal in Brazilië nog hoger, want een derde van de politiedistricten heeft geen computers om dit soort gegevens bij te houden.

Dagelijks drie mensen
Gemiddeld genomen doodt de politie van Rio dus elke dag drie mensen, wat neerkomt op een vijfde van het dagelijkse aantal geweldsslachtoffers. De meeste doden vallen bij 'het plegen van verzet', zoals het in de politierapporten staat omschreven. Politiegeweld wordt zelden bestraft en veel Brazilianen leggen zich erbij neer, omdat ze geen andere mogelijkheid zien om op te treden tegen de drugsbendes die heer en meester zijn in de sloppenwijken of favellas.

De veiligheidschef van Rio de Janeiro, José Beltrame, wijst het rapport van de hand. Hij zei dat Alston nog geen twee weken in het land is geweest en de gebeurtenissen niet goed kan inschatten. Hij tartte hem met bewijzen te komen.

Alston stelt dat de operaties waarbij de doden vallen een politieke achtergrond hebben. Ze zijn populair bij politici die uit zijn op snelle resultaten en een voorliefde hebben voor machtsvertoon, zei hij tegen verslaggevers. Een operatie die in het rapport staat beschreven werd in 2007 door 1350 politieagenten uitgevoerd in de sloppenwijk Alemao en resulteerde in de dood van negentien burgers. Onafhankelijke deskundigen stelden vast dat verscheidene slachtoffers vrijwel zeker werden geëxecuteerd.

Drugsbendes
"Plaatselijke functionarissen zeggen dat deze indrukwekkend klinkende 'megaoperaties' bewoners beschermen tegen drugsbendes, maar gewone mensen worden er veel erger door getroffen", aldus het rapport. "Dit is politiewerk per pr-stunt'." Het rapport constateert ook dat veel politieagenten in Brazilië een dubbelleven leiden. "Als ze dienst hebben bestrijden ze drugsbendes, maar in hun vrije tijd verlenen ze hand- en spandiensten aan de georganiseerde misdaad."

Milities van bijklussende politieagenten bestaan nog niet heel lang in Rio de Janeiro. Hun gebruikelijke manier van optreden is om bewoners van sloppenwijken te laten betalen voor bescherming tegen drugsbendes. De Braziliaanse autoriteiten denken dat de milities op dit moment al minstens vijftien procent van de meer dan zeshonderd favellas beheersen. "Voor bewoners is het leven onder gezag van een militie vaak net zo gewelddadig en onzeker als het leven onder het gezag van een drugsbende", zegt Alston in zijn rapport.


Politie grootste moordenaar in Brazilië  (foto: DAG)

Duitse trucker rijdt 108 keer te hard

Een 43-jarige Duitse vrachtwagenchauffeur heeft eergisteren een boete moeten betalen van 5500 euro, omdat hij 108 bekeuringen had openstaan. Alle openstaande boetes waren voor snelheidsovertredingen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De man uit Potsdam werd rond 13.00 uur gecontroleerd. De openstaande bekeuringen kwamen aan het licht door middel van kentekenleesapparatuur. Die stond op de A59 bij Nuland. Of de man het geld cash bij zich had of even moest gaan pinnen is niet bekend.


Duitse trucker rijdt 108 keer te hard  (foto: DAG)

Kim Feenstra mist dode vriend

Kim Feenstra maakt een moeilijke periode door sinds de dood van haar vriend Joshua. "Ik heb er af en toe gewoon echt geen zin meer in", vertelde ze gisteren in RTL Boulevard.

Feenstra kan maar moeilijk haar hoofd bij haar dagelijkse bezigheden houden. "Mijn kop staat nergens naar, ik vergeet echt alles en soms word ik doodmoe van alle goedbedoelde adviezen", liet het 22-jarige fotomodel weten. "Er zijn heel veel mensen die zeggen: weet je, hier word je sterker van. Nou, dat vind ik echt een beetje bullshit, want hoe sterk moet een mens worden?"

De 29-jarige Groninger Joshua werd vorige maand in zijn woonplaats na een ruzie doodgestoken door een 31-jarige plaatsgenoot. "Het feit dat je geen afscheid hebt kunnen nemen maakt het vooral zo moeilijk", zei Feenstra, die vorig jaar winnaar werd van de tweede editie van Holland's Next Top Model. "Vooral omdat het op een heel oneerlijke manier is gebeurd."

Sinds de dood van Joshua is Kim gefascineerd door sterren. "Hij had het altijd over de sterren", vertelde het model, dat toepasselijk een met sterren bezaaide ketting droeg. "Op de dag van zijn begrafenis was er 's avonds laat een regen van sterren. Dat gebeurt maar een keer in de 130 jaar. Dat zet je toch wel aan het denken."


Kim Feenstra mist doodgestoken vriend  (foto: DAG)

VS: sancties geweldplegers Irak

 De regering van de Verenigde Staten heeft financiële sancties ingesteld tegen vijf mensen die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor aanslagen in Irak. Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft dat bekendgemaakt.

Op de sanctielijst van het ministerie staat ook een Syrisch televisiestation dat propagandafilms uitzond van Irakese opstandelingen. Een van de vijf personen tegen wie de strafmaatregel werd ingesteld is Abdul-Reza Shahlai, een ondercommandant van het Iraanse elitecorps van de Quds. Die worden ervan verdacht vanaf het begin van de oorlog de meest gecompliceerde aanvallen op Amerikaanse troepen te hebben uitgevoerd. Zo werden in januari vorig jaar vijf Amerikaanse militairen gedood in het provinciehuis in Karbala.

De aanvallers droegen bij die aanslag legeruniformen en reden in zwarte SUV's, die meestal gebruikt worden door buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Agenten bij een controlepost aan de rand van de stad, tachtig kilometer ten zuiden van Bagdad, lieten de SUV's door en verwittigden het provinciehuis dat het konvooi eraan kwam. De aanvallers lieten percussiebommen ontploffen en drongen het gebouw binnen.

De sancties houden in dat het ministerie van financiën alle tegoeden van de verdachten in de Verenigde Staten bevriest en dat het Amerikanen verboden is zaken te doen met de mensen op de lijst.

Proces om vals beschuldigen neonazi's

In Duitsland is een proces begonnen tegen een Duitse die ervan wordt beschuldigd gelogen te hebben dat neonazi's een hakenkruis in haar huid hadden gekerfd. De jonge vrouw, die in de processtukken wordt aangeduid als Rebecca K. , wilde niets zeggen op de eerste dag van het proces, dat achter gesloten deuren wordt gehouden in de Oost-Duitse plaats Hanichen.

In november stapte Rebecca K. naar de politie met de beschuldiging dat vier mannen haar tegen de grond hadden gedrukt en een hakenkruis in haar heup hadden gekerfd nadat zij een jong meisje te hulp was gekomen dat door de vier werd lastiggevallen in de niet ver van Hanichen gelegen plaats Mittweida.

Medische onderzoekers zeiden te geloven dat Rebecca K. het symbool zelf op haar huid had gekrast en in mei werd zij in staat van beschuldiging gesteld. Haar advocaat zei dinsdag dat de beschuldigingen ongegrond zijn, dat de aanval echt heeft plaatsgevonden en dat zijn cliënt 'met opgeheven hoofd' naar het proces komt.

Vooral in het oostelijke deel van Duitsland worden de laatste jaren steeds meer aanvallen gemeld van rechtsextremisten. In de deelstaat Saksen, waar Mittweida toe behoort, won de extreemrechtse Nationaal Democratische Partij (NPD) in 2004 bijna tien procent van de stemmen.

Tachtig procent rijdt te hard in Breda

Bij een verkeerscontrole in Breda zijn gisteren 2393 automobilisten betrapt die te hard reden. Maar liefst acht op de tien bestuurders overschreden de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, meldt de politie. De controle vond plaats omdat wegwerkers klaagden over de overlast van hardrijders. De overtreders kunnen binnenkort een boete verwachten.

De politie hield de controle tussen 09.00 en 14.30 uur op de Rijsbergseweg in het zuiden van de stad. Daar wordt een rotonde aangelegd. Normaliter mag er 50 kilometer per uur worden gereden. Ook die snelheid werd dinsdag echter veelvuldig overschreden, meldt de politie. De hoogst gemeten snelheid was 133 kilometer per uur.


Tachtig procent rijdt te hard in Breda  (foto: DAG)

Mbeki: vervolging Al-Bashir schadelijk

Vervolging van de Soedanese president Omar al-Bashir wegens genocide is een slechte zaak voor Darfur. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki gezegd. De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft het hof gevraagd om een arrestatiebevel voor Al-Bashir. Hij beschuldigt de president onder andere van volkerenmoord in Darfur.

Mbeki zei na een tweedaags bezoek aan de Soedanese hoofdstad Khartoem dat vervolging 'geen enkele positieve bijdrage' zou leveren aan oplossing van het conflict in Soedan. Volgens Mbeki zou vervolging zelfs een ondermijning kunnen betekenen van pogingen vrede te bereiken in het land.

Vijf jaren van oorlog in Soedan hebben aan driehonderdduizend mensen het leven gekost. Tweeënhalf miljoen mensen sloegen op de vlucht of moesten hun huis verlaten. Kern van het conflict is dat de Afrikaanse bevolking zich gediscrimineerd voelt door de Arabische regering. Daardoorheen speelde een andere strijd, namelijk die tussen noord en zuid. Aan dat conflict kwam in 2005 na twintig jaar een einde. Mbeki zei dat Zuid-Afrika en de Afrikaanse Unie samen zouden proberen om voorstanders van vervolging op andere gedachten te brengen.

Opnieuw gevechten in Congo

Opnieuw zijn er in het oosten van Congo gevechten uitgebroken tussen rebellen en het leger. Dat hebben de Verenigde Naties gezegd. Aan de grens met Rwanda braken dinsdag gevechten uit tussen het Congolese leger en de opstandelingen van rebellenleider Laurent Nkunda. Het leger zette daarbij raketten in. Dat is een overtreding van het overeengekomen staakt-het-vuren, zei woordvoerder van de VN luitenant kolonel Jean Paul Dietrich.

Congo werd van 1998 tot 2002 geteisterd door een bloedige burgeroorlog en heeft te kampen met het probleem van miljoenen Rwandese vluchtelingen. Die ontvluchtten hun land na de genocide daar in 1994. Onder hen bevinden zich ook groepen militanten. Nkunda, die nauwe banden heeft met Rwanda, vecht sinds 2002 tegen de overheid. Hij zegt dat te doen in naam van Tutsi's die bescherming nodig zouden hebben tegen Hutu's en andere bevolkingsgroepen.

Ook contra-expertise Duenas positief

Moises Duenes lijkt zich te kunnen opmaken voor een flinke schorsing. De Spaanse wielrenner werd na de vierde etappe van de afgelopen Tour de France betrapt op het gebruik van epo en nu is ook de contra-expertise positief uitgevallen. Dat liet de voorzitter van het Franse antidopingagentschap AFLD, Pierre Bordry, weten aan sportkrant L'Équipe.

Duenas riskeert nu een schorsing van twee jaar, een boete van 3750 euro en zelfs een gevangenisstraf. De 27-jarige renner, die twee jaar geleden de Ronde van de Toekomst won, heeft zelf altijd dopinggebruik ontkend. Duenes werd eerder al door zijn ploeg Barloworld aan de kant gezet.

Voor Jimmy Casper was er eerder op de dag beter nieuws. De Franse renner werd tijdens de Tour betrapt op het gebruik van corticoïden en kon geen geldig medisch attest overleggen. Hij heeft de Franse bond echter kunnen overtuigen dat er sprake was van een misverstand en dat hij het middel wel degelijk mocht gebruiken.

Zangeres Rihanna is erg eenzaam

Veel jongeren ambiëren het leven van een popster. Programma's als Idols en alle rip offs daarvan laten dat zien. Toch gaat het leven van een grote ster niet over rozen. Tenminste, dat vinden sommige sterren zelf. Zo is zangeres Rihanna enorm dankbaar voor het succes dat ze geniet, maar vindt ze het leven in de muziekwereld soms vreselijk moeilijk. Rihanna voelt zich namelijk door het drukke leven dat bij een bekende ster zijn hoort, enorm eenzaam.

"Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Afgelopen achttien maanden heb ik niet meer dan zeven dagen vrij gehad. Mijn schema is echt wurgend wat dat betreft." Aldus de jonge zangeres. Buiten het feit dat ze bijna elke avond moet optreden, is Rihanna ook nog steeds haar carrière aan het uitbreiden. Met veel artiesten heeft ze samengewerkt. Geruchten gaan al lange tijd dat ze inmiddels een relatie heeft met collega-zanger, maar zelf ontkent ze dit.

"Ik leef 98 procent van het jaar in hotels en steden die ik absoluut niet ken. In die hotels ben ik ook alleen maar om een paar uurtjes te slapen, en we gaan van concert naar concert. Ik heb daardoor geen tijd om uit te gaan en al helemaal geen tijd om een relatie te beginnen. Ik ken de hardnekkige geruchten dat ik wat met Chris zou hebben. Ik ken hem wel, maar we zijn hooguit vrienden te noemen, meer is er echt niet." Aldus Rihanna. De jonge Rihanna brak op 17-jarige leeftijd door met haar hitsingle 'Pon De Replay', waarna er een waslijst hits volgde als ' Unfaithful', 'We Ride', 'Umbrella', 'Don't stop the music' en 'Disturbia'.


Rihanna is eenzaam  (foto: DAG)

Mobieltje onmisbaar voor jongeren

Een nieuw grootscheeps onderzoek onder Amerikaanse tieners onthult hoe deze leeftijdsgroep omgaat met mobiele toepassingen. Ze stellen andere eisen aan de apparaten en dat licht een tipje van de sluier op over hoe mobiele toepassingen in de toekomst gebruikt zouden kunnen worden.

Het onderzoek van Harris Interactive werd uitgevoerd onder ruim 2000 tieners tussen de 13 en 19 jaar, ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum sinds het allereerste mobiele telefoongesprek dat op 13 oktober 1983 werd gevoerd. Het bleek dat jongeren hun mobieltje niet alleen zien als een functioneel apparaat, maar dat het ook integraal deel uitmaakt van hun identiteit en leefwereld.

Na kleding is het merk van het mobieltje het statussymbool van de moderne jongere. Dat is bepalender voor iemands identiteit dan bijvoorbeeld juwelen, horloges en schoenen. Mobieltjes worden in een rap tempo een sociale must have voor tieners. 57 procent van de jongeren beschouwt de telefoon als een cruciaal en onmisbaar onderdeel van hun sociale leven.

Vier van de vijf Amerikaanse tieners heeft inmiddels een mobieltje, wat 40 procent meer is dan in 2004. Ruim 57 procent geeft aan dat mobiel bereikbaar zijn de kwaliteit van hun leven heeft verbeterd. Iets meer dan de helft vindt dat mobiele toepassingen een nieuwe vorm van entertainment zijn en een op de drie speelt geregeld spelletjes op het toestel. Ook de serieuzere toepassingen worden gewaardeerd: tachtig procent voelt zich veiliger onderweg als ze een mobieltje bij zich hebben.

Hoewel jongeren graag bellen en sms'en met hun contacten, zitten ze niet zo te wachten op een functie die kan aangeven wie zich op welke locatie bevindt. Een derde gruwt van het idee dat iemand anders precies kan zien waar ze zijn.

Een andere opvallende uitkomst is dat sms'en langzamerhand het feitelijke praten met elkaar vervangt. De ondervraagde jongeren besteden net zoveel tijd aan de tekstberichtjes als aan feitelijke telefoongesprekken. Toen hun werd gevraagd wat ze zouden doen als sms'en niet meer mogelijk was, antwoordden veel tieners dat hun sociale leven ten einde zou zijn. 42 procent zegt zelfs blind te kunnen sms'en. Een van de onderzoekers voegde daaraan toe dat het aangeeft wat er in mobiele communicatie belangrijk is: privacy, gemak, controle en de mogelijkheid om van alles tegelijk te doen.

 

Minder vruchtbaar door koffie en tofu

Bier, wijn, koffie en nootjes bevatten allemaal een hoge dosis stoffen die er voor zorgen dat mannen minder vruchtbaar worden. Deze veel genuttigde drankjes en snacks, zitten namelijk vol met 'exogene oestrogenen'. Deze hormoonontregelende stoffen zorgen voor een verminderde zaadproductie en afnemende beweeglijkheid van de spermacellen. 

Vooral aanmaakkoffie, paranoten, pinda's en rode wijn bevatten veel van deze stoffen, blijkt uit het onderzoek van de het Britse Medical Research Council in Cambrigde. Onderzoeker Gunter Kuhnle laat weten dat de hormoonontregelende stoffen in meer producten zijn aangetroffen dan aanvankelijk werd gedacht. "Door de gegevens die we hebben verzameld, was het mogelijk een nauwkeurige tabel samen te stellen van de producten met een hoog gehalte exogene oestrogenen."

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat ook hoge hoeveelheden soja invloed hebben op de vruchtbaarheid van mannen. Mannen die regelmatig tofu, soja of andere vleesvervangers eten, hebben een lagere concentratie zaadcellen dan mannen die deze producten niet eten. Een lage concentratie zaadcellen zorgt voor een verminderde vruchtbaarheid. Uit het recent in Cambridge uitgevoerde onderzoek is gebleken dat dit hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt wordt door de exogene oestrogenen.


 

 

Minder vruchtbaar door koffie en tofu  (foto: DAG)

Gewonden bij steekpartij Nieuw-Lekkerland

Bij een steekpartij in Nieuw-Lekkerland zijn gisteravond twee mensen gewond geraakt. Het gaat om een echtpaar dat in scheiding ligt en een nieuwe partner, meldt de politie. Wie van hen de dader is wil de politie in het belang van het onderzoek nog niet zeggen. De dader, een 31-jarige man uit Oude tonge, is ter plaatse opgepakt.

Een 44-jarige vrouw raakte bij de steekpartij in haar woonplaats ernstig gewond. Zij is meerdere keren met een mes gestoken in verschillende delen van haar lichaam. De vrouw is door een traumateam gestabiliseerd en naar een ziekenhuis gebracht. Het lijkt er volgens een woordvoerder van de Zuid-Hollandse politie niet op dat zij in levensgevaar is. Het andere slachtoffer, een 37-jarige plaatsgenoot van de vrouw, is er minder erg aan toe.

De steekpartij vond rond 20.15 uur plaats op de Verstegenstraat. De vermoedelijke dader is ook daar op straat aangehouden. De slachtoffers woonden niet in de straat, zegt de politiezegsman. De dader is gisterenavond verhoord op het bureau. De politie kan nog niet zeggen of de man een bekentenis heeft afgelegd.

De 9400 inwoners tellende gemeente Nieuw-Lekkerland heeft een brief opgesteld die in de omgeving van de steekpartij wordt verspreid. Vanmiddag wordt een informatiebijeenkomst gehouden op het gemeentehuis.

Dennis: "Relatie met Ferrari beter dan ooit"

McLaren-teambaas Ron Dennis heeft verklaard dat de relatie met het team van Ferrari ondanks het incident in België beter is dan ooit tevoren. Ook is het een jaar geleden dat het spionageschandaal zich afgespeeld heeft.

Dennis zegt dat hij het goede gevoel over de verhoudingen heeft gekregen tijdens een onderhoud met Ferrari-president Luca di Montezemolo bij een meeting van teambazen. "De gebeurtenissen van 2007 zijn geweest en voor zowel Ferrari als de FIA verleden tijd," aldus Dennis tegen de Italiaanse krant Corriere Della Sera.

"Op donderdag voor de Grand Prix, toen ik Luca di Montezemolo ontmoette, bedacht ik met een glimlach dat hij in 1973 bij Ferrari in de Formule 1 kwam, terwijl ik als sinds 1966 actief ben in de sport, al deden we beiden wel verschillende dingen. Nu dertig à veertig jaar later delen we dezelfde passie. Op de baan zijn we rivalen, maar de samenwerking tussen de beide teams is beter dan in het verleden."

"Luca is een oude vriend. Onze vriendschap heeft ups en downs gekend door de rivaliteit op de baan, maar diep van binnen hebben we respect voor elkaar. Ik heb ook een zwak voor Stefano Domenicali, omdat hij zich van onderop heeft opgewerkt tot teambaas. Daar hou ik van, omdat het onschatbare waarde aan het team toevoegt. Hij zal het goed doen."

Op de vraag in hoeverre het incident in België tussen Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen van invloed is op de relatie tussen de beide teams zegt Dennis dat politieke zaken van de sportieve gescheiden dienen te worden. Hij zit samen met di Montezemolo in de FOTA, een nieuwe organisatie die de teams vertegenwoordigt.

"Ik ben de grootste voorstander van de FOTA. De FOTA vertegenwoordigt de teams en ze bepaalt in overleg met de FIA de regels van de sport. De organisatie is de toekomst van de Formule 1 en daar wil ik deel van uitmaken. Er zullen altijd discussies en meningsverschillen zijn in de Formule 1, maar wat we met de FOTA doen, is gericht op samenwerking en meedenken over wat goed is voor de sport."

Om de verbeterde relatie tussen McLaren en Ferrari te onderstrepen, zal Dennis zelfs een diner met di Montezemolo hebben. "Snel, misschien in Brazilië of ergens na afloop van het seizoen. Of we winnen of verliezen dit seizoen, we zullen een goed diner hebben samen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.