Minder vruchtbaar door koffie en tofu

Bier, wijn, koffie en nootjes bevatten allemaal een hoge dosis stoffen die er voor zorgen dat mannen minder vruchtbaar worden. Deze veel genuttigde drankjes en snacks, zitten namelijk vol met 'exogene oestrogenen'. Deze hormoonontregelende stoffen zorgen voor een verminderde zaadproductie en afnemende beweeglijkheid van de spermacellen. 

Vooral aanmaakkoffie, paranoten, pinda's en rode wijn bevatten veel van deze stoffen, blijkt uit het onderzoek van de het Britse Medical Research Council in Cambrigde. Onderzoeker Gunter Kuhnle laat weten dat de hormoonontregelende stoffen in meer producten zijn aangetroffen dan aanvankelijk werd gedacht. "Door de gegevens die we hebben verzameld, was het mogelijk een nauwkeurige tabel samen te stellen van de producten met een hoog gehalte exogene oestrogenen."

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat ook hoge hoeveelheden soja invloed hebben op de vruchtbaarheid van mannen. Mannen die regelmatig tofu, soja of andere vleesvervangers eten, hebben een lagere concentratie zaadcellen dan mannen die deze producten niet eten. Een lage concentratie zaadcellen zorgt voor een verminderde vruchtbaarheid. Uit het recent in Cambridge uitgevoerde onderzoek is gebleken dat dit hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt wordt door de exogene oestrogenen.


 

 

Minder vruchtbaar door koffie en tofu  (foto: DAG)