Oranje-coach: "Moeten afmakers worden"

Als woensdag ook van Denemarken wordt gewonnen, zit basketbalbondscoach Gadi Kedar tevreden in het vliegtuig naar Israël. Hij is zéér in zijn nopjes met het vertoonde spel van een aantal 'dragers' van het team. Maar na de gewonnen wedstrijden tegen Oostenrijk en IJsland wil hij méér vechtlust zien.

"We moeten afmakers worden." Kedar, de Israëlische bondscoach van de Oranje-mannen, was blij met de winst. In ieder geval wat het aantal gewonnen wedstrijden betreft. Over de winst op IJsland wilde hij, na de gewonnen wedstrijd, echter niet al te veel kwijt. Het zat hem immers dwars dat Nederland zich na een zeer comfortabele voorsprong in het eerste kwart in slaap had laten sussen. Net als in Oostenrijk leek de tegenstander in zeer korte tijd kaltgestellt. Maar ook zaterdagavond werd die vroege luxe beantwoord met een reeks frivoliteiten die, in plaats van Oranje zelf, de tegenstander steviger in het zadel hielp.

"Een wedstrijd als deze moeten we dik winnen", aldus de bondscoach. "Ik begrijp nog niet waarom de wedstrijdhouding van mijn spelers in zó'n korte tijd omslaat. Het spreekt voor zich dat we hier hard aan blijven werken. Wij kunnen een voorbeeld nemen aan landen als IJsland en Denemarken. Die spelen 40 minuten lang om te winnen, niet 20."

Volgens Kedar kan het hem geen snars schelen of Nederland op het gebied van teamsporten een reputatie van 'ik vind het wel even best zo' heeft opgebouwd. "Wat maakt mij het uit of dit komt door een 'typisch Nederlandse' mentaliteit? Ik ben bondscoach van dít Oranje. Dan wil ik zien dat álle 16 selectiespelers zich het snot voor de ogen blijven werken. En dat ze mijn systeem spelen. Maar bovenal wil ik zien dat ze een tegenstander als die van vandaag killen!"

Kees Akerboom sprak zich eerder deze week al uit over wat nu de achilleshiel van de Oranje-basketballers blijkt te zijn. Volgens de Bosschenaar heeft het ontbreken van een killersmentaliteit veel met onervarenheid te maken. Kedar: "Uiteraard speelt ervaring een belangrijke rol in het teamproces. Vandaar dat ik de NBB (heb gevraagd vanaf mijn aanstelling tot en met EuroBasket 2009 voor een totaal van 20 wedstrijden te zorgen. En dáárom wil ik met dit Oranje deelnemen aan de Amsterdam Haarlem Basketball Week. En ja, het verband tussen ervaring en een killersmentaliteit is er."

Uiteindelijk won Oranje toch nog dik van IJsland. Een prestatie die, volgens Kedar, niet moet worden onderschat. "Jon Stefansson is een zeer ervaren spelverdeler die met zijn ploeg Lottomatica Roma wekelijks op hoog niveau speelt. Vandaag hebben wij hem echter afgestopt. Dat is knap van het team. Er werd op dat vlak voor elkaar gewerkt. Zó doe je dat. Ik wil dat het Nederlands team als Scandinaviërs gaat spelen: keihard en mentaal ijzersterk. Ik heb helemaal niks met softies."

Ook over de kansen tegen Denemarken is Kedar kraakhelder: "Die wedstrijd moeten we winnen. Wij zijn technisch en tactisch sterker. Bovendien hebben wij Francisco Elson. Hij is een erg vaardige speler, die tot de Europese top behoort. Hij ís de teamleider die ik in hem zie. De spelers én de coach luisteren naar hem. Maar ook Remon van de Hare toonde zich vandaag een geweldige basketballer. Evengoed kan hij, net als menig ander, zeker 40 tot 45 procent beter spelen dan hij tot nu toe heeft laten zien."

Het compliment voor Van de Hare wordt verder toegelicht. "Hij is een onderschatte speler met héél veel mogelijkheden. Ook Remon heeft het in zich een Europese topbasketballer te worden. Hij rent voor iemand van zijn lengte zeer snel en kan goed schieten, rebounden, passen en blokken. Wat wil je nog meer? Nu zou je hem een underachiever kunnen noemen. Door veel te spelen én te trainen onder goede coaches kun je dit veranderen. Als zij hem bijbrengen welke posities hij het beste kan innemen en de ruimte goed kan benutten om druk op de bal te zetten, dan komt het met hem helemaal in orde."

Submitter:  Bron: FOK!sport