VS: sancties geweldplegers Irak

Redactie

 De regering van de Verenigde Staten heeft financiële sancties ingesteld tegen vijf mensen die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor aanslagen in Irak. Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft dat bekendgemaakt.

Op de sanctielijst van het ministerie staat ook een Syrisch televisiestation dat propagandafilms uitzond van Irakese opstandelingen. Een van de vijf personen tegen wie de strafmaatregel werd ingesteld is Abdul-Reza Shahlai, een ondercommandant van het Iraanse elitecorps van de Quds. Die worden ervan verdacht vanaf het begin van de oorlog de meest gecompliceerde aanvallen op Amerikaanse troepen te hebben uitgevoerd. Zo werden in januari vorig jaar vijf Amerikaanse militairen gedood in het provinciehuis in Karbala.

De aanvallers droegen bij die aanslag legeruniformen en reden in zwarte SUV's, die meestal gebruikt worden door buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Agenten bij een controlepost aan de rand van de stad, tachtig kilometer ten zuiden van Bagdad, lieten de SUV's door en verwittigden het provinciehuis dat het konvooi eraan kwam. De aanvallers lieten percussiebommen ontploffen en drongen het gebouw binnen.

De sancties houden in dat het ministerie van financiën alle tegoeden van de verdachten in de Verenigde Staten bevriest en dat het Amerikanen verboden is zaken te doen met de mensen op de lijst.