Links en rechts ontevreden over kabinetsplannen

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben vandaag aan het begin van het debat over de rijksbegroting de aanval geopend op de coalitiepartijen en de voorstellen van het kabinet.

Agnes Kant, fractieleidster van de grootste oppositiepartij SP, zei dat het kabinet al "1,5 jaar op zijn handen zit". Volgens Kant gaan ondanks mooie beloftes vooral ouderen, chronisch zieken en lage inkomens er op achteruit, terwijl de topinkomens maar blijven stijgen.

Kant prees premier Balkenende op ironische wijze. "Eigenlijk is het heel knap wat de minister-president voor elkaar heeft gekregen. Gewoon de VVD inruilen voor de PvdA, en op dezelfde weg doorgaan." De PvdA heeft zich volgens haar "in het CDA-pak laten naaien".

VVD-leider Mark Rutte ziet het precies andersom. Volgens hem heeft het CDA zich voor het PvdA-karretje laten spannen. Hij sprak over een "klassieke PvdA-begroting met alle risico's van dien." De door het kabinet voorgestelde lastenverlichting van 2,5 miljard is volgens Rutte "op de pof gefinancierd".

In het debat viel D66-leider Alexander Pechtold CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel aan op de geplande lastenverlichting voor de burgers. Volgens Pechtold gaat het geld naar de gezinnen, maar moeten de 2,5 miljoen alleenstaanden in Nederland daarvoor betalen.

Van Geel steunde het kabinetsbeleid, maar vroeg nog extra aandacht voor de aanpak van rijke criminelen. Hij wil de bewijslast omdraaien: veroordeelde criminelen moeten maar aantonen dat hun vermogen wél eerlijk verdiend is.