Balkenende kan zijn borst nat maken

Het kabinet maakt zich op voor de Algemene Politieke Beschouwingen die vandaag om 10.15 uur beginnen. De debatten over de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting voor volgend jaar worden beschouwd als het hoogtepunt van het parlementaire jaar. Niet alleen alle Kamerleden, maar ook alle ministers en staatssecretarissen zijn doorgaans twee dagen aanwezig in de vergaderzaal. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) kan van zowel rechter- als linkerzijde forse kritiek verwachten.

Gisteren sprak VVD-leider Mark Rutte van een 'Gamma-troonrede', zonder visie op lange termijn. Rutte ziet een slechte begroting waarin de Zalmnorm wordt losgelaten en 'alles wordt gedekt uit de aardgasbaten'. PVV-leider Geert Wilders stelde dat hij 'zelden zo'n flut-miljoenennota' had gezien. "Het lijkt wel of het kabinet in een eigen sprookjeswereld leeft", zei hij gisteren. "Het woord 'duurzaamheid' in de troonrede kwam bijna m'n neusgaten uit."

Ook van de linkse oppositie hoeft Balkenende op weinig steun te rekenen voor zijn gepresenteerde plannen voor volgend jaar. Volgens de SP en GroenLinks zijn de kwetsbare groepen in de samenleving de verliezers in de kabinetsplannen. De SP constateert dat mensen met lage inkomens er niet op vooruitgaan en vindt dat het kabinet zijn belofte breekt dat de minima zouden worden ontzien. GroenLinks noemde minima, vrouwen en het milieu 'de grote verliezers' van 2009.

Morgen reageert Balkenende op de kritiek die hem ten deel valt. In oktober zijn de Algemene Financiële Beschouwingen. Dan debatteren de financieel specialisten van de Kamerfracties met minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) over de miljoenennota en de rijksbegroting. In de maanden tot het einde van het jaar verdedigen alle ministers één voor één hun begroting in de Tweede Kamer.