Pechtold: CDA'ers zijn machtswellustelingen

D66-leider Alexander Pechtold heeft zich dinsdag de woede van het CDA op de hals gehaald. Tijdens een discussie waarin de Tweede Kamer haar agenda voor de komende dagen regelde, riep Pechtold vanuit de zaal dat de christendemocraten "machtswellustelingen" zijn.

CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma pikte dat niet en eiste direct een spoeddebat over het woordgebruik. Vrij snel daarna zwakte hij dat af tot het verzoek om een persoonlijke aantekening in de notulen, om aan te geven dat hij niet gediend was van de kwalificatie. Pechtold herhaalde hetzelfde woord vervolgens in de microfoon met de toevoeging dat hij het ook kan onderbouwen.

Aanleiding voor de onenigheid was een verzoek van D66 om opnieuw een brief te krijgen van CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie over de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot. Daarin zou de bewindsman het verslag van zijn gesprekken met de top van het Openbaar Ministerie over deze zaak moeten opnemen. Van Haersma Buma wees erop dat D66 hetzelfde verzoek vorige week ook al had gedaan, maar dat daarvoor onvoldoende steun in de Kamer was.