Sloper vast na aanrijden dief

Werknemers van sloopbedrijf De Nollen in Heerhugowaard zijn zwaar teleurgesteld en stomverbaasd. Toen dieven - vermoedelijk Polen - afgelopen weekend voor de vijfde keer in korte tijd probeerden in te breken probeerde baas Leo de dieven klem te rijden, maar verwondde daarbij één van de dieven. Nu zit Leo in de gevangenis terwijl de dief in het ziekenhuis ligt.

Collega's van andere sloopbedrijven in de omgeving betuigden gisteren massaal hun steun aan de werknemers en de baas van De Nollen. Ze vinden het "de omgekeerde wereld". De dief wordt in het ziekenhuis verzorgd, terwijl de 42-jarige Leo in de gevangenis zit. Mocht Leo vervolgd worden voor zijn daad, dan willen zij met zijn allen bijdragen in de advocaatkosten.

Het sloopbedrijf is al langere tijd het slachtoffer van inbraak. Werknemer Sander vertelt: "Vanaf Pinksteren is er vier keer ingebroken, waarbij voor zo'n 60.000 euro aan katalysatoren is gestolen. Hoewel de politie is gaan posten, zijn we op gegeven moment ook zelf op het terrein gaan slapen." Dit was afgelopen nacht ook het geval. Drie mannen in een auto reden rondjes op het industrieterrein. Eenmaal uitgestapt liepen ze richting het bedrijf. Een werknemer belde daarop de politie en de baas.

Leo is zo snel hij kon met zijn zoon naar het bedrijf gekomen, waar hij de dief klem reed zodat deze niet meer kon vluchten. Hij raakte daarbij ook een werknemer. Deze weknemer kwam er met lichte verwondingen vanaf, terwijl de dief acht ribben en zijn bekken brak. Leo zit sinds het weekend vast. "Als er vier keer is ingebroken, raak je in de stress," verklaart Sander de actie van zijn baas.

De eigenaar verklaarde na het voorval dat hij "niet de bedoeling had om de verdachte zwaar lichamelijk letsel toe te brengen." De politie van de regio Noord-Holland-Noord noemt het een lastige zaak. "Het moeilijke is om vast te stellen wat het idee van de man was toen hij het bedrijventerrein op kwam rijden. Wat waren de omstandigheden?" aldus woordvoerder Hartenberg. De zegsman verduidelijkt dat de dief pas later kan worden verhoord, omdat hij eerst goed verzorgd moet worden.