Eindhoven verguld met aanpak loverboys

De aanpak van potentiële Eindhovense loverboys werpt vruchten af. Dat stellen de gemeente en de politie in de Brabantse stad dinsdag op basis van hun programma 'preventieve bemoeizucht'. De gemeente wees het afgelopen halfjaar twaalf mogelijke loverboys aan. Met acht van hen zijn inmiddels zogenoemde waarschuwingsgesprekken gevoerd.

In de gesprekken worden de vermeende loverboys, mannen die meisjes versieren en later dwingen de prostitutie in te gaan, aangesproken op hun praktijken. Zo wordt hun te kennen gegeven dat wijkagenten hen in de gaten houden. Ook wordt gedreigd met strafrechtelijke vervolging als ze niet stoppen. Het huidige programma 'preventieve bemoeizucht' gaat buiten de strafrechtelijke vervolging om, licht een gemeentewoordvoerder toe.

Meldingen over loverboys leiden zelden tot een veroordeling. In 2005 kwamen in Eindhoven ruim honderd meldingen binnen, maar slechts drie jongens werden veroordeeld. De slachtoffers, vaak jonge meisjes, durven vaak geen aangifte te doen, waardoor het moeilijk is de loverboys aan te pakken. De nieuwe preventieve aanpak vermindert volgens gemeente en politie de kans dat meisjes in de prostitutie terechtkomen.