Meer zwartrijders door ov-chipkaart

Sinds de ov-chipkaart zijn intrede heeft gedaan bij de Rotterdamse metro, is het aantal zwartrijders toegenomen. Vervoerder RET zweeg hier tot voor kort over, maar bekent nu dat de invoering van de chipkaart ook negatieve gevolgen heeft.

De poortjes die bij de ingang van de metrostations zijn geplaatst, zouden alleen open moeten gaan als er een ov-chipkaart of strippenkaart wordt gebruikt. Nu blijkt dat een bonuskaart van Albert Heijn en zelfs een gewoon papiertje al voldoende is om binnen te komen. De poortjes gaan te makkelijk open en zijn dus erg fraudegevoelig. Vorig jaar reed 9,6 procent van alle RET-reizigers zwart; een stijging van 2,2 procent ten opzichte van 2006. Dat blijkt uit cijfers van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV).

Van de 88 miljoen reizigers in de Rotterdamse metro, reden ruim acht miljoen mensen zwart. RET doet geen mededelingen over de inkomsten die daarmee worden misgelopen. Zwartrijden zou door de invoer van de ov-chipkaart moeilijker moeten worden, maar het tegendeel blijkt waar te zijn. De directeur van RET geeft morgen tekst en uitleg aan de Tweede Kamer over de ov-chipkaart en het toegenomen aantal zwartrijders.