Hamas: akkoord met IsraŽl bijna rond

Hamas-leiders in de Gazastrook staan op het punt een akkoord te sluiten met Israël, heeft een Hamas-woordvoerder dinsdag gezegd. Egypte poogt al maanden de beide partijen tot een bestand te bewegen en volgens woordvoerder Sami Abu Zuhri zal dat nog deze week lukken als zich geen 'onvoorziene ontwikkelingen' voordoen. Met het akkoord moet een einde komen aan de raketbeschietingen door Palestijnen en de luchtaanvallen door Israël.

Volgens Abu Zuhri is het de bedoeling dat eerst een driedaags staakt-het-vuren van kracht wordt en dat Israël een grensovergang voor goederen opent. Dat zou donderdag al geregeld kunnen zijn. Vervolgens moet Hamas een gegijzelde Israëlische militair vrijlaten en Israël de grensovergang Rafah openstellen, zodat de 1,4 miljoen Palestijnen in Gaza naar Egypte kunnen reizen.

De Israëlische regering zei dinsdag in een reactie dat het niet gaat om woorden, maar om daden. Een regeringswoordvoerder zei dat er van vrede geen sprake kan zijn 'zolang Hamas opzettelijk onschuldige burgers blijft bestoken'. Maandag nog werden op het zuiden van Israël raketten afgeschoten vanuit de Gazastrook.