Radicale moslimgeestelijke komt vrij

De in Groot-Brittannië woonachtige radicale moslimgeestelijke Abu Qatada komt binnen 24 uur op borgtocht vrij. Een hoge Britse rechter heeft de documenten daarvoor getekend, aldus de BBC dinsdag.

De Jordaniër Qatada wordt wel de rechterhand van Osama bin Laden in Europa genoemd. Na zijn vrijlating komt hij 22 uur per dag onder huisarrest te staan.

Eerder dit jaar won Qatada een beroepszaak tegen deportatie naar Jordanië. Het hof van beroep in Londen stelde dat Qatada een groot risico op marteling zou lopen als hij werd uitgeleverd aan Jordanië. De man wordt in zijn geboorteland gezocht voor terroristische activiteiten en is daarvoor bij verstek veroordeeld tot levenslang.

De uitspraak van het hof in Londen was een forse tegenslag voor de Britse overheid, die Abu Qatada als een bedreiging voor de nationale veiligheid ziet. De Britse regering is in beroep gegaan.

De moslimprediker werd vastgezet na de aanslagen van 7 juli 2005, waardoor tientallen mensen omkwamen in het Britse openbaar vervoer. Naar aanleiding van de aanslagen voerde de Britse regering strenge wetgeving door om buitenlanders die terroristische ideeën uitdragen, sneller te kunnen uitzetten of niet toe te laten tot het land.