[Column] Zeven voor; slechts één tegen

De metamorfose die het Nederlands elftal kort voor aanvang van het EK voetbal heeft ondergaan, baarde veel opzien bij supporters, wedkantoren, analytici en journalisten. Zij werden de afgelopen week verrast door het plotselinge effectieve spel van de selectie van Marco van Basten.

Het is net of het Nederlands elftal in de Alpen een enorme tank met toverdrank heeft genuttigd. Hierdoor is de ploeg van een klein jongetje veranderd in een volwassen kerel, die inmiddels zelfverzekerd overkomt. Dit onherkenbare team zorgde in de vooraf gevreesde Poule des Doods voor een verrassing door zich na twee wedstrijden al tot groepswinnaar te kronen. Italië en Frankrijk waren niet opgewassen tegen het spel van Oranje en kregen een fikse nederlaag te verwerken. Voor La Squadra Azzurra, die met 3-0 de boot in ging, was het 38 jaar geleden dat zij tegen een dergelijke nederlaag aanliep. Les Bleus verloren met 4-1, iets wat al 26 jaar niet meer was voogekomen.

Zes punten in de groep, zeven doelpunten voor en slechts één tegen. Dat is de oogst van de afgelopen week, waardoor Oranje zich voor de knockoutfase wist te plaatsen. Dit zorgde in Bern, de stad waar Oranje zijn wedstrijden speelt, zelfs voor een alternatieve Koninginnedag. Ruim 80.000 Nederlanders liepen een nacht lang in polonaise door de historische binnenstad. Deze vreugde-uitbarsting was een logisch gevolg van de geboekte resultaten. Niemand had het succes zien aankomen en spontane feestjes vallen altijd wel in de smaak.

Voor aanvang van het EK voetbal werd er zoals gebruikelijk een kwalificatiereeks afgewerkt. Hierin profileerde het Nederlands elftal zich als een kwetsbare ploeg die nauwelijks tot scoren kwam. In de laatste thuiswedstrijd, die tegen Luxemburg (1-0) werd gespeeld, werden de mannen van Van Basten zelfs op een striemend fluitconcert getrakteerd. Het spel was namelijk niet om aan te zien, wat het legioen dan ook duidelijk liet merken.

Niet lang daarna werd het systeem van het Nederlands elftal omgegooid. Waar eerst nog 4-3-3 werd gespeeld, schakelde men over naar 4-2-3-1. Toch dachten veel mensen dat de ploeg tijdens het EK voetbal niet goed zou presteren en al snel weer richting huis kon. Bij een aantal Engelse wedkantoren kreeg men veertien keer de inleg als er op Oranje werd gegokt. Er waren dus geen hoge verwachtingen toen het keurkorps van Van Basten op 3 juni naar Zwitserland vertrok. Toch zorgde de ploeg uiteindelijk voor een daverende verrassing.

In Bern verscheen namelijk een ander team op het veld. Niet het lage niveau dat de laatste weken voorafgaand aan het EK voetbal te zien was, maar een niveau van een mogelijk Europees kampioen. Het had er zelfs de schijn van dat de Nederlandse ploeg in de catacomben van het Stade de Suis van shirtjes had gewisseld met Italië. De ploeg speelde tegen de mannen van Roberto Donadoni als een wereldkampioen. Daarna werd ook Frankrijk, dat min of meer gewaarschuwd was voor Oranje, over de knie gelegd. Inmiddels lijkt het er op dat er iets moois in de lucht hangt. Dit zou hetgeen kunnen zijn wat Van Basten een jaar of vier geleden bedoelde.

Submitter:  Bron: FOK!sport