Lont verlaat CU vanwege homostandpunt

De omstreden Amsterdamse politica Yvette Lont stapt uit de ChristenUnie. Het Amsterdamse deelraadslid neemt die stap omdat de partij ''geen concreet antwoord wil geven'' op de vraag of iemand die praktiserend homoseksueel is, de ChristenUnie kan vertegenwoordigen. 

Lont, die in 2007 in opspraak raakte door anti-homo uitlatingen en omdat ze homo's uit de partij wilde weren, zegt in een verklaring dat het partijbestuur voorstellen heeft ontraden om homoseksuelen uit te sluiten van bestuurlijke functies. ''De partij wenst zonde - het overtreden van Gods wetten - niet meer zonde te noemen en daarmee vaart de partij een koers die de mijne niet is.'' Bovendien heeft de partij volgens Lont haar niet willen beschermen tegen (doods)bedreigingen en beledigingen, die eerder zijn geuit aan haar adres. ''Daarmee is gebleken dat de CU een partij is die de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof niet kan waarborgen.''

Ze blijft voorlopig op eigen titel in de deelraad zitten. In de toekomst wil ze een eigen partij oprichten om mee te kunnen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.  In 2007 deed overigens de Amsterdamse VVD aangifte tegen Lont vanwege haar homo-uitlatingen. De hoofdstedelijke liberalen vonden dat de politica aanzette tot discriminatie.

Yvette Lont was sinds 2002 namens de ChristenUnie deelraadslid in Amsterdam Zuid-Oost. De in Suriname geboren politica is een bekende verschijning op tv. Niet in de laatste plaats omdat mevrouw Lont vroeger als hoer de kost verdiende en verslaafd was aan drugs. Totdat God op haar pad kwam en ze uit het drugs- en prostitutiemilieu wist te stappen. Daarover schreef ze ook het boek: Van prostitutie tot politica.