Prins William geridderd

De Britse Koningin Elizabeth heeft gisteren tijdens een ceremonie op Windsor Castle haar kleinzoon prins William geridderd. De prins, die aanstaande zaterdag 26 jaar wordt, is als duizendste ridder toegetreden tot de Orde van de Kousenband. Bij de ceremonie waren ook zijn broer prins Harry en zijn vriendin Kate Middleton aanwezig.

De Orde van de Kousenband is in 1348 door Koning Eduard III van Engeland ingevoerd. Het symbool van de Orde is de blauwfluwelen kousenband, die tijdens ceremoniële gelegenheden gedragen wordt. Prins William droeg tijdens de processie van het kasteel naar de kapel een blauwfluwelen mantel en een zwartfluwelen hoofddeksel met witte struisvogelveren, onderdeel van het groot ceremonieel uniform.

Vandaag de dag wordt alleen nog de blauwe sjerp met insigne gedragen waarop de Kousenband met het oudfranse motto Honi soit qui mal y pense” staat afgebeeld, hetgeen “Schande over hem die er kwaad van denkt” betekent. Alle Engelse koningen zijn de soevereinen van de Orde. Het benoemen van de Ridders is inmiddels weer het voorrecht van de Kroon en meestal wordt de eretitel verleend aan mensen die de koningin hebben gediend of zich hebben ingezet voor nationaal belang.