Oranje taboe op Zwolse scholen

Twee reformatorische scholen in Zwolle verbieden alle Oranje-uitingen. Zelfs de chauffeurs van taxibusjes die de scholieren vervoeren is te verstaan gegeven dat ze hun voertuigen Oranje vrij moeten houden. EK-vlaggetjes of  Albert-Heijnwelpies in hun busje zijn ten strengste verboden evenals het draaien van Wolter Kroes' Viva Hollandia of andere Oranjekrakers.

''Als ik u vraag: waar wordt het meeste gevloekt? Dan zult u waarschijnlijk zeggen: op het voetbalveld. Onze ouders wensen zich verre te houden van deze voetbalgekte'', aldus de leiding van de reformatorische Eliëzer- en Obadjaschool in een brief aan het taxibedrijf.

In het regionale dagblad De Stentor zegt schoolwoordvoerder G. Russcher dat ouders van leerlingen niet gediend zijn van wedstrijdvoetbal. ''Wij zijn tegen sportverdwazing. U weet ook dat er in het voetbalmilieu gigantisch gevloekt wordt, en dat zaken als overspel er ook veelvuldig plaatshebben. Bovendien begrijpen onze kinderen  niets van de voetbalhype, ze komen helemaal hoteldebotel de busjes uit''.