FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 juni 2008

Alonso: "Eind juli beslis ik"

Al na één seizoen McLaren keerde Fernando Alonso terug naar Renault, waar hij twee keer wereldkampioen mee werd. Daar heeft hij een contract van één jaar met de optie om weer voor het Franse team te rijden in 2009.

De voorwaarden die Alonso heeft verbonden aan dat extra jaar, zijn een bepaald resultaat bij de Grand Prix van Silverstone, Groot-Brittanië. De Spaanse krant Diario zegt dat de coureur, die tegen die tijd 27 jaar wordt, uiterlijk 31 juli moet beslissen of hij blijft, of dat hij naar een ander team gaat.

Er zijn geruchten dat hij naar BMW Sauber gaat. Daarmee zijn ook de eventuele geruchten dat Alonso naar Ferrari zou gaan, van de baan. Teambaas van de Italiaanse renstal, Luca di Montezemolo, ziet een combinatie met Kimi Räikkönen zelfs als 'schadelijk'. Overigens heeft Alonso altijd ontkend dat hij aan volgend jaar dacht.

Het wordt afwachten wat de Spanjaard zal beslissen. Wel is duidelijk uit diverse eerdere berichten op FOK!sport dat hij niet blij is bij Renault en dat hij zelfs gevraagd heeft de ontwikkeling van de huidige wagen stop te zetten en te richten op 2009. Dat laatste doet vermoeden dat hij toch blijft.

Onderhandelingen streekvervoer hervat

Werkgevers en werknemers zijn donderdagavond bij elkaar gekomen om een einde te maken aan het arbeidsconflict in het streekvervoer. Een woordvoerder van vakbond CNV heeft dit bevestigd. De onderhandelingen vinden plaats in hotel Jan Tabak in Bussum en kunnen volgens de woordvoerder nog de hele nacht gaan duren.

Donderdagmiddag maakte de vakbond FNV bekend dat de streekbussen na vrijdag in heel het land weer gaan rijden in de spits. Vanaf zaterdag rijden alle streekbussen weer tussen 07.00 en 09.00 uur en later op de dag tussen 16.00 en 19.00 uur. Buiten de spits om blijven de bussen voorlopig nog in de remise. De rechter in Groningen had al bepaald dat in de drie noordelijke provincies de actievoerende chauffeurs vanaf donderdag hun staking in de spitsuren op moesten schorten. Mochten de onderhandelingen op niets uitlopen, dan gaan volgens het CNV de geplande acties gewoon door.

Rover is blij met de onderhandelingen, omdat praten volgens de reizigersorganisatie de enige manier is om het conflict op te lossen.

Löw: "Al onze spelers waren beneden hun niveau"

De Duitse bondscoach Joachim Löw en de Duitse aanvoerder Michael Ballack hebben verslagen gereageerd op de nederlaag tegen Kroatië. De ploeg van Slaven Bilic was met 2-1 te sterk voor Duitsland.

Eindhovens Dagblad meldt dat zowel Löw als Ballack verslagen reageerden op het resultaat van Duitsland.

"We hebben te weinig bewogen en te weinig gecreëerd. De Kroaten waren veel feller. Misschien dachten wij na de zege op Polen, dat we er al waren. Het is bitter dan we nu het laatste duel moeten winnen," aldus Ballack.

Ook bondscoach Löw was allerminst tevreden met dit resultaat: "Het moge duidelijk zijn dat er tegen Oostenrijk een heel ander Duitsland staat."

Schweinsteiger pakt eerste rode kaart Euro 2008

De eerste rode kaart van Euro 2008 komt op naam te staan van de Duitser Bastian Schweinsteiger. De middenvelder van Bayern uitte zich gefrustreerd en liep daardoor een rode kaart op.

In de blessuretijd keken de Duitsers nog steeds op een 2-1 achterstand tegen Kroatië. Uit boosheid duwde Schweinsteiger zijn tegenstander Jerko Leko hardhandig tegen de grond. Met deze actie ontving Schweinsteiger de eerste rode kaart van Euro 2008.

'Scolari krijgt 126 miljoen euro om uit te geven

Luis Felipe Scolari krijgt media voldoende ruimte om Chelsea naar zijn zin 'in te richten'. De Braziliaan mag volgens verschillende Engelse media 126 miljoen euro aan transfers besteden. Prioriteit heeft middenvelder Deco, die bij Barcelona mag vertrekken.

"Wat er vorig seizoen bij FC Barcelona gebeurde, was niet Deco’s fout," aldus Scolari in The Sun. "Hij is een individualist met durf. Op het EK is er maar één vergelijkbare speler en dat is Wesley Sneijder."

Woensdagavond werd bekend dat Scolari een driejarige overeenkomst met Chelsea is overeengekomen waarin hij ongeveer vijftien miljoen euro gaat opstrijken. De Braziliaan is momenteel met Portugal actief als bondscoach.

Tussenstand FOK! EK Pool

Vandaag vond de zesde ronde plaats van de FOK! EK Pool. Favoriet Duitsland werd verslagen door Kroatië. Oostenrijk wist inde laatste minuut naast Polen te komen. Dan volgt nu de tussenstand in de EK Pool.

De ranglijst wordt voorlopig aangevoeerd door:Seus met 720 punten. GoodGawd enDelirious21 met 675 punten. Het voorlopige podium wordt afgesloten door the_mystic en SnuggL met 670 punten.

Momenteel is de beste subleague ONLINE ELITE met 600 punten. Zeeland United staat met 538 punten op de tweede plaats. Waterdrinker moet met vijf punten minder (503 punten) genoegen nemen met de derde plaats. BoF staat op de vierde plaats met 493 punten en Koekkoeksklan sluit de top vijf af.

EK: Uitslagen poule B

Voor poule B stond vandaag alweer de tweede wedstrijdronde op het programma. Kroatië kwam uit tegen Duitsland, gastland Oostenrijk moest het opnemen tegen het Polen van Leo Beenhakker. Deze laatste wedstrijd leek lang te eindigen in winst voor Polen, maar in de blessuretijd kregen de Oostenrijkers een penalty, die een doelpunt opleverde. Kroatië won met 2-1 van Duitsland, en door het gelijkspel van Polen en Oostenrijk is Kroatië nu al zeker van de kwartfinales.

Kroatië - Duitsland
In de eerste fase van de wedstrijd tastten de beide teams elkaar nog wat af, zonder noemenswaardige mogelijkheden te creëren. De eerste echte kans van de wedstrijd, na 23 minuten spelen, was meteen raak. Srna wist lankmoedig verdedigen van Jansen genadeloos af te straffen. De Duitse verdediger stelde zich veel te afwachtend op bij een voorzet van Pranjic, waardoor Srna eenvoudig de 1-0 kon binnenschieten.

Ballack en Klose kregen allebei een kans op de gelijkmaker, maar hun schoten werden gepareerd door Pletikosa. De beste kans voor rust was echter voor de Kroaten. Een volley van dichtbij van Kranjcar werd op prachtige wijze gestopt door Lehmann. Opvallend bij deze kans was opnieuw het zwakke verdedigen van de Duitsers.

In de rust werd de teleurstellend spelende Jansen vervangen door Odonkor. Het beoogde effect bleef voor de Duitsers echter uit. De Kroaten bleven compact spelen en gaven weinig weg, terwijl die Mannschaft vooral bezig was met mopperen op de arbitrage en elkaar. Na iets meer dan een uur spelen kwamen de Kroaten dan ook terecht op een 2-0 voorsprong. Olic wist te profiteren van opnieuw zwak optreden van de Duitse defensie.

Een droge knal van Podolski bracht tien minuten voor tijd de Duitsers geheel tegen de verhouding in weer terug in de wedstrijd. Na een afgeslagen bal schoot de geboren Pool met links de bal hard langs Pletikosa. De Duitsers wisten de wedstrijd niet met elf spelers te beëindigen. Schweinsteiger werd de eerste speler dit EK die voortijdig de kleedkamer mocht opzoeken. In de blessuretijd werd hij met rood van het veld gestuurd na een opstootje.

Karakteristieken

Kroatië - Duitsland 2-1
'23 Srna
'62 Olic
'79 Podolski
'90+2 Schweinsteiger

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Frank de Bleeckere (BEL)
Stadion: Hypo-Arena, Klagenfurt
Gele kaart: Srna, Simunic, J.Leko, Modric (Kroatië), Ballack, Lehmann (Duitsland)

Opstellingen

Kroatië: Pletikosa; Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic; Srna (J.Leko/80), Modric, Kranjcar (Knezevic/85), N. Kovac, Rakitic, Olic (Petric/72).

Duitsland: Lehmann; Lahm, Metzelder, Mertesacker, Jansen (Odonkor/46); Fritz (Kuranyi/82), Frings, Ballack; Podolski, Gómez (Schweinsteiger/65), Klose.


Oostenrijk - Polen
De mannen van bondscoach Hickersberger kwamen het gevaarlijkst uit de startblokken. Nadat Andeas Ivanschitz al twee maal voor gevaar had gezorgd met afstandsschoten was het Martin Harnik die oog in oog met doelman Artur Boruc voorlangs schoof. Even later zette Ümit Korkmaz de bal uitstekend voor naar diezelfde Harnik, maar ditmaal werd diens inzet gekeerd door de voet van de Poolse goalie. Boruc wist nog geen twee minuten later wederom uitstekend op te treden, door de ontsnapte Christoph Leitgeb de openingstreffer te ontnemen.

Ondanks het vroege overwicht van de Oostenrijkers kwam de formatie van Leo Beenhakker op voorsprong. Een goede actie van Marek Saganowski werd gevolgd door een lage voorzet op Roger Guerreiro. De genaturaliseerde Braziliaan, die buitenspel leek te staan, kon vervolgens van dichtbij binnentikken. Oostenrijk zette hierna nog wel aan, maar zo gevaarlijk als in de openingsfase konden ze voor rust niet meer worden. Omdat ook de Polen niet meer wisten te scoren zouden de spelers met een 0-1 stand aan de thee gaan.

In het tweede bedrijf ging Polen op zoek naar de verdubbelde voorsprong. Doelman Jürgen Macho van Oostenrijk wist zijn ploeg met enkele uitstekende reddingen in de wedstrijd te houden. Het spel van beide ploegen na rust was niet geweldig, maar omdat de Poolse voorsprong slechts één treffer bedroeg bleef het spannend. In blessuretijd leek Leo Beenhakker zijn eerste eindronde-zege binnen te halen, maar arbiter Howard Webb wees plotseling naar de stip. Marcin Wasilewski hield Sebastian Prödl vast, en vanaf elf meter was het invaller Ivica Vastic die Boruc het bos in stuurde: 1-1.

Door de remise is Kroatië zeker van de volgende ronde. Polen is nu bijna kansloos voor de volgende ronde. Alleen bij winst op Kroatië en verlies van Duitsland tegen Oostenrijk met ruime cijfers geeft Polen recht op een kwartfinale.

Karakteristieken

Oostenrijk - Polen 1-1
30' Roger Guerreiro 0-1
90+3' Ivica Vastic 1-1

Toeschouwers: 52.000
Scheidsrechter: Howard Webb (ENG)
Stadion: Ernst Happel Stadion, Wenen
Gele kaart: Ümit Korkmaz, Sebastian Prödl (Oostenrijk), Marcin Wasilewski, Jacek Krzynówek, Jacek Bąk (Polen)

Opstellingen

Oostenrijk: Macho; Garics, Prödl, Stranzl, Pogatetz; Leitgeb, Aufhauser (Säumel/74), Ivanschitz (Vastic/64), Korkmaz; Harnik, Linz (Kienast/64).

Polen: Boruc; Wasilewski, Jop (Golanski/46), Bąk, Żewłakow; Dudka, Lewandowski, Krzynówek, Guerreiro (Murawski/85); Saganowski (Łobodziński/83), Smolarek.

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK Pool!  

Vrouw van bommenlegger Londen veroordeeld

De echtgenote van een terrorist die in juli 2005 in Londen een zelfmoordaanslag wilde plegen, is vandaag veroordeeld tot vijftien jaar cel. Een rechtbank in Londen verweet de vrouw dat ze de autoriteiten niet had gewaarschuwd. Ook hielp ze haar man te vluchten.

De veroordeelde Yeshi Girma (32) was de partner van Hussain Osman, die samen met drie andere islamisten een mislukte poging ondernam drie metrotreinen en een bus op te blazen. De daad was bedoeld als herhaling van de aanslag twee weken eerder op het Londense openbaar vervoer, waardoor 52 slachtoffers vielen.

Uitslag Oostenrijk - Polen

Oostenrijk is in het Ernst Happel Stadion in Wenen door het oog van de naald gekropen. Polen leek lange tijd de drie punten binnen te halen, maar in blessuretijd stelde het gastland toch een punt veilig: 1-1.

De mannen van bondscoach Hickersberger kwamen het gevaarlijkst uit de startblokken. Nadat Andeas Ivanschitz al twee maal voor gevaar had gezorgd met afstandsschoten was het Martin Harnik die oog in oog met doelman Artur Boruc voorlangs schoof. Even later zette Ümit Korkmaz de bal uitstekend voor naar diezelfde Harnik, maar ditmaal werd diens inzet gekeerd door de voet van de Poolse goalie. Boruc wist nog geen twee minuten later wederom uitstekend op te treden, door de ontsnapte Christoph Leitgeb de openingstreffer te ontnemen.

Ondanks het vroege overwicht van de Oostenrijkers kwam de formatie van Leo Beenhakker op voorsprong. Een goede actie van Marek Saganowski werd gevolgd door een lage voorzet op Roger Guerreiro. De genaturaliseerde Braziliaan, die buitenspel leek te staan, kon vervolgens van dichtbij binnentikken. Oostenrijk zette hierna nog wel aan, maar zo gevaarlijk als in de openingsfase konden ze voor rust niet meer worden. Omdat ook de Polen niet meer wisten te scoren zouden de spelers met een 0-1 stand aan de thee gaan.

In het tweede bedrijf ging Polen op zoek naar de verdubbelde voorsprong. Doelman Jürgen Macho van Oostenrijk wist zijn ploeg met enkele uitstekende reddingen in de wedstrijd te houden. Het spel van beide ploegen na rust was niet geweldig, maar omdat de Poolse voorsprong slechts één treffer bedroeg bleef het spannend. In blessuretijd leek Leo Beenhakker zijn eerste eindronde-zege binnen te halen, maar arbiter Howard Webb wees plotseling naar de stip. Marcin Wasilewski hield Sebastian Prödl vast, en vanaf elf meter was het invaller Ivica Vastic die Boruc het bos in stuurde: 1-1.

Door de remise is Kroatië zeker van de volgende ronde. Polen is nu bijna kansloos voor de volgende ronde. Alleen bij winst op Kroatië en verlies van Duitsland tegen Oostenrijk met ruime cijfers geeft Polen recht op een kwartfinale.


Karakteristieken

Oostenrijk - Polen 1-1
30' Roger Guerreiro 0-1
90+3' Ivica Vastic 1-1 (Pen)

Toeschouwers: 52.000
Scheidsrechter: Howard Webb (ENG)
Stadion: Ernst Happel Stadion, Wenen
Gele kaart: Ümit Korkmaz, Sebastian Prödl (Oostenrijk), Marcin Wasilewski, Jacek Krzynówek, Jacek Bąk (Polen)

Opstellingen

Oostenrijk: Macho; Garics, Prödl, Stranzl, Pogatetz; Leitgeb, Aufhauser (Säumel/74), Ivanschitz (Vastic/64), Korkmaz; Harnik, Linz (Kienast/64).

Polen: Boruc; Wasilewski, Jop (Golanski/46), Bąk, Żewłakow; Dudka, Lewandowski, Krzynówek, Guerreiro (Murawski/85); Saganowski (Łobodziński/83), Smolarek.

Kubica: "Consistentie nu belangrijk"

BMW-coureur Robert Kubica is dit seizoen na zijn uitvallen in Australië nog niet lager geëindigd dan de vierde plaats. In Canada boekte hij een eerste overwinning en pakte dankzij het uitvallen van Hamilton en Räikkönen hiermee ook de leiding in WK-stand. Wil hij mee blijven doen, dan zal hij consistent moeten blijven in de rest van het jaar.

"Ik had niet verwacht dat ik na zeven races het kampioenschap zou leiden, aangezien we zeker niet de snelste wagen op de grid hebben. Wat we echter wel hebben, is een zeer betrouwbare auto. Vorig jaar hadden we nog een paar problemen met de betrouwbaarheid, maar dit jaar hebben we veel progressie geboekt op dit punt," vertelde de 23-jarige Pool tijdens de eerste testdag in Barcelona.

"Tot dusver heb ik regelmatig punten kunnen scoren, maar ik weet natuurlijk niet hoe lang dat nog goed gaat. Ik zal het per Grand Prix moeten bekijken en ik zal moeten proberen om het maximale uit elke situatie te halen. Consistentie is daarbij natuurlijk een zeer belangrijke factor. Hopelijk kunnen we de auto nog iets verbeteren en daarna moeten we mooie dingen kunnen laten zien. Ik zal mijn uiterste best doen, want misschien krijg ik nooit weer zo’n kans," aldus de BMW-coureur.

Gaddafi valt Obama aan over Israël

De Libische leider kolonel Gaddafi heeft fel uitgehaald naar de Democratische presidentskandidaat Barack Obama vanwege uitspraken die hij vorige week deed voor het American-Israeli Public Affairs Committee - een machtige belangenvereniging die ijvert voor sterke banden tussen de VS en Israël. Obama zei daar dat hij vindt dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad van Israël moet blijven.

Volgens Gaddafi toont dit aan dat Obama ofwel het conflict in het Midden-Oosten niet begrijpt, of liegt om in november tot president gekozen te kunnen worden. Ook zou eruit kunnen blijken dat Obama vanwege zijn Afrikaanse afkomst aan een minderwaardigheidscomplex lijdt. De uitspraak over Jeruzalem noemde Gaddafi tragisch. Volgens Israël is Jeruzalem de "eeuwige, ondeelbare" hoofdstad van het land, maar de Palestijnen willen het oostelijke deel van de stad, dat in 1967 door Israël werd bezet, als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

De Libische leider deed zijn uitspraken in een toespraak om te vieren dat de Amerikanen 38 jaar geleden hun luchtmachtbasis in Tipoli verlieten, nadat Gaddafi aan de macht was gekomen. De kolonel had eerder benadrukt dat de huidige - herstelde - relatie met de VS niet in het geding is, maar tegen het einde van zijn toespraak keerde Gaddafi's fameuze politiek-incorrecte rhetoriek terug.

Gaddafi is bang dat de schaamte die Obama over zijn huidskleur zou voelen, ervoor zorgt dat hij "zich meer als blanke zal gedragen dan echte blanken". De kolonel, die de presidentskandidaat "onze Keniaanse broeder" noemde, zei dat Obama trots op zijn afkomst zou moeten zijn en daarmee op de steun van heel Afrika zou kunnen rekenen. Obama heeft tijdens de lange voorverkiezingscampagne tegen Hillary Clinton echter geprobeerd om de rassenkwestie zoveel mogelijk op de achtergrond te houden. Hij is er daarmee in geslaagd om zowel zwarte als blanke Amerikanen achter zich te krijgen.

De kolonel wierp overigens nog een derde mogelijkheid op waarom de presidentskandidaat zich zo vierkant achter Israël opstelt. Obama zou bang kunnen zijn voor een aanslag op zijn leven door Israëlische agenten, "net als Kennedy toen die beloofde Israëls nucleaire programma onder de loep te nemen." Daarmee verwees Gaddafi naar één van de complottheorieën over de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963, die volgens de VS het werk was van een op eigen initiatief handelende Lee Harvey Oswald.

Met dank aan Philosocles voor de herschreven submit.

'Inteelt oorzaak hoge kindersterfte allochtonen'

Onder Turken en Marokkanen blijkt vaak een hoge babysterfte voor te komen. Dit is deels te verklaren door de bloedverwantschap tussen de ouders van het kind. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum.

De sterfte onder baby's met allochtone ouders is ongeveer 150% ten opzichte van Nederlandse baby's. Volgens berekeningen van de onderzoekers heeft 5 tot 23 procent van die sterfte te maken met verwantschap tussen de ouders. Gemiddeld 1 op de 5 Turkse of Marokkaanse paren is neef en nicht of achterneef en -nicht. Bovendien speelt bij Turken roken vaak een rol.

Vrouw bevalt bij postbode

Een postbode uit het Belgische Aalst heeft er wel een heel enerverend dagje opzitten. Tijdens zijn ronde door een straat in Aalst, werd hij tot stoppen gedwongen door een man die vroeg zijn hoogzwangere vrouw te helpen. De 21-jarige postbode liet het stel instappen en vervoerde hen naar het ziekenhuis.

Zo ver kwam het echter niet. De vrouw stond namelijk op knappen, en onderweg kwam het kindje dan ook al ter wereld. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek na een grondige controle dat moeder en dochter Aadiyah in blakende gezondheid verkeren.

Vrouwen hebben meer onenightstands

Ondanks dat mannen er graag over opscheppen, zijn het toch echt de vrouwen die het vaakst eenmalig met iemand het bed induiken. Zestig procent van de vrouwen heeft namelijk wel eens een onenightstand, tegenover slechts de helft van de mannen. Deze opmerkelijke conclusie is getrokken uit een onderzoek van MVlife.nl. De site heeft hiervoor duizend mensen ondervraagd.

Uit dezelfde enquête is naar voren gekomen dat de helft van de mannen wel eens een scharrel zou willen hebben. Slechts een kwart van de vrouwen blijkt ook open te staan voor een kortstondige affaire.

Verder blijkt een kwart van alle mannen en vrouwen een relatie te hebben alleen voor de seks. Slechts een vijfde van alle vrouwen geeft aan dat ze wel graag een zogeheten 'fuckbuddy' wil hebben, maar deze nog nooit heeft gehad. Mannen zijn een stuk gretiger. Maar liefst veertig procent wil graag een vaste sekspartner, maar heeft nog geen vrouw zo gek gekregen.

Lage opkomst in Ierland

De opkomst vandaag bij het referendum in Ierland over het nieuwe Europese Verdrag is laag. Volgens de publieke omroep RTE had aan het eind van de middag ongeveer 20 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht.

De stemlokalen sluiten om 22.00 uur plaatselijke tijd. In de steden gaan volgens de omroep meer mensen naar de stembus dan op het platteland. Ierland is het enige land van de Europese Unie waar de bevolking zich mag uitspreken over het zogeheten Verdrag van Lissabon.

Premier Brian Cowen zei bij het uitbrengen van zijn stem er van overtuigd te zijn dat het EU-Verdrag zal worden aangenomen. Hij voerde sinds zijn aanstelling een maand geleden dag en nacht campagne voor het verdrag. Toch wordt het volgens de laatste opiniepeilingen een nek-aan-nekrace tussen voor- en tegenstanders.

Een Iers nee zou een nieuwe crisis betekenen voor de slepende pogingen de instituten van de unie een stevige juridische basis en meer gezag te geven. Het verdrag kan pas in werking treden als alle 27 lidstaten de afspraken hebben geratificeerd.

Het Verdrag van Lissabon is de opvolger van het Verdrag van Rome, dat in 2005 als zogenoemde Europese grondwet werd verworpen in referenda in Nederland en Frankrijk.

Het tellen van de stemmen begint vrijdagochtend om tien uur en de resultaten worden verwacht tussen drie en vier uur 's middags.

Met dank aan Freeflyer voor de submit.

Eerste testdag Spanje 12-06-2008

Tijdens de eerste van de drie testdagen op het Circuit de Catalunya reed Ferrari-testcoureur Luca Badoer met een tijd van 1:22.412 de snelste ronde, op tweetiende van een seconde gevolgd door Robert Kubica.

Voor Renault maakte de Fransman Romain Grosjean zijn eerste testrondes in Spanje. Gary Pafett kon voor zijn team McLaren Mercedes niet veel rondes rijden. De versnellingsbak van de bolide lekte 's ochtends hevig olie. Verdere incidenten hebben zich niet voor gedaan.

Uitslag testdag 1

#CoureurTeamTijd
1Luca BadoerFerrari1:22.412
2Robert KubicaBMW-Sauber1:22.682
3David CoulthardRed Bull1:22.724
4Sebastian BuemiRed Bull1:22.764
5Gary PaffettMcLaren-Mercedes1:22.938
6Anthony DavidsonHonda1:23.208
7Nico HulkenbergWilliams1:23.619
8Romain GrosjeanRenault1:23.899
9Kamui KobayashiToyota1:24.442

Del Piero in basis tegen Roemenen

Alessandro del Piero zal vrijdagavond in de basis starten. De Italiaanse nationale ploeg neemt het op die dag op tegen Roemenië. Afgelopen maandag kwam de speler van Juventus als invaller binnen de lijnen en liet een goede indruk achter.

Del Piero speelde tot nu toe 87 wedstrijden in het shirt van La Squadra Azzurra. Hierdoor is hij ook de meest ervaren international in de selectie van bondscoach Roberto Donadoni. Ook Giorgio Chiellini krijgt een basisplaats toebedeeld.

"Zeker, hij en Del Piero komen erin," liet Donadoni, die de geblesseerde Marco Materazzi moet missen, in een reactie weten. "Misschien breng ik ook nog wel een paar andere spelers."

FOK!games voorspelt uitslagen VI

Bij FOK!games doen ze ook aan het EK voetbal. In een game, wel te verstaan. FOK!user en gamesredacteur SocialDisorder heeft met het spel UEFA Euro 2008 voor de PlayStation 3 de wedstrijden van vandaag gesimuleerd.

Opnieuw klopte het niet helemaal, op een doelpuntenmaker na, de voorspelling van gisteren, maar vandaag een nieuwe ronde, nieuwe kansen:

Kroatië - Duitsland 1 - 1
10' Ballack 0 - 1
51' Oliç 1 - 1

Noot: dit is de uitslag zoals die gisteren al voorspeld werd.



Oostenrijk - Polen 1 - 1
17' Ivanschitz 1 - 0
51' Smolarek 1 - 1

We zullen afwachten wat er van waar is, kloppen de uitslagen zoals een computerspel ze voorspelt? Of kan een spel geen potje (voetbal) breken? De bal is natuurlijk rond. Kijk vanavond naar de wedstrijden en lees de verslagen op de FOK!sport EK-site. Morgen zal er weer een voorspelling zijn.

Voor meer gamesnieuws ga je natuurlijk naar FOK!games!

Stilleven met paspoppen in Still Life screens

In december kondigde Microïds aan, bezig te zijn met een vervolg op de detective-adventure Still Life. Vandaag zijn de eerste paar screenshots vrijgegeven, je vindt ze hieronder.

Victoria McPherson, de FBI-profiler die in het eerste deel achter een seriemoordenaar aan zat, wordt naar Maine gestuurd. Daar is een moord gepleegd die als twee druppels water lijkt op de moorden in haar vorige onderzoek. Hoewel het lijk zorgvuldig is ontdaan van alle aanwijzingen beweert journaliste Paloma Hernandez een spoor te hebben gevonden. In het spel zal je afwisselend in de huid van Paloma en Victoria kruipen.





Arts verwijdert spijker uit hoofd met hamer

Een klussende Amerikaan heeft in al zijn enthousiasme een spijker in zijn hoofd gekregen. Om deze weer uit zijn hoofd te krijgen, bracht de man een bezoekje aan de huisarts. Deze deed een greep in zijn gereedschapskist en pakte een hamer om de spijker eruit te halen. De zestigjarige klusser George Chandler kreeg de spijker per ongeluk in zijn hoofd toen hij aan de slag was met een spijkerpistool.

In plaats van dure medische instrumenten te gebruiken, was het enige dat de dokter nodig had voor de operatie een hamer en een schroevendraaier. Chandler heeft volgens de huisarts wel flinke mazzel gehad. "Als de spijker enkele milimeters dieper zijn hoofd was binnengedrongen, zou dit ernstige gevolgen hebben gehad voor zijn gezichtsvermogen en zenuwstelsel", zo stelt de dokter.

Mogelijk EU-regelgeving voor lagere sms-tarieven

Telefoonmaatschappijen moeten uiterlijk 1 juli lagere tarieven hebben ingevoerd voor het verzenden van tekstberichten via de mobiele telefoon (sms) in het buitenland. Dat heeft eurocommissaris voor telecommunicatie Viviane Reding donderdag gezegd. Als de maatschappijen de tarieven niet vrijwillig verlagen gaat de EU ze daar met regelgeving toe verplichten, zei Reding.

Ook het gebruik van internet met de mobiele telefoon via een andere dan de eigen maatschappij in het buitenland ('data-roaming') moet goedkoper, zei Reding na een bijeenkomst van EU-ministers van telecommunicatie in Luxemburg. Reding kreeg naar eigen zeggen brede steun van de ministers.

In september stelde de Europese Commissie paal en perk aan de hoge tarieven die maatschappijen berekenden voor mobiele telefoongesprekken in het buitenland, waarop de tarieven met zestig procent daalden. Maar de regulering gold niet het gebruik van internet of het versturen van sms-berichten. Het versturen van een sms'je in het buitenland is volgens de EU in sommige gevallen 25 keer zo duur als in het eigen land.

Stel zet overval tankstation in scène

Een overval op een Esso-tankstation in het Noord-Brabantse Haps enkele weken geleden, blijkt in scène gezet door een medewerker en zijn vrouw. De 33-jarige medewerker verklaarde dat hij onder bedreiging van een pistool gedwongen werd de kluis in zijn kantoor te openen. Vervolgens moest hij zichzelf vasttapen.

Omdat geen van zijn collega’s en geen van de aanwezige klanten ook maar iets hadden gemerkt van de overval, kreeg de politie argwaan. Tijdens een huiszoeking bij het echtpaar werd gisteren een groot deel van de buit teruggevonden. De twee zouden de overval verzonnen hebben omdat ze in geldnood zaten.

Lingerie en avondjurken in Mata Hari

Adventure-veteranen Hal Barwood en Noah Falstein (o.a. bekend van de Indiana Jones-adventures die zij bij LucasArts ontwikkelden) werken aan een nieuw spel, geïnspireerd door het leven van spionne/danseres Mata Hari. Vandaag zijn vier nieuwe screenshots verschenen.

In het spel kruip je in de huid van Mata Hari en probeer je allerlei militaire geheimen te ontfutselen aan militaire kopstukken. Dit doe je onder andere door ze te verleiden, maar voor je dat kan doen moet je eerst een beetje bekend worden in Parijs door met mensen te praten en voor ze te dansen.




Opstelling Oostenrijk - Polen

Over twintig minuten begint voor Oostenrijk en Polen een cruciale wedstrijd van dit EK. Willen de beide teams zicht houden op de kwartfinale dan mogen ze vanavond niet verliezen.
Opstelling Oostenrijk:
Macho; Garics, Prödl, Stranzl, Pogatetz; Leitgeb, Aufhauser, Ivanschitz, Korkmaz; Harnik, Linz.

Opstelling Polen:
Boruc; Wasilewski, Jacek Bak, Jop, Michal Zewlakow; Dudka, Lewandowski, Roger Guerreiro, Krzynowek; Saganowski, Smolarek.

Verkerk verliest tweede ronde Milaan

Martin Verkerk heeft zijn comeback geen goed vervolg weten te geven. Hij verloor vandaag in de tweede ronde van het Challenger-toernooi van de Spanjaard Pablo Andujar (ATP-151) in straight sets: 6-2 6-1.

Toernooidirecteuren staan te popelen om Verkerk, die onlangs vijftig plaatsen gestegen is naar de 326e positie op de wereldranglijst, een wildcard te geven voor hun toernooi, zoals het Siemens Open. De Alphenaar heeft echter nog geen wildcard gekregen voor het Ordina Open in Rosmalen volgende week.

Uitslag Kroatië - Duitsland

Duitsland heeft haar tweede wedstrijd in de groepsfase van het EK verloren. In een aantrekkelijk duel was Kroatië met 2-1 te sterk voor de mannen van Joachim Löw. Kroatië plaatst zich door de overwinning zo goed als zeker voor de kwartfinale.

In de eerste fase van de wedstrijd tastten de beide teams elkaar nog wat af, zonder noemenswaardige mogelijkheden te creëren. De eerste echte kans van de wedstrijd, na 23 minuten spelen, was meteen raak. Srna wist lankmoedig verdedigen van Jansen genadeloos af te straffen. De Duitse verdediger stelde zich veel te afwachtend op bij een voorzet van Pranjic, waardoor Srna eenvoudig de 1-0 kon binnenschieten.

Ballack en Klose kregen allebei een kans op de gelijkmaker, maar hun schoten werden gepareerd door Pletikosa. De beste kans voor rust was echter voor de Kroaten. Een volley van dichtbij van Kranjcar werd op prachtige wijze gestopt door Lehmann. Opvallend bij deze kans was opnieuw het zwakke verdedigen van de Duitsers.

In de rust werd de teleurstellend spelende Jansen vervangen door Odonkor. Het beoogde effect bleef voor de Duitsers echter uit. De Kroaten bleven compact spelen en gaven weinig weg, terwijl die Mannschaft vooral bezig was met mopperen op de arbitrage en elkaar. Na iets meer dan een uur spelen kwamen de Kroaten dan ook terecht op een 2-0 voorsprong. Olic wist te profiteren van opnieuw zwak optreden van de Duitse defensie.

Een droge knal van Podolski bracht tien minuten voor tijd de Duitsers geheel tegen de verhouding in weer terug in de wedstrijd. Na een afgeslagen bal schoot de geboren Pool met links de bal hard langs Pletikosa. De Duitsers wisten de wedstrijd niet met elf spelers te beëindigen. Schweinsteiger werd de eerste speler dit EK die voortijdig de kleedkamer mocht opzoeken. In de blessuretijd werd hij met rood van het veld gestuurd na een opstootje.


Karakteristieken

Kroatië - Duitsland 2-1
'23 Srna
'62 Olic
'79 Podolski
'90+2 Schweinsteiger

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Frank de Bleeckere (BEL)
Stadion: Hypo-Arena, Klagenfurt
Gele kaart: Srna, Simunic, J.Leko, Modric (Kroatië), Ballack, Lehmann (Duitsland)

Opstellingen

Kroatië: Pletikosa; Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic; Srna (J.Leko/80), Modric, Kranjcar (Knezevic/85), N. Kovac, Rakitic, Olic (Petric/72).

Duitsland: Lehmann; Lahm, Metzelder, Mertesacker, Jansen (Odonkor/46); Fritz (Kuranyi/82), Frings, Ballack; Podolski, Gómez (Schweinsteiger/65), Klose.

Fries schokt buren met douche

Een familie uit het Friese Kollum heeft de afgelopen twee jaar hachelijke avonturen beleefd in hun badkamer. Tijdens het douchen stonden de gezinsleden geregeld onder stroom. De afgelopen weken nam het aantal schokken echter enorm toe. Omdat de twee dochters van elf en zeven jaar niet meer durfden te douchen, besloot de familie Visser een professional in te schakelen.

Een bliksembeveiligingsbedrijf heeft gisteren de oorzaak van de schokkende douche boven water gehaald. Het bleek dat de buurman met een schroef een elektriciteitsdraad van een ventilator had doorboord, hetgeen het hele waterleidingnet in het huis onder stroom zette. Telkens als de buurman zijn ventilator aanzette, stond de boel weer onder stroom. En aangezien het de afgelopen weken erg warm was in ons land, draaide de ventilator dan ook overuren.

Ook drie andere huizen, die gebruikmaakten van dezelfde ringleiding, hadden hetzelfde probleem. Een geluk bij een ongeluk: Stomtoevallig hadden de schokken een kracht van 'slechts' 160 Volt. Normaal bedraagt de spanning in huis namelijk 230 Volt. "230 Volt in combinatie met water is in principe dodelijk", legt bliksembeveiliger Sjoerd Resink uit.

In Kollum kan men nu weer met een gerust hart onder de douche stappen. Het bliksembeveiligingsbedrijf heeft namelijk het probleem gisteravond verholpen.

Domenech vreest Oranje-supporters

De Franse bondscoach vreest dat Nederland komende vrijdag meer supporters in het stadion zal hebben dan zijn eigen ploeg.

"Ik verwacht weer veel Nederlandse supporters in het stadion," aldus Domenech. "Ze weten hoe het is om achter de ploeg te gaan staan." De bondscoach verwijst hiermee naar de kritiek van de Franse supporters op hun eigen ploeg. Vorige week dinsdag werd Thierry Henry tijdens een oefeninterland tegen Colombia nog uitgefloten door de fans. "We moeten ook leren om goed met onze fans om te gaan", zei Domenech. "Dat kan ons voordeel opleveren."

Unreal Tournament 3 komt 4 juli, eerder dan in de VS

Over het algemeen trekken wij Europeanen aan het kortste eind in vergelijking met de VS en Japan als het aankomt op het beschikbaar zijn van games, vaak moeten we hier toch enkele dagen of soms zelfs weken extra wachten totdat we de glimmende discjes in ons bezit hebben. Met Unreal Tournament 3 is dit niet het geval, van deze game kunnen wij Europeanen een vol weekend eerder genieten dan die verwende Yanken.

Unreal Tournament 3 zal hier 4 juli in de winkels liggen, tegenover 7 juli voor de Amerikanen. De Xbox 360-versie brengt wat extra's ten opzichte van de eerdere PC en PlayStation 3-versies, zo zal alle downloadbare content al op de disc zitten, zijn er vijf exclusieve maps, twee exclusieve karakters maar bovenal: split-screen ondersteuning.

Etappezege Dessel in Dauphiné

Cyril Dessel heeft de vierde etappe in de Dauphiné Libéré gewonnen. De Fransman kwam solo over de finish.

Op de slotklim, de Mont Salève, gingen Thomas Voeckler en Pierre Rolland uit de kopgroep van zestien man ervandoor. Dessel bleek echter zijn energie beter verdeeld te hebben. In de slotkilometers van de klim raapte hij de twee koplopers op, waarna hij in de laatste twintig kilometer stand hield.

In het klassement kwam de koppositie van Alejandro Valverde niet in gevaar. Zowel de Spanjaard als zijn concurrenten Levi Leipheimer en Cadel Evans hielden zich rustig.

Van Basten ergert zich aan Maalderink

Bondscoach Marco van Basten ergerde zich woensdag aan de vragen van NOS-verslaggever Bert Maalderink. Na afloop van de media-bijeenkomst van woensdag kwam dit de media onbewust ter ore.

De NOS liet zien dat Marco van Basten zich ergerde aan de vragen van NOS-verslaggever Bert Maalderink. De microfoons stonden nog aan, op het moment dat Marco van Basten en perschef Kees Jansma wat bespraken. Hieruit kwam naar voren dat Van Basten zich ergerde aan de verslaggever.

Bos: verhoging dieselaccijns gaat door

De verhoging van de dieselaccijns met 3 cent per 1 juli, gaat gewoon door. PvdA-minister Wouter Bos van Financiën maakte dat vandaag duidelijk in een spoeddebat over het streekvervoer.

De transportsector wil vanwege de hoge brandstofprijzen af van de accijnsverhoging. Omdat PvdA-Kamerid Lia Roefs leek aan te geven dat zij spijt had van die maatregel, viste D66-Kamerlid Boris van der Ham fijntjes bij Bos wat hij vond van die opstelling van zijn partijgenote. "Daar neem ik kennis van. Met dit voorstel heeft de Tweede Kamer ingestemd. De maatregel gaat per 1 juli in", aldus Bos.

Een motie van VVD en PVV om de accijnsverhoging terug te draaien, werd later weggestemd. Alleen de SGP en het kamerlid Rita Verdonk steunden het voorstel.

Truckers demonstreerden vandaag met langzaamaanacties tegen de accijnsplannen. Ze matigden hun snelheid rond het middaguur tot 50 kilometer per uur op bepaalde locaties op de snelweg. Transport en Logistiek Nederland (TLN) had de actie georganiseerd.

Kort voor die acties kondigde verkeersminister Camiel Eurlings in de Tweede Kamer aan dat een kabinetsdelegatie volgende week gaat praten met de transportbranche. TLN-voorzitter Alexander Sakkers reageerde opgetogen. Hij sprak van een "perfect, eerste bemoedigend signaal van het kabinet".

Wouter Bos

[Update] Beter goed gejat...

Update 19:28:
Inmiddels is de Amerikaanse uitgever van de game met een verklaring gekomen:
Tri Synergy is just as shocked as everyone else is by the recent screenshot comparisons. At no point during our dealings with Majestic Studios up until the point that the comparison was first publicly made by a third party did we have any knowledge of these similarities. Additionally, Tri Synergy will discontinue distribution of Limbo of the Lost in both retail and online outlets.

De uitgever heeft inmiddels ook met Majestic contact opgenomen, en we wachten dan ook vol spanning op hun reactie.

Origineel bericht 09:31:
Een reviewer van de website Gameplasma kreeg een exemplaar van de adventure-game Limbo of the Lost in handen. Hij kwam een paar omgevingen tegen die hem wel zeer bekend voorkwamen. Al snel ontdekte hij dat ze rechtstreeks uit The Elder Scrolls Oblivion gekopieerd waren, tot de schilderijen en banners aan de muur toe.




Boven: Limbo. Onder: Oblivion. Of was het nou andersom?

Inmiddels hebben oplettende lezers ook omgevingen, scenes en dialogen ontdekt die rechtstreeks geript zijn uit Thief: Deadly Shadows, Painkiller, Rune, Unreal Tournament 2004, Silent Hill en Diablo 2.

Dit spel, van de tot nog toe onbekende developer Majestic, werd in de Verenigde Staten uitgegeven door Tri Synergy en in het Verenigd Koninkrijk door G2. In ons land is het voor zover bekend niet uitgegeven. Tri Synergy heeft inmiddels te kennen gegeven onmiddellijk te stoppen met de distributie van het spel. Ze vragen Majestic om opheldering maar hebben tot nu toe geen antwoord gekregen. Bethesda heeft ook nog niet gereageerd.

Krajicek klaar in Birmingham

Michaëlla Krajicek is uitgeschakeld op het tennistoernooi van Birmingham. In de derde ronde verloor de tennisster in twee sets van Yanina Wickmayer uit België. De setstanden waren 6-3 en 6-4.

Krajicek wist dit kalenderjaar pas één wedstrijd te winnen. Daarvoor verloor ze tot dan toe elke wedstrijd. In de eerste ronde van het toernooi in de Britse stad hoefde de Nederlandse niet te spelen. Toen kreeg ze namelijk een bye.

Domenech verwacht boeiend duel

Raymond Domenech kijkt uit naar de wedstrijd van morgen. De bondscoach van Frankrijk zal dan tegen het Nederlands Elftal spelen. Ondanks de druk die op zijn ploeg rust, maakte de bondscoach een zeer ontspannen indruk. Zo verwacht hij een heel erg oranje gekleurd stadion.

Frankrijk zal van Nederland moeten winnen om nog uitzicht op de kwartfinales te houden. Het eerste duel speelden Les Bleus tegen Roemenië, wat in een doelpuntloos gelijkspel eindigde. Toch wil Domenech niet teveel druk op zijn ploeg leggen. "We wisten van tevoren dat dit een loodzware groep was, dat is al zes maanden bekend. Het gaat om het eindresultaat na drie wedstrijden. Natuurlijk wordt het belangrijk om tegen Nederland een goede prestatie neer te zetten, maar dezelfde dag om 18.00 uur spelen Italië en Roemenië tegen elkaar. Het resultaat van die wedstrijd, heeft ook invloed op onze situatie."

De bondscoach van Frankrijk heeft Nederland, na de klinkende 3-0-overwinning op Italië, hoog zitten. "We spelen tegen een sterk, getalenteerd en goed georganiseerd team. Het zou daarom een interessante, open wedstrijd kunnen worden. Gelukkig heb ik een goede plek in het stadion, om de wedstrijd te volgen," liet Domenech lachend weten. Hij wilde overigens niet zeggen hoe hij Oranje wil gaan aanpakken. "Dat zien jullie morgen wel. Ik heb in ieder geval 23 fitte spelers tot mijn beschikking, iedereen kan spelen. Ook Thierry Henry dus, ja. Of hij speelt? Dat maak ik morgen pas bekend, zoals ik net al zei."

Domenech wilde ook nog niets zeggen over zijn opstelling, maar Willy Sagnol liet al wel één en ander doorschemeren. "Het belangrijkste is om achterin de nul te houden. Dat is onze eerste prioriteit. Daarnaast hebben we voorin genoeg spelers lopen, zoals Karim Benzema, Franck Ribéry en Thierry Henry, die een doelpunt kunnen maken. Als het kan zullen we druk naar voren zetten, maar zeker niet altijd. Oranje is namelijk ijzersterk in de omschakeling, dat hebben we tegen Italië gezien. Daar moeten we voor waken. Daarom is het voor ons belangrijk om een mix te vinden tussen verdediging en aanval."

Psi-Ops gratis te downloaden

Midway heeft de game Psi-Ops: The Mindgate Conspiracy nu gratis online gezet bij Fileplanet, de game bevat reclame om het gratis te maken. Ubisoft heeft dit bijvoorbeeld al eerder gedaan met Prince of Persia en Rayman Raving Rabbids (alleen dat ging snel weer offline omdat het om een tijdelijke actie bleek te gaan). De game kreeg een bescheiden 75% van ons. Klik hier om de game van Fileplanet binnen te halen, daar heb je wel een (gratis) Fileplanet-account voor nodig.


Bommelding om vliegtuig te kunnen halen

Een Duitse reiziger die woensdag te laat dreigde te komen voor zijn vlucht vanaf het vliegveld van het Italiaanse Verona heeft een bommelding gedaan om het vliegtuig tegen te houden. Dat heeft de Veronese luchthavenpolitie gezegd. De luchthaven werd daarop gesloten en twee vluchten werden omgeleid naar het vliegveld van Brescia.

Om 11.15 uur ontving de politie van het vliegveld een telefonische melding dat er een bom geplaatst was in een vliegtuig van Air Dolomiti dat vijf minuten later zou vertrekken. Het telefoontje kon getraceerd worden naar de mobiele telefoon van een 27-jarige Duitser, die daarop werd gearresteerd. De man kan een gevangenisstraf van zes maanden tot een jaar krijgen. 

Sexy fitnessgame op weg naar de Wii

Sexy fitness-instructrice Jillian Michaels brengt echte fitness naar de Wii, met behulp van het balance board, met Jillian Michaels' Fitness Ultimatum 2009.

De game zal een serieuze fitness-ervaring naar de Wii brengen, waarbij Mrs. Michaels tips geeft en de oefeningen voor zal doen.

I truly think this type of product will be instrumental in revolutionizing the fitness industry and will help combat the childhood obesity epidemic in this country.

Let wel dat Michaels het over de VS heeft, in Nederland zijn de problemen met kinder-obesitas minder groot maar nog steeds alarmerend.

De game wordt met de feestdagen in december in de winkels verwacht, exclusief voor de Wii.



Jillian Michaels, klik hier voor de fansite.

Lens verlengt contract tot 2013

Jeremain Lens heeft zijn huidige contract met AZ verlengd tot medio 2013. Dit maakte de club uit Alkmaar donderdag bekend. De aanvaller kwam het afgelopen seizoen op huurbasis uit voor NEC en ontpopte zich daar als een vaste kracht.

De Nijmeegse formatie wist zich uiteindelijk voor de play-offs te plaatsen en een ticket voor de UEFA Cup in de wacht te slepen. Dankzij de goede prestaties van de aanvaller haalde trainer Louis van Gaal hem weer terug naar Alkmaar.

Lens was in ieder geval blij met zijn nieuwe overeenkomst. "Uit het aanbod dat AZ me deed, sprak veel vertrouwen," aldus de speler. "Van Gaal heeft me verteld dat ik in aanmerking kom voor één van de spitsposities."

Ook Marcel Brands, technisch directeur van de Alkmaarders, kon zijn gelukt niet op. "Het doet ons deugt dat we een AZ-talent dat we hebben uitgeleend bij ons terugkeert. Lens is een jonge, talentvolle en gewilde spits. Hij heeft het goed gedaan bij NEC. Nu mag hij het in een AZ-shirt laten zien."

Enemy Territory: Quake Wars beschikbaar op PSN

Vanaf vandaag is de demo van Enemy Territory: Quake Wars beschikbaar op PSN, de demo weegt iets minder dan 1.4 Gb. Waarom wij vinden dat je de game moet halen, kan je hier lezen. Waarom id Software dat vindt, kan je hieronder lezen.

In Enemy Territories: QUAKE Wars, de prequel van id Softwares QUAKE II®, bestrijden de geallieerde legers van de Global Defense Force de eerste aarde-invasie van de plunderende, geavanceerde Strogg.

Je kunt zowel offline als online spelen, aan beide kanten. Er zijn vijf verschillende personageklassen, waarbij je kunt kiezen uit een immens aanbod aan wapens en voertuigen. Niet voor niets, want je zult hard moeten vechten om de strijddoelen te voltooien en terreinwinst te boeken.

Kortom, je vaardigheden, strategisch inzicht en samenwerkingsvermogen worden zwaar op de proef gesteld.

* Grote open slagvelden en verbazingwekkende grafische details dankzij de MegaTexture-rendertechnologie
* Verschillende personage-klassen met unieke wapens en strategieën
* Geduchte computertegenstanders en -teamgenoten offline en online, dankzij Advanced Artificial Intelligence

Verkerk naar Siemens Open

Martin Verkerk zal tijdens de Siemens Open, die in Scheveningen wordt gehouden, in actie komen. De tennisser uit Alphen aan den Rijn, die in 2003 de finale van Roland Garros bereikte, ontving namelijk een wildcard voor dit evenement.

Verkerk presteert de laatste tijd goed in het challengercircuit. Eind april wist de Nederlander het toernooi van Athene op zijn naam te schrijven. Kort daarna belde hij met de organisator van de Siemens Open, Ivo Pols. Ook wilde de Nederlander niet ontbreken tijdens het evenement in de Noord-Hollandse badplaats.

De komende week zal Verkerk actief zijn op het challengertoernooi van Milaan, waar hij zich inmiddels voor de tweede ronde heeft geplaatst.

'Oliecrisis' gevolg van stijgende vraag

Vorig jaar zijn de bewezen oliereserves in de wereld licht gedaald, van 1240 miljard vaten in 2006 naar 1238 miljard vaten in 2007. Ook de olieproductie lag in 2007 lager dan het jaar ervoor,  op 81,53 miljoen vaten per dag (-0,2%). Daar staat een stijging van de olieconsumptie met 1,1% tegenover. Dat blijkt uit het jaarlijkse statistisch onderzoek van het Britse olieconcern BP, waarvan de resultaten gisteren werden gepubliceerd.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de olie-exporten uit het Midden-Oosten zijn gedaald. Dat werd zowel veroorzaakt door opgelegde beperkingen van de OPEC als een toegenomen vraag naar olieproducten in het Midden-Oosten zelf. Volgens BP kunnen we nog veertig jaar doen met de huidige bewezen oliereserves.

Nobuo Tanaka, baas van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), is van mening dat we de huidige situatie gerust een oliecrisis kunnen noemen. Volgens Tanaka kan het aanbod de toenemende vraag structureel niet bijbenen. Hij denkt echter wel dat de prijs ook sterk door speculatie wordt beïnvloed.

Het IEA houdt de oliemarkt goed in de gaten om zo nodig olievoorraden vrij te geven op het moment dat het aanbod ernstig wordt verstoord. De landen die lid zijn van het Agentschap zijn verplicht olievoorraden beschikbaar te houden voor noodgevallen. Dit werd bijvoorbeeld in 2005 gedaan, toen booreilanden en olieplatforms in de Golf van Mexico door de orkaan Katrina getroffen werden en het aanbod van olie uit de regio daardoor drastisch was afgenomen.

De olieprijs blijft stijgen, ondanks dat verschillende landen maatregelen bedenken om de consumptie af te remmen, zoals snelheidslimieten of het beperken van het autoverkeer in de steden. De Europese Commissie zou graag zien dat mensen met de laagste inkomens in de EU gecompenseerd worden voor de hoge brandstofprijzen. EC-voorzitter Barroso zal daartoe voorstellen doen aan de EU-leiders, die eind volgende week bijeenkomen op een top in Brussel.

Deze week zei het Russische gas- en olieconcern Gazprom te verwachten dat de olieprijs vóór 2010 de 250 dollar heeft bereikt. Bestuursvoorzitter Alexei Miller is, in tegenstelling tot de IEA, van mening dat de olieprijsrecords niet het werk van speculanten zijn. Volgens hem is de vraag naar schaarse grondstoffen nu eenmaal sterk gegroeid.

Republikeins presidentskandidaat John McCain denkt dat de benzineprijzen niet zullen zakken vóór de verkiezingen in november en ze zouden mogelijk zelfs nog hoger kunnen worden. Hij zei in een interview op tv-zender NBC dat oliemaatschappijen een deel van hun extra inkomsten zouden moeten laten terugvloeien naar de consument. Ook moeten ze hun research & development-investeringen in alternatieve energie verhogen, aldus McCain.

In de Senaat blokkeerden de Republikeinen deze week echter wel een Democratisch initiatief om de woekerwinsten van olieconcerns te belasten. De benzineprijs is in de VS voor het eerst door de grens van 4 dollar per gallon (ongeveer 3,8 liter) gebroken. Een vat olie werd vanmiddag voor om en nabij de 132 dollar verhandeld en het zwarte goud was daarmee een paar dollar goedkoper dan gisteren.

Opstellingen Kroatië - Duitsland

Over een klein halfuur begint de wedstrijd Kroatië - Duitsland in groep B. Beide landen wisten hun eerste poulewedstrijd te winnen. Hieronder vind je de opstellingen.
Opstelling Kroatië:

Pletikosa; Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic; Srna, Modric, Kranjcar, N. Kovac, Rakitic, Olic.

Opstelling Duitsland:

Lehmann; Lahm, Metzelder, Mertesacker, Jansen; Fritz, Frings, Ballack;
Podolski, Gómez, Klose.

Indeling hoofdklasse bekend

De KNVB heeft vandaag de indeling van de hoofdklasse voor het seizoen 2008/09 bevestigd. FOK! sport zet deze hier op een rijtje.

Achter de naam van de club staat, indien dit niet uit de clubnaam blijkt, de plaats van herkomst. Clubs met een * zijn gepromoveerd.

Zaterdagamateurs

Hoofdklasse A

ARC (Alphen aan den Rijn) *
ASWH (Hendrik-Ido-Ambacht)
Barendrecht
Capelle
DOTO (Pernis)
Excelsior Maassluis
Heerjansdam *
Katwijk
FC Lisse
Noordwijk
Quick Boys (Katwijk)
Rijnsburgse Boys
Scheveningen *
Ter Leede (Sassenheim)

Hoofdklasse B

AFC Ajax (Amsterdam)
Bennekom
DOVO (Veenendaal)
GVVV (Veenendaal)
Geinoord (Nieuwegein)
Hoek
Jodan Boys (Gouda) *
Kozakken Boys (Werkendam)
SDC Putten *
Spakenburg
Sparta Nijkerk
Volendam *
IJsselmeervogels (Bunschoten-Spakenburg)
Zwaluwen '30 / Henver (Hoorn)

Hoofdklasse C

Be Quick '28 (Zwolle)
Berkum *
Excelsior '31 (Rijssen)
Flevo Boys (Emmeloord)
Go Ahead Kampen
Harkemase Boys *
HHC Hardenberg
Nunspeet
ONS Sneek
Oranje Nassau (Groningen)
PKC '83 (Groningen)
SC Genemuiden
Staphorst
WHC (Wezep)

Zondagamateurs

Hoofdklasse A:

ADO'20 (Heemskerk)
AFC (Amsterdam)
Argon (Mijdrecht)
DWV (Amsterdam)
Elinkwijk (Utrecht)
Haaglandia / Sir Winston (Rijswijk)
HBS (Den Haag) *
FC Hilversum *
Hollandia (Hoorn)
FC Omniworld (Almere)
FC Türkiyemspor (Amsterdam)
VUC (Den Haag)
VVSB (Noordwijkerhout)
Westlandia (Naaldwijk)

Hoofdklasse B:

Baronie (Breda)
DESK (Kaatsheuvel)
sv Deurne
Dijkse Boys (Helmond)
EVV (Echt)
Gemert
JVC Cuijk
LONGA (Tilburg) *
sv Meerssen
OJC Rosmalen
Papendrecht
Schijndel / Bol Accountants
UNA (Zeelst)
Venray *

Hoofdklasse C:

Achilles'29 (Groesbeek)
Alcides (Meppel) *
sv Babberich
De Bataven (Gendt)
Be Quick 1887 (Groningen)
Germania (Groesbeek) *
HSC'21 (Haaksbergen)
SC Joure *
FC Lienden
Quick'20 (Oldenzaal)
Sneek Zwart Wit
De Treffers (Groesbeek)
WKE (Emmen)
WSV (Apeldoorn)

Detentie Guantanamo aanvechtbaar bij rechter

De gevangenen in de Amerikaanse marinebasis op Cuba aan de Baai van Guantánamo kunnen hun gevangenhouding aanvechten bij federale Amerikaans rechters. Dit heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof vandaag bepaald.

Het hof vernietigde met vijf opperrechters voor en vier tegen de bepaling dat de gevangenen daar zijn verstoken van het essentiële recht hun gevangenhouding juridisch aan te vechten. President Bush drukte in 2006 een wet door het Congres die mensen die van terrorisme worden verdacht, deze rechtsbescherming ontzegt. Een rechterlijk vonnis dat die wet van Bush steunde, werd door het Hooggerechtshof vandaag afgewezen.

Werkstraf voor begluren plassende vrouwen

De meervoudige strafkamer van de rechtbank te Leeuwarden heeft vandaag drie Friezen tot werkstraffen veroordeeld wegens het begluren van urinerende vrouwen. De drie gaven twee weken geleden toe seksueel opgewonden te raken van de aanblik van plassende vrouwen. Het drietal werd in januari opgepakt. Toen waren ze al jaren bezig geweest met hun gluuractiviteiten.

De 68-jarige Johannes de V., Jappie Z. (40) en Eppie de H. (57) trokken er bijna elk weekeinde op uit om plassende vrouwen te kunnen spotten. Vaak gingen ze naar feesttenten. Om hun kansen 'te vergroten' maakten ze zo nu en dan de toiletwagen buiten zo’n feesttent onbruikbaar door toiletpotten kapot te trappen, schotjes te slopen of de verlichting onklaar te maken. Gaandeweg kwamen de mannen, gehurkt of op hun knieën, steeds dichter bij  hun slachtoffers. Sommige van de vrouwen zeiden dat ze ineens werden betast tijden het lozen van hun urine.

De rechtbank is echter van oordeel dat niet bewezen kan worden verklaard dat het drietal tijdens het begluren ook vrouwen hebben aangerand, zodat ze hiervan zijn vrijgesproken. De opgelegde straffen vallen daarom ook lager uit dan wat de officier van justitie twee weken terug eiste.

De werkstraffen variëren van  tussen de 80 en 120 uur. Ook kregen twee een deels voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van 78 dagen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk. De andere dagen hebben ze reeds in voorarrest uitgezeten.

Torres mogelijk op de bank tegen Zweden

Fernando Torres moet vrezen voor zijn basisplaats bij Spanje. De aanvaller was erg verbolgen over het feit dat hij in de wedstrijd tegen Rusland al na 54 minuten werd gewisseld en liet dit ook duidelijk blijken.

Bondscoach Luis Aragonés pikte de uitbarsting van Torres echter niet. Donderdag tijdens de training kreeg Torres geen hesje, wat erop kan wijzen dat hij tegen Zweden op de bank begint.

Vrouw loopt rond met nier van 12 kilo

Een Syrische vrouw die klaagde over hevige buikpijn, bleek een 12 kilo zware nier te hebben. De nier was door een goedaardige tumor enorm uitgezet en was bijna 60 keer groter dan normaal.

Haar behandelend arts verklaarde dat het orgaan maar liefst 70 centimeter lang en 35 centimeter breed was. De nier is tijdens een 2,5 uur durende operatie verwijderd. Verwacht wordt dat de vrouw volledig zal herstellen.

Van Basten verwacht moeilijk duel

Vrijdag staat de belangrijke groepswedstrijd tussen Nederland en Frankrijk op het programma. Bondscoach Marco van Basten sprak donderdag tijdens een persconferentie met veel respect over de Franse ploeg.

"Het wordt lastig, het is moeilijk om kansen te creëren tegen de Fransen. Ze geven weinig ruimte weg," zei Van Basten. "Het is een team met enorm veel ervaring, gemakkelijk wordt het niet."

Baby geboren met penis op rug

In China hebben artsen bij een baby een penis van diens rug verwijderd. Het jongetje werd op 27 mei geboren en met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Een week later werd de rugpiemel weggehaald.

De operatie duurde drie uur, maar verliep voorspoedig. Met het jongetje, dat ook een penis op de normale plek heeft, gaat alles goed. De Chinese artsen hadden nog nooit te maken gehad met deze zeldzame aandoening, genaamd ‘fetus in fetu’.

Met dank aan zagevent voor de submit.

De omhoog gevallen suicidaal

Toen ik hem weer wat gekalmeerd had zaten we beiden op de badrand met onze handen in het haar na te denken hoe we Gerrit zo snel mogelijk van de wereld kregen. Ik zou over hem heen kunnen rijden, maar bij gebrek aan auto én rijbewijs was dat geen geldige optie. Een verstikkingsdood wilde Gerrit dan weer niet. Het moest wel met enige klasse. En bovendien moest het wel op zelfmoord lijken en niet op moord. Anders zou ik na z’n dood ook nog eens gezeik kunnen krijgen. Sociaal was-ie op sommige momenten wel, moet ik zeggen. 

Minder ongevallen op vrijdag de 13e

Vrijdag de dertiende mag de naam van ongeluksdag hebben, maar dat is zeker niet af te lezen aan het aantal ongelukken.

Sterker nog; op de ongeveer twee keer per jaar dat een vrijdag deze ongeluksdatum draagt, vinden er minder verkeersongevallen en branden plaats dan op de gemiddelde vrijdag. Dat bleek vandaag uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).

Waar verzekeraars op de meeste vrijdagen ongeveer 7800 schademeldingen binnen krijgen van verkeersongevallen, blijft de teller op een vrijdag de dertiende staan op gemiddeld 7500 gevallen. Ook het aantal brandmeldingen op vrijdag de dertiende ligt met 690 lager dan de 720 meldingen die verzekeraars doorgaans op vrijdag ontvangen. Wel ligt de totale schadeomvang van branden op vrijdag de dertiende gemiddeld iets hoger dan op andere vrijdagen (670.000 euro tegen 640.000 euro).

Zeldzame vale vleermuis in Limburg

Leden van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg hebben in het heuvelland bij Eys in Zuid-Limburg een vale vleermuis gevangen. De vangst geldt als zeer bijzonder, maakte het genootschap vanmiddag bekend.

Het gaat om de derde vangst in het zomerseizoen in Zuid-Limburg in de afgelopen tien jaar.

De vale vleermuis is niet alleen zeer zeldzaam maar ook de grootste in Nederland. Leden van het genootschap onderzochten afgelopen weekeinde met nachtelijke excursies welke vleermuizen in het heuvelland voorkomen. Met mistnetten zijn vleermuizen gevangen, gemerkt en weer vrijgelaten. Zo werden een gewone dwergvleermuis, een gewone grootoorvleermuis en de vale vleermuis gevangen. Overigens zagen leden van het genootschap ook een hazelmuis in het Vijlener bos. Nog nooit zijn er in Nederland in juni al hazelmuizen gevonden.

Griezelen in juli met The Lost Crown

De Nederlands/Canadese uitgever Lighthouse Interactive gaat de horror-adventure The Lost Crown: A Ghost Hunting Adventure in Europa uitgeven. Het spel is ontwikkeld door Jonathan Boakes, eerder bekend van Dark Fall The Journal en Dark Fall Lights Out.

The Lost Crown lag eerder dit jaar al in Noord-Amerika in de winkels en kreeg daar gemiddeld een acht in reviews. Lighthouse Interactive belooft dat het spel op 18 juli in het Verenigd Koninkrijk te verkrijgen zal zijn, de rest van Europa volgt in het vierde kwartaal van dit jaar.

The Lost Crown is zoals gezegd een horror-adventure. Nigel Danvers en Lucy Reubans zijn spokenjagers. Zij proberen een mysterie op te lossen langs de Engelse kust, waarbij ze de beschikking hebben over allerlei moderne hulpmiddelen zoals een apparaat om E.V.P. (Electronic Voice Phenomena) op te sporen.



Lighthouse Interactive CEO Erik Schreuder is trots op de samenwerking met Jonathan Boakes en zijn studio Darkling Room: “We are proud to be partnering with accomplished developers Jonathan Boakes and the Darkling Room team, who have succeeded in originating a truly chilling and compelling adventure. Jonathan Boakes is best known for creating the notable Dark Fall adventure game series. We are glad to have the opportunity to bring his latest production, The Lost Crown, to the European Adventure community who has long awaited its arrival.”



De officiële website van The Lost Crown vind je hier.

Hoogbejaarde werkt indringer met stok de deur uit

Een 83-jarige man uit Vaassen heeft een insluiper met zijn wandelstok zijn huis uitgewerkt. De man liep dinsdag buiten bij zijn huis toen hij werd afgeleid door een vrouw van rond de 20 die in het Duits zei dat ze werk zocht. Op dat moment zag de hoogbejaarde een wat oudere vrouw via de andere kant zijn woning binnenglippen.

Driftig met zijn wandelstok zwaaiend maakte hij haar duidelijk dat ze hem moest smeren. De twee dames verdwenen vervolgens spoorloos, meldt de Gelderse politie.

KLM stuurt brandbrief naar Tweede Kamer

Directeur Peter Hartman van de luchtvaartmaatschappij KLM heeft een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer. Daarin waarschuwt hij voor ondermijning van de concurrentiepositie van KLM en de luchthaven Schiphol als gevolg van stijgende kosten. Dat maakte KLM vandaag bekend.

Hartman doelt op kostenverhogende overheidsmaatregelen, zoals de Nederlandse vliegtaks en de geplande invoering van de handel in emissierechten op Europees niveau. Hij noemt die maatregelen "achterhaald door de realiteit" en vreest dat de luchtvaart erdoor wordt "doodgedrukt".

De hoog opgelopen brandstofprijzen zijn volgens de KLM-topman een verhaal apart. "Het is aan ons als bedrijfsleven om daar in de markt een oplossing voor te vinden. KLM heeft in de afgelopen negentig jaar laten zien dat zij de nodige stormen kan doorstaan", aldus Hartman.

Supermarkten verscherpen toezicht drankverkoop

Supermarkten gaan iedereen die er jonger uitziet dan twintig jaar vragen om legitimatie als zij alcohol of tabak willen kopen. De maatregel, een initiatief van de supermarktbranche zelf, moet in het najaar van kracht worden.

Dat zei Klaas van den Doel, voorzitter van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), vandaag bij de presentatie van het jaarverslag. Het CBL is de brancheorganisatie van supermarkten.

Aan jongeren beneden de zestien jaar mag geen alcohol en tabak worden verkocht. Winkeliers moeten aan mensen die jonger lijken dan zestien jaar een identiteitsbewijs vragen. De nieuwe 'huisregel' van de supermarkten moet leiden tot betere handhaving.

"Wij hebben gekozen voor een leeftijdsgrens van twintig jaar omdat dit veel ouder is dan zestien, waardoor die leeftijd beter geborgd wordt", aldus Van den Doel. "Het is een leeftijdsgrens waarvoor naar verwachting ook begrip is bij de klant en de samenleving."

Van den Doel meldde tevens dat 2008 goed is begonnen voor supermarkten. Mede dankzij een goede paas- en pinksteromzet en het mooie weer is de omzet gegroeid. De hogere prijzen voor voedsel waren daar mede debet aan. Het CBL verwacht dat de jaaromzet boven de 30 miljard euro zal uitkomen. In 2007 bedroeg deze 28,7 miljard euro, een stijging van 4,7 procent ten opzichte van 2006.

Westerhof nieuwe coach Vitesse

Vitesse heeft zijn hoofdtrainer voor komend seizoen binnen. Hans Westerhof heeft voor één seizoen getekend bij de Arnhemse club.

Na het afhaken van Erwin Koeman, die koos voor een baan als bondscoach van Hongarije, kwam Westerhof in beeld. Westerhof is erg blij met zijn nieuwe werkgever: "De volharding die Vitesse heeft getoond is voor mij ook heel belangrijk geweest", aldus Westerhof tegenover VI.nl. "Ze waren enthousiast, hebben me een heel reële situatie van de werkelijkheid geschetst en wilden me echt graag hebben. Dat gaf een goed gevoel. Het eerste gevoel was super en dat gevoel is nog steeds zo. Ik vind het een geweldige uitdaging om bij Vitesse aan de slag te mogen gaan."

De coacht tekent dus voor één seizoen, maar dat betekent niet dat hij volgend jaar alweer vertrekt: "Dat heeft niets met Vitesse te maken, ik doe dat altijd zo. Simpelweg omdat ik nogal gehecht ben aan mijn vrijheid." Westerhof is in het verleden trainer geweest van onder andere FC Groningen, PSV, Ajax, Willem II en de Mexicaanse clubs Chivas Guadalajara en Necaxa. In Arnhem wordt hij de opvolger van de eind april vertrokken Aad de Mos.

Klose: "Topscorer EK komt uit Duitsland"

Miroslav Klose is ervan overtuigd dat de topscorer van het huidige EK iemand uit de Duitse nationale ploeg zal worden. De aanvaller van 'die Mannschaft' doet deze uitspraak in een interview met het Duitse blad Kicker.

"De topscorer van het EK zal tenminste zes doelpunten maken en komt uit onze eigen gelederen", aldus Klose, die erg veel vertrouwen heeft in de mogelijkheden van Duitsland.

"Gezien de kwaliteit van onze aanvallers gaan we het goed doen. We hebben zeker de spelers ervoor om kampioen te worden, maar dan moet tijdens het toernooi wel alles kloppen." Verder weigert de aanvaller van Bayern München de landen Frankrijk en Italië, die tegenvielen in de eerste speelronde, af te schrijven. "Deze teams blijven ook topfavoriet."

[Upd] Robben klaar voor Frankrijk

Het herstel van Arjen Robben loopt nog steeds volgens plan. De rappe vleugelspeler trainde vanochtend voor het eerst weer gedeeltelijk met de groep mee. Hij deed mee aan een positiespelletje.

Afgelopen zaterdag raakte Robben geblesseerd aan de linkerlies. Vanmiddag vertelt bondscoach Van Basten of Robben morgen tegen Frankrijk in aanmerking komt om te spelen. Een basisplaats lijkt sowieso te vroeg te komen.

Oranje speelt morgenavond om 20.45 uur tegen Frankrijk. Bern is - net als de eerste en de laatste groepswedstrijd - de speelplaats.

Update 14:51
Robben kan morgenavond in het duel tegen Frankrijk in actie komen. Dat verklaarde bondscoach Marco van Basten aan de pers vlak voor de training begon: "'Robben is fit voor Frankrijk."

Rotterdamse taxi's stappen over op biogas

De Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) voorziet de komende drie jaar 390 van zijn zevenhonderd taxi's van een biogastank. In de stad komen in ieder geval twee pompstations voor de milieuvriendelijkere aardgasvariant. Bij de pompen kunnen ook particulieren terecht.

Donderdag ondertekenen autoverkopers, pomphouders en eigenaren van grote wagenparken een convenant. Het doel is om zo veel mogelijk Rotterdamse voertuigen aan het biogas te krijgen. Volgens het Rotterdam Climate Initiative, dat de afspraken ook ondertekent, blijkt uit berekeningen van TNO dat biogasauto's tot zeventig procent minder van het broeikasgas CO2 uitstoten. Biogas is een mengsel van gewoon aardgas en milieuvriendelijk gewonnen gas.

Volgens een woordvoerder van de RTC was de overstap naar biogas lange tijd een 'kip-of-ei-discussie'. "Moesten er eerst pompstations komen of eerst afnemers? Wij creëren nu vraag en daarmee wordt het voor pomphouders interessant om biogaspompstations aan te leggen."

De aanpassing van de eerste vijf taxi's van de taxicentrale wordt deels betaald met een subsidie van de gemeente. Niet alle taxi's kunnen een biogastank krijgen. Een aantal merken ondersteunt de technologie niet. Overigens gaan de biogastanks in de taxi's niet ten koste van de bagageruimte, zoals bij lpg-tanks wel het geval is. Hoe de tanks precies worden ingebouwd, kan de woordvoerder van de taxicentrale niet zeggen, maar hem is verzekerd dat er geen bagageruimte hoeft te worden ingeleverd.

Geld voor Afghanistan stroomt binnen

Het geld voor opbouwhulp aan Afghanistan stroomt binnen op een internationale donorconferentie in Parijs. Inmiddels is een totaalbedrag van ongeveer 10 miljard euro toegezegd door verscheidene landen.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft voor een vijfjarig ontwikkelingsplan 31 miljard euro nodig. Naar verwachting wordt dat bedrag op de conferentie niet opgehaald.

President Nicolas Sarkozy van Frankrijk maakte vandaag kort na het openen van de conferentie bekend de hulp te verdubbelen aan het door oorlogsgeweld geteisterde Centraal-Aziatische land. Voor Frankrijk zou het gaan om een bedrag van 107 miljoen euro. Groot-Brittannië schonk 750 miljoen euro, Duitsland 420 miljoen. Japan besloot Afghanistan te steunen met meer dan 350 miljoen euro.

Eerder beloofden andere landen al geld aan de Afghaanse president Hamid Karzai, die deze week in Europa op bezoek is. Zo zegde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice alvast 6,5 miljard euro toe voor de komende twee jaar. Noorwegen komt met 470 miljoen euro over de brug.

Op de conferentie zijn meer dan 65 donorlanden en vijftien internationale organisaties aanwezig. De Wereldbank beloofde het land de komende vijf jaar te steunen met 700 miljoen euro. De Aziatische tegenhanger van de Wereldbank kwam met eenzelfde bedrag op de proppen.

Het is onduidelijk hoeveel geld 'nieuw' is. Zo is het geld van de VS eerder al vrijgemaakt voor Afghanistan, toen het budget voor hulp aan andere landen goedgekeurd werd.

Chivu belooft Italië 'de hel'

Vrijdag staan Roemenië en Italië tegenover elkaar in Zürich in hun tweede groepswedstrijd. De druk op de Italianen is door de nederlaag tegen Nederland enorm toegenomen en ook de Roemenen zullen de ploeg van Roberto Donadoni niets cadeau doen.

Integendeel: volgens aanvoerder Cristian Chivu kunnen de Italianen hun borst nat maken. "We zullen het leven van de Italianen in een hel veranderen", zei de verdediger, die zijn brood verdient bij Inter, tijdens een persconferentie. "We hebben een plan. Dat bestaat uit niet verliezen. De defensie wordt hermetisch afgesloten."

Bondscoach Victor Piturca bevestigde tijdens het perspraatje de woorden van zijn aanvoerder. "Ons doel tegen Italië is tenminste een punt pakken om zo zicht te houden op de kwartfinales. Onze spelers zijn goed georganiseerd en tactisch ijzersterk."

"Maar we moeten de Italianen niet onderschatten. Ze zijn wereldkampioen. Ze hebben een keer verloren, maar kunnen ook een slechte dag hebben gehad."

Maastricht verplaatst coffeeshops volgend jaar

Volgend jaar begint Maastricht met het verplaatsen van zeven coffeeshops uit het centrum naar drie coffeecorners aan de randen van de stad. De verplaatsing is definitief, en niet zoals eerder voorgenomen tijdelijk, maakte burgemeester Gerd Leers van Maastricht vandaag bekend.

Door invoering van de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) per 1 juli levert tijdelijke verplaatsing geen tijdwinst meer op. De WRO maakt ook definitieve verplaatsing versneld mogelijk. Bezwaarschriften tegen verplaatsing bij de Raad van State hebben dan geen opschortende werking meer. De definitieve verplaatsing is zo tevens een stok achter de deur om de buurgemeenten tot serieus overleg te dwingen, aldus Maastricht.

FNV: vaker ultimatum nodig om cao te bereiken

Vakcentrale FNV heeft werkgevers in het eerste halfjaar vaker onder druk gezet om tot een gewenste cao te komen. Er is vaker een ultimatum gesteld waarbij is gedreigd met acties. Dat blijkt uit de 'tussenbalans' die de vakcentrale donderdag openbaar heeft gemaakt.

Hoewel het onderhandelen langer duurt, wordt wel vaak de looneis van 3,5 procent benaderd. "Vragen is bijna krijgen", zegt FNV-cao-coördinator Wilna Wind. "Maar we moeten veel druk uitoefenen. Ondanks dat de economie nog steeds goed gaat, verlopen de onderhandelingen vaak moeizaam."

Er lopen 959 cao's. Dit jaar moeten 656 collectieve arbeidsovereenkomsten worden afgesloten. Daarvan zijn er per 1 juni al 170 afgesloten, met een gemiddelde loonstijging van 3,3 procent. In enkele sectoren was dreigen niet genoeg en werd daadwerkelijk actiegevoerd, zoals bij de politie, in het kleinmetaal, bij TNT en momenteel in het streekvervoer.

De FNV zet in zijn onderhandelingen dit jaar in op thuiswerken. In 37 cao's staan afspraken over thuiswerken. De FNV vindt dat personeel minstens een dag in de week thuis moet kunnen werken, als het werk dat toelaat. Dat is nodig om onder meer productiviteitsverlies door reizen te beperken en de CO2-uitstoot terug te dringen. Ook hebben werknemers zo de mogelijkheid werk en zorgtaken te combineren

Verder wil de vakcentrale dat het kraamverlof voor vaders wordt uitgebreid. Van de 959 cao's die lopen, bevatten er 517 afspraken hierover. Die gaan echter vaak niet verder dan de wettelijke twee dagen. In vijftien cao's is sprake van kraamverlof tussen de drie en tien dagen. "Het is een begin", stelt de FNV.

Cruijff waarschuwt Oranje

Johan Cruijff vindt dat Portugal tot nu toe het beste speelt op het Europees kampioenschap. Dat schrijft hij in zijn column in de Catalaanse krant El Periodico. 'El Salvador' was minder onder de indruk van Oranje.

"Portugal beheerste als enige zowel het veldoverwicht als de counter", schrijft Cruijff. "Ze zijn minder sterk in de omschakeling bij balverlies."

Cruijff is niet geïmponeerd door de royaal uitgevallen zeges van Nederland (3-0 tegen Italië) en Spanje (4-1 tegen Rusland). "Ze boekten een ruime overwinning dankzij scherp uitgevoerde counters. Dat is een kunst, maar wat doe je als je niet vroeg op voorsprong komt en je tegenstander zich opsluit? In dat geval moet je het veld breed maken en dan kan een overschot aan middenvelders je parten spelen."

Poolse voetballer pleegt zelfmoord

De Poolse voetballer Adam Ledwon heeft zelfmoord gepleegd. Dat heeft zijn Oostenrijkse werkgever, Austria Kärnten, vandaag bekend gemaakt.

De 34-jarige Ledwon behoort niet tot de EK selectie van Leo Beenhakker, maar speelde wel achttien keer voor zijn land. Een teamgenoot van Ledwon vond het levenloze lichaam van Ledwon, die zichzelf had opgehangen.

Een woordvoerder van Austria Kärnten gaf aan dat de dood van Ledwon een groot verlies voor de club betekent: "Hij was een van onze beste spelers en een onvervangbaar mens." Ledwon laat een vrouw en drie kinderen achter.

[MotoGP] Capirossi breekt hand

Motorcoureur Loris Capirossi kan niet in actie komen bij de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Italiaan kwam ten val en brak zijn hand tijdens de Grand Prix van Catalonië.

De breuk blijkt complexer dan werd verwacht en het herstel duurt langer. Dit betekent ook dat zijn deelname onzeker is aan de TT van Assen (26 t/m 28 juni.) Er wordt gedacht dat de Suzuki-rijder bij de Duitse Grand Prix volgende maand pas weer kan meedoen.

Nobuatsu Aoki, testrijder voor Suzuki, vervangt de onfortuinlijke Capirossi op Donington Park, en mocht de Italiaan niet fit genoeg zijn, daarna ook in Assen.

Davidson mag weer testen bij Honda

Nadat hij niet meer kon racen voor Formule 1-team Super Aguri vanwege een faillissement, hoeft Anthony Davidson niet stil te zitten. De Engelsman testte vandaag op Barcelona voor Honda, het team waar hij eerder al jaren testcoureur was.

Davidson was van 2001 tot en met 2006 onder contract als testrijder bij het team dat in het begin nog BAR-Honda heette. Bij Minardi reed hij ter vervanging van Alex Yoong twee races en een keer bij Honda als invaller voor Takuma Sato, verder kwam hij tot vorig seizoen niet. In 2007 kreeg hij de kans bij Super Aguri om een vol raceseizoen mee te rijden en ook dit jaar was hij samen met Sato onder contract bij de Japanse renstal.

Na de race van Spanje zat hij stil, maar daar is vandaag verandering in gekomen. De 29-jarige coureur testte de Honda RA108 op het Circuit de Catalunya.

'Marseille, HSV en Ajax willen 'Boulah'

Khalid Boulahrouz staat in de belangstelling van Olympique Marseille, Hamburger SV en Ajax. Dat meldt Sportweek vandaag. De Amsterdamse club heeft zich volgens het weekblad al gemeld bij de zaakwaarnemer van de international.

De speler van Sevilla (gehuurd van Chelsea) heeft echter al meerdere malen aangegeven nog niet klaar te zijn in het buitenland. Momenteel speelt de verdediger met Oranje op het Europees kampioenschap en maakt een fitte indruk.

De voorkeur van 'Boulah' zou uitgaan naar HSV vanwege de aanstelling van zijn 'ontdekker' Martin Jol als nieuwe trainer. Zijn vertrek bij HSV in 2006 ging echter niet geruisloos en dat zou dan ook een obstakel kunnen zijn voor de Duitsers.

FOK!tv portret: Karin Overmars (Nadine S.)

Anderhalf jaar geleden bracht Karin Overmars een boek uit dat ze schreef in het R&P-forum van FOK!. Het dagboek van een kindermeisje vertelde het verzonnen verhaal van Nadine die iets kreeg met de vader des huizes. Tijd om eens nader kennis te maken met de vrouw achter de hoax. Hoeveel exemplaren zijn er eigenlijk verkocht? En heeft ze FOK! misbruikt, of was ze gewoon slim? Maak nader kennis met Karin Overmars en oordeel zelf.

Verder aan het eind van het filmpje een teaser van een oud portret in een nieuw jasje en een geheel nieuw FOK!tv userportret. Een portret dat erg bijzonder belooft te worden.



Natuurlijk kun je 'm ook als wmv downloaden (111Mb)

 

[UPD] Deel zelf de FOK!update-tracker in

Na de update van eergisteren besloot ik niet stil te blijven zitten, maar naast het in/uitschakelbaar maken van trackers in de Update Tracker (de kolom aan de linkerkant) deze ook indeelbaar te maken qua volgorde. Je kunt nu door op het blokje te klikken en deze omhoog en omlaag te slepen de trackervolgorde helemaal zelf bepalen. Als je de volgorde helemaal ok vindt dan klik je onderaan op de knop 'volgorde opslaan'. Op dat moment wordt jouw voorkeur opgeslagen in een cookie op je eigen computer. Vervolgens kun je de pagina refreshen om te zien of het opslaan daadwerkelijk gelukt is. Zo niet dan staan cookies in je browser waarschijnlijk uitgeschakeld.

Houd er rekening mee dat je ingelogd moet zijn, én dat je browser cookies moet accepteren. Ook moet je er rekening mee houden dat bij het verwijderen van je cookies je de instellingen zelf weer moet invoeren. Ook moet je dit per browser zelf instellen. Dat heeft als voordeel dat je op je werk of school andere blokjes actief kunt hebben dan thuis. Nadeel is dat als je vriend of vriendin de instellingen aanpast dit ook voor jou zal gelden als je van dezelfde browser gebruik maakt.

In de komende weken wil ik meer trackers beschikbaar gaan maken zodat je nog meer keuze hebt in hoe je de tracker indeelt. Je zult ook daarvoor uiteraard moeten zijn ingelogd en dus geregistreerd. Mocht je nog niet geregistreerd zijn, dan kun je dat hier gratis ende voor nop doen. Je hebt dan ook meteen de mogelijkheid te reageren, mee te doen met prijsvragen en jouw mening kenbaar te maken.

update:
Onder de trackeropties kun je nu ook sport, games en weblog selecteren zodat je deze als je wilt ook als Update Tracker aan de linkerkant kunt instellen.

Update:
De opstartprobleempjes van dit systeem zouden opgelost moeten zijn. Indien je nog problemen ondervindt, meld dit dan even. Verder ben ik erg benieuwd naar welke volgorde je hebt ingesteld, dus ook meldingen daarvan zijn welkom!

Update 12-6-2008:
Ook de specialstracker is nu toegevoegd. Deze staat, als frontpagecontent zijnde, standaard aan. Je kunt deze uiteraard zelf uitschakelen of de lengte ervan aanpassen. Ook kun je 'm verplaatsen op de gebruikelijke manier. Verder is het probleem met de forumtracker, waarbij het vinkje uit staat als het forum zichtbaar is en andersom, nu als het goed is helemaal opgelost. Doe voor de zekerheid een CTRL+F5 zodat je zeker weet dat de gewijzigde javascript binnen wordt gehaald.

Nederland krijgt Duitse scheidsrechter

De wedstrijd in poule C tussen Nederland en Frankrijk staat morgen onder leiding van de Duitse scheidsrechter Herbert Fandel.

De UEFA maakte dat vandaag bekend. Fandel leidde eerder dit toernooi Portugal-Turkije (2-0) en maakte een goede indruk.

Pieter Vink heeft eveneens een mooi affiche toegewezen gekregen. De Nederlandse arbiter mag het duel tussen Spanje en Zweden in goede banen gaan leiden. Beide teams zijn bij een zege geplaatst voor de volgende ronde.

'Anderlecht wijst eerste bod Roda op De Man af'

Roda JC heeft een eerste bod gedaan op verdediger Mark De Man. De speler staat op dit moment onder contract bij Anderlecht en heeft nog een contract voor één seizoen. De Belgische topclub wil de speler met winst verkopen en moet hem zodoende deze zomer van de hand doen.

Volgens Belgische media is het eerst bod van Roda JC op de verdedigende middenvelder te laag. Of Roda al een tweede bod op De Man heeft uitgebracht, is niet bekend.

Dat het waarschijnlijk wel tot een transfer komt, lijkt een reeele optie. Beide ploegen lijken een officieus samenwerkingsverband te hebben en hebben deze zomerstop al meerder keren rond de onderhandelingstafel plaats genomen.

Tsjechië en Turkije nemen penalty's

Omdat Turkije woensdagavond op het nippertje afrekende met Zwitserland staan de Turken in de stand exact - in punten en doelpunten - gelijk met Tsjechië.

Als de twee landen zondag in hun onderlinge duel gelijk spelen, moeten er strafschoppen genomen worden om te bepalen wie zich plaatst voor de kwartfinales.

Dat blijkt uit regel 7.08 uit de UEFA-reglementen. De regel is voor het toernooi ingevoerd en voorkomt dat landen op hun FIFA-ranking worden gerangschikt bij een gelijke stand.

De penalty's zullen volgens de normale reglementen worden genomen en vinden direct na afloop van de wedstrijd plaats.


Petrj Cech - Foto: Goal.com

'Liever Villa dan Huntelaar'

Als het aan de lezers van El Mundo Deportivo ligt speelt David Villa volgend seizoen in de ploeg van Barcelona. Klaas Jan Huntelaar gooide geen hoge ogen in de peiling van de Spaanse krant.

Huntelaar sleepte slechts 1.436 van de 33.021 stemmen in de wacht: nog geen vijf procent. Fans zien het liefst David Villa (39 procent), gevolgd door Karim Benzema (zeventien procent), Mario Gomez (elf procent) of Zlatan Ibrahimovic (tien procent) in Camp Nou.

Huntelaar bleef wel boven onder anderen David Trezeguet, Daniel Güiza en Filippo Inzaghi.

Ook Lazio wil Vennegoor

Lazio Roma wil Jan Vennegoor of Hesselink aan de selectie toevoegen. Dat zegt de president van de Romeinse club tegen the Daily Record. De kans dat Celtic de spits laat vertrekken lijkt echter gering.

Feyenoord belde de Schotse club vorige week eveneens met de vraag of de supersub van het Nederlandse elftal beschikbaar was. Lazio Roma is de tweede club die het gaat proberen. Lazio-president Claudio Lotito: "Vennegoor is een speler die we hoog hebben zitten. De afgelopen tijd hebben we hem nauw gevolgd. Zijn lengte is een grote kracht en bovendien heeft hij veel Europese ervaring."

"Hij is zeker interessant voor ons, maar alles hangt af van de prijs die Celtic om zijn nek hangt. Rond de zeven miljoen euro is voor ons absoluut niet haalbaar", aldus de president van de Romeinen.


Vennegoor of Hesselink in gevecht met Pirlo -
Foto: Goal.com

Kühn: "Zwitserland blijft bestaan"

Bondscoach van Zwitserland Jakob Kühn was na afloop van de wedstrijd tegen Turkije (1-2 verlies) enorm teleurgesteld. Door de nederlaag is Zwitserland na twee duels al uitgeschakeld.

"Ik kan de ploeg geen verwijt maken", vertelt Kühn op de persconferentie. "Ze hebben gestreden voor iedere bal. Het ontbrak ons alleen aan geluk." Kühn relativeerde ook direct: "Dat is voetbal. Al zijn we uitgeschakeld, Zwitserland zal blijven bestaan."

Ziekenhuis verbiedt roken in auto

Vanaf 1 juli, als het rookverbod ingaat in de landelijke horeca, is het rond het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse verboden te roken in de auto. Medewerkers, patiënten en bezoekers die willen paffen moeten het ziekenhuisterrein geheel verlaten. Even in de auto op het parkeerterrein een saffie opsteken, is per 1 juli ten strengste verboden.

''Als die auto op óns terrein staat, zijn mensen verplicht zich te houden aan ónze regels. Wij willen een gezonde werkomgeving. Bezoekers moeten bij binnenkomst eerst door een rookwolk. Daar wordt over geklaagd'', aldus  ziekenhuisbestuurder Lettie van Atteveld vandaag in het AD. Volgens haar  is het ziekenhuis verantwoordelijk voor wat er binnen én buiten het ziekenhuis gebeurt. Daarom mag het deze maatregelen nemen.

Patiëntenbelangenverenigingen zijn niet blij met de aangekondigde maatregel: ''Ik kan begrijpen dat het ziekenhuis wil dat er niet meer voor de deur gerookt wordt. Maar de mensen die willen roken moeten hier de gelegenheid voor krijgen. Vooral patiënten kunnen erg gestrest zijn,'' zo verklaart Hanan El Ouasghiri van Zorgbelang Zuid-Holland.

Ook fel tegen, maar dat zal niemand verbazen, is de Stichting Rokersbelangen. ''De mensen zouden deze regel gewoon keihard moeten negeren. Nog even en je mag ook niet meer eten of kauwgom kauwen in je eigen auto'', zo zegt Ton Wurtz namens de stichting.

Henry kan trilogie voltooien tegen Oranje

Als Thierry Henry dit Europees kampioenschap tot scoren weet te komen, voegt hij zich in een select gezelschap.

Henry kan dan na de Duitser Jurgen Klinsmann en de Tsjech Vladimír ¦micer de derde voetballer worden die op drie verschillende Europese kampioenschappen heeft gescoord.

De aanvaller van Barcelona scoorde al op de EK's van 2000 en 2004. Vrijdag treedt Henry mogelijk aan tegen Nederland.

Twaalf keer betrapt op rijden zonder rijbewijs

Een 24-jarige man uit Den Haag blijkt nogal hardleers te zijn. De autobestuurder werd gisteren voor de twaalfde keer betrapt op rijden zonder rijbewijs. Dat maakte de politie vandaag bekend.

Agenten zagen een auto rijden met twee inzittenden die de aandacht trokken. De APK van de auto bleek verlopen en ook was de auto niet verzekerd. Verder bleek dat de bestuurder geen rijbewijs had. De auto werd in beslag genomen en de man kreeg een proces-verbaal.

Broers opgepakt na opvissen paard met lasso

Twee mannen zijn woensdag opgepakt voor de weinig subtiele manier waarop zij hun paard op het droge hielpen. Met een touw om haar nek trokken zij de merrie aan het hoofd aan de kant van de Groenekade in Pijnacker. Toeschouwende hulpverleners konden niet anders concluderen dan dat er sprake was van dierenkwelling. Daarop hield de politie het tweetal aan.


Voordat de broers aan de slag gingen met de lasso had de brandweer al een mislukte poging gedaan de merrie uit haar benarde positie te bevrijden. De 64-jarige eigenaar uit Berkel en Rodenrijs en zijn 60-jarige broer stonden er vervolgens op het ros zelf uit het water te vissen.

Tegen de mannen is proces-verbaal opgemaakt. De politie, die niet toelicht hoe het paard in het water terechtkwam, laat donderdag weten dat de viervoeter waarschijnlijk geen letsel heeft overgehouden aan haar avontuur.

Amstelveen eerste met parkeerplaats voor bakfiets

Ouders die hun kinderen erin naar school brengen, mensen die hem gebruiken voor de boodschappen: de bakfiets stijgt de laatste jaren snel in populariteit. Ook Amstelveen heeft deze trend opgemerkt: het gemeentebestuur komt als eerste in Nederland met officiële parkeerplaatsen voor bakfietsen.

De parkeerplaatsen komen naast de bibliotheek in het stadscentrum, en later op nog meer locaties in de stad. De gemeente heeft een bedrijf ingehuurd om een speciaal verkeersbord te ontwerpen dat de bakfietsenparkeerplaatsen moet aangeven. Volgens wethouder Joss Tabak (Verkeer) zijn de plaatsen hard nodig. "In Amstelveen zie je steeds meer bakfietsen. Vanwege het formaat kun je ze vaak niet zo makkelijk stallen, vandaar deze speciale parkeerplekken."

Meespelen Lewandowski onzeker

De Poolse bondscoach Leo Beenhakker weet nog niet of hij vanavond kan beschikken over Mariusz Lewandowski. De 29-jarige middenvelder van Shakhtar Donetsk heeft nog last van een enkelblessure.

Beenhakker zal op het laatste moment pas kunnen beslissen of Lewandowski kan meespelen. Lewandowski liep de enkelblessure op in de eerste wedstrijd tegen Duitsland, hij speelde de hele wedstrijd.

Polen speelt vanavond in Wenen tegen gastland Oostenrijk. Beide landen zijn enkel gebaat bij een overwinning aangezien ze de eerste wedstrijd verloren. Oostenrijk verloor met 0-1 van Kroatië terwijl Polen met 0-2 van Duitsland verloor.

Tioté naar FC Twente

FC Twente heeft de komst van Cheick Tioté afgerond. Nadat Twente eerder tot een akkoord kwam met de speler zijn nu ook de Tukkers en Anderlecht akkoord.

In Enschede ligt een vierjarig contract klaar voor Cheick Tioté, hiervoor dient hij echter eerst door de medische keuring te komen. Dit lijkt erg waarschijnlijk aangezien de Ivoriaanse speler volgens de Tukkers in een uitstekende conditie zou verkeren. Mocht hij door de medische keuring komen zal hij volgende week zijn contract ondertekenen.

Cheick Tioté speelde afgelopen seizoen, samen met Roland Lamah, op huurbasis bij Roda JC waar hij tweemaal scoorde. Ook Roda JC probeerde de speler over te nemen, tevergeefs. Roda JC was akkoord met Anderlecht maar raakte niet akkoord met Tioté en zijn zaakwaarnemer.

Softwareverkopen Japan, KAMEHAMEHA!!!

In Japan is iedereen in de ban van Dragonball Z. De eerste echte next-gen DBZ-game verkoopt goed in Japan voor Sony's Playstation 3 en staat daardoor op de eerste plaats. Op de tweede plaats staat de nieuwkomer Mysterious Dungeon voor de Wii, gevolgd door de vorige nummer een Powerfull Pro Baseball voor de PSP. Daarnaast is Wii Fit uit de top vijf geschopt net als de lang regerende Monster Hunter Portable 2nd G.

01./00. [PS3] Dragon Ball Z: Burst Limit (Bandai-Namco) - 92,000 / NEW
02./00. [WII] Mysterious Dungeon: 3 (Sega) - 59,000 / NEW
03./01. [PSP] Powerful Pro Baseball 3 (Konami) - 43,000 / 159,000
04./03. [WII] Mario Kart Wii (Nintendo) - 39,000 / 1,406,000
05./00. [NDS] DS Misa Yamamura Suspense: (Tecmo) - 38,000 / NEW
06./05. [PSP] Monster Hunter Portable 2nd (Capcom) - 35,000 / 2,177,000
07./04. [WII] Wii Fit (Nintendo) - 34,000 / 2,190,000
08./00. [360] Ninja Gaiden 2 (Tecmo) - 25,000 / NEW
09./06. [WII] Family Trainer (Bandai-Namco) - 15,000 / 59,000
10./12. [NDS] DS Beautiful Letter Training (Nintendo) - 15,000 / 267,000

11./08. [PSP] Valhalla Knights 2 (Marvelous Entertainment)
12./00. [360] Dragon Ball Z: Burst Limit (Bandai-Namco)
13./17. [NDS] Taiko Drum Master DS: Seven Island (Bandai-Namco)
14./10. [NDS] Empty Space Training (Benesse)
15./02. [NDS] Endless Frontier: Super Robot Wars (Bandai-Namco)
16./19. [WII] Wii Sports (Nintendo)
17./22. [NDS] We're Fossil Diggers (Nintendo)
18./26. [WII] Wii Play (Nintendo)
19./27. [NDS] Pokémon Ranger: Batonnage (Pokémon)
20./25. [WII] Link's Crossbow Training (Nintendo)
21./28. [NDS] Mario Kart DS (Nintendo)
22./14. [NDS] Riddle Training (Benesse)
23./00. [NDS] 99 Tears (Bandai-Namco)
24./13. [NDS] Front Mission 2089: Border of Madness (Square-Enix)
25./23. [WII] Battalion Wars 2 (Nintendo)
26./09. [PS2] Mana Khemia 2: The Fallen School and the Alchemists (Gust)
27./30. [WII] Super Smash Bros. Brawl (Nintendo)
28./29. [NDS] Tottado! Yowiko's Deserted Island Life (Bandai-Namco)
29./18. [PS3] Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas 2 (Ubi Soft)
30./40. [NDS] New Super Mario Bros. (Nintendo)

NDS - 13
WII - 9
PSP - 3
PS3 - 2
360 - 2
PS2 - 1

Ex wil Hulk Hogan achter tralies

De vrouw van Hulk Hogan wil dat haar man wordt gedagvaard omdat hij zijn deel van een 2,7 miljoen euro kostend appartement in Las Vegas niet zou betalen. Linda Bollea wil dat haar echtgenoot, met wie ze in scheiding ligt, tot hij betaalt achter de tralies wordt gezet wegens minachting van de rechtbank.


Een gerechtelijk bevel droeg het voormalige liefdeskoppel, dat centraal stond in de MTV-reallifesoap Hogan Knows Best, op de kosten voor het luxe optrekje in The Palms hotel en spa in de Amerikaanse gokstad te delen. Terry Bollea, zoals Hulk Hogan eigenlijk heet, en Linda kochten het appartement toen alles nog koek en ei was.

De blondine wil dat Hulk Hogan, met wie ze 25 jaar lief en leed deelde, wordt vastgezet in de gevangenis in Pinellas County in Florida, waar ook hun 17-jarige zoon Nick gevangen zit. Hij zit een straf van acht maanden uit wegens het veroorzaken van een auto-ongeluk waarbij zijn passagier zwaargewond raakte.

'Sterftekans onder Antilliaanse baby's groter'

Antilliaanse kinderen in Nederland hebben 50 procent meer kans om te overlijden in hun eerste levensjaar dan autochtone kinderen. Dat concludeert wetenschapper Ernst-Jan Troe van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum in een proefschrift waarop hij binnenkort promoveert.

Ook bij andere allochtone groepen hebben zuigelingen volgens Troe een verhoogd risico op sterfte. Bij Turken en Surinamers ligt dat percentage volgens hem op 30 procent, bij Marokkanen op 40.

Troe verklaart de hogere sterfte bij de Antilliaanse baby's door hun vaak lagere geboortegewicht en de kortere periode van zwangerschap van de moeders.

Die verschijnselen worden volgens de promovendus veroorzaakt door de lengte van de ouders, hun sociaal-economische status, de leeftijd van de moeder en de vraag of ze getrouwd is of niet.

De helft van de Antilliaanse zwangere vrouwen is alleenstaand, en tien procent van hen is nog geen twintig jaar oud. Ter vergelijking: onder autochtone vrouwen is 2 procent (aanstaand) tienermoeder.

EK Cruijff: Portugal het sterkst, Oranje moet oppassen

Johan Cruijff vindt dat Portugal tot nu toe het beste speelt op het Europees kampioenschap. Dat schrijft hij in zijn column in de Catalaanse krant El Periodico. 'El Salvador' was minder onder de indruk van Oranje. "Portugal beheerste als enige zowel het veldoverwicht als de counter," schrijft Cruijff. "Ze zijn minder sterk in de omschakeling bij balverlies."

Cruijff is niet geïmponeerd door de royaal uitgevallen zeges van Nederland (3-0 tegen Italië) en Spanje (4-1 tegen Rusland). "Ze boekten een ruime overwinning dankzij scherp uitgevoerde counters. Dat is een kunst, maar wat doe je als je niet vroeg op voorsprong komt en je tegenstander zich opsluit? In dat geval moet je het veld breed maken en dan kan een overschot aan middenvelders je parten spelen''.

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!

Vakbond waarschuwt tegen wegblokkades

 Vrachtwagenchauffeurs kunnen maar beter afzien van blokkade-acties op de snelwegen. Als ze het verkeer tot stilstand brengen door hun vrachtwagen te parkeren, kunnen ze persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Daarvoor waarschuwt Jan Heilig, bestuurder bij FNV Bondgenoten, vandaag in een brief de leden van de vakbond die werken in het beroepsgoederenvervoer over de weg. ''FNV Bondgenoten staat ronduit sympathiek tegenover de transportbedrijven die actie willen voeren tegen de dieselverhogingen'', benadrukt Heilig in zijn brief.

''Vooral de Eigen Rijders en de kleine transportbedrijven hebben het momenteel zeer moeilijk'', weet de FNV-bestuurder. ''Zij zijn niet in de positie om gestegen dieselkosten door te berekenen aan hun opdrachtgevers. Deze bedrijven moeten nu echt knokken om te overleven. Daar hoort dan actievoeren bij!'' Tegelijkertijd legt Heilig uit dat de acties in het transport tegen de verhogingen van de dieselprijzen bedacht zijn door de werkgevers. ,,Zij komen in de problemen en zij moeten daar wat aan doen. Help ze, als ze daarom vragen, maar laat je niet gek maken!''

In de brief krijgen de FNV-leden het advies om hun werkgevers te helpen bij de acties, maar wel binnen wat wettelijk is toegestaan. ''Houd je aan instructies van de politie. De werkgevers moeten dit keer de kooltjes uit het vuur halen, niet jullie.''

Meer Umbrella en Progenitor virus in Resident Evil 5

Resident Evil gaat al zo'n 10 jaar mee. In die tijd zijn we steeds meer te weten gekomen over de mysterieuze Umbrella Corporation en het virus dat iedereen in zombies verandert. In een interview vertelt producer Jun Takeuchi meer over het verhaal van het vijfde deel dat voor april 2009 zal verschjinen.

Volgens Takeuchi was het voor de makers van Resident Evil 5 een logische stap om het verhaal af te laten spelen in Afrika. In Resident Evil: Code Veronica wordt namelijk bekend dat het Progenitor virus zijn oorsprong kent in Afrika. Het was dus een interessante mogelijkheid om met deel vijf terug te keren naar de oorsprong van het virus.

Takeuchi laat ook wat meer los over de nieuwe hoofdrolspeler Chris:

quote
It's been ten years since the events of Resident Evil 1. One little hint we can give you is that Chris is no longer a member of S.T.A.R.S. and S.T.A.R.S. itself as an organisation is defunct. You might see a little mark on his arm that talks about the new organisation that he's a member of. Who that organisation is and what they're up to, that's going to be another important element of the story.

Ook laat hij weten dat de mysterieuze Umbrella Corporation een belangrijke rol zal spelen in het verhaal. Wat hij hiermee precies bedoelt is niet bekend.

Boete voor Franse moslim na weigeren mannelijke arts

In Frankrijk heeft een vader deze week 1.000 euro boete gekregen omdat hij zich in 1998 om religieuze (streng islamitische) redenen verzette tegen de aanwezigheid van mannelijke artsen bij de bevalling van zijn echtgenote. Daardoor kwam tien jaar geleden zijn zoontje zwaar gehandicapt ter wereld.

De man in kwestie, Radouane Ijjou uit Bourg-en-Bresse, had zelf de rechtszaak aangespannen en juist 100.000 euro schadevergoeding geëist. De rechtbank oordeelde echter heel anders en vond dat de Ijjou door zijn gedrag zelf de hoofdschuldige is. Hij weigerde dat een mannelijke arts zijn zwangere vrouw in barensnood zou helpen. Toen hij uiteindelijk zijn verzet opgaf, was het te laat voor een keizersnee.

Het laatste decennia vonden in Frankrijk een reeks incidenten plaats in ziekenhuizen met strenggelovige moslims die soms op gewelddadige wijze scheiding van mannen en vrouwen eisten. Vaak vonden de incidenten plaats op kraamafdelingen. De voorzitter van de Franse moslimraad sprak twee jaar geleden zijn afschuw uit over het gedrag van de islamitische vaders en noemde het ''de talibanisering'' van de Franse islam.

In 2007 werd in alle Franse  alle publieke instellingen, zoals ziekenhuizen en kraamklinieken, het charter van religieuze neutraliteit (laïcité) opgehangen. Hierin wordt uitgelegd dat personeel, patiënten en bezoekers verplicht zijn zich in publieke instellingen te houden aan uitgangspunten als gelijkheid tussen man en vrouw. Er staat ook in dat patiënten en hun begeleiders in noodgevallen geen arts mogen uitsluiten. Buiten noodsituaties is bij medische onderzoeken waarbij één man en één vrouw zijn betrokken, wel  de aanwezigheid gewenst van een derde persoon.

EK: Oranje leeft toe naar Frankrijk

Het Nederlands elftal traint vandaag in het Stade Olympique van Lausanne voor de laatste keer in de aanloop van het tweede duel op het EK, tegen Frankrijk.

Bondscoach Marco van Basten wil een dag voor de ontmoeting met de vice-wereldkampioen zo weinig mogelijk van zijn bedoelingen prijsgeven. Journalisten moeten na een kwartier het stadion verlaten.

Van Basten spreekt vanmiddag nog wel met de internationale pers. Dan zal misschien ook duidelijk worden hoe het met de blessures van Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar en Mario Melchiot staat.

De wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk begint morgen om 20.45 uur in het Stade de Suisse van Bern.


Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK! EK Pool!

Oprah opnieuw machtigste beroemdheid

Oprah Winfrey is voor de vijfde keer benoemd tot 's werelds invloedrijkste beroemdheid. De tv-ster mocht het afgelopen jaar ongeveer 275 miljoen dollar op haar rekening bijschrijven, verklaarde het Amerikaanse tijdschrift Forbes de keuze.

De tweede plaats op de lijst is weggelegd voor golfer Tiger Woods, die het afgelopen jaar ongeveer 115 miljoen dollar verdiende. Inkomen is niet de enige voorwaarde voor een hoge plaats op de lijst, maar wel de belangrijkste.

Acteurs Angelina Jolie en Brad Pitt haalde respectievelijk de derde en de tiende plaats. Voetballer David Beckham is goed voor een vijfde plaats, terwijl Harry Potter-schrijfster JK Rowling de negende plaats wist te veroveren.

'Een derde van scholieren drinkt vijf glazen'

Een derde van de leerlingen van het middelbaar onderwijs heeft kortgeleden wel vijf glazen alcoholische drank of meer gedronken op één bijeenkomst. Dat concludeert het Trimbosinstituut in een studie naar jongeren en riskant gedrag over 2007, die vandaag is gepresenteerd.

Met 'kortgeleden' bedoelt het instituut de vier weken die aan het enquêteren van de jongeren voorafgingen. De deelnemers aan het onderzoek (leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs en scholieren van het voorgezet onderwijs) zijn eind vorig jaar ondervraagd. Onderzoekers houden er rekening mee dat jongeren die aangeven kortgeleden te hebben gedronken, regelmatige drinkers zijn.

Het alcoholgebruik onder jongeren is volgens het kenniscentrum voor alcohol en drugs gelijk gebleven. Alleen de groep 12- tot 14-jarigen is minder gaan drinken. Het Trimbosinstituut denkt dat intensieve voorlichtingscampagnes onder ouders en scholen hebben geholpen.

Van de 15-jarige scholieren heeft 89 procent ooit al alcohol gedronken. Vanaf 15 jaar beginnen jongens meer te drinken dan meisjes. Bingedrinken (heel veel drinken per keer), komt bij jongens vaker voor. Jongens drinken volgens het onderzoek het liefst bier; meisjes breezers. Als jongeren tussen de 12 en 15 jaar alcohol kopen, doen ze dat meestal in een discotheek, café of supermarkt.

Ruim een derde van de 15-jarigen mag thuis één glas alcohol drinken in bijzijn van de ouders.

Nieuw-Zeelanders carpoolen met opblaaspop

In het Nieuw-Zeelandse Auckland rijden steeds meer mensen rond met opblaaspoppen, verklede honden en verklede kussens in hun auto. Niet omdat deze mensen zich eenzaam voelen tijdens hun autorit, maar omdat ze dan gebruik mogen maken van een speciale carpoolstrook.

De speciale stroken voor bussen, taxi's en carpoolers zijn ingezet in de strijd tegen de files. Wie gebruik wil maken van de strook moet minimaal met twee personen in de auto zitten. Bij overtreding kan de bestuurder een boete van omgerekend ruim zeventig euro tegemoet zien.

Met camera's wordt er door de politie gecontroleerd, daarnaast worden agenten ingezet om verdachte gevallen aan te houden. "We hebben heel wat vreemde snuiters voorbij zien komen", aldus een politieagent in de Nieuw-Zeelandse media vandaag.

Enkele studenten wilden wat verdienen aan deze nieuwe regelgeving. Tegen vergoeding boden zij automobilisten aan een stukje mee te rijden. "Maar de verdiensten wogen niet op tegen de kosten van het bier voor de dorst die ze kregen, doordat ze steeds terug moesten lopen", meldde één van de agenten.

Capcom maakt line-up voor E3 bekend

Ook Capcom zal vanaf 15 juli present zijn op de E3 beurs. Ze hebben bekend gemaakt daar met de volgende games aanwezig te zijn:

- Bionic Commando (PC, PS3, X360)
- Bionic Commando Rearmed (PC, PS3, X360)
- Capcom Project #1 [geen titel] (onbekend)
- Capcom Project #2 [geen titel] (onbekend)
- Dark Void (PC, PS3, X360)
- MotoGP 08 (onbekend)
- Neopets Puzzle Adventure (PC, Wii)
- Plunder (PC, PS3, X360)
- Resident Evil 5 (PS3, X360)
- Spyborgs (Wii)
- Street Fighter IV (PC, PS3, X360)
- Super Street Fighter II Turbo HD Remix (PS3, X360)

Ze geven overigens aan dat de lijst nog kan veranderen, wellicht dat de titelloze projecten nog namen gaan krijgen.

Pleister voorkomt reizigersdiarree

Een pleister met vaccin heeft meer dan zeventig procent van de mensen die een bezoek brachten aan Mexico en Guatemala tegen reizigersdiarree beschermd. Dat hebben wetenschappers vandaag naar buiten gebracht in het Britse geneeskundetijdschrift The Lancet.

Zelfs al raakten bezoekers geïnfecteerd, dan voorkwam de speciale plakker de ernstigste variant. "Het is een van meest opwindende ontdekkingen op het gebied van reizigersmedicatie," aldus een van de onderzoekers van de Universiteit van Texas in Houston.

Het naaldloze vaccin beschermt toeristen tegen Escherichia coli bacteriën. Die kunnen vier tot vijf dagen ellende veroorzaken met onder meer misselijkheid en buikkrampen. Reizigersdiarree wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook wel 'de wraak van Montezuma' genoemd, naar de leider van de Azteken die door de Spaanse kolonisten werd verslagen in de zestiende eeuw.

Griekenland ratificeert EU-verdrag

Het Griekse parlement heeft gisteravond laat het Europese Verdrag van Lissabon geratificeerd. De goedkeuring kwam aan de vooravond van een cruciaal Iers referendum over het hervormingsverdrag.

Van de parlementariërs stemden 250 voor en 42 tegen het verdrag. "Griekenland hoopt op een snelle ratificatie van alle lidstaten om vertraging bij de implementatie te vermijden," aldus de Griekse premier Costas Karamanlis tegen de Tweede Kamer. Eerder op de dag stemden de parlementen van Finland en Estland in met het Lissabon-verdrag.

Alle 27 EU-landen moeten het verdrag bekrachtigen om het, zoals gepland, vanaf januari te laten gelden. Met Griekenland erbij hebben achttien landen daaraan voldaan. Ierland is het enige land dat een referendum houdt over het Lissabon-verdrag.

Supermarkten zetten PIN in tegen overvallen

Supermarkten willen dat klanten hun boodschappen zoveel mogelijk met PIN afrekenen. De aanleiding hiervoor is het stijgende aantal overvallen.

Brancheorganisatie CBL, PIN-eigenaar Currence en de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen lanceren daarom vandaag een campagne, waarin ze Nederlanders oproepen ook te pinnen bij kleine bedragen.

Het aantal overvallen bij supermarkten is volgens de organisaties in de eerste vier maanden van dit jaar toegenomen tot 78. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 47. "We hebben het liefst alle cash uit de winkel," zegt CBL-voorzitter Klaas van den Doel.

Jaarlijks pinnen Nederlanders voor ongeveer 1,6 miljard euro. Hiervan is 35 procent uit supermarkten afkomstig. Klanten betalen nu vooral kleine bedragen contant.

De komende weken krijgen supermarktmedewerkers voorlichting over de achtergronden van de campagne. In september zullen de supermarkten voorzien zijn van posters en stickers om klanten te laten zien dat de voorkeur uitgaat naar pinnen. Currence zendt dan namens de supermarkten een reclame uit op de televisie.

DVD: Oranje op het EK & De historie van het EK Voetbal

Is er nog een ontkomen aan? Nauwelijks! Het EK in Oostenrijk en Zwitserland is sinds afgelopen weekend volop in gang. En natuurlijk resulteert dat in legio programma's over voetbal, vedetten, hoogte- en dieptepunten. Dit soort evenementen is bij uitstek ook een uitgelezen moment om weer eens wat dvd's in de markt te zetten. Het gaat dan vooral om terugblikken op de dagen van weleer. Ook dit EK heeft weer wat nieuwe schijfjes met historisch materiaal opgeleverd: Oranje op het EK - Historisch overzicht 1960-2004 en De historie van het EK Voetbal - deel 2. Beide dvd's geven een overzicht van al wat 'onze jongens' in het verleden hebben gepresteerd (of juist hebben laten liggen). Voor de voetballiefhebber is er dezer dagen dus voldoende te genieten.


PVV: Parlementair onderzoek corruptie Antillen

Er moet dringend een parlementair onderzoek komen naar de omvang van de corruptie op de Antillen. Dat stelt PVV-kamerlid Hero Brinkman in een vandaag gepubliceerd rapport.

De ex-rechercheur schetst in zijn rapport, dat grotendeels is gebaseerd op krantenberichten en andere openbare bronnen, een onthutsend beeld van nepotisme, zelfverrijking en criminaliteit onder overheidsmedewerkers en bestuurders. Hoewel hij een omvangrijke 'incidentenlijst' heeft opgesteld, gaat het volgens Brinkman slechts om "het topje van de ijsberg."

In een bijgevoegd zwartboek van de Stichting Behoorlijk en Deugdelijk Bestuur Bonaire krijgen ook de eilandbestuurders van Bonaire felle kritiek. Zo waarschuwt de stichting onder meer voor begrotingsoverschrijdingen naar willekeur, vergaande vriendjespolitiek en het dwarsbomen van de politieke oppositie en de Algemene Rekenkamer. Kritische ambtenaren zouden worden ontslagen.

'EK-zelfmoordpogingen' in Roemenië

Zeker vier mensen hebben de afgelopen dagen een zelfmoordpoging ondernomen in Roemenië als gevolg van het EK voetbal. Twee mannen en twee vrouwen probeerden zichzelf van het leven te beroven in de buurt van de op één na grootste stad van Roemenië, Iasi.

De 27- en 51-jarige vrouwen deden een zelfmoordpoging omdat zij niet naar hun favoriete tv-programma's konden kijken, want manlief wilde voetbal zien. Daarbij werd hen nog eens opgedragen om sigaretten en drank te halen voor hun echtgenoten.

De reden van de twee mannen om zichzelf van kant te maken, was juist precies omgekeerd. Niet zij, maar de vrouw bepaalde waar naar werd gekeken en dat was geen voetbal.

Met dank aan AdG voor de submit 

Skibbe nieuwe trainer Galatasaray

Michael Skibbe is de nieuwe trainer van Galatasaray, meldt de NOS. De Duitser volgt bij de Turkse kampioen zijn landgenoot Karl- Heinz Feldkamp op. Die stapte in april wegens gezondheidsklachten op.

Skibbe werd ruim een maand geleden bij Bayer Leverkusen ontslagen vanwege de teleurstellende resultaten. Hij was drie seizoenen werkzaam bij Leverkussen. Ook heeft hij Dortmund getraind in het verleden en was hij assistent van Rudi Völler bij het Duitse Elftal.

Ajax ontkent komst Argentijn

Ajax is niet bezig om Boca Juniors-verdediger Maidana vast te leggen. Dat zegt Danny Blind, technische man bij Ajax, vandaag in Voetbal International.

Blind sprak de volgende woorden: "Ik ken de naam inmiddels, maar zijn komst is totaal niet aan de orde". Ajax is op zoek naar een vervanger voor de naar Atlético Madrid vertrekkende John Heitinga. Volgens Argentijnse media is Maidana de belangrijkste kandidaat om hem op te volgen in Amsterdam.

Leonardo wil vechten voor plek

Leonardo wil in de voorbereiding op het nieuwe seizoen bewijzen dat hij in de selectie van Ajax 1 thuis hoort. Dat zegt de zaakwaarnemer van de Braziliaan vandaag in Voetbal International.

"Leonardo heeft voor zijn vakantie een goed gesprek gehad met Danny Blind. In principe mag hij niet weg. Hij gaat gewoon de voorbereiding meemaken en vechten voor een plaats. Als nou blijkt dat er spelers komen en het voor Leonardo moeilijk wordt, gaan we opnieuw praten. Of er moet voor die tijd een club komen, maar dan moet er wel een afkoopsom worden betaald", vertelt de belangenbehartiger van Leonardo.

Leonardo zou in de belangstelling staan van NEC.

Meisjes in het wild

Het meisje trok haar jas uit en ging onderuit zitten. Ze had oordopjes in met kabeltjes naar iets in haar broekzak. Ze luisterde muziek. Glimmende sportschoenen aan haar voetjes en een spijkerbroek met smalle pijpen. Daarboven droeg ze een grijs truitje met korte mouwtjes. Het truitje had een wijde hals, zodat ik prettig zicht had op haar prachtige decolleteetje. Ze had een fris gezichtje met helder blauwe ogen en blonde haren die over haar schouders vielen. Met twee handen trok ze haar truitje wat strakker naar beneden. Doordat ze onderuit zat, duwde ze haar buikje een beetje naar boven. Ik moest even gaan verzitten.
"Heel misschien bestaat er tóch wel een god," fluisterde ik voor mij uit. "En ik ben blij dat die bussen staken, zeg."

Star Ocean 4 (tijdelijk?) exclusief op de 360

Star Ocean 4 is in ontwikkeling voor de Xbox 360, zo werd bekend gemaakt op Microsofts RPG persconferentie in Japan. Hoewel het om een Microsoft presentatie ging, en er dus enkel over de 360-versie werd gesproken, werd er niet gezegd dat de game een Xbox 360 exclusive zal gaan worden.

In een interview na afloop van de persconferentie werden hier vragen over gesteld aan Square Enix producer Yoshinori Yamagishi. Hij reageerde hierop met de uitspraak "We cannot announce anything on that. We can say that it will be released first [on the Xbox 360]. Whether we'll release it on the PS3 is undecided. We may release it, we may not."

Of Star Ocean 4 dus ook op de PlayStation 3 zal verschijnen is nog onbekend, maar in eerste instantie zal het spel exclusief op de Xbox 360 verschijnen.

PvdA'ers eisen integerheid van partijbestuur

De PvdA in het Amsterdamse stadsdeel Oud-West dient een motie in tijdens een landelijk partijcongres om integer bestuur te bevorderen. De aanleiding is een affaire in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost waarbij drie PvdA wethouders werden afgezet vanwege belangenverstrengeling. Na een intern onderzoek konden de drie weer aan de slag.

De afhandeling van de affaire laat 'onbevredigde' en 'ambivalente' gevoelens achter bij vele partijgenoten, schrijven de Amsterdamse partijleden in hun motie. Het partijbestuur zou tekort zijn geschoten door zich niet kritisch op te stellen ten opzichte van de onderzoekscommissies. In de motie wordt geëist dat het partijbestuur verantwoording aflegt over hun rol in de affaire. Dit moet drie maanden voor het volgende landelijke partijcongres in volledige openbaarheid voor alle PvdA-leden worden gedaan.

Andre Bhola, Egbert Doest en Mala Eckhardt werden in juni uit de fractie gezet na een rapport van de Amsterdamse Rekenkamer. Het drietal had ervoor gezorgd dat subsidie terechtkwam bij welzijnsorganisaties waarbij ze zelf waren betrokken. De conclusie van een onderzoek naar de affaire, in opdracht van de PvdA, luidde dat de drie geen geld in eigen zak hadden gestoken.

De landelijke PvdA stelde hierop een commissie in die de twee rapporten moest beoordelen. Deze commissie kwam tot de conclusie dat de raadsleden niet altijd foutloos zijn geweest. Dit kon hen echter niet zo zwaar worden aangerekend dat ze uit de fractie zouden moeten worden gezet. Daarop mochten de drie geschorste PvdA-raadsleden terugkeren in de fractie.

Actualiteitenprogramma Nova plaatste woensdag de motie op haar site. De motie wordt tijdens de partijbijeenkomst van de PvdA vrijdag en zaterdag in Breda voorgelegd aan de partijleden.

Fanboys zijn zo raar nog niet

Met de release van Metal Gear Solid 4 wordt het mij weer eens duidelijk dat er echt een heleboel verschillende soorten gamers zijn. Toen ik zag hoeveel liefde er voor de game (en de andere games van Kojima) bestaat in de reacties op de Metal Gear Solid voor Dummies-special besefte ik dat waar andere mensen een enorme band met die game en zijn maker hebben ik er gewoon helemaal niets bij voel.

Politie achterhaalt potentiële raddraaiers

De politie in Gelderland heeft een systeem ontwikkeld dat tijdig aangeeft welke kinderen een verhoogd risico lopen om crimineel te worden. Door snel in te grijpen kan worden voorkomen dat de kinderen daadwerkelijk het criminele pad opgaan. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdag bevestigd.

Drie politiekorpsen in Gelderland hebben samen met wetenschappers van de Radboud Universiteit het systeem ontwikkeld. De politie gaat consequent bijhouden welke kinderen tot en met 12 jaar in contact zijn geweest met de politie. Vervolgens wordt gekeken of zij ook veel spijbelen, thuis problemen veroorzaken of op school bovenmatig agressief zijn. Al deze informatie wordt gebruikt om te voorkomen dat de kleine lastpakken uitgroeien tot echte criminelen.

Niet veel kinderen onder de 12 komen daadwerkelijk in contact met de politie. Maar deze groep is wel verantwoordelijk voor zestig procent van de jeugdcriminaliteit. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) heeft geld beschikbaar gesteld om het systeem komend najaar landelijk in te voeren.

Veel publiek bij herdenking moord station Alkmaar

Ongeveer 150 mensen hebben woensdagmiddag in Alkmaar Zeynep Boral herdacht. De 24-jarige Turkse rechtenstudente werd een klein jaar geleden door haar vier jaar oudere ex-man Serdar op het station van Alkmaar vermoord, waarna hij de hand aan zichzelf sloeg. Volgens de tante van Boral kon hij het niet verkroppen dat zijn vrouw hem had verlaten. Hij zou daardoor gezichtsverlies lijden ten opzichte van zijn familie in Turkije. De vrouw was op weg naar het laatste examen van haar rechtenstudie toen het drama zich voltrok.

De neef en nicht -de vaders van Zeynep en Serdar zijn broers- waren vier jaar getrouwd en waren twee weken voor de moord officieel gescheiden. Boral was in Nederland geboren en werd verliefd op haar neef Serdar tijdens een vakantie in haar geboorteplaats in Turkije. Hij kwam naar Nederland, maar het huwelijk hield geen stand. Boral deed tweemaal aangifte tegen haar voormalige geliefde, van huiselijk geweld en van stalking. Dat ze geen bescherming kreeg van de politie, heeft de familie verbijsterd.

Na de moord ontstond discussie over de vraag of sprake was van eerwraak, zoals de familie het omschrijft, of huiselijk geweld, naar de lezing van de politie. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) wees in maart nog een verzoek van onder anderen Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) af, die een onderzoek wilde naar de vraag of het eerwraak was. Volgens hem waren er geen aanwijzingen voor eerwraak. Vorige maand stemde hij alsnog in met een onderzoek.

Arib was woensdag ook aanwezig en sprak de nabestaanden als eerste toe. Ze zei het te betreuren dat het 'nog steeds zo is dat binnen bepaalde culturen het zelfbeschikkingsrecht niet vanzelfsprekend is en heel veel meisjes slachtoffer worden van dit soort barbaarse praktijken die ook in Nederland gebeuren'. Arib stelde dat in Den Haag veel is gedebatteerd over eergerelateerd geweld en dat er geld is vrijgemaakt om plannen te bedenken maar dat 'de Haagse werkelijkheid soms papieren werkelijkheid is'. "Het gaat om heel veel Zeyneps die niet zichtbaar zijn."

Ook de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge was bij de herdenking. Hij haalde kort de brief aan die Hirsch Ballin twee dagen geleden naar de Kamer stuurde. De conclusie daarvan was dat de politie met de huidige kennis en inzichten een betere aanpak had gekozen. "De checklist eergerelateerd geweld was toen nog niet beschikbaar bij de politie. Nu wel, maar daarmee krijgt u Zeynep niet terug." Hirsch Ballin schreef dat bij Borals dood geen sprake was van traditionele eerwraak, maar dat eer wel een rol heeft gespeeld. Bij eerwraak is volgens Hirsh Ballin de kuisheid van de vrouw in het geding, besluit de familie tot moord en gedraagt de dader zich na de moord 'eervol'. In dit geval was van geen van deze aspecten sprake.

De tante van Boral, Mirjam Boral, stelt echter dat bij eerwraak geen sprake is van een lijstje dat je afwerkt. Zij zegt niet boos te zijn dat is gebleken dat de politie wellicht meer had kunnen doen, omdat de familie ook meer had kunnen doen om Boral te beschermen. Ze wil niet alles op de politie 'afschuiven'. Of de moord niet was gepleegd als de politie had ingegrepen, weet ze niet.

Nadat onder anderen de moeder van Boral, haar tante, en actrice en schrijfster Adelheid Roosen -die een gedicht voordroeg- het woord hadden genomen, werd er gediscussieerd over eerwraak. Daarna liep de stoet met rozen richting het station om de bloemen daar neer te leggen bij een boom.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.