FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 juni 2008

Platini blij met discussie

Michel Platini vindt de discussie rondom het doelpunt van Van Nistelrooy een goede zaak. In de wedstrijd tegen Italië scoorde de aanvaller de 1-0, waarbij door het grote publiek aanvankelijk gedacht werd dat hij buitenspel stond. De scheidsrechter keurde de goal echter geheel verdiend goed.

"Een mooie controverse over de spelregels, die een heerlijke discussie over de voetbalrechtspraak binnen de lijnen heeft uitgelokt. Die moeten we vooral niet schuwen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen hiervan heeft geleerd", vertelde Platini aan de Telegraaf.

Panucci lag tijdens de 1-0 van Nederland tegen Italie achter de doellijn en hief zodoende het buitenspel op. Die regel was bij vele toeschouwers en volgers nog niet bekend.

Hamilton ziet Kubica als titelkandidaat

De Pool Robert Kubica is zeker een kandidaat voor de wereldtitel na het succes in de GP van Canada afgelopen weekend. Dat zegt McLaren-coureur Lewis Hamilton tijdens een persconferentie in de McLaren-fabriek.

De 23-jarige Brit kent Kubica nog uit de tijd dat ze in karts tegen elkaar raceten. Maar hij voegde eraan toe dat hij overtuigd was het gevecht met de BMW Sauber-coureur te kunnen winnen. "Ik denk dat hij altijd al een kanshebber was, vanaf de eerste race. Hij stond op P2 die eerste race. Ik heb altijd geweten dat hij een groot talent heeft en dat hij zeker sterk zou zijn zodra BMW de moeite zou doen om hun magere resultaten te verbeteren. En dat deden ze. Ze hebben goed werk gedaan, zijn erg constant geweest en er zijn nu drie teams aan het strijden vooraan."

"Ik denk dat hij ons tot het eind op de hielen blijft zitten maar dat is niet zo verontrustend. Ik voel nog steeds dat we bovenaan kunnen eindigen maar het wordt wel een flinke uitdaging", voegde Hamilton toe. Kubica is ook 23 jaar oud, hij behaalde voor zijn team de eerste Grand Prix-overwinning in Montreal en het werd nog een één-twee met teammaatje Nick Heidfeld. Terwijl Hamilton in botsing kwam met Kimi Räikkönen in de pitstraat.

Doordat geen van beide koplopers een punt pakten, reed Kubica naar een vier punten voorsprong op zowel Hamilton als Felipe Massa in het rijderskampioenschap. Räikkönen feliciteerde Kubica op zijn website, waarbij hij er wel aan toevoegde dat hij hem minder als een bedreiging ziet dan Hamilton of Massa.

Damon Hill, de laatste Britse wereldkampioen in de Formule 1 in 1996, is ook niet overtuigd dat Kubica het een heel seizoen volhoudt om de uitdager te zijn, ondanks de twee tweede plaatsen en een derde plek dit seizoen. "Het zou me verbazen als BMW al klaar is om consistent te zijn het hele seizoen door. Maar ze hebben zo'n vooruitgang geboekt, dat dit wel eens het midden kan zijn van hun grafiek omhoog. Ze kunnen zelfs beter en beter worden nog."

EK leidt tot vier zelfmoordpogingen in Roemenië

In de omgeving van de Roemeense stad Iasi hebben de afgelopen dagen zeker twee vrouwen en twee mannen geprobeerd zelfmoord te plegen in verband met het Europees kampioenschap voetbal. Dat zei een arts van het plaatselijke ziekenhuis woensdag, aldus het ANP.

De twee vrouwen, 27 en 51 jaar oud, waren wanhopig omdat hun echtgenoten de televisie hadden ingepikt om het EK te zien. De dames moesten bier en sigaretten kopen, terwijl ze niet naar hun favoriete soapserie konden kijken. Twee mannen van 26 en 59 jaar probeerden juist de hand aan zichzelf te slaan omdat ze het EK niet mochten zien.

Topgeheime documenten vergeten in trein

Het klinkt als het begin van een James Bond-film, maar helaas voor de Britse autoriteiten is dat niet het geval; een passagier in de trein van Londen naar Surrey vond gisteren een envelop met daarin topgeheime informatie. De passagier bestelde hierop geen martini, maar stapte met de informatie naar de BBC.

Het document, zeven pagina’s lang, was geclassificeerd als ‘UK Top Secret' en bevatte zeer gevoelige informatie over onder andere de situatie in Irak en over Al-Qaeda. De papieren zouden in de trein zijn vergeten door een Britse overheidsmedewerker.

De BBC besloot op basis van juridisch advies de exacte inhoud van de documenten niet vrij te geven. De Londense politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar het voorval.

Scolari volgt Grant op bij Chelsea

Luis Felipe Scolari wordt de nieuwe coach van Chelsea. De Braziliaan, nu nog bondscoach van Portugal, volgt Avram Grant op, die na één seizoen zonder prijzen zijn koffers kon pakken.

Chelsea bevestigt via haar website de aanstelling van Scolari, die per één juli in dienst treedt bij de Londenaren: "Hij is een topcoach die het beste uit een talentvolle ploeg kan halen." Omdat Scolari met zijn Portugese selectie nog actief is op het Europees kampioenschap, weigert Chelsea verder commentaar.

In 2002 leidde Scolari zijn geboorteland Brazilië naar de wereldtitel. Tijdens het Europees kampioenschap in 2004 haalde hij met Portugal de finale. Deze werd uiteindelijk verloren van Griekenland.

Atleet Vroemen naar OS

Atleet Simon Vroemen heeft zich bij een wedstrijd in het Duitse Cottbus geplaatst voor de Olympische Spelen op het onderdeel 3000 meter steeple chase. Hij liep een tijd van 8:12.50, wat ruim acht seconden onder de door het NOC*NSF gestelde eis was.

Vroemen, die met een tijd van 8:04.95 Europees recordhouder is, stopte twee jaar geleden met wedstrijdsport na een dramatisch verlopen EK. Hij liep in Göteborg een voedselvergiftiging op en kon zo een medaille vergeten. Onlangs is Vroemen weer begonnen met trainen na een verbroken relatie met atlete Adrienne Herzog. Het ging bij een testwedstrijd zodanig goed dat Vroemen in Cottbus een poging deed om zich te plaatsen voor de Spelen.

"Ik verbaas mezelf echt," aldus de 39-jarige atleet die bijna de gehele race alleen liep. "De haas stopte veel te vroeg." Ondanks het ontbreken van een haas liep Vroemen een constant hoog tempo: "Ik was redelijk op de tijd gefixeerd. Maar ja, helemaal in je eentje: dan is het lang. Kennelijk zit er weinig slijtage op mijn lichaam."

Hij denkt met deze tijd ook een kans te maken in Beijing, want dit jaar liepen er maar twee atleten sneller dan hem: "Met deze tijd ben je op de Spelen gegarandeerd finalekandidaat. Dus moet ik zien dat ik mijn vorm vasthoud."

Spannende donderdag voor Vink

Voor scheidsrechter Pieter Vink is donderdag een spannende dag. Hij hoort in de ochtend of hij is aangewezen voor een tweede wedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal. Vink mocht zondag Oostenrijk-Kroatië (0-1) leiden.

Donderdag maakt de UEFA de indeling voor zes EK-duels bekend. Zondag worden nog scheidsrechters aangewezen voor de laatste zes voorrondewedstrijden. "Wat mij betreft mogen er nog wel een paar wedstrijden bijkomen", zei Vink op de KNVB-website Onsoranje.nl.

Prins Charles betaalt schuld uit 1651 af

Prins Charles heeft een eeuwenoude schuld afgelost in Worchester. De schuld maakte zijn voorvader, Charles de Tweede, in 1651 bij de voorbereiding om de Slag om Worchester.

De voorvader van de Britse prins bestelde destijds uniformen voor zijn soldaten bij een kledinggilde. Hij beloofde deze later te betalen, maar omdat hij de slag verloor vluchtte hij naar het vaste land en betaalde de rekening nooit.

Na 350 jaar bestaat het kledinggilde in Worchester nog steeds. De prins is het geld, omgerekend bijna zeshonderd euro, zelf gaan overhandigen. Bij de overhandiging vertelde hij dat hij blij was geen rente te hoeven betalen.

Met dank aan Redcoon en Apotheose voor de submit.

Tussenstand FOK! EK Pool

Vandaag is er in Oostenrijk en Zwitserland gestart met de tweede speelronde in de poule-fase. Tsjechië ging ten onder tegen Portugal en de wedstrijd tussen Zwitserland en Turkije werd in de laatste minuut beslist door Turkije.

Seus gaat na de vijfde speelronde aan de leiding in de EK Pool met 660 punten. Deze user wordt gevolgd door GoodGawd met 635 punten. Op de derde plaats staan Ewaldus en Delirious21 met 615 punten. Op de vierde plaats in het algemeen klassement staan momenteel chubaba, Hadtman en Bakkioli met 605 punten. De top 5 wordt afgesloten door robski18 en Doe_je_nix_aan met 585 punten.

Bij de subleagues gaat ONLINE ELITE aan de leiding met een totaal van 555 punten. Zij worden gevolgd door Zeeland United dat 485 punten heeft verzameld. winnaaars pakte de derde plaats en heeft 445 punten. Op de vierde plaats staat Hoi en heeft nu 440 punten. De top vijf wordt afgesloten door BoF met 439 punten.

EK: Uitslagen poule A

Vandaag begon poule A aan alweer de tweede ronde poulewedstrijden op Euro 2008. Portugal kwam uit tegen Tsjechië en gastland Zwitserland speelde tegen Turkije. Deze laatste wedstrijd werd onder zeer zware omstandigheden gespeeld, het veld raakte nagenoeg onbespeelbaar door de langdurige regen.

Tsjechië - Portugal
Beide landen begonnen met drie punten, waardoor winst vrijwel zeker genoeg zou zijn voor de volgende ronde. De Portugezen namen al bijzonder snel de leiding in dit duel. Een mooi één-tweetje met Nuno Gomes bracht Cristiano Ronaldo in stelling. De Europees topschutter strandde op doelman Petr Čech, maar de losse bal werd door Deco alsnog over de Tsjechische doellijn gewerkt. Het duurde niet al te lang voordat Tsjechië alweer langszij kwam. Een hoekschop van Jaroslav Plašil kwam goed voor, waardoor Libor Sionko de gelijkmaker kon laten aantekenen; de eerste van dit toernooi.

Er was in het eerste bedrijf maar lastig een betere ploeg aan te wijzen. Nadat het ene land een salvo mogelijkheidjes had verprutst was het de beurt aan de tegenstander. Portugal kon via Ronaldo af en toe wel gevaarlijk worden, maar schoten op het Tsjechische doel werden gekeerd door Čech. De ploeg van Karel Brückner kon na de gelijkmaker nooit de beslissende pass geven. De 1-1 tussenstand zou ook de ruststand betekenen.

Na rust waren de Portugezen lichtelijk beter. Kansen waren er voor Nuno Gomes en Simão Sabrosa, maar wederom kon Čech zonder al te veel moeite optreden. De Tsjechen waren af en toe gevaarlijk bij dode spelsituaties. Aanvoerder Ujfaluši kopte vanuit een hoekschop bijna de 2-1 binnen, maar in plaats daarvan was het Ronaldo die nog geen minuut later Portugal wederom op voorsprong schoot. Deco legde terug, en vanaf zestien meter knalde de Portugese aanvaller de bal achter de Chelsea-doelman.

Vervolgens kon Portugal de wedstrijd uit gaan spelen, al kreeg Tsjechië nog best mogelijkheden om wederom gelijk te maken. Een goede kopbal van Sionko werd maar net over de lat getikt door Ricardo. De invallers aan Tsjechische kant konden weinig uitrichten. Dat gold niet voor Ricardo Quaresma, die tien minuten mee mocht spelen. Een uitstekende pass van Deco op Ronaldo zette laatstgenoemde in blessuretijd oog in oog met Čech. Quaresma, die opkwam vanaf de linkerkant, kreeg de bal vervolgens aangespeeld en besliste het duel met een intikkertje: 1-3.

Karakteristieken

Tsjechië - Portugal 1-3
8' Deco 0-1
17' Libor Sionko 1-1
63' Cristiano Ronaldo 1-2
90+1' Ricardo Quaresma 1-3

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Kyros Vassaras (GRE)
Stadion: Stade de Genève, Genève
Gele kaart: Jan Polák (Tsjchië), José Bosingwa (Portugal)

Opstellingen

Tsjechië: Čech; Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski; Galásek (Koller/73); Sionko, Matějovský (Vlček/68), Polák, Plašil (Jarolím/85); Baroš.

Portugal: Ricardo; Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira; Petit, João Moutinho (Meira/75); Ronaldo, Deco, Simão (Quaresma/80); Nuno Gomes (Hugo Almeida/80).


Zwitserland - Turkije
De wedstrijd tussen deze twee landen was zeker niet de mooiste van het toernooi. Door het slechte weer kwamen de voetbaltechnische spelers niet echt aan spelen toe. De eerste goal viel in de 32ste minuut. De doelpuntmaker voor Zwitserland was Hakan Yakin.

In de tweede helft, die vooral gekenmerkt werd door rommeligheid, hadden de Turken het betere van het spel. Dat werd omgezet in een goal in de 57ste minuut toen Şentürk met een mooie kopbal de gelijkmaker scoorde. Zwitserland kreeg een countermogelijkheid in de 82ste minuut nadat een vrije trap van Nihat mislukte. Dankzij een goede redding van de Turkse keeper Volkan bleef het gelijk. In de blessuretijd scoorde Arda Turan van buiten het zestienmetergebied. De Zwitsers zijn door dit verlies uitgeschakeld voor de volgende ronde.

Karakteristieken

Zwitserland - Turkije 1-2
32’ Hakan Yakin 1-0
57’ Semih Şentürk 1-1
93’ Arda Turan 1-2

Toeschouwers: 40.000
Scheidsrechter: Lubos Michel
Stadion: St. Jakob Park
Gele kaart: Derdiyok (Zwitserland), Sanli, M. Aurelio, Balta (Turkijke)

Opstellingen

Zwitserland: Diego Benaglio, Lichtsteiner, Müller, Senderos, Magnin, Inler, Behrami, Fernandes, Barnetta (Vonlanthen/65), Derdiyok, Hakan Yakin(Ricardo Cabanas/85)

Turkije: Volkan Demirel, Hamit Altintop, Emre Asik, Servet Çetin, Hakan Balta, Tuncay Sanli, Mehmet Aurelio, Tümer Metin (Semih Şentürk/46), Arda Turan, Gökdeniz Karadeniz (Mehmet Topal/46), Nihat (Kazim-Richards/85)

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK! EK Pool!

Uitslag Zwitserland-Turkije

Het is Zwitserland niet gelukt om hun eerste zege op een eindtoernooi te behalen. In een rommelige wedstrijd won Turkije met 1-2.

De wedstrijd tussen deze twee landen was zeker niet de mooiste van het toernooi. Door het slechte weer kwamen de voetbaltechnische spelers niet echt aan spelen toe. De eerste goal viel in de 32ste minuut. De doelpuntmaker voor Zwitserland was Hakan Yakin.

In de tweede helft, die vooral gekenmerkt werd door rommeligheid, hadden de Turken het betere van het spel. Dat werd omgezet in een goal in de 57ste minuut toen Şentürk met een mooie kopbal scoorde. Zwitserland kreeg een countermogelijkheid in de 82ste minuut nadat een vrije bal van Nihat mislukte. Dankzij een goede redding van de Turkse keeper Volkan bleef het gelijk. In de blessuretijd scoorde Arda Turan van buiten het zestienmetergebied.


Karakteristieken

Zwitserland - Turkije 1-2
32’ Hakan Yakin 1-0
57’ Semih Şentürk 1-1
93’ Arda Turan 1-2

Toeschouwers: 40.000
Scheidsrechter: Lubos Michel
Stadion: St. Jakob Park
Gele kaart: Derdiyok (Zwitserland), Sanli, M. Aurelio, Balta (Turkijke)

Opstellingen

Zwitserland: Diego Benaglio, Lichtsteiner, Müller, Senderos, Magnin, Inler, Behrami, Fernandes, Barnetta (Vonlanthen/65), Derdiyok, Hakan Yakin (Ricardo Cabanas/85)

Turkije: Volkan Demirel, Hamit Altintop, Emre Asik, Servet Çetin, Hakan Balta, Tuncay Sanli, Mehmet Aurelio, Tümer Metin (Semih Şentürk/46), Arda Turan, Gökdeniz Karadeniz (Mehmet Topal/46), Nihat (Kazim-Richards/85)

Alonso: "Stop met ontwikkeling R28"

Fernando Alonso heeft zijn team Renault gevraagd om de ontwikkeling van de R28 af te bouwen en zich te gaan richten op 2009. Hoofd engineering Pat Symonds verklaarde onlangs ook dat het lastig is om twee bolides naast elkaar te ontwikkelen.

"Renault is een groot team maar niet groot genoeg denk ik om twee grote projecten naast elkaar te hebben," zo vertelde Symonds onlangs. De laatste verbeteringen die Renault wil aanbrengen aan de R28 worden gepresenteerd tijdens de Grand Prix van Frankrijk op 22 juni en de Grand Prix van Engeland in juli.

Na afloop van de Grand Prix van Canada werd Alonso gevraagd wat zijn ideeën zijn over de R28 en de nieuwe auto voor 2009. "Het is een lastig besluit, maar ik heb er wel een sterke mening over. Het team zal een besluit nemen naar aanleiding van de komende prestaties in Frankrijk en Engeland. Als de verbeteringen niet goed uitpakken dan gaan we nadenken over volgend jaar."

Honda richt pijlen op 2009

Honda gaat zich terwijl het Formule 1 seizoen nog niet halverwege is al bezighouden met de auto van 2009. De ontwerpafdeling heeft de opdracht gekregen om zich te richten op het ontwerp van de auto voor volgend seizoen.

Volgens Honda-teambaas Ross Brawn ligt de ontwikkeling van de huidige bolide nagenoeg stil, al worden er gedurende het seizoen nog wel enkele updates uitgevoerd: "Er zijn nog maar twee of drie dingen die we nu gaan doen, dus er worden wel wat nieuwe onderdelen geïntroduceerd. Dat zal in Silverstone zijn. Het werk is min of meer al gedaan, ze worden nu in de fabriek gemaakt." Hij benadrukt wel dat er bij Honda nog wel geprobeerd wordt om uit de RA108 meer snelheid te halen, maar de focus wordt wel meer gericht op 2009.

Honda F1 CEO Nick Fry legt uit waarom Honda zijn pijlen op volgend seizoen richt: "Met het aanstellen van zo iemand als Ross Brawn kun je gaan nadenken over zeges. Wat we moeten doen is Ferrari en McLaren verslaan. En het is wel duidelijk dat we dat dit jaar niet voor elkaar gaan krijgen."

Boonen niet in Tour de France

Tom Boonen zal niet deelnemen aan de Tour de France. Hij wordt geweerd door de organisatie omdat hij betrapt is op het gebruik van cocaïne.

"Boonen is een groot kampioen, maar een groot kampioen moet ook verantwoordelijkheid afleggen. Het gaat hier om de integriteit van de Tour en de teams die deelnemen," aldus Tourdirecteur Christian Prudhomme. Vorig jaar won Boonen in de Tour nog de groene trui, als winnaar van het puntenklassement.

Geen bier maar water op dorpsfeest

De Friese gemeente Dantumadeel komt met een nieuw wapen in de strijd tegen dronken jongeren. Tijdens de komende dorpsfeesten deze zomer delen zij onder het motto ‘Voorkom een kater, drink water' flesjes water uit aan jongeren.

Vrijdag de dertiende zullen de eerste flesjes al worden uitgereikt. Tijdens een optocht in het dorpje Rinsumageest rijdt er een auto mee met jongeren uit het dorp die de flesjes uitdelen. Op deze flesjes prijkt de pakkende slagzin.

De Friese gemeente richt zijn pijlen op dorpsgenoten tot 24 jaar. Ze hopen dat de jongeren kiezen voor een gezonde levensstijl, en daar past volgens de gemeente geen bier bij. Verder hopen ze met de actie de overlast door alcoholmisbruik terug te dringen.

 

Griekse reservekeeper geblesseerd

Kostas Chalkias is vandaag tijdens de training geblesseerd geraakt aan zijn linkermiddelvinger. De aard van de blessure is nog niet geheel duidelijk, wel is duidelijk dat Chalkias zeker voor de twee resterende groepsduels is uitgeschakeld.

Door de blessure van Chalkias schuift de derde doelman, en enkelvoudig international, Alexandros Tzorvas door naar de plek van reservedoelman. Onder het bewind van Otto Rehhagel is Antonis Nikopolidis de onomstreden eerste doelman.

'NEC dicht bij akkoord Chelsea-aanvaller'

NEC Nijmegen is dicht bij een akkoord met Chelsea-talent Ben Sahar. De Israeliër is volgens Omroep Gelderland momenteel in Nijmegen om zich te oriënteren.

Alleen de clubs moeten nog een akkoord bereiken. Of het om een huurperiode gaat is niet bekend. Sahar (18) sprak al met trainer Mario Been.

Sahar speelde het afgelopen seizoen op huurbasis voor Sheffield Wednesday en Queens Park Rangers. Bij Sheffield kwam hij in twaalf duels tot drie doelpunten.

Boonen kiest voor Ster Elektro Toer

Als alternatief voor de Ronde van Zwitserland, heeft Tom Boonen gekozen voor de Ster Elektro Toer. In Zwitserland mag de Belg niet starten omdat hij op cocaïne was betrapt.

De Ster Elektro Toer vindt plaats in Nederland. De organisatie van de rittenkoers had woensdag aangekondigd dat Boonen deze koers zal gaan rijden. “Woensdagmiddag kreeg de koersdirectie het verzoek van manager Patrick Lefevere om Boonen te laten starten”, aldus de directie van de toer.

Het bestuur had eerst nog met de sponsors gepraat, waarna het meedoen van de renner van Quick-Step werd goedgekeurd. “Er is hier sprake van een privé-aangelegenheid, daar kunnen en willen wij geen oordeel over vellen.”

FOK!kers geven slechts bescheiden fooi

FOKkers zijn bescheiden als het gaat om het geven van fooi in de horeca. Dat blijkt uit de poll op de frontpage waar tot nu toe 2400 users op stemden. Ruim dertig procent geeft aan dat ze meestal wel fooi geven, maar wel alleen als de bediening vriendelijk is.  Volgens ongeschreven regels 'moet' je altijd tien tot vijftien procent van het totaalbedrag aan fooi geven.

Dat doet echter slechts zes procent van de FOK!kers. 21 Procent doet echter niet meer dan het totaalbedrag naar boven afronden. 11 Procent van de stemmers peinst er niet over om fooi te geven omdat serveersters en andere horecapersoneel net als iedereen salaris krijgen. Nog eens 11 procent gaf vroeger fooi maar nu niet meer omdat sinds de euro de horeca te duur is geworden.

De reacties zijn weer verdeeld. "Ik heb nooit gesnapt dat mensen het argument, 'de prijzen gaan omhoog dus we geven geen fooi meer', gebruiken. Fooi is voor de werknemers, de prijzen worden gezet door de werkgevers en vooral de leveranciers!!" LeeHArveyOswald is het daar niet mee eens. "De werkgevers betalen de werknemers, minstens het minimum loon, daarnaast blijft er bij de werkgever dus waarschijnlijk genoeg achter om een net salaris aan zn personeel te geven." Coencordia geeft helemaal geen fooi: "Eigenlijk is fooi vernederend. Met fooi zeg je: Ik heb het geld niet nodig, jij wel armoedzaaier! Ik heb in de horeca altijd het gevoel dat ik opgelicht word, ze kunnen van mij de tering genieten"

Stem ook! Of lees de FOK! column over fooien geven.


Boom wint eerste etappe in Spanje

De eerste etappe van het Circuito Montañes dat op woensdag begon, heeft Lars Boom op zijn naam geschreven. In een massasprint zegevierde de Nederlander.

Het parkoers dat licht oplopend was, ging van Santander naar El Astillero, en was 155 kilometer lang. Boom trok uiteindelijk aan het langste eind door in de massasprint als eerste over de finish te gaan. Valeri Dmitrijev werd tweede, net voor de Italiaan Ivan Fanelli.

De ploegleider van het Rabobank Continental Team, Nico Verhoeven, zag Boom vooraf al als favoriet. “Het is fijn dat hij nu al gelijk wint in de eerste etappe. Dat neemt toch wat druk weg.” De vorige twee edities van deze Spaanse rittenkoers werden ook al gewonnen door Rabobank. In 2006 eindigde Robert Gesink als eerste in het algemene klassement. En vorig jaar was Bauke Mollema de winnaar van het Circuito Montañes.

Bussemaker wil flink bezuinigen op AWBZ

Staatssecretaris Mariëtte Bussemaker wil 800 miljoen euro bezuinigen op de AWBZ. Dat meldt RTL-nieuws. Ze wil minder uitgeven aan hulpmaatregelen voor gehandicapten, chronisch zieken en ouderen.

Zo komt de huiswerkbegeleiding voor kinderen met adhd te vervallen, krijgen eenzame ouderen alleen nog maar begeleiding als ze het echt niet zelf meer kunnen redden en de boodschappendienst voor ouderen verdwijnt ook. De kosten van de AWBZ stegen explosief en om de groei van de uitgaven bij te houden, trok het kabinet 2,5 miljard euro uit voor deze kabinetsperiode.

Het voorstel van Bussemaker wordt vrijdag in de ministerraad besproken. Volgens RTL heeft de chronisch zieken en gehandicaptenraad al gezegd niet blij te zijn met de plannen.

Burgemeester: controle homoparkeerplaatsen onjuist

De controles op homo-ontmoetingsplaatsen op parkeerplaatsen langs de A58 bij Tilburg waren onjuist en mogen in de toekomst niet meer op soortgelijke wijze worden uitgevoerd. Dat stelt korpsbeheerder en burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman (PvdA) woensdag op basis van een evaluatierapport van de politie. "Wat mij betreft was de manier waarop deze actie heeft plaatsgevonden eens maar nooit meer."

Het politiekorps Midden en West Brabant controleerde eind mei met het Korps Landelijke Politiediensten op de parkeerplaatsen Leikant en Lage Aard langs de A58. De aanleiding hiervoor waren klachten van omwonenden en voorbijgangers over mannen die daar onzedelijke handelingen verrichten op de openbare weg. Er werden drie mannen aangehouden en 25 mannen aangesproken op hun gedrag.

Vreeman en het COC Tilburg eisten vervolgens opheldering over de gang van zaken tijdens de actie. Volgens het COC ging het om een politierazzia. De agenten waren in burger en zouden met zaklampen de bosjes in zijn gekomen en intimiterende teksten tegen de mannen op de parkeerplaats hebben geschreeuwd.

Het rapport rept niet over het veronderstelde 'foute' gedrag van de agenten. Wel is er de nodige kritiek op de controle aan de Lage Aard. De actie was niet in het draaiboek opgenomen, maar de politie besloot toch te controleren toen het minder druk werd op Leikant. Dat had niet mogen gebeuren, verklaart de politie woensdag. De bezoekers mocht niet naar hun legitimatiebewijs worden gevraagd en de gegevens die zijn opgenomen, worden verwijderd.

In het algemeen wordt in het evaluatierapport gesteld dat in de toekomst dergelijke controles beter moeten worden voorbereid. Korpschef Frans Heeres sluit zich bij dit advies aan. "We gaan de aanbevelingen volledig implementeren in onze werkwijze."

Platini nu al tevreden over verloop EK

Het Europees Kampioen 2008 is nog maar net begonnen, maar Michel Platini is nu al zeer tevreden over het verloop van dit toernooi.

“Wat de wedstrijden betreft hebben we mooi voetbal kunnen zien en meeslepende momenten beleefd”, aldus Platini. De supporters gedragen zich ook uitstekend volgens de Franse voorzitter. “In de stadions is er niets vervelends gebeurd. De toeschouwers leven met hun teams mee. We hebben tot onze vreugde kunnen vaststellen dat de fans van alle ploegen hun volkslied meezingen, de hymne van de tegenstander respecteren en tot besluit daarvan zelfs applaudisseren. Bravo.”

De scheidsrechters die de tot nu toe gespeelde wedstrijden van het EK floten, krijgen ook alle lof van de voorzitter van de UEFA. Verder had hij nog een toevoeging op het doelpunt van Ruud van Nistelrooij. De Nederlander scoorde de 1-0 in de wedstrijd tegen Italië. “Een mooie controverse over de spelregels, die een heerlijke discussie over de voetbalrechtspraak binnen de lijnen heeft uitgelokt. Die moeten we vooral niet schuwen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen hiervan heeft geleerd.”

Opstellingen Zwitserland-Turkije

Over een halfuur beginnen de landen Zwitserland en Turkije aan hun tweede groepsduel. Beide teams verloren hun eerste duel. Hieronder vind je de opstellingen.


Opstelling Zwitserland:

Diego Benaglio, Lichtsteiner, Müller, Senderos, Magnin, Inler, Behrami, Fernandes, Barnetta, Derdiyok, Hakan Yakin

Opstelling Turkije:

Volkan Demirel, Hamit Altintop, Emre Asik, Servet Çetin, Hakan Balta, Tuncay Sanli, Mehmet Aurelio, Tümer Metin, Arda Turan, Gökdeniz Karadeniz, Nihatt

Moscow City Racing 13 juli

Organisator Rotterdam Racing heeft toestemming gegeven om op 13 juli Moscow City Racing te gaan houden. In ons land is het evenement vooral bekend als Bavaria City Racing.

Tijdens een persconferentie vorig jaar was al bekend dat er plannen lagen om te gaan rijden door de straten rond het Rode Plein. Het zal voor het eerst zijn dat het concept zoals het door de Maasstad rijdt over de landsgrenzen gaat. In 2005 reden er al wel Renaults door de straten van Moskou destijds met Giancarlo Fisichella en Fernando Alonso aan het stuur.

Er zal veel gebeuren rond het Rode Plein, daar ligt namelijk de start en finish. Ook is daar de paddock. Vanaf daar rijden de rijders langs het Kremlin richting het Bolsjojtheater, alwaar er getrakteerd zal worden op gierende banden en brullende V8's. Robert Heilbron, directeur van Rotterdam Racing, is uiteraard in zijn nopjes met de bekendmaking. Vanuit de paddock op het Rode Plein rijden de coureurs langs het Kremlin en de rivier de Moskva richting het plein voor Bolsjojtheater, om de toegestroomde bezoekers daar te trakteren op donuts, gierende banden en ronkende motoren. "Ik ben blij dat wij nu eindelijk het definitieve groene licht hebben gekregen en dat we het nieuws naar buiten kunnen brengen. Ik zie het al helemaal voor me, dat Formule 1-bolides voorbij het Kremlin rijden en de toeschouwers op het Rode Plein vermaken"

Er is gekozen voor een datum tussen de Engelse en de Duitse Grand Prix. Welke coureurs in de vrije zondag tussen die races in naar Moskou komen, is nog niet bekend.

Kijkcijfers EK 'historisch hoog'

De UEFA is erg tevreden over de kijkcijfers van het Europees Kampioenschap. Dat verklaarde toernooidirecteur Christian Mutschler vandaag.

"Ik denk niet dat dat aantal nog hoger kan, gezien de hoeveelheid tv-zenders die tegenwoordig het scherm vervullen. De cijfers zijn historisch hoog", aldus William Gaillard, communicatiedirecteur van de UEFA.

Uit de cijfers blijkt dat alleen in Engeland de cijfers tegenvallen. Dat is niet verwonderlijk gezien de afwezigheid van het Engelse nationale team op het toernooi. Nederland - Italie was met 6,2 miljoen kijkers tot nu toe de best bekeken wedstrijd in Engeland.

Uitslag Tsjechië - Portugal

Portugal heeft vanavond goede zaken gedaan in Groep A. Ook de tweede groepswedstrijd tegen Tsjechië werd winnend afgesloten. In het Stade de Genève stapten de mannen van Luíz Felipe Scolari met 1-3 van het veld.

Beide landen begonnen met drie punten, waardoor winst vrijwel zeker genoeg zou zijn voor de volgende ronde. De Portugezen namen al bijzonder snel de leiding in dit duel. Een mooi één-tweetje met Nuno Gomes bracht Cristiano Ronaldo in stelling. De Europees topschutter strandde op doelman Petr Čech, maar de losse bal werd door Deco alsnog over de Tsjechische doellijn gewerkt. Het duurde niet al te lang voordat Tsjechië alweer langszij kwam. Een hoekschop van Jaroslav Pla¨il kwam goed voor, waardoor Libor Sionko de gelijkmaker kon laten aantekenen; de eerste van dit toernooi.

Er was in het eerste bedrijf maar lastig een betere ploeg aan te wijzen. Nadat het ene land een salvo mogelijkheidjes had verprutst was het de beurt aan de tegenstander. Portugal kon via Ronaldo af en toe wel gevaarlijk worden, maar schoten op het Tsjechische doel werden gekeerd door Čech. De ploeg van Karel Brückner kon na de gelijkmaker nooit de beslissende pass geven. De 1-1 tussenstand zou ook de ruststand betekenen.

Na rust waren de Portugezen lichtelijk beter. Kansen waren er voor Nuno Gomes en Simão Sabrosa, maar wederom kon Čech zonder al te veel moeite optreden. De Tsjechen waren af en toe gevaarlijk bij dode spelsituaties. Aanvoerder Ujfalu¨i kopte vanuit een hoekschop bijna de 2-1 binnen, maar in plaats daarvan was het Ronaldo die nog geen minuut later Portugal wederom op voorsprong schoot. Deco legde terug, en vanaf zestien meter knalde de Portugese aanvaller de bal achter de Chelsea-doelman.

Vervolgens kon Portugal de wedstrijd uit gaan spelen, al kreeg Tsjechië nog best mogelijkheden om wederom gelijk te maken. Een goede kopbal van Sionko werd maar net over de lat getikt door Ricardo. De invallers aan Tsjechische kant konden weinig uitrichten. Dat gold niet voor Ricardo Quaresma, die tien minuten mee mocht spelen. Een uitstekende pass van Deco op Ronaldo zette laatstgenoemde in blessuretijd oog in oog met Čech. Quaresma, die opkwam vanaf de linkerkant, kreeg de bal vervolgens aangespeeld en besliste het duel met een intikkertje: 1-3.

Portugal heeft nu zes punten uit twee duels. Bij een gelijkspel tussen Zwitserland en Turkije later vanavond, zijn de Portugezen reeds zeker van de tweede ronde.


Karakteristieken

Tsjechië - Portugal 1-3
8' Deco 0-1
17' Libor Sionko 1-1
63' Cristiano Ronaldo 1-2
90+1' Ricardo Quaresma 1-3

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Kyros Vassaras (GRE)
Stadion: Stade de Genève, Genève
Gele kaart: Jan Polák (Tsjchië), José Bosingwa (Portugal)

Opstellingen

Tsjechië: Čech; Grygera, Ujfalu¨i, Rozehnal, Jankulovski; Galásek (Koller/73); Sionko, Matějovský (Vlček/68), Polák, Pla¨il (Jarolím/85); Baro¨.

Portugal: Ricardo; Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira; Petit, João Moutinho (Meira/75); Ronaldo, Deco, Simão (Quaresma/80); Nuno Gomes (Hugo Almeida/80).

Farfán is van Schalke 04

Fred Rutten zal volgend seizoen een bekende tegen komen bij zijn nieuwe club Schalke 04. Jefferson Farfán verkast van landskampioen PSV naar de Duitse topclub. Hij tekent binnenkort een contract voor vier seizoenen bij de club uit Gelsenkirchen.

Op de website van de Duitse club valt te lezen dat de Peruviaan voor een slordige tien miljoen euro de overstap maakt. Eerder nog verlangde de Eindhovense club een bedrag van veertien miljoen euro voor de speler die bij PSV grote successen vierde.

Farfán en Schalke bereikten al in een vroeger stadium een akkoord. "Hij heeft in Nederland en in de Champions League regelmatig zijn kwaliteiten getoond. Als hij door de keuring komt, waar ik vanuit ga, hebben we een speler vastgelegd die op meerdere posities in de aanval inzetbaar is", aldus Andreas Müller, manager van de Duitse club.

Boulahrouz heeft geen trek in Franse competitie

Olympique Marseille zou zich volgend seizoen graag versterken met Khalid Boulahrouz. Trainer Erik Gerets van de Franse club wil Boulahrouz zo snel mogelijk aan de selectie toevoegen, meldt het ANP. Boulahrouz wil voorlopig echter niet meewerken.

"Ik wil me eerst helemaal op het EK concentreren. We hebben met z'n allen bij Oranje maar een doel. En dat doel willen we bereiken. Het belang van de ploeg gaat boven het belang van een speler. Pas na het EK ga ik over mijn toekomst nadenken", zegt Boulahrouz vandaag tegen het persbureau.

De 26-jarige verdediger speelde het afgelopen seizoen op huurbasis voor Sevilla. "Maar ik ga er voorlopig vanuit dat ik me na de zomer weer bij Chelsea moet melden", zegt hij. "En om heel eerlijk te zijn, de Franse competitie heeft ook niet mijn hoogste prioriteit."

Aragonés niet blij met actie Torres

Ondanks de overwinning van Spanje op Rusland van gisterenavond waren niet alle Spaanse spelers tevreden. Spits Fernando Torres was dusdanig boos over zijn wissel dat hij weigerde bondscoach Luis Aragonés een hand te geven.

De Spaanse oefenmeester is niet te spreken over het voorval."Dit mag ik niet laten gebeuren. Zoiets mag alleen in de kleedkamer. Als Fernando me iets te zeggen heeft, dan moet hij dat komen doen. Ik heb nog niet met hem gesproken. Niemand vind het leuk om gewisseld te worden, maar om eerlijk te zijn heeft het elftal niets van de wissel gemerkt. Ze hebben nog twee goals gemaakt, dus er valt niets over te zeggen. Hij moet de beslissing van de coach accepteren.

[Upd] Ajax en Feyenoord groepshoofd in UEFA Cup

Ajax is door de UEFA in de hoogst genoteerde groep geplaatst wat betreft de loting voor de UEFA Cup. Dit betekent dat de Amsterdammers bij de loting een beschermde status genieten en waarschijnlijk een zwakke tegenstander treffen.

Wanneer Ajax de eerste ronde wint, komt het in de poulefase terecht. De Amsterdammers ontlopen ook in die poulefase de topclubs door als groepshoofd geplaatst te worden. Alleen wanneer topclubs een misstap begaan in de derde voorronde van de Champions League, komt de status als groepshoofd in gevaar voor de ploeg van toekomstig trainer Marco van Basten.

Ajax ontloopt hierdoor in ieder geval AC Milan, Sevilla, Valencia, CSKA Moskou, Tottenham Hotspur en HSV.


Update
Feyenoord zal net als Ajax groepshoofd zijn. Wat dus ook voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek betekent dat het de sterkere tegenstanders ontloopt.

Kuitblessure Huntelaar

Volgens het Sportjournaal heeft Klaas-Jan Huntelaar vanochtend wegens een blessure niet kunnen meetrainen met Oranje. Huntelaar zou gisteren een kuitbeenblessure hebben opgelopen op de training.

Woensdag na afloop van de training gaf Marco van Basten een toelichting op de blessure die niet ernstig is: "We bekijken donderdag of hij weer mee kan trainen. Het gaat verder goed met hem."

Arjen Robben en Mario Melchiot trainden net zoals de afgelopen dagen apart van de groep. Beiden zijn herstellende van hun blessure. Robben schoot dinsdag al voorzichtig op doel en was woensdag ook op de besloten training actief. Het herstel van Melchiot duurt nog wat langer: "Zijn herstel blijft een beetje haperen," aldus Van Basten.

Aanstaande vrijdag neemt de leider van groep C, Nederland, het in Bern op tegen de nummer twee Frankrijk.

Ballack: "Nederland-Italie kwam precies op tijd"

Volgens Michael Ballack was Nederland-Italië precies wat dit EK nodig had. Volgens de aanvoerder van de Duitse ploeg is het toernooi daardoor definitief ontbrand.

"Die wedstrijd kwam precies op tijd", vertelde Ballack vandaag vanuit het Duitse trainingskamp.

Morgen treden de Duitsers aan voor hun tweede wedstrijd. Kroatië is dan de tegenstander. "Deze wedstrijd wordt een veel zwaardere opgave dan tegen Polen, want Kroatië wil dit EK winnen. Die ploeg is ook tot veel in staat. Ze hebben niet voor niets in de kwalificatiereeks twee keer van Engeland gewonnen", aldus Ballack.

[DTM] Voorprogramma Zandvoort bekend

De organisatie van de DTM-race in Zandvoort heeft vandaag het bijprogramma bekend gemaakt. Zo zullen onder andere Jos Verstappen, Scott Speed, Jeroen Bleekemolen en Renger van der Zande in actie komen.

Ook Audi-coureur Christijan Albers zal tijdens de race tussen de duinen een rol vertolken in het bijprogramma. Hij zal met de Audi R10 TDI over het circuit gaan rijden, het is de Le Mans-bolide van het Duitse merk in 2006 en 2007. Uiteraard rijdt Albers ook de race in de DTM. Verstappen zal met de Porsche RS Spyder van Van Merksteijn Motorsport een demonstratie verzorgen. De Limburger zal komend weekend met diezelfde bolide in de 24 uur van Le Mans deelnemen.

Naast de twee Le Mans-auto's komt er een NASCAR-auto in actie. Scott Speed zal in een Red Bull-Toyota rijden. Die wagen is normaal te bewonderen in de NASCAR Sprint Cup. Zelf rijdt de oud STR-rijder in de NASCAR Craftsman Truck Series. Verder zullen er races zijn van de F3 Euroseries (Renger vd Zande), de Porsche Carrera Cup (Jeroen Bleekemolen) en ook de SEAT Leon Supercopa.

Op 11, 12 en 13 juli is Zandvoort het decor voor de Deutsche Toerenwagen Masters.

Imkers willen geld voor onderzoek naar bijensterfte

Bijenhouders willen jaarlijks 1 miljoen euro van het ministerie van Landbouw voor onderzoek naar de raadselachtige bijensterfte en voor de opleiding van nieuwe imkers. Dat zei de voorzitter van de Nederlandse Bijenhouder Vereniging Jan Dommerholt woensdag tijdens een gesprek in de Tweede Kamer. Aanleiding voor het gesprek was de grote sterfte onder bijenvolken in Nederland.

De hoge sterfte van bijenvolken na de winter is opvallend: gewoonlijk overleeft gemiddeld tien procent niet. Dit jaar bezwijkt gemiddeld twintig procent van de volken, zegt Dommerholt. In heel Europa en ook in de Verenigde Staten is de bijensterfte hoger dan gemiddeld. Vanwege de lege bijenkasten na de winter wordt wel gesproken van de verdwijnziekte.

Bijenonderzoeker Tjeerd Blacquiere, ook aanwezig bij het gesprek in de Kamer, verwees het bestaan van een 'mysterieuze bijenziekte' naar het rijk der fabelen. Hoewel de oorzaak volgens hem nog onbekend is, zou van een ziekte geen sprake zijn. Hoofdverdachte van de bijensterfte is volgens de onderzoeker van de Wageningen Universiteit de varroamijt. Ook de afname van het aantal plantensoorten in Nederland speelt vermoedelijk een rol. Wel is volgens hem vervolgonderzoek nodig.

De Nederlandse Bijenhouder Vereniging wees de Kamer ook op het sterk afnemende aantal imkers in Nederland. Vlak na de Tweede Wereldoorlog waren er nog 32 duizend hobbyimkers, vandaag de dag zijn dat er 6500. Imkers vergrijzen bovendien snel. De gemiddelde leeftijd bedraagt zestig jaar en er is nauwelijks nieuwe aanwas. Volgens de bijenhoudervereniging is een van de oorzaken van de verminderde aandacht op landbouwscholen.

Volgens Dommerholt is het voortbestaan van imkers essentieel voor de Nederlandse voedselproductie. Zonder de bijenhouders zouden groente- en fruitplanten niet meer worden bevrucht, waardoor ze niet meer tot bloei komen. "De bij is, na varkens en koeien, het belangrijkste dier in Nederland."

De vereniging deed een beroep op de aanwezige Kamerleden voor het vrijmaken van extra geld voor de bijenhouderij in Nederland. Daarmee moeten ook meer verschillende plantensoorten worden aangelegd. Zo hield Dommerholt een pleidooi voor de terugkeer van lindebossen in plaats van bossen van 'eik, beuk en berk'.

Op dit moment ontvangt bijenonderzoek van Wageningen Universiteit 150 duizend euro van het ministerie van Landbouw en 150 duizend euro van 'Europa'.

Nederland - Italië populair op internet

Maandagavond werd de wedstrijd Nederland - Italië op televisie al door ruim zeven miljoen Nederlanders bekeken. Ook op internet wordt veelvuldig naar beelden van het duel gezocht. Onder andere op websites als YouTube worden samenvattingen en sfeerimpressies van de wedstrijd goed bekeken.
Beelden van de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal worden op YouTube op verschillende manieren aangeboden. Een fotoverslag was woensdagmiddag al ruim 60.000 keer bekeken. Een filmpje met beelden van het duel ruim 91.000 keer. Dit ondanks het feit dat de UEFA wegens rechtenschending alle filmpjes van wedstrijden van het EK probeert te weren van videowebsites.

DVD: Punk: Attitude

"Punk is dood", hoor je mensen vaak proclameren. Ze hebben daarin maar gedeeltelijk gelijk. In hun onwetendheid zien zij namelijk alleen het muzikale aspect van punk. En wat dat betreft is er voor hun bewering iets te zeggen. Dat punk een bepaalde levenshouding is en dat de muziek maar een bijkomstigheid is, is voor deze mensen zeker geen gesneden koek. In Punk: Attitude probeert de Britse regisseur Don Letts aan de hand van interviews met prominente muzikanten een zuiver beeld te schetsen van het ontstaan van de punk en wat de impact is geweest op de muziek, maar ook op de mode, film en grafische artiesten.

Marokkaans hof veroordeelt 29 terreurverdachten

Een rechtbank in Marokko heeft gisteravond 29 verdachten schuldig bevonden aan het plannen van terreurdaden en het ondersteunen van opstandige strijders in Irak.

Zevenentwintig verdachten werden door de rechtbank in Sale, bij de hoofdstad Rabat, veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de twee en acht jaar. Twee verdachten die bij verstek werden veroordeeld kregen elk een jaar.

De verdachten behoren tot de in januari vorig jaar opgerolde Tetouan-cel, genoemd naar de plaats waar de meesten van hen vandaan komen. Deze zou geld en strijders hebben geworven voor de strijd tegen de Amerikanen in Irak. De Marokkaanse politie gaat er van uit dat groepen als deze, waarvan er in Marokko zeker twaalf actief zijn, ook in eigen land aanslagen zouden kunnen plegen.

Het persbureau MAP zei dat de verdachten schuldig werden bevonden aan het 'rekruteren van Marokkanen voor Irak' en het vormen van een misdadige groep met als doel terreurdaden voor te bereiden en uit te voeren. De veronderstelde leider, Khaled Ould Ali Tahar, werd als enige tot acht jaar veroordeeld.

Vaticaan werkt aan richtlijnen voor dialoog islam

Het Vaticaan werkt aan richtlijnen voor de dialoog met andere godsdiensten, zoals de islam. Die zijn bestemd voor priesters en 'gewone' gelovigen.  Dat heeft het hoofd van de Vaticaanse raad voor de interreligieuze dialoog, de Franse kardinaal Jean-Louis Tauran, gezegd in een vraaggesprek met de religieuze website terrasanta.com, die nieuws brengt over Israël en omliggende landen.

De betrekkingen tussen de RK-Kerk en de islam waren de laatste tijd soms moeizaam. Zo reageerden moslims kwaad toen paus Benedictus XVI in 2006 in een toespraak in de Duitse stad Regensburg een verband legde tussen de islam en geweld. In maart dit jaar kwamen het Vaticaan en islamitische leiders overeen een permanente dialoog op te zetten om de moeilijke relaties te verbeteren.

Gigantische hasjvangst in Afghanistan

De Afghaanse politie heeft in het zuiden van het land 237 ton hasj met een straatwaarde van omgerekend 257 miljoen euro in beslag genomen. Waarschijnlijk is er nooit eerder zoveel drugs in een keer gevonden.

Dat hebben de NAVO-troepenmacht ISAF en de Afghaanse autoriteiten vandaag laten weten. ''Voor zover wij weten is het de grootste drugsvangst in de wereld'', aldus het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De enorme hoeveelheid hasj werd maandag gevonden in het district Spin Boldak in de provincie Kandahar. De drugs lagen verborgen in greppels. De hele partij is dezelfde dag nog verbrand.

FOK!Blog Babe Battle #81

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 17.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we Angel en in de rechterhoek Aria. Wie willen jullie morgen om 18.00 uur zien?

Uitslag volgt vanavond om 21.00 uur!

FOK!games voorspelt uitslagen V

Bij FOK!games doen ze ook aan het EK voetbal. In een game, wel te verstaan. FOK!user en gamesredacteur SocialDisorder heeft met het spel UEFA Euro 2008 voor de PlayStation 3 de wedstrijden van vandaag gesimuleerd.

Het wordt wel wat saai, maar ook gisteren klopte er niets van. Maar goed, niet getreurd, de voorspellingen van vandaag zijn er weer!

Tsjechië - Portugal 1 - 0
10' Baros



Zwitserland - Turkije 2 - 0
71' Yakin
79' Yakin

Zet jezelf weer voor de tv, en kijk of de computer er dit keer wel wat van bakt! Lees de verslagen van de wedstrijden op de FOK!sport EK-site. Morgen zal er weer een voorspelling zijn.

Voor meer gamesnieuws ga je natuurlijk naar FOK!games!

Opstellingen Tsjechië - Portugal

Over een klein halfuur beginnen de landen Tsjechië en Portugal aan hun tweede groepsduel. Beide teams wisten hun eerste wedstrijden winnend af te sluiten. Hieronder vind je de opstellingen.

Tsjechië: Cech; Grygera, Ujfalusi, Rozehnal, Jankulovski; Galásek; Sionko, Matejovski, Polák, Plasíl; Baros.

Portugal: Ricardo; Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira; Petit, João Moutinho; Ronaldo, Deco, Simão; Nuno Gomes.

Britse moslima verzweeg naderende aanslagen

Een Britse jury heeft woensdag een moslima veroordeeld omdat ze naliet de politie in te lichten over de plannen van de vader van haar kinderen om een zelfmoordaanslag te plegen. De maximumstraf die ze kan krijgen is vijf jaar cel.

Hussain Osman poogde op 21 juli 2005 samen met enkele kameraden explosies te veroorzaken in de metro van Londen. Dit mislukte; niemand raakte gewond. De veroordeelde, Yeshi Girma (32), ontkent dat ze met hem getrouwd was en zegt weinig af te hebben geweten van wat hij deed. De twee hebben samen drie kinderen.Ook de zus en broer van Yeshi, Mulu Girma (24) en Esayas Girma (22) zijn schuldig bevonden aan het niet inlichten van de autoriteiten en aan het helpen van Osman.

Volgens de aanklagers hielp Girma Osman het land te ontvluchten en zaten haar vingerafdrukken op banden met daarop extremistische toespraken. Ook zou ze Osman hebben toegestaan hun jonge zoon mee te nemen naar een trainingskamp in het noordwesten van Engeland.

Osman en drie anderen zitten een levenslange gevangenisstraf uit vanwege de mislukte aanslagen. Zes mannen kregen kortere celstraffen. De mislukte aanslagen hadden plaats twee weken na de gelukte zelfmoordaanslagen op het openbaar vervoer in Londen, die meer dan vijftig mensen het leven kostten.

De FOK!top5 en het FOK!elftal

Nu alle landen hun eerste wedstrijd van de groepsfase hebben afgewerkt, wordt het tijd om de balans op te maken. Wie zijn tot nu toe de beste spelers, en maakten de mooiste goals op dit EK, volgens de FOK!sport-crew?

De top 5 doelpunten

1. Wesley Sneijder (Nederland - Italië 2-0)
2. Zlatan Ibrahimović (Griekenland - Zweden 0-1)
3. David Villa (Spanje - Rusland 2-0)
4. Pepe (Portugal - Turkije 1-0)
5. Lukas Podolski (Duitsland - Polen 2-0)

Het volgende droomelftal is samengesteld door de FOK!sport-crew:

Sony wil Sixaxis kwijt via voordeelpakketten

Binnenkort moet de DualShock 3 toch eindelijk uit gaan komen in Europa. Sony heeft echter nog een hele lading Sixaxis controllers liggen, welke ook nog over de toonbank moeten. Hier is iets op gevonden.

Sony zal deze week twee Sixaxis bundels lanceeren in Europa. De bundels kosten €59,99 en bevatten naast een Sixaxis controller ofwel Gran Turismo 5 Prologue, ofwel Formula One: Championship Edition. Dit betekent een aardige korting, en Sony hoopt hier dan ook mee dat mensen die interesse hebben in één van deze games en een controller hun kans grijpen.



Cel voor medeplegen dodelijke overval avondwinkel

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag de 21-jarige Khadim D. veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het medeplegen van een overval op de Amstelveense avondwinkel Car Check.

Daarbij werd de 62-jarige medewerker Huib Krooder doodgestoken. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar celstraf geëist tegen D. De officier van justitie hechtte geen geloof aan zijn beweringen dat hij niet wist dat zijn 16-jarige vriend van plan was de zaak te overvallen. Hij had namelijk eerder tot twee keer toe een bekennende verklaring afgelegd, die hij later weer introk. Ook de rechtbank heeft vastgehouden aan zijn bekentenissen.

De 16-jarige hoofdverdachte kreeg onlangs 3 jaar cel en tbs met dwangverpleging, een straf volgens het volwassenenstrafrecht. Hij stak Krooder op 9 augustus vorig jaar met een mes in de borststreek, met de dood als gevolg. Dat deed hij tijdens een worsteling met de avondwinkelier, die ontstond toen Krooder niet zomaar het geld wilde overhandigen. D. wachtte buiten de avondwinkel op een scooter op zijn kompaan. Toen zijn vriend onder het bloed kwam aanrennen, startte hij de bromfiets en reden ze vol gas weg.

Valverde wint vierde etappe in Dauphiné Libéré

De vierde etappe in de Dauphiné Libéré is gewonnen door Alejandro Valverde. De Spanjaard pakte behalve de dagoverwinning ook de eerste plaats in het algemeen klassement.

Thor Hushovd moest de leidende positie in het algemeen klassement afstaan aan de Spanjaard. Valverde was in de 31 kilometer lange tijdrit de snelste. De renner van het Spaanse Caisse d’Epargne was bijna drie kwartier onderweg (44.59). Levi Leipheimer werd tweede op negentien seconden van de winnaar, de derde plaats was weggelegd voor Cadel Evans die nipt (0.01s) verloor van Leipheimer.

De Nederlands kampioen tijdrijden Stef Clement zette aanvankelijk de snelste tijd neer maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de zesde tijd. Hij verloor 1.06 op Valverde.

[Giro] Kazachstan: Dreigde met dichte gaskraan

Wielerploeg Astana kon alleen maar deelnemen aan de Giro d’Italia omdat Kazachstan dreigde de gaskraan richting Italië dicht te draaien. Dit stelt de Belgische ploegleider van Astana Johan Bruyneel in een interview waarin hij aankondigt een tweede boek te gaan schrijven.

"Ik weet niet welke kraan ze zouden dichtdraaien, maar er zouden in elk geval wel economische sancties gevolgd zijn," aldus Bruyneel. Astana wordt vanwege de dopingschandalen van vorig jaar geweerd uit de tour van dit jaar. "Je kunt je niet voorstellen wat er allemaal heeft meegespeeld om Astana uit de Tour te houden. Veel deals tussen Kazachstan en Frankrijk worden op dit moment niet met dezelfde ambitie onderhandeld." Hierbij doelt Bruyneel op de mogelijke gevolgen voor Frankrijk als de ploeg niet deel mag nemen aan de Tour.

"Maar ik denk niet dat we alsnog aan de start van de Ronde van Frankrijk zullen staan. Maar was Astana een Amerikaanse ploeg geweest, dan deden we zeker mee. Die belangen hadden de Fransen niet op het spel durven te zetten," aldus de Belg.

Kaiser trainer Dynamo Dresden

De Nederlander Ruud Kaiser gaat als trainer aan de slag bij het Duitse Dynamo Dresden. De 47-jarige oefenmeester tekende een contract tot medio 2010.

Kaiser is opgetogen met de kans die de club uit de derde Bundesliga hem biedt: "Dynamo Dresden is altijd al een grote club geweest. We moeten eerst eens wennen aan de 3. Liga en willen in het tweede jaar aanhaken bij de top vijf."

De Nederlander werkte vooral zeer succesvol met de jeugd. Namens de KNVB trainde hij de Onder 16 en Onder 17-ploegen. Met de Onder 17 wist hij zilver te pakken op het EK en behaalde hij brons op het WK. Daarnaast was hij werkzaam in de jeugdopleiding van Chelsea. Zijn enige ervaring als hoofdtrainer bij de senioren dateert uit de periode tussen 1997 en 1999, toen hij RBC Roosendaal onder zijn hoede had.

Songfestivalkalkoen wil wraak nemen op Europa

De Ierse Songfestivalkalkoen Dustin the Turkey neemt wraak op Europa. De zingende pop roept in een campagne het Ierse volk op om morgen tegen het nieuwe Europese verdrag te stemmen.

''Zij stemden niet op ons. Pak ze terug, zeg Nee tegen Lissabon'' staat er op de posters te lezen, meldt de website van de BBC vandaag. Als enige EU-land laat Ierland de bevolking stemmen over het nieuwe Europese verdrag, een aangepaste versie van de Europese grondwet die eerder in Nederland en Frankrijk werd afgewezen.

Dustin the Turkey deed dit jaar mee aan het Eurovisiesongfestival in Belgrado. De kalkoen lag er met het nummer Irelande Douze Pointe in de halve finale al uit, net als de Nederlandse zangeres Hind. 

Een dag in de rechtbank met Jack Thompson

Dat Jack Thompson de laatste tijd nogal veel stommiteiten begaat is bekend. Maar dat hij nog dommer is dan het achtereind van een varken blijkt wel uit zijn gedrag tijdens een zitting om het gedrag van Thompson tegen het licht te houden.

Maar in plaats van zichzelf te verdedigen, wil Thompson kennelijk niets anders dan iedereen in de rechtbank irriteren door alleen maar over het verplaatsen van het podium en een lamp te praten. Uiteindelijke stormt hij ook maar de rechtbank uit.

Een loslopende gek? Of slim door de aandacht van het echte probleem af de leiden? Het verslag van zijn dag in de rechtbank kun je hier nalezen.


Konami Easter Egg in Google Reader

Google Reader is de applicatie van Google om RSS feeds te organiseren en te lezen. Een programmeur ervan is ongetwijfeld een fan van Konami gezien de Easter Egg die erin gebakken zit.

Ga naar Google Reader, log in, en toets de bekende cheat code van Konami in, oftewel pijltjes boven,boven, onder, onder, links, rechts, links, rechts, b, a. Bij het lezen van de RSS feeds voel je je dan niet meer zo alleen.

Mocht je nu toch Google Reader geopend hebben, en de RSS feed van FOK!games toe willen voegen, dan kun je de volgende url gebruiken: http://rss.fok.nl/feeds/games

Ove Andersson verongelukt

Ove Andersson is vandaag om het leven gekomen tijdens een rally. De oud-teambaas van het Toyota-team reed frontaal op een truck tijdens de Milligan Vintage Trial rally. De Zweed is zeventig jaar geworden.

Tot en met 2003 was Andersson teambaas bij Toyota, maar ook daarna was hij nog aan het team verbonden als adviseur. De voorzitter van Toyota Motorsport, Tadashi Yamashina, liet weten: "Iedereen bij Toyota is zeer geschokt en bedroefd door dit vreselijke nieuws. Ove was een inspiratie voor ons team en vele anderen in de autosport. Zijn passie voor de sport was legendarisch en zijn overlijden is een groot verlies voor de sport. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie."

Andersson kwam in 1962 de autosportwereld in als rallyrijder. Negen jaar later wist hij de rally van Monte Carlo te winnen, wat zijn eerste zege was. Hij richtte in 1972 Andersson Motorsport op, dat in 1993 werd gekocht door Toyota. Tot 1999 was het team nog actief in de rallywereld, maar in dat jaar werd bekent dat men de overstap wilde maken naar de Formule 1. Daar is het team sinds 2002 actief.

Vier Indiase traditionele genezers gelyncht

Vier familieleden zijn dinsdag in het afgelegen noordoosten van India gelyncht door boze dorpelingen die hen van hekserij betichtten. Dat hebben de politie en bewoners van het dorpje Koilajuli in de deelstaat Assam woensdag gemeld.

De vier -een man, diens vrouw, dochter en schoonzoon- bedreven traditionele geneeskunst. Ze werden door de dorpelingen belaagd nadat een man was overleden die ze genezende kruiden hadden voorgeschreven. De vier werden met stokken geslagen en met stenen bekogeld totdat ze het bewustzijn verloren. Daarna werden ze in een put gegooid die vervolgens met modder werd bedekt.

De politie onderzoekt de zaak, maar heeft nog geen arrestaties verricht. Op het Indiase platteland geloven veel mensen in zwarte magie. Tientallen mensen worden jaarlijks in elkaar geslagen of omgebracht omdat ze hekserij zouden bedrijven.

Tot 12 jaar cel geëist in grote vrouwenhandelzaak

Tegen de twee hoofdverdachten in een grote rechtszaak over vrouwenhandel is woensdag twaalf en zeven jaar cel geëist. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigd. De broers Saban en Hasan B. stonden volgens justitie aan het hoofd van een Turkse bende van ongeveer 45 mensen die tientallen vrouwen tot prostitutie dwongen in Amsterdam, Utrecht en Alkmaar. De twee hebben verklaard niets met vrouwenhandel te maken te hebben.

De broers, van wie Saban de hoogste eis te horen kreeg, staan met vier medeverdachten terecht. Een derde verdachte hoorde woensdag vier jaar cel tegen zich eisen. Donderdag volgen de eisen tegen de overige drie verdachten. Justitie besluit in het najaar over de vervolging van de andere verdachten.

De bendeleiders in de zogenoemde Sneep-zaak tatoeëerden hun initialen op de vrouwen. Ook werden de slachtoffers volgens het OM gedwongen tot borstvergrotingen en abortussen. De vrouwen moesten zeven dagen per week werken en duizend euro per dag afstaan. Daar kwamen onder meer de kosten bij van bodyguards die moesten verhinderen dat de vrouwen ontsnapten.

De bende heeft volgens justitie onroerend goed in Duitsland en Turkije met een waarde van ruim 19 miljoen euro. Zeker 78 vrouwen zouden zijn uitgebuit. De veronderstelde slachtoffers komen uit Nederland, Duitsland en Oost-Europese landen. Vijftien van hen durfden aangifte te doen of een verklaring af te leggen.

De behandeling van de Sneep-zaak neemt meerdere dagen in beslag. De uitspraak wordt op vrijdag 11 juli verwacht. De zittingen zijn in Almelo.

Donorcommissie: methode-Klink is doormodderen

Met het donorregistratiesysteem dat minister van Volksgezondheid Ab Kink (CDA) voor ogen heeft, loopt het donortekort alleen maar op. Dat stelde de coördinatiegroep Orgaandonatie woensdag bij de presentatie van het Masterplan Orgaandonatie. De coördinatiegroep adviseert daarin het Actief Donor Registratiesysteem (ADR) in te voeren, waarbij mensen automatisch donor zijn tenzij ze aangeven hiertegen bezwaar te hebben. Maar Klink voelt daar niet voor, zo werd eerder deze week al duidelijk.

De coördinatiegroep, onder leiding van oud-vicepremier Jan Terlouw (D66), uitte zich woensdag kritisch richting Klink. "Als we zo doormodderen, wordt het alleen maar erger", zei directeur van de Nierstichting en lid van de coördinatiegroep Paul Beerkens.

Klink, zo werd eerder deze week bekend via een uitgelekte brief, is voornemens het huidige systeem grotendeels intact te laten. Een aanpassing die hij wil doorvoeren is dat degenen die geen beslissing nemen, de keuze doorschuiven naar hun nabestaanden. Die situatie is overigens al praktijk, maar zou nu worden geformaliseerd. Volgens de coördinatiegroep gaat het zelfs om een 'verarming' van het huidige systeem.

Klink zou woensdag in Den Haag overigens aanwezig zijn om het rapport in ontvangst te nemen, maar de coördinatiegroep liet weten daar geen behoefte meer aan te hebben nu het standpunt van de minister al naar buiten was gekomen. "Dat zou een beetje een farce zijn, iemand een rapport aanbieden terwijl zijn standpunt al bekend is. Dat kun je niet met droge ogen doen", zei Terlouw.

Op 1 mei stonden 1319 patiënten op de wachtlijst voor een orgaan. De gemiddelde wachttijd is 4,5 jaar. Met het ADR loopt het aantal donoren in vijf jaar tijd op met minimaal 25 procent, verwacht de groep. In het ideale scenario is de toename zelfs vijftig procent, zo werd ingeschat. Klink zou met zijn aanpassing mikken op een toename van 25 procent. De coördinatiegroep miste echter een onderbouwing van Klinks verwachting.

De coördinatiegroep zei tijdens het onderzoek goed en regelmatig contact te hebben gehad met de minister, de laatste keer twee weken geleden. "We kenden zijn twijfels, maar dit was voor ons toch een bijzondere verrassing", zei Beerkens. "We hadden het gevoel dat hij openstond voor echte verandering." Klinks claim dat hij twee derde van het masterplan ondersteunt, klopt volgens Beerkens niet. Hij wees erop dat het ADR cruciaal is. "Dat kun je niet loskoppelen."

Het huidige donorregistratiesysteem heeft volgens de coördinatiegroep tien jaar lang bewezen niet te werken. Het plan om de keuze bij de nabestaanden te leggen, noemde Beerkens een risicoloze politieke keuze. De auteurs van het masterplan riepen het kabinet op geen overhaaste beslissing te nemen.

Terlouw zei nog dinsdag een telefoontje van Klink te hebben gehad waarin hij zich excuseerde voor het uitlekken van de brief. Verder hadden de twee vastgesteld dat ze het oneens met elkaar zijn. "Ik kan me voorstellen dat we er nog eens over gaan praten", zei Terlouw. En mocht het kabinet het ADR definitief niet willen invoeren, dan is er nog altijd de weg via het parlement, wist de D66-coryfee. Terlouw nam zich alvast voor Kamerleden actief te gaan benaderen. Het kabinet spreekt naar verwachting vrijdag over het onderwerp.

Ferrari Challenge komt in juli

Na een lange stilte heeft System 3 eindelijk hun Ferrari Challenge opnieuw gepresenteerd en zijn de volgende details over de game bekend gemaakt. Zo zullen de Ferrari 348, 355, 360 en de Ferrari FXX van het Italiaanse automerk hun opwachting maken in het spel. Met deze wagens kun je helemaal los in de Challenge mode, daarnaast zullen er ook nog een Practice mode, Time Trial, Endurance en Quick Race in het spel zitten. Tevens zal het mogelijk worden om aan het begin van een nieuw seizoen nieuwe content te downloaden, zoals nieuwe teams, auto's en dergelijke.

Hoewel de game oorspronkelijk 23 november 2007 uit zou komen, was de game tot nader order uitgesteld. Gisteren werd bekend gemaakt dat de game in juli dit jaar zal verschijnen voor de PlayStation 2, Playstation 3, Wii en DS. Om dit heugelijke feit te vieren hieronder een viertal nieuwe screens van de Wii-versie van de game.




Grote brand in Rotterdamse Politieacademie

In de Politieacademie in Rotterdam woedt woensdagmiddag een grote brand. De brandweer is met drie wagens uitgerukt voor de brand in het pand aan de Koperstraat.

Een woordvoerder van de brandweer zegt dat de brand lastig te bestrijden is omdat het vuur zich tussen een aantal vloeren bevindt. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.  De oorzaak van de brand is nog onbekend. De Koperstraat bevindt zich op een industrieterrein bij de A20.

Nance voelt zich beperkt door Gerard Joling

Nance vond het een verademing om haar laatste programma Dancing Queen zonder Gerard Joling te presenteren. "Gerard heeft net als ik zijn beperkingen en dat beperkt mij dan eerlijk gezegd ook een beetje", zegt de SBS-coryfee in Beau Monde. Ze blikt hierin terug op haar samenwerking met Joling bij de programma's 'Sterren dansen op het ijs' en 'So you wanna be a popstar'.

Vooral Jolings losse manier van werken stuit de 34-jarige Nance wel eens tegen de borst. "Niets ten nadele van hem, maar het is voor mij best lastig als hij te pas en te onpas ergens doorheen fietst, terwijl ik net heel serieus in mijn tekst zit", bekent ze. "Daar kan ik dan best kribbig om te worden. Ten onrechte trouwens, want ik kan het ook gewoon even loslaten. Maar ik wil dan te goed en te netjes mijn ding doen."

Ondanks de ergernissen spreekt Nance tegen dat de duopresentatoren niet met elkaar door één deur kunnen. "Kijk, je moet niet vergeten dat we door de zender bij elkaar gezet zijn. In het begin is het dan even aftasten en zoeken als je gaat samenwerken en uiteindelijk vind je daar een weg in. Maar ik heb absoluut niet het idee dat we geclasht zijn."

Nance kijkt dan ook uit naar een eventuele nieuwe samenwerking met Geer. "Zakelijk gezien denk ik dat Gerard en ik heel goed doorhebben dat we het als stelletje op tv heel goed doen", zegt ze. "Never change a winning team. Dus ik kan niet wachten om weer met hem samen aan de slag te gaan."

Je mag alles van me weten, behalve mijn...

Het mooie aan regionale televisie is dat zij programma´s uitzendt die het op de nationale zender direct van de buis zouden worden gehaald. Zo had Omroep Brabant ´Muisje Piere-li-pie-pie-lo´ die avonturen beleefde met een hond (´woefer-die-woefer-die-woef´) en een uil (´oere-lie-boere-lie-boe´). Hilarische televisie! Omroep Fryslan had een aandoenlijke Friese taalcursus voor de allochtone medemens en TV Gelderland zond een programma uit waarin bejaarden middels ´soapachtig´ acteerwerk werd geleerd om te gaan met de chipknip. Nog leuker zijn de interviews op de regionale omroepen. Deze zijn meestal in dialect, worden niet ondertiteld en zijn derhalve alleen te begrijpen doormensen woonachtig in de desbetreffende provincie of stad. Dat is meestal maar goed ook, want er komen nogal genante dingen voorbij in sommige van die interviews. What happens in Brabant stays in Brabant!

FOK! zoekt nieuwe reviewers én interviewers

De Frontpage redactie van FOK! is weer op zoek naar nieuwe reviewers ÉN interviewers om ons team te versterken.

We zijn ditmaal op zoek naar:

1x een dance-reviewer, liefst met een beetje brede smaak in het genre. We krijgen van alles en nog wat aangeboden, van lounge tot trance tot hardstyle en op het moment krijgen we niet alle cd's weggewerkt. Dus meld je aan om alle dance-FOK!kers te voorzien van de meest recente trends!

1x een "metal/punk"-reviewer. Ook je oordeel al klaar over de laatste cd van Opeth, Soulfly, Dropkick Murphys of iets anders met flink veel gierende gitaren en gebrul? Heb jij iets met bijvoorbeeld trash-, doom-, blackmetal en/of snoeiharde punk en kan je daar ook een leuk oordeel over vellen? Dan zijn we op zoek naar jou!

1x een echte alternatieve, obscure indie-liefhebber voor de "niet-commerciële" artiesten. Zijn Gorki, 22 Pistepirko, Antony and The Johnsons, Merz of Scram C Baby goede bekenden van je en wil je de wereld best verhelderen met een introductie naar zulk soort artiesten? Meld je dan aan!

1x een dvd/filmreviewer die zich vooral op het arthouse-materiaal wil storten. Soms blijft er hier ook wel eens een stapeltje onbekendere of arthouse dvd's liggen en ook sommige persvoorstellingen (bijna allemaal in Amsterdam) blijven nog wel eens open staan. Dat is natuurlijk zonde, dus er is nog ruimte voor een filmkenner in onze crew.

Als reviewer wordt er van je verwacht dat je minimaal 2 reviews per maand kan schrijven, maar het liefst meer. Het blijft één van de leukste baantjes binnen FOK! aangezien je je gereviewde materiaal gewoon mag houden! Daarnaast kom je ook nog eens achter de schermen van FOK! terecht waar je al snel de hele FOK!-crew kan leren kennen en mee kan discussiëren over de gang van zaken binnen FOK!. Als je interesse hebt in één van de reviewposities, stuur dan voor 16 juni een mail naar frontpage@fok.nl ovv Reviewer 2008 met daarin wat info over jezelf en welke reviewpositie je ambieert.

Daarnaast zijn we op zoek naar een paar goede interviewers. We krijgen regelmatig aanbiedingen om diverse artiesten te interviewen, dit is momenteel voornamelijk in de muziekindustrie, maar ook bij boeken en films is er soms wat mogelijk. De interviews vinden meestal in Amsterdam plaats, maar het kan ook om telefonische en heel soms mailinterviews gaan. Dicht bij het vuur wonen en/of enige ervaring met journalistiek is wel een pré. Lijkt het je wat om bijvoorbeeld Nick Cave, Infadels, Joan as Police Woman, Tim Robbins of vele anderen het hemd van het lijf te vragen? Stuur dan voor 16 juni even een mailtje naar frontpage@fok.nl ovv Interviewer 2008 met daarin wat info over jezelf. Een combinatie van reviewer en interviewer mag uiteraard ook!

Dark Sector demo op Xbox Live

Hoewel de game al een paar maanden in de winkel ligt, is vandaag toch nog de demo van Dark Sector op Xbox Live verschenen.

In Dark Sector kruipt de speler in de huid van Hayden Tenno, een geheim agent met een gevaarlijke missie in Lasria, een Oost-Europese stad in verval met een dodelijke geheim uit de Koude Oorlog. Als Hayden ontwaakt na een aanval van een onbekende vijand merkt hij dat hij is besmet met het Technocyte virus. Door het virus verandert zijn lichaam langzaam en krijgt hij onmenselijke krachten. Hayden zal moeten leren om te evolueren, zijn krachten te ontwikkelen en om te overleven om een held te worden. De review van de PS3-versie van de game kun je hier vinden.



Fan gaat met Snake en Eva op de vuist

Tattoo's. Sommigen vinden ze schitterend, anderen moeten er niets van hebben. Feit is dat veel mensen ze wel gebruiken om te laten zien dat ze er iets mee hebben.

Zo ook een fan van Metal Gear Solid. Met een zombieachtige Snake op zijn rechterhand en Eva uit MGS3 op zijn linkerhand laat hij er geen twijfel over bestaan een liefhebber te zijn. De meningen zullen ongetwijfeld verschillen of het mooi is of niet, maar uniek is het zeker.


'Pak de oliesjeiks, verhoog de accijns'

Juist vanwege de hoge olieprijzen zouden de brandstofaccijnzen fors verhoogd moeten worden. Terwijl iedereen roept dat de accijnzen juist omlaag moeten, komt econoom en beursanalist Mathijs Bouman met dit opmerkelijke voorstel.

De verhoging dient niet het doel om truckers en automobilisten te pesten, maar om een eind te maken aan de absurde geldstroom van het Westen naar het Midden-Oosten. Met de hogere accijnzen vloeit een groot deel van de overwinsten die in de olieprijs zit naar Westerse overheden en niet naar oliesjeiks om hun extravagante levensstijl te bekostigen. Naar schatting verdwijnt er dit jaar één biljoen dollar oliegeld naar de landen van het oliekartel OPEC. Dit is twee maal zo veel als een jaar eerder.

Bouman stelt ook een oliebelasting voor van 50 euro op elk vat. Dit zou de Nederlandse overheid 15 miljard euro opleveren. De extra inkomsten moeten niet gebruikt worden voor extra uitgaven, maar voor verlagen van andere belastingen. Zo zou bijvoorbeeld de BTW omlaag kunnen van 19 naar 12 procent.

Het plan zou alleen werken als olie-importeurs gezamenlijk optreden. Bouman: "Het wordt tijd om tegenover het verkoopkartel van de OPEC een actief inkoopkartel van olie-importeurs op te zetten. Zo hoort de overheid volgens de economieboeken om te gaan met een kartel als de OPEC: net zo lang belasten totdat de overwinst verdwenen is."

Volgens onderzoek wordt voorspeld dat de meeste OPEC-landen met een productieverhoging zullen reageren op hogere accijnzen. Als de netto opbrengst per vat olie daalt, zullen ze dat omzetverlies compenseren door het aantal opgepompte vaten te verhogen.

Bouman: "Helaas lijkt een gezamenlijke actie van olie-importeurs verder weg dan ooit. Verlaging van accijnzen is waarschijnlijker dan verhoging. De belangengroepen brullen en politici gaan door de knieën. De Belgen voorop. Maandag verlaagde de Belgische regering de benzineaccijns met meer dan een halve cent per liter. Het is al de zesde verlaging in een half jaar tijd. Iedere keer als dat gebeurt rollen er in het Midden-Oosten een paar oliesjeiks huilend van het lachen uit hun stoel. Zodra ze zijn bijgekomen bestellen ze er direct nog een paar dozijn witte Mercedessen bij. En een container Rolexen. Betaald door die vriendelijke Belgen."

Ja-knikkers
"Pak de oliesjeiks, verhoog de accijns"
 
Met dank aan pberends voor de herschreven submit.

Jonker blijft trainer Willem II

Andries Jonker blijft hoofdtrainer van Willem II. De 45-jarige Amsterdammer gaat deze functie officieel combineren met die van technisch directeur, zoals hij sinds het ontslag van Dennis van Wijk eigenlijk al deed.

Jonker, die Willem II ternauwernood in de eredivisie hield, krijgt Alfons Groenendijk en Marcel Valk als assistenten. "Uiteindelijk is dit voor Willem II vermoedelijk de beste constructie", stelt Jonker, die door voorzitter Hans Verbunt onlangs al de Guus Hiddink van Willem II werd genoemd.

"Zo'n compliment is heel mooi, alleen heb ik het bestuur wel direct duidelijk gemaakt dat er iets moest veranderen. Aangezien ik een perfectionist ben, waren alle zware taken niet meer goed te combineren. Een verzwaring van de technische staf was dan ook nodig en die eis is ingewilligd. Met Groenendijk trekken we een ervaren man aan, die heel dicht naast mij kan werken. Valk zit in een ander stadium van zijn carrière, maar de afgelopen maanden hebben we bij Willem II al kunnen merken hoe belangrijk ook hij kan zijn", verduidelijkt Jonker de gemaakte keuze.

Weer nieuweling voor Cambuur

SC Cambuur-Leeuwarden heeft weer een nieuwe speler vastgelegd. Kees Tol komt over van zaterdagamateurclub Volendam.

De 21-jarige Tol kan op alle posities voorin uit de voeten en tekende voor twee jaar in Friesland. Tol promoveerde afgelopen seizoen met Volendam naar de hoofdklasse. Zijn bijdrage hierin was groot, want Tol scoorde liefst 26 keer. De spits had eigenlijk overschrijving aangevraagd naar Spakenburg, maar grijpt dus nu zijn kans als prof.

Tegenover de komst van Tol staat het vertrek van de Nigeriaan Yinka Casal. Hij wordt verkocht aan het Hongaarse Újpest FC. Volgens directeur Alex Pama is de overgang op een paar details na rond.

Kwakman definitief naar NAC

De geruchten gingen al een tijd, maar NAC Breda heeft Kees Kwakman nu defitinief overgenomen van RBC Roosendaal. De verdediger tekende voor drie jaar.

De 25-jarige Kwakman heeft net zijn tweede seizoen bij RBC achter de rug. In zijn eerste seizoen werkte hij samen met trainer Robert Maaskant. Vanaf het moment dat Maaskant bij NAC tekende, werd al gezegd dat hij graag weer met Kwakman wilde werken.

Kwakman, die zowel centraal achterin als op het middenveld kan spelen, debuteerde in het profvoetbal namens FC Volendam. In totaal kwam hij tot nu toe tot 139 competitieduels in de Jupiler League, waarin hij 22 keer scoorde. NAC Breda hengelde ook in de zomer van 2007 al naar de diensten van Kees Ballap.

Weer "Nederlandse" selectie Antillen

De nationale ploeg van de Nederlandse Antillen vervolgt komend weekend de kwalificatiereeks richting het WK 2010. Bondscoach Leen Looyen selecteerde weer de nodige spelers uit de Nederlandse competities.

Maandag werd een oefenduel tegen Venezuela nipt met 0-1 verloren door het elftal van Looyen. Zondag speelt de ploeg tegen Haïti. Een week later is de return, die gespeeld zal worden op Curaçao. Het is nog onzeker of de met een blessure kampende Robin Nelisse de eerste wedstrijd kan spelen.

De volledige selectie is als volgt:

Doel: Wencho Farrell (FC Türkiyemspor), Raymond Homoet (Zwaluwen '30 / Henver)

Verdediging: Lennox Mauris (Heerjansdam), Tyrone Loran (NAC Breda), Angelo Martha (Willem II), Djuric Winklaar (Quick Amersfoort), Shelton Martis (West Bromwich Albion), Eugene Martha (Jong Colombia), Angelo Cijntje (BV Veendam)

Middenveld: Angelo Zimmerman (BV Veendam), Revy Rosalia (TOP Oss), Anton Jongsma (RKC Waalwijk), Leon Kantelberg (VVV-Venlo), Shanon Carmelia (Centro Barber), Giovanni Franken (RVVH)

Aanval: Robin Nelisse (Red Bull Salzburg), Orlando Smeekes (Go Ahead Eagles), Dyron Daal (Ross County), Benjamin Martha (Quick Boys), Sidney Sendley Bito (Arsenal Kiev), Richmar Rocky Siberie (SV Straelen)

Irene Moors leert politici vrienden te maken

Irene Moors geeft donderdag een korte cursus aan Tweede Kamerleden. De ambassadrice van het Rode Kruis is ingeschakeld om de politici uit te leggen hoe ze contacten moeten leggen en vrienden moeten maken. Ze gaat proberen leden van het CDA, de VVD, de ChristenUnie en GroenLinks een gevoel van 'empowerment' te geven. Dat meldt het Rode Kruis woensdag.

De actie vindt plaats in het kader van de Dag tegen de Eenzaamheid. Het Rode Kruis wil laten weten dat eenzaamheid een probleem is van iedereen en wil oplossingen aandragen, zoals iemand uitnodigen om voetbal te kijken of de buurman op de koffie vragen. Moors gaat de leden van de Tweede Kamer leren actief te luisteren, een compliment aan zichzelf te geven en een simpel gesprek te voeren.

'Vrienden maken' loopt al bijna twee jaar en wordt gegeven op verschillende plekken in Nederland. Deelnemers belonen de cursus gemiddeld met het rapportcijfer 7,8.

Vrouw rijdt in op groep jongeren

Een groepje jongeren is dinsdag in het Twentse Delden belaagd door een 59-jarige vrouw. Zij reed met haar auto op hen in en werd later opgepakt voor poging tot doodslag. Er vielen geen gewonden, meldt de politie.

De vrouw reed dinsdagmiddag op de Willem-Alexanderweg met een geopend linkerportier in op de groep. Een van de jongeren, een nog onbekende jongen, wist net op tijd opzij te springen. Hij zocht met zijn fiets dekking achter een lantaarnpaal, zo meldde een getuige aan de politie, en kon daardoor voorkomen dat hij werd aangereden. De lantaarnpaal werd wel geraakt.

De automobiliste is dezelfde middag in haar woning aangehouden. De auto, waarvan het portier flink was beschadigd, is in beslag genomen. De politie zoekt nog naar getuigen van het voorval en is ook op zoek naar de jongeren die door de vrouw in het nauw werden gebracht. Wat de vrouw bewogen heeft, kan de politie nog niet zeggen.

Chinezen noemen kinderen 'Olympische Spelen'

Meer dan vierduizend Chinese kinderen hebben de afgelopen jaren de naam 'Olympische Spelen' gekregen. Dat hebben Chinese staatsmedia vandaag gemeld. Een ruime meerderheid van de 4104 kinderen die 'Aoyun' heten is mannelijk.

Al in 1992 werden de eerste kinderen 'Aoyun' genoemd. In dat jaar stelde Peking zich kandidaat voor de Olympische Zomerspelen. In 2001, toen de Chinese hoofdstad de organisatie van de Spelen van 2008 kreeg toebedeeld, werden 553 kinderen naar de Olympische Spelen vernoemd.

In China is het niet ongebruikelijk om je kind naar een historische gebeurtenis te noemen. Na de oprichting van de Volksrepubliek in 1949 gaven vele ouders hun nakomelingen een naam als 'bouw het land op' of 'verdedig China'.

Australische politica moet op boosheidstherapie

Een politica uit Australië moet van premier Kevin Rudd naar woedetherapie na het maken van bijtende opmerkingen tegen een zwangere rivale. Dit werd vandaag bekend.

Belinda Neal van de regerende Labor-partij zei tegen het hoogzwangere oppositielid Sophie Mirabella dat 'slechte gedachten' van haar kind 'een duivel zullen maken'. Rudd onderbrak zijn officiële bezoek aan Japan om zijn partijgenote te berispen.

Het is niet de eerste keer dat Neal negatief in het nieuws komt. Zo zouden Neal en haar echtgenoot vorige week personeel van een restaurant in Sydney hebben bedreigd en beledigd.


Kevin Rudd houdt wel van wat ear-wax

President Bush is 'man van vrede'

De Amerikaanse president Bush betreurt de heftige retoriek die hij vaak gebruikte in de aanloop naar de oorlog in Irak. Zijn soms agressieve taalgebruik liet de wereld geloven dat hij een "kerel was die echt stond te popelen om oorlog te voeren" in Irak.  Dat zei Bush in een interview dat de Britse krant The Times vandaag publiceert.

Bezig aan zijn laatste reis naar Europa zegt Bush spijt te hebben van de diepe tegenstellingen die de oorlog veroorzaakte tussen de Verenigde Staten en veel Europese landen. Ook is hij bezorgd over het feit dat het optreden van de VS volgens hem in de rest van de wereld verkeerd is begrepen.

"Ik denk dat ik, terugkijkend, een andere toon had kunnen aanslaan, een andere retoriek", aldus Bush. Uitspraken zoals 'laat ze maar komen' of 'dood of levend' gaven volgens hem "de mensen het idee dat ik geen man van vrede was".


FOTO: ANP

Spaanse media niet enthousiast na zege

Een dag na de 4-1 overwinning op Rusland openen de Spaanse kranten niet enorm enthousiast. De media in Spanje maakt zich nog altijd zorgen over met name de verdediging.

"Erg goed, maar pas op, want we hebben nog steeds niets gewonnen," kopt Marca op de voorpagina. "En we kunnen onze ogen niet sluiten voor een serieus probleem: het gat in het centrum van de verdediging."
El Pais sluit zich daarbij aan. "Een ander Spanje!", maar: "het was niet allemaal super. Opnieuw liet het team zien dat het moeite heeft om een goed verdedigend raamwerk neer te zetten."

"We kunnen, we willen en we weten hoe!," aldus een kop van AS. "Het was een onvergetelijke wedstrijd van Villa die drie keer scoorde. Vrijwel alles werkte. Vanaf nu is het makkelijk om de kwartfinale te bereiken."

"Veel euforie? Misschien wel, maar wie kan het weerstaan?" Ook El Mundo Deportivo was erg positief over Villa. "Valencia kocht hem in juni 2005 voor twaalf miljoen euro van Zaragoza. Een bedrag waar nu om gelachen wordt. Want hoeveel is 'El Guaje' (The Kid) nu waard?"

Boonen vraagt om begrip

Tom Boonen heeft zich verontschuldigd voor zijn gedrag en begrip van zijn supporters gevraagd. Hij deed dit op een persconferentie naar aanleiding van beschuldigingen dat hij cocaïne zou hebben gebruikt.


De Belgische sprinter zei dat hij beseft dat de berichtgeving zijn familie, fans en ploegmaten pijn heeft gedaan. "Ik ga vandaag mijn verdediging niet voeren, maar ik heb mijn familie, vrienden en team pijn gedaan en verontschuldig me", las Boonen in een mededeling voor. "Ik ben niet perfect en zal de consequenties aanvaarden. Ik hoop dat de fans het vertrouwen in mij behouden. Ze mogen straks weer op mijn onvoorwaardelijke inzet rekenen.", zei hij. Hij leek daarmee impliciet het cocaïnegebruik toe te geven. De Quick.Step-renner kondigde ook aan een korte rustperiode in te lassen. Ploegmanager Patrick Lefevere, die zijn renner bijstond, sprak tegelijk het vertrouwen uit in Boonen. Inhoudelijk wilde hij niet reageren op het feit dat justitie in België hem verdenkt van cocaïnegebruik. Hij heeft nog geen officiële stukken ontvangen

Frituurpan legt cafetaria in as

Een frituurpan heeft ervoor gezorgd dat een cafetaria aan de Jacob Simonsz de Rijkstraat in de Utrechtse wijk Zuilen is uitgebrand. Rond het middaguur vatte de frituurpan vlam waardoor het dak in de fik vloog. De brandweer rukte met een aantal wagens uit, maar kon niet voorkomen dat er flink wat schade aan de frietzaak ontstond. Rond 12:15 uur was de brand geblust.

Hoe de brand zo snel kon uitbreiden is nog niet duidelijk. De rook trok in ieder geval veel kijkers uit de buurt naar de cafetaria. Die zullen voorlopig in ieder geval naar een andere tent moeten uitwijken om een frietje te halen.



Foto: FOK!



Foto: FOK!



Kijkers bij de brand in Utrecht (Foto: FOK!)

Prijs ezel rijst de pan uit in Turkije

De stijgende brandstofprijzen hebben in Turkije voor een opleving van de ezeltjesmarkt gezorgd. De prijzen van de dieren zijn omhoog geschoten van ongeveer 50 lira (bijna 30 euro) vorig jaar tot tussen de 100 en zelfs 350 lira dit jaar.

De tractor, die de ezel de afgelopen decennia razendsnel bijna uit beeld deed verdwijnen, wordt op het platteland alleen nog maar ingezet als het echt niet anders kan. Voor ritjes tussen dorp en veld is vervoer per ezel stukken goedkoper.

In sommige regio's, zo meldt dagblad Zaman vandaag, is het aantal werkezels het afgelopen jaar zelfs verdubbeld.


Ezel (rechts) - FOTO: ANP

Ziggo vestigt klachtenrecord

Met 2500 klachten binnen 24 uur heeft het meldpunt Ziggo een nieuw record gevestigd bij de Consumentenbond. De bond meldt niet eerder zo snel zo veel klachten te hebben gehad na opening van een meldpunt. Telecom- en internetprovider is 16 mei ontstaan na een fusie van Multikabel, @Home en Casema.

Van de binnengekomen klachten gaat 67 procent over een falende internetverbinding. De klanten van Ziggo zijn ook niet te spreken over de bereikbaarheid van de klantenservice. Die bleek in bijna de helft van de gevallen (47 procent) niet binnen twintig minuten op te nemen. Van de bellers moest 16 procent langer dan een uur wachten.

Wie de klantenservice te pakken krijgt, is er volgens de bond nog niet. Zes van de tien klachten worden niet verholpen en 15 procent wordt gedeeltelijk opgelost.

Het meldpunt werd dinsdag om 09.00 uur geopend nadat de bond binnen twee weken meer dan honderd klachten van de eigen leden had gehad. Bij het meldpunt kunnen ook niet-leden klagen.

Een woordvoerder van Ziggo zegt te 'balen' van de 'opstartproblemen', maar wijst erop dat de internetstoringen niet door de fusie komen. "Dit was anders ook gebeurd. Daarbij zijn de technische problemen sinds vrijdag opgelost." Maandag werden de kosten voor het bellen naar de klantenservice tijdelijk verlaagd. In plaats van 10 cent per minuut betalen bellers nu 2 cent. Ook heeft het bedrijf een blik callcentermedewerkers opengetrokken die de wachttijden korter moeten maken.

Levenslang voor Belgische kindermoordenaar

Abdallah Aid Oud is vandaag door een Belgische rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Gisteren achtte een jury in het Belgische Luik hem schuldig aan de moord op de meisjes Nathalie en Stacy in juni 2006.

Aid Oud blijft zijn schuld nog steeds ontkennen. Hij is tevens veroordeeld voor ontvoering van de twee meisjes en verkrachting van de 7-jarige Nathalie.

De meisjes verdwenen in de nacht van 9 op 10 juni 2006 tijdens een straatfeest in Luik en werden na een zenuwslopende zoektocht van bijna drie weken dood aangetroffen langs een spoorlijn, niet ver van hun huis.

Het belangrijkste bewijs tegen Aid Oud zijn vezels van zijn kleding die op de meisjes zijn gevonden en haren van Stacy in zijn broek. Volgens experts kunnen de vezels enkel tijdens langdurig en intensief contact zijn overgebracht.


De belg in kwestie (midden) - FOTO: ANP

Geen nieuwe spelling in 2015

De Nederlandse Taalunie heeft besloten dat er in 2015 geen nieuwe spelling komt. Naar aanleiding van de vorige herziening van de spelling in 2005, kwam er veel protest. Het enige dat gebeurt, is het toevoegen van nieuwe Nederlandse woorden en uitdrukkingen.

Normaliter beoordeelt de Taalunie, een samenwerking tussen Nederland, Vlaanderen en Suriname, elke tien jaar de Nederlandse spelling. Het Comité van Ministers , de beleidsmakers van de Taalunie, vindt dat de spelling "nagenoeg volledig is beschreven", sinds de herziening drie jaar geleden.

Jan Schinkelshoek, Tweede Kamerlid voor het CDA, over de laatste wijziging van de spelling: "In Nederland zijn we nauwelijks bekomen van de vorige. We zitten niet te wachten op een nieuwe." Het CDA lijkt nu haar zin te krijgen; de partij wilde graag dat er terughoudend zou worden omgegaan met het herzien van de spelling.

'Nieuw' Italië na debacle tegen Oranje

Bondscoach van Italië Roberto Donadoni zal volgens La Gazzetta dello Sport vier veranderingen gaan doorvoeren ten opzichte van zijn opstelling in de wedstrijd tegen Nederland. Bovendien lijkt Donadoni voor een ander systeem te gaan kiezen.

Achterin zal de niet fitte Marco Materazzi worden vervangen door Giorgio Chiellini. Verder is de kans groot dat Gianluca Zambrotta naar de positie rechts achterin verhuist en Fabio Grosso op links komt te staan.
Op het middenveld zal Gennaro Gattuso zijn plaats moeten afstaan aan Daniele De Rossi. Voorin maken Antonio Cassano en Alessandro Del Piero een goede kans op een basisplaats.Verder zal Donadoni waarschijnlijk afstappen van het 4-3-3 systeem en kiezen voor 4-3-1-2.

Villa schaart zich in illuster rijtje

Met zijn hattrick tegen Rusland gaf Spanje-aanvaller David Villa meteen zijn visitekaartje af. De spits van Valencia is de eerste speler sinds Euro 2000 die op een EK een hattrick weet te produceren.

Patrick Kluivert was de laatste speler die dit voor elkaar kreeg. Tijdens Euro 2000 schoot Kluivert er in het kwartfinaleduel met Joegoslavië (6-1 winst) drie in. Eerder dat toernooi maakte de Portugees Sergio Conceicao er in de wedstrijd tegen Duitsland (3-0 winst) ook al drie.

De huidige bondscoach van het Nederlands elftal Marco van Basten behoort ook tot het selecte gezelschap dat in een EK-wedstrijd drie keer wist te scoren. In de groepswedstrijd tegen Engeland tijdens het EK van 1988 gaf Van Basten doelman Peter Shilton driemaal het nakijken.

Michel Platini, tegenwoordig voorzitter van de UEFA, maakte tijdens het EK van 1984 zelfs twee hattricks. De Fransman deed dat in de wedstrijden tegen België (5-0 winst) en Joegoslavië (3-0 winst). Klaus Allofs (West-Duitsland-Nederland 3-2, EK, 1980) en Dieter Müller (West-Duitsland-Joegoslavië 4-2 na verlenging, EK 1976) waren de eerste spelers die tot deze opmerkelijke prestatie kwamen.

Voor de duidelijkheid: met een hattrick wordt in dit verband de Engelse variant bedoeld; drie doelpunten in één wedstrijd.

Mellberg: "Dikverdiende overwinning"

Zweden begon dinsdag het EK goed met een 2-0 zege op titelverdediger Griekenland. In een matig duel trokken de Zweden uiteindelijk verdiend aan het langste eind, vond ook aanvoerder Olof Mellberg.

We hebben van begin tot eind goed gespeeld. We hebben goed verdedigd en een aantal kansen gecreëerd. Uiteindelijk was het een dikverdiende overwinning voor ons," zei Mellberg na afloop.

"Griekenland verdedigde ook goed. Ze hielden de bal in bezit, waardoor het misschien niet de leukste wedstrijd was om naar te kijken, zeker in de eerste helft. Maar we hebben ons werk gedaan tegen een sterke ploeg."

Ook Heracles in de race voor Maertens

Naast Sparta heeft ook Heracles Almelo belangstelling voor Birgir Maertens. De verdediger van Club Brugge kwam het afgelopen seizoen niet veel aan spelen toe en mag uitkijken naar een nieuwe werkgever.

Volgens het Gazet van Antwerpen zijn Sparta en Heracles nu in de race voor de Belg. De Belgische krant weet echter ook te melden dat de Rotterdamse club het meest serieus is en de grootste kans heeft om Maertens daadwerkelijk aan te trekken.

FC Twente denkt aan Ziganda

In de zoektocht naar een nieuwe trainer richt FC Twente zich, na de afzegging van Steve McClaren, op de 41-jarige Spanjaard José Angel Ziganda die momenteel trainer is van Osasuna.

Afgelopen seizoen eindigde José Angel Ziganda als zeventiende met Osasuna waardoor hij ter discussie staat. Vorig seizoen bereikte hij met Osasuna de halve finales van de UEFA-Cup waarin werd verloren van de latere winnaar Sevilla.

Als speler kwam Ziganda uit voor Osasuna, Athletic Bilbao en wederom Osasuna. Ook speelde hij één interland voor het Spaanse nationale elftal.

De zoektocht naar een nieuwe trainer verloopt moeizaam voor FC Twente. Eerder waren Ron Jans, Adrie Koster en Morton Olsen in beeld en dacht voorzitter Joop Munsterman rond te zijn met Steve McClaren. McClaren had al een rondleiding gehad in Enschede maar koos ervoor om in Engeland te blijven. Momenteel wordt hij genoemd bij Blackburn Rovers.

Soltani en De Meersman tekenen bij ADO

Karim Soltani en Tim De Meersman hebben hun handtekening gezet onder een tweejarige verbintenis bij ADO Den Haag.

Soltani komt over van VVV-Venlo en gaat derhalve mee met zijn trainer André Wetzel. De Franse vleugelspits speelde drie seizoenen in Venlo.

De Meersman komt over van FC Eindhoven. De Belgische middenvelder komt voort uit de jeugdopleiding van Vitesse. Eerder al trokken Ekrem Kahya en Mitchell Piqué naar Den Haag.

Om geloofsredenen geen kenteken: 75 euro boete

Een automobiliste die op haar auto geen fraudebestendige EU-kentekenplaten wilde voeren omdat ze zich beriep op de vrijheid van godsdienst, heeft in hoger beroep een boete gekregen van 75 euro. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bekendgemaakt.

De vrouw kreeg de boete omdat haar auto door het ontbreken van de EU-kentekenplaten niet APK-gekeurd was. Zij verklaarde dat zij de kentekenplaten niet wilde voeren, omdat het EU-symbool met de krans van twaalf sterren onderdeel is van de Mariaverering binnen de katholieke kerk. Dat zou strijdig zijn met haar eigen geloofsovertuiging.

Verschillende pogingen van de vrouw om een auto aan te schaffen waarop geen EU-kenteken hoeft te worden gevoerd, zijn op niets uitgelopen.

Vrachtwagens gaan 50 rijden op snelweg

Vrachtwagenchauffeurs gaan donderdag op achttien plekken in het land vanaf 11.55 uur een half uur lang 50 kilometer per uur rijden. Daarmee protesteren ze tegen de opstelling van het kabinet in de discussie over de hoge brandstofprijzen.

Dat meldden de brancheorganisaties TLN en EVO vandaag. Onder het motto 'de maat is vol!' kondigen zij een landelijke actiedag aan. Het is de bedoeling dat automobilisten zich scharen achter colonnes van vrachtwagens.

TLN en EVO zijn verbolgen over het feit dat het kabinet vasthoudt aan het plan voor een accijnsverhoging op diesel per 1 juli. De organisaties voerden eerder al een meer publieksvriendelijke actie en eisten destijds overleg met het kabinet, met als inzet het schrappen van de accijnsverhoging.

"Na de eerste publieksvriendelijke actie op 29 mei jongstleden heeft het kabinet zich in stilzwijgen gehuld", aldus TLN. "Aan het verzoek voor een gesprek met (een delegatie van) het kabinet is geen invulling gegeven. De extreme stijging van de toch al hoge dieselprijs in combinatie met de fiscale lastenverzwaringen leiden tot grote problemen in de Nederlandse transport en logistiek en tot veel emoties bij bedrijven."


Gaan de boel weer ophouden... (FOTO: ANP)

[NBA] Lakers thuis langs Celtics

De Los Angeles Lakers hebben de derde wedstrijd van de NBA-finale weten te winnen. De Boston Celtics werden in het Staples Center met 87-81 verslagen.

De belangrijkste man en tevens ook de topscorer van de Lakers was Kobe Bryant. Hij eindigde de wedstrijd met 36 punten en zeven rebounds. De Lakers begonnen agressief en dat was te merken aan het aantal gekregen vrije worpen in de eerste helft. Terwijl in de tweede wedstrijd het team uit Los Angeles slechts twee vrije worpen kregen, gingen ze in deze wedstrijd maar liefst achttien keer naar de vrije worplijn in het eerste kwart. Helaas werd er door beide teams weinig van de vrije worplijn benut. Bryant benutte slechts twaalf van zijn twintig vrije worpen, terwijl het een van de beste vrije worpschutters is. De grote verrassing van de avond was Sasha Vujacic. De guard van de Lakers scoorde twintig punten in 27 minuten speeltijd. “Als ik eenmaal in mijn ritme zit, ben ik niet te houden”, aldus de Sloveen die zichzelf The Machine noemt.

Kevin Garnett van de Celtics kwam tot slechts dertien punten. De power forward was vrijwel onzichtbaar in het offensief van de groene heren. Ray Allen scoorde 25 punten en schoot zelfs vijf van zijn zeven genomen driepunters raak. Paul Pierce kwam al vroeg in de wedstrijd in de problemen door persoonlijke fouten die hij maakte, waardoor hij het grootste gedeelte van de wedstrijd op de bank mocht plaatsnemen. Donderdagavond zal de vierde wedstrijd in Los Angeles gespeeld worden. De Celtics staan op dit moment met 2-1 voor.

Gelovigen mijden kerk en moskee

Van de Nederlanders die zeggen gelovig te zijn, gaat een op de vijf nog naar de kerk of moskee. Dat meldt het centraal bureau voor de statistiek (CBS) woensdag. Van de Nederlanders zegt 58 procent zichzelf tot een levensbeschouwelijke groepering of kerkelijke gezindte te rekenen. Met 29 procent bestaat de grootste groep daarvan uit rooms-katholieken.  Verder noemt twintig procent zich protestant en vormen islamieten vijf procent van het totaal.

Van alle gelovigen gaat twintig procent wekelijks naar een kerk of moskee. Dat zijn ruim 1,8 miljoen mensen. De protestanten onder hen zijn de trouwste kerkgangers, meldt het CBS. Van de gelovigen gaat 57 procent zelden of nooit.

Bij de islamieten valt op dat mannen vaker de moskee bezoeken dan vrouwen: 36 procent van de mannen tegenover zestien procent van de vrouwen.

Agent 150 meter meegesleurd door auto

Een politieagent is dinsdagavond in Den Haag gewond geraakt toen hij 150 meter werd meegesleurd door een auto. De 46-jarige man was in gesprek met een automobilist die hij wilde laten blazen. Op dat moment gaf de bestuurder gas. De diender raakte gewond aan armen en benen. De automobilist is ervandoor gegaan.

De agent zag tijdens een verkeerscontrole dat de man dusdanig rijgedrag vertoonde dat hij hem een blaastest wilde afnemen.

Ninja Theory: "Beowulf kon 80% goedkoper"

De heren achter developmentstudio Ninja Theory, bekend van Heavenly Sword, willen hun activiteiten uit gaan breiden. Naast games willen ze namelijk films en televisieprogramma's gaan maken.

Tameem Antoniades van Ninja Theory legt uit dat ze denken dat het mogelijk is om met game-engines complete films in elkaar te draaien. Dit zou goedkoper zijn dan de huidige technieken die gebruikt worden. Als voorbeeld noemt hij de film Beowulf die met 150 miljoen dollar redelijk prijzig genoemd mag worden. Volgens Antoniades zou Ninja Theory zo'n zelfde film voor 15 tot 20 procent van dat budget kunnen maken. Als de film dan ook nog gecombineerd zou worden met een game zouden de kosten nog verder omlaag gaan, omdat de onderdelen uit de film en game met elkaar gedeeld kunnen worden.

"We see an entirely different area of progress: a form of independent production based on real-time game engine technology. We reckon you could do something like Beowulf for 15-20 per cent of the cost.

If you are already creating hi-res assets for a game, then sharing these can bring that cost down even further... We have a lot of experience in performance capture, animation, rendering and so on. We can compete in the same way that indie films can live alongside blockbusters."

'Meer horecabedrijven te koop door rookverbod'

Uit angst voor het aanstaande rookverbod zetten veel kleine horeca-ondernemers hun zaak te koop. Dat stelt althans Marc Mentink van horecasite.nl. Volgens hem staan er op dit moment 25 procent meer horecazaken te koop op zijn makelaarswebsite. "Het gaat dan vooral om kleine ondernemers, die financieel geen mogelijkheid zien een rookruimte te bouwen of een buitengelegenheid te creëren."

Eerder dit jaar stonden er op de site 1350 restaurants en cafés te koop, nu zijn dat er 1600. Per 1 juli gaat in de horeca een rookverbod in. Mentink ziet een direct verband tussen de stijging en het rookverbod. "We horen van veel ondernemers dat ze dat rookverbod helemaal niet zien zitten."

Stichting Red de Kleine Horeca wil op 1 juli een rechtszaak aanspannen tegen de staat. Volgens de stichting wordt het rookverbod te vroeg ingevoerd en kunnen veel ondernemers niet op tijd maatregelen treffen. Ook zouden kleine ondernemers onevenredig hard worden getroffen. Op de website van de stichting wordt geld ingezameld om de rechtszaak te financieren. Inmiddels hebben zich 354 ondernemers zich aangemeld.

Horeca Bemiddeling Nederland, een andere horeca-makelaar, herkent de cijfers van horecasite.nl niet. "Natuurlijk zullen veel kleine zaken die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden het nu nog moeilijker krijgen. Maar dat is bij onze klanten meestal niet de reden de zaak te verkopen."

Koninklijk Horeca Nederland denkt ook niet dat de verkoop sterk stijgt. "We begrijpen de kleine horeca heel goed, maar de minister heeft nu eenmaal deze regelgeving opgesteld en die geldt voor alle ondernemers van Nederland", zegt een woordvoerder.

Pinkpopbaas naar rechter

Pinkpopbaas Jan Smeets moet vrijdag voor de rechter verschijnen wegens overtreding van de drank- en horecawet. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie in Maastricht illegaal alcohol geschonken tijdens Pinkpop Classic.

De Maastrichtse persofficier van justitie Daniele Weymar bevestigde vandaag dit bericht uit de Limburgse kranten. Smeets' bedrijf Megaland Exploitatie bv zou onder meer tijdens Pinkpop Classic in 2007 in Landgraaf alcohol hebben laten schenken zonder geldige drank- en horecavergunning. Afgelopen donderdag kreeg Smeets ook een proces verbaal aan zijn broek wegens het illegaal schenken van alcohol tijdens Pinkpop 2008.

Jan Smeets geeft een ambtenaar van de gemeente Landgraaf de schuld. Die vindt dat Pinkpop een nieuwe vergunning had moeten aanvragen omdat er naast Smeets nieuwe bedrijfsleiders zijn aangesteld. Smeets liet weten dat onzin te vinden. "Blijkbaar is de gemeente er niet in geslaagd die ambtenaar terug te fluiten, nou, dan laten we het de rechter wel uitzoeken", zei hij.

FOTO: ANP

Tsjechië slachtoffer van inbrekers

De nationale ploeg van Tsjechië heeft vannacht bezoek gehad van insluipers. De Tsjechen zijn geherbergd in een zwaar beveiligd hotel in het Oostenrijkse Seefeld.

Hoe de dieven dan toch binnen zijn weten te komen, is vooralsnog een zwaar raadsel. De Oostenrijkse politie verdenkt echter het personeel van het hotel. Vooralsnog zijn de Tsjechen bestolen van een grote som geld. Het Oost-Europese land neemt het vanavond op tegen Portugal.

Liverpool gaat opnieuw bieden op Barry

Liverpool wil er alles aan doen om Gareth Barry aan te trekken. The Reds verhogen hun bod tot twintig miljoen euro, nadat een eerder bod van vijftien miljoen euro nog was afgewezen door Aston Villa.

Of twintig miljoen wel voldoende is om de 27-jarige middenvelder aan te trekken, is nog maar de vraag. Villa-manager Martin O\'Neill vindt Barry namelijk zeker zo veel waard als Javier Mascherano, die vorig jaar voor 24 miljoen euro naar Anfield Road kwam.
Engels international Barry zelf wil hoe dan ook verkassen naar Liverpool.

De voetschimmel van de slager van de ballenjongen

Voetbal is oorlog. Het is oorlog tussen landen. Oorlog tussen supermarkten. Oorlog tussen voetbalminnende mannen en voetbalhatende vrouwen (of vice versa) over wat er op de televisie komt. Oorlog tussen voetbalminnende mannen en voetbalminnende vrouwen. Liever had hij, dat zij naar GTST zou kijken, zodat hij stiekem Veronica kan opzetten voor een ander soort buitenspel. Of vice versa. 

'Suu Kyi verdient flink pak slaag'

De 62-jarige oppositieleidster Aung San Suu Kyi verdient ''een pak slaag zoals je dat een opstandig kind zou geven'', vindt de Myanmarese junta.

Suu Kyi, die al jaren huisarrest heeft, zou volgens de junta de veiligheid van Myanmar in gevaar brengen door contacten te onderhouden met rebellen en buitenlandse overheden.

De junta schreef dat vandaag in de kranten van het land dat vroeger Birma heette. Suu Kyi verzet zich al jaren tegen de militaire junta. Van de afgelopen achttien jaar heeft ze meer dan twaalf jaar onder huisarrest of een andere vorm van detentie doorgebracht. Haar huisarrest werd recentelijk weer verlengd met zes maanden, waarschijnlijk aanleiding voor de junta het besluit in de kranten te verdedigen.

De internationale gemeenschap waardeert het werk van Suu Kyi. Ze kreeg enkele weken geleden de Gouden Medaille, de hoogste onderscheiding van het Amerikaanse Congres. Eerder kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede.

Ton Verlind krijgt 6,5 ton mee van KRO

Ton Verlind mag dan zijn afgetreden als mediadirecteur van de KRO, hij staat nog wel tot 2011 op de loonlijst van de katholieke omroep en strijkt daarmee 647.000 euro op. Dit staat in het jaarverslag dat de omroep vandaag naar buiten bracht via de KRO-website.

Volgens een KRO-woordvoerder blijft Verlind tot zijn pensioen in 2011 in dienst bij de omroep, maar is hij vrijgesteld van werk. ''Eventuele inkomsten die hij genereert via zijn eigen bedrijf worden volgens afspraak van zijn salaris ingehouden'', zegt de woordvoerder.

Verlind verliet de omroep op 1 januari, omdat hij voor zichzelf geen rol meer zag weggelegd in de nieuwe topstructuur die de omroep creëerde.

PC softwareverkopen USA, Conan immer aan top

Mijn excuses voor de PC softwareverkopen van vorige week, ik dacht namelijk dat die van de week van 24 t/m 31 mei waren, maar dat zijn deze dus. In ieder geval zien we hier, eind mei, dat Age of Conan nog steeds aan kop gaat, gevolgd door Biowares Mass Effect, welke weer gevolgd wordt door een lading aan Sims 2 en World of Warcraft games.

1. Age of Conan: Hyborian Adventures
2. Mass Effect
3. The Sims 2 Double Deluxe
4. World of Warcraft: Battle Chest
5. The Sims 2 Kitchen & Bath Interior Design Stuff Expansion Pack
6. World of Warcraft
7. The Sims 2 FreeTime Expansion Pack
8. Call of Duty 4: Modern Warfare
9. Sins of a Solar Empire
10. World of Warcraft: Burning Crusade Expansion Pack

Glock: "Sorry Jarno"

Timo Glock heeft na de race van zondag in Montreal zijn excuses aangeboden aan teamgenoot Jarno Trulli. De Duitser ging de fout in in bocht twee, waardoor Trulli, die achter hem reed, moest inhouden, en Felipe Massa de Italiaan voorbij kon.

Glock zei over zijn fout: "Ik kwam op de kerbstones, waardoor mijn auto uitbrak en ik wijd door de bocht ging. Ik stuurde terug naar de racelijn om te voorkomen dat ik posities zou verliezen, maar helaas zorgde dat ervoor dat Jarno een plekje verloor aan Massa. Dat was erg jammer voor hem, maar het was een race-incident. Ik heb mijn excuses aangeboden en alles is in orde tussen ons. We hebben een goede band met elkaar en het belangrijkste is dat we samen veel punten hebben gescoord.

In augustus meer info Final Fantasy XIII?

Het Japanse blad Famitsu heeft bekend gemaakt dat Square Enix in augustus een gameshow gaat organiseren waar alleen genodigden aanwezig zullen zijn. De naam van dit evenement zal DKΣ3713 zijn.
De naam van het evenement is vrij curieus en zou kunnen staan voor de verschillende titels die getoond worden:

D - Dragon Quest 9
K - Kingdom Hearts 3
Σ - Sigma Harmonics
3 - The 3rd Birthday / Chrono Cross 3
7 - Final Fantasy 7 (waarschijnlijk de BluRaytitel Advent Children Complete)
13 - Final Fantasy 13

Bush: Turkije moet bij de EU

De Amerikaanse president George W. Bush vindt dat Turkije lid moet worden van de Europese Unie. Dat zei hij gisteren tijdens een topontmoeting in Slovenië, één van de landen die hij bezoekt tijdens de rondreis die Bush momenteel door Europa maakt.

De toetreding van Turkije tot de EU  blijft voor veel Europeanen een omstreden kwestie. De Franse president Nicolas Sarkozy is bijvoorbeeld radicaal tegen. De EU voert wel onderhandelingen met Turkije om op termijn tot daadwerkelijke toetreding te kunnen komen. Turkije kreeg de status van kandidaat-lid van de EU overigens al in 1993. In 1963 sloten Turkije en de Europese Gemeenschap reeds een associatieovereenkomst. Turkije kan niet eerder dan in 2015  toetreden tot de EU, maar de Turken zien 2020 eerder als datum dat alles geregeld zou kunnen zijn.

Bush riep in Slovenië verder ook Europa nog op om zich - samen met de Verenigde Staten - harder op te stellen tegen Iran. "Iran kan kiezen: ofwel betere relaties met ons, ofwel internationale isolatie."  De Amerikaanse president bezoekt na Slovenië nog Duitsland, Italië, het Vaticaan, Frankrijk en Groot-Brittannië.

'Muilkorf honden in gevaarlijke wijken'

De PvdA wil dat alle honden in 'gevaarlijke' buurten worden gemuilkorfd. Het gaat dan om buurten waar agressieve honden vaak bijten. Volgens Tweede Kamerlid Waalkens gaat het met name om achterstandswijken, waar agressieve honden voor angst onder de bewoners zorgen.

"Veiligheid staat voorop", zegt Waalkens. Dat betekent ook dat vriendelijke honden in de gevaarlijke wijken een muilkorf moeten krijgen. GroenLinks en de SP vinden dat preventie meer op de plaats is. Mensen die een puppy aanschaffen, zouden verplicht op puppycursus moeten.

Afgelopen maandag maakte minister Verburg van Landbouw bekend dat het verbod op pitbulls nog dit jaar wordt opgeheven. De Tweede Kamer staat achter het besluit van de minister. Het pitbullverbod (Regeling Agressieve Dieren) werd in 1993 ingesteld, nadat drie kinderen door deze honden waren doodgebeten. Door het opheffen van het verbod, worden binnenkort tweehonderd honden vrijgelaten.

CD: Opeth - Watershed (Special Edition)

Na wat veranderingen in de opstelling van Opeth (nieuwe gitarist en nieuwe drummer) heeft Opeth onlangs hun negende werk opgeleverd: Watershed. De special edition komt in de vorm van een in elkaar gevouwen hoes met als opdruk aan de voorkant een postzegel en een stempel. De achterkant heeft een zegel met het Opeth-logo. Het album doet dus vermoeden dat het een soort brief is. Maar belangrijker (uiteraard) is de muziek.


Enkele details van inFamous naar buiten gebracht

Eén van de games die Sony aankondigde bij de launch van de PlayStation 3 was inFamous, een free-roaminggame die je de keuze zou laten of je goed of slecht werd. Veel meer was er tot op heden niet bekend over de game, maar de huidige editie van het blad GameInformer geeft ons wat meer inzicht in de game.

Het spel speelt zich af in de fictieve stad Empire City dat bestaat uit drie eilanden. In het begin kijk je uit over de stad terwijl een enorme explosie niet minder dan zes huizenblokken in een soort Ground Zero verandert.
De camera gaat vervolgens naar het epicentrum van de explosie waar de speler de hoofdpersoon Dylan ziet wankelen.

Dylan is zich niet bewust van zijn bovennatuurlijke gaven en heeft er derhalve weinig controle over. Tijdens de game zul je je krachten beter leren te beheersen en verder evolueren. Deze krachten kun je gebruiken om de stad te herbouwen of om hem verder af te breken. Een voorbeeld van het gebruik van je krachten is dat je vijanden kunt frituren met je elektriciteitskrachten om ze daarna van een brug af te werpen, maar je kunt ze diezelfde power gebruiken om generators te overbelasten om zo explosies teweeg te brengen.
Tijdens de game zullen ook andere figuren, ieder met hun eigen superpowers, in Empire City opduiken.


Het gebruik van vuurwapens is per definitie uitgesloten, omdat de krachten van Dylan dat niet toelaten. Als hij een pistool vast zou pakken, zou het buskruit van de kogels in het wapen ontploffen. Je superkrachten zullen ook op andere manieren in de weg komen te staan tijdens de game.

Developer Sucker Punch heeft aangegeven dat de superkrachten van Dylan en de verhaallijn die zich ontwikkelt gedurende het spel bedoeld zijn om de gameplay te ondersteunen. Verder bieden ze simpele controls om moeilijke acties uit te voeren.
Verder is inFamous niet opgebouwd zoals andere free-roaminggames. Je zult niet van missionmarker naar missionmarker gaan, maar tijdens de game zal het verhaal zich blijven ontwikkelen. Zo kun je een bloedende en gillende vrouw tegenkomen terwijl je onderweg bent om een bom te ontmantelen. Je zult dan moeten kiezen of je de vrouw gaat helpen, waardoor er minder tijd overblijft om de bom onschadelijk te maken. Je keuze beïnvloedt hoe de wereld jou ziet.

Dit alles heeft invloed op je karma, dat weer invloed heeft op hoe burgers tegenover jou staan. Ze kunnen je helpen in gevechten, tegen je vechten of je gewoon negeren. Daarnaast heeft karma invloed op hoe je superpowers zich ontwikkelen.

50 Cent mag inboedel niet verkopen

De Amerikaanse rapper 50 Cent mag de resterende inboedel van zijn grotendeels afgebrande villa niet verkopen. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank dinsdag bepaald.

Het huis op Long Island, nabij New York, brandde eind mei vrijwel volledig af. In het pand van ruim anderhalf miljoen euro woonden zijn ex-vriendin Shaniqua Tompkins en hun zoon, die tijdens de brand uit de villa werden geëvacueerd. 50 Cent, echte naam Curtis Jackson, en Tompkins lagen al enkele maanden in de clinch over de verdeling van de eigendommen van het tweetal na de scheiding.

Tompkins had de rapper gedagvaardigd en eist de helft van het bezit van Jackson. Voorlopig moet ze de hiphopper nog een kleine drieduizend euro aan huur betalen voor de laatste maand, zo oordeelde de rechter.

50 Cent werd wereldwijd bekend met zijn albums Get Rich or Die Tryin' en The Massacre. Hij verblijft momenteel in Louisiana, voor de opnames van het drama Streets Of Blood, dat gaat over een moord tijdens de orkaan Katrina.

Harry Potter 'prequel' brengt fortuin op

Een zogeheten 'prequel' op de Harry Potter-reeks van schrijfster J.K. Rowling heeft dinsdag op een veiling voor het goede doel in Londen 25 duizend pond (ruim 31 duizend euro) opgebracht.

Het gaat om een handgeschreven document van zo'n achthonderd woorden, die Rowling op de voor- en achterkant van een A5-je had weten te krabbelen. Hierin doet de schrijfster gebeurtenissen voorafgaand aan de zeven Harry Potter delen uit de doeken. De anonieme koper betaalde omgerekend 37,50 euro per woord.

De tekst van de prequel verschijnt woensdag ook op internet. Daarin rekent Rowling overigens af met geruchten dat er een langere prequel in boekvorm aan zit te komen. Ze sluit de tekst namelijk af met de woorden: "Uit de prequel waar ik niet mee bezig ben."

In december ging een handgeschreven en in leer gebonden boek met sprookjes en tekeningen van Rowling op een veiling voor bijna twee miljoen pond (2,7 miljoen euro) van de hand.

Het ging om een van zeven exemplaren van The Tales of Beedle the Bard, waarmee de schrijfster naar eigen zeggen afscheid nam van de wereld die ze zeventien jaar lang in haar boeken heeft beschreven.

Egyptenaar onthoofdt zijn drie kinderen

Een Egyptische man heeft onlangs zijn drie kinderen met een zwaard onthoofd. De man leed aan waanideeën en zei dat hij in opdracht van een djinn, een geest, handelde. Die zou hem hebben verteld dat hij zijn kinderen van twee, tien en twaalf jaar oud moest ombrengen.

De moeder van de kinderen was 's nachts het huis uitgegaan, nadat haar man haar en hun kinderen had geslagen. De vrouw riep de hulp in van een zwager, maar dat mocht niet meer baten. De kinderen waren al vermoord toen de vrouw terugkwam. Aanvankelijk kwam zij haar huis niet in, omdat de deur op slot zat. De gealarmeerde politie kon de deur openbreken, waarna de gruwelijke ontdekking plaatsvond.

Met dank aan CamelNLD voor de submit

Smurfen op het witte doek

De Smurfen vieren hun 50-jarig bestaan met een Hollywood-film. Dat heeft het Amerikaanse filmbedrijf Colombia Pictures bekendgemaakt.

De Hollywood-studio heeft de rechten verworven op de Smurfen van het Belgische bedrijf Lafig Belgium. De film over de blauwe wezentjes wordt gemengd met 'live action'.

Over de casting van de film is nog niets zeker. Colombia Pictures is in onderhandeling met David Stem en David Weiss, het schrijversteam achter de Amerikaanse animatiefilm Shrek.

De Smurfen zijn een creatie van de Belgische cartoonist Pierre Culliford, schuilnaam Peyo. Hij overleed in 1992. Het werk van de tekenaar is daarna overgenomen door zijn familie en medewerkers. De Smurfen werden voor het eerst gepubliceerd in een strip in 1958.

Het is nog onbekend wanneer de film op het witte doek te zien is.

Geen toekomst voor PC exclusives volgens Nvidia

" In de toekomst zal niemand nog een exclusieve titel voor de PC ontwikkelen" , zegt Roy Taylor van Nvidia. Gamen op de PC zal volgens hem niet verdwijnen, maar wel veranderen. Steeds meer ontwikkelaars gebruiken console versies als basis, waaraan ze later op een PC versie meer content toevoegen. Voorbeelden hiervan zijn Assassin's Creed en Gears of War.
quote
The PC version was better. That's something that people need to get their heads around - the console is a baseline, the PC is going to be an improved version. That's an exciting future, and that's why I don't see anything threatening about console at all.

Volgens Taylor een gunstige ontwikkeling dus, geen originele games, maar wel betere versies van bestaande games in de toekomst.

Vijanden genoeg in Spider-man: Web of Shadows screens

Het nadeel van een superheld zijn is dat er ineens een grote hoeveelheid mafketels is die jou niet mag. Ze mogen je zelfs zo erg niet, dat ze bereid zijn je gewoon dood te maken. Nee, een superheldenleventje is niet te vergelijken met dat van bijvoorbeeld X tot de Z, Xzibit. Gelukkig krijgt Spider-man in zijn nieuwste spel de hulp van zijn symbiose, oftewel het zwarte pak. In deze screens zie je of het er goed uitziet voor Spider-man.



Spider-man: Web of Shadows wordt in het derde kwartaal van dit jaar verwacht en komt uit op de 360, PS2, PS3, PSP, Wii, DS en PC. Begin je Spider-man t-shirt dus alvast af te stoffen en je webslingers van de speelgoedwinkel te herladen, dat wordt weer slingeren geblazen.

Too Human video geeft uitleg over battlecries

In het aankomende action-RPG spel Too Human krijg je de mogelijkheid lekker aan je karakter te sleutelen. Extra vaardigheden die je kunt verkrijgen zijn de zogeheten "battlecries", waarmee je net even wat meer kans maakt tegen al die vijanden die je maar al te graag een game over scherm willen laten zien. Deze battlecries kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat elke vijand die in je buurt komt spontaan bevroren raakt en jij de kans krijgt ze rustig in de spreekwoordelijke pan te hakken. Hieronder een inleiding in de wereld van de battlecries.




Too Human geeft je een mythologisch epos in een cybernetic jasje. Het spel zal een actiongame worden met RPG elementen. Op 29 augustus wordt het spel exclusief voor de 360 uitgebracht.

Arrestaties na juichen bij diplomauitreiking

Een middelbare school in South Carolina heeft dit weekend zes mensen laten arresteren die voortijdig en te hard juichten bij het opnoemen van namen van geslaagde leerlingen tijdens een diploma-uitreiking. Ze zijn aangeklaagd voor verstoring van de openbare orde.

"Ik dacht dat ik alleen naar buiten werd geleid", zei de 21-jarige Jonathan Orr, een van de arrestanten. In plaats daarvan werd hij in de handboeien geslagen en moest hij twee uur in de gevangenis doorbrengen. De politie in de plaats Rock Hill, waar de enthousiastelingen werden opgepakt, is een paar jaar geleden op verzoek van schoolbesturen begonnen met het patrouilleren bij diploma-uitreikingen. Op de overtreding staat een maximale celstraf van dertig dagen en een geldboete van duizend dollar.

Orr is het niet eens met het beleid. "Voor sommige mensen is het misschien het enige familielid dat de middelbare school afmaakt, en het was daar net een begrafenis."

BN'ers ontroerd en geschokt door Sex and the City-film

Ontroering, verbijstering en verveling: de Nederlandse première van de Sex And The City-film leidde dinsdagavond tot zeer diverse emoties bij het publiek van BN'ers.

Stijlicoon Marijke Helwegen zag "op seksueel gebied zaken waar ik nog nooit van gehoord had. Zelfs de littekens achter mijn oren zijn rood opgezwollen. Maar ik loop vast een beetje achter."

Dirty Dancing-actrice Jette Carolijn van de Berg moest af en toe een traantje wegpinken. "Qua emotie zit de film goed in elkaar", vind ze. "Maar netto viel het allemaal een beetje tegen. De humor en de vaart van de serie komen op het grote doek niet echt uit de verf."

Haar podiumpartner Martin van Bentem sluit zich bij haar aan. Hij was één van de weinige mannen in de zaal. "Ik kan me best laten meeslepen door vrouwenfilms", knikt hij. "Maar de hoogtepunten van deze film zijn de grappige opmerkingen van Samantha. Het wordt nergens meeslepend of hartscheurend."

Zutphenaren opgeschrikt door ramkraak

Tientallen mensen zijn dinsdag in het centrum van Zutphen getuige geweest van een mislukte ramkraak op een pinautomaat. Een man dacht met een gestolen vrachtwagentje de klus te kunnen klaren. Even na 15.30 uur wilde hij de geldautomaat van een bank aan de Schupstoel rammen, maar raakte de pui. Met zijn actie beschadigde hij een aantal gestalde fietsen.

Daarna sprong de man achterop bij een handlanger, die op een eveneens gestolen motor standby stond. Zonder helm zijn de twee op de vlucht geslagen. De motor is teruggevonden in de Valckstraat.

De politie laat weten dat diverse getuigen inmiddels zijn verhoord en dat woensdag meer verhoren volgen. Beide voertuigen bleken in het westen van Nederland te zijn gestolen.

Providers in Frankrijk en VS tegen kinderporno

Zowel in Frankrijk als in de Verenigde Staten hebben internetproviders dinsdag toegezegd sites en online nieuwsgroepen, waarvan zij weten dat ze kinderporno verspreiden, te blokkeren en het materiaal van hun servers te verwijderen.

De Franse minister van binnenlandse zaken Michel Alliot-Marie, die het akkoord met providers in zijn land bekendmaakte, zei dat er met ingang van september een zwarte lijst komt op basis van meldingen van aanstootgevende afbeeldingen door gebruikers. Alliot-Marie zei dat alle providers in Frankrijk hun medewerking hebben beloofd.
In New York meldde procureur-generaal Andrew Cuomo een soortgelijke toezegging van internetproviders Verizon, Time Warner Cable en Sprint. Deze bedrijven stellen gezamenlijk 1,1 miljoen dollar (711 duizend euro) beschikbaar om te helpen de kinderporno te verwijderen die hun abonnees verspreiden.

Woordvoerders van Time Warner en Verizon, beide in de top 5 van grootste providers ter wereld, benadrukten dat zij slechts een doorgeefluik van informatie zijn en niet alle activiteiten van de gebruikers kunnen screenen. "Maar er zijn dingen die we wel kunnen doen en als we worden getipt, grijpen we meteen in", aldus de voorlichter van Verizon.

Boevennest in Polen

Veel dieven en inbrekers die ons land onveilig maken komen uit de Poolse Wroclaw. Ze vinden de Nederlandse aanpak van hun strooptochten in woningen en winkels een lachertje, zo schrijft de Telegraaf vandaag.

Via familie en vrienden horen steeds meer criminelen uit de stad dat ze niet bang hoeven te zijn voor de Nederlandse politie. Een arrestatie levert maximaal zes uur gevangenisstraf op en vervolging van de "mobiele bandieten" blijft uit. Hele families uit de Poolse stad gaan door deze 'positieve' berichten op rooftocht in Nederland.

"Het overgrote deel van de onderzochte Poolse verdachten bleek afkomstig uit Wroclaw", stelt de Bovenregionale Recherche in een gisteren verschenen rapport. Van de 777 unieke daders kwamen er bijna zeshonderd uit Polen. De rest kwam uit Litouwen. De rechercheurs onderzoeken grensoverschrijdende criminaliteit en schetsen in hun rapport een verontrustend beeld. Bijna al deze aanhoudingen worden door de korpsen als 'incident' bestempeld te worden, terwijl de verdachten verantwoordelijk blijken te zijn voor een kwart van alle winkeldiefstallen en een zeer groot aantal inbraken die in ons land plaats vinden.

In de jaarlijkse rapportage beveelt de Bovenregionale Recherche aan om Polen en Litouwers "langer dat zes uur" van de straat te halen "en verder te rechercheren". Het onderzoeksteam dat onderzoek deed naar deze mobiele bandieten, het Polaris II-team, is door politie en justitie inmiddels opgeheven.

Naast het Polaris II-team was er tot voor kort ook een Apolloteam actief bij de Bovenregionale Recherche. Deze deden onderzoek naar Nigeriaanse oplichters en fraudeurs en boekten daarin grote vooruitgang, bleek uit de jaarcijfers. Ondanks grote lof voor de Nederlandse aanpak, is ook dit team inmiddels opgeheven.

Scolari prijst Van Nistelrooij

Luiz Felipe Scolari heeft Ruud van Nistelrooij geprezen om diens kwaliteiten. Hij liet zich ook uit over de 1-0 die van Nistelrooij tegen de Italianen maakte. Volgens de Portugese bondscoach was het doelpunt onterecht.

"Hij is de beste ter wereld als het gaat om balanceren op de rand van buitenspel," aldus Scolari. Over het doelpunt was de bondscoach van Braziliaanse afkomst ook duidelijk: “Voor mij was dat wel buitenspel. "In theorie misschien niet, maar ik vind dat de praktijk maandagavond de theorie heeft ingehaald." Ricardo Carvalho, verdediger van de Portugezen, sloot zich bij de woorden van zijn trainer aan.

Vos neemt advocaat in de hand

Wielrenster Marianne Vos heeft een advocaat ingeschakeld omdat ze de tijdrit op de Olympische Spelen wil rijden. Zij is door bondscoach Johan Lammerts niet opgenomen in de selectie voor de tijdrit.

"Haar dossier ligt nu bij haar advocaat Hellingman. Hij gaat bekijken hoe we deelname kunnen afdwingen, liefst op een plezierige manier." Vos neemt al deel aan de puntenkoers en de wegwedstrijd op de Olympische Spelen.

Johan Lammerts vindt dat Marianne Vos niet zoveel dingen tegelijk kan doen op de Olympische Spelen. Marianne Vos denkt daar echter anders over: "Ik denk zelfs dat ik de tijdrit nodig heb om scherp te zijn in de puntenkoers. Voor de wegrace heb ik al twee weken geen wedstrijden, erna zit ik zonder de tijdrit weer acht dagen zonder wedstrijd. Ik ben een renster die juist koershardheid nodig heeft om goed te zijn. Ik begrijp niets van de beslissing. Anderen bepalen nu wat goed is voor mijn lichaam."

Laatste dag OV-staking in hele land

Gisteren besliste de rechter dat het streekvervoer niet meer mag staken tijdens de spits. Dat betekent dat er morgen een einde komt aan de stakingen, die het gevolg zijn van het vastlopen van de onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst.

De provincies Friesland, Groningen en Drenthe en reizigersorganisatie Rover hadden een kort geding aangespannen tegen de streekvervoerders. De aanklagende partijen vonden dat de reizigers teveel werden gedupeerd door de stakingen. Vandaag praten de vakbonden met hun leden over hoe nu verder te gaan. FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hebben nog geen toezegging gedaan, dat er daadwerkelijk niet meer gestaakt wordt tijdens de spits.

Rover en Het Interprovinciaal Overleg (IPO) hopen dat de vakbonden vandaag zullen beslissen om morgen weer te gaan rijden tijdens de spits. Mochten de bonden anders besluiten, dan spant ook het IPO ook een kort geding aan om de stakende partijen te dwingen weer te rijden.

Laatste stakingsdag?

Praten na trauma helpt niet altijd

Mensen die niet over hun gevoelens willen praten na een traumatische ervaring hebben achteraf niet een hogere kans op mentale problemen dan degenen die er wel over spreken.

De zwijgers zijn misschien zelfs beter af, toont nieuw onderzoek aan in medisch vakblad Journal of Consulting and Clinical Psychology.

In het algemeen wordt aangenomen dat het gezonder is om je te uiten na een hevige gebeurtenis, aldus een van de onderzoekers, Mark D. Seery van de Universiteit in Buffalo (New York State University). "Er is echter weinig bewijs dat dit waar is."

Mensen die na de aanslagen van 11 september 2001 een email aan de onderzoekers hadden geschreven over hun gevoelens, waren twee jaar na de gebeurtenis meer van streek dan degenen die geen bericht hadden gestuurd. En hoe langer de email, des te slechter hun lichamelijke en psychische gezondheid. Hetzelfde bleek uit vergelijkbare onderzoeksmethodes.

De onderzoeksresultaten geven aan dat mensen zelf moeten bepalen of ze over de ervaring praten en niet gedwongen worden te spreken met bijvoorbeeld psychologen die naar rampplekken worden gestuurd, aldus Seery.

Quick-Step in beraad over Boonen

De top van de Quick-Stepploeg is in beraad gegaan over het cokegebruik van Tom Boonen. Waarschijnlijk zal later vandaag een uitspraak komen van de ploegleiding. Eerder ging hij ook al in de fout omdat hij te hard reed en tevens onder invloed van alcohol was.

Boonen kan niet geschorst worden door de UCI, omdat het een out-of-competitioncontrole betrof. Er is echter grote onrust ontstaan in België. In december werd de naam Boonen ook al genoemd toen het over cocaïne ging. Destijds werd Tom Vanoppen, een Belgische veldrijder, gepakt. Hij gaf aan dat Tom Boonen zijn dealer was.

Alessandro Tegner, persvoorlichter van Quick-Step, gaf de volgende reactie:"Wij zijn alle elementen waarmee onze renner geconfronteerd wordt aan het bundelen. We vragen dan ook nog wat bedenktijd aan de media vooraleer wij naar buiten komen met een reactie. Na een grondige evaluatie zullen we onze standpunten vrijgeven."

Zweden vreest voor blessure Wilhelmsson

Christian Wilhelmsson, middenvelder van Zweden, heeft waarschijnlijk een ernstige blessure opgelopen. In het duel met Griekenland kon hij door een blessure de wedstrijd niet uitspelen.

"De blessure ziet er ernstig uit," aldus Lars Lagerbäck, de Zweedse bondscoach. "Ik denk dat hij zaterdag niet kan spelen tegen Spanje. En als de blessure echt serieus is, zal hij ook tegen Rusland niet in actie kunnen komen."

IL-2 Sturmovik: Birds of Prey brengt dogfights naar de consoles

De bekende en geliefde Tweede Wereldoorlog vliegsimulator IL-2 Sturmovik gaat zijn doelgroep uitbreiden naar de consoles met de release van IL-2 Sturmovik: Birds of Prey.

De game komt naar vier platformen, zodat zowel Xbox 360, PlayStation 3 en Portable en Nintendo DS bezitters kunnen genieten van meer dan 50 historische gevechten boven Oost- en West-Europa met historisch-accurate vliegtuigen. Daarnaast kent de game een flexibele moeilijkheidsgraad, de game valt zo in te stellen dat het een arcade-game lijkt tot aan een realistische simulator.

De game bevat daarnaast een compleet nieuw schademodel, waarmee van de honderden vliegtuigen tijdens een gevecht real-time de schade wordt bijgewerkt, van gaten in de vleugels tot "trail lines" tijdens dogfights.










De game wordt in 2009 verwacht voor de Xbox 360, PlayStation 3 en Portable en Nintendo DS.

Infinity Ward tegen Lucasarts: We're hiring

Enkele dagen geleden werd bekend dat Lucasarts flink in zijn personeelsbestand gaat snijden. Infinity Wars, de developer van onder meer de Call of Duty-serie is hier mooi op in gehaakt met behulp van de "Message of the Day" feature in Call of Duty 4. Hier stond gisteren in een bericht gericht aan Lucasarts medewerkers te lezen dat Infinity Ward op zoek is naar personeel. Of het bericht bedoeld is om te laten zien dat het Infinity Ward voor de wind gaat, of dat het gewoon een grapje is, is onduidelijk.



Crisis Core PSP-bundel op 20 juni in de winkel

Goed nieuws voor de Final Fantasy-liefhebbers zonder PSP, op 20 juni zal de Crisis Core: Final Fantasy VII PSP-bundel in de winkels komen te liggen. De bundel bevat een exclusieve slim PSP met Crisis Core-design en zal voor 189,90 euro in de schappen te vinden zijn. Voor de mensen die al wel een PSP bezitten ligt de game op dezelfde dag ook los in de schappen.

Crisis Core is negen maanden geleden in Japan verschenen, en drie maanden geleden in de V.S. Het verhaal achter Crisis Core speelt zich zeven jaar voor Final Fantasy VII af. De Shinra Company is druk bezig met zijn macht versterken door zijn monopoly-positie op mako-energie. Met haar basis in Midgar staat Shinra op het punt de wereld te overheersen. Ze hebben hun privé leger, de SOLDIER. Zack is een SOLDIER 2nd class die dolgraag 1st class wil worden. Als er problemen ontstaan tijdens een oorlog met de Wutai stuurt Shinra Zack, Angeal en een 1st class SOLDIER en held bekend als Sephiroth er op af.



Puzzle Quest-developer met de dood bedreigd vanwege glitch

Een Australische developer is met de dood bedreigd vanwege een glitch in de puzzel-game Puzzle Quest. Infinite Interactive ontving bedreigende emails van gamers die boos waren vanwege een fout in de PSP-versie van de game. Door deze fout werkten speciale krachten van compagnons in het spel niet. De andere versies van het spel hebben geen last van deze glitch.

De studio heeft weinig ervaring met doodsbedreigingen. "One death threat in 25 years of game development," aldus CEO Steven Fawkner deze week op Capcom's Captivate 08 event in Las Vegas. "Puzzle Quest comes out and I had six death threats and one bomb threat.". Hoewel de laatste twee bedreigingen serieus klonken is er toch geen aangifte gedaan van de bedreigingen, aangezien de betreffende e-mails allemaal uit de Verenigde Staten afkomstig waren. "They actually left their email addresses on them, so we know who they came from,"

Hopelijk zet de volgende game van Infinite Interactive, Neopets Puzzle Adventure, aan tot vrolijkere e-mails.


De game die mensen tot doodsbedreigingen aanzet

Ubisoft blijft PSP ondersteunen

Ready at Dawn stopt met het developen van games voor de PSP, maar Ubisoft is nog niet klaar met de PSP. Het bedrijf zei laatst in een interview dat ze de handheld zien als een belangrijk onderdeel van de gamemarkt en dat het nog steeds de PSP sterk ondersteunt.

Ubisoft probeert met deze opmerkingen de schade te herstellen die ontstond nadat Ubisoft UK de marketingstrategie van de PSP 'directieloos' noemde - vergeleken met de grotere successen die Ubisoft had op de DS. Ubisoft blijft de PSP ondersteunen en versterkt dit verder door te zeggen dat er nog 12 games aankomen in het volgende fiscale jaar. Ubisoft zelf zegt nog niks over welke games dat zijn, maar wel dat het enkele van hun top-verkopende franchises zijn, dus denk aan games als Splinter Cell en de nieuwe Prince of Persia.

Grote bug ontdekt in Call of Duty 4

Hoewel patch 1.6 voor Call of Duty nog maar kort geleden is verschenen, roept de Call of Duty 4 community alweer om een nieuwe patch. In het spel is een bug ontdekt waardoor gamers sv_cheats voor zichzelf aan kunnen zetten. Hierdoor worden alle cheats die developers hebben toegevoegd, zoals godmode en noclip, toegankelijk. De enige manier om dit tegen te gaan is als service admins een speciaal commando toevoegen aan de server config. De verwachting is dat de bug wordt opgelost in patch 1.7.

Vader De Zeeuw: "Ajax is zijn jongensdroom"

De geruchten over een mogelijk vertrek van Demy de Zeeuw naar Ajax houden aan. Of het tot een transfer komt, is echter zeer de vraag omdat Ajax eerder al aangaf geen belangstelling te hebben in de international.

Spelen voor Ajax is zijn jongensdroom," laat de vader van De Zeeuw weten aan Dipo.tv. "Hij woont zelf in Amsterdam. Na drie jaar AZ wil hij wel eens wat anders. Ik denk wel dat hij zou toehappen als Ajax met een interessant bod komt."

Vorige week reageerde De Zeeuw tegenover Voetbal International als volgt op de vermeende Amsterdamse interesse: "Van Basten laat me bij het Nederlands elftal vaak spelen en gaat komend seizoen bij Ajax aan de slag. Ik snap dat mensen de optelsom maken, maar op dit moment speelt er niks. Mijn streven is om op het EK in de kijker te spelen."
De Zeeuw neemt op dit moment met Nederland deel aan het EK. De speler van AZ kwam tegen Italië echter niet in actie en is zijn basisplaats verloren aan Nigel de Jong.

Juventus wil Schweinsteiger

Middenvelder Bastian Schweinsteiger van Bayern München staat in de belangstelling van Juventus.

Juventus-coach Claudio Ranieri wil volgend seizoen vlammen in de Champions League en ziet in Schweinsteiger een ideale aanwinst. De jonge middenvelder was dit seizoen geen vaste waarde bij Bayern en moet ook bij Duitsland toekijken vanaf de bank. In het geval Schweinsteiger naar Italië verkast, trekt Tiago mogelijk naar Duitsland.

De systeemeisen voor Spore zijn bekend

Electronic Arts heeft eindelijk weer wat meer info vrijgegeven van hun langverwachte evolutie/simulator game Spore. De uitgever heeft namelijk de minimale systeemeisen van de game bekend gemaakt. Wat opvalt is dat de systeemeisen niet zo hoog zijn in vergelijking met andere hedendaagse PC-games.

Spore zal vanaf 7 september verkrijgbaar zijn voor de PC en Mac, de Nintendo DS titel genaamd Spore Creatures zal ook vanaf die dag verkrijgbaar zijn. Naast de game zal de aangekondige Spore Creature creator vanaf 17 juni gratis beschikbaar zijn voor de PC en Mac.

Hieronder de vrijgegeven (minimale)systeemeisen:
WINDOWS XP:
2.0 GHz P4 processor or equivalent
512 MB RAM
A 128 MB Video Card, with support for Pixel Shader 2.0
At least 6 GB of hard drive space

WINDOWS VISTA:
2.0 GHz P4 processor or equivalent
768 MB RAM
A 128 MB Video Card, with support for Pixel Shader 2.0
At least 6 GB of hard drive space

Voor specifieke details over ondere andere de videokaarten kun je bij de bron terecht.


Nieuwe verfilming Dune in aantocht

Er worden momenteel onderhandelingen gevoerd om een script te mogen schrijven voor een nieuwe Dune verfilming. Hoewel iedereen hier Dune waarschijnlijk zal kennen van de gelijknamige games, was de eerste Dune een boek dat in 1965 verscheen. Hierna verschenen er nog een vijftal Dune-boeken. De game Dune is gebaseerd op het boek, maar wijkt op sommige punten erg af van het originele verhaal.

David Lynch maakte in 1984 een Dune film welke flopte. In 2000 werd er een driedelige miniserie gemaakt gebaseerd op het eerste boek, en later verscheen de vervolgserie Children of Dune, welke gebaseerd was op het tweede en derde boek uit de serie. Paramount heeft de dollartekens al in de ogen staan, bij succes van deze nieuwe verfilming in 2010 wil het bedrijf alle andere boeken ook gaan verfilmen. Peter Berg is aangerokken om de eerste film te gaan regisseren. Eerdere producties van hem waren Friday Night Lights en The Kingdom.



Dune II

Releaselijstje week 24

Release lijstje
Week 24
12 mei - juni 18
Na een goede week achter de rug te hebben gehad met veel grote releases zal het voor veel gamers misschien een beetje tegen vallen deze week. Playstation 3 gamers zullen daar het minst last van hebben want daar verschijnt deze week het langverwachte Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. PC gamers hebben ook iets om naar uit te kijken, want Sins of a Solar Empire verschijnt deze week en de Wii krijgt zijn eigen versie van het populaire Playstation 2 spel Okami.

Onderstaand lijstje is onderhevig aan veranderingen en onjuistheden kunnen voorkomen.


Nintendo DS
Ecolis: Save the Forest
Hannah Montana: Music Jam
Soul Bubbles
Cid The Dummy
The Aly & AJ Adventure
The Incredible Hulk

Nintendo Wii
Okami review Playstation 2 versie
Emergency Heroes
Cid The Dummy
M&M's Kart Racing
Hannah Montana: Spotlight World Tour
Family Ski
Radio Helicopter
Kawasaki Snow Mobiles

PC
Sins of a Solar Empire review
Shadowgrounds Survivor
Cid The Dummy

Playstation 2
Growlanser: Heritage of War
Cid The Dummy
NASCAR 09
Soul Nomad & The World Eaters

Playstation 3
Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots preview Metal Gear Online
NASCAR 09
The Incredible Hulk

Playstation Portable
PDC World Championship Darts 2008
Cid The Dummy

Xbox 360
Command & Conquer 3: Kane's Wrath review PC versie
PDC World Championship Darts 2008
NASCAR 09
The Incredible Hulk
Don King Presents: Prizefighter

Remake Riddick is weer in the picture

Geruime tijd geleden kondigde uitgever Vivendi en ontwikkelaar Starbreeze de game The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena aan. De game zou een next-gen remake worden van de Xbox-game The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay. Na de aankondiging van een vervolg in 2004, en een aantal screens en een trailer in mei 2007 is er echter niets meer van de game vernomen en dus werd aangenomen dat de game, net als zoveel andere games, helaas een stille dood was gestorven. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Het spel is nogsteeds in ontwikkeling en de release lijkt niet ver weg meer te zijn.

Starbreeze CEO Johan Kristiansson zei per e-mail het volgende over het spel: "We are certianly working on it, and we are almost done actually and the game looks great. We are just waiting for the marketing campaign to get started now."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.