Mogelijk EU-regelgeving voor lagere sms-tarieven

Telefoonmaatschappijen moeten uiterlijk 1 juli lagere tarieven hebben ingevoerd voor het verzenden van tekstberichten via de mobiele telefoon (sms) in het buitenland. Dat heeft eurocommissaris voor telecommunicatie Viviane Reding donderdag gezegd. Als de maatschappijen de tarieven niet vrijwillig verlagen gaat de EU ze daar met regelgeving toe verplichten, zei Reding.

Ook het gebruik van internet met de mobiele telefoon via een andere dan de eigen maatschappij in het buitenland ('data-roaming') moet goedkoper, zei Reding na een bijeenkomst van EU-ministers van telecommunicatie in Luxemburg. Reding kreeg naar eigen zeggen brede steun van de ministers.

In september stelde de Europese Commissie paal en perk aan de hoge tarieven die maatschappijen berekenden voor mobiele telefoongesprekken in het buitenland, waarop de tarieven met zestig procent daalden. Maar de regulering gold niet het gebruik van internet of het versturen van sms-berichten. Het versturen van een sms'je in het buitenland is volgens de EU in sommige gevallen 25 keer zo duur als in het eigen land.