Ziekenhuis verbiedt roken in auto

Vanaf 1 juli, als het rookverbod ingaat in de landelijke horeca, is het rond het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse verboden te roken in de auto. Medewerkers, patiënten en bezoekers die willen paffen moeten het ziekenhuisterrein geheel verlaten. Even in de auto op het parkeerterrein een saffie opsteken, is per 1 juli ten strengste verboden.

''Als die auto op óns terrein staat, zijn mensen verplicht zich te houden aan ónze regels. Wij willen een gezonde werkomgeving. Bezoekers moeten bij binnenkomst eerst door een rookwolk. Daar wordt over geklaagd'', aldus  ziekenhuisbestuurder Lettie van Atteveld vandaag in het AD. Volgens haar  is het ziekenhuis verantwoordelijk voor wat er binnen én buiten het ziekenhuis gebeurt. Daarom mag het deze maatregelen nemen.

Patiëntenbelangenverenigingen zijn niet blij met de aangekondigde maatregel: ''Ik kan begrijpen dat het ziekenhuis wil dat er niet meer voor de deur gerookt wordt. Maar de mensen die willen roken moeten hier de gelegenheid voor krijgen. Vooral patiënten kunnen erg gestrest zijn,'' zo verklaart Hanan El Ouasghiri van Zorgbelang Zuid-Holland.

Ook fel tegen, maar dat zal niemand verbazen, is de Stichting Rokersbelangen. ''De mensen zouden deze regel gewoon keihard moeten negeren. Nog even en je mag ook niet meer eten of kauwgom kauwen in je eigen auto'', zo zegt Ton Wurtz namens de stichting.