Rotterdamse taxi's stappen over op biogas

De Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) voorziet de komende drie jaar 390 van zijn zevenhonderd taxi's van een biogastank. In de stad komen in ieder geval twee pompstations voor de milieuvriendelijkere aardgasvariant. Bij de pompen kunnen ook particulieren terecht.

Donderdag ondertekenen autoverkopers, pomphouders en eigenaren van grote wagenparken een convenant. Het doel is om zo veel mogelijk Rotterdamse voertuigen aan het biogas te krijgen. Volgens het Rotterdam Climate Initiative, dat de afspraken ook ondertekent, blijkt uit berekeningen van TNO dat biogasauto's tot zeventig procent minder van het broeikasgas CO2 uitstoten. Biogas is een mengsel van gewoon aardgas en milieuvriendelijk gewonnen gas.

Volgens een woordvoerder van de RTC was de overstap naar biogas lange tijd een 'kip-of-ei-discussie'. "Moesten er eerst pompstations komen of eerst afnemers? Wij creëren nu vraag en daarmee wordt het voor pomphouders interessant om biogaspompstations aan te leggen."

De aanpassing van de eerste vijf taxi's van de taxicentrale wordt deels betaald met een subsidie van de gemeente. Niet alle taxi's kunnen een biogastank krijgen. Een aantal merken ondersteunt de technologie niet. Overigens gaan de biogastanks in de taxi's niet ten koste van de bagageruimte, zoals bij lpg-tanks wel het geval is. Hoe de tanks precies worden ingebouwd, kan de woordvoerder van de taxicentrale niet zeggen, maar hem is verzekerd dat er geen bagageruimte hoeft te worden ingeleverd.